Tuesday, November 18, 2014

PERTARUNGAN ANTARA IMAN DAN NAFSU!Ketika membahagiakan diri sendiri, pernahkah kita terfikir untuk membahagiakan orang lain? 

Perlu kita renung dalam-dalam dan muhasabah diri. 

Di dalam kehidupan kita seharian, berapa ramai orang yang telah kita bahagiakan? 

Telah kita penuhi hak mereka dengan menolong ketika mereka perlukan bantuan? 

Adakah kita telah memberi nasihat, ketika mereka membutuhkannya? 

Adakah kita telah meminjamkan wang ketika mereka benar-benar di dalam kesempitan? 

Tidak kiralah siapakah mereka itu, keluarga sendiri, jiran, sahabat-sahabat, pengawal keselamatan di kawasan perumahan kita, penyapu sampah di pasar, ataupun orang yang tidak pernah kita kenal atau berjumpa sebelum ini.

Kehidupan bukan sekadar untuk makan, minum, bekerja, berumah tangga, melancong dan berseronok, tetapi lebih daripada itu, iaitu memanfaatkan kehidupan untuk mendapat keredhaan Al-haqq 'Azza wajjalla selain mengecapi kebahagiaan duniawi dan ukhrawi.

Sabda Rasulullah SAW :
"Sebaik-baik manusia di antara kamu adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada orang lain, berakhlak mulia, mempelajari al-Quran dan mengajarkannya, serta orang yang umurnya panjang tapi banyak amal kebajikannya" 

Dalam apa jua kerja dan ibadah yang dilakukan, semua diantara kita mahukan yang terbaik, sekurang-kurangnya dapat memuaskan hati sebagai laluan awal untuk mengecapi nikmat kebahagiaan; suatu fitrah yang dikurniakan Allah SWT kepada kita.

Namun, kadang-kala kayu ukur yang kita gunakan dalam menilai apa yang sedang kita lakukan kurang sesuai. Yang halal itu jelas, dan yang haram juga begitu, namun bila berada di pertengahan halal dan haram, kadang-kala kita cenderung untuk menghalalkannya.

Dalam kehidupan ini, kita selalu berperang dengan diri sendiri untuk menggapai kebahagiaan.

Pertarungan antara iman dan nafsu!

Sebaik-baik manusia, sudah pasti pernah melakari sejarah hidup yang terbina di atas kekalahan iman dalam pertarungan. Nuasa berdengung seketika, dalam keluar naik nafas kita, ke manakah pilihan yang harus dipilih.

Namun selagi nafas belum berhenti dan menyedari pertarungan belum berakhir, jangan sesekali kita berputus asa untuk memilih dan melakukan yang terbaik mengikut kayu ukur keimanan kita. Teruslah berjuang untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.

Walau sesekali kita rebah, bangkitlah segera kerana rahmat-Nya cukup luas. Sewaktu menjalani hidup ini, tiada yang lebih baik daripada dua kebajikan. Beriman kepada Allah SWT, itu yang pasti dan memberi manfaat kepada orang lain.

Manusia yang paling baik, adalah seorang yang dermawan dan bersyukur dalam kelapangan dan kesenangan, yang sering mendahulukan orang lain serta selalu bersabar ketika di dalam kesulitan..

Hadis Rasulullah SAW:
"Tidaklah seorang penzina itu berzina tatkala dia sedang beriman, tidaklah seorang pencuri itu mencuri tatkala dia sedang beriman dan tidaklah seorang peminum arak itu meminum arak tatkala dia sedang beriman." 
(Riwayat Bukhari).

Selagi iman bertapak kukuh di hati, selagi iman tidak tercabut selama itu manusia akan tetap menolak ajakan nafsu.

Read More

MASA oh MASA!Sedar atau tidak masa adalah harta yang paling berharga kerana ia tidak boleh dijual beli atau ditukar ganti. Orang terkaya di dunia juga tak mampu untuk membeli masa walau seminit. Tepat sekali ayat Al-Quran yang menyatakan manusia yang tidak memanfaatkan masanya adalah orang yang di dalam kerugian.

Banyaknya agenda yang perlu dilangsaikan oleh seorang mukmin, sehingga as-syahid Hassan al-Banna menuturkan "kewajipan kita lebih banyak dari masa yang ada". 

Hairan juga dengan sebilangan teman-teman yang merungut kerana KEBOSANAN,tidak tahu apa yang harus dibuat pada waktu-waktu tertentu, sehingga memilih SEMBANG KOSONG-TIDUR-TONTON DRAMA-LEPAK sebagai mengisi ruang kelapangan mereka. 

Ini akibatnya hidup dengan tujuan diri sendiri. Saya cadangkan untuk anda dalami peranan muslim sebagai seorang anggota ummah. 

Belajar untuk menyumbang. Hidup anda tentu lebih berharga jika ada nilai di sisi Allah 


Kemudian apabila Engkau telah selesai (daripada sesuatu amal Soleh), maka bersungguh-sungguhlah Engkau berusaha (mengerjakan amal soleh Yang lain).Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah Engkau memohon (Apa Yang Engkau gemar dan ingini). 
surah al insyirah : ayat 7 dan 8 

Apabila masa digunakan untuk perjuangan Islam. Masa diirasakan berlalu dengan penuh manfaat kerana ikhlas dilakukan kerana Allah,  namun apabila masa dipersia-siakan, rasanya sejam, sehari amat cepat berlalu tanpa disedari .Oleh itu, sama sama kita berusaha mengoptimumkan masa yang dikurniakan oleh Allah ke jalan yang di redhaiNya 

Muhasabahlah masa yang terluang dan terbuang. Alangkah ruginya tidak dimanfaatkan dengan semaksimum mungkin..Demi masa, sememangnya manusia benar-benar dalam kerugian! 

Semoga dikurniakan ilham dan idea mencurah serta kelapangan masa untuk terus menulis demi dimanfaatkan ummah

Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML