Tuesday, November 4, 2014

NAK LETAK STATUS "IN A RELATIONSHIP WITH" PUN BOLEH JADI ISUApakah makna yang tersirat di sebalik status "in a relationship with"? 

Adakah ia haram atau merupakan satu andaian "ZINA INTERNET"? 

Adakah ini salah satu cara orang Yahudi mengalpakan orang Islam dan apabila berterusan ia akan mengundang bala daripada Allah tanpa kita sedari telah melakukan kemurkaanNya? 

Soalnya salahkah? 

Kenapa pula benda macam ni pun nak dijadikan isu? 

Saya juga turut terasa terpanggil untuk menulis isu panas ini. 

KERANA KAMU ADALAH CINTA HATIKU 

Senang cerita "in a relationship with" sama maksud dengan "bercouple dengan" atau "bercinta dengan". 

Tak kisahlah couple islamik atau tidak. 

Biasanya yang buat status ini mungkin : 

1. Jujur 

2. Suka berterus terang 

3. Taknak orang lain usha dia 

4. Serius tahap gaban dalam perhubungan mereka 

5. Bangga dapat bercouple dengan si dia 

Anda boleh pilih, anda yang mana satu? 

KELIRU DENGAN ISTILAH "IN RELATIONSHIP" 

Kalau golongan alim berkata "bercouple tu berzina" pasti ramai yang melenting! 

"Ape pasal pulak?????" 

"Ah!!! Sudah! Tak abes-abes nak menghukum tak tentu pasal" 

"Jumud! Sempitlah pemikiran kau ni. Bercouple je, bukannye buat ape pun" 

"Alimlah sangat. Tu dah melebih. 

Banyak lagi perkara-perkara wajib yang lain kita boleh sebarkan. Pasal status ni pun nak kecoh!"

 Kalau yang versi bernada baik : 

"Ish ish ish..Takkan laa sampai status 'in a relationship with' pun kita nak teruskan isbatkan sebagai zina. Boleh jadi 'in a relationship' tu dah bertunang ke, dalam proses bertunang ke. Berhati-hati la dengan was-was syaitan. Walaupun niat asal kita baik, tapi jika tak berhati-hati, kita terjebak dengan tipu daya syaitan akibat sikap melampaui batas. Semoga Allah sentiasa memberi petunjuk kepada kita. Allahu a'lam" 

Apa pendapat anda? 

Anda rasa bagaimana? 

Salahkah? 

FAHAMILAH : ISLAM ITU CANTIK 

Isunya, dan saya sendiri percaya kita semua sudah sedia maklum rata-rata pengguna FB meletakkan status "in a relationship with" adalah bercouple di usia remaja. Lingkungan umur seawal usia 7 tahun (darjah 1) hingga 30-an (dah bekerja tapi belum kahwin lagi). 

Peringkat umur seawal 8 tahun hingga 20-an adakah golongan yang sedang dalam proses berkahwin? 

Sudah mampu untuk berkahwin? 

Sudah bersedia untuk berkahwin? 

Serius untuk berkahwin atau sekadar suka-suka? 

Tengok orang lain ada pakwe makwe, kita pun nak. Orang Melayu bukankah terkenal dengan budaya "suka mengikut"? 

Dan cuba anda kaitkan : 

Kenapa Islam suka sangat "menjaga tepi kain" umatnya? 

Kenapa Islam terkenal dengan ayat 32 surah al-israa 

“Janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya itu adalah perbuatan yang keji, dan itu adalah perbuatan yang buruk”? 

Bukankah bercouple mendekati dan menghampiri zina? 

Bukankah kaedah mencegah lebih baik daripada merawat? 

“Bermula dengan ruang chatting di internet, bertukar-tukar mesej prihatin dan nasihat, berpindah kepada ungkapan sayang dan perhatian, naik taraf kepada lonjakan keinginan untuk bertemu, dimulakan dengan makan minum mengambil angin, diuji dengan sentuhan tangan dan berakhir dengan ZINA.” – ust hasrizal 

Selanjutnya, sudilah membaca artikel "COUPLE ISLAMIK: WUJUDKAH?" (klik) yang telah saya tulis. 

MANA SATU YANG WAJIB? 

"Alimlah sangat. Tu dah melebih. Banyak lagi perkara-perkara wajib yang lain kita boleh sebarkan. Pasal status ni pun nak kecoh!" 

Apakah yang dimaksudkan dengan perkara-perkara yang "wajib" disebarkan? 

Ilmu akidah? 

Solat? 

Soal ketuhanan dan keimanan? 

Ibadah? 

Adakah hanya menyebarkan ilmu dan perkara-perkara yang wajib hanya tanggungjawab si alim? 

Pernah dengar istilah "zina hati" tak? "Apabila kita asyik merindui pasangan kita, sentiasa berfikir mengenainya, kecantikannya, ketampanannya, sifat penyayang dan keramahannya, kelembutannya dan betapa kecintaan kita kepadanya, atau kecintaannya kepada kita, maka zina telah berlaku, walaupun tidak bersua dari segi pancaindera. Semua itu menimbulkan bintik hitam dalam hati kita"Allah mengarahkan kita, supaya jangan mendekati, bukan jangan buat. Maksudnya, nak dekat pun tak boleh, apatah lagi buat. Mencegah lebih baik daripada merawat. 

Di sinilah zina hati menjadi perkara yang besar untuk kita, kerana zina hati adalah kesan dari kita mendekati zina.  

Bagaimana, anda setuju? 

Berlapanglah dada untuk sama-sama menginsafi. 

Bukankah Islam itu sangat baik, sangat menjaga umatnya walau seremeh-remeh perkara? 

ZINA : MENGELAK FITNAH 

Pertanyaan : 

"Adakah jatuh zina ke atas individu yang menukarkan status daripada "single" kepada "in a relationship with" jika dia punya reason tersendiri? 

Atas niat untuk mengelakkan diri daripada lalai dan alpa dengan menggunakan status "single" mahupun "in open relationship".  

Jadi bakal pemimpin yang akan memimpin bahtera kelak lebih bersedia, berjaga-jaga dan berwaspada daripada sebarang godaan.  

Bermakna bagi mereka, status-status tersebut membutakan mereka terasa yang mereka punya komitmen dan memikul tanggungjawab untuk memperbaiki diri menjadi yang lebih baik supaya lebih bersedia kelak". 


Sama juga. Jika masih "berdegil" dan obses sangat untuk menggunakan status "in a relationship with" mahupun "open relationship", silakan. 

Tapi, macam biasa. Hidup mesti berprinsip. Bebas tidak bermakna terbabas. 

Perlu melihat kepada niat, waqi' (situasi semasa atau tempat) dan kemudharatan, adakah fitnah akan berlaku? 

LANGKAH PALING BIJAK 

1. Guna status "in a relationship with" sama gender 

2. Guna status "in a relationship with" berbeza gender tetapi MAHRAM 

3. Guna status "married" atau "divorced" 

4. Tak payah letak apa-apa status macam saya! Kerja paling senang, tak payah pening-pening kepala. 

5. Pandangan anda?


Read More

COUPLE ISLAMIK: WUJUDKAH?Bermula dengan ruang chatting di internet, bertukar-tukar mesej prihatin dan nasihat, berpindah kepada ungkapan sayang dan perhatian, naik taraf kepada lonjakan keinginan untuk bertemu, dimulakan dengan makan minum mengambil angin, diuji dengan sentuhan tangan dan berakhir dengan ZINA.” 
– ust hasrizal 


ZINA bukan kesudahannya. 

ZINA adalah permulaannya. 

ZINA adalah najis maksiat. 

Usah kita pergi jauh kepada zina fizikal. Zina sebenarnya bermula dengan hati yang bersih. Namun dek kerana proses evolusi cinta berbaur nafsu menyebabkan rasa fitrah bercinta bertukar kepada daerah hitam. 

Hati menjadi hitam diselubungi titik-titik noda dan dosa. Sarat sekali dengan perasaan mazmumah. Sukarnya untuk merubah diri. 

Sukarnya untuk bertaubat 

Sukarnya untuk menangis kerana Allah. 

Sukarnya untuk berzikir memujiNya. 

ZINA HATI 

“Kami jarang berjumpa. Hanya berhubung dengan YM dan call. Cuma kadang-kadang saya merindui dia dan seringkali menatap gambar dia”

Zina hati, bukanlah sebenarnya mengkhayalkan zina di dalam imaginasi kita. Tetapi zina hati ini adalah apabila kita tidak mengawal rasa cinta kita, dengan melakukan perkara-perkara yang mendekati zina, tetapi kita tidak melakukan zina. 

Zina hati ini boleh terjadi melalui pelbagai medium. Contohnya, telefon, yahoo messenger, sms, e-mail dan sebagainya. Maksudnya, kita tidaklah bercouple bersentuh tangan, atau keluar berdua-duaan, atau berkhalwat bersama pasangan, tetapi kita sentiasa berhubung dan akhirnya timbul satu perasaan di dalam hati yang menganggu kebersihan jiwa kita. 

Zina hati, biasa berlaku jika kita tidak menjaga perhubungan kita. Namun boleh juga berlaku jika kita sendiri yang berlebihan mengingati pasangan yang kita cinta, atau orang yang kita admire. Semua ini hakikatnya adalah lorong-lorong yang membawa kita kepada zina. 

Perasan tak, apakah yang ALLAH arahkan kepada kita berkenaan zina? 

ALLAH SWT berfirman, 

“ Janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya itu adalah perbuatan yang keji, dan itu adalah perbuatan yang buruk” 
(al-israa' 17 : 32) 

ALLAH mengarahkan kita, supaya jangan mendekati, bukan jangan buat. Maksudnya, nak dekat pun tak boleh, apatah lagi buat. Mencegah lebih baik daripada merawat. 

Di sinilah zina hati menjadi perkara yang besar untuk kita, kerana zina hati adalah kesan dari kita mendekati zina. 

Bagaimana? 

Lihatlah sabda Rasulullah SAW ini, 

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti" 


Lihat, zina mata adalah memandang, zina lidah dalah berkata, dan zina hati adalah keinginan. Bila kita tidak menjaga tatacara perhubungan yang ISLAM dah tetapkan, kita akan terdedah kepada pasangan kita. 

Kita akan sentiasa memandangnya, atau jika tidak memandang, melalui telefon contohnya, maka kita akan sentiasa merindui suaranya, bila bersembang, kadangkala kita sengaja berlebih-lebihan dalam berbicara, atau kemungkinan kita akan sengaja melembut-lembutkan suara kita dengan kelembutan yang ganjil bila berbicara dengannya. 

Semua ini, menganggu hati. Walaupun teknik bertelefon, bersms, beremail, berYM itu tidak bertemu wajah bersentuh tangan, tetapi hati tetap terganggu. Dan kemungkinan kita, sebelum tidur akan terbayang-bayang terlebih dahulu akan pasangan kita. 

Fokus kita untuk kerja-kerja lain pun akan terganggu. Malah berkemungkinan, kita akan mengingatinya walaupun waktu solat dan membaca al-quran. Lebih teruk lagi, kita akan lalai, bertelefon, bersms, beremail, berYM hingga membazir wang dan masa. 

Bagaimana? 

Adakah ini satu perkara yang baik? Apabila kita asyik merindui pasangan kita, sentiasa berfikir mengenainya, kecantikannya, ketampanannya, sifat penyayang dan keramahannya, kelembutannya dan betapa kecintaan kita kepadanya, atau kecintaannya kepada kita, maka zina telah berlaku, walaupun tidak bersua dari segi pancaindera. Semua itu menimbulkan bintik hitam dalam hati kita. 

Zina hati ini, oleh kerana namanya pun zina hati, maka tidak akan ada sesiapa yang dapat menangkapnya melainkan diri kita sendiri. Maka kes ini adalah AMANAH. Kita sahaja yang dapat menyedarinya apakah kita ini sudah dijangkiti zina hati atau tidak. Tetapi biasanya, bila manusia terjangkit dengan penyakit ini, dia sukar untuk sembuh. Maka perkara yang terbaik adalah menjauhinya. 

Sebab itulah ayat zina itu dinyatakan dengan arahan tidak mendekati. 

CABARAN BUAT SI DAIE - Suatu cabaran besar buat si aktivis dakwah. “Sumpahan” ini tidak pernah kenal sasarannya termasuklah diri ini. Ingatlah, ketika Allah bercerita padamu tentang Zulaikha dan Yusuf, sebenarnya Allah mahu berbicara mengenai kamu dan hakikat nafsu dalam dirimu yang sentiasa dalam persimpangan. Pilihlah jalan Yusuf dan jauhilah jalan Zulaikha. Qad shaghafaha hubba... 

CINTA YANG TIDAK PASTI - Memberi seseorang seluruh cinta kita bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai kita kembali. Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati kita. Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.. 

CINTA YANG PASTI HANYALAH ALLAH… 

CERITA DI SEBALIK ZINA HATI 

"Siti Syazwani. Happy Birthday! Semoga kamu akan sentiasa dirahmati Nya… All the best in everything you do… Jaga diri & iman baik-baik ya~… -Amin, UK-" 

Aku mencapai telefon mobilku dan membelek-belek SMS ucapan hari lahir yang diterima minggu lepas. Cukup ringkas. Namun. Aku masih tertanya-tanya mengapa Amin hanya mengirimkan SMS sahaja kali ini? Jika tidak, tahun-tahun sebelum ini pasti sudah ada kad besar dan bermuzik akan tiba beberapa hari sebelum hari lahir ku. Dah lah pakai nombor orang lain, siap tulis nama penuh aku pula tu. Tak pernah pula dia tulis macam ni… Ish, hati mula ragu-ragu. Menyangka sesuatu yang tak baik sedang berlaku. 

Adakah dia sudah ….? Argh, tak mungkinlah! Dia dah kata takkan …. 

Aku teringat ketika dia pulang bercuti pada musim summer tahun lepas. Namun, sebelum itu aku sudah rasa banyak perubahan berlaku pada dirinya. Dia telah mula banyak memberi nasihat-nasihat baik ketika kami berhubung sama ada melalui telefon, SMS, email, YM dan juga friendster.  

Dan ketika itu. Aku mendapat cuti seminggu dan telah bercadang untuk turun ke KL dengan kakak melawat saudara-mara, dan sambil-sambil itu bolehlah juga berjumpa dengan si Amin. Setahun sekali tak salah rasanya. Melepas rindu lah sedikit. 'Boring' juga kalau asyik berhubung melalui telefon saja. Lagipun Kuantan-KL sekarang boleh travel dalam 3 jam 1/2 dah. Ulang-alik setiap hari pun boleh. 

Di KL. Aku telah menghubunginya dan cuba mengajak untuk berjumpa. Dia menolak ajakan aku untuk keluar berjalan-jalan daripada pagi sampai ke petang. Dia hanya boleh berjumpa dengan ku seketika sahaja pada petang hari. Walaupun dia beralasan sibuk, tapi aku tahu dia taklah sesibuk mana. Nak tak nak. 

Aku terpaksalah menerima sahaja cadangannya. Asal boleh berjumpa, ia sudah cukup bagi aku. Dan petang itu kami taklah ke mana-mana sangat. Ronda-ronda sahaja dengan kereta Wira kesukaannya itu. Selepas ber-Asar di Masjid Wilayah, Amin membawa aku ke sebuah restoran dan kami makan 'early dinner' di situ. Kemudian, satu detik yang agak 'mengingatkan' bagi aku adalah sewaktu kami dalam perjalanan menghantar pulang aku ke rumah saudaraku… 

Dia ada bertanya "Apa beza kita dengan mereka kat situ tu ye?" Amin menunjuk-nunjuk ke arah beberapa pasang 'couple' yang sedang lepak berdua-duan di tempat-tempat duduk sepanjang sebuah taman. Aku tergamam sekejap. Huh. Agak menduga, tapi 'simple' saja. "Ala, kita ni baik sikit. Tak ada pegang-pegang. Tutup aurat elok. Sampai waktu solat, kita solat. Erm… Islamik sikit lah pendek cerita!." 

"Hmm.." Amin hanya mengangguk-angguk. 

"Dalam Islam ada ke macam ni?" Amin menduga lagi. 

Erk… Semakin terkesima aku dibuatnya. Kali ini aku terus diam terpaku. Aku tahu dia lebih banyak tahu selok-belok masalah benda-benda macam ini. Kalau aku jawab lagi, mesti dia 'counter' lagi. Huh. Diam sahaja lah! 

"Erh, abaikan saja lah. Saja saja saya tanya…" Amin cuba menyedapkan hati. 

Tidak lama selepas Amin terbang pulang semula ke UK untuk menyambung sesi pelajarannya yang baru, dia ada menghantar satu email kepada ku untuk menerangkan kedudukan dan tujuan dia bertanya akan hal itu. Aku sudah mula faham sedikit-sebanyak yang aku perlu mengawal hubungan yang masih tidak 'rasmi' ini. 

Dan sejak daripada itu dia tidak pernah langsung menelefon aku. SMS pula hanya bertanyakan tentang pelajaran sahaja. Itu pun boleh dibilang dengan jari. Namun. Aku bersyukur dan gembira kerana dialah yang membuat aku berubah untuk jadi lebih baik dan lebih faham Islam. Jika dulu pakaian aku agak ketat dan singkat, kini sudah banyak yang labuh dan longgar aku beli. 

Tudungku pun pernah ditegurnya agar melabuhkan ke bawah dada. Dialah yang memperkenalkan padaku apa itu usrah dan dakwah. Dia juga ada berpesan - 'Jaga hubungan dengan Allah tu lagi penting. Insya Allah, kemudian Dia akan jaga hubungan kita.' 

Jadi, apakah yang akan berlaku selepas ini? Hatiku masih tak tenteram memikirkan SMS ucapan hari lahir itu. Macam-macam sangkaan buruk bermain-main dalam hati yang mula busuk ini. Aku masih setia menanti kepulangannya. 

Dan aku yakin dia juga setia pada aku. Aku tak pernah memikirkan lelaki-lelaki lain selain dia. Dan aku yakin dia juga tak pernah nak menggatal dengan perempuan-perempuan lain. Dia taklah seperti kebanyakan lelaki yang 'playboy' pada masa kini. 

Ops! Mungkin agak kasar untuk berkata sedemikian. 

'Tuuut. Tuuut...' Nada dering SMS berbunyi. Nombor Amin yang terpapar. 

"Esok free tak? Boleh kita chatting?" 

"Boleh... Saya free saja." jawab aku ringkas. Erm, mesti dia saja nak buat 'surprise.' Aku dah agak dah, takkanlah dia hantar SMS saja untuk 'wish birthday. Aku. Keyakinan aku mula bertambah. Dia masih sayang padaku. 

"Ok.thank you..." balasnya pula. 

Keesokannya. Aku menanti awal dia online. 

'untuk. untuk. untuk..' Amin has signed in. 

Oh, tepat sungguh waktunya... 

Amin: assalamualaikum wbt. 

Wani: wsalam… 

Amin: apa khabar? sihat? iman baik? 

Wani: alhamdulillah. .. sihat2..=) awak? 

Amin: alhamdulilah… baik2 juga… iman selalu turun naik sejak kebelakagn ni… tapi tak mengapa, ok saja semua 

Wani: awak tak balik ke tahun ni? btw, thanks for the birthday wish last week... 

Amin: welcome… tak balik. banyak kerja sikit tahun ni… lagi pun saya nak try bekerja… cari duit... 

Wani: wah, rajinnya... baguslah! 

Amin: hurm... 

Amin: study macam mana? 

Wani: ok saja... new sem ni berat sikit.. Jadual pack. 

Amin: oic... 

Amin: tak mengapa, study rajin2 ye.. 

Amin: hurm, dah lama nak tanya ni sebenarnya… 

Amin: hurm… 

Wani: apa dia? tanya lah… sila2.. 

Amin: 1st of all sorry dulu ye… hurm, apa pendapat awak tentang kita sekarang? 

Wani: erh… macam awak kata dalam email tu dulu yang kita ni kan 'kawan'… tak lebih daripada tu… tapi, special sikit… tiada couple-couple macam org lain… declare pun tak kan? 

Wani: so, statusnya kawan saja lah… 

Amin: hurm… ….. 

Wani: erh, tak betul ke? 

Amin: hurm.. ni opinion saja lah - antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram, tiada perhubungan yang lebih akrab melainkan hubungan suami isteri sahaja… yang lain-lain.. atas alasan apa sekali pun ia tak patut diterima.. 

Aku tergamam seketika. Tertampar keras juga rasanya… 

Wani: jadi… 

Amin: saya rasa kita harus stop… stop untuk berpisah… 

Amin: sebab…… 

Amin: sebab saya sedar yang semua ini adalah salah dan juga keliru… 

Amin: benda ni akan buatkan hati ternodai… zina hati akan banyak berlaku… 

Amin: walaupun kita jauh, tak call, tak jumpa dll, tapi hati tetap ber'zina'… 

Amin: huh… 

Amin: saya bercakap itu dan ini pada org ramai… tapi, dalam masa yang sama saya meyelindungi sesuatu yang tak sepatutnya saya buat… 

Amin: kononya Islamik… 

Amin: saya rasa cara ni tak betul… kita sebenarnya yang dah menyarungkan benda yang tak baik ni dengan Islam… then, org nampak Islamik… 

Amin: saya rasa tak ada beza pun kita dengan org lain yang duduk ber'couple2' ini.. 

Amin: hurm….. 

Amin: jadi, saya rasa kita harus berpisah… 

Amin: demi menjaga diri…& sama-sama untuk kembali harungi hidup dalam redha Ilahi… 

Amin: sorry… sorry banyak-banyak untuk segala apa yang telah kita buat… 

Amin: dan sorry juga sebab telah membawa awak ke jalan yang lupa pada-Nya… 

Amin: andai ada jodoh, moga dipertemukan… 

Astaghfirullahalazi m. Aku beristighfar panjang. Ku kesat peluh di dahi… Air mata jahiliyah ku deras menitis membahasi meja. Sedikit terpercik pada keyboard laptop. Aku tak sangka perkara seperti ini akan terjadi sepantas ini. Ringkas, lembut, berhikmah serta points-nya yang jelas membuat aku tak dapat membantah dan berkata-kata. Sedih, pilu, kecewa, dan sesekali timbul rasa kesal pun ada. 

Tapi, semua itu tak bermakna lagi… 

Aku tak mampu lagi untuk menyambung perbualan tersebut. Ku pasrah dan terima sahaja keputusan yang dibuat oleh Amin itu. Di saat ini, hanya Allah yang bisa mendengar bisikan hati rapuh ini. 

Dialah juga tempat ku pohon keampunan atas segala kekeliruan yang telah aku timbulkan. Rupanya selama ini aku telah tertipu dengan biskan musuh, mengikut jalan taghut, mencampurkan halal dan haram, serta mengandunkan yang Islam dan al-hawa… 

Cinta hakiki hanyalah pada Allah… 

Tiba-tiba aku teringat hadis halawatul iman yang pernah dibincangkan oleh naqibah aku tak lama dahulu; pertama-tama sekali mestilah mencintai Allah dan RasulNya lebih daripada makhlukNya, kemudian mencintai seseorang itu hanya kerana Allah dan akhir sekali, mesti benci untuk kembali kepada kekufuran sebagaimana ia benci dicampakkan dirinya ke dalam api neraka. Dengan demikian barulah dapat merasai kemanisan iman itu. 

Hanya Allah sahajalah yang layak memberi hidayah kepada sesiapa yang dikhendakiNya. Moga-moga Dia kuatkan dan teguhkan hatiku menghadapi dugaan ini dan moga-moga diringankan beban yang kupikul ini. 

Aku terus menjawab ringkas…. 

Wani: thanks & sorry too… saya terima… Alhamdulillah… 

Wani: moga awak bahagia dan sukses selalu di sana. doakan saya juga. 

Wani: wassalam. Signed out 

Aku merasakan hubungan tiga tahun yang terbina itu memang salah pada dasarnya. Bagaimana mungkin ia dapat mewujudkan sebuah keluarga yang menjunjung Islam jika asasnya terbina melalui cara al-hawa? Ya, kami memang saling menasihati dan bertazkirah, saling mengejut Qiamulail, saling menghantar SMS ayat-ayat Quran serta hadis, tapi semua itu memang tak betul caranya.  

Aku sedar yang kami telah mempergunakan Islam untuk mencapai matlamat peribadi… Astaghfirullah. . Syukur pada Mu ya Allah kerana lekas mengembalikan ku pada jalan redha-Mu. 

"Sayang… Cepat turun ni. Nurul dah nak sampai." 

Ops! Tersedar daripada lamunan kisah 15 tahun lepas itu tatkala mendengar sahutan suamiku, Muhammad Aqil untuk bersiap menyambut tetamu istimewa kami Nurul dan Amin. 

"Ya bang, Wani turun…" 

Alhamdulillah… Siap semuanya. Aku menutup lid laptopku dan bergegas turun ke bawah. Aku sangat bersyukur menjadi siapa diri aku sekarang ini dan aku mengharapkan siswa siswi harapan agama dapat kembali kepada cara fitrah yang sebenar dalam menguruskan soal cinta. 


Read More

BILA HATI TIDAK HADIR BERSAMA

"Busuklah buah ni! Agaknya pokok dia dah rosak,"

 "Cantiknya buah ni. Rasanya pun sangat ranum dan sedap. Measti pokok dia membesar dengan baik sekali" 

Diibaratkan menanam pokok, dari benih tumbuh pokok. Dari pokok, membesar hinggalah mengeluarkan buah. Jadi, menanam pokok itu, yang mahu dilihat adalah hasilnya. Apakah ada hasil, mengeluarkan buah atau tidak. Jadi, kalau benih baik, nescaya buah pun baik, jadi elok. Boleh dimakan dan sedap rasanya. 

Perumpamaan Islam, begitulah. Kita beribadah hakikatnya untuk buah. Kalau betul benihnya, ia akan lahir pokok dan insyaAllah lahirkan buah. Dan buah tersebut bukan masam, tetapi manis dan dapat dirasai oleh ramai orang. 

Jika dirumuskan kembali, hasil dari benih dan pokok yang baik, kita lahirkan buah yang baik. Benih dan pokok itu adalah perumpamaan kepada ibadah yang baik, yang ada roh. Buah-buah yang baik ialah akhlak yang baik dan di antaranya ialah kita jadi penghibur kepada orang lain. Kita menghiburkan orang sehingga orang terhibur dengan akhlak islamiyyah kita. 

Bagaimana watak penghibur itu sehingga orang boleh terhibur dengan kita? Contoh : 

1. Di jalan raya, utamakan orang lain dahulu, sekalipun jalan kita.
2. Bertanya-tanyalah hal jiran samada Islam atau kafir. Kesusahannya dibantu, sakitnya diziarahi, ketiadaannya dorong kita menjaga rumahnya.
3. Waktu makan di kafe atau restoran, bayarkanlah orang di kanan kiri kita sekadar yang kita mampu.
4. Begitu juga di pasar, bayarkanlah orang yang membeli di sebelah kita lebih-lebih lagi kalau dia miskin.
5. Apabila naik bas, utamakanlah orang tua atau kaum ibu untuk duduk.
6. Kalau ada orang susah meminta, berilah, jangan dikecewakan. Kita berhutang kerananya pun tak mengapa.
7. Hutang orang kepada kita, jangan dipinta. Kalau mereka bayar, Alhamdulillah. Jika tidak, halalkan sahaja.
8. Jika kita bersalah dengan siapa sahaja, minta maaflah. Orang bersalah dengan kita, maafkanlah sahaja sekalipun dia tidak memintanya. 

Untuk dapat semua ini, mesti berasaskan cinta dan takut Tuhan. Bila ada rasa cinta dan takut Tuhan dalam ibadah kita, baru boleh lahirkan buah-buah sebegini. 

Mengapa? 

Sebabnya apabila kita cinta dan takut kepada Tuhan, automatik, kita akan berkasih sayang sesama manusia. Allah campakkan dalam hati kita rasa kasihan kepada makhlukNya. Dan Allah limpahkan rahmatNya kepada kita, suka berbuat baik kepada orang. Akan terdorong dalam hati, rasa ingin membantu dan menghiburkan orang lain. 

MENGIDAM BUAH IBADAH YANG SEGAR? 

Apakah buah ibadah? 

Itulah dia akhlak yang baik. Yang mana bukan sahaja kita selamat, tetapi kita menyelamatkan orang. Kebaikan kita lebat dan manfaatnya merata kepada orang lain. Orang dapat banyak manfaat dari kita. Orang dapat berbagai-bagai kebaikan dari kita. 

Kita menjadi penghibur kepada orang dan orang terhibur dengan kita. Inilah sepertimana yang disebut oleh Rasulullah SAW : 

“Sebaik-baik manusia ialah manusia yang banyak memberi manfaat kepada orang lain.” 

Apakah kita sudah jadi seperti itu? Kalau belum, elok “check” benih dan pokok kita tadi yakni ibadah yang kita lakukan. Apakah ibadah kita itu, ambil contoh yang utama seperti sembahyang, sudah betul? 

Atau bimbangnya, sembahyang kita itu hanya luaran sahaja, tak melibatkan yang dalam. Sembahyang kita itu, fizikal sahaja menghadap Tuhan, tapi hati entah ke mana-mana. Dalam sembahyang, hati kita membesarkan dunia, bukan Tuhan. Bila mula sembahyang, kita melafaz Allahuakhbar, tetapi ia sekadar lafaz. Hati tak terasa sebegitu. Hati tidak hadir bersama dalam setiap lafaz dalam solat. Fikiran kita melayang entah ke mana. Mungkin di planet pluto? 

Kalau benar sedemikian realiti sembahyang kita, mustahil ibadah kita itu dapat membuahkan akhlak. Agak sukar ia dapat melahirkan buah-buah mahmudah(sifat-sifat terpuji). Tidak hairanlah, dunia hari ini huru-hara dibuatnya. Manusia berkrisis di sana-sini, jiran-jiran tiada aman dibuatnya, sesama Islam dengki-mendengki hingga hilang kasih sayang, yang bukan Islam pula jelik dengan perangai buruk orang Islam. 

Semua ini hanya boleh dielakkan jika benih dan pokok yang kita tanam itu tepat dan sesuai, hingga boleh mengeluarkan buah yang baik-baik. Itulah dia ibadah yang ada roh. Ibadah yang dilakukan atas dasar cinta dan takut Tuhan. Barulah nanti, buahnya adalah akhlak yang baik. Kita selamat, begitu juga orang lain. Masing-masing menghiburkan satu sama lain. 

AKHLAK RASULULLAH SAW IALAH AL-QURAN! 

Sebenarnya Allah SWT menciptakan manusia hanyalah bertujuan supaya mereka itu beribadah kepadaNya semata sebagaimana Firman Allah yang bermaksud : 

" Dan tidak Aku ciptakan Jin dan manusia melainkan supaya mereka tunduk mengabdikan diri kepada-Ku."
(Al-Zariat:56) 

Persoalan akhlak juga amat dititikberatkan oleh Islam ke atas penganut-penganutnya. Malah ianya menjadi tujuan utama utusan Allah, sebagaimana sabda Nabi, mafhumnya : 

"Sesungguhnya aku diutuskan ialah untuk menyempurnakan akhlak mulia". 

Akhlak dalam Islam adalah bertitik tolak daripada pengabdian seseorang kepada Allah SWT dengan mengikut sunnah Rasulullah SAW. Baginda adalah peribadi contoh terbaik. Semua perangai yang bertentangan dengan akhlak Rasulullah SAW adalah dikira tidak berakhlak. 

Firman Allah SWT. bermaksud : 

"Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad ) mempunyai akhlak yang paling mulia. 
(Al-Rum:4) 

Sayyidatina Aisyah r.a apabila ditanya tentang akhlak Rasulullah SAW baginda berkata : 

"Adalah akhlak baginda SAW itu ialah Al-Quran". 

Akhlak adalah umpama buah bagi pokok yang hidup subur, tanpa pokok tiadalah buah, begitu juga dengan ibadah. Tanpa ibadah tiadalah akhlak. Buah yang baik tentunya memerlukan pokok yang hidup subur, begitu juga dengan akhlak yang luhur tentunya memerlukan ibadah yang berkualiti dan dikerjakan secara berterusan. Jika ibadah seseorang itu teguh, teguhlah akhlaknya dan begitulah pula sebaliknya. 

Oleh itu pengukur untuk menilai akhlak seseorang sama ada baik atau buruk, perlu dilihat kepada penghayatan seseorang terhadap kandungan Al-Quran secara keseluruhannya.

Read More

SAAT TERFIKIR INGIN BERMAKSIATSedang asyik menonton cerita orang puteh, kita tak sedar bahawa kita sudah lali dengan beberapa adegan yang berunsurkan lucah, tak senonoh dan tidak selari dengan ajaran Islam. Hasil daripada kebiasaan tontonan tersebut kita juga dengan tidak sengaja seringkali mengkhayalkan mahupun berIMAGINASI perkara tersebut dalam kehidupan seharian. Sama ada sedang duduk bersendirian, belajar, bekerja mahupun dalam SOLAT! 

Semua individu pasti akan terlintas untuk melakukan maksiat dan dosa, khususnya yang melibatkan dorongan seksual. Lantaran itu hasil kerja professional syaitan dan ajakan nafsu yang gersang di dalam diri kita. Setiap kali terfikir maksiat terbabit, pasakkan dalam hati dan minda kita akibat buruk yang menunggu darinya seperti : 

1. azab api neraka 

2. azab kubur 

3. mati buruk (suul khatimah) dalam kemaksiatan 

4. jauh dari rahmat Allah swt 

5. tiada peruntukan syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat kelak 

6. dan lain-lainnya. 

Memang benar, implikasi buruk ini semuanya berupa hal-hal ghaib, namun bukan itu sahaja, terdapat banyak pula implikasi buruk di dunia yang mesti disenaraikan di dalam minda dan hati seperti : 

1. penceraian 

2. pasangan zina mengandung 

3. membunuh anak luar nikah kerana malu 

4. anak-anak terabai dan terbiar 

5. kejian masyarakat dan keluarga 

6. ditangkap basah dan diumum di media 

7. akan dijangkiti HIV dan seterusnya AIDS 

8. hati gelap dan dilaknat oleh para malaikat dan Allah SWT 

9. dibuang kerja kerana imej buruk kepada syarikat 

10. mati ketika zina dan khalwat dilakukan dan banyak lagi boleh disenaraikan. 

Pasakkan semua implikasi negatif berbentuk spiritual (ghaib) dan fizikal ini di dalam minda setiap kali nafsu syahwat itu ingin dituruti atau mempengaruhi, dengan harapan agar nyalaannya akan mengecil. 

MENGAWAL NAFSU DAN SYAHWAT 

Panduan Kawalah nafsu syahwat secara ringkas dan padat (tidak mengikut aturan tertib) : 

1. Fikirkan target kehidupan dan usahalah melaksanakannya, pinggirkan pemikiran berkenaan jenayah, maksiat, seks dan syahwat, sedaya mungkin. Sibukkan diri mencapai target tersebut. 

2. Datangkan keyakinan bahawa setiap masa Allah Maha Melihat setiap perbuatan kita ketika bersama dengan orang ramai mahupun bersendirian 

3. Sedarkan diri bahawa Malaikat Raqib dan Atid turut sentiasa bersama kita mencatat setiap amalan kita, apa yang ditulis, diucap dan dilakukan. 

4. Mencari sahabat soleh dan merapatkan hubungan dengan ahli keluarga yang baik dan soleh 

5. Putuskan hubungan ‘songsang' dan ‘gelap' sama ada yang dibuat secara suka-suka atau serius, yang diperolehi melalui internet atau fizikal, melalui laman chat, email, web dan sebagainya. Putuskan semua medium yang boleh mendorong kepada peningkatan membuat dosa. Jika berseorangan di hadapan komputer itu boleh menyebabkan pemikiran "tidak baik" naik, maka elakkan diri berseorangan di hadapan komputer. Jika berbual mesra dan makan tengahari bersama rakan sekerja dengan berlainan jantina itu puncanya, elakkan diri daripadanya dan makan sendirian atau bersama dengan jantina yang sama sahaja. Begitulah seterusnya. 

6. Putuskan hubungan adik, kakak dan abang angkat berlainan jantina kerana ia tidak lain kecuali haram dan pendorong maksiat kerana niat kita hanyalah sekadar suka-suka dan main-main. 

7. Ubah rutin kehidupan yang mendorong kepada peningkatan melakukan dosa, semua orang tahu dan sedar apa jenis tindakan yang boleh mendorong nafsunya, ia mungkin tidak sama antara satu sama lain. 

8. Hadiri majlis ilmu dan sibukkan diri membuat target baru seperti membuat blog dan update, fokus dan bersungguh-sungguh menuntut ilmu, bekerja dengan amanah, melakukan aktiviti sihat seperti berkebun dan memcancing dan sebagainya. Buat satu target lain dalam hidup yang boleh menyibukkan diri untuk mencapainya. 

Tanpa target dalam kehidupan, keinginan nafsu akan membiak dan berkembang akibat waktu kosong. 

9. Sertai kumpulan bersifat keagamaan yang boleh membawa kepada ingatan kepada Allah, tapi awas elakkan kumpulan songsang dan ajaran sesat. 

10. Sertai kumpulan NGO atau kumpulan berasaskan dakwah dan kegamaan, dengannya membuka ruang mendapat rakan dan sahabat yang baik, selain itu masa kosong dan pemikiran "tidak baik" akan dapat dibendung hasil kesibukan menganjur program dalam kumpulan terbabit. 

Sekarang, mulakan usaha mencari kumpulan-kumpulan sebegini, sebagai contoh Persatuan Mahasisa Islam, BADAR, GAMIS, NISA, PAPISMA, Yayasan AMAL, Persatuan UIama' Malaysia, Persatuan Anak Negeri, IKRAM, JIM, KARISMA, PERKIM, Persatuan Pengguna Islam dan sebagainya. Diharapkan dengannya waktu akan lebih terisi dengan program yang baik dan membentuk diri. 

11. Kalau anda sedang bekerja atau belajar, target untuk cemerlang dalam pelajaran dan kerja anda, dengan itu anda akan lebih sibuk dari biasa dan pemikiran akan lebih terarah kepada tujuan yang digariskan, dengan itu, pemikiran "tidak baik" akan mula menurun atau ruangannya disempitkan 

12. Ziarahi kubur secara kerap agar nafsu menjadi tawar akibat pemikiran kepada kematian. Bukankah berfikir tentang mai menjadikan kita lebih bijak? 

13. Fikirkan bahawa anda akan mati ketika sedang melakukan maksiat itu, adakah anda redha untuk menerima kematian dalam situasi itu? Fikirkan selalu. 

14. Kalau komputer dan internet kerap menjadi asbab peningkatan nafsu, perdengarkan dan hayati bacaan Al-Quran setiap kali di hadapan komputer, InsyaAllah dengannya rasa malu akan timbul, kalau tidak banyak, sedikit. Kalau syahwat masih menggila di hadapan komputer itu, segera berhenti dan keluarlah dari bilik dan melihat awan, langit, pokok dan laut dan ingatkan kebesaran Allah. Ingatilah Allah selalu! 

15. Jangan sesekali membiarkan diri terus menerus dipukau nafsu dan syaitan, satu jurus langkah kepada maksiat adalah kunci untuk syaitan menjerumuskan kepada maksiat yang lebih besar. Apa sahaja perbuatan yang mampu mendorong kepada hampirnya dengan maksiat yang lebih besar mesti disekat segera. 

Kerana itu Allah SWT mengingatkan : 

"Dan janganlah kamu menuruti langkah-langkah syaitan, sesungguhnya dia adalah musuh kamu yang amat jelas" 
( Al-Baqarah : 168 ) 

16. Menjaga pemakanan, pastikan makan makan yang halal dan bersih. Makanan haram mendorong kepada nafsu yang lebih liar dan hati bertambah kotor, bahkan tertutup terhijab daripada hidayah Allah SWT. 

17. Berzakatlah. Memastikan harta perolehan adalah dari sumber halal. Sumber haram menambah perisa nafsu kepada yang lebih kuat dan dahsyat. Ibarat mutasi virus yang lebih merbahaya kepada kesihatan. 

18. Amalkan puasa sunat, zikir secara berdisplin setiap kali (baca zikir mathurat contohnya) selepas solat dan doa sebanyak mungkin semasa sujud di dalam solat agar diberikan kekuatan untuk mengawal nafsu syahwat. 

19. Segara beristighfar dan bertaubat walaupun belum jatuh dalam maksiat yang berat. 

"dan bersegeralah kamu kepada keampunan dari Tuhanmu dan syurga yang terbentang seluas langit dan bumi, disediakan bagi orang bertaqwa" 
(Al-Imran) 

20. Secara logiknya, manusia yang bercouple sangat mudah untuk melakukan dosa, sama ada dosa ringan-ringan mahupun yang berat. Apabila bersama, ter- atau sengaja bersentuhan adalah perkara normal yang boleh dilakukan setiap saat berlalu. Zina hati pula usah dikira. 

Demikian beberapa cara, usaha dan kaedah yang mampu disenaraikan demi membantu sesiapa sahaja untuk mengawal dan mengekang nafsu. Sekali nafsu sudah merasuk emosi, hati, akal kewarasan dan fizikal seseorang, individu tersebut akan lupa hakikat sebenar dan ditipu oleh kenikmatan dunia yang sementara. Lupa kepada keburukan kekal yang menanti. Sama-sama kita ingat-mengingat. 

Akhirnya Allah SWT berfirman : 

"Telah berjayalah orang yang membersihkan hatinya dan telah rugilah mereka yang mengotorkannya" 
(Al-Shams : 9-10)

 p/s : artikel ini juga sudah lama disimpan, dikeluarkan semula dan diedit supaya serasi dengan kebobrokan gejala maksiat masa kini semua hanya untuk perkongsian bersama dalam memperbaiki diri mencari mardhotillah (keredhaan Allah)


Read More

DISOAL : NAFSU BIADAP DENGAN ALLAH"Wahai akal mengadaplah engkau". 

Maka akal pun mengadap kehadapan Allah SWT, kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud

 : "Wahai akal berbaliklah engkau!", 

lalu akal pun berbalik. Kemudian Allah SWT. berfirman lagi yang bermaksud :

"Wahai akal! Siapakah aku?". 

Lalu akal pun berkata,

"Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah." 

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud :

"Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau." 

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud :

"Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". 

Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri.  Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud :

"Siapakah engkau dan siapakah Aku?". 

Lalu nafsu berkata,

"Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau."

Setelah itu Allah S.W.T menyeksanya dengan neraka Jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud :

"Siapakah engkau dan siapakah Aku?". 

Lalu nafsu berkata buat kali kedua,

"Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau." 

Lalu Allah S.W.T menyeksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

"Siapakah engkau dan siapakah Aku?". 

Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata,

" Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku." 

1.  Karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahawa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal dan nafsu sebagai ujian untuk manusia.

2.  Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa.

3.  Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahawa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah.

JANGAN MUDAH TERPEDAYA 

Sahabat sekalian, jangan biarkan diri dikuasai nafsu dan syaitan sekiranya tidak mahu dihumban ke dalam api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia yang derhaka dengan perintah Allah. Jikalau kita mampu untuk menahan azab Allah di akhirat kelak, maka berbuatlah sesuka hati di di dunia ini dan turutilah telunjuk syaitan.

Tapi jika kita mahu menikmati keindahan syurga kelak maka berkorbanlah menahan keinginan nafsu dari melakukan perkara yang dimurkai Allah dan berhentilah dari terus menerus mengikut jejak langkah syaitan. Syaitan tidak mampu untuk menolong dirinya sendiri apatah lagi kita diakhirat kelak.

Firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 22 yang bermaksud

"Dan syaitan berkata ketika perkara (hisab) telah diselesaikan, "Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kepadamu janji yang benar, dan aku pun telah menjanjikan kepadamu tetapi aku menyalahinya. Tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu, melainkan (sekadar) aku menyeru kamu lalu kamu mematuhi seruanku, oleh sebab itu janganlah kamu mencerca aku, tetapi cercalah dirimu sendiri. Aku tidak dapat menolongmu, dan kamu pun tidak dapat menolongku. Sesungguhnya aku tidak membenarkan perbuatanmu mempersekutukan aku (dengan Allah) sejak dahulu. "Sungguh, orang yang zalim akan mendapat siksaan yang pedih". 

Ada satu kata-kata hikmah yang berbunyi :

"Jika kamu tidak disibukkan dengan kebaikan maka kamu akan disibukkan dengan kebatilan. Kebatilan akan mendekatkan kamu dengan syaitan" 

Oleh itu sahabat, jangan biarkan diri lalai dan leka sehingga memudahkan syaitan menggoda kita. Pelajarilah 2 sifat syaitan iaitu tidak mudah putus asa dan kreatif. Jadilah orang yang tidak putus asa dengan rahmat Allah dan orang yang kreatif dalam menolak segala pujuk rayu syaitan laknatullah. Moga kita dijauhkan oleh Allah dengan makhluk yang bernama syaitan ini.

Firman Allah dalam surah Al-'Araf ayat 200 yang bermaksud

"Dan jika syaitan datang menggodamu, maka berlindunglah kepada Allah (dengan membaca a'uzubillahi minassyaitanirrajim). Sungguh, Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui". 

Serangan TERPANTAS dan sukar untuk ditewaskn oleh kita di dunia ini adalah serangan musuh kita yang nyata iaitu SYAITAN!! Walau sehebat mana secanggih manapun senjata kita miliki, hanya senjata Iman dan  Takwa serta Amal Soleh yang mampu menentangnya..

Tarbiyyahlah dirimu.......


Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML