Wednesday, April 16, 2014

DUA SEBAB UTAMA ORANG SEGERA BERHENTI MEROKOK

Bukan senang hendak berhenti dari tabiat merokok.  Bagi saya yang tidak pernah merokok, mungkin senang untuk menasihatkan kenalan-kenalan saya agar berhenti merokok.  Hakikatnya dalam hati mereka memang mempunyai niat dan azam untuk berhenti merokok.  Namun, mereka selalu gagal akibat banyak faktor.  Antara faktor itu ialah merokok sudah menjadi tabiat yang sukar ditinggalkan, ketagihan dan juga dorongan kawan-kawan.

Kenaikan kadar cukai ke atas produk tembakau dan kempen ilustrasi bahaya rokok yang tertera di atas kotak rokok gagal membuatkan para perokok meninggalkan tabiat yang sudah sebati dengan kehidupan mereka.  Namun, ada juga yang berjaya berhenti dari merokok.  Sepemerhatian saya, ada dua faktor yang memberikan mereka motivasi yang lebih untuk berhenti merokok.

Yang pertama ialah faktor agama.  Telah banyak fatwa dari para ulama Islam yang mengatakan bahawa merokok adalah haram hukumnya di sisi Islam.  Saya sendiri ketika remaja dulu pernah membaca atau mendengar fatwa tentang pengharaman merokok sekitar tahun 1991 atau 1992.  Fatwa tersebut telah dikeluarkan oleh ulama-ulama dari timur tengah.

Kini, alhamdulillah fatwa-fatwa di Malaysia yang dahulunya mengatakan bahawa merokok adalah makruh atau tidak jelas tentang pengharamannya, mula bertegas bahawa merokok adalah haram.  Dan keputusan tersebut telah disebarkan di banyak ceramah di surau-surau dan masjid-masjid.  Malah, ada sebahagian institusi agama mengeluarkan poster kempen memaklumkan tentang pengharaman merokok.


Fatwa Kebangsaan Malaysia tentang merokok yang ditampal di sebuah surau di Shah Alam

Antara sebab pengharaman merokok di sisi ISLAM


Hasil dari kempen ini, maka ramailah yang telah meninggalkan perbuatan merokok.  Kepayahan yang terpaksa mereka lalui tentunya dikira sebagai mujahadah di sisi ALLAH.  Mereka akur dengan ketentuan agama dan tunduk patuh dengannya.  Semoga ALLAH membalasi mereka dengan hasanah, amin…

Faktor yang kedua yang selalu saya jumpa ialah kerana sayangkan ahli keluarga, terutama terhadap kesihatan anak-anak mereka.  Saya mempunyai beberapa orang rakan yang berhenti disebabkan oleh faktor ini.  Selepas mendapat anak yang pertama, mereka mula menanam azam untuk berhenti merokok.  Mulanya mereka mengurangkan bilangan puntung yang mereka hisap.  Akhirnya, mereka berjaya meninggalkan tabiat itu terus.

Kasihan kepada anak-anak yang terpaksa menyedut asap busuk dan bahaya dari ibubapa mereka yang merokok.


Seperti yang telah saya sebutkan di atas, bukan senang hendak berhenti merokok.  Namun, disebabkan oleh kasih-sayang dan tidak mahu menyebabkan anak-anak menghidu asap busuk dan bahaya dari rokok, maka dikorbankan tabiat tersebut.  Betapa besar kasih-sayang seseorang terhadap anak-anak dan ahli keluarga sehingga berjaya menukarkan seseorang dari perokok tegar kepada perokok ringan, seterusnya tidak merokok.

Banyak lagi faktor lain yang menyebabkan mereka berhenti merokok.  Namun, faktor dalaman iaitu kasih sayanglah yang menyebabkan seseorang itu dapat berhenti merokok.  Yang pertama, sayangkan agama.  Dan yang kedua, sayangkan keluarga.

Berhentilah merokok.  Semoga ALLAH Ta`ala mempermudahkan niat dan azam kalian untuk berhenti merokok, amin…
Read More

APA HUKUM 'COUPLE' KERANA ALLAH??

Soalan:

Saya mengenali seorang wanita yang menyebabkan saya lebih dekat dengan ALLAH.  Dia terlalu baik dan mempunyai cirri-ciri wanita solehah.  Kami selalu berjumpa untuk membincangkan hal-hal agama dan meningkatkan kecintaan kepada ALLAH.

Dia selalu menggalakkan saya supaya menghafal al-Quran, menunaikan solat malam, menasihati saya supaya lebih dekat dengan ALLAH.  Saya keliru dengan perhubungan ini.  Adakah perhubungan ini dibenarkan kerana kami berkawan kerana ingin mencari redha ALLAH?

Jawapan:

Ramai pemuda Islam melakukan kesilapan dalam hal ini.  Mereka telah terperangkap dalam mainan syaitan yang sentiasa menggesa ummat Islam melakukan kejahatan.

Berhati-hatilah dengan tipu daya syaitan yang membuatkan kejahatan dipandang sebagai kebaikan.  Syaitan sentiasa mengetuk pintu dan menyelewengkan hidayah ALLAH daripada kamu.

Hayatilah firman ALLAH subhanahu wa ta`ala di bawah:

قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لأقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ

“Iblis menjawab:  Disebabkan ENGKAU menghukumkan aku sesat, aku akan mengambil tempat menghalangi mereka dari jalanMU yang lurus.”  (Surah al-A`raf, 7:16)

ثُمَّ لآتِيَنَّهُمْ مِنْ بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ

 وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَنْ شَمَائِلِهِمْ وَلا تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِينَ

“Kemudian aku datangi mereka, dari hadapan mereka serta belakang mereka, dari kanan mereka serta kiri mereka dan ENGKAU tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur.”  (Surah al-A`raf, 7:17)

Ibnu Jauzi rahimahullah berkata:

“Iblis sentiasa memerangkap manusia selagi dia mampu.  Kadang-kadang kemampuannya berkurang dan bertambah di mana ia bergantung kepada kesedaran dan kelekaan mereka yang jahil dan berilmu.  Ingatlah, hati itu seperti kubu.  Syaitan sentiasa mengelilingi kubu tersebut untuk melihat pengawalnya dalam keadaan leka.  Pengawal perlu tahu setiap pintu kubu yang telah diamanahkan untuk menjaganya.  Dia tidak boleh terleka walau sekelip mata kerana musuh tidak pernah membiarkannya.  Seorang lelaki bertanya kepada Hasan al-Basri:  Adakah iblis itu tidur?  Dia menjawab:  Jika dia tidur, sudah pasti kita mempunyai masa rehat.”  -  Rujuk Talbis Iblis, mukasurat 52.

Ketahuilah, ini cabang panahan syaitan terhadapmu.  Bermula dengan pandangan mata sehinggalah kepada perkenalan yang kononnya berlandaskan agama, dihiasi dengan nasihat dan perbincangan-perbincangan agama.  Inilah fitnah yang paling besar bagi kamu.

Kamu juga selalu berjumpa dengannya.  Inilah pergaulan yang dilarang kerana ALLAH melarang seorang lelaki dan wanita bersama-sama tanpa hubungan yang sah.

Sabda Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam:

“Tidak bersunyi-sunyian lelaki dan wanita (bukan mahram), melainkan syaitan akan menjadi yang ketiga di antara mereka.”  -  Hadith riwayat al-Tirmizi: 1901.

Ali bin Abi Talib radhiAllahu `anhu berkata:

“Seorang perempuan dari Khath`am datang kepada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam dan meminta fatwa daripada baginda dan berkata:  Sesungguhnya penurunan kewajiban berbuat haji telah diturunkan sedangkan bapaku seorang yang tua dan nyanyuk.  Adakah dikenakan juga ke atasnya dan bolehkah aku menunaikan untuknya.  Baginda bersabda:  Ya, perbuatkanlah untuk bapamu.  Berkata Ali:  Ketika itu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam memalingkan leher Al-Fadhal.  Ibn `Abbas berkata:  Wahai Rasulullah, mengapa kamu memalingkan muka sepupumu?  Baginda berkata:  Aku melihat seorang lelaki dan seorang wanita.  Mereka berdua tidak aman dari dipengaruhi syaitan (selagi dia terus memandang).”  -  Hadith riwayat Ahmad: 530)

Kami nasihatkan agar kamu membuat keputusan terhadap perhubungan ini.  Samada mengambilnya sebagai isteri jika dia mempunyai akhlaq dan pegangan agama yang baik.  Atau memutuskan perhubungan ini kerana ia akan membawa keburukan dan kejahatan.
Read More

LELAKI YANG BAIK IBARAT PETANI YANG BAIK

Lelaki ibarat petani.  Dan perempuan ibarat tanah.


Petani Baik, Tanah Pun Baik

Petani yang baik apabila bertemu dengan tanah yang subur tentunya akan melahirkan hasil tanaman yang bermutu tinggi.  Kerana benih yang ditanam oleh petani yang baik bukan sahaja dibiarkan ia tumbuh begitu sahaja, malah akan dijaga dan diteliti tumbesarannya dengan tekun sekali.

Dengan ketelitian dan kesungguhan si petani yang baik tadi, tanah yang subur juga tentunya tidak mahu mengecewakan si petani dengan sedaya upaya mengeluarkan hasil yang terbaik dari isi perut bumi untuk dituai si petani.  SubhanALLAH, akhirnya tumbuh melatalah rezeki kurniaan ALLAH di muka bumi ini dengan rezeki yang baik-baik.

Petani Tidak Baik, Tetapi Tanah Baik

Bayangkan pula apabila petani yang tidak baik bertemu dengan tanah yang subur.  Dengan sifat kejahilan si petani, ditambah dengan sifat kemalasan, cuai, leka dan mengabaikan tanah yang subur itu, akan mengakibatkan tanah yang subur itu mengeluarkan hasil yang tidak bermutu tinggi.  Hasil tanaman yang dikeluarkan oleh tanah yang subur itu akan mudah rosak dan keadaan rupa bentuk tanah yang subur itu menjadi tidak teratur dan ditumbuhi semak.

Lebih malang lagi jika si petani yang tidak baik itu bukan sahaja tidak menjaga dan memanfaatkan tanah yang subur itu, malah merosakkan pula tanah tersebut.  Akhirnya, tentulah tanah yang pada asalnya subur itu bertukar menjadi tanah yang rosak.  Sayang sekali si tanah tidak dapat mengeluarkan produk terbaik dek kerana perbuatan si petani yang tidak baik itu.

Petani Baik, Tetapi Tanah Tidak Baik

Bayangkan pula apabila si petaninya bagus dan baik, tetapi tanah yang ditemuinya pula tidak subur.  Dalam kes sebegini, tentulah tidak sama seperti si petani yang baik bertemu dengan tanah yang subur.  Si petani yang baik tentunya akan berusaha segigih mungkin untuk menjadikan tanah yang pada asalnya tidak subur menjadi lebih subur.  Bukan mudah.

Mujahadahnya lebih tinggi dan pengorbanannya juga lebih besar.  Dicuba bermacam-macam kaedah, trial & error, dirujuk sana sini untuk mendapatkan nasihat pakar dan lain-lain lagi usaha bagi menjayakan usaha murninya itu.  Bukan calang-calang petani yang dapat mengusahakan tanah yang tidak subur, bahkan menghasilkan hasil yang baik.  Berkat usaha yang yang tidak mengenal jemu dan kesabaran yang tinggi, maka insyaALLAH akan berjaya juga.  Jika gagal juga, beralih sahajalah ke tanah yang lain yang lebih berprospek tinggi.

Petani Yang Tidak Baik, Tanah Juga Tidak Baik

Oh, yang ini saya rasa tidak perlulah diceritakan.  Fikirlah sendiri…

Lelaki Yang Baik Bisa Merubah Keadaan

Jika dilihat beberapa kes di atas, hampir dapat kita simpulkan bahawa peranan dan sikap si petani menjadi faktor yang sangat penting untuk berjayanya sesuatu usaha pertanian.

Di awal tulisan telah saya umpamakan si petani sebagai seorang lelaki dan tanah sebagai seorang perempuan.  Cuba fikirkan perumpamaan tersebut.

Ya, lelaki memainkan peranan yang sangat penting di dalam hubungan rumahtangga. Si lelaki atau si suami mesti mempunyai sifat positif yang banyak untuk dia mengemudikan rumahtangganya menjadi rumahtangga yang berjaya.

Lebih mudah jika si isteri turut sama mempunyai sifat positif yang banyak, kerana ini akan memudahkan pelayaran rumahtangga yang sejahtera.  Malah akan menghasilkan zuriat-zuriat yang baik daripada mereka berdua.

Sekiranya si lelaki tidak mempunyai sifat positif yang banyak, malah ditenggelami pula dek sifat-sifat negatif, tentulah rumahtangga akan mudah goyang.  Kita lihat banyak kes-kes isteri yang setiap hari yang makan hati dan berulamkan jantung akibat sikap lelaki yang zalim.  Kadang-kadang yang sedihnya, si isteri punyalah baik dan sabar, tetapi terpaksa berhadapan dengan karenah si suami yang bermacam-macam itu.

Jika dilihat senario si suami  yang baik tetapi si isteri pula buat perangai, di sini memerlukan kepandaian si suami untuk membentuk dan mendidik isteri itu menjadi baik.  Bukan mudah.  Tak ramai yang sanggup.  Si suami yang penyabar dan hikmah sahaja yang mampu menempuhinya.

Jadi, ingin saya seru:

“Wahai diri ini dan lelaki semuanya, tidak kira samada dewasa atau masih remaja, berusahalah menjadi lelaki yang baik.  Bukankah ALLAH telah mengiktiraf ‘Arrijalu qowwamuna `ala nnisa’?  Pengiktirafan ini bukan untuk diegokan atau didabikkan dada, tetapi ia menuntut kita semua, lelaki-lelaki agar lebih bersedia dan trampil untuk menjadi pemimpin dan menjadi pembela kepada golongan wanita.  Janganlah kita menjadi perosak mereka, malah mengambil kesempatan mereka pula”

Air, Cahaya, Keredhaan ALLAH Dan RahmatNYA

Jika petani diibaratkan lelaki atau suami.  Tanah diibaratkan perempuan atau isteri.  Air dan cahaya yang menyinari tanaman-tanaman pula boleh kita ibaratkan sebagai redha dan rahmat ALLAH.

Sebagaimana tanaman tidak boleh subur tanpa air dan cahaya, walaupun petaninya bagus dan tanahnya subur, begitulah juga perlunya redho dan rahmat ALLAH di dalam sebuah rumahtangga.  Redho dan rahmat ALLAH sangat-sangat dihajatkan oleh kita sebagai manusia dalam semua perkara, termasuklah dalam hal rumahtangga.

Jadilah lelaki dan suami yang baik.
Jadilah wanita dan isteri yang baik.
Dan pohonlah redho serta rahmat ALLAH.
Semoga rumahtangga yang kita bina sejahtera selama-lamanya, amin…
Read More

USTAZ??!! APA HUKUM BERKAPEL HA???

Banyak betul soalan ni saya terima dari remaja.  Alhamdulillah, sekurang-kurangnya mereka mengambil berat tentang hukum dan pandangan agama dalam sesuatu hal.  Tidaklah mereka sembrono berbuat sesuatu tanpa memikirkan apa pandangan agama.

Kali ni, saya nak tukar cara menulis pulak.  Nak cuba cara cerita pulak.  Saya harap inti dan maksud dapat difahami dengan mudah bagi sesiapa yang membaca, terutama remaja, insyaALLAH:

=======================================
AL-KISAH......

Nabilah dan Husna baru sahaja habis kelas dan merancang untuk berjumpa Ustadz Faisal untuk bertanya sesuatu yang bersarang di kepala mereka dan rakan-rakan mereka.

“Assalamu’alaikum, ustadz” tegur Nabilah & Husna kepada Ustadz Faisal yang sedang khusyuk membaca sesuatu di dalam komputernya.

“Wa’alaikumussalam warahmatullah.  Oh, kamu Nabilah, Husna.  Ada apa-apa yang saya boleh bantu?” tanya Ustadz Faisal sambil melemparkan senyuman.

“Ustadz sibuk ke?” tanya Husna.

“Eh, takdelah.  Biasa-biasa saje.  Hah, ada apa-apa yang awak nak tanya ke Husna, Nabilah?” Ustadz meneka agaknya mungkin ada soalan yang mahu ditanya oleh mereka berdua.

Nabilah dan Husna adalah pelajar yang suka bertanya.  Ustadz Faisal sudah mengagak mesti ada soalan yang hendak ditanya mereka.  Ustadz Faisal memang suka pelajar-pelajarnya datang dan bertanya.  Dengan cara begini, Ustadz Faisal tahu apa yang berlegar di dalam fikiran anak-anak muridnya dan beliau mengharapkan dengan memberikan jawapan-jawapan itu dapat membantu memberikan kefahaman tentang bagaimana sesuatu isu atau perkara itu dapat diselesaikan dengan pendekatan agama.

“Engkaulah tanya…” bisik Nabilah kepada Husna.  Husna pula membalas balik, “Eh Nabilah, engkaulah tanya…” Mereka masing-masing tolak-menolak.

“Eh kamu berdua ni.  Kalau kamu tak nak tanya, biar saya jelah yang tanya.” Gurau Ustadz Faisal sambil membulatkan matanya yang kecil itu.

Nabilah dan Husna tertawa tersipu-sipu.

“Begini ustadz…” Nabilah menolak Husna dengan bahunya.  Husna membalas kembali tolakan itu.

“Hmm…tergedik-gedik, tergedik-gedik diorang ni” bisik hati ustadz Faisal.

“Kami nak tanya pasal couple ni ustadz…” Nabilah memulakan bicara.

“Apa benda couple tu?” tanya ustadz pula sambil mengerutkan keningnya.  Sengaja buat tak tahu.  “Jenama ais krim ke?” sambung Ustadz Faisal bergurau.

“Alaa, ustadz ni…takkan itu pun tak tahu…hehe” Nabilah dan Husna tertawa.

“OK, cuba awak terangkan pada saya apa yang awak faham tentang couple?” Ustadz Faisal menanyakan mereka berdua untuk menguji.

“Yang saya faham, couple ni macam bercintalah ustadz.” Terang Husna.

“Tak boleh ke bercinta?  Habis tu saya sekarang ni cintakan isteri saya, tak boleh ke?” uji ustadz Faisal lagi.

Ustadz Faisal memang macam tu caranya.  Dia biasanya akan bertanya itu dan ini kepada pelajar-pelajarnya jika pelajar-pelajarnya bertanya tentang sesuatu perkara.  Tujuannya ialah supaya mengajak pelajar-pelajar itu sama-sama mencari jawapan dengan berfikir.  Sebab kadang-kadang, jawapan kepada persoalan yang ditanya sudah mereka tahu tanpa mereka sedari.  Cuma masih belum kemas barangkali kefahamannya.

“Bukan macam tu ustadz.  Macam kami nilah, remaja bercinta.  Belum kahwin.  Masing-masing ada pasangan masing-masing.  Boyfriendlah, girlfriendlah.  Macam tulah… Boleh tak ustadz?” Nabilah memberikan penerangan disusuli soalan.

“Begini…saya nak tanya awak balik.  Apa yang selalu diperbuat oleh pasangan-pasangan yang bercinta ini, yang awak panggil couple ini?” Sengaja Ustadz Faisal bertanya lanjut bagi membuka minda Nabilah dan Husna.

“Tentulah mereka berjumpa, berdating ustadz.” Jawab Husna dengan penuh yakin.

“Lagi?” Ustadz Faisal mengajak Nabilah dan Husna memikirkan apa yang diperbuatkan oleh pasangan yang bercinta atau bercouple ini.

“Mereka tukar-tukar hadiah, mereka keluar sama-sama, belajar sama-sama.” Terang Nabilah pula.

“Lagi?” Ustadz Faisal bertanya lagi.

“Hmm… itu jelah yang kami tahu, ustadz.” Husna menggarukan kepalanya yang tidak gatal sambil melihat ke siling untuk mencari jawapan.

“Hah, awak tengok apa tu Husna?  Ada jawapan ke kat siling tu?” sergah Ustadz Faisal sambil tersenyum.  “Kalau macam tu, saya nak tengok jugaklah.” Ustadz Faisal melawak.

“Ish ustadz nih” Nabilah dan Husna tertawa melihat gelagat Ustadz Faisal.

“OK, awak kata orang yang bercouple akan berjumpa, dating, itu dan ini.  Dalam ISLAM boleh ke lelaki dan perempuan berjumpa?” Ustadz Faisal meminta jawapan dari Nabilah dan Husna.

“Bolehlah ustadz.  Kalau tak boleh macam mana nak beli barang, nak belajar dan sebagainya.” Nabilah memberikan jawapannya dengan penuh yakin.

“Ha, begitulah.  Lelaki dan perempuan kalau mempunyai urusan atau hajat tertentu memang boleh berinteraksi dan bermuamalah seperti berjual-beli, belajar, bermesyuarat dan bekerja.  ISLAM membenarkan.  Tetapi, jika tiada sebab yang penting, ISLAM melarang lelaki dan perempuan bergaul bebas dan berjumpa.” Ustadz Faisal memberikan penerangan.

“Dalam al-Quran, ALLAH menyuruh lelaki dan perempuan yang muslim agar menundukkan pandangan.  Malah ada saranan untuk berinteraksi di sebalik tabir di antara lelaki dan perempuan bagi menjaga kesucian hati kedua-dua pihak.  Betapa ISLAM telah menggariskan hukumnya.  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam pernah………..” Tiba-tiba Ustadz Faisal diam dan tunduk.  Beliau menajamkan pendengaran beliau seperti ingin mendengar sesuatu.

“Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam……….” Beliau mengulang dan diam lagi.

Nabilah dan Husna tiba-tiba teringat dan serentak mengucapkan “sallAllahu ‘alaihi wasallam…”. Mereka tersipu-sipu.

Ustadz Faisal tersenyum lalu menyambung semula “Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam pernah suatu ketika di dalam majlis ilmu, seorang perempuan datang bertanya sesuatu kepada Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam.  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam telah menolak muka seorang lelaki yang merupakan sepupu Baginda yang ada di dalam majlis tersebut.  Apabila ditanya kenapa dibuat demikian,  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menjawab bahawa lelaki dan perempuan tidak aman dari dipengaruhi Syaitan.” Ustadz Faisal memberikan penjelasan.

“Dalam ketika yang lain, seorang buta pernah datang berjumpa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam dan menyuruh Aishah agar duduk di belakang tabir.  Aishah radhiAllahu ‘anha bertanya, “bukankah dia buta, mana dia nampak saya.”  Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam menjawab, “ya, dia buta dan tak nampak engkau.  Tapi engkau boleh melihat dia.”  Nah, ISLAM telah meletakkan peraturan bahawa antara lelaki dan perempuan mesti ditundukkan pandangan dan tidak bebas bergaul di antara keduanya.  Sedangkan pandang sahaja pun ISLAM sudah mengawal, inikan pula lebih dari itu.” Sambung Ustadz Faisal lagi.

“Awak faham tak apa yang cuba saya sampaikan.” tanya Ustadz Faisal kepada Nabilah dan Husna untuk mendapatkan respon mereka berdua.

“Faham ustadz.” Serentak Nabilah dan Husna menjawab.

“Jadi, saya rasa awak dapat jawapannya kepada persoalan awak pasal couple ini.  Awak lihatlah orang-orang yang bercouple, apa mereka buat?  Mereka berjumpa, berbual-bual, bermesra, keluar sama-sama; sedangkan ISLAM tidak merestui hubungan lelaki dan perempuan yang belum bernikah berbuat itu semua.  Pendek kata, ia hanya akan meletakkan diri seorang muslim dalam keadaan berdosa dan kemurkaan ALLAH.  Malah boleh menjerumuskan diri ke dalam perzinaan.” Terang Ustadz Faisal.

“Oh ya ustadz, saya teringat ayat al-Quran kata, “la taqrabuzzina!”…”  Husna mencelah.

“Betul tu Husna, bagus.  ALLAH Subhanahu wata’ala kata jangan dekati zina.  Perbuatan-perbuatan seperti berdating, berjumpa, keluar sama-sama, itu semua adalah perbuatan-perbuatan yang boleh membawa kita semakin hampir dengan zina, na’udzu billahi min dzalik!” Ustadz Faisal mengiyakan apa yang diutarakan oleh Husna.

“Awak ingat tak hadith Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam yang sebut pasal lelaki dan perempuan yang duduk berdua-duaan?  Saya pernah jelaskan dalam usrah umum sekolah kita” tanya Ustadz Faisal.

“Yang mana satu ek?” Husna memandang Nabilah.  Dan sekali lagi dia memandang siling mencari jawapannya.

Tiba-tiba Ustadz Faisal pandang siling, diikuti Nabilah.  Husna perasan gelagat beliau ditiru Ustadz Faisal dan Nabilah.  Husna senyum tersipu-sipu.

“Confirm takde jawapan kat siling tuh…hehe” Ustadz Faisal mencelah, bergurau.

Mereka bertiga tertawa.

“Oh saya ingat, ye…hadith pasal lelaki dan perempuan yang bersendirian akan ditemani oleh ‘orang’ ketiga, iaitu Syaitan.  Yang tu kan ustadz?” Nabilah bersuara meminta pengesahan jawapannya daripada ustadz Faisal.

“Bagus Nabilah.  2 markah untuk awak.” Ustadz Faisal tersenyum bangga sambil menyambung, “Syaitan ni takde kerja lain.  Kerjanya untuk menyesatkan manusia.  Jangan awak sangka Syaitan duduk di antara lelaki dan perempuan yang bersendirian tu tengok aje, senyum-senyum aje.  Tak!!!!  Dia akan mainkan peranannya supaya lelaki dan perempuan itu akan terjebak dengan zina, iaitu dosa besar yang dimurkai ALLAH.” Jelas Ustadz Faisal.

“Mungkin mula-mula ringan-ringan.  Pandang-pandang, sentuh-sentuh.  Kemudian pegang-pegang.  Apabila dah biasa, mulalah berzina.  Syaitan ni pandai, genius.  Dia dah ada pengalaman jutaan tahun.  Bagi dia kacang je nak bagi manusia ni terjebak dengan bunga-bunga zina dan zina itu sendiri.  Sejarah dah membuktikan.  Malah sekarang ni pun macam-macam gejala sosial berlaku.  Bohsia, bohjan, buang bayi, pelacuran.  Ini semua akibat kita pandang ringan hukum ALLAH.  Astaghfirullah…” sambung Ustadz Faisal lagi.

Nabilah dan Husna mendengar dengan khusyuk penjelasan Ustadz Faisal.

“Sebab itu kita disuruh jaga pandangan mata kita dan seluruh pancaindera kita.  Awak kalau nampak ayam goreng, awak rasa nak makan tak ayam goreng?” Tanya ustadz Faisal.

“Tentulah ustadz.  Bukan sahaja nampak, bau aje pun dah teringin.” Jawab Husna.

“Ha’ahlah.  Hish, ustadz ni sebut pasal ayam goreng, terasa pulak nak makan ayam goreng.” Sambung Nabilah pula.

“Hehe…tulah manusia.  Manusia ni kalau tak jaga pandangan dan pancaindera kita, kita tentu berkeinginan untuk memiliki sesuatu.  Kalau awak pandang lelaki, tentu awak rasa nak memiliki perhatian lelaki itu.  Macam lelaki, kalau dia nampak perempuan cantik, tentu dia nak jadikan dia sebagai awek.  Tapi, kalau dia tak nampak dan tak tengok, tentu dia tak teringin pun.  Fikiran kita pun jangan disibukkan dengan hal-hal couple ni.  Jangan asyik berbual pasal couple dengan kawan-kawan, gossip si anu dengan si anu, baca buku cinta…ini semua dapat membuatkan kita mempunyai keinginan untuk bercouple.” Ustadz Faisal memberikan penerangan.

Nabilah dan Husna mengangguk tanda setuju.

“SubhanALLAH, ALLAH tahu fitrah kita.  DIA yang ciptakan kita.  Dia suruh kita menundukkan pandangan ada sebabnya.  InsyaALLAH, jika awak ikut apa yang ALLAH suruh, awak akan selamat dari bahaya bercouple ini dan lain-lain bahaya…” jelas Ustadz Faisal.

“Malah, jika kita jauhi amalan couple ini, insyaALLAH gejala sosial seperti zina dan buang bayi akan menjadi sifar.  Masyarakat akan lebih sejahtera.  Nampak tak betapa besarnya implikasi couple ni.  Mungkin sebahagian masyarakat nampak kecil dan biasa-biasa sahaja, sedangkan ia boleh menatijahkan sesuatu yang buruk kepada masyarakat.” Sambung Ustadz Faisal dengan wajah yang serius.

“Ustadz, alhamdulillah saya rasa saya dah faham apa hukum bercouple ni.  InsyaALLAH ustadz, saya dan Husna akan cuba ingat nasihat ustadz ni.” Nabilah seakan dapat menyimpulkan perbincangan pada petang itu.

“Doakan kami ye ustadz supaya kami dapat jaga diri kami ye…” sambung Husna pula.

“InsyaALLAH Nabilah, Husna…saya doakan agar kalian dipelihara ALLAH.  Sebaik-baiknya kamu berdua kongsikanlah apa yang kita bincangkan ini dengan kawan-kawan yang lain.  Mudah-mudahan mereka semua akan faham apakah kedudukan bercouple ini di sisi ISLAM.” Ustadz Faisal merespon.

“Tapi ustadz, macam mana ye kalau kami remaja ni jatuh cinta?” Tiba-tiba nabilah bertanya lanjutan dari perbualan itu.

Belum sempat Ustadz Faisal membuka mulut, tiba-tiba Jannah datang memanggil Nabilah dan Husna dengan penuh tergesa-gesa.

“Bas datang, bas datang!  Cepat, cepat…!” jerit Jannah sambil memegang daun pintu, termengah-mengah.

“Ah ustadz, kami minta maaf!  Kami terpaksa minta diri dulu.  Nanti kami datang lagi jumpa ustadz tanya.  Terima kasih ustadz” Nabilah dan Husna tergesa-gesa memohon diri.

“Sama-sama.  Hah, cepat..nanti bas tinggal, susah pulak.  Takpe, esok kalau awak nak tanya lagi, datang je jumpa saya di bilik guru ni” Balas Ustadz Faisal.

“Assalamu’alaikum ustadz” Ucap Nabilah dan Husna.

“Wa’alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh.” Jawab ustadz Faisal.
Read More

LAMARLAH LELAKI ITU JIKA........


“Bolehkah wanita melamar lelaki?”

“Tidak jatuhkah maruah seorang perempuan jika mereka melamar lelaki?”


“Bagaimana cara hendak melamar lelaki?”“Bukankah perbuatan ini menyalahi adat ibarat perigi mencari timba?”

Itulah antara persoalan-persoalan yang berlegar di dalam fikiran para wanita apabila timbul di dalam hati mereka perasaan minat yang sungguh-sungguh kepada seseorang lelaki sedangkan lelaki tersebut tidak mengetahui.  Sebelum saya menjawab persoalan-persoalan itu, ingin saya menyentuh beberapa perkara dahulu.

Yang pertama ialah tentang hakikat bahawa kurangnya lelaki-lelaki soleh pada zaman mutakhir ini.  Ini adalah suatu hakikat yang pahit namun terpaksa ditelan oleh semua orang.  Bukan sahaja para wanita yang secara khususnya perlu berhadapan dengan hakikat ini.  Malah juga terpaksa dihadapi oleh ibubapa yang tentunya sangat risau untuk menyerahkan anak-anak perempuan mereka kepada bakal suami masing-masing yang entah bagaimana latar belakangnya.

Yang kedua ialah tentang kepentingan memilih lelaki yang soleh dan berkualiti sebagai suami.  Kerana suamilah tunggak keluarga yang menegakkan rumahtangga.  Dan suamilah nakhoda yang berperanan mengemudi bahtera rumahtangga.  Tanpa tunggak yang utuh dan nakhoda yang berhikmah, tentunya rumahtangga mudah goyah akibat angin ribut yang meniup dan gelombang ombak yang memukul.  Justeru memilih lelaki yang soleh dan berkualiti sebagai bakal suami amat penting.  Mesti disertai dengan menggunakan akal dan rasional yang tinggi.  Bukan hanya memilih berdasarkan perasaan cinta semata-mata.

Berdasarkan dua perkara ini tentunya para wanita dapat memilih tindakan yang sewajarnya apabila tiba-tiba mereka mendapati ada lelaki soleh dan berkualiti yang layak untuk dijadikan tunggak dan nakhoda buat rumahtangga yang bakal mereka dirikan kelak.  Apakah tindakan itu?

Ya, tepat sekali.  Lamarlah lelaki itu…!

Itulah nasihat yang saya selalu berikan apabila saya didatangkan dengan situasi-situasi seperti ini dalam beberapa emel yang saya terima.  Tentunya juga jangan terburu-buru.  Selidik dan kajilah dahulu latar belakangnya.  Sertakan juga dengan do`a dan solat istikharah agar ALLAH memberikan petunjuk kepada persoalan yang penting ini.  Petunjuk dari ALLAH adalah suatu yang sangat penting untuk diminta dalam membuat semua keputusan.

Sekarang saya akan cuba menjawab beberapa persoalan yang dilontarkan di awal tulisan ini.

“Bolehkah wanita melamar lelaki?”
Dalam agama Islam, tiada larangan untuk mana-mana jantina untuk melakukan lamaran.  Samada lelaki atau wanita, mereka layak dan boleh untuk menyatakan hasrat masing-masing untuk memperisteri atau mempersuami sesiapa sahaja yang mereka berkenan asalkan belum lagi menjadi milik orang lain.

Malah di dalam sejarah Islam, seorang wanita yang mulia dan banyak berjasa dalam dakwah awal Islam telah melakukannya.  Beliau ialah Ummu al-Mukminin Khadijah radhiAllahu `anha binti Khuwailid.  Beliau telah melamar seorang lelaki mulia, lagi bijak, lagi amanah, lagi kacak, lagi jujur iaitu Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam untuk dijadikan suami kepada beliau.

Betapa Khadijah tahu apa yang baik untuk dirinya.  Beliaulah yang memulakan lamaran apabila di sana terlihat pada pandangan mata dan hatinya seorang lelaki yang layak dan bisa membimbing beliau.  Dan ternyata perbuatannya itu menghasilkan keberuntungan, bukan sahaja di dunia bahkan juga di akhirat.

Nah, perbuatan melamar lelaki bukan sahaja boleh, malah telah dilakukan oleh seorang wanita yang mulia dan ahli Syurga, iaitu Khadijah radhiAllahu `anha.  Mencontohi perbuatan orang-orang yang mulia dalam agama, insyaALLAH akan menghasilkan natijah yang juga mulia.

“Tidak jatuhkah maruah seorang perempuan jika mereka melamar lelaki?”
Ini antara soalan yang selalu juga diutarakan oleh para wanita apabila membicarakan soal ini.  Mari kita lihat Khadijah radhiAllahu `anha dalam memahami situasi ini.

Khadijah radhiAllahu `anha bukanlah hanya wanita biasa dalam masyarakatnya.  Beliau adalah seorang yang dipandang mulia dan tinggi oleh masyarakatnya.  Harta kekayaannya besar.  Perniagaannya juga berjaya.

Beliau bukan sahaja hartawan dan usahawan, tetapi juga seorang ‘selebriti’ yakni tokoh yang disegani.  Telah beberapa kali Khadijah dilamar oleh orang-orang kaya dan kenamaan, namun ditolaknya.  Pilihan beliau teralih kepada seorang pemuda yang tidak punya apa-apa.  Tiada kekayaan.  Tiada harta.  Tiada pangkat.  Apa yang hanya ada pada lelaki tersebut ialah akhlaq yang baik, amanah, jujur, bijaksana dan merupakan keturunan yang mulia.  Lelaki itu ialah Muhammad al-Amin sallAllahu `alaihi wasallam.

Pada ketika itu, Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam berumur 25 tahun dan belum lagi menjadi Nabi dan Rasul.  Ini bermakna tiada apa-apa kelebihan yang terdapat pada Baginda melainkan apa yang telah disebut di atas.  Yang tertarik pada pandangan Khadijah ialah peribadinya sahaja.

Cuba lihat; seorang wanita yang hartawan, usahawan, jelitawan dan bangsawan tiba-tiba datang melamar seorang lelaki biasa.  Pada pandangan masyarakat ia mungkin menjatuhkan maruah.  Tetapi pada pandangan Khadijah, ia bukan.  Bahkan beliau tahu ia untuk kebaikan buat dirinya.

Dan hasil perbuatannya itu, bukan maruah yang jatuh.  Tetapi maruah dan kedudukannya diangkat setinggi-tingginya hingga hari ini, hingga Hari Kiamat.  Beliau adalah Ummu al-Mukminin dan dipuji oleh penduduk bumi dan langit.

Perbuatan melamar lelaki yang soleh dan berkualiti bukanlah suatu yang menjatuhkan maruah.  Bahkan ia melambangkan bahawa wanita itu mempunyai maruah yang tinggi dan mahu maruahnya dibela oleh lelaki yang layak dan tinggi maruahnya.  Dan insyaALLAH, maruah itu akan terus terjaga sampai Hari Akhirat.

“Bagaimana cara hendak melamar lelaki?”
Di dalam kitab sirah ada diceritakan bagaimana Khadijah melamar Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam.  Sebenarnya Khadijah pada awalnya telah tertarik dengan pemuda bernama Muhammad setelah mendengar berita tentang sifat-sifat mulianya.  Khadijah lalu menawarkan Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam untuk membawa barang dagangannya ke Syam.

Kembali ke Makkah dari Syam, Khadijah mendapati keuntungannya berganda.  Keuntungan yang banyak ini hasil daripada peribadi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam yang baik, jujur, amanah, akhlaq yang mulia, fikiran yang tajam dan tutur kata yang benar.  Sifat-sifat ini telah diceritakan oleh Maisarah iaitu hamba Khadijah yang dihantar membantu Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam berdagang di Syam.

Khadijah mendapati apa yang dicarinya sudah ditemui.  Hasrat murninya itu telah disampaikan seorang temannya yang bernama Nafisah binti Muniyyah.  Nafisah lalu menemui Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam dan menyatakan apa yang telah disampaikan Khadijah kepadanya.  Baginda menerima dengan baik apa yang dihasratkan oleh Khadijah melalui Nafisah itu.

Lalu Baginda memberitahu bapa-bapa saudaranya tentang hal itu.  Kemudian bapa-bapa saudara Baginda pergi menemui bapa saudara Khadijah untuk melamarnya.  Ekoran daripada itu, berlangsunglah perkahwinan dua insan yang mulia ini.  Khadijahlah wanita pertama yang dinikahi Baginda sallAllahu `alaihi wasallam dan Baginda tidak mengahwini wanita lain sehinggalah Khadijah meninggal dunia.

Dapat diambil iktibar daripada kisah yang mulia ini tentang cara yang baik bagaimana wanita melamar lelaki.   Caranya ialah dengan menghantar wakil menjumpai lelaki yang dihasratkan itu lalu bertanya tentang niat yang mulia tersebut.  Jika dipersetujui, maka pihak lelakilah yang datang melamar si wanita sebagaimana adat masyarakat kita dan umumnya di mana-mana.

“Bukankah perbuatan ini menyalahi adat ibarat perigi mencari timba?”
Sebagaimana telah disebut di atas, perbuatan melamar lelaki telah dicontohkan kepada kita oleh wanita yang sangat mulia iaitu Khadijah radhiAllahu `anha.  Natijah dari perbuatan tersebut telah memberikan kebaikan kepada beliau.  Wanita yang solehah, mulia dan suci tentu mahu yang soleh, mulia dan suci juga untuk dirinya.

Juga telah dikongsikan di atas bagaimana caranya untuk melamar lelaki.  Caranya tetap sama sebagaimana adat dalam masyarakat kita, cuma hasratnya sahaja dinyatakan terlebih dahulu oleh si wanita.  Langkah-langkah seterusnya dilakukan mengikut adat kebiasaan iaitu pihak lelaki datang melamar pula.

Jika masyarakat mahu ibaratkan juga ia sebagai perigi mencari timba, biarlah.  Katakan kepada mereka bahawa perigi yang ada ini adalah perigi istimewa.  Perigi yang suci.  Perigi yang mulia.  Dialah yang memilih timba mana yang layak untuk menimba kebaikan dari perigi itu.  Bukan sewenang-wenangnya si timba datang mahu mengaut kebaikan di dalam perigi ini.  Perigi ini perigi yang memilih timba, bukan perigi yang dipilih timba!

Katakan juga kepada mereka bahawa air dalam perigi ini bersih.  Dia tidak mahu air dalam perigi itu dicemari dek timba yang kotor dan tidak mencapai tahap piawai yang ditentukan sendiri oleh si perigi.  Justeru, sebab itulah perigi sendiri yang mencari timba.

Jika kata-kata di atas tidak sesuai diucapkan kepada orang, lalu berbisiklah kepada diri sendiri sahaja.  Supaya kalian tahu siapa diri kalian.  Dan kalian mahu hanya yang terbaik buat diri kalian.

Nasihat Buat Wanita, Lelaki dan Ibubapa
Sebagai penutup, saya ingin juga menasihatkan buat wanita-wanita di luar sana terutama buat wanita-wanita solehah.  Telah banyak kedengaran di dalam berita dan mulut-mulut orang tentang nasib kurang baik yang dialami oleh para isteri yang diperlakukan oleh suami mereka.  Antara sebabnya ialah mereka memlihi suami berdasarkan hanya kepada perasaan.  Nilai rasional dan akal ditolak ke tepi dalam memilih bakal suami.

Ada juga kerana termakan budi.  Disebabkan si lelaki atau keluarga si lelaki telah banyak menabur budi maka berkahwinlah mereka.  Sedangkan sepatutnya perkara ini difikirkan semasak-masaknya terutama dalam menilai peribadi, akhlaq dan nilai agama lelaki tersebut.

Justeru, buat wanita saya nasihatkan fikirlah baik-baik dan gunalah akal dan rasional yang waras dalam memilih pasangan hidup kalian.  Mintalah kepada ALLAH akan petunjuk dan berdoalah kepada ALLAH agar DIA berkati.  Dan gunakanlah hak-hak kalian sebagaimana Islam telah meluaskan hak kalian dalam hal memilih pasangan.

Buat lelaki, saya ingin menasihatkan agar jika kalian menerima lamaran daripada wanita, ketahuilah bahawa wanita itu telah melihat suatu yang baik lahir dari diri kalian.  Hormatilah dia.  Jangan kecilkan hatinya.  Jangan perli dan hina dia.  Dia cuma mengikuti sunnah Khadijah, Ummu al-Mukminin radhiAllahu `anha yang mahu hanya terbaik buat dirinya.  Jika kalian setuju, katakanlah.  Jika kalian tidak setuju, katakanlah juga.  Dan katakanlah samada setuju atau tidak setuju itu dengan penuh rasa hormat dan mulia.

Buat saya dan ibubapa yang membaca tulisan ini, saya menasihati diri ini dan kalian agar prihatinlah terhadap bakal suami anak-anak gadis kita.  Kita mahu yang terbaik buat mereka.  Baik bukan hanya di dunia.  Tetapi yang lebih utama ialah baik di negeri akhirat sana.  Jika terlihat di sana ada pemuda yang soleh, janganlah segan-segan untuk bertanya.  Risiklah sudahkah dia berpunya.  Jika belum dan ternyata dia seorang lelaki yang soleh hasil selidikan kalian, nyatakan hasrat yang mulia itu.

Sungguh, kita siang malam memikirkan kebaikan untuk anak-anak kita.  Kita do`a yang baik-baik untuk anak-anak kita.  Kita mahu dikumpulkan di Syurga sekeluarga.  Maka, dalam hal memilih suami untuk mereka juga, hendaklah kita teliti dan proaktif.  Kerana warna suami akan kuat tercurah mewarnakan isteri.  Jika mahu anak-anak kita baik, maka pilihlah suami yang baik buat mereka.  Kita harus mainkan juga peranan.

Semoga apa yang ditulis ini terdapat manfaat padanya, insyaALLAH.  Mudah-mudahan ALLAH berikan kita semua kebaikan di dunia, kebaikan di akhirat dan dijauhkan kita semua dari azab api neraka, amin…

WALLAHU A`LAM.
Read More

BEKALAN MENEMPUH KEHIDUPAN DI UNIVERSITI


Betapa jarangnya remaja yang mahu mendengar nasihat, inikan pula mencari nasihat.  Saya ucapkan syabas kepada ibubapa dan guru-guru mereka.  Tentu sekali tahniah buat diri mereka sendiri.  Latar belakang pendidikan agama yang mereka perolehi selama ini sudah membuahkan hasil awalan.  Mudah-mudahan kembara ilmu mereka dalam bidang dan universiti pilihan masing-masing bakal membentuk diri mereka lebih mulia di sisi ALLAH kelak. Mungkin ada baiknya juga saya menyusunnya semula di blog ini supaya sebahagian daripada nasihat-nasihat itu dapat turut sama dimanfaatkan oleh remaja-remaja lain, insyaALLAH.

1)  Luruskan niat.
Dalam apa-apa perbuatan pun, persoalan niat mesti diutamakan dan diberi penekanan.  Niat merupakan sebab kepada perbuatan itu samada diterima atau ditolak, samada untung atau rugi.  Nabi sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

ِاِنَّمَا الاَعْمَالُ بِالنِّيَّات
Maksudnya:  “Semua amalan adalah dinilai dengan niat.”

(HR al-Bukhari dan Muslim)

Jadi, luruskanlah niat kalian.  Dan niat yang paling lurus dan beruntung ialah apabila kita niatkan kerana ALLAH Ta`ala.  Tidak kiralah apa pun jurusan yang kalian ambil, luruskanlah niat kalian kerana ALLAH Ta`ala.  Dunia ini milik ALLAH dan jiwa kita adalah milik ALLAH.  Maka sepatutnyalah kita belajar untuk berkhidmat kepada ALLAH Ta`ala.

2)  Fokus kepada matlamat.
Selain niat, matlamat perbuatan juga mesti jelas.  Matlamat dapat memandu kita ke arah tempat yang dituju.  Tanpa matlamat, tentu perjalanan kita akan hilang arah.

Masalah yang berlaku kepada saya dan orang ramai bukanlah tiada matlamat, tetapi tidak fokus kepada matlamat.  Disebabkan tidak fokus, perjalanan dalam dunia belajar di universiti bisa tersadai atau kurang cemerlang keputusannya.  Justeru, kalian mesti fokus dengan matlamat kalian.

Kalian tentu sahaja mempunyai matlamat masing-masing yang telah terbit dari hati nurani kalian.  Terpulanglah, asal sahaja matlamat itu tidak merosakkan diri kalian.  Samada matlamat kalian belajar di universiti ingin mendapatkan habuan dunia atau akhirat, semuanya mesti fokus.  Jika hilang fokus, maka matlamat akan kabur.

Dan ingin saya mengingatkan kalian akan matlamat kepada semua matlamat yang telah difirmankan ALLAH `Azza wa Jalla kepada RasulNYA sallAllahu `alaihi wasallam:

ِوَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُوْن
Maksudnya:  “Dan tidak AKU telah jadikan golongan jin dan golongan manusia kecuali untuk mengabdikan diri (kepadaKU).”

(Adz-Dzariyaat, 51:56)

Sepanjang menjalani kehidupan di universiti, jangan sekali-kali kalian hilang fokus dari matlamat yang ini.  Ia matlamat yang paling utama.  Ia matlamat kenapa kita dijadikan.  Ia matlamat sepanjang hidup.  Samada kalian cemerlang di universiti atau kurang cemerlang atau tidak cemerlang, matlamat inilah yang kalian mesti fokus betul-betul.

3)  Jagalah syariat ALLAH
Seterusnya, jagalah syariat dan hak ALLAH seperti tidak sesekali mensyirikkanNYA dengan sesuatu, jaga dan kerjakan solat-solat yang difardhukan, puasa Ramadhan, menutup aurat dan semua yang wajib dalam ajaran Islam.

Jika kalian menjaga syariat dan hak ALLAH, pastinya perjalanan kalian semasa di universiti dijagai ALLAH Ta`ala.  DIA akan memberikan kepada kalian petunjuk kepada kebenaran, jalan keluar dari bermacam-macam masalah dan rezeki dari berbagai-bagai punca.  Lalu memudahkan kembara ilmu kalian semasa di universiti nanti, insyaALLAH.

Nabi sallAllahu `alaihi wasallam telah menjanjikan hal ini dengan katanya:

َاِحْفَظِ اللهَ يَحْفَظْك
Maksudnya:  “Jagalah ALLAH, nescaya DIA jaga kamu.”

(HR at-Tirmidzi, katanya hasan sahih)Jagalah hak ALLAH, nescaya DIA akan jaga kalian dunia dan akhirat.  InsyaALLAH akan terbit jati diri yang jitu dari dalam diri kalian jika kalian benar-benar berdisiplin dan jaga sungguh-sungguh akan hak ALLAH.  Kalian tidak akan tergelincir.  Dan jika kalian tergelincir pun, kalian akan mudah bangun kerana ALLAH jaga kalian.

4)  Pilih kawan dan lingkungan yang baik.
Ramai yang berubah disebabkan oleh kawan dan lingkungan.  Jika berubah kepada yang lebih baik, tentu sahaja ia suatu yang baik.  Apa yang dikhuatirkan ialah jika perubahan yang menimpa diri kalian ialah perubahan yang negatif.

Bukan sedikit yang berubah dari baik kepada kurang baik atau tidak baik.  Ia banyak sekali.  Mata ini telah melihat banyak sekali perubahan tersebut.  Dan majoriti sebab kepada perubahan itu ialah akibat dari pengaruh kawan atau lingkungan.

Di universiti ada banyak persatuan, pergerakan dan kumpulan yang boleh disertai secara langsung atau tidak langsung.  Kesemuanya boleh mempengaruhi cara kalian bersosial dan berinteraksi.  Ia boleh dijadikan medan yang baik untuk kalian membentuk karisma diri dan pola fikir sebelum kalian masuk ke dunia yang penuh cabaran iaitu dunia pekerjaan, rumahtangga dan kemasyarakatan.  Universiti adalah mini masyarakat yang di dalamnya kalian boleh memainkan peranan masing-masing.

Tapi awas, dalam keenakan kalian bersosial sesama sendiri, semuanya itu akan terkesan pada diri kalian.  Jika kawan atau lingkungan yang kalian pilih itu suka enjoy, maka enjoylah kalian.  Jika mereka kaki games/movies, maka ber’games/movies’lah kalian.  Jika mereka kuat berjalan, maka berjalanlah juga kalian.  Jika mereka selalu berbohong, maka berbohonglah kalian.  Jika mereka selalu bicara tentang wang, wanita dan kedudukan, maka begitulah juga kalian.

Tetapi jika sebaliknya kawan atau lingkungan kalian selalu berbicara tentang perjuangan, tentang amanah, tentang masa depan, tentang pembangunan masyarakat, tentang hidup bermaruah, tentang agama, tentang keadilan, tentang syurga, tentang neraka, tentang ALLAH, maka insyaALLAH kalian akan begitu juga.  Ma sha’ ALLAH, beruntunglah kalian.

Hal mengenai pengaruh kawan atau lingkungan ini pernah disabdakan oleh Nabi sallAllahu `alaihi wasallam yang lebih kurang maksudnya:

“Kawan yang soleh ibarat penjual minyak wangi.  Jika dia tidak memberimu minyak wangi, kamu akan dapat mencium keharumannya.  Sedangkan kawan yang buruk ibarat tukang besi.  Jika kamu tidak terkena apinya, kamu  tentu akan terkena asapnya.”

(HR al-Bukhari)

Jadi, berhati-hatilah dalam memilih kawan dan lingkungan.  Sungguh, pemilihan kawan dan lingkungan sangat penting dalam pembentukan diri.   Jika tidak 100% ia memberi kesan kepada kalian, pasti tertempias juga barang sedikit. Tidak salah cerewet dalam hal memilih kawan dan lingkungan.  Kerana cerewet dalam hal yang boleh menyelamatkan diri dari kebinasaan adalah cerewet yang mulia.

5)  Mintalah hidayah dan taufiq dari ALLAH sepanjang masa.
Perjalanan hidup kalian di universiti hendaklah diiringi sepanjang masa dengan permohonan hidayah dan taufiq daripada ALLAH Ta`ala.  Hasrat hati mahu berjaya dikhuatiri diacu oleh iblis yang dilaknati ALLAH.  Kita risau sepanjang perjalanan mengecap kejayaan itu kita langgar perintah ALLAH, kita cuai suruhan ALLAH dan terhijab dari kebenaran dari sisi ALLAH.

Betapa ramai yang terpesong dalam perjalanan mereka menuju kejayaan yang dihajati.  Dan betapa ramai juga yang terpesong jalan mereka setelah berjaya memeluk kejayaan yang mereka impikan.

Mintalah pada ALLAH akan hidayah dan taufiqNYA.  Mohonlah perlindungan ALLAH dari keburukan diri kalian dan kejahatan amal perbuatan kalian.  Di dalam solat sentiasa kita memohon dengan ALLAH akan hidayah dan taufiq melalui surah al-Fatihah yang kita baca setiap rakaat.  Jika 17 rakaat kita solat sehari semalam, maka 17 kali jugalah kita meminta dengan ALLAH akan petunjuk.  Jika solat lebih dari itu, maka lebih banyaklah kekerapan kita memintanya.

ََاِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيْم
Maksudnya:  “Tunjukkanlah kami jalan yang lurus”

(Surah al-Fatihah)

Pintalah juga dari ALLAH agar DIA tidak membiarkan kalian melangkah sendirian dalam mengejar cita-cita kalian.  Pohonlah agar ALLAH sentiasa membimbing dan memperbaiki kita.  Nabi sallAllahu `alaihi wasallam pernah mengajar kepada Fatimah akan suatu doa yang sangat syahdu maknanya, iaitu:

َيَا حَيُّ يَا قَيُّوم بِرَحْمَتِكَ اَسْتَغِيث اَصْلِحْ لِي شَأنِي كُلَّهُ وَلَا تَكِلْنِي اِلَى نَفْسِي طَرْفَة عَيْن
Maksudnya:  “Wahai Yang Maha Hidup, wahai Yang Maha Berdiri Sendiri.  Dengan rahmatMU aku memohon pertolongan, perbaikkanlah untukku urusanku seluruhnya.  Dan janganlah ENGKAU serahkan aku kepada diriku sendiri walaupun sekelip mata.”

(HR Nasa’i, al-Bazzar & al-Hakim, dinilai hasan oleh Nasiruddin al-Albani)

Doa ini juga baik untuk dibaca selalu dengan penuh pengharapan:

َ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِك
Maksudnya:  “Ya ALLAH wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan Semua Hati, tetapkanlah hatiku ini di atas agamaMU.”

(HR at-Tirmidzi)Doa di atas selalu dibaca oleh Nabi sallAllahu `alaihi wasallam dan diikuti amalan ini oleh para sahabat, tabi`in, tabi`ut tabi`in dan orang-orang soleh selepas mereka.  Justeru, amalan memohon kepada ALLAH agar ditetapkan hati di atas agamaNYA sewajarnya dipohon selalu oleh kita.

Dan doa berikut ini mesti dibaca setiap waktu dan dihayati sungguh-sungguh akan maknanya serta dipinta kepada ALLAH dengan penuh baik sangka, harap dan tawakkal, iaitu:

ِرَبَّنَا اَتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya:  “Tuhan kami, kurniakanlah buat kami di dunia dengan kebaikan dan di Akhirat dengan kebaikan dan peliharalah kami dari azab api neraka.”

(Surah al-Baqarah, 2:201)

Pada doa ini terhimpun semua kebaikan padanya.  Jika doa-doa yang lain tidak sempat hendak dipohon, memadailah doa ini merangkum semua hajat-hajat kita yang baik-baik melalui doa di atas.

Berdoalah kepada ALLAH sungguh-sungguh dengan penuh sedar dan harapan.  Jangan sambil lewa ketika meminta daripadaNYA.

6)  Tambahi ilmu agama dan fahamkannya.
Semasa berada di universiti kalian bukan berada di gedung-gedung beli-belah, pasar-pasar atau majlis keraian.  Tetapi kalian sedang berada di dalam gedung ilmu yang suasananya suasana ilmu, ruhnya ruh ilmu.  Justeru, manfaat sungguh-sungguh akan suasana keilmuan yang ada padanya ketika kalian berada di dalamnya.

Selain ilmu-ilmu dan kemahiran-kemahiran yang kalian cuba dalami dalam bidang masing-masing, jangan lupakan pada ilmu-ilmu agama yang merupakan sebab untuk kalian mendapatkan kebaikan dari sisi ALLAH.

Nabi sallAllahu `alaihi wasallam ada bersabda mengenai hal ini iaitu:

ِمَنْ يُرِدِ اللهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّين
Maksudnya:  “Barangsiapa yang dikehendaki ALLAH kebaikan pada dirinya, dia akan difahamkan pada agamanya.”

(HR al-Bukhari & Muslim)Rapatkan diri kalian kepada masjid, majlis ilmu, kitab-kitab agama dan orang-orang berilmu tatkala kalian di universiti.  Jangan buang peluang ini apabila berada di universiti.  Ketika inilah kalian berpeluang memperbaiki amal dan menambah ilmu dan memantapkan kefahaman agama.  Sibukkanlah diri kalian bagi memahamkan diri kalian akan agama kerana ia ‘benchmark’ ALLAH mahukan kebaikan buat kalian.

Jika masa kalian ALLAH sibukkan dengan peningkatan diri terhadap ilmu agama, maka ketahuilah bahawa ALLAH sedang meletakkan kebaikan kepada diri kalian.  Tetapi jika sepanjang kalian tinggal di universiti kalian sibuk dengan hal-hal lain, maka muhasabahlah diri.  Dikhuatiri ALLAH sedang membiarkan kalian tidak termasuk dalam golongan orang-orang yang mahu diberikan kebaikan dari sisiNYA.

Antara doa yang baik dibaca ialah:

اَللَّهُمَّ رَبِّيْ زِدْنِيْ عِلْمًا وَ ارْزُقْنِيْ فَهْمًا
Maksudnya:  “Ya ALLAH, Tuhanku, tambahilah diriku akan ilmu dan kurniakanlah buatku kefahaman.”

7)  Risau dan harap
Ada yang mengatakan dia risau, seram dan takut untuk berhadapan dengan kehidupan di universiti.  Jika kalian berasa risau, seram atau takut akan cabaran yang bakal terhidang di dalam dunia universiti, ya ia perasaan yang wajar ada pada diri kalian.  Kerana telah ramai yang gagal mengawal diri lantaran jati diri yang lemah.  Kehidupan universiti yang agak bebas telah mencabut perasaan malu dari banyak pemuda dan pemudi.  Ramai hilang kawalan dipandu nafsu.

Jadi, perasaan risau atau takut yang ada pada diri kalian akan membuatkan kalian sentiasa awas dan waspada.  Kalian tidak akan semborono di sana.  Kalian akan menempuhi kehidupan di universiti ibarat berjalan di jalanan yang penuh duri.  Hati-hati dan penuh waspada.

Cuma, janganlah keterlaluan dalam mempunyai perasaan risau dan takut itu.  Datangkanlah juga perasaan harapan yang menggunung di dalam hati kerana kehidupan di universiti juga tersedia di sana seribu perkara positif dan indah untuk dinikmati dan dipelajari.

Sepanjang menjalani kehidupan di universiti, jalanilah ia dengan rasa risau dan harap berselang-seli secara sederhana.  Mungkin ada yang rasa terlalu risau dan takut ketika berada di sana.  Dan ada pula yang terlalu yakin lantaran besarnya harapan dalam hati untuk berjaya.  Imbangilah rasa risau dan harap itu dengan sederhana.

Rasa risau kepada kegagalan akan membuatkan kalian berhati-hati dan waspada terhadap semua yang menanti di hadapan.  Kalian tidak akan terlalu yakin sehingga menyebabkan kalian terbabas.

Rasa harap kepada kejayaan akan membuatkan kalian segar bugar dan bermotivasi untuk mengecap kejayaan.  Kalian tidak akan terlalu murung lantaran terlalu risau dan takut kepada kegagalan.

Gabungan kedua-dua rasa risau dan takut ini secara seimbang dan sederhana insyaALLAH akan menatijahkan kebaikan buat kalian.  Kalian akan memperolehi emosi dan fikiran yang rasional menghadapi semua mehnah yang tersedia di sepanjang jalan perjuangan ketika di universiti, insyaALLAH.

8)  Tawakkal kepada ALLAH.
Sifat tawakkal kepada ALLAH iaitu berserah diri kepada ALLAH selepas melakukan usaha yang gigih adalah suatu sifat yang penting mesti ada pada diri kalian sepanjang kehidupan di universiti.  ALLAH akan mencukupkan kalian jika kalian bertawakkal kepadaNYA.  ALLAH Ta`ala berfirman:

ُوَمَن يَّتَوَكَّلْ عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُه
Maksudnya:  “Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada ALLAH, maka DIA akan mencukupkan (keperluan)nya.”

(Surah at-Tolaq, 65:3)

Natijah samada baik atau tidak hasil dari usaha kalian belajar dan hidup di universiti itu, serahkanlah pada ALLAH.  Pasti ada hikmah pada apa yang berlaku pada diri kalian hasil dari bertawakkal kepada ALLAH.  Dengan syarat, tawakkal itu tawakkal yang betul iaitu menyerahkan urusan yang kalian lakukan itu kepada ALLAH selepas berusaha dengan penuh sungguh-sungguh, tekun dan betul cara dan kaedahnya.

-

Itulah sebahagian nasihat umum yang sangat asas yang mampu saya kongsikan dengan adik-adik sekalian yang bakal melanjutkan diri ke universiti.  Banyak lagi tips-tips dan nasihat-nasihat boleh diperolehi daripada orang lain jika kalian bertanya dengan mereka.

Apa yang tersenarai di atas bukan sahaja boleh dipakai nasihatnya untuk dijadikan bekalan menempuh universiti iaitu institusi tempat kalian bakal belajar di sana.  Tetapi juga boleh dijadikan panduan dan bekalan untuk menempuhi ‘universiti kehidupan’ yang jauh lebih mencabar dan penuh ujian, insya ALLAH.

Semoga ALLAH pelihara kita semua dengan hidayah dan taufiqNYA, amin.

Sekadar berkongsi,
Read More

MAKIN SINGKAT ATAU MAKIN LABUH

Ketika keluar merayau-rayau dari sebuah IPT, saya ternampak beberapa kelibat pelajar-pelajar perempuan yang bertudung labuh.  Dalam hati, saya bersyukur kepada ALLAH kerana ia merupakan suatu pemandangan yang agak baharu di IPT tersebut.  Moga-moga ALLAH pelihara mereka, amin.  Dahulu, seingat saya tidak berapa biasa nampak pelajar-pelajar perempuannya bertudung labuh.

Sebenarnya ia bukanlah pemandangan yang baharu.  Di mana-mana IPT pun jika pada bulan-bulan pertama selepas kemasukan baharu pelajar, akan ada kelihatan pelajar-pelajar perempuannya yang memakai tudung labuh samada sedikit atau banyak.  Mereka kebanyakannya datang dari sekolah menengah yang beraliran agama.

Dulu pun semasa saya belajar di IPT, keadaan yang sama berlaku.  Iaitu kelihatan ramai pelajar-pelajar perempuannya yang bertudung labuh.  Ada yang ambil jurusan agama dan ada yang ambil jurusan sains, sastera, pengurusan dan sebagainya.  Alhamdulillah, mereka tetap terus berusaha mengekalkan identiti mereka yang bertudung labuh itu hingga masuk ke IPT.  Cuma persoalannya, mampukah mereka beristiqamah?

Ya, inilah yang mahu disentuh dalam tulisan ringkas ini!

Makin Singkat
Kalau dulu, semasa mula-mula masuk IPT, pelajar-pelajar yang bertudung labuh agak mudah dinampak, tetapi setelah bulan berganti bulan, bilangannya semakin berkurangan. Bukan kerana mereka sudah meninggalkan IPT terbabit, tetapi kerana tudung labuh yang mereka pakai dulu telah menjadi semakin singkat.  Mereka tidak lagi mengenakan tudung yang labuh, tetapi mula berfesyen dengan tudung yang lebih singkat, lebih berwarna-warni dan mengikut trend terkini.  Bahkan ada yang mula berwarna mukanya akibat solekan-solekan. Amat berbeza dari dulu.  Dah tak serupo mulo.

Inilah antara cabaran buat pelajar-pelajar di IPT.  Iaitu persekitaran dan kawan.  Disebabkan suasana persekitaran yang tidak dikawal seperti zaman persekolahan dan latar belakang kawan-kawan yang pelbagai, sedikit sebanyak (bahkan banyak) telah mempengaruhi nilai asal pelajar tersebut.  Saya pernah menyentuh betapa pentingnya faktor persekitaran yang baik dan kawan yang baik dalam artikel berikut, jemput baca:

Bekalan Menempuh Kehidupan Di Universiti (SILA KLIK
Persekitaran agama yang baik dan kawan yang baik agamanya sangat dapat membantu seseorang beristiqamah dalam kebaikan yang dulunya telah mereka amalkan.  Sayang sekali jika faktor ini diabaikan.  Akibat tidak prihatin terhadap faktor persekitaran dan kawan inilah, maka sedikit demi sedikit nilai beragama pada diri seseorang mula tertanggal darinya.  Hari bersilih hari, bulan berganti bulan, tudung yang dulunya labuh semakin singkat dan ‘mengancam’.

Situasi ini menyedihkan kita.  Saya pernah melihat ia berlaku semasa saya hidup belajar di IPT awam dulu, dan saya rasa situasi ini berlaku di mana-mana pun sebenarnya dan sepanjang zaman.  Yang bakal menjadi ustadzah iaitu yang menuntut di fakulti pengajian Islam pun tercedera cara pemakaian mereka akibat pengaruh persekitaran dan kawan, inikan pula pelajar perempuan yang bertudung labuh tetapi berfakultikan bukan agama, malah kemahiran pula.  Cabarannya lebih besar.

Justeru, mesti pilih kawan dan persekitaran yang Islami, barulah cabaran tersebut dapat ditempuh dengan baik, in shaa’ ALLAH.

Makin Labuh
Walaupun ada sebilangannya yang semakin lama semakin singkat tudungnya, namun ada juga yang berlaku sebaliknya.  Contohnya dulu dia bertudung biasa, tetapi kini akibat pengaruh kawan dan sekeliling, dia mula bertudung labuh.  Hatta yang dulu tidak bertudung pun, kini sudah bertudung.  Perubahan positif beginilah yang kita alu-alukan.  Bukan sahaja menepati apa yang ALLAH Ta`ala redha, bahkan akan mewujudkan suasana yang lebih menenangkan dan sejahtera dengan agama.Selain faktor hidayah dan taufiq ALLAH yang merupakan faktor utama perubahan tersebut, sekali lagi faktor kawan dan persekitaran juga menjadi pengaruh yang kuat juga.  Antara contoh yang dapat dikaitkan dengan faktor kawan dan persekitaran yang baik ialah:

Selalu berdampingan dengan kawan yang berfikrah Islami.

Menyertai aktiviti-aktiviti Islami, contohnya menyertai usrah, berpersatuan dengan ahli-ahli yang berjiwa agama, terlibat dengan gerakan Islami dan selalu menghadiri ceramah atau tadzkirah agama.

Mendampingkan diri dengan bahan-bahan bacaan yang baik dan berfaedah untuk dunia dan akhirat.
Dan sebagainya.

Situasi ini juga telah saya temui semasa zaman saya di IPT dulu.  Kadang-kadang tu, pelajar perempuan yang bukan mengambil jurusan agama lebih labuh tudungnya daripada pelajar-pelajar perempuan berfakultikan pengajian agama.  Saya tumpang gembira dan bahagia dengan perubahan tersebut yang menguntungkan diri mereka sendiri untuk dunia dan akhirat, in shaa’ ALLAH.  Doa saya dan kita semua, moga-moga mereka terus istiqamah dengannya dan dibimbing ALLAH dengan hidayah dan taufiq sentiasa, amin…

Makin Singkat Atau Makin Labuh Iman?
Meskipun tulisan ini menyentuh perihal tudung yang semakin labuh dan samakin singkat yang ditujukan kepada senario pelajar perempuan di IPT, tetapi mesej tulisan ini dapat diambil manfaat juga oleh semua golongan termasuk lelaki, in shaa’ ALLAH.  Kaitkan ia dengan iman.  Kita ini semakin singkat atau semakin labuh iman kita?

Faktor kawan dan persekitaran yang baik tetap merupakan antara faktor terpenting dalam membantu kita untuk melabuhkan iman samada dia lelaki atau perempuan, dewasa atau kanak-anak, berpangkat atau tidak.

Justeru, ayuh kita sama-sama muhasabah, fikir sejenak dan perbaiki diri kita masing-masing dan saling baiki-membaiki sesama kita.  Adakah tudung kalian para wanita semakin singkat atau semakin labuh dengan peredaran masa?  Dan adakah iman kita semua semakin singkat atau semakin labuh dengan pertambahan umur kita?

Kepada ALLAH lah kita kembali dan kepadaNYA lah kita memohon petunjuk…!

Semoga pelajar-pelajar perempuan yang saya nampak bertudung labuh yang telah disebut di awal tulisan tadi, terus istiqamah bertudung labuh sehingga habis tempoh belajarnya di IPT, sehingga berumahtangga dan berkerjaya, hinggalah sampai meninggal dunia, amin…

Sekadar berkongsi,
Read More

WANITA BUKAN UNTUK DIIKLAN-IKLANKAN

Telefon bimbit, kereta dan komputer riba apabila dipaparkan dan diiklankan bisa menaikkan kemahuan ramai untuk memilikinya.  Itu tidak mengapa.  Kerana telefon bimbit, kereta dan komputer riba dihasilkan dalam keadaan yang banyak dengan ciri yang sama, harga yang sama dan kepuasan yang sama.  Jika ada yang berminat dengan model tertentu, dia boleh pergi ke kedai lalu beli. Model atau spesifikasinya dihasilkan sama.  Semua orang boleh beli jika dia teringin memilikinya.

Tapi wanita tidak begitu!Wanita apabila kalian memaparkan wajah kalian ke internet (Facebook contohnya), pasti ramai akan timbul keinginan untuk memiliki kalian.  Masalahnya kalian hanya dihasilkan satu sahaja, bukan berbilang-bilang.  Model dan spesifikasi kalian unik setiap satu.  Dan hanya satu orang sahaja yang boleh memiliki kalian iaitu suami.  Selepas kalian dimiliki suami, kalian tidak boleh lagi dimiliki oleh orang lain.  Satu sahaja.  Jika orang lain mahu, sudah tidak boleh, melainkan lelaki yang satu itu (suami) melepaskannya.

Jadi, samada kalian belum berumahtangga atau sudah berumahtangga, elakkanlah memaparkan diri (mengiklankan diri) kalian sehingga ramai yang melihat dan menimbulkan keinginan ramai untuk memiliki.  Kerana kalian hanya merosakkan hati lelaki, mengacau hati mereka dan kadang-kadang sehingga mengecewakan mereka lantaran diri kalian terhad satu sahaja.

Bukan tidak boleh papar wajah.  Boleh papar wajah kerana ia bukan aurat.  Tetapi bukanlah menonjol-nonjolkan diri di khalayak ramai dan di internet.  Ini adalah untuk mengelakkan fitnah buat kaum lelaki khasnya.  Kawallah diri kalian dan malulah.  Kerana malu itu dari iman.

Kalian bukan telefon bimbit, kereta dan komputer riba!

Kalian wanita yang dimuliakan ALLAH!
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML