Friday, December 12, 2014

BENARKAH NABI MUHAMMAD S.A.W PUN TIADA BAYANG???

GAMBAR HIASAN
Tuhan pun ada menyatakan Rasul itu tidak lain, malah dari kalangan kamu. bermakna dari kalangan manusia yg makan. minum, sakit demam,, cuma nabi s.a.w. lebih daripada manusia biasanya dan ianya dikatagorikan manusia luar biasa kerana dilantik menjadi Rasul dan terpelihara dari dosa.iaitu maksum... Dan mempunyai mujizat2nya. dan dalam mujizat yg nabi s.a.w. perolehi tiada satu pun yg mengatakan nabi s.a.w. tiada bayang, yg adanya, ada sejenis pokok yg membayangi Rasulullah s.a.w. daripada terkena terkena terik matahari. wallahualam.

| Bukti Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam Mempunyai Bayang-Bayang |

Dakwaan mereka yang mengatakan Nabi SAW tidak mempunyai bayang-bayang adalah dakwaan tidak berasas sama sekali, tidaklah mereka yang mendakwa itu mempunyai hujah melainkan palsu dan dusta balaka.

Sebaliknya, telah jelas dari riwayat-riwayat Sahih bahawa Nabi SAW mempunyai bayang-bayang, berikut adalah buktinya:

1) Pengakuan Nabi SAW sendiri

Nabi SAW sendiri mengakui bahawa Baginda mempunyai bayang-bayang, diriwayatkan dari Anas bin Malik, katanya:

بَيْنَمَا النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآَلِهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي ذَاتَ لَيْلَةٍ صَلاةً ، إِذْ مَدَّ يَدَهُ ، ثُمَّ أَخَّرَهَا ، فَقُلْنَا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، رَأَيْنَاكَ صَنَعْتَ فِي هَذِهِ الصَّلاةِ شَيْئًا ، لَمْ تَكُنْ تَصْنَعُهُ فِيمَا قَبْلَهُ ، قَالَ : " أَجَلْ ، إِنَّهُ عُرِضَتْ عَلَيَّ الْجَنَّةَ ، فَرَأَيْتُ فِيهَا دَالَيَةً قُطُوفُهَا دَانِيَةٌ ، فَأَرَدْتُ أَنْ أَتَنَاوَلَ مِنْهَا شَيْئًا ، فَأُوحِيَ إِلَيَّ أَنِ اسْتَأْخِرْ ، فَاسْتَأْخَرْتُ ، وَعُرِضَتْ عَلَيَّ النَّارُ فِيمَا بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ ، حَتَّى رَأَيْتُ ظِلِّي وَظِلَّكُمْ فِيهَا ، فَأَوْمَأْتُ إِلَيْكُمْ أَنِ اسْتَأْخِرُوا ، فَأُوحِيَ إِلَيَّ أَنْ أَقْرِهِمْ ، فَإِنَّكَ أَسْلَمْتَ وَأَسْلَمُوا ، وَهَاجَرْتَ وَهَاجَرُوا ، وَجَاهَدْتَ وَجَاهَدُوا ، فَلَمْ أَرَ لَكَ فَضْلا عَلَيْهِمْ إِلا بِالنُّبُوَّةِ ، فَأَوَّلْتُ ذَلِكَ مَا يَلْقَى أُمَّتِي بَعْدِي مِنَ الْفِتَنِ " 
.
Terjemahan:
"suatu malam Nabi SAW mengimami kami solat, dan ketika sedang solat Baginda SAW melunjurkan tangan Baginda kemudian Baginda menariknya semula. Maka kami berkata kepada Nabi SAW -selepas solat-: "wahai Rasul Allah! Kami melihat kamu melakukan sesuatu dalam solat yang kami tidak pernah lihat kamu melakukannya sebelum ini", maka Nabi SAW menjawab: "sungguh -semasa solat tadi-, Syurga telah diperlihatkan kepadaku, dan aku melihat dalamnya, buah-buahan yang amat hampir dekat, aku ingin mengambil satu akan tetapi aku diberitahu agar bertahan, maka aku pun bertahan dan tidak mengambilnya, kemudian Neraka diperlihatkan kepadaku, hingga aku nampak bayang-bayangku serta bayang-bayang kamu semua, maka aku berisyarat dengan tanganku untuk kamu semua berundur..."
[Hadith Sahih: dikeluarkan Ibn Khuzaimah dalam kitab Sahihnya Mukhtasarul Mukhtasar (2/50), bahkan kata Imam Abu Awanah dalam Ithaf (1063): "هَذَا الْحَدِيثُ يُسَاوِي أَلْفَ حديث - hadith ini menyamai seribu hadith", saya berkata: dan ini adalah isyarat Tashih (pensahihan)]
 
Sabda Nabi SAW: " حَتَّى رَأَيْتُ ظِلِّي - hingga aku nampak bayang-bayangku" jelas menunjukkan bahawa Baginda SAW mempunyai bayang-bayang, dan ini adalah kata-kata dari bibir Baginda sendiri.

2) Kenyataan dari para isteri Nabi SAW sendiri

Para isteri Nabi SAW sendiri dalam sejumlah hadith menjelaskan mereka melihat jelas bayang-bayang Baginda, antaranya ialah:

1- Dari Zainab

Hal ini dijelaskan oleh 'Aishah, katanya:

أَنّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ فِي سَفَرٍ لَهُ ، فَاعْتَلَّ بَعِيرٌ لِصَفِيَّةَ ، وَفِي إِبِلِ زَيْنَبَ فَضْلٌ ، فَقَالَ لَهَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : " إِنَّ بَعِيرًا لِصَفِيَّةَ اعْتَلَّ ، فَلَوْ أَعْطَيْتِهَا بَعِيرًا مِنْ إِبِلِكِ " . فَقَالَتْ : أَنَا أُعْطِي تِلْكَ الْيَهُودِيَّةَ . قَالَ : فَتَرَكَهَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَا الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمَ ، شَهْرَيْنِ أَوْ ثَلَاثَةً ، لَا يَأْتِيهَا ، قَالَتْ : حَتَّى يَئِسْتُ مِنْهُ وَحَوَّلْتُ سَرِيرِي . قَالَتْ : فَبَيْنَمَا أَنَا يَوْمًا بِنِصْفِ النَّهَارِ ، إِذَا أَنَا بِظِلِّ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُقْبِلٌ .
Terjemahan:
"sesungguhnya Nabi SAW pada suatu ketika dalam permusafiran Baginda SAW, unta isteri Baginda iaitu unta Safiyyah jatuh sakit, walaubagaimanapun, isteri Baginda yang lain iaitu Zainab mempunyai unta lebihan. Maka Baginda SAW berkata kepada Zainab: "unta Safiyyah jatuh sakit, sudikah kamu meminjamkan unta lebihan kamu?", maka Zainab menjawab: "perlukah aku beri pinjam kepada si yahudi itu? (Nota: Safiyyah sebelum memeluk Islam, adalah seorang yahudi), mendengarkan jawapan Zainab itu maka Nabi SAW (menjadi sedih dan) meninggalkan Zainab untuk selama 2 atau 3 bulan dan Baginda tidak mahu datang kepada Zainab...- hingga suatu hari - Zainab berkata: "hinggalah satu hari, pada waktu tengah hari, aku dapat melihat kelibat bayang-bayang Rasulullah datang menghampiriku"
[Hadith Sahih: dikeluarkan Ahmad (6/132), Syaikh Syu'aib al-Arnaut menDha'ifkan hadith ini, kata al-Arnaut: "إسناده ضعيف لجهاله شميسه - isnadnya Dha'if kerana majhulnya Syameesah", saya berkata: moga Allah memberkati dan mengampuni al-Syaikh Syu'aib, penDha'ifan beliau untuk hadith ini tidaklah tepat, yang zahir bagiku hadith ini Sahih isnadnya, dan Syameesah (disebut juga sebagai Samiyyah) bukanlah majhul, bahkan beliau Thiqah, dinilai Thiqah oleh Imam al-Jihbiz Yahya ibn Ma'in (rujuk: Tarikh Ibn Ma'in, 131/418), bahkan Imam Syu'bah al-Hajjaj meriwayatkan hadith dari Syameesah menunjukkan beliau Thiqah, maklum bahawa Syu'bah al-Hajjaj tidak meriwayatkan melainkan dari mereka yang Thiqah, sekiranya Syameesah benar majhul sekalipun, itu bukanlah alasan kukuh menolak riwayat ini kerana periwayatan majhul diterima dengan beberapa petunjuk antaranya ia jika ia dari wanita dan Syameesah adalah wanita, tiada cacat pada matan, serta tidak menyalahi usul, Allah Maha Mengetahui]

Kenyataan Zainab bahawa dia melihat bayang-bayang Nabi SAW sewaktu Nabi datang kepadanya, adalah jelas menunjukkan Baginda mempunyai bayang-bayang.

2- Dari Safiyyah dalam sebuah hadith yang sangat panjang, disebut:

 فلما كان شهر ربيع الاول دخل عليها فرات ظله
Terjemahan:
"apabila masuk bulan Rabi' al-Awwal, Baginda SAW datang kepadaku, dan aku nampak bayang-bayang Baginda"
[Hadith Sahih: dikeluarkan Ahmad (6/338), Syaikh Syu'aib al-Arnaut menDha'ifkan hadith ini
 kerana Syameesah, dan penilaian beliau ini tidaklah tepat sebagaimana yang telah dijelaskan dalam hadith sebelum ini. Bahkan kata al-Haithami selepas mengeluarkan hadith ini : "وفيه سمية روى لها أبو داود وغيره ولم يضعفها أحد وبقية رجاله ثقات - dalam isnadnya terdapat perawi bernama Samiyyah (disebut juga Syameesah), meriwayatkan darinya Abu Daud dan lain-lain, dan tidaklah walau seorangpun mereka menDha'ifkan dia, baki perawi lain adalah Thiqah", saya berkata: bahkan dia dinilai Thiqah oleh Yahya ibn Ma'in, dan Syu'bah meriwayatkan darinya menguatkan lagi petunjuk bahawa dia Thiqah]

Kenyataan Safiyyah, melihat bayang-bayang Nabi SAW sewaktu Nabi datang kepadanya, adalah jelas menunjukkan Baginda mempunyai bayang-bayang.

Konklusi:

Demikianlah antara riwayat Sahih yang membuktikan bahawa Nabi SAW mempunyai bayang-bayang, kenyataan dari para isteri Nabi sendiri, bahkan pengakuan dari Baginda SAW sendiri.

Siapakah yang lebih dekat kepada Nabi SAW melainkan para isteri Baginda sendiri, dan siapakah yang lebih mengetahui akan perihal diri Baginda SAW melainkan diri Baginda sendiri.

Dakwaan bahawa Nabi SAW tidak mempunyai bayang-bayang bukan saja tidak mempunyai hujah serta dalil Sahih, bahkan ia bercanggah dengan riwayat-riwayat yang Sahih lagi jelas.

~ Fathi al-Sakandary / Iskandariah / Mesir ~
Read More

NILAI KEJIWAAN YANG TIADA HARGATiada sesuatu yang akan kita sekalian hamba ini perolehi dengan percuma. Apa jua, memerlukan usaha atau mungkin kita sekalian hamba ini harus membayarnya. Namun ada hal-hal yang kita sekalian hamba ini ingin perolehi tak boleh bayar dengan wang ringgit berjuta – kerana bukan itu nilainya. Mungkin sesuatu itu akan kita sekalian hamba perolehi hanya dengan keimanan, ketakwaan, keikhlasan, kejujuran atau segala macam bentuk nilai kejiwaan. 

NILAI KEJIWAAN YANG TIADA HARGA : PENGORBANAN 

Menghayati dan menyelami pengorbanan serta perjuangan insan yang membawa deen (Islam) kepada kita. Betapa kita sangat bersyukur kerana hari ini terus-menerus Allah memberi kita nikmat ini: IMAN dan ISLAM.  

Bukan mudah hakikatnya untuk sampai ke tangan kita kedua-dua nikmat ini. 

Ia berjaya sampai kepada kita pada hari ini adalah hasil daripada usaha, pengorbanan dan perjuangan Nabi Muhammad s.a.w., insan yang tidak pernah putus asa dan penat dalam menyampaikan dakwah, Nabi yang sangat kasih dan prihatin pada nasib ummatnya. 

Hari ini..., 
dan hari-hari yang seterusnya.... 

Marilah kita belajar MENCINTAI baginda dengan sepenuh hati kita... 
Mari sama-sama juga kita belajar untuk MENCONTOHI Nabi.... 

Keringat yang dialirkan oleh baginda, titisan darah yang mengalir ketika Perang Uhud, susah -payah berhijrah ke Madinah, sabar menerima tekanan dan seksaan kaum Musyrikin dan pelbagai macam lagi derita yang dilalui baginda tidak lain dan tidak bukan SEMUA itu adalah untuk KITA... UNTUK KITA ..

Semata-mata untuk pastikan ummatnya ini selamat dan sejahtera di hadapan Allah s.w.t. di akhirat nanti, maka segala halangan dan derita sanggup ditempuhi oleh Rasulullah s.a.w. Tidak ada apa yang lain lebih berharga bagi Rasul s.a.w. melainkan ummatnya bersama-samanya di akhirat nanti, bersama dalam syurga Allah yang nikmatnya seluas langit dan bumi itu. Bahkan dalam satu peristiwa, sewaktu awal Islam. 

Ketika Islam masih baru tersebar di Makkah, Rasul s.a.w. melakukan solat di depan Kaabah. Pembesar Musyrikin Quraisy,yang juga bapa saudara baginda, Abu Jahal yang begitu dengki pada Rasulullah benci melihat Rasul s.a.w. solat di depan orang ramai di Kaabah. Kebenciannya itu menyebabkan dia bertindak mengambil perut unta serta meletakkannya di atas leher Nabi ketika baginda sedang sujud. 

MasyaAllah!!! 

Bayangkan. !!!!

Najis yang keluar dari perut kita dalam masa sehari pun sudah tidak terkira busuknya, inikan pula unta yang disimpan dalam badannya itu makanan dan minuman sebagai bekalan selama dua bulan. 

Tidak cukup setakat itu, Musyrikin Quraisy mencaci maki Nabi s.a.w. di khalayak ramai. Menghina dan memfitnah Nabi sebagai tukang sihir, orang gila, dan sebagainya. Mereka tidak pernah berhenti dan berputus asa merancang dan berkonspirasi untuk menghentikan dakwah Nabi s.a.w. 

Bahkan tetamu-tetamu yang hadir ketika musim ziarah ke Makkah pun sudah siap menerima perkhabaran daripada musyrikin Quraisy tentang Nabi s.a.w. 

Tapi, adakah Nabi berhenti dan berputus asa dengan semua itu? 

TIDAK.... 
TIDAK SEKALI.... 

Bahkan semua itu dihadapi Nabi dengan sabar dan penuh kekuatan daripada Allah. Baginda terus menyampaikan dakwah, menyampaikan Islam kepada orang ramai. 

Semakin hari, semakin ramai yang memeluk Islam. 

Berita ini mengakibatkan bertambah-tambah marah musyrikin Quraisy pada Nabi. Maka bertambah jahat pula konspirasi untuk menjatuhkan Nabi. Mereka tawarkan Nabi dengan harta, wanita dan takhta tapi semua itu ditolak oleh Nabi. Bahkan mereka melaksanakan pula PEMULAUAN ke atas umat Islam.
Selama hampir 3 tahun lamanya umat Islam bertahan diboikot oleh kafir Quraisy. Mereka tidak boleh membeli makanan, tidak boleh berhubung dengan orang ramai dan pelbagai lagi seksaan. 

Semuanya bertujuan menghentikan dakwah Nabi s.a.w. 

Namun, Nabi s.a.w. tetap SABAR. Usaha untuk sampaikan ISLAM tetap diteruskan. Lihatlah akan kegigihan Nabi untuk kita. Nak pastikan kita ini selamat bersamanya di akhirat nanti, sebab itulah baginda menempuh kesukaran-kesukaran ini. 

Dalam Perang Uhud, Nabi diserang hingga berdarah. Hingga timbul pengkhabaran yang mengatakan Nabi sudah wafat, tapi hakikatnya tidak benar.  

Susah-payah Rasul s.a.w. menggali parit ketika Perang Khandak bersama para sahabat. 

MasyaAllah....banyak sekali pengorbanan baginda untuk kita... 

Bahkan ketika hampir wafat pun, baginda masih bertanya kepada malaikat tentang keadaan ummatnya. Bukan setakat itu, baginda minta pula untuk ditanggung seluruh kesakitan ketika sakaratul maut yang akan dilalui ummatnya. Baginda minta juga balasan untuk ummatnya ditangguhkan ke hari akhirat nanti.
Ucapan yang tidak pernah lekang daripada mulutnya ketika hampir wafat "Ummati ! Ummati ! Ummati !". Mengingatkan nasib ummatnya di akhirat nanti menyebabkan baginda mengulang-ulang,"UMMATKU....UMMATKU...UMMATKU" 

Tapi sayang sekali...., 
Begitu sedikit sekali di antara kita pada hari ini menghargai penat lelah Nabi ini 
Tidak ramai yang CINTA pada Nabi s.a.w 
Bahkan ada pula yang tidak mengenalinya.... 
Mengenali artis dunia berbanding artis dakwah ini 
Lalu layakkah kita ini menjadi sebahagian daripada ummat baginda? 

Nabi s.a.w. tidak pernah minta balasan daripada kita atas susah-payahnya itu. Baginda cuma mahu agar kita semua berusaha mengikutinya. 

Menggapai REDHA dan CINTA ALLAH dalam kehidupan... 
Mendekati SYURGA-NYA... 
Menjauhkan dan menyelamatkan diri kita daripada AZAB dan MURKA-NYA... 
Menyelamatkan diri daripada seksa NERAKA.... 

Baginda tidak pernah minta balasan wang ringgit dan sebagainya. Bahkan apa yang ditawarkan oleh kafir Quraisy pun ditolak oleh baginda. Malaikat juga pernah menawarkan baginda sama ada baginda mahu menjadi Rasul Saudagar atau Rasul Hamba. 

Jika baginda pilih menjadi Rasul Saudagar, maka baginda akan menjadi kaya-raya dengan harta hasil usaha dakwah baginda, tapi jika baginda memilih menjadi Rasul Hamba, maka segala balasan di akhirat kelak. Maka baginda memilih menjadi seorang Rasul Hamba. 

Lalu, masih ada halangan apa yang menjadi tembok kepada diri kita untuk mencintai dan mencontohi Rasul s.a.w. dalam kehidupan kita? 

Bahkan Allah s.w.t. telah firmankan dalam Al-Quran yang bermaksud: 
" Sesungguhnya pada diri Rasulullah itu contoh terbaik kepada sesiapa yang berharap kepada Allah dan hari akhirat." 
Apa jua dalam kehidupan Rasulullah s.a.w., semuanya adalah baik. Semuanya merupakan contoh untuk diri kita. Sebab itu beruntunglah orang-orang yang cinta pada Rasul. Tapi tidak cukup setakat CINTA, mari kita hidupkan SUNNAH Rasul dalam kehidupan kita. 

Marilah kita mengambil ISLAM sebagai deen kita, sebagai cara hidup kita. Marilah hidup dengan faham tanggungjawab terhadap kita sebagai MUSLIM. Kita bukan setakat mahu 'mencintai' Rasul ketika hari Sambutan Maulidur Rasul, dan bukan sahaja berselawat dan mengingati Nabi hanya pada hari jumaat.

Bahkan cinta kita kepada baginda bertambah-tambah setiap hari dan bertambah pula amalan dan kefahaman kita dengan Islam. Tanda kita mencintai Rasul apabila kita mengambil ISLAM dalam segenap kehidupan kita. 

Apabila kita hidup berpaksikan kepada mengambil apa yang Allah suruh, dan tinggalkan apa yang Allah larang, maka barulah layak untuk kita ini digelar sebagai orang yang berusaha mencintai Rasul s.a.w. 

Mari muhasabah diri 

Bagaimanakah kita menghayati, menghargai pengorbanan dan perjuangan Rasul s.a.w. untuk ummatnya dalam kehidupan kita? 

Sudahkah kita memahami dengan sebenarnya tuntutan dan tanggungjawab kita sebagai seorang ISLAM?
Read More

HATI KECEWA : SALAHKAH AKU BERHARAP?Dalam apa juga pekerjaan yang kita lakukan, utk berjaya, perlu ade usaha, doa dan tawakal. Faktor kritikal untuk keberkesanan sesuatu amalan adalah tawakal, yakni berserah diri kepada Allah. Sejak kecil, kita selalu dengar cikgu-cikgu sentiasa bagi nasihat, doa, usaha dan tawakal. Jadi, jika kita pun berdoa, berusaha bersungguh-sungguh, kemudian bertawakal. 

Rasulullah SAW memuji sifat tawakal, sabda baginda : 
“Kalaulah kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya Dia akan memberikan rezeki kepada kamu sebagaimana Dia memberikan rezeki kepada burung. Keluar di waktu pagi dalam keadaan kempis dan pulang dalam keadaan kenyang”. 

Tapi, mengapa apa yang kita doakan jarang sekali makbul walaupun kita sudah berusaha bermatian? 

Tawakal itu seolah-olah kita mencampakkan diri kita ke tangan Allah. Antara usaha, doa dan tawakal, yang menentukan sesuatu itu berjaya ialah tawakal. Antum percaya? Antum ada hak untuk tidak setuju. 

Tapi apakah sebenarnya konsep tawakal ini? Tawakal di sini lebih mudah difahami jika diterangkan adalah tidak berharap. Mengapa? 

Setiap usaha dan doa yang kita lakukan dengan bersungguh-sungguh itu adalah sunnatullah. Sebagai contoh, jika exam kita mengulangkaji, jika demam kita makan panadol dan jika lapar kita makan. Selepas itu, kita haruslah bertawakal dan berserah kepada Allah sebulat-bulatnya dengan BERSYARAT.  

Jangan langsung menaruh harapan atau sebarang niat kemahuan selepas anda berusaha. Kerana, tidak semestinya natijah yang kita harapkan kita dapat. Kadang-kala apa yang kita mahukan kita tak dapat. Ia amat berkait rapat dengan keteguhan akidah kita iaitu beriman dengan Qada’ dan Qadar. 

Cuba imbas kembali, bagaimanakah konsep tawakal kita sebelum ini? Adakah sekadar di mulut sahaja? Kita selalu kata, “berserah je la” tetapi di dalam hati? Hati kita terlalu mengharap. Betulkan? 


1. SECARA PSYCHOLOGY 

Tawakal bukan sekadar berserah, ia juga harus dimaksudkan dengan jangan berharap. Maksudnya, secara psychology tawakal ini adalah fikiran yang akan pergi ke dalam hati kita. Bukannya bermakna kita perlu putus harapan, kerana kita perlu berusaha untuk mencapai sesuatu. Tetapi selepas itu, kita wajib ingat, segala yg akan berlaku, hanya Allah yang Maha Menentukan. 

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
“Berfirman Allah Azzawajalla: ‘Aku berkuasa untuk melakukan apa yang hamba-Ku sangkakan terhadap-Ku. Dan Aku berserta dengannya ketika ia menyebut-Ku (berzikir kepada-Ku).’” 
Riwayat Al-Bukhari dan Muslim. 

2. SECARA SPIRITUAL 

Kedua, jika kita mengharapkan sesuatu bagi ana personally memang tidak salah, kerana dengan harapanlah kita terdorong untuk meneruskan kehidupan ini dengan hati yang tabah setelah dirobek dengan ujian Allah. Cuma perasaan mengharap itu perlu disuntik dengan kadar dos yang rendah, tidak tinggi dan keterlaluan agar tidak mendatangkan kemudharatan, seperti membunuh diri atau membenci Tuhan

Kita juga tidak mahu sistem pertahanan badan menjadi lemah dan terganggu dek reaksi tindakbalas yang agresif bila Allah mencampakkan musibah atau memusnahkan harapan seseorang. 

3. SECARA HIKMAH PENCIPTAAN ALLAH 

Ana ingin mengaitkan dengan realiti semasa. Dimana, manusia berkejar-kejar an mencari kejayaan dunia hinggakan solat diabaikan, al-Quran diketepikan, bangun malam hanya semata-mata untuk study tetapi untuk memberi ruang menghadap Pencipta umpama perkara sia-sia. 

Ana cuma ingin mengingatkan, bahawa segalanya sudah ditentukan. Berusahalah semampu yang boleh dan bertawakallah sepenuh jiwa. Redhalah pada ketentuanNya yang baik atau buruk. 

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka" 
(surah ar-ra'd : ayat 11) 

Ada 2 situasi yang seringkali ana perhatikan di FB. Luahan perasaan. 

Dalam pencintaan, seorang lelaki jatuh hati dengan seorang wanita dan ingin melamarnya menjadi buah hati. Ada yang kecundang dan kecewa kerana muka tak hensem. Ada yang berjaya menawan kerana pandai mengayat dan muka hensem. 

Dalam exam pula, saat result exam diumumkan, ada yang menangis kerana tidak berjaya walaupun sudah gigih berusaha. Ada pula yang terlompat-lompat kegembiraan kerana berjaya, kononnya berkat study lewat malam. 

HAKIKAT SEBENAR 

Hakikatnya, bukan ini yang Allah hadirkan bersama kegagalan dan kejayaan kita. Bukan. Tetapi lihatlah hikmah disebaliknya yang tidak ternilai iaitu nikmat syukur, redha, sabar dan keyakinan padaNya. 

Kegagalan bukanlah kegagalan semata-mata, bukanlah kegagalan selama-lamanya tetapi adalah permulaan kepada suatu kejayaan. Apabila dia beroleh kejayaan, dia bersyukur dengan kejayaan itu. Namun apabila dia beroleh kegagalan, dia bersabar dan itulah kejayaan dia. 

Tidak kira di mana kita berada, atas atau bawah, syukur dan redha dengan keadaan kita. Bila di atas, banyak-banyak bersyukur dan terus pertahankan tempat kita di atas. Kalau di bawah, redha dan terus berusaha untuk putarkan roda ke atas semula. Sebab yang atas boleh jatuh, yang bawah boleh naik 

p/s : 

1. Dalam bab percintaan, ana tidak memaksa, tetapi ana cadangkan supaya tukar strategi. Bukankah lebih molek dan bahagia kalau bercinta selepas berkahwin. Sabar dan bermujahadah sebaiknya. 

2. Bagi sesiapa yang belum dan hampir terjebak dalam kancah percintaan tetapi masih belum bersedia, ana cadangkan agar antum pegang kata-kata ini "berfikir dan mendalami masalah ummat islam lebih baik daripada berfikir soal hati". Sesungguhnya syaitan suka menyesatkan dan mengkhayalkan cinta tulus anak nabi adam, dengan cara menjadikan cinta suci itu bertukar wajah tanpa disedari, itulah cinta bernafsu yang mana dimulai dengan pandangan mata jatuh ke hati. Masihkah ada kisah cinta seperti cinta Sang Murobbi, Ustaz Hasrizal Abdul Jamil (saifulislam.com) dengan isterinya seorang doktor di akhir zaman ini?? 

3. Tulisan ini ana tujukan khas untuk diri sendiri sebenarnya. Masih lagi dalam proses untuk memujuk diri agar terus tabah dan pasrah menerima tamparan qada' dan qadar Alah. 

“Kadang-kadang Allah sembunyikan Matahari. 
Dia turunkan hujan, ribut dan petir. 
Kita menangis dan bersedih tertanya-tanya ke mana hilangnya Matahari? 
Rupa-rupanya Allah ingin menghadiahkan PELANGI yang amat indah untuk kita” 

Memang menyedihkan... Ini motivasi diri ana, antum terkesan?
Read More

CAMNE NAK SEMANGAT DALAM BELAJAR?"Arghhh!!! Assignment lagi, bosanlah belajar! Masuk ni, dah 5 assignment pensyarah bagi. Mane satu aku nak siapkan dulu ni? Stress betullah!" 

"Tak semangatlah nak belajar. Baca buku bukannya masuk, baik tengok TV lagi best. Takpun keluar jalan-jalan ke, tidur ke. Buat pening kepala nak watpe?" 

"Ummi, Along penatlah belajar, tak seronok langsung. Ummi tak boleh paksa-paksa Along. Along tak minat bidang ni. Susah la. Senang-senang Ummi kahwinkan je Along ngan Solehah(dah lama berkenan kat dia ni). Bolehlah Ummi...

" Saban waktu kita sering mengeluh. Mengeluh dan mengeluh. Merungut semangat tidak kunjung jua. Motivasi diri tidak pernah di tahap memuaskan, hampir sahaja tidak stabil. 

BELAJAR : MENGAPA TIDAK BERSEMANGAT? 

1. Tidak minat! 
2. Susah! 
3. Selalu stress! 
4. Tak suka dengan pensyarah! 
5. Selalu gagal 
6. Masalah peribadi (keluarga, boyfriend, kewangan) 

KENAPA TIDAK MINAT PULA? 

1. Ibu bapa suruh belajar dan ambil bidang tersebut 
2. Subjek susah nak skor 
3. Pensyarah yang membosankan! atau garang! 

DILEMA PELAJAR KEJURUTERAAN 

Bagi kehidupan seorang pelajar kejuruteraan, masalah utama yang menjadi dilema untuk meneruskan pengajian pada peringkat permulaannya adalah paksaan. 

Mungkin paksaan daripada ibu bapa, faktor ekonomi, sosial dan sebagainya. Mungkin juga berupa satu bentuk paksaan untuk mengubah nasib keluarga dan mengangkat darjat keturunan di mata masyarakat apabila berjaya menjejakkan kaki ke "kilang memproses jurutera"

Itulah yang dinamakan kebanggaan duniawi! 

KELIRU DENGAN NIAT  

Bulan berganti bulan, tahun berganti tahun. Gelaran pelajar perubatan di universiti terkemuka di tanah air memang cukup menyenangkan hati perut mak bapa. Namun, adakah dilema dan kekeliruan yang selama ini menghantui sudah berakhir? 

Seringkali kita mendengar kes-kes senior pelajar kejuruteraan walaupun sudah di tahun akhir berhenti dan menukar kos. Tak kurang juga terpaksa masuk ward "psychiatry" kerana mengalami konflik diri atau stress yang melampau. 

Itu adalah realiti! 

Di manakah silapnya? Apakah puncanya? Bagaimana untuk mengatasinya? 

Walauapapun kos atau bidang yang sedang kita ceburi, cuba cek balik apa niat kita? 
Apa nawaitu kita? 

Matlamat serta pendorong utama kita? 

Jika dahulu, di saat menjejakkan kaki ke menara gading kita adalah TERPAKSA 
Jika dahulu, di saat mendaftarkan diri ke fakulti kita adalah HARAPAN KELUARGA 
Jika dahulu, di saat menghantar borang kemasukan ke universiti pilihan kita adalah IKUT KAWAN 


SEJAUH MANA KUASA NIAT? 

Mungkin dalam fasa pertama kehidupan di universiti, kita masih kuat dan tabah kerana kita ada ayah ummi sebagai pembakar semangat, ada kawan-kawan di sekeliling dan paling istimewa punya kekasih hati sebagai teman di kala waktu senang mahupun susah. 

Tetapi sampai bila ia mampu bertahan? 

Mana tidaknya, setiap kali mendapat assignment kita merungut, setiap kali peperiksaan kita stress malah yang paling membimbangkan apabila melakukan kesalahan dan dimarahi oleh pensyarah kita berasa cepat "down" dan mula menanam sifat benci kepada pensyarah dan bidang tersebut! 

Kita bukan robot yang boleh dikawal emosinya. Bukan juga robot yang tidak punya roh, semangat dan kekuatan ketuhanan. 

Kita ada Tuhan yang Maha Berkuasa dan Maha Penolong

Sedarlah, apabila kita memulakan sesuatu langkah dengan niat yang salah dan tidak besertakan Tuhan dalam gerak geri, itu bermakna kita melupakan Allah dan RasulNya. Dan itu juga bermakna kita adalah hamba yang sombong! Sombong sebagai hamba yang kerdil tetapi malas meminta-minta daripada Tuhan yang menciptakannya. 

Sedarlah jua, semangat dan motivasi belajar hanya dicampakkan Allah ke dalam jiwa-jiwa yang haus dan dahagakan ilmu. Hati mereka benar-benar ikhlas dalam berjuang menuntut ilmu tanpa mengharapkan sebarang balasan apatah lagi pujian. Di mana keberkatannya melimpah tatkala ilmu tersebut diamalkannya, dikongsikan bersama dan diajar kepada mereka yang tidak mengetahui. 

Perlu ditanam di dalam kepala, tidak mengamalkan ilmu yang dipelajari merupakan penyebab hilangnya keberkatan ilmu, seperti yang dikatakan oleh Syaikh Muhammad bin Abdul Wahab : 

"Kewajiban setiap muslim dan muslimah adalah mempelajari 4 perkara, yang pertama ilmu, kedua mengamalkannya, ketiga mendakwahkannya, keempat sabar dalam menghadapi gangguan ketikan mendakwahkannya”. 

Mungkin sudah tiba saatnya, kita mulakan kamus hidup yang baru. Memperbaharui niat dengan membunuh penyakit "keliru niat". Cekalkan hati, satukan matlamat. Kita belajar kerana beribadah kepada Allah, ini adalah medan jihad kita sebagai seorang pelajar. 

Jika di Palestin anak-anak berusia sebaya dengan kita berjihad dengan mengangkat batu dan senjata. Kita di Malaysia, hanya perlu mengangkat pena dan kertas. Bahkan anak-anak Palestin berjihad bermandikan darah dan air mata, kita di Malaysia hanya bermandikan peluh dan kadangkala kurang tidur. 

Payahkah? 

Ambillah peluang \bersihkan diri dan kembalikan niat baik dalam menuntut ilmu. 

Jadikan sebagai pemangkin perubahan. 

Satu titik tolak dimensi kehambaan yang luar biasa. Kita harus memulakannya. Cuti semester akan tiba tetapi bagaimana pengisiannya? Bersemangatkah kita bila naik semester nanti? Sudah ada azam yang baru?

Read More

IMTIHANLama tak jumpa. Berhabuk dah belog. Sorry, sekarang fokus tidak menentu, jadi tak dapat selalu update.

Sekarang musim imtihan (peperiksaan) bagi mereka di peringkat ipt. Ringkas sahaja pesanan, orang kata bila study di akhir waktu, memang senang ingat poin-poin untuk jawab dalam paper nanti. Tapi bila kita belajar di awal waktu dan tambah pula bacaan lain berkenaan yang kita belajar di kelas, yang tu lagi bagus. Belajar niat untuk exam semata-mata, adalah sia-sia. Ilmu tak bertambah, malah cepat pula hilang selepas exam. Tapi apabila belajar tu kita faham sampai kita boleh ajar orang lain pula, itulah baru ilmu bermanfaat. Tak sia-sia. Buat apa kamu belajar ijazah, diploma 3-4 tahun tapi bila orang tanya kamu soalan berkenaan apa yang kamu belajar, kamu tak dapat jawab sebab terlalu fokus pada soalan-soalan spot yang masuk exam je. Belajar semata-mata nak dapatkan CGPA terbaik. Boring. Tahulah semua nak kerja best.

Ada result bagus, tapi ilmu bagus gak ke? Belum tentu.

Apapun, saya tak perlu ulas lagi apa-apa doa sebelum exam. Semua orang tau. Ada berlambak doa kat dalam buku-buku di pasaran, di internet dan sebagainya. Doa ada banyak, tapi baca masa nak masuk exam je. Manusia memang macam tu. Ingat Allah bila berhadapan dengan situasi yang pentingkan diri sendiri je.

Jika anda study kerana, exam kerana Allah, anda tidak akan bersifat pentingkan diri sendiri. Hanya perlukan Allah di saat kita terdesak. 

Istiqamahlah, dari awal sem sampai akhir sem, study awal-awal. Ingat Allah dari awal. Doa pun dari awal. Itulah yang terbaik. Tapi orang selalu kata, sekurang-kurangnya ingat juga kat Allah walaupun di akhir waktu. Raih simpati Dia di akhir waktu? Wallahua'alam, tapi bagi saya tidak berapa menepati kata-kata Allah dalam Surah al-Zumar ayat 10 yang mana Allah menyatakan tanda kemenangan orang yang berjaya dalam ujian,

"Sesungguhnya orang-orang yang bersabar sahaja disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira."

Orang yang dari awal bergantung harap, sabar belajar dari awal, sabar buat assignments, sabar walaupun ada banyak ruang dan masa untuk dia enjoy dalam satu sem tu tapi dia tak buat macam tu, sabar sampai akhir sem. Dia sabar kerana Allah sebab dia study kerana Allah, exam kerana Allah. Dia datang untuk belajar ilmu, belajar tentang kebenaran dan keadilan, tentang keluasan ilmu Allah. Bukan datang untuk berfoya-foya habiskan duit PTPTN, outing sana-sini, lepak sana-sini, berpacaran sana-sini, enjoy sakan dengan duit hutang dan duit biasiswa.

Orang-orang yang belajar di akhir waktu, tapi dia sakit hati bila tak dapat result cemerlang, mana mungkin tergolong dalam orang yang sabar. Berbaloilah tu dengan apa yang dia dapat. 

Oh tahun baru. Cukup-cukuplah dengan azam dan iltizam baru.Stop angan-angan.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML