Saturday, November 8, 2014

ADA KE ISTILAH “RINGAN-RINGAN” DALAM DOSA?KENALI MUSUH SEBENAR! 

Seiring dengan usaha kita membina kekuatan iman bersulam taqwa, wujud pula penghasut paling bahaya iaitu syaitan. Ia tidak pernah berputus asa membisikkan keraguan ke dalam hati kita. Di samping mengaburi mata kita dengan tipu dayanya. Untuk itu, kita perlu kenal pasti laluan syaitan ketika memperdayakan akidah, kepercayaan, pegangan dan keyakinan kita. 

Apabila kita amati puncanya, dapatlah diketahui bahawa hasutan syaitan itu banyak menyusup melalui pandangan dan renungan mata! 

Kenapa pula pandangan mata perlu dipersalahkan? 

BAHAYA PANAHAN MATA SYAITAN 

Sesungguhnya pengaruh penglihatan itu sangat kuat. 

Kuat sangat ke? 

Memang kuat! 

Kerana ia dikaitkan dengan desakan nafsu. Sebab itulah Rasulullah SAW mengumpamakan pandangan mata seperti anak panah beracun iblis untuk menggoda manusia. Setiap masa pandangan mata mesti dijaga. Sama ada terhadap mereka yang menutup aurat mahupun yang tidak menutup aurat. 

Telah berlaku di zaman Rasulullah SAW, ketika Al-Fadhl bin Abas RA menunggang unta Rasulullah dalam perjalanan dari Muzdhalifah ke Mina, mereka bertembung dengan beberapa wanita yang menaiki unta. Al-Fadhl memandang ke arah wanita itu lalu Rasulullah memegang kepala Al-Fadhl dan memalingkannya kearah lain. 

Begitu sekali larangan yang Rasulullah maksudkan. Jika pandangan itu dibolehkan tanpa batasan, sudah tentu Rasulullah biarkan saja perlakuan Al-Fadhl. 

Rasulullah SAW juga pernah bersabda kepada Saidina Ali : 

“Wahai Ali, janganlah engkau susuli satu pandangan dengan satu pandangan lagi, kerana yang pertama menjadi bahagianmu dan yang kedua bukan lagi menjadi bahagianmu (dosa atasmu).” 
(HR Ahmad, Al-Tirmidzi dan Abu Daud) 

Jadi? 

“Jika mata sentiasa dikawal, sudah tentu hati akan jadi tenang. Mudahlah melaksanakan ketaatan dan beribadah kepada Allah. Sebaliknya, mata yang dibiarkan MELIAR dan tidak dijaga akan mengotori jiwa dan merosakkan hati hingga menjerumuskan kepada kemungkaran.” 

Urusan mengawal pandangan ini tidak hanya di kalangan lelaki sahaja. Dituntut sama sahaja buat perempuan juga. Malahan perlu berlaku kerjasama kedua-dua pihak. Tidak satu pihak menjaga tatatusila, sedangkan satu pihak lagi menggoda. Perkara ini mesti diberi perhatian serius! 

Ibnu Abas pernah berkata : 

“Kedudukan syaitan dalam diri orang laki-laki itu ada tiga tempat iaitu, pada pandangannya, pada hatinya dan pada ingatannya. Manakala kedudukan syaitan dalam diri wanita juga ada tiga iaitu pada lirikan matanya, pada hatinya dan pada kelemahannya.” 

PANDANGAN YANG TIDAK SENGAJA BAGAIMANA PULA? 

Rasulullah SAW ketika ditanya mengenai pandangan yang tidak disengajakan atau secara tiba-tiba, baginda memerintahkan supaya mengalih pandangan dan mengelak daripada mengulanginya lagi. Kesan pandangan kedua akan lebih buruk kerana iblis mengambil kesempatan menambahkan racun hasutannya. 

Rasulullah SAW juga ada bersabda : 

“Pandangan mata itu laksana anak panah iblis. Barang siapa menahan pandangannya dari keindahan wanita, maka Allah mewariskan kelazatan di dalam hatinya yang dia dapat rasakan hingga dia bertemu Allah.” 

Jelingan dan kenyitan mata akan mempelawa hati mendorong perlakuan lebih berani. 

Bagaimana ye?Bersentuhan berlapik, menginjak kepada tidak berlapik. Kemudian berpegangan tangan dan berdua-duaan di tempat terang dan juga sunyi boleh mengundang berlakunya maksiat. Sentiasalah memelihara diri kita daripada melakukan perbuatan yang dimurkai Allah. 

Pastikan orang lain tidak menanggung dosa atau terdorong untuk turut melakukan dosa. Jika kamu tidak menggoda, pasti orang lain tidak ternoda. Jagalah pakaian ketat dan cara pergaulan kamu. Tepati maksud firman Allah dalam surah Al-Maidah ayat 2 : 

“Dan tolong-menolonglah kamu dalam mengerjakan kebajikan dan taqwa. Dan janganlah tolong menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertqwalah kamu kepada Allah sesungguhnya Allah sangat berat seksa-Nya.” 

PERGAULAN YANG TIDAK DIJAGA 

Dengan batas-batas pergaulan itu kita dapat mengawal diri daripada perlakuan yang memalukan dan membahayakan kehormatan. Pergaulan yang tidak dijaga akan menimbulkan fitnah seperti pandangan buruk dan rasa cemburu orang yang memandang. 

Kemesraan bergurau senda dan bergelak ketawa antara lelaki dan wanita bukan muhrim akan diambil peluang oleh syaitan untuk menjerumuskan kita kepada perbuatan yang tidak disukai oleh Allah. Jika keluar berdua-duaan lebih-lebih lagi di tempat sunyi dan tersembunyi akan mengundang pihak ketiga iaitu syaitan. Di sini syaitan berpeluang membisikkan kata-kata jahat. 

Islam sama sekali tidak mengongkong umatnya! Bahkan islam adalah agama yang paling selamat. Justeru Islam telah mengatur sebaik-baik batasan supaya jangan timbul bibit-bibit yang mendorong kepada perlakuan sumbang dan zina. 

Dari itu, ingatilah amaran Nabi Muhammad SAW kepada wanita dan lelaki bukan muhrim yang tidak menjaga batas pergaulan. 

“Sesungguhnya Allah telah menetapkan atas diri anak Adam bahagiannya daripada zina. Dia mengetahui yang demikian itu dan tanpa dimungkiri : 

 • Mata itu berupaya berzina dan zinanya adalah pandangan. 
 • Lidah itu berupaya berzina dan zinanya adalah perkataan. 
 • Kaki itu berupaya berzina dan zina adalah ayunan langkah. 
 • Tangan itu mampu berzina dan zinanya adalah tangkapan keras. 
 • Hati itu berupaya berkeinginan dan berangan-angan. 
 • Sedangkan kemaluan membenarkan atau mendustakan yang demikian itu.

(HR Al-Bukhari, Muslim, An-Nasa’i dan Abu Daud) 

WASPADALAH, BERHATI-HATILAH WAHAI REMAJA! 

Laraskan hati kalian di landasan kebenaran. Sesungguhnya hati yang terpelihara dari menjurus kepada sebarang keburukan sentiasa mendorong pemiliknya kepada keredhaan Ilahi. 

Akhirnya layak beroleh kebahagiaan hakiki lagi abadi. 

 • Tidak ada istilah “ringan-ringan” dalam soal dosa. 
 • Dan tidak ada istilah “ringan-ringan” dalam berzina. 
 • Setiap perbuatan dosa adalah berat di sisi Allah. 
 • Dosa kecil yang diulang-ulang akan bertompok menjadi besar. 
 • Wahai kedua mata, kau nikmati pandangan lalu kau susupkan kepahitan ke dalam hati. 


Hatilah yang memaksakan kehendaknya, kerana hati dan mata tidak tunduk kepada Pencipta.


Read More

MOTIVASI DIRI : USAH MEMILIH AIR MATAAnda pernah memilih air mata? 

Air mata ini untuk kedukaan? 

Air mata itu untuk kekecewaan? Sakit hati? Kesakitan? Kemarahan? 

Anda pernah memilih kuantiti air mata yang mana perlu banyak? sedikit? sederhana? 

Anda pernah memilih air mata yang mana perlu diiringi melodi esakan mendayu-dayu? Melodi rancak? Melodi senyap? 

AIR MATA : HIKMAH KEHIDUPAN 

Sebenarnya hidup bukanlah seindah mana. Sedari kecil, meniti remaja hingga kini, ujian dan dugaan tidak pernah berhenti menguji dan menduga diri ini. Jika mahu diikutkan kehendak hati, sejujurnya kita mampu menangis setiap hari. Biarkan pipi ini sentiasa basah dengan airmata sepanjang masa, andai itu yang kita pilih. 

 • Namun kita bersyukur kerana dilahirkan dan dibesarkan dalam Islam. 


 • Bersyukur kerana kita percaya dan yakin kepada 6 rukun Iman. 


 • Bersyukur kerana kita yakin bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. 


 • Bersyukur kerana kita percaya dan yakin dengan Al-Quran yang di turunkan oleh-Nya. 


 • Bersyukur kerana kita percaya dan yakin bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah 


 • Bersyukur kerana percaya adanya hari kiamat serta setiap apa yang berlaku, tidak kira baik atau buruk, manis atau pahit, semuanya adalah mengikut ketetapan Qada' dan Qadar Ilahi. 


Alhamdulillah. Kerana keyakinan dan kepercayaan itulah, setiap hari kita mampu memilih untuk tersenyum, bukan menangis. 

Berharap dan berdoa, agar kita semua, sahabat yang membaca entri ini mahupun tidak, supaya dapat memilih senyuman. Jangan biarkan kesedihan, kedukaan, merosakkan dan memusnahkan kudrat dan semangat juang kita. Mematahkan kelurusan jiwa yang ingin tabah meneruskan kehidupan. 

Jangan biarkan kekecewaan dan kesakitan menjadi penyebab kepada kita untuk tidak berjaya. 

Kita makhluk ciptaan Allah yang diberi kebebasan untuk memilih. Bukan seperti pepohon. Bukan seperti haiwan. Mereka hidup dengan ketentuan yang telah ditetapkan buat mereka. Makan, minum, mengawan, mati. Sama sepanjang masa. Tidak seperti kita, yang diberi akal, yang membolehkan kita memilih, mana yang terbaik buat kita. 

Oleh itu, pilihlah dengan sebaik yang mungkin dan buatlah keputusan yang terbaik. 
Percayalah dengan janji-janji Allah di dalam Surah Al-Mukminun, ayat 62; 

"Dan Kami tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya; dan di sisi Kami ada sebuah Kitab (suratan amal) yang menyatakan segala-galanya dengan benar, sedang mereka tidak dianiaya." 

Firman Allah lagi dalam Surah Al-Baqarah, ayat 286; 

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya." 

Mengapa masih ragu? 

Mengapa masih goyah? 

Mengapa masih bersedih? 

Berdoalah selalu agar dipermudahkan  : 

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir" 
(Surah Al-Baqarah, ayat 286) 

Kerana kita mampu. InsyaAllah. Percaya dan yakinlah.


Read More

KITA TIDAK SEKREATIF SYAITANBila berkata tentang hati, ramai berpersepsi hati itu berkisarkan kisah cinta, jiwang, keperempuanan dan sebagainya. 

Tahukah anda? 

“Sesungguhnya dalam tubuh manusia ada seketul daging. Jika baik daging itu, baiklah seluruh tubuh manusia dan jika jahat maka jahatlah seluruh tubuh manusia. Ketahuilah, itulah hati.” 
(Riwayat Muslim) 

Dan tahukah anda? 

Hati itu ibarat lori. Jika isinya pasir, maka pasirlah yang akan keluar andai terlanggar batu. Jika isinya sampah, maka sampahlah yang akan keluar. Takkan sesekali ditukar dengan permata. 

Begitulah hati kita. Andai sentiasa diisi dengan zikir, tasbih dan tazkirah, itulah yang akan terkeluar di bibir kita dan ketenanganlah yang akan terzahir di wajah kita. 

Untuk itu, saya ingin berkongsi artikel bertajuk "syaitan itu kreatif" daripada Ustaz Pahrol Juoi. 

Jika sudah baca sebelum ini, sudilah baca semula supaya nafsu kita sentiasa terdidik dan ditegur dengan bahan tarbiyyah dzatiyyah. 

SYAITAN ITU KREATIF 

Pernah satu ketika saya diminta belajar daripada syaitan oleh seorang yang ulama yang dihormati. 

Saya terkejut. 

Benarkah ini? 

Belajar tentang kreativiti dan inovasi syaitan menyesatkan manusia,” jelasnya. 

Saya tersenyum. Ada kebenarannya.

Syaitan begitu kreatif mencipta dan mempromosi kejahatan. Ada-ada sahaja cara dan jalannya. Tidak pernah kaku, jarang yang beku. Sentiasa ligat dan cepat.

Sentiasa ada pembaharuan. Malangnya, acapkali orang yang memperjuangkan kebenaran… tidak se’dinamik’ dia. Tumpul kreativiti dan beku inovasi.

Asyik-asyik yang semacam itu juga. 

Begitulah. Semoga kisah dialog di bawah boleh dijadikan cabaran untuk minda bagi terus memperjuangkan kebenaran. Kita mesti lebih kreatif daripada syaitan! 

KISAH TIDAK LAMA DULU 

Bertemu dengannya dahulu merupakan satu penghormatan. Apa tidaknya, dia sudah berubah – ke arah kebaikan. 

“Mengapa tiba-tiba?”
 tanya saya. 

“Hidayah bang…” 
jawabnya sidia pendek. 

“Bagaimana dengan segalanya?” 
Risau saya dengan profesyennya. 

“Allah ada. Allah akan membantu segalanya.” 

“Syukur,” 
kata saya perlahan. Setahun kemudian. 

“Lihat ini..” 
kata seorang sahabat sambil menghulurkan sekeping gambar. 

“Betul ke ni?” 

“Apa kau ingat ini ‘super-impose’?” 
Saya terdiam. Kaku. 

“Mana pergi tudungnya?” 

“Itu..” 
tuding jari saya kepada tudung merah di atas kepalanya. 

“Itu tudung?” 

“Yalah, bertudung tapi tidak menutup aurat.” 

“Bertutup tapi terbuka, tahupun…” 
katanya seakan menyindir. 

Bila kenalan itu pergi, saya tatap sekali lagi gambar yang ditinggalkan. Kesihan saya melihat wajah si dia yang terbaru. Terasa, betapa kekadang hidayah datang dan pergi berselang-seli. Masih terbayang tangisannya tempoh hari, ketika menceritakan bagaimana terbuka pintu hatinya menginsafi dosa-dosa lampau. 

“Bang saya insaf bang…“ 

Lantas, tanpa sesiapa yang memaksa… dia mengenakan tudungnya. Lengkap, labuh, menutup aurat berpandukan syariat. Tidak jarang, tidak ketat, tidak mengundang fitnah bertandang. Sempurna. Sejuk, mata memandang. Dingin kalbu merasakan. 

Betapa hidayah itu singgah tanpa mengira siapa, di mana dan bila? Dulu si dia terpilih, sekarang kembali tersisih? 

Kini tiba-tiba segalanya semacam ‘ditarik’ kembali. Tudungnya makin singkat. Dari mulanya di bawah paras dada, naik ke paras leher dan akhirnya kembali membuka leher, dagu dan… Paling malang, tingkah yang dulunya mula terjaga, kini lepas bebas kembali. Kata sesetengah yang setuju, biarlah… itu lambang Islam dinamik. 

Bertudung tapi masih boleh meliuk-lentuk, terkinja-kinja dan bersuara manja. Yang penting hati… Asal hati baik, tidak mengapa. Yang penting isi, kulit tak apa. Kalau begitu kenapa dulu perlu bertukar kulit? Insaf dan taubat sahajalah, tak payah bertudung litup seperti kelmarin! 

Saya teringat kuliah yang pernah disampaikan oleh seorang ulama satu ketika dahulu: 

“Syaitan terlalu kreatif…” 

Kreatif? 
Bisik hati saya. 

“Kekadang syaitan tidak menghasut manusia meninggalkan daerah putih menuju daerah hitam… Tetapi dia mengujudkan lebih banyak daerah ‘grey’ – warna keperang-perangan, yang hakikatnya bukan lagi kebenaran.” 

Terfikir saya, inilah jerangkap kebatilan yang dianggap kebenaran. Topeng baik bagi melempiaskan kejahatan yang dulunya terpendam. Ya, syaitan terlalu kreatif. Ada-ada sahaja ‘was-wasan’ baru yang ditiupkan ke jiwa insan agar meminggirkan jalan Tuhan. 

Hasilnya… sekarang kita dapat lihat bagaimana ada gadis bertudung di kalangan Mat Rempit. Ada wanita bertudung yang melalak dengan gaya bebas terbabas dari nilai akhlak dan kesopanan. Atau peragawati bertudung dengan langkah ‘catwalk’ dengan dada, ‘make-up’ galak sambil yang mengundang pesona dan ‘aura’ dosa. 

Dan lebih ‘daring’ lagi kita dapat lihat tarian ala-ala gelek oleh gadis bertudung… Atau sekarang pun sudah ada bunga-bunga munculnya Rockers wanita bertudung? Ah, apa ni? Daerah ‘grey’? Atau segalanya sudah hitam, kelam, kusam. 

Teringat juga saya pesan daripada seorang yang saya sangat hormati kerana ilmu dan kewarakannya: 

Tudung wanita itu ada empat… tudung pada wajahnya, tudung pada mata, tudung pada suara, tudung pada hati.” 

Apa ertinya? 

Tudung pada wajah… jangan sampai wajahnya mengundang fitnah. Kecantikan adalah pingitan buat suami, bukan pameran untuk lelaki ajnabi. 

Tudung pada mata… jangan matanya memandang lelaki lain selain muhramnya. Solehah yang hakiki, tidak dipandang, tidak memandang. 

Tudung pada suara… jangan dilunak-lunakkan dengan tujuan memikat dan mempersona. 

Tudung pada hati… mengingati Allah… dengan tasbih, subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akbar…” 

“Jangan terlalu ekstrem,” 
tegur seorang kawan bila saya lontarkan pandangan betapa wanita bertudung masakini sudah semakin hilang ‘penghormatannya’ (baca betul-betul… bukan ‘kehormatan’). Bagi saya kuantiti orang bertudung meningkat tapi kualitinya merudum.” 

“Bukan begitu. Menutup aurat ada tujuannya… tercapaikah tujuan dengan penutupannya. Jika tidak, hakikatnya mereka masih terdedah,” 
balas saya perlahan. 

“Aku tak faham. Maksud kau?” 

“Seperti juga solat. Tujuannya mengingati Allah, kesannya pasti dapat mencegah kejahatan dan kemungkaran. Begitu maksud Al Quran apabila menjelaskan tujuan solat didirikan.” 

“Lantas?” 

“Jika solat tidak mencapai tujuan pasti ada sesuatu yang menyimpang. Samalah seperti hukum menutup aurat, tujuannya menjaga akhlak dan kehormatan. Maknanya kalau sudah menutup aurat, tetapi masih tercalar akhlak dan kehormatan… tentu ada yang salah dalam penutupannya.” 

“Jangan ektreem sangat. Tutup aurat bukan ertinya kita menutup keindahan. Tak salah berhias, menarik, cantik.” 

“Keindahan mesti didasari oleh kebenaran. Ingat, setiap keindahan tidak semestinya satu kebenaran…” 

“Jadi kebenaran menolak keindahan?” 

“Keindahan itu satu kebenaran!” 
balas saya cepat. Ya, atas alasan bertudung tidak menafikan keindahan pelbagai ‘aksesori’ ditokok-tambah menjadikan tudung lebih dimertabatkan sebagai ‘fesyen’ orang ‘baik-baik’ dan orang ‘cantik-cantik’ berbanding syariat wanita yang beriman! 

“Hormati, itukan era transisi” 
kata seorang sahabat seakan memujuk saya. 

“Transisi? Apa maksud mu?” 

“Sebelum lengkap bertudung… err… maksudku menutup aurat, biarlah mereka berskaf dulu. Tu pun dah baik daripada sebelumnya yang tak menutup kepala langsung.” 

“Transisi, ke arah mana? Aku tidak bercakap tentang orang yang tak bertudung langsung. Tetapi aku bercakap tentang individu yang dulu tak bertudung, lepas tu bertudung, kemudian berskaf sahaja… ini transisi ke arah mana? Nak bertudung semula atau nak tak bertudung semula?” 

Dia diam. Bungkam. Marah saya pun kerana sayang. 

“Langkah pengalihan mesti diiringi oleh pengisian. Jangan tutup kepala sahaja, tetapi isi kepala yang ditutup itu dengan ilmu. Mereka yang tidak menghadiri majlis lebih 40 hari, hati menjadi gelap. Kemudian cari kawan-kawan yang sehaluan. Penghayatan agama kita dipengaruhi oleh kawan-kawan kita…”

 “Kau kata mereka tidak ada ilmu?’” 

“Bukan begitu. Menuntut ilmu mesti berterusan. When you stop learning, you stop leading – maksudnya, jika kita berhenti menuntut ilmu kita akan berhenti memimpin. Sekurang-kurangnya memimpin diri sendiri,”
 kata saya. 

“Sekali lagi. Kau meragui ilmu mereka?” 

“Ada sebab untuk aku meraguinya? Maaf, aku pun bukan baik. Tetapi kita tidak boleh berdiam melihat kejahilan berkata-kata.” 

“Maksud kau?” 

“Ada yang berkata, dia masih menutup aurat kerana dia memakai rambut palsu! Bayangkan apa yang orang begini faham tentang hukum menutup aurat? Pernahkah dia mendengar tafsir Surah An Nur? Pernah dia belajar tafsiran hadis tentang aurat wanita Islam? Peliknya, suara semacam ini semakin nyaring sekarang.” 

Aku diam. Tafakur. Semua itu imiginasi untuk tulisan ini semata. Namun itu bukan ilusi. Aku tidak pernah punya kesempatan untuk menuturkannya. Lalu Kemudi Hati ini menjadi wadahku berbicara. Untuk diri, isteri, anak perempuanku dan anda wanita-wanita Islam semua. Antara syaitan bisu dan syaitan yang licik berkata-kata, kekadang kita jadi semakin bungkam… menjadi ‘malaikat’ yang diam? 

Oh, tidak… Rasul berpesan: katakan yang benar walaupun pahit!


Read More

BAGAIMANA KOMITED DALAM PERUBAHAN“Jom pergi dengar ceramah”, 
ajak seorang rakan kepada rakannya yang lain. 

“Tak nak lah..Setakat dengar ceramah je nak buat apa. Nak sembahyang? Sembahyang kat rumah pun boleh kan?” 
jawab rakannya tadi. 

Sedih. 

Sedih mendengarkan alasan itu. Itulah hebatnya Allah SWT, hanya Dia-lah sahaja yang mampu untuk menggerakkan hati manusia seperti saya dan anda untuk menuju redha-Nya. Namun, hidayah daripada Allah SWT bukannya alasan untuk tidak mencari keimanan kepada-Nya. 

“Jom kita puasa”, 
kata seseorang kepada rakan karibnya. 

“Hehe.. Hidayah Allah tak sampai lagilah. Tak sampai seru, dah sampai nanti aku puasa la. Jangan risau, nanti aku puasa tiap-tiap hari..huhu“, 
jawab rakannya dengan selambernya. 

Apakah perasaan anda jika mendengar kata-kata seperti itu? 
Mungkin kemarahan akan menjelma ketika itu bukan? 

Sabarlah dan terus bersabar. Seorang da’ie tidak mengenal erti putus asa. Bukan kejayaan yang Allah lihat, tetapi kesungguhan yang tidak mengenal erti putus asa itulah yang menjadi perhatian Allah SWT. Lagi dan lagi berusaha berdakwah. 

TAKUT DIDAKWAH? 

“Panas.. Panas!! Aku tak boleh dengar lagu-lagu nasyid ni. Aku jadi terbakar nanti!”, 
kata seorang teman kepada saya suatu ketika dahulu. 

Terbakarkah apabila mendengar ayat-ayat Allah? 

Hanya syaitan sahaja yang lari bertempiaran apabila mendengar ayat-ayat Allah SWT. Mengapa pula apabila mendengar frekuensi yang ‘lebih hangat daripada biasa’ tidak terbakar pula? 

Kita sengaja meletakkan Allah itu jauh dari diri kita, kerana itulah kita sukar mendapatkan-Nya. 

Kebiasaannya, dakwah adalah satu perkataan yang sangat ditakuti. Kebanyakan orang akan mentafsirkannya atau menyamakannya dengan gerakan pencegah maksiat. Pernah suatu ketika saya ke pusat bowling dengan memakai kopiah, ramai yang menjauhkan diri kerana takut melihat saya dan takut saya ber’ceramah’ kepada mereka, walhal saya mahu bermain bowling sahaja. Waduh.. 

Sabda Nabi Muhammad SAW adalah benar iaitu di akhir zaman, sesiapa yang membawa Islam akan diherdik dan dikatakan pelik. Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah saw, 

“Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang­ orang yang asing”.
(Hadis Riwayat Muslim) 

Benar. 

Islam sudah dikira dagang (pelik dan asing). Orang bersolat dikatakan jumud. Orang menutup aurat dikatakan ketinggalan zaman dan tidak mengikut fesyen semasa. Itulah yang berlaku sekarang, beruntunglah orang-orang yang ‘pelik’ itu. 

LAYAKKAH KITA BERDAKWAH? 

“Kau pun banyak buat dosa, nak dakwah orang pulak!” 

“Kau nasihatkan orang, tapi buat jugak!” 

“Kita bukan ulama, mana boleh cakap hal-hal agama ni!” 

Kata-kata yang biasa kita dengar dan mungkin juga kita yang menyebutnya. 

Benar. 

Kita bukanlah seorang alim atau ulama yang mempunyai ilmu yang menggunung dalam bidang agama, kita insan yang dahagakan ilmu agama sebenarnya. 

Tetapi agama itu nasihat, semua yang kita tuturkan (yang baik) adalah dakwah. Janganlah menyebut soal hukum yang berat-berat, kerana bukan di bawah bidang kuasa kita, hanya sekadar ilmu yang kita tahu dan sebutlah berkenaan akhlak, adab dan hal-hal lain yang simple-simple sahaja (mengikut tahap ilmu). 

Bukankah Nabi Muhammad SAW telah bersabda bahawa sesiapa yang mengucapkan syahadah, maka dia adalah seorang pendakwah? 

Maka menjadi tanggungjawab kita untuk menyampaikan agama walaupun sepotong ayat. Dakwah orang biasa jangan disamakan dengan pendakwah bertauliah, jika disamakan, maka ramailah yang tidak mahu berdakwah nanti. 

Dakwah yang paling mudah ialah menunjukkan akhlak yang baik. Insya-Allah semua mampu melakukannya. 

Tiada alasan untuk tidak berdakwah dan janganlah menyempitkan makna dakwah itu sendiri. 

Saya dan anda adalah pendakwah dan orang yang didakwah kerana ianya proses mengenal TUHAN. Nabi Musa a.s yang mempunyai kelebihan untuk bercakap terus dengan Allah SWT pun ditarbiyyah oleh Allah SWT. Ini menunjukkan manusia ini perlu sentiasa didakwah, ditarbiyah dan ditazkirah. 

Allah berfirman 

“Aku sepertimana sangkaan hamba-Ku terhadap-Ku. Dan Aku akan bersama hamba-Ku jika dia mengingati-Ku. Kalau dia mengingati-Ku di dalam dirinya, Aku akan mengingatinya dalam diri-Ku. Apabila dia mengingati-Ku di khalayak ramai, Aku mengingatinya di tengah khalayak yang lebih ramai lagi (para malaikat dan seluruh makhluk). Apabila dia mendekati-Ku sejengkal, Aku mendekatinya sehasta. Apabila dia mendekati-Ku sehasta, Aku mendekatinya sedepa. Apabila dia mendekati-Ku dengan berjalan, Aku mendekatinya dengan berlari” 
(Hadis Qudsi Riwayat Bukhari) 

Walaupun kita tidak mahu berubah, tetapi sekurang-kurangnya tetapkan di dalam hati yang kita mahu ditarbiyah dan mahukan agama kerana ianya pintu hidayah kepada kita. Seperti Saidina Umar r.a yang memerangi Islam dan Nabi SAW. 

Akhirnya beliau memeluk Islam kerana hatinya terbuka mahukan agama.Bacalah dengan niat untuk mendapat manfaat. Insya-Allah kita akan berada dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang sentiasa ingat dan saling memperingati. Ingatlah, kita akan didakwah dan berdakwah! 

p/s: di tengah2 kekeliruan untuk menerima atau tidak ‘lamaran’, article ini ‘menghadirkan diri’. MasyaAllah, sungguh besar nikmat pertolongan yang diberikan-Nya. mudah-mudahan Dia melorongkan jalan pilihan untuk buat keputusan tentang ‘lamaran’ itu. InsyaAlla 


Read More

SUSAHNYA JADI REMAJA!Kenapa menjadi seorang remaja sangat susah? 

Kenapa alam remaja begitu banyak cabaran? 

Kenapa pula remaja sering dikaitkan dengan gejala sosial dan maksiat? 

Kenapa remaja sinonim dengan alam mencari identiti diri sendiri? 

SUSAHNYA MENJADI SEORANG REMAJA 

Wahai remaja islam seluruh dunia! 

Terbentang di hadapan kalian perjalanan hidup seorang insan. Kebanyakan orang dilanda keluh-kesah, kesempitan dan kegoncangan jiwa. Merasa sepi dan tiada keyakinan diri. Hidup menjadi hambar dan kosong walaupun dilingkungi kelazatan dan kemewahan. 

Kenapa? 

Kerana hanya hamba-hamba Allah yang bertaqwa dan teguh iman sentiasa tabah sewaktu orang lain mengalami kegoncangan jiwa. Mereka penuh yakin pada waktu orang lain berserabut dengan berbagai-bagai keraguan, konflik diri dan masalah hati. Mereka mampu bersabar dan berlapang dada ketika orang lain keluh-kesah dan buntu fikiran. 

Kenapa pula? Kerana orang-orang beriman menempuh jalan hidup yang bertepatan fitrah kemanusiaan dan syariat Islam. Renungi maksud firman Allah SWT dalam surah Ar-Ruum ayat 30 : 

“Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama Allah, tetaplah atas fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. Itulah agama yang lurus, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”

REMAJA ISLAM BANGKITLAH! 

Bagaimana kembali kepada tabi’i dan fitrah pencintaan insan? 

Bagaimana untuk sentiasa merasai ketenangan di hati? 

Ketahuilah bahawa kita perlukan hati yang sihat sejahtera dan terpelihara dari unsur negatif. Ini mengambil kira kesejahteraan diri kita bergantung rapat dengan keadaan hati itu sendiri. 

“Terpelihara baik dan sihat hati (kalbu) dan juga organ hati itu sendiri, maka akan sihat sejahteralah keseluruhan jasad.” 

JAGALAH HATI KAMU 

Dari itu sewajarnya kita perlu pastikan hati kita benar-benar terpelihara keadaannya. 

Bagaimana untuk merealisasikannya? 

Mari kita sama-sama teliti dan hayati perihal hati menurut Ibnu Qayyim :

• Di dalam hati manusia terdapat kekuatan – tidak terurai kecuali menerima kehendak Allah. 

 • Di dalam hati terdapat keganasan – tidak hilang kecuali berjinak dengan Allah. 


 • Di dalam hati terdapat kesedihan – terlerai dengan menyukai Allah dan berhubung baik dengan-Nya. 


 • Di dalam hati terdapat kegelisahan – tenang dan damai jika berjumpa dengan-Nya dan berlari mendapatkan-Nya. 


 • Di dalam hati terdapat api penyesalan – terpadam dengan redha pada suruhan, larangan, qada’ dan sentiasa sabar sehingga menemui-Nya. 


Di dalam hati terdapat hajat – tidak terbendung kecuali dengan kecintaan kepada Allah SWT, memohon kepada-Nya, ikhlas dan sentiasa dalam berzikir. 

HARGAILAH HATI ITU 

Hati itu amanah daripada Allah. Kalau hati rosak, maka rosaklah tubuh badan. Hati yang baik tidak cukup untuk memimpin tuan empunya badan. Hati yang cinta, kasih, takut dan malu kepada Allah sahaja yang mampu memimpin tuan empunya badan dalam mencari keredhaan Allah (mardhotillah). 

Jagalah hati. 

Bajailah dan siramilah ia dengan air mata keinsafan. 

Renungilah peringatan daripada Abu Ridhwan ini : 

“Jika saat ini kalian tidak mampu menguasai diri kalian, tidak mahu bersungguh-sungguh mengendalikan syahwat dan kecenderungan kalian, malah untuk mengerahkan tenaga dan umur muda kalian demi tertegaknya aqidah, negeri dan masa depan umat kalian, maka apa nak jadi pada kalian?!” 


Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML