Wednesday, February 19, 2014

DIALOG DENGAN IBLIS

Apabila Datang Bisikan Syaitan, Katakan...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Rasulullah SAW. mengajar kita cara menghadapi serangan serta rayuan syaitan dan pengikutnya. Rayuan syaitan ini menjerumuskan kita ke jurang kehinaan. Iblis sentiasa mengambil kesempatan daripada kelemahan kita tanpa disedari. Perhatikan dan hayati pesan Nabi SAW  yang bermaksud :

1.Jika syaitan datang kepadamu dan berkata, "Anakmu mati."

Katakan kepadanya, "Sesungguhnya setiap makhluk yang hidup diciptakan untuk mati dan peninggalan diriku (anakku) akan masuk syurga."

2.Jika ia datang kepadamu dan berkata, "Hartamu musnah."

Katakan kepadanya, "Segala puji bagi Allah Zat Yang Maha Memberi dan Mengambil lantas menggugurkan atasku kewajipan zakat."

3.Jika ia datang kepadamu dan berkata, "Orang-orang menzalimimu sedangkan kamu tidak menzalimi seorang pun."

Maka, katakan kepadanya, "Seksaan menimpa orang-orang yang berbuat zalim dan tidak menimpa orang-orang yang berbuat kebajikan atau muhsinin."

4.Jika ia datang kepadamu dan berkata, "Betapa banyak kebaikanmu?" Tujuannya untuk menjerumuskanmu agar bangga diri (ujub).

Maka, katakan kepadanya, "Kejahatan-kejahatanku jauh lebih banyak daripada kebaikanku."

5.Jika ia datang kepadamu dan berkata, "Alangkah banyaknya solatmu."

Maka, katakan kepadanya, "Kelalaianku lebih banyak dibandingkan solatku."

6.Jika ia datang dan berkata, "Betapa banyak kamu bersedekah kepada orang-orang miskin."

Maka katakan kepadanya, "Apa yang aku terima dari Allah jauh lebih banyak dari apa yang aku sedekahkan."

7.Jika ia berkata kepadamu, "Betapa banyak orang yang menzalimimu."

Maka, katakan kepadanya, "Orang-orang yang kuzalimi adalah lebih banyak."

8.Jika ia berkata kepadamu, "Betapa banyak amalmu."

Maka, katakan kepadanya, "Betapa seringnya aku bermaksiat."

9.Jika ia datang kepadamu dan berkata, "Minumlah minuman keras."

Maka, katakan kepadanya, "Aku tidak akan mengerjakan maksiat."

10.Jika ia datang kepadamu dan barkata, "Mengapa kamu tidak mencintai dunia?"

Maka, katakan kepadanya, "Aku tidak mencintainya dan telah banyak orang lain yang tertipu olehnya."

Sahabat yang dimuliakan,
Begitu banyak sekali bisikan-bisikan syaitan laknatullah yang cuba menggoda manusia supaya terpengaruh dengan bisikannya supaya manusia melakukan dosa dan terpesong daripada petunjuk Allah SWT. Oleh itu berhati-hatilah setiap masa dan ketika supaya kita dipelihara oleh Allah SWT.

Jauhilah Tipu Daya Syaitan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Tsabit r.a. dia berkata," Tatkala Nabi SAW diutus, maka iblis mengirim syaitan-syaitannya untuk menemui para sahabat baginda. Syaitan-syaitan itu datang sambil membawa lembaran catitan yang masih kosong.

Lalu iblis bertanya pada syaitan-syaitan itu ,"Mengapa kalian tidak menganggu mereka?"
Mereka menjawab,"Kami tidak pernah berhadapan dengan suatu kaum seperti halnya mereka." Tapi mereka berkata lagi, "Tapi sebentar. Siapa tahu dunia dibukakan kepada mereka, sehingga kita boleh menganggu mereka."

Dari Abu Musa, dia berkata,"Jika iblis menyebarkan para perajuritnya ke bumi, maka dia berkata, 'Siapa boleh menyesatkan orang Muslim, maka di kepalanya akan disematkan mahkota.'

Diantara perajuritnya itu ada yang melaporkan hasil usahanya, " Aku boleh menganggu Fulan sehingga dia menceraikan isterinya."

Dijawab,"Tapi dia boleh bernikah lagi."

Yang lain melaporkan,"Aku dapat menganggu Fulan sehingga dia derhaka."

Dijawab, "Tapi dia boleh berbuat kebajikan lagi."

Yang lain melaporkan,"Aku dapat menganggu Fulan sehingga dia berzina."

Dijawab, "Bagus."

Yang lain melaporkan,"Aku dapat menganggu Fulan sehingga dia minum arak."

Dijawab,"Bagus."

Yang lain melaporkan,"Aku dapat menganggu Fulan sehingga dia membunuh."

Dijawab,"Bagus. Bagus."

Ibnu Mu'aqqal berkata,"Aku pernah mendengar Wahb bin Munabbih berkata,'Seorang rahib bertanya kepada syaitan yang muncul dihadapannya, 'Sifat anak keturunan Adam yang paling mudah membantumu.'
Iblis menjawab,'Marah. Sebab jika seorang marah, maka kami boleh membolak balikkan sebagaimana anak kecil yang membolak balikkan bola.'

Sahabat yang dimuliakan,
Iblis laknatullah tidak akan membiarkan anak cucu Adam hidup senang dan mudah untuk melakukan amal ibadah dan amal soleh. Iblis dan syaitan akan menjauhkan manusia daripada melakukan amal ibadah dan amal soleh, jika mereka gagal menggoda dan memasongkan amalan yang baik mereka akan menimbulkan rasa riak dan ujub dalam jiwa manusai.

Iblis laknatullah adalah musuh yang nyata terhadap semua anak cucu Adam kerana  iblis telah bersumpah dan berjanji di hadapan Allah SWT bahawa dia akan merosakkan semua anak Adam di muka bumi ini.

Hakikat iblis dan syaitan sebagai musuh manusia diulangi oleh Allah SWT beberapa kali di dalam al-Quran. Semuanya bagi memperingatkan kita tentang musuh yang nyata ini, Allah SWT berfirman maksudnya : "Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam dengan selengkapnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah syaitan; sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. (Surah al-Baqarah ayat 208)

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML