Monday, June 23, 2014

KESEMPATAN RAMADHAN : HOTEL, RESTORAN, PASARAYA DAN KITA


Kedatangan Ramadhan biasanya disambut gembira oleh hotel-hotel, restoran-restoran dan pasaraya-pasaraya di sekitar tempat.  Mereka telah dapat menghidu bau duit yang bakal masuk ke mesin-mesin duit mereka.  Masing-masing telah dapat membayangkan berduyun-duyun manusia masuk ke premis hotel, restoran atau pasaraya mereka lalu menghulurkan kertas-kertas bernilai kepada mereka.

Pada mereka tidak lain dan tidak bukan, keuntunganlah yang mereka kejar.  Ramadhan menyediakan kesempatan yang sangat besar buat mereka mengaut keuntungan berlipat kali ganda.  Mereka dengan suka hati menawarkan diri menyediakan perkhidmatan memuaskan nafsu manusia.  Dalam hal ini, nafsu yang dimaksudkan ialah nafus makan, nafsu sombong, nafsu bergaya dan nafsu bersaing.  Apa tidaknya?  Lihat sahaja hotel-hotel, restoran-restoran atau pasaraya-pasaraya dengan promosi mereka sepanjang Ramadhan ini.

Kesempatan Buat Hotel-Hotel

Sepanjang Ramadhan, dipacakkan bunting, banner dan malah diiklankan di media seperti TV, radio dan internet mengenai tawaran-tawaran pemuasan nafsu makan yang dinamakan sebagai ‘Bufet Ramadhan’.  Hendak bunyi lebih insaf dan ala-ala ibadat sedikit, mereka menamakannya dengan ‘Bufet Ramadhan Amal’.DI ATAS ADALAH BANNER2 "BUFET RAMADHAN 2013 YANG LALU...TAHUN NI TAK DIIKLANKAN LAGI..HEE

Dengan bayaran puluhan ringgit satu kepala, peserta bufet boleh menikmati bermacam-macam jenis makanan.  Semua kesabaran sepanjang hari berpuasa bakal dilempiaskan dendamnya sejurus azan Maghrib berkumandang.  Perut yang kosong diserbu dengan bermacam-macam jenis makanan ala-barat dan ala-timur.  Makan sampai tersandar…

Bufet Ramadhan – Nabi sallAllahu `alaihi wasallam tidak berbuka puasa dengan cara begini.


Jika dibandingkan 17 tahun lalu, seingat saya ‘Bufet Ramadhan’ hanya hotel-hotel besar sahaja yang mengadakannya.  Kini, pada tahun 2014 ini, hampir semua hotel mengadakannya.  Betapa bisnes ‘Bufet Ramadhan’ ini suatu kesempatan besar buat hotel-hotel mengaut keuntungan.

Kesempatan Buat Restoran-Restoran & Gerai-Gerai

Restoran-restoran  pula, selain mengadakan jamuan bufet, banyak juga yang menyediakan pelbagai juadah makanan.  Siap dengan banner ‘Juadah Ramadhan’.  Hendak dimakan di restoran semasa berbuka puasa boleh.  Hendak dibeli lalu dibawa balik pun boleh.  Pokoknya, semua juadah yang tersusun bermeja-meja itu mesti dipastikan ada pembelinya.  Ia mesti ditukar dengan wang.

Nafsu makan dipupuk semula di tempat sebegini.


Begitu juga gerai-gerai.  Ramadhanlah bulan mereka boleh menggandakan keuntungan.  Istilah baru iaitu ‘Bazar Ramadhan’ yang wujud sekitar 17 tahun kebelakangan ini khas bagi memenuhi selera besar ummat manusia di Malaysia pada bulan Ramadhan.  Di sinilah mereka melunaskan hutang sabar dan lapar mereka.  Para penjual yang bijak pastinya akan mengambil kesempatan ini semahu-mahunya.

*Tuan/puan boleh membaca tulisan bertajuk ‘Bazar Ramadhan Jangan Jadi Bazir Ramadhan’ di sini:

Kesempatan Buat Pasaraya-Pasaraya

Jika hotel-hotel, restoran-restoran dan gerai-gerai mengambil kesempatan atas nama ‘Ramadhan’ (contohnya ‘Bufet Ramadhan’, ‘Juadah Ramadhan’, ‘Bazar Ramadhan’) sebagai peluang mereka menggandakan keuntungan; pasaraya-pasaraya bagaimana pula?

Pasaraya-pasaraya tidak menggunakan nama ‘Ramadhan’ sebagai daya penarik pelanggan mereka.  Mereka menggunakan nama ‘Raya’, ‘Aidilfitri’, ‘Hari Lebaran’ sebagai daya pemikat dan pujukan.  Ya, bulan Ramadhanlah masanya untuk mereka mengaut duit dalam poket, dompet dan akaun bank kita.  Dengan diskaun-diskaun yang menggiurkan, tak ramai yang dapat menahan diri dari terpesona lalu menyerahkan diri dan wang kepada pasaraya-pasaraya ini.

Helah Jualan Murah Raya

Ini cerita berdasarkan pengalaman saya dan keluarga menjelang raya tahun lepas. Semasa kami sekeluarga pergi membeli belah di KB  Niatnya hendak beli pakaian baru untuk adik-adik.  Dah lama tak beli pakaian baru untuk mereka.  Disebabkan ‘mood’ nak raya mula bersinar-sinar di kebanyakan pusat membeli-belah, malah diskaun-diskaun mula dipacakkan, maka kami pun cuba mengambil peluang ini untuk membeli-belah.

Adik lelaki bongsu saya memujuk-mujuk saya, “Along, nak baju Ben-10, nak baju Ben-10!”

Sepanjang berjalan di dalam pusat membeli belah tersebut, asyik dengan pujukannya.  Ditariknya baju saya.  Puas saya pujuk dia agar bersabar dan tunggu dulu.  Memang tak makan saman betul.  Maklumlah budak-budak.  Saya pun malas nak layan.

Tiba-tiba ternampak diskaun 30% di bahagian baju kanak-kanak.  Ben-10 pulak tu. Umie saya pergi menjenguk sebentar, sementara saya pula melilau cari baju melayu,,heee...  Selepas beberapa minit menjenguk dan survey, Umiesaya datang kepada saya.

“Long, dia bagi diskaun 30%.  Ada satu baju tu Apih dah ada dah.  Umie dah beli tahun lepas kat T.Merah.  Lepas dicongak, harganya sama macam hari biasa sebenarnya…”  kata Umie saya.

Menurut Umie saya, tertera di baju itu harganya RM25.90.  Selepas diskaun 30%, harganya jadi RM18.90.  Sedangkan baju yang sama yang pernah dibeli tahun lepas di T.Merah pada hari biasa (bukan ketika musim perayaan, tidak juga ada diskaun) adalah RM19.  Takde beza sebenarnya.

“Cit, diskaun konon!”  Saya bengang.  Terus merudum ‘mood’ saya nak membeli-belah.

Pengajaran

Perkara ini memang sudah dimaklumi oleh ramai orang.  Ramai sudah maklum akan helah jualan murah sempena nak raya ini.  Mereka menaikkan harga barangan yang hendak dijual, lalu meletakkan peratus diskaun yang besar-besar.  Tujuannya untuk menarik perhatian para pembeli.  Hakikatnya, harganya sama sahaja jika dibeli pada hari biasa.  Atau mungkin murah sedikit sahaja.

Peristiwa di atas membuatkan saya lebih berhati-hati.  Bukan tak tahu hal tersebut, tapi kadang-kadang tu terlupa dan leka dengan tawaran yang dicanangkan.  Selepas ini, saya mesti lebih berwaspada agar tidak mudah percaya dengan helah jualan murah sebegini.

Fitrah manusia yang suka akan tawaran menarik ditambah pula dengan semangat untuk membeli-belah sempena hari raya yang bakal menjelma, membuatkan ramai tidak berfikir panjang, lalu membayar harga yang ditawarkan.  Kita mudah termakan pujuk rayu dan tawaran diskaun yang kononnya hebat itu.

Disebabkan sifat tidak berhati-hati inilah, maka para peniaga mengambil kesempatan atas lemahnya sifat psikologi pengguna yang mudah terpengaruh dengan tawaran-tawaran menarik dan diskaun-diskaun.  Sedangkan ia bukanlah tawaran dan diskaun yang ‘genuine’.  Ia hanyalah helah para peniaga yang memain-mainkan harga.

Selamat membeli-belah dengan bijak.  Berhati-hatilah, jangan mudah tertipu.Kesempatan Buat Kita

Hambakanlah dirimu kepada ALLAH…


Tuan/puan yang dikasihi ALLAH,

Sebagaimana hotel-hotel, restoran-restoran, gerai-gerai dan pasaraya-pasaraya mengambil kesempatan ke atas Ramadhan yang berlaku setahun sekali, begitu jugalah dengan kita.  Bezanya ialah cara mereka mengambil kesempatan dan cara kita mengambil kesempatan lain.  Sebagai entiti perniagaan, sesuai sangatlah dengan fungsi mereka untuk mencari peluang dan ruang yang ada untuk menambahkan keuntungan perniagaan sepanjang Ramadhan.

Kita yang muslim ini, yang mukmin ini, yang mengejar taqwa ini, yang hamba ALLAH ini, mestilah terlebih-lebih bersedia dan bergembira untuk mengaut keuntungan yang bakal tersedia sepanjang Ramadhan yang penuh keberkatan tersebut.  Pelbagai strategi mesti kita susun, perancangan mesti dibuat dan azam mesti ditanam untuk mencapai keuntungan yang berlipat kali ganda pada bulan Ramadhan dalam bentuk keredhaan dan pahala dari ALLAH Ta`ala.

Mari kita didik diri kita semua agar dalam bulan yang mulia, bulan Ramadhan ini, kita perbanyakkan amalan-amalan ibadah seperti solat, tadabbur al-Quran, dzikrullah, solawat ke atas Nabi, belajar ilmu agama, menjaga lidah, mata dan lain-lain pancaindera serta mengeratkan ukhuwwah Islamiyyah sesama muslim.  Tinggalkan perkara-perkara yang tidak menguntungkan.

Jika kita tidak mengambil kesempatan atas peluang yang ALLAH sediakan sepanjang Ramadhan untuk menaikkan darjat kita di sisiNYA, malah diambil kesempatan pula oleh hotel-hotel, restoran-restoran, gerai-gerai dan pasaraya-pasaraya ke atas diri kita, maka kerugian sahajalah yang kita perolehi pada bulan Ramadhan.

*Tuan/puan boleh membaca tulisan bertajuk ‘Keutamaaan Ibadah Puasa Bulan Ramadhan’ sebagai motivasi awal untuk menaikkan semangat untuk mengambil kesempatan ke atas Ramadhan, insyaALLAH.  Pautannya di sini:

Semoga ALLAH Ta`ala mengurniakan hidayah dan taufiqNYA buat kita semua untuk sama-sama beribadah dalam bulan yang penuh keberkatan dan maghfirah ini.  Dan semoga ALLAH menerima semua amalan-amalan kita di sisiNYA Yang Maha Mulia, amin…

“La hawla wa la quwwata illa bi ALLAH…”
Read More

"BAZAR RAMADHAN" JANGAN DIUBAH JADI "BAZIR RAMADHAN"

Apabila datang Ramadhan yang mulia, banyak tempat akan mengadakan pasar yang menyediakan banyak pilihan makanan dan juadah untuk berbuka puasa.  Pasar ini yang juga lebih dikenali sebagai ‘Bazar Ramadhan’ sangat memberi faedah buat masyarakat terutamanya buat pasangan suami isteri yang bekerja.  Kesuntukan masa dan kepenatan balik dari tempat kerja tidak mengizinkan mereka untuk menyediakan juadah berbuka puasa dengan sendiri.  Justeru, ‘Bazar Ramadhan’ adalah jawapannya.

Adanya ‘Bazar Ramadhan’ bukan sahaja menyediakan kemudahan buat masyarakat, malah peluang seperti ini sangat dinanti-nantikan oleh para peniaga.  Betapa Ramadhan menyediakan peluang buat mereka untuk menggandakan pendapatan.  Syukur alhamdulillah.

Masing-masing tahu akan kebaikan ‘Bazar Ramadhan’.  Jadi, tulisan ini bukanlah mahu membincangkan tentang kebaikannya.  Kerana kebaikannya semua sudah maklum.

Tulisan ini dibuat bagi memberi peringatan kepada pembaca sekalian supaya berhati-hati tatkala menghadiri ke ‘Bazar Ramadhan’.  Kerana sangat jelas pembaziran banyak berlaku kepada setiap orang yang masuk ke sana.  Supaya ‘Bazar Ramadhan’ tidak menjadi ‘Bazir Ramadhan’.

Pembaziran Wang

Sebut sahaja menu apa pun, tentu boleh dijumpai di Bazar Ramadhan. Samada ala-kampung, ala-bandar, ala-arab, ala-cina, ala-barat atau lain-lain ala, boleh dikatakan ada tersedia di Bazar Ramadhan.  Lelaki atau perempuan yang selama ini mengidam sesuatu jenis makanan, menggunakan masa ini untuk menyampaikan hajat masing-masing.

Disebabkan perut sedang lapar dan tekak sedang haus, jadi ramailah yang terlajak tatkala membeli-belah.  Itu nak, ini pun nak.  Kesemua sepuluh jari hampir dipenuhi dengan plastik-plastik bungkusan makanan untuk dibawa pulang berbuka puasa.  Sedangkan yang diperlukan hanya dua atau tiga jenis makanan sahaja untuk berbuka puasa.  Maka berlakulah pembaziran wang.

Pembaziran Makanan

Akibat dari pembelian yang terlebih, kadang-kadang seseorang tidak dapat menghabiskan makanan-makanan yang dibeli.  Kuih lima biji, hanya 2 biji dimakan.  Nasi sebekas, hanya suku diusik.  Juadah-juadah yang lain hanya diusik sepertiga sahaja.  Hasilnya, banyaklah makanan yang terbiar begitu sahaja yang akhirnya ke tong sampah destinasinya.  Menyedihkan.

Dari pembaziran wang, terjadi pula pembaziran makanan.  Alangkah baiknya jika wang yang lebih itu dibeli makanan untuk golongan anak yatim, miskin atau yang susah kehidupannya.  Betapa sayunya hati mereka jika mereka melihat perbuatan sesetengah kita yang membazirkan makanan.  Sedangkan mereka sangat susah untuk mendapat sesuap nasi.

Pembaziran makanan ini bukan sahaja terjadi kepada si pembeli, malah si peniaga juga kadang-kadang terpaksa membuang makanan yang tidak habis dijual ke dalam tong sampah.  Mungkin jika makanan itu masih dalam keadaan baik, boleh dipertimbangkan untuk ia diberikan kepada surau atau masjid untuk dijadikan juadah moreh atau minum malam golongan-golongan yang susah.

Pembaziran Masa

Ramai yang membazir masa di Bazar Ramadhan.  Terutama para remaja yang sekadar ingin berjalan-jalan di pasar tersebut.  Ada yang cuma hendak berjumpa dengan rakan-rakan atau mungkin juga ingin ‘mencuci mata’.  Yang dewasa juga kadang-kadang meluangkan masa sehingga sejam atau dua jam berjalan-jalan di Bazar Ramadhan bagi mencari makanan untuk berbuka puasa.  Kadang-kadang sudah dua pusingan berjalan, masih belum berjumpa lagi dengan juadah yang berkenan di hati.

Masa yang terluang itu dibazirkan begitu sahaja.  Sedangkan lebih baik masa itu diluangkan untuk berada di rumah bersama keluarga.  Diisi dengan ramah mesra dengan ahli keluarga atau sesi tadzkirah bersama keluarga.  Ataupun membaca al-Quran sehelai dua.  Perbuatan sebegini tentunya lebih melahirkan faedah yang banyak buat diri.

Pembaziran Tenaga

Hasil dari pembaziran masa, berlakulah juga pembaziran tenaga.  Disebabkan masa yang diluangkan untuk berjalan-jalan di Bazar Ramadhan terlalu lama, jadi banyak tenaga dibazirkan di situ.  Badan mudah menjadi letih dan ini dikhuatiri akan memberi kesan kepada ibadah yang bakal yang dilakukan pada sebelah malam.  Sedangkan banyak lagi aktiviti yang lebih bermanfaat yang boleh dilakukan dari menggunakan tenaga yang ada untuk terlalu lama berada di Bazar Ramadhan.

Pembaziran Pahala

Seperti yang kita ketahui, Bazar Ramadhan selalu dihadiri oleh berbagai lapisan masyarakat dan kaum.  Mengikut pengalaman yang lepas, apabila hadir ke Bazar Ramadhan, cabaran untuk menjaga pandangan mata amat tinggi, terutama buat lelaki muslim.  Memang lumrah dan fitrah lelaki suka melihat wajah dan susuk wanita.  Jika gagal menjaga pandangan mata, maka terbazirlah pahala-pahala puasa Ramadhan begitu sahaja.

Ramainya orang di sana juga menyebabkan lidah juga kadang-kadang tidak terkawal.  Minda juga berfikir yang bukan-bukan.  Ditambah pula aktiviti berlanggar bahu antara lelaki dan perempuan yang kadang-kadang tidak dapat dielakkan.  Bukan itu sahaja, malah persentuhan kulit antara penjual dan pembeli yang bukan mahram juga selalu terjadi.  Pahala yang penat lelah sudah dikutip sejak pagi jatuh satu persatu diganti dengan dosa.

Si peniaga pula kadang-kadang untuk melariskan jualan, mulalah ‘menanam tebu di pinggir bibir’.  Cakap itu dan ini.  Sebahagiannya ada yang tidak benar.  Maka, terbazirlah pahala puasa si peniaga.

Justeru, para pembeli dan peniaga mesti hati-hati sungguh dalam bab ini.  Jika ingin ke Bazar Ramadhan untuk membeli keperluan untuk berbuka puasa, ya silakan.  Tetapi mesti ditundukkan pandangan mata, dijaga lidah dan lain-lain pancaindera.  Apabila semua keperluan sudah dipenuhi, keluarlah dari Bazar Ramadhan dengan segera supaya tidak berlaku pembaziran pahala.

Pembaziran Peluang

Ramadhan datang dalam setahun hanya sekali.  Disebabkan oleh ia datang sekali setahun, maka peluang untuk mengutip semua kebaikan di dalam bulan Ramadhan tidak boleh dilepaskan begitu sahaja.

Sayang sekali, ramai di kalangan penjual terlepas ibadah-ibadah sunnat yang utama kerana mereka terlalu menumpukan perhatian mereka kepada peluang untuk mendapat keuntungan di Bazar Ramadhan.  Peluang untuk mendapat pahala yang besar di dalam bulan Ramadhan seperti solat fardhu secara berjemaah khususnya pada waktu Asar dan Maghrib dibazirkan dan dilepaskan begitu sahaja.  Malah kadang-kadang amalan seperti membaca al-Quran dan berdzikir juga tidak dilakukan disebabkan oleh persiapan untuk berniaga yang dilakukan sejak dari pagi lagi.

Alangkah bagusnya jika para peniaga dapat mengambil cakna dalam hal ini.  Kita doakan agar mereka semua diberikan hidayah dan taufiq oleh ALLAH agar mempunyai sifat ingin berlumba-lumba untuk mengejar keuntungan di akhirat juga, bukan setakat keuntungan di dunia.

Jangan Membazir

Semoga dengan tulisan ini bisa menjadikan kita semua lebih berhati-hati tatkala berada di Bazar Ramadhan.  Janganlah kebaikan yang terdapat di Bazar Ramadhan itu memberikan keburukan buat diri kita, terutama dalam bab pembaziran.

ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman yang maksudnya:  “Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya.”  (Surah Al-Isyra’, ayat ke 27)

Pembaziran adalah perbuatan Syaitan.  Dan orang-orang yang terlibat dengan pembaziran adalah tergolong di dalam kalangan saudara kepada Syaitan.  Moga kita semua dijauhi dari sifat yang buruk ini, amin.

Ambillah peluang Ramadhan yang hanya hadir sekali dalam setahun ini sebaik-baiknya.  Janganlah kita bazirkan wang, makanan, masa, tenaga, pahala dan peluang berada di bulan yang mulia ini dengan sesuatu yang tidak mendatangkan faedah.  Mudah-mudahan kita semua bertaqwa, amin.
Read More

KEUTAMAAN IBADAH PUASA DI BULAN RAMADHAN
Ramadhan yang mulia bakal menemui kita, in shaa’ ALLAH.  Sama-samalah kita berdo`a kepada ALLAH `Azza wa Jalla agar dipanjangkan umur kita untuk hidup di dalam bulan Ramadhan, diberikan hidayah dan taufiq serta daya kekuatan agar dapat mengambil manfaat dari kebaikan-kebaikan yang telah ALLAH `Azza wa Jalla sediakan di dalamnya, Ramadhan Mubarak.

Sungguh, golongan yang bersungguh-sungguh untuk menjadikan diri mereka sebagai orang yang bertaqwa pastinya sangat rindu dan menanti-nantikan kehadiran bulan yang mulia ini.  Marilah kita contohi usaha mereka yang saban masa sentiasa mengejar kebaikan dan keredhaan ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.

Berikut disenaraikan kalam ALLAH yang Maha Mulia dan kalam Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, agar dapat sama-sama kita meneliti dan menghayati dengan sungguh-sungguh akan kelebihan bulan Ramadhan yang bakal kita hadapi beberapa hari lagi, in shaa’ ALLAH.

1.    Puasa adalah ibadah fardhu yang diwajibkan ke atas orang-orang yang beriman, dengan tujuan agar yang melakukannya memperolehi taqwa.  ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman yang maksudnya:

“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertaqwa.”

(Surah al-Baqarah 2:183)

2.    Ibadah puasa sangat tinggi nilainya di sisi ALLAH dan ALLAH sendiri yang akan mengganjarinya.  Puasa boleh menjadi perisai dari perbuatan tidak berfaedah dan ia menjadi kegembiraan yang besar bagi orang-orang yang beriman yang melakukan ibadah puasa ini.

Hal ini telah disebut di dalam sebuah hadith qudsi dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alahi wasallam bersabda yang maksudnya:

“ALLAH ‘Azza wa Jalla berfirman: “Semua amal perbuatan anak Adam (manusia) itu bagi dirinya sendiri kecuali puasa.  Sesungguhnya puasa itu untukKU dan AKU yang akan membalasnya. 

Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu, apabila salah seorang di antara kamu sekalian berpuasa maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar/berteriak.  Apabila ada seseorang yang mencaci-maki atau mengajak berkelahi, maka hendaklah ia berkata:  “Sesungguhnya aku sedang berpuasa”. 

Demi Dzat yang jiwa Muhammad berada dalam genggamanNYA, sungguh bau mulut orang yang berpuasa itu di sisi ALLAH lebih harum dari bau minyak kasturi. 

Bagi orang yang berpuasa ada 2 kegembiraan iaitu gembira ketika ia berbuka dan gembira ketika ia menghadap Tuhannya kerana besar pahala puasa.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

3.    Ibadah puasa pada bulan Ramadhan boleh menghapuskan semua dosa-dosa yang pernah kita lakukan pada masa lampau.

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:

“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala daripada ALLAH, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”


(HR al-Bukhari & Muslim)

4.    Pada bulan Ramadhan, sekalian manusia mempunyai peluang yang besar untuk melakukan kebaikan dan menggandakankannya kerana manusia didorong ke arah itu dan malah para syaitan yang selalu menjadi ejen kejahatan telah diikat dan dibelenggu sepanjang Ramadhan.

Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Apabila bulan Ramadhan datang, maka dibukalah pintu-pintu syurga dan ditutuplah pintu-pintu neraka, serta dibelenggu syaitan-syaitan.” 

(HR al-Bukhari & Muslim)

Banyak hikmah yang boleh kita perolehi daripada kalam-kalam mulia yang disenaraikan di atas.  Dengan meneliti dan menghayatinya, in shaa’ ALLAH kita akan dapat membuka, menyedia dan menggerakkan minda, jasad dan roh kita untuk sama-sama mengejar kebaikan-kebaikan yang telah ALLAH sediakan di dalam bulan Ramadhan.  Kepada ALLAH lah kita memohon hidayah dan taufiq.

Selamat menyambut dan menghayati Ramadhan.

Semoga kita beroleh taqwa, amin…

Read More

RAMADHAN : JANGAN CEMARKAN HATI ANAK-ANAK YATIM DAN PENUNTUT AGAMA

Seorang anak yatim melukis gambar ibunya lalu tidur di sampingnya…
Kebiasaannya, apabila munculnya Ramadhan, anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu (khususnya penghafaz al-Quran) akan diberikan perhatian oleh masyarakat untuk berbuat kebajikan kepada mereka.  Alhamdulillah, itulah sebaik-baiknya.  Sewajarnya kita semua berlumba-lumba berbuat kebajikan demi mendapatkan keredhaan ALLAH setiap masa, apatah lagi pada bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan.

Apa yang mahu disentuh dalam tulisan ini ialah mengenai cara masyarakat berbuat kebajikan kepada golongan yang kita sama-sama kasihi ini.  Tindakan membawa anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ke majlis-majlis besar seperti di hotel-hotel atau restoran-restoran besar mempunyai implikasi negatif terhadap mereka yang selama ini telah ditarbiyah dengan baik oleh guru-guru masing-masing.

Apakah implikasi negatif itu?

Sebagai seorang masyarakat ingin saya kongsikan beberapa implikasi negatif yang mungkin boleh timbul dari tindakan masyarakat yang menjemput dan menjamu anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama di hotel-hotel atau restoran-restoran besar.

Antaranya ialah:

 • Pertama, perbuatan menjamu anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ini boleh mencemarkan hati mereka yang sedang ditarbiyah cintakan akhirat.  Kecintaan kepada dunia dan isinya akan mula tersemai apabila mereka didedahkan dengan makanan yang mewah, sedap, malah membazir pula.
 • Kedua, sifat redha dan qanaah yang mula menyubur di dalam hati mereka sepanjang proses tarbiyah, bakal terbantut di tengah jalan akibat didedahkan kemewahan premis dan keindahan pakaian tetamu dalam majlis tersebut.  Selama mereka hidup dalam kalangan mereka, sifat redha dan qanaah bisa ditanamkan di dalam hati.  Namun, akibat didedahkan dengan pemandangan baru yang disebut di atas, lalu timbul pula keinginan baru dalam hati mereka seperti makanan yang sedap-sedap, pakaian yang berwarna-warni, tempat tinggal yang mewah, gajet yang canggih dan pengangkutan yang selesa.  Angan-angan dan keinginan ini mungkin menyinggah di dalam hati mereka akibat pancaindera mereka yang melihat dan merasa sesuatu yang selama ini tidak biasa kepada mereka.
 • Ketiga, hati mereka yang tidak bermaksiat mula tertanam bibit hitam yang kecil akan maksiat apabila ada sebahagian majlis-majlis yang meraikan mereka dihiburkan dengan artis hiburan.  Nyanyian dan hiburan sahaja sudah bisa mencemarkan sedikit hati suci mereka, inikan pula kadang-kadang tanpa segan silu, artis-artis ini datang mendampingi mereka dengan tujuan untuk menggembirakan mereka.

Saya pernah melalui sebahagian dari hal di atas.  Dan sungguh, ia mendatangkan perasaan yang sangat tidak selesa kepada hati kerana sangat bertentangan dengan kehidupan biasa-biasa dan ala-kadar serta tarbiyah yang selama ini dijalani.

Sebagaimana saya tidak redha dengan cara sebegini, saya rasa yang lain-lain juga tidak redha.  Lebih-lebih lagi kepada pelajar-pelajar penghafaz al-Quran yang rutin dan disiplin kepada agama lebih berat.  Tentunya upacara meraikan mereka dengan cara di atas sedikit sebanyak mencemarkan hati dan jiwa agama mereka.


Hati mereka suci. Jangan kita cemarkannya.

Cadangan

Buat para dermawan dan hartawan yang bermurah hati ingin meraikan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama pada bulan Ramadhan, ingin saya membuat beberapa cadangan seperti berikut:

 • Menyalurkan kewangan supaya pihak yang bertanggungjawab ke atas mereka dapat menggunakan dana tersebut untuk menampung kos operasi dan pembangunan infrastruktur rumah anak yatim atau sekolah mereka.

 • Mewaqafkan kemudahan atau peralatan-peralatan yang diperlukan oleh pihak rumah anak yatim atau sekolah mereka.

 • Jika mahu menjamu anak-anak yatim atau penuntut-penuntut sekolah agama, maka eloklah dilakukan di premis mereka sendiri iaitu di rumah anak-anak yatim itu sendiri atau sekolah penuntut-penuntut agama yang terbabit.  Antara kebaikan yang boleh terbit melalui cara begini ialah:

 • Rutin harian mereka yang sedang dalam proses tarbiyah tidak terganggu.
 • Anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama tidak dicemarkan dengan kehidupan manusia yang hidup dengan cara bermewah-mewahan dan pembaziran dalam makanan, minuman dan cara berpakaian.  Syukur, redha dan qanaah mereka akan terjaga.
 • Dapat mencegah anak-anak yang suci hati mereka ini dari terlibat dengan dosa pembaziran, dosa pancaindera dan lain-lain yang boleh melemahkan agama dan maruah mereka.
 • Dapat menjimatkan kos-kos secara langsung atau tidak langsung seperti pengangkutan, jamuan hotel yang mahal, pakej hiburan dan sebagainya.
 • Dapat mendedahkan para dermawan, hartawan dan orang ramai akan kehidupan sebenar anak-anak yatim atau penuntut-penuntut ilmu agama yang mana sebahagian besarnya perlu dibantu lantaran kedhaifan nasib mereka.
 • Jika media terlibat membuat liputan mengenai program tersebut, maka yang mendapat promosi ialah rumah anak yatim atau sekolah agama tersebut, bukannya hotel-hotel atau restoran-restoran besar.  Tentulah ini akan lebih membuka mata dan hati orang ramai untuk tahu seterusnya terlibat sama membantu pada masa yang lain.
 • Penduduk rumah anak yatim atau penuntut ilmu agama akan berasa bahagia atas kesudian para dermawan, hartawan dan masyarakat untuk menjenguk mereka di premis mereka yang serba dhaif itu.

 • Jika mahu juga dibawa anak-anak yatim atau penuntut-penuntut ilmu agama keluar bagi meraikan mereka sempena Ramadhan, maka lebih elok jika diraikan mereka di masjid atau surau.  Program-program sampingan seperti tadzkirah boleh diadakan dengan ahli qariah turut sama terlibat meraikan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ini.  Suasana juga terkawal.

 • Selain masjid atau surau, tempat-tempat yang mulia dan baik darjatnya seperti universiti atau kolej boleh juga dipertimbangkan untuk dibawa mereka keluar ke sana bagi menaikkan motivasi mereka kepada usaha menaikkan taraf diri mereka melalui ilmu.  Bukan di hotel-hotel atau di restoran-restoran besar!


Itulah antara yang mahu saya sampaikan dalam tulisan ini.  Sebenarnya telah lama ia berlegar di dalam kepala saya apabila saya melihat penjamuan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama di hotel-hotel dan restoran-restoran besar semakin menjadi kebiasaan masyarakat.  Malah sudah jadi satu fenomena setiap kali Ramadhan tiba.  Ada baiknya jika nasihat diberi.

Selagi tidak membazir, tidak bercampur lelaki-perempuan dan tiada unsur-unsur hiburan yang dilarang agama, ia bukanlah suatu yang salah 100%.  Tetapi memandangkan ada cara yang lebih baik dan lebih sejahtera kepada anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu yang sama-sama kita kasihi ini, maka sangat eloklah para dermawan, hartawan dan masyarakat memberikan perhatian dan kerjasama dalam menambahbaikkannya.  InsyaALLAH, beberapa cadangan di atas lebih memberikan manfaat yang banyak jika kita laksanakan.

Semoga ALLAH Ta`ala memelihara anak-anak yatim, penuntut-penuntut ilmu agama dan kita semua dengan hidayah dan taufiqNYA.  Serta diberikan keberkatan hidup dan penerimaan amal buat para dermawan, hartawan dan masyarakat yang sangat bermurah hati melakukan sumbangan dan berlumba-lumba mengejar kebaikan pada bulan yang penuh barakah ini, amin.

Sekadar berkongsi pendapat,

Allahu A`lam.
Read More

“ALLAH SEDANG MENGUJIIIII…”Jika tuan/puan tiba-tiba didatangi perasaan malas untuk melakukan ibadah;

Atau tiba-tiba bertembung dengan musibah;

Atau tiba-tiba ada aral yang melintangi usaha baik tuan/puan;

Atau mendapat suatu berita/pemberian yang menyenangkan;

Atau tatkala menggunakan suatu kemudahan;

Maka bisikkanlah dalam hati berkali-kali:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Dengan menyedarkan diri sendiri bahawa ia adalah suatu ujian, in shaa’ ALLAH, kita akan cenderung untuk memilih pilihan yang boleh membuatkan kita berjaya ujian tersebut.  Kita tidak akan mahu gagal.

Contoh 1:

Seorang pemuda didatangi perasaan malas untuk ke masjid bagi menunaikan solat fardhu secara berjemaah.  Lalu dia membisikkan dalam hatinya:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Akan terbentang di hadapannya beberapa pilihan.  Pilihan paling jelas ialah dua pilihan, iaitu:

    Dia ke masjid menunaikan solat secara berjemaah – berjaya ujian!
    Dia melayan perasaan malas untuk tidak menunaikan solat di masjid secara berjemaah – gagal ujian!

In shaa’ ALLAH, dia akan memilih pilihan yang memungkinkan dia berjaya, iaitu pergi ke masjid.


Contoh 2:


Seorang pemudi bertembung dengan musibah iaitu tugasan yang dilakukannya selama berminggu-minggu tiba-tiba hilang dari simpanan memori di dalam komputer.  Habis segala usahanya hilang begitu sahaja.  Lalu dia membisikkan dalam hatinya:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Akan terbentang di hadapannya beberapa pilihan tindakan.  Pilihan yang paling jelas antaranya ialah:

    Dia bersabar dan redha dengan ketentuan ALLAH lalu melafazkan “Itu sudah ketentuan ALLAH.  Dan apa yang dikehendakiNYA DIA lakukan.”  -  berjaya ujian!
    Dia melenting, salahkan itu dan ini, sepahkan meja, ketuk komputer untuk lepaskan tekanan  -  gagal ujian!

In shaa’ ALLAH, dengan memupuk hatinya bahawa ia adalah ujian dari ALLAH, maka dia akan memilih perbuatan yang menguntungkannya iaitu bersabar dan redha.


Contoh 3:


Seorang bapa telah merancang sesuatu yang baik-baik untuk anak-anaknya untuk sambung belajar di sebuah institusi pengajian tinggi, namun terbentang di hadapannya akan aral yang membuatkan perancangannya tergendala, malah terpaksa dibatalkan.  Lalu dia membisikkan di dalam hatinya:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Lebih kurang samalah dengan keadaan pada contoh 2 di atas.


Contoh 4:


Seorang lelaki dinaikkan pangkat ke suatu jawatan yang membolehkan beliau memperolehi gaji yang lebih lumayan dan tanggungjawab yang lebih besar serta prospek yang lebih luas.  Di dalam hatinya dia membisikkan:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Terbentanglah di dalam hatinya akan beberapa pilihan, antaranya:

    Bersyukur kepada ALLAH, lantas memanfaatkan jawatan tersebut untuk mengimarahkan hukum ALLAH dalam organisasinya di samping mengkayakan sifat amanah yang diajar oleh Islam ke dalam dirinya.  –   lulus ujian!
    Berbangga dengan pencapaian diri, tidak bersyukur dan mengambil peluang dari syarikat untuk manfaat sendiri.  -  gagal ujian!

Atas fitrahnya yang ingin berjaya ujian, tentunya dia akan dengan berhati-hati memilih pilihan 1 supaya di sisi ALLAH dia berjaya.


Contoh 5:

Seorang remaja memiliki akses internet di kediamannya di asrama universiti.  Selain menggunakannya untuk memperolehi maklumat pembelajaran, dia juga selalu membuka laman-laman seperti Facebook, Youtube dan malah mempunyai blog sendiri.  Ketika menggunakan kemudahan tersebut, dia selalu membisikkan di dalam hatinya:

    “ALLAH sedang menguji aku…”

Di dalam hatinya, dia menerbitkan dua pilihan untuk dia pilih, iaitu:

    Bersyukur kepada ALLAH dengan menggunakan kemudahan tersebut untuk meningkatkan diri dalam pelajaran dan kehidupannya.  Di samping itu menggunakan Facebook untuk saling menasihati dan berkongsi ilmu/tips beragama dengan rakan-rakannya.  Youtube digunakan untuk menonton kuliah/perbincangan agama/ilmu kehidupan.  Blognya pula disarati dengan perkongsian bermanfaat untuk dunia dan akhirat.  -  lulus ujian!
    Berseronok dengan kemudahan tersebut, tidak memanfaatkannya, malah digunakan dalam urusan sia-sia dan dosa.  -  gagal ujian!

Dia ingin berjaya ujian.  Maka secara sedar dia memilih pilihan pertama.


Hidup ini semuanya adalah ujian.  Dengan menyedari hakikat bahawa kehidupan ini semuanya adalah ujian, maka in shaa’ ALLAH, insan akan berhati-hati melaluinya.

Dia tidak akan tergopoh-gapah memilih tindakannya.  Dia tidak akan membiarkan perasaan atau nafsu memandu tindakannya.  Atau orang lain mempengaruhi tindakannya.

Sebaliknya, hatinya akan penuh sedar bahawa ia suatu ujian buat dirinya.  Dia akan berbicara di dalam hatinya mengenai pilihan yang bakal diredhai oleh Penciptanya iaitu ALLAH.  Dia akan melakukan pertimbangan, tindakan manakah yang bisa meluluskannya dan yang mana bakal menggagalkannya?  Yang pada akhirnya membuatkan dia berkecenderungan untuk memilih pilihan yang dapat meluluskannya pada ujian tersebut, in shaa’ ALLAH.

La haula wa la quwwata illa biLLAH.

Ya, kehidupan ini adalah semuanya ujian belaka!

Sangat berbeza sifat orang yang sedar dirinya sedang diuji dengan orang yang tidak sedar!
Read More

BERJAYA : PENILAIAN SIAPAKAH YANG KITA UTAMAKAN


    “Beruntunglah badan.  Wajahnya cantik, dipujai ramai pula!”

    “Hebat sungguh dia.  Sudah pakai kereta BMW…!”

    “Kau dah tengok rumah dia?  Dahsyat!  Besar betul rumah dia.  Bangga aku jadi kawan dia!”

    “Kau nak tahu tak, gaji dia sekarang sudah 5 angka!  Pangkat besar dia sekarang ni.  Berjaya betul dia!”

    “Bahagia betul dia tu kan.  Asyik melancong je.  Tiga bulan lepas ke Australia.  Minggu lepas ke London   pula”

Begitulah penilaian manusia kepada manusia lain.  Hebat, berjaya atau beruntungnya seseorang semuanya dinilai pada rupa, wang, pangkat dan harta.   Makin cantik rupa, makin banyak wang, makin tinggi pangkat dan makin melimpah harta, maka berjayalah seseorang itu pada pandangan manusia.  Jika tidak mempunyai salah satu darinya, maka akan dinilailah seseorang itu sebagai orang yang rugi dan tidak berjaya.  Itulah kejayaan definisi kebanyakan manusia.

Penilaian ALLAH `Azza wa Jalla yang merupakan TUHAN yang mentadbir dan memiliki alam seluruhnya ini tidak begitu.  ALLAH menilai manusia bukan kepada rupa, wang, pangkat atau harta.  DIA, TUHAN Yang Maha Agung menilai manusia berdasarkan iman, amalan dan taqwa yang dipunyai oleh seseorang manusia itu.

Ciri-ciri orang yang berjaya dan beruntung di sisi ALLAH telah disenaraikan di dalam al-Quran dalam banyak ayat.  Antaranya ialah di dalam surah al-Baqarah, ayat 2-5.  Di dalam ayat tersebut, ALLAH mencirikan orang yang berada di atas jalan hidayah ALLAH dan berjaya ialah orang-orang yang menjadikan al-Quran sebagai sumber rujukan dan petunjuk.  Merekalah orang-orang yang bertaqwa, iaitu yang beriman dengan sungguh-sungguh dengan hal yang ghaib, mendirikan solat, menginfaqkan sebahagian kurniaan yang telah ALLAH berikan, beriman dengan apa yang diturunkan kepada Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam serta apa yang diturunkan kepada para nabi sebelum Baginda.  Mereka juga sangat-sangat yakin dengan adanya kehidupan dan pembalasan Hari Akhirat lalu berusaha mendapat balasan yang baik pada hari tersebut.

Di dalam surah al-Mukminun ayat 1-11 pula, tersenarai lagi beberapa ciri orang-orang yang berjaya untuk kita lekatkan pada diri kita.  Mereka yang berjaya ialah orang-orang yang beriman yang khusyuk di dalam solatnya, yang menjauhkan diri mereka dari perkara-perkara yang tidak berguna, yang menunaikan zakat, yang menjaga kemaluannya, yang menjaga amanah dan janjinya serta orang-orang yang menjaga solatnya.

Orang yang khusyuk dan menjaga solat adalah antara ciri orang yang berjaya pada pandangan ALLAH.

Orang-orang mukmin yang menyeru kepada kebaikan, yang menyuruh kepada hal-hal yang ma`ruf dan yang mencegah dari perkara-perkara yang mungkar juga termasuk di dalam orang-orang yang berjaya.  Hal ini telah disebut oleh ALLAH Jalla wa A`la di dalam ayat 104 dari surah ali-`Imran.

Surah al-A`la dan asy-Syams pula menyebut orang yang beruntung pada pandangan ALLAH ialah orang-orang yang menyucikan jiwanya dengan beriman bersungguh-sungguh kepada ALLAH.

Dan di dalam surah yang biasa kita baca iaitu surah al-`Asr, ALLAH `Azza wa Jalla telah menyebut semua makhluq yang dinamakan manusia berada di dalam kerugian.  Ya, semua dalam kerugian.  Yang tidak rugi ialah manusia yang beriman kepada ALLAH, yang beramal dengan amalan yang soleh, yang nasihat-menasihati dengan kebenaran dan juga supaya tetap dalam kesabaran.

Nah, itulah antara ciri-ciri orang yang berjaya dan beruntung yang telah disebut oleh ALLAH Ta`ala di dalam al-Quran.  Cuba bandingkan dengan kayu ukur penilaian-penilaian manusia.

Marilah kita sama-sama bermuhasabah adakah selama ini kita pernah menitik beratkan penilaian ALLAH dalam menilai diri kita?  Atau adakah selama ini kita terperangkap dengan penilaian manusia lalu berlumba-lumba menaikkan nilai rupa, wang, pangkat dan harta untuk dinilai berjaya pada sisi pandangan manusia?

Penilaian siapakah yang sepatutnya kita kejar dan utamakan?

Terpulanglah kepada masing-masing.  Kerana kita akan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas tindakan kita.  Pada Hari Akhirat nanti kita masing-masing akan dibangunkan untuk dihisab terhadap semua perbuatan kita ketika hidup di dunia.

Jika keberjayaan dan keberuntungan pada pandangan manusia yang kita kejar selama hidup di dunia, maka nasib kita akan diserahkan kepada manusia-manusia itu pada Hari Akhirat nanti.  Bagaimana nasib akhir kita?  Fikirlah sendiri!

Manakala jika keberjayaan dan keberuntungan pada pandangan ALLAH yang kita kejar selama hidup di dunia yang sementara ini, maka nasib kita akan diserahkan kepada ALLAH Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang.  Dan sebaik-baik diserahkan urusan kita ialah kepada ALLAH `Azza wa Jalla!

ALLAHU A`LAM.
Read More

Bilakah Masanya Untuk Kita Berehat?

Suatu hari, anak Imam Ahmad bin Hanbal iaitu Abdullah bin Ahmad bertanya kepada bapanya akan satu soalan:

    “Wahai bapaku, bilakah masanya kita betul-betul boleh berehat?”

Sambil memandang lembut ke dalam mata anaknya, Imam Ahmad bin Hanbal dengan penuh hikmah dan tenang lalu menjawab soalan anaknya itu:

    “Kita hanya betul-betul boleh berehat apabila kaki kita sudah melangkah masuk ke dalam Syurga.”

ALLAHU AKBAR!

Jawapan yang dilontarkan oleh Imam Ahmad bin Hanbal kepada anaknya di atas telah betul-betul menjentik hati saya tatkala mendengarnya buat kali pertama dulu.  Kata-kata ini adalah antara kata-kata yang selalu terngiang di dalam benak saya terutama ketika datang perasaan mahu berehat-rehat dan bermain-main.  Hari ini saya terjentik lagi dan tercubit dengan kata-kata ini apabila terbaca tentangnya di laman productivemuslim.com.

Nasihat ringkas tapi mendalam dengan makna dan nilai yang diucapkan oleh Imam Ahmad ini dapat menepuk kita supaya sedar akan hakikat kehidupan di dunia ini.  Kita di dunia ini selalu sangat banyak berehat dan mencari masa untuk berehat.   Sedangkan dunia bukanlah tempat untuk kita berehat.  Ia tempat untuk kita bersungguh-sungguh mencari bekal buat perjalanan menuju Hari Akhirat.

Fokus kebanyakan kita adalah dunia, dunia, dunia.  Ramai di kalangan kita yang mencari kerehatan di dunia.  Melepaskan setiap masa yang berlalu tanpa diisi dengan sesuatu yang bermanfaat untuk Hari Akhirat.  Sepatutnya setiap masa yang terluang diisi dengan sesuatu yang bermanfaat.  Paling kurang pun ialah mengingati ALLAH samada di dalam hati atau mengucapkan kalimah-kalimah dzikir ALLAH.

Sebab itu kita selalu mendengar dan melihat para ulama saban siang dan malam mengisi masa mereka dengan sesuatu yang penting untuk Islam.  Bukan sahaja amalan-amalan fardhu mereka kerjakan, bahkan amalan-amalan sunat sentiasa mengisi masa terluang mereka.  Siang mereka, mereka isi dengan mengajar ilmu, berpuasa dan berjuang di jalan ALLAH.  Malam mereka, mereka isi dengan bacaan al-Quran, solat sunat dan tahajjud kepada ALLAH.  Sedangkan kita jarang sekali ingin menyusahkan diri dengan ibadah-ibadah.

Betapa jauh sekali iman kita dengan mereka.  Mereka sanggup bersusah payah di dunia ini, berkorban harta dan melepaskan waktu rehat mereka, semata-mata untuk mendapatkan tempat rehat yang mereka idamkan iaitu Syurga.  Dan itulah jalan yang ditempuhi oleh semua orang-orang soleh sejak zaman Nabi sallAllahu `alaihi wasallam hinggalah Hari Qiamat.

Tentang hakikat dunia ini, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam pernah menasihati Ibnu `Umar sambil memegang bahu Ibnu `Umar yang maksudnya:

    “Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing atau penyeberang jalan.”

    (HR al-Bukhari)

Hadith ini bermaksud bahawa dunia ini bukanlah tempat kita untuk bersenang-lenang dan bukan juga destinasi kita.  Orang asing atau penyeberang jalan tidak akan duduk rehat lama di kawasan yang bukan tempat tinggalnya.  Dia pasti mahu meneruskan perjalanan dengan sungguh-sungguh menuju ke kampung halamannya.  Dan kampung halaman bagi orang-orang beriman ialah Syurga.  Ke sanalah tempat tuju dan idaman kita.

Semoga ALLAH memberikan hidayah dan taufiq buat saya, ahli keluarga saya dan semua kita tentang hakikat kehidupan ini.  Betapa Hari Akhiratlah tempat tujuan kita.  Di dunia ini bukan tempat berehat kita.  Ia tempat kita singgah dan mencari sebab keredhaan ALLAH melalui amalan-amalan soleh.  Di Syurga nantilah tempat kita semua tuju dan berehat selama-lamanya.

Semoga ALLAH mengurniakan saya dan kita semua akan redhaNYA dan SyurgaNYA.  Dan semoga saya dan kita semua dilindungi ALLAH dari kemarahanNYA dan NerakaNYA, amin…

Sekadar berkongsi,
Read More

SUNNAH NABI VS SUNNAH IKLAN TV

Banyak percanggahan antara anjuran Nabi sallAllahu `alaihi wasallam kepada kita dengan anjuran iklan-iklan di media khususnya televisyen.  Sedar atau tidak sedar, telah ramai terpengaruh dengan anjuran iklan-iklan di televisyen hasil dari promosi yang dilakukan secara berterusan.  Ramai mengamalkan sunnah-sunnah yang dipromosikan oleh iklan di TV berbanding mengamalkan sunnah-sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.

Adakah ia kebetulan?  Mungkinkah ada perancangan rapi yang sengaja dilakukan oleh pihak di ‘belakang tabir’ agar manusia menyelisihi sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam?  Mungkin ya dan mungkin tidak.  Apa pun, ia tetap suatu yang wajar dirisaukan oleh kita semua.

Mari kita sama-sama fikir beberapa contoh di bawah yang jelas boleh membuatkan manusia menyimpang dari sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam:


Contoh 1:

Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah tidak mencukur janggut dan membiarkannya tumbuh serta memeliharanya.  (Baca selanjutnya di sini)

-  Tetapi iklan di tv selalu mengajak agar kita melicinkan dagu dan pipi kita.  Dan menonjolkan bahawa lelaki yang dagunya licin dan pipinya halus sebagai lelaki yang bergaya dan berketrampilan.  Contohnya iklan iklan pisau cukur.

Syariat Islam menyuruh menyimpan janggut. Bukan mencukurnya.


Contoh 2:

Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah menyuruh para wanita agar menutup aurat dan tidak mendedahkan kecantikan diri kepada khalayak umum.  (Baca selanjutnya di sini)

-  Tetapi iklan di tv selalu mengajak para wanita agar menonjolkan kecantikan masing-masing dengan menayangkan rambut yang lembut terurai dan tubuh yang langsing menggiurkan.  Contohnya iklan syampu rambut dan iklan pelangsingan badan.Contoh 3:

Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah hidup secara sederhana dan bersifat qanaah.

-  Tetapi iklan di tv selalu mengajak agar kita hidup dengan mewah sehingga melebihi keperluan.  Dan menggambarkan bahawa kehidupan yang sebegitulah kehidupan yang bahagia.  Contohnya iklan perabot dan kereta.
Iklan selalu mendorong masyarakat untuk hidup bermewah-mewahan.

Contoh 4:
Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah melarang para wanita dari memakai haruman di khalayak ramai, terutamanya jika ada lelaki yang bukan mahram.

-  Tetapi iklan di tv selalu mengajak para wanita agar memakai minyak wangi di khalayak ramai dan menjadikan minyak wangi tersebut sebagai bahan penggoda kepada para lelaki.  Ini ternyata maksiat yang jelas.  Iklan-iklan minyak wangi dan alat solek wanita banyak membawa mesej ini.


Contoh 5:

Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah melarang lelaki dan wanita dari berikhtilat, yakni bercampur bebas sesama mereka.

-  Tetapi iklan di tv selalu menunjukkan bahawa percampuran lelaki dan perempuan adalah suatu yang meriangkan dan menyeronokkan.  Malah ia suatu yang lumrah dalam kehidupan sosial masyarakat moden hari ini.  Contoh iklan yang mengenengahkan mesej begini sangat banyak.


Contoh 6:
Sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam ialah makan dan minum dalam keadaan duduk.  Dan jika minum berdiri pun tidak mengapa jika sekali-sekala dan mengikut keadaan tertentu.

-  Tetapi, iklan di tv selalu menunjukkan betapa makan dan minum secara berdiri ini sebagai suatu amalan harian dan menjadi kelaziman.  Malah ditonjolkan makan dan minum secara berdiri ini sebagai kehidupan seorang yang aktif dan produktif.  Contohnya iklan minuman isotonik, minuman tenaga, minuman berkarbonat, makanan ringan dan makanan segera.

Minum duduk lebih baik dari minum berdiri

__________________________________________________________________________________


Itu cuma sebahagian contoh sahaja.  Tentu banyak lagi contoh sekiranya kita amat-amati iklan-iklan yang dipaparkan di media.

Tidak peliklah mengapa masyarakat semakin jauh dari kehidupan berlandaskan sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.  Bukan sahaja sunnah-sunnah Nabi tidak diketahui akibat kurang pendedahan kepadanya, malah cara hidup yang bertentangan dengan cara hidup Nabi pula dipromosi setiap hari di dalam media kita khususnya tv.  Minda masyarakat terutamanya anak-anak dan remaja telah dibasuh sejak awal lagi bahawa kehidupan yang dipaparkan tv itulah cara kehidupan yang sebenar dan terpuji lagi tepat.  Astaghfirullah.

Sebab itulah aktiviti menonton tv seharusnya dikurangkan dan dikawal.  Terlalu banyak unsur yang bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam dipertontonkan saban hari.  Ia secara tidak langsung mempengaruhi minda bawah sedar masyarakat kita terutama generasi muda.  Jika orang-orang yang mempunyai latar belakang pelajaran agama pun mudah terpengaruh, inikan pula orang-orang biasa yang tidak mempunyai asas-asas pengetahuan agama yang kukuh.

Jadi, selepas ini jika tuan/puan tertonton iklan orang yang mencukur janggut, bisikkan dalam hati bahawa perbuatan tersebut tidak menepati syara` kerana Nabi suruh kita simpan janggut.  Jika tuan/puan tertonton iklan yang mengajak para wanita mempertontonkan kecantikan mereka, bisikkan di dalam hati bahawa perbuatan itu bercanggah dengan syara` kerana Islam menyuruh wanita-wanita menutup aurat dan disuruh malu.  Dan lain-lain lagi.  Supaya dengan bisikan itu, minda bawah sedar kita membenci perbuatan-perbuatan yang diiklankan tersebut.  Dan membenci perkara yang bercanggah dengan syariat Islam adalah sebahagian daripada Iman.

Semoga kita semua dikurniakan ALLAH Ta`ala akan hidayah dan taufiq untuk melazimi sunnah Nabi sallAllahu `alaihi wasallam.  Bukannya sunnah selain daripadanya, amin.

Sekadar mengajak agar berwaspada.
Read More

KUMAN MASYARAKAT

HIASAN
Para pendakwah yang mengajak masyarakat umum agar kembali kepada al-Quran dan as-Sunnah pasti bertembung dengan pelbagai karenah dan maklum balas daripada masyarakat.  Apabila ditegur bahawa ada sesetengah amalan masyarakat itu salah dan tidak bertepatan, maka pelbagai alasan keluar dari mulut mereka.  Walaupun diterangkan bahawa bahawa dalam al-Quran kata sekian dan hadith kata sekian, tetap mereka memberikan respon yang hampir sama.  Antara yang selalu kedengaran ialah:

“Dalam kitab ada sebut pasal amalan ini.  Takkan kitab tu salah.”

“Tapi ustadz saya kata lain.  Ustadz kat TV pun ada sebut.”

“Majoriti masyarakat kita buat begitu.  Takkanlah mereka yang ramai tu tak betul.”

“Ni dah adat kita.  Mana boleh tinggal dan tak buat.”

“Niat saya baik.  Takkanlah itu pun salah.”

Itulah masalahnya masyarakat kita.  Susah benar hendak beralih paradigma mereka walaupun dijelaskan dengan al-Quran dan hadith.  Ustadz Halim Hasan menamakan masalah ini sebagai KUMAN Masyarakat, iaitu:

K:  Kitab

U:  Ustadz

M:  Majoriti

A:  Adat

N:  Niat

Ya, memang benarlah apa yang telah dikongsikan oleh beliau itu.  Masyarakat selalu menyandarkan amalan-amalan mereka dengan 5 perkara di atas sebagai hujah bahawa amalan-amalan mereka itu benar atau baik, dan tidak wajar ditinggalkan.  Tidak sepatutnya begitu.

Jawapan-jawapan yang diberikan oleh masyarakat itu tidak dapat dijadikan hujah.  Kerana:

1)  Bukan semua kitab yang terdapat dalam masyarakat kita sahih dan tepat berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah.  Bahkan banyak kitab-kitab yang berlegar dalam masyarakat kita dan juga seluruh dunia ummat Islam, padanya terdapat riwayat hadith dan kisah-kisah yang palsu dan tidak berasas.  Tidak dapat tidak, kita mesti tapis sumber ambilan bacaan kita dan mesti pandai memilih kitab-kitab yang sahih kandungannya.

Kitab Sahih al-Bukhari adalah kitab yang paling sahih dirujuk ummat Islam selepas al-Quran al-Kariim. Ia mengumpulkan hadith-hadith yang sahih dari Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.

2)  Bukan semua ustadz mempunyai kefahaman yang baik dalam semua bidang ilmu.  Dan yang paling asas ialah ustadz tidak maksum.  Jadi, tidak sepatutnya kita menjadikan kata-kata ustadz melebihi kata-kata ALLAH dan RasulNYA.  Sekiranya sama, nah silakan.  Sekiranya berbeza, tolaklah kata-kata ustadz dan ambil kata-kata ALLAH dan RasulNYA dari hadith-hadith yang sahih.

3)  Kebenaran tidak boleh diukur dengan majoriti.  Jika majoriti adalah ukuran kebenaran, maka makin jauhlah manusia dari kebenaran yang sebenar.  Kerana pada zaman Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam, majoriti tidak bersama Baginda sedangkan kebenaran berada pada pihak Baginda.  Hari ini juga begitu.  Manusia yang mengikuti kebenaran dan teguh di atasnya hanyalah sedikit.

4)  Adat tidak sepatutnya diterima sebagai amalan sekiranya bercanggah dengan hukum syara`.  Tetapi jika sesuatu adat itu tidak bercanggah dengan syariah Islam, maka dibenarkan kita untuk mengamalkannya.  Jadi, amalan-amalan sahih dari Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam mesti dijadikan amalan kita.  Bukannya adat.

5)  Niat tidak menghalalkan cara.  Dalam Islam, syarat sesuatu amal dikira sebagai suatu amalan soleh ialah ia mesti mempunyai niat yang ikhlas kerana ALLAH dan cara melaksanakannya mestilah tepat dengan syariat Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.  Maka, jika caranya tidak betul dan bercanggah dengan petunjuk Nabi, maka niat yang ikhlas tidak cukup untuk dijadikan hujah bahawa amalan itu suatu amalan yang diterima oleh ALLAH `Azza wa Jalla.

Sewajibnya apabila kita mendapat tahu sesuatu yang disampaikan itu adalah sahih dari al-Quran dan as-Sunnah, kita mestilah mengambilnya 100% tanpa ragu-ragu.  Sepatutnya kita berani untuk keluar dari kepompong kebiasaan masyarakat dan tidak lagi menjadikan alasan-alasan seperti kitab, ustadz, majoriti, adat, niat dan lain-lain lagi sebagai penghalang kepada kita untuk menganjakkan diri dan mengamalkan ajaran Islam yang sebenar.

Anjakan ini memerlukan keyakinan yang kuat.  Dan keyakinan yang kuat itu hanya bisa terhasil dengan mempunyai ilmu.  Untuk itu, kita mesti terus mengemaskinikan diri kita dengan ilmu-ilmu agama yang benar dan tidak lagi bergantung kepada apa yang telah kita belajar semasa kecil dahulu.  Al-Quran mesti kita fahami maksud ayat-ayatnya.  Hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam mesti kita hayati ajaran-ajarannya.  Dan kalam-kalam salafussoleh mesti kita ketahui nasihatnya.  Supaya Islam yang ada pada kita bukanlah Islam ikut-ikutan, tetapi Islam yang sebenar berdasarkan apa yang diturunkan oleh ALLAH `Azza wa Jalla kepada Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam.

Moga-moga perkongsian ini menyedarkan kita bahawa memang terdapat kuman yang melemahkan masyarakat kita dalam usaha menganjakkan diri kepada ajaran Islam yang sebenar.  Dengan menyedarinya, ia dapat menjadikan kita sebagai Muslim yang lebih kuat, bersedia dan tidak lemah terhadap kuman masyarakat yang disebutkan di atas.  Kepada ALLAH lah kita memohon akan hidayah dan taufiq…

Sekadar mengingatkan,
Read More

KISAH IBU DAN ANAK - TUDUNG

Seorang pemuda terdengar dari balik dinding sayup-sayup perbualan jirannya iaitu seorang ibu tua dengan anaknya…

“Ibu..” suara si anak memecah kesunyian.

“Hmmm ?”  ibunya menyahut.

“Ibu!” si anak meninggikan sedikit suaranya untuk mengambil perhatian ibunya.

“Apa?” si ibu menyahut panggilan anaknya.

“Mmm, anu … tadi saya ke masjid dengar ceramah… Ibu dengarlah ni !”  si anak ingin meminta ibunya agar memberikan perhatian pada kata-katanya.

“Iya! Ibu dengar. Cakap ajalah. Kan ibu tengah sibuk memasukkan benang ke jarum ni.  Susah pulak rasanya.  Agaknya mata ibu sudah nak rabun…” terang ibunya.

“Bu!”  panggil anaknya.

“Apa dia ? cakap ajelah, sayang ibu ooi”  jawab ibunya.

“Tadi, di masjid seorang ustaz bercerita soal tudung. Katanya pakai tudung itu wajib.  Ibu, mulai sekarang saya mau pakai tudung.  Boleh tak Bu?” jelas si anak dengan semangat sekali.

“Jangan !!”  larang ibunya.

Pemuda dari balik dinding makin menajamkan perhatian pendengarannya.

“Tapi tu perintah Allah.  Kalau tidak patuh kita berdosa, Bu.  Boleh ya?Saya mau pakai tudung ya?” pinta si anak.

“Kan ibu kata JANGAN!!”  ibunya sekali lagi melarang.

“Tapi bu.. bukan ke lebih baik saya memakai tudung kerana kita orang Islam dan sudah tentu dapat menjaga maruah dan harga diri saya…Betul tak bu…? Bolehlah bu..”  pujuk si anak.

 “TIDAK !” Si ibu tetap dengan keputusannya melarang anaknya memakai tudung.

 “Kenapa ? Atau ibu terpengaruh dengan cerita bohong pasal memakai tudung? Kata Ustaz, tudung itu bukan budaya Arab. Itu Syariat Islam. Islam yang sebenar bukan adat. Dari dulu memang diwajibkan demikian, bukan trend baru-baru ini aja.”  terang si anak.

 “Iya, iya Ibu faham tu.  Tapi ibu kata JANGAN !”  si ibu tetap dengan larangannya.

“Jadi Ibu melarang saya nih… Bu,mau tak mau saya tetap akan pakai tudung. Terserah Ibu nak kata apa.  Tak perlu taat pada orang tua, kalau orang tua itu menyuruh maksiat pada perintah Allah.”  si anak memberikan hujah.

“Kamu tak faham-faham lagi ke?  Ibu kata jangan, jangan, JANGAN !!!” si ibu berkeras.

“WALAU APAPUN JADI BESOK SAYA TETAP PAKAI TUDUNG. MUKTAMAD!”  si anak pula berkeras.

 “JANGAN !”  balas si ibu.

 “TUDUNG !”  balas si anak pula.

“JANGAN !”  balas si ibu lagi.

“TUDUNG !!”  jerit si anak.

“J A N G A N !!!”  tegas si ibu.

“TUDUNG!!!!”  tegas si anak pula.

Pemuda tadi yang mendengar di sebalik dinding sudah tidak dapat menahan keinginannya.  Ia terus keluar dari balik dinding untuk bertemu ibu dan anak itu dengan niat membela si anak agar si ibu bersetuju dengan kemahuan si anak.  Tangannya sudah terangkat di depan pintu untuk mengetuk namun terdengar lagi kata-kata dari si ibu …

“KAMU NI BUDIN, IBU KATA JANGAN.. JANGANLAH! KAMU KAN LAKI-LAKI…..”  si ibu bersuara tegas dalam lembut.

Pemuda, Si jiran sebelah pun berlalu ..dengan langkah yang longlai.

Hehehe, serius betul baca nampak……………………..


Read More

CINTA MONYET


(Saya petik dari kiriman seorang kenalan di Facebook)

Romi dan Juli (kedua-duanya bukan nama sebenar) berasal dari dua kedudukan yang berbeza. Romi membesar di pasar bersama keluarganya yang besar. Sementara Juli pula membesar di kuil bersama seluruh keluarga besarnya.

Setiap keluarga besar mereka mempunyai ketua dan mereka saling tidak menyenangi di antara satu sama lain. Kawasan kuil menjadi kawasan larangan bagi kabilah Pasar. sementara kawasan pasar menjadi kawasan larangan bagi kabilah Kuil.

Mereka yang melanggar peraturan dan memasuki kawasan lawan, mereka akan diserang beramai-ramai bagaikan kawanan mafia menyerang musuhnya. Dan akan sekali lagi dihukum di kawasan sendiri, kerana tidak patuh kepada undang-undang kabilah.

Begitulah sikap kefanatikan mereka terhadap kelompok masing-masing. Dua dunia yang saling bertentangan walaupun hakikatnya mereka sama.

Namun tidak bagi Rumi dan Juli. Pertemuan pertama mereka tanpa disengajakan itu telah membuahkan bibit cinta di antara mereka. Hanya dengan sedikit usaha dari keikhlasan Rumi, cintanya berbalas. Mereka sekarang sering bertemu secara sembunyi. Kisah cinta mereka sering berlayarkan kawasan-kawasan selain pasar dan kuil. 

Sehinggalah satu hari, Rumi dibawa ke kawasan kuil. Mungkin kerana terlalu ramai orang di kuil ketika itu, ramai yang tidak perasan Juli sedang membawa orang asing. Malah, mereka tidak menyedari orang asing itu dari kabilah yang mereka benci.

Tetapi, tidak bagi ketua kabilah itu, hidungnya tajam menghidu bau penceroboh. Dia segera mengeluarkan isyarat penceroboh, dan semua pengawal-pengawal keluarga besar itu segera mencari ‘orang asing’. Akhirnya Rumi dikesan sedang bergurauan dengan Juli di salah satu sudut kuil.

Tanpa belas kasihan, dia diserang dan dihalau keluar dengan kasar. Juli tidak dapat melakukan apa-apa. Segalanya berlaku begitu pantas. Dengan sedih, Juli hanya mampu melihat Rumi berlalu pergi dengan kekecawaan yang berat.

Peristiwa tersebut benar-benar menghentak Rumi. Mungkin ini pertama kali dia dipermalukan sedemikian rupa. Oleh kerana terlalu tertekan, dia bersama kawan-kawannya bertindak liar. Mereka mengganggu keamanan setempat dan mula merosakkan harta benda awam.

Juli semakin merindui Rumi. Dia nekad untuk meninggalkan kawasan kuil dan mencari Rumi di luar sana. Dan tanpa berlengah, dia mengorak langkah. Di tengah kesibukan, dia berjaya keluar tanpa dikesan. Dan sekarang dia cuba menghala ke arah mana kali terakhir dia melihat Rumi pergi selepas dihalau.

Setelah beberapa ketika berputar dan berlegar. Akhirnya, dia menemui Rumi yang ketika itu sedang berehat dalam kemuraman. Pertemuan itu sungguh tidak disangkakan Rumi, tetapi ianya bagaikan mimpi jadi kenyataan. Kerinduannya terubat. Mereka akhirnya kembali bersama. Memenuhi ruang cinta yang kian kosong hampa. Kini berseri dengan cahaya.

Tapi kegembiraan mereka juga tidak lama. Juli tidak sedar rupanya dia kini di kawasan terlarang. Kawasan Pasar. Sebagaimana tajamnya hidung ketua kabilah kuil, tak kurang juga sensitifnya ketua kabilah pasar. Kehadiran Juli segera dikesan dan arahan mengesan segera dikeluarkan.

Kekecohan berlaku. Dan Juli sedar dia dalam bahaya. Tanpa berlengah panjang, dia segera mengangkat langkah seribu. Dikejar pengawal-pengawal kabilah yang datang dari serata arah. Rumi yang cuba melindungi telah segera dihalang oleh pengawal-pengawal yang lain.

Oleh kerana Juli pantas bertindak. Dia berjaya menyelamatkan diri dari diserang oleh pangawal-pengawal kabilah pasar. Dan kini dia telah selamat kembali ke kawasan Kuil.

Tanpa disedari, kekecohan di pasar telah menarik perhatian keluarga besar Kuil. Mereka dengan jelas melihat bagaimana ahli kabilah mereka dipermalukan. Ini benar-benar memarakkan lagi apa kemarahan kabilah Kuil. Akhirnya, ketua mengeluarkan arahan untuk keluar dan menyerang kabilah pasar.

Kedatangan bala tentera kabilah kuil benar-benar memeranjatkan. Kabilah pasar juga tidak segan silu menentang pencerobohan besar-besaran itu. Maka berlakulah peperangan yang maha dahsyat itu. Tanpa persenjataan yang hebat, ramai yang cedera parah dan tumbang. Akhirnya, kabilah pasar terpaksa berundur. Peperangan itu berakhir dengan kemenangan kabilah Kuil.

Rumi turut cedera. Kakinya kini tempang. Bertambah malang, dia kini dihalau oleh kabilahnya. Dihukum atas kelalaiannya mentaati peraturan, kerana mabuk dibius cinta. Oleh kerana tiada tempat lagi hendak dituju. Dia mengambil keputusan untuk pergi jauh. Landasan kereta api itu dikatakan tempat terakhir kelibat Rumi terlihat.

Juli semakin murung. Setelah kejadian itu, tidak sedikit usaha yang dia cuba lakukan untuk mencari Rumi. Namun segalanya hampa.

Kisah cinta mereka berakhir begitu sahaja. Betapa mahal bayaran yang terpaksa dikeluarkan hasil cinta terlarang tersebut. Perbalahan, kecederaan, kemusnahan dan yang paling tak tertahankan adalah kesan sakit dan rindu di dalam hati yang merana.

TAMMAT

Sumber : Salurang Dokumentari Animal Planet – ASTRO

Watak Utama :
1) Rumi – Monyet Jantan jenis Macaca Mulatta
2) Juli – Monyet Betina jenis Macaca Mulatta
3) Kabilah Kuil – Keluarga Monyet di kawasan Kuil
4) Kabilah Kuil – Keluarga Monyet di kawasan Pasar

Latar Belakang : Bangkok, Thailand.

Pengajaran : Kalaulah cinta itu sekadar bergurau, bertemu, berdua-duaan tanpa berlandaskan syariat.. monyet pun faham erti cinta!!!

PUTUS CINTA....

Read More

KAWE SEUMPAMO LAYE-LAYE...


Aku umpama layang-layang. Terbang bebas di udara, tetapi masih di dalam radius tali keimanan. Kuharap tali itu kuat, supaya aku tidak terlepas melayang tak ketentuan, tidak sesat untuk mencari jalan pulang. Terbang bebas gembira, tapi masih dalam batasan…

Namun kawan, sekali sekala kau tarik & rentaplah tali itu, supaya aku tidak terlalu seronok lalai dalam bebas terbang. Agar bukan sahaja dipegang tali iman, malah berjaga dalam ketaqwaan…

Andai aku jatuh tersungkur ke muka bumi, bantulah aku kawan. Andai talinya masih ada dan tidak putus, kau bersihkanlah aku dan bantulah untuk terbangkan aku semula. Aku barangkali tidak mampu terbang lagi jika tanpa bantuanmu kawan…

Andai taliku terputus. Oh, janganlah kau biarkan diriku wahai kawan. Mungkin aku terlalu lalai dan alpa, sehingga ribut pun mahu kucuba. Walau ke ceruk mana pun aku tersesat terputus tali itu, carilah aku. Carilah aku. Jangan biarkan aku tanpa tali itu. Kerana tanpa tali itu, aku takkan dapat terbang lagi. Aku hanya menjadi layang-layang yang tidak berguna. Menangis sendiri…

Kawan, terima kasih jika engkau setia dan tidak putus asa mencariku. Temukanlah aku dengan tali itu. Aku ingin terbang lagi. Dan kali ini pasti aku lebih berhati-hati. Agar tali itu tidak terputus lagi…

Ya, aku umpama layang-layang. Tariklah dan rentaplah sekali sekala tali itu wahai kawan. Tapi, jangan pula kau tarik dan rentap kuat-kuat. Kerana yang begitu juga, barangkali boleh membuatkan aku terputus lagi…

Terima kasih kawan. Dengan bantuanmu aku bisa terbang tinggi…
Read More

PERKATAAN ARAB DAN TULISAN RUMI

Tulisan rumi tidak akan dapat mengganti tulisan `Arab apabila kita menulis kalimah-kalimah `Arab.  Terimalah kenyataan itu.  Sebab itulah, ada berbagai-bagai variasi tulisan rumi untuk perkataan yang sama.  Contohnya:
1)  insyaallah, insha-Allah, inshaallah, insyaALLAH, insha’ALLAH, in sha’ ALLAH, in shaa’ ALLAH, inchaallah, in sya’ ALLAH dan sebagainya.

2)  assalamualaikum, assalamu`alaikum, assalamu’alaikum, as-salamu-alaikum, as-salaamu `alaikum dan sebagainya.

3)  mashaallah, machaallah, ma sha’ ALLAH, ma shaa’ ALLAH, masyaALLAH, mashaAllaah dan sebagainya.

4)  alhamdulillah, alhamdu-lillah, al-hamdu-lillah, al-hamdu-li-ALLAH, alhamdulillaah dan sebagainya.

5)  amin, aamiin, amiin dan sebagainya.

6)  lailahaillallah, la ilaha illa allah, la ilaha illallah, la ilaha illa ALLAH dan sebagainya.

7)  shalawat, sholawat, solawat, selawat dan sebagainya.

8)  dzikir, zikir, dzikr, dhikr dan sebagainya.

9)  aidilfitri, eidulfitri, `eid al-fitr, idulfitri, `idul-fitri dan sebagainya.

10)  qalbu, kalbu, qalb dan sebagainya.

Boleh belaka!

Asalkan cara menyebutnya betul mengikut makhraj dan mad sudah memadai.  Yang terbaik ialah kalau ada Arabic font, gunakanlah ia.  Jika tiada, tidak sempat atau malas hendak menaipnya, tidak mengapalah menulis dengan tulisan rumi dengan variasi yang kalian pilih.  Masing-masing ada cara tersendiri mengikut kepada pendedahan masing-masing.  Saya juga mempunyai cara saya tersendiri…

Tidak perlu berkeras sangatlah dalam hal sebegini.  Melainkan kalau ada yang menulis dengan cara yang sengaja salah, maka perbuatan itu hendaklah ditegur.  Contohnya menulis “semelekom” dan seumpamanya.

Walaupun saya berpendapat tidak perlu berkeras dalam hal sebegini, namun penambahbaikan amat dialu-alukan.  Dengannya masyarakat memandang penting untuk menulis perkataan-perkataan `Arab secara rumi dengan baik dan supaya sebutannya hampir dengan sebutannya yang sebenar… :)

Apapun, sekali lagi saya tegaskan seperti permulaan tulisan di atas, bahawa tulisan rumi tidak akan dapat menggantikan tulisan `Arab yang sangat unik dari segi sebutannya.  Bahasa `Arab adalah adalah bahasa syariat Islam, jadi sebaik-baiknya ia ditulis dalam tulisannya yang sebenar, jika mampu.

Dan kalau tulis dalam bahasa Arab, ejaannya mestilah dipastikan betul supaya tidak salah maknanya dan lari dari maksud asal.  Ini kena ambil perhatian.

Allahu A`lam.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML