Friday, July 18, 2014

DI SANA BERJUANG, DI SINI BERSENANG..

Di sana,

Buminya bermandikan darah pejuang agama,

Rakyatnya bergentayangan di melata tempat,

Suasananya seakan suram tak bercahaya,

Meski matahari pagi tidak pernah sirna menerangi sekujur mayat..Di sana,

Bom-bom dan peluru menjadi santapan harian mereka,

Dibunuh dan dizalimi sudah mereka lali,

Jatuh dari berlari sudah selari dalam kudrat mereka,

Luka parah sudah berulangkali tergores di atas jasad yang semakin merindui mati..Di sana,

Tumbukan dan tendangan itulah layanan yang sentiasa ada,

Dipijak dan ditindas sudah pasti selalu mengenai mereka,

Namun, mereka tetap berusaha dan berusaha..

Terus memperjuangkan kebenaran untuk negara Islam tercinta..Di sana,

Mereka amat merindui syahid fisabilillah,

Sebab itu mereka tidak pernah kenal apa itu kalah,

Matlamat mereka adalah Jannah,

Tujuan utama mereka adalah kerana Allah..
Di sana,

Mereka terus berjuang dan berjuang sehingga menemui Ilahi,

Mereka percaya bahawa pertolongan Allah itu ada,

Mereka percaya, doa umat Islam sejagat pasti mengiringi perjuangan ini,

Mereka percaya, kuasa Allah akan terserlah jua..Mereka percaya..

Islam akan menang..

Kita juga percaya..

Islam pasti menang..“Ya Allah, selamatkanlah umat-umat Islam di Syria, Mesir, Palestin dan negara-negara lain. Selamatkanlah akidah kami semua. Selamatkanlah iman umat di Malaysia ini. Selamatkan kami semua dari azab-Mu.”Di sini,

Kita kelaparan rohani,

Kita makin ketandusan iman di hati,

Nafsu makin menguasai diri,

Emosi pula makin galak merosakkan diri..Di sini,

Kita masih leka dengan fantasi duniawi,

Kita masih suka dengan ajakan Jahili,

Kita masih sakan berseronok sana sini,

Sedang kita lupa bahawa Dia selalu memerhati..Di sini,

Kita miskin pejuang syahid fisabilillah,

Alasannya, negara masih stabil dan tidak perlu berperang,

Jadi, kita hanya perlu menunggu mati sajalah,

Tidak perlu bersusah payah menanam semangat juang dalam suasana tenang..Di sini,

Kami semakin sedar dan menginsafi,

Erti perjuangan, kebenaran dan keadilan,

Kami semakin tahu dan mendalami,

Erti syahid dan mati yang sia-sia tanpa iman..Kita terus berdoa kepada Ilahi,

Kita memperbaiki sahsiah diri,

Kita berusaha bangkit mengubah persepsi diri,

Kita usahakan lebih untuk ke arah mentarbiah diri..


"Kamu membunuh kaum yang rindukan Syahid."


TERUSKAN DOA DAN MUJAHADAHMU!!


Palestin. Negara itu masih menjadi perhatian. Negara itu masih bermandikan darah. Namun, benarkah kita semua terutamanya Islam mengetahui tentangnya? Benarkah kita peduli tentangnya? Atau sekadar tahu, tetapi tidak membantu. Atau sengaja membutakan mata untuk tidak melihat? Atau sengaja memekakkan telinga tidak mahu mendengar jeritan jiwa mereka? Atau sekadar lihat dan dengar, tapi, doa tidak pernah sekali dihulurkan?Jangan lokek untuk membaca qunut nazilah untuk mereka…

Di Palestin..
Ramai pelajar tak datang kelas kerana mati syahid..
Di Malaysia..
Ramai pelajar yang ponteng kelas kerana malas..

Di Syria..
Para manusia berjuang sehingga dibelasah, dibunuh, ditembak dan dipancung..
Di Malaysia..
Para manusia bersenang dengan hiburan cinta duniawi semata-mata..

Jangan sekadar melihat video sengsara mereka..
Tapi, mari kita sama-sama mendoakan kesejahteraan mereka..
Jangan sekadar meraung melihat derita mereka..
Tapi, mari kite bergerak bersama membina sahsiah unggul Islamiah dalam diri, hati dan jiwa..
Jangan sekadar menitiskan air mata duka kerana seksaan mereka..
Tapi, mari kita berpakat untuk mujahadah bersama melawan nafsu Syaitaniah dan Jahiliyyah dalam diri kita..

Semoga usaha kita nanti menatijahkan perjuangan yang sebenar yang bermula dalam diri sendiri..
Semoga usaha kita nanti mendapat perhatian-Nya..
Semoga usaha kita nanti bakal menghadiahkan kemenangan yang sebenar untuk Islam di seluruh dunia..
Semoga usaha kita nanti mendapat perlindungan dari Ilahi..

♥ Umat Islam Itu Bersaudara ♥

Sama-sama kita terus berdoa untuk mereka. Sama-sama kita teruskan usaha untuk mujahadah memperbaiki diri ke arah kebaikan.


Read More

NABI YANG SELALU TIADA MAKAN

Kita pernah membaca cerita Nabi Muhammad s.a.w. yang dikisahkan selalu mengalami lapar, perut kosong kerana tidak makan, hingga ada waktunya terpaksa perutnya diikat dengan batu. Sukar hendak kita bayangkan bagaimana perut kosong yang perlu dibantu supaya tidak terasa terlalu pedih kelaparan, dengan mengikatkan ketul-ketul batu pada perut itu.

Dalam buku Muhammad s.a.w. Insan Teladan Sepanjang Zaman hasil karya Tok Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat (2008), antara lain digambarkan sewaktu membuat persiapan Perang Ahzab, Rasulullah s.a.w. turut bersama-sama dengan para sahabat, memerah keringat menggali parit untuk benteng pertahanan.

Baginda turut memunggah tanah dan batu-batu yang berat, menyebabkan seluruh fizikal merasai sakit, terasa pedih hingga ke pangkal hati. Untuk mengurangkan kepedihan akibat rasa lapar, Rasulullah s.a.w. mengambil beberapa ketul batu, kemudian dibalut dengan kain dan mengikat ketat pada perutnya. Baginda berbuat begitu selain untuk mengurangkan rasa lapar, juga untuk mengelakkan daripada kecederaan akibat bekerja berat dalam keadaan perut kosong.

Dalam buku Meraih Keampunan Allah karangan Jamilah al-Mashri (2004), terdapat pula cerita yang diriwayatkan Imam Ahmad dan Tabrani, bahawa pada suatu hari, Fatimah memberikan sekeping roti kepada ayahnya Muhammad s.a.w. Nabi mengambil dan berkata : “Ini adalah makanan pertama yang dimakan oleh ayahmu sejak tiga hari yang lalu.”

Bayangkan! Rasulullah tiga hari tak makan! Ada pula riwayat bahawa Abu Hurairah berkata, “Aku menemui Nabi s.a.w. ketika baginda sedang solat sambil duduk, lalu aku bertanya : ‘Wahai Rasulullah, aku melihatmu solat dalam keadaan duduk. Apa yang menimpamu?’ Baginda menjawab : ‘Lapar, wahai Abu Hurairah’.”

Dan ada beberapa peristiwa lagi sirah Rasulullah, yang menyebabkan kita berfikir – alangkah berbezanya dan jauhnya perbezaan antara corak hidup kita hari ini dengan corak hidup Rasulullah dan para sahabat di zaman itu.

Tentulah ini bukan cerita tentang kedhoifan. Nabi Muhammad s.a.w. mempunyai segala peluang untuk menjadi orang terkaya di zaman itu, sekiranya baginda memilih untuk menjadi kaya. Baginda sendiri sejak muda telah terkenal dengan bakat berniaganya, hingga tokoh korporat zaman itu, Siti Khadijah, mengamanahkan perniagaan kepada baginda s.a.w.

Para sahabat seperti Othman bin Affan dan Abdul Rahman bin Auf adalah orang-orang kaya yang banyak harta dan sentiasa mahu menyumbang. Kemudian, hasil rampasan perang pun, boleh memberikan kekayaan kepada Nabi s.a.w. sekiranya baginda mahu mengambil bahagiannya.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari, daripada Umar Al-Khattab, katanya : Pada suatu hari, saya masuk menemui Rasulullah s.a.w. di rumahnya, baginda sedang berbaring di atas pasir. Baginda tidak menggunakan sebarang alas untuk mengalaskan antara tubuhnya dengan pasir. Kesan-kesan pasir jelas kelihatan di bahagian rusuknya.Begitulah Rasulullah s.a.w. Bukan baginda tidak mampu. Kalau baginda mahu, bukan baginda tidak mampu untuk mengadakan lantai yang beralas atau membina rumah yang besar dan mewah sekalipun. Baginda mampu mengadakan semua itu, kalaulah itu yang baginda pilih. Tetapi, baginda tidak memilih yang itu.

Betapa zuhudnya baginda s.a.w. Membaca sirah Rasulullah s.a.w. dan para sahabat berulangkali dari pelbagai sudut, akan membuatkan kita merasai perbezaan corak hidup mereka yang ketara itu.

Kita seringkali kekenyangan, seringkali diberi kemewahan. Kita juga seringkali merungut, itu tak sedap, itu tak kena dan macam-macam. Kita juga selalu merungut, tilam ni keras, simen ni panas dan lain-lain lagi.

Nabi s.a.w pula??

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut.

Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda.

Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.

“Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?”

Lalu baginda menjawab dengan lembut, “Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin menjadi beban kepada umatnya?”

“Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.”

Subhanallah… hebatnya pengorbanan dan kasih sayang yang ada pada baginda.

Bagaimana kasih sayang kita kepada Rasulullah S.A.W. ??Jika ku soal pada hati tentang apa yang diingini, pastilah aku ingin menjadi salah seorang pengikut yang amat setia padamu dan amat patuh pada ajaran yang dibawa olehmu. Pastinya aku ingin menjadi semulia insan yang berada di sampingmu wahai kekasih Allah.

Duhai diri, apakah mungkin fantasi menjadi realiti andai dirimu masih dibelenggu kejahilan, tersesat di dunia yang sementara, pujuklah hati, bawa hatimu kepada Ilahi.Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad..
Read More

KERANA LIDAH, KITA KE NERAKA.

“Kebaikan itu ialah luhurnya budi pekerti, dan dosa itu ialah yang berkecamuk di dalam dirimu dan engkau benci dilihat orang ke atasnya.” (Riwayat Muslim)Umat Islam kan bersaudara…
“Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.” (Surah Al-Hujurat : 10)

Larangan mengumpat, mengejek dan yang sewaktu dengannya…
“Hai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.” (Surah Al-Hujurat : 11-12)


 

Kita sedang membuka KEAIBAN sahabat kita, bagi kita tidak mengapa..sedangkan itu AMARAN ALLAH..

Kita sedang MEMFITNAH seorang hamba Allah, bagi kita tiada siapa yang mengetahui kebenarannya..sedangkan kita tidak peka bahawa kita dalam PEMERHATIAN ALLAH..

Kita sedang melepaskan TANGGUNGJAWAB kita terhadap orang lain, bagi kita tidak kisah, kita ada kuasa..tapi kita tidak sedar, jalan yang sedang kita tuju adalah jalan menuju AZAB ALLAH..

p/s : Pergunakanlah LISAN dengan sebaik-baiknya..jangan sampai ada HATI-HATI INSAN yang terluka oleh UCAPAN kita, jangan sampai ada hati yang menderita akibat PERKATAAN kita..

Dari Abu Hurairah r.a., sesungguhnya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam…” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

*Kerana lidah, badan binasa.. Kerana lidah juga, kita boleh terhumban ke Neraka..

Selalu ingatkan diri kita sendiri :
“Janganlah kamu sedih oleh perkataan mereka. Sesungguhnya kekuasaan itu seluruhnya adalah kepunyaan Allah. Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah Yunus : 65)

Duhai hati! Lapangkanlah dadamu dengan memaafkan mereka yang sering memperli, mengata dan menyakitimu. Kerana sesungguhnya, Allah telah memperlihatkan aib mereka padamu, maka sebab itulah kau mudah terasa hati. Sedang kau masih dikasihi manusia kerana Allah masih menutup aibmu.
    “…dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka Allah    mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang.” (an-nur:22)

    “Jadilah pemaaf dan suruhlah orang yang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang yang bodoh.”(al-A’raf:199)
Read More

ISLAM YANG SEBENARIslam. Itulah agama yang satu. Agama yang mendapat pengiktirafan dari Yang Maha Esa. Syumul bermaksud sempurna (kamil) dan menyeluruh. Ya. Islam itu lengkap dan menyeluruh. Islam meliputi segala aspek dunia dan akhirat. Aspek kehidupan, kematian, kemasyarakatan, akhlak murni, sosial, ekonomi dan banyak lagi.

Kadang-kadang diri ini berasa pelik dan hairan.Kadang-kadang, sedih juga dengan sikap yang sebegini. Kita semua tahu, tapi, ramai yang buat-buat tak tahu.

Situasi :-

1) Dia seorang yang menjaga aurat. Tapi, dia ber’couple’. Ber’dating’ walaupun tidak berpegangan tangan. Sering ber’sms’, ber’call’ dan lain-lain lagi.
2) Dia seorang yang suka menolong kawan. Tapi, mulutnya seringkali mengumpat.

3) Dia seorang yang suka berhujah tentang agama. Tapi, dia suka menyakiti hati sahabatnya. Sering menghina dan mencaci.

Persoalan di sini, benarkah si dia itu Islam yang sejati??

Benarkah itu yang diperintahkan-Nya??

Ya. Islam.

Sebab tertera di IC. Sebab namanya baik. Sebab dia belajar agama.

Tapi, dia dan kita semua selalu lupa.Tentang satu perkara. Bahawa Islam itu syumul dan menyeluruh. Tak boleh ambil separuh-separuh.Kita ambil ayat ini untuk menyuarakan fitrah,

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri , supaya kamu merasa cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kamu yang berfikir.” (Al-Rum : 21)

Kononnya ber’couple’ itu satu keperluan. Fitrah manusia untuk berkasih sayang.

Tapi kita abaikan ayat ini,

“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan jalan yang buruk.” (al-Isra: 32)

Kita buat-buat tak tahu dengan hadis ini,

Dari Jabir bin Samurah berkata; Rasulullah SAW bersabda: Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya. (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi)

Kita ambil ayat ini untuk kita menutup aurat,

“Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: Hendaklah mereka melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka.”(Al-Ahzab : 59)

Tapi kita abaikan ayat ini,

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.” (Surah Al-Hujurat : 12)


Kita tetap mengumpat saudara sendiri. Kita tetap sibuk mencari kesalahan orang. :(

Islam itu menyeluruh,

tidak boleh kita ambil separuh-separuh,

apa yang diperintahkan-Nya kita kena patuh,

barulah iman dan takwa di hati teguh. ^^

Islam itu agama Allah,

Tidak boleh sesuka hati kita nak membantah,

Kita perlu amalkan dengan penuh,

Moga usaha kita nanti beroleh barakah.

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu. Tetapi jika kamu menyimpang (dari jalan Allah) sesudah datang kepadamu bukti-bukti kebenaran, maka ketahuilah, bahwasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (Surah Al-Baqarah : 208-209)

“Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barang siapa mendurhakai Allah dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata.” (Surah Al-Ahzab : 36)


*Sama-sama kita koreksi diri sendiri*
~Wallahua’lam~
Read More

SUDAHKAH KITA BERSYUKUR??

“Dan Dia-lah yang telah menciptakan bagi kamu sekalian, pendengaran, penglihatan dan hati. Amat sedikitlah kamu bersyukur.” (Surah Al-Mu’minun : 78)

Lihat diri kita. Sudahkah kita bersyukur??


Kita punya mata untuk melihat. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan melihat maksiat? Atau melihat keindahan serta kebesaran-Nya?

Kita punya telinga. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan mendengar umpatan dan aib-aib manusia? Atau mendengar alunan zikir mengingati-Nya?

Kita punya tangan. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana caranya kita bersyukur? Adakah dengan memegang dan melakukan benda-benda haram? Atau banyak bersedekah dan membantu ummah?

Kita punya kaki. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana caranya kita bersyukur? Adakah dengan melangkah ke arah kejahatan dan kemaksiatan? Atau melangkah ke masjid dan tempat-tempat kebaikan?

Kita punya lidah. Boleh bercakap. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan cara menceritakan keburukan manusia? Atau dengan berkata baik?

Kita masih bernafas. Sudahkah kita bersyukur? Bagaimana kita bersyukur? Adakah dengan mengulang kembali dosa-dosa kelmarin? Atau menggunakan peluang hidup itu untuk kembali berpaut pada-Nya?

Ucaplah : ALHAMDULILLAH..

Lakukanlah : PERUBAHAN KE ARAH KEBAIKAN MUNUJU ALLAH..
Read More

JOM TEMBAK DOA BERTUBI-TUBI!!


Moga air mata yang mengalir, membuahkan rasa cinta untuk mereka!

Moga, doa terus laju mengalir di bibir, di hati dan dalam sujud kita..

Gaza.

Palestin.

Syria.

Kita sedap makan nasi lemak.
Mungkin di sana, ada yang sedang mati ditembak. :(

Kita sedap makan roti bom.
Mungkin di sana, ramai yang sedang mati dibom. :(

Kita gembira. Hingga terlupa.
Mungkin di sana, ramai yang sedang menangis hiba. :(
Ingatkah kita pada negara-negara Islam itu? :(
Ingatkah kita pada saudara-mara kita di sana tu? :(
Doa dalam sujud terakhirmu.
Doa dalam hatimu.
Boikot apa yang perlu.
Tinggalkan maksiat yang dah semakin menyelaputi kalbu.
Jangan lokek untuk membaca qunut nazilah untuk mereka-mereka itu.
Saban hari, kita asyik dengan suka-suki duniawi.

Perkara-perkara lalai sentiasa mengelilingi kita.

Tapi di sana, mereka sedang mengharap bantuan kita.

Walau hanya seungkap doa yang tulus pada Ilahi.Ketahuilah, sesungguhnya, mati syahid itu termasuk dalam golongan penghuni Syurga. :”)

Bahagia itu terletak pada iman kita.

Iman pula letaknya di hati.

Bagaimana kita boleh hidup bahagia?

Sedangkan hati kita kotor dek dosa yang menodai.Ayuh! Bangkitlah wahai pemuda dan pemudi!

Sama-sama kita segera kembali pada Allah.

Sama-sama kita tembak doa bertubi-tubi pada umat Islam di dunia ini.

Sama-sama kita bergerak menghancurkan sistem Jahiliah!

*Jaga solat,tinggalkan maksiat,belajar taat,rajin bertaubat,belajar jangan liat dan doa untuk umat.*

-Muhasabah Hamba Yang Serba Berdosa-
Read More

JANGAN SOMBONG YE!

Setiap kita, termasuklah diri yang menulis ini, punya kelemahan dan kekurangan masing-masing. Itu semua bukan untuk disesali, tapi, untuk diperbaiki dan belajar daripada kesilapan diri sendiri.Sebenarnya, kita juga punya kelebihan dan keistimewaan masing-masing. Tapi, bukan untuk kita menyombong dan membangga diri. Sebaliknya, untuk sama-sama saling membantu.

Jika anda bijak pandai, alhamdulillah. :)

Jika anda kaya, alhamdulillah. :)

Bersyukur itu perlu. Bukan setakat di bibir, tapi, dalam pengaplikasian hidup kita. Itu yang utamanya. Bukan dengan memandang rendah pada seseorang yang mungkin tidak sehebat diri anda, bukan dengan menghina insan lain yang serba tak upaya dan bukan juga untuk memperlekehkan manusia yang mungkin tidak sebijak dan sepandai diri anda. :)

Daripada Abdullah bin Amr r.a., beliau berkata : “Rasulullah SAW bukanlah peribadi seseorang Muslim itu yang berkata dan berbuat yang tidak senonoh. Baginda bersabda : ‘Sesungguhnya orang yang terbaik daripada kalangan kamu adalah orang yang paling baik akhlaknya di antara kamu.’ ” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Tetapi,ingat! Bukan kerana kekayaannya, kita dekat dengannya. Kerana kepandaiannya, kita jadi sahabat baiknya dengan meminggirkan sahabat-sahabat  yang lain. Bukan juga kerana luaran yang hensem dan cantik serta popular, kita mahu bersahabat dengannya. Jika kerana itulah nilai ukhuwah yang dibina, memang takkan kekal. Sebab apa?

1) Kalau dia jatuh miskin, pasti kita akan menjauhinya. Hilang sudah erti persahabatan.
2) Kalau dia hilang ingatan, kemudian, tak sebijak dulu, kita pasti akan meninggalkannya kerana dia sudah tidak berguna lagi untuk kita. Hilang sudah erti sebuah ukhuwah.
3) Kalau dia kemalangan, ada parut di muka, ada cacat celanya, pasti kita sudah tidak mahu mengaku kawan lagi. Hilang sudah semua yang dibina.

Sepandai mana pun kita, sekaya mana pun kita, taraf kita semua tetap sama.
Hanyalah hamba-Nya. Pekerja kepada Dia.
Bukan kita yang menilai diri kita. Tapi, Dia yang Maha Adil akan menilai diri kita.

“…maka janganlah kamu menganggap diri kamu suci. Dialah yang paling mengetahui siapa orang yang bertakwa.” (Surah al-Najm : 32)

Allah tak pandang luaran kita. Apa yang Allah nilai adalah hati kita, ada takwa atau sifar takwa. Jadi, kita perlu sentiasa check up hati kita untuk memastikan ianya berada dalam keadaan iman yang bertambah dan punya takwa. Insya-Allah.

Semoga sepasang mata milik kita mampu melihat kebaikan orang lain. Semoga sekeping hati milik kita mampu memaafkan kesalahan. Semoga minda yang dimiliki kita mampu melupakan kepahitan. Semoga jiwa yang dimiliki kita tidak pernah rapuh imannya. :)

Moga ukhuwah kita dibina atas dasar kerana Allah.
Bagaimana?
Semaikan iman dan takwa dalam setiap pertemuan kita. :)
Terima orang sekeliling kita seadanya. :)
Bantu mereka yang lemah, bukan meminggirkan mereka. :)
Sama-sama perbaiki diri ke arah yang lebih baik. :)

Jadikan Allah itu matlamat sebenar kita. Biar Allah menjadi matlamat utama dalam hidup kita. Bukan kerana cinta manusia, baru kita mahu mendekati Allah. Bukan kerana mahu berjaya dalam periksa, baru kita merapati Allah. Bukan! Andai begitulah hakikatnya, pasti kita akan cepat lupakan-Nya bila Dia sudah memberi apa yang kita mahu. Boleh jadi juga, kita akan berputus asa untuk berdoa dan mengharap pada-Nya bila Dia tidak memberi apa yang kita mohonkan.

Jangan sesekali bersikap begitu. Jangan jadikan cinta, kejayaan dan lain-lain lagi sebagai matlamat utama. Sebaliknya, jadikan semua itu bermatlamatkan Allah Yang Maha Esa. Kita bercinta dan berkasih sayang dengan manusia kerana Allah. Kita mahu berjaya dalam pelajaran kerana Allah. Kita mahu gapai apa yang kita impikan adalah kerana Allah. Itulah matlamat sebenar hidup. Semuanya kerana Allah.
“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku.” (Surah Adz-Dzariyat : 56)

Jadi, jangan sombong ye! Sebab Allah tak suka orang yang sombong! ^_^
“…janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Surah Luqman : 18)

Fokuskan hati kepada akhirat. Bukan mengejar dunia yang penuh tipu daya ni. ~.^
Wahai diri, teruskan langkahmu! Walau kamu sendiri. Kerana Allah selalu di sisi. :’)
Read More

MUSLIMAH DAN CABARAN BEKERJAYAMukaddimah Khas untuk para Wanita

* Hati mendapat tempat berbeza di sisi-Nya.

* Setiap hari ada peluang untuk kita naikkan darjat kita pada pandangan Allah.

* Doa dan usaha dengan diri sendiri ibarat kembar. Hilang salah satunya, mati!

*Dilema bekerjaya dan duduk di rumah.

“Barangsiapa mengerjakan kebajikan, baik laki-laki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan akan Kami beri balasan dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah an-Nahl : 97)


Kerjaya Wanita :-

* Hukum : Harus

* Asalkan jelas tugas utama.

* Menjaga adab dan batasan.

* Contoh wanita berkerjaya pada zaman Nabi :

- Zainab Binti Jahsy (tolong masyarakat)

- Gadi Madyan iaitu anak Nabi Syua’ib (tolong abahnya) > rujuk surah al-Qasas : 26)

- Asma’ Binti Abu Bakar (tolong suami) dll

- Menjadi ibu susuan

* Wanita adalah manusia yang cerdas dan mampu melibatkan diri dalam kegiatan sosial dan politik yang baik serta bermanfaat.

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. Mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma’ruf, mencegah dari yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (Surah At-Taubah : 71)

>> Tugas sosial/tugas kemasyarakatan iaitu keluar untuk bersama-sama dengan masyarakat.

Kenapa wanita bekerjaya?

1) Ekonomi – hidup memang perlukan duit, duit bukan segalanya tapi segalanya memerlukan duit, bantu suami mantapkan ekonomi dalam keluarga.

2) Ummah dan dunia berhajat pada tenaga wanita – para ibu yang bakal bersalin mahukan doktor wanita dll.

“Maka Tuhan mereka memperkenankan permohonannya (dengan berfirman): “Sesungguhnya Aku tidak menyia-nyiakan amal orang-orang yang beramal di antara kamu, baik laki-laki atau perempuan, (kerana) sebahagian kamu adalah turunan dari sebahagian yang lain[259].” (Surah Ali Imran : 195)

*[259] =  Maksudnya sebagaimana laki-laki berasal dari laki-laki dan perempuan, maka demikian pula halnya perempuan berasal dari laki-laki dan perempuan. Kedua-duanya sama-sama manusia, tak ada kelebihan yang satu dari yang lain tentang penilaian iman dan amalnya.

Cabaran Wanita Berkerjaya

1) Mendidik generasi adalah kerja utama wanita

*Kata al-Hafiz Ibrahim :

Ibu adalah madrasah (sekolah), jika engkau mempersiapkannya bererti engkau telah mempersiapkan bangsa yang hebat dan kuat.

* Andai kita sudah berkerjaya, jangan biarkan anak-anak kehilangan ‘ibu’.

* Susu ibu adalah susu terbaik dunia!

* Bila balik kerja, jangan stress sampai tak nak senyum dengan anak-anak.

* Cuba kawal stress dengan :-

1)Banyakkan berzikir  2)Ajar diri untuk senyum  3) Sebarkan bahagia di rumah

2) Penampilan

* Islam bukan anti fesyen. Islam cuma anti dedah aurat dalam berfesyen. :)

* Amalkan konsep bersederhana.

3) Stress suami isteri

* Adakan perbincangan, jangan dipendam.

* Kreatif dalam berkomunikasi.

4) Banyak godaanKesimpulan

* Muamalat seharian memudahkan urusan jodoh. :)

(Contoh : Nabi Musa dan puteri Nabi Syu’aib – Surah Al-Qasas : 23-27)

* Jiwa kita kena bergantung pada Allah.

* Ada 3 golongan yang memandang wanita :-

1) Wanita kena tutup setutupnya.

2) Wanita kena dedah sededahnya.

3) Moderate (Tidak ada warna khusus untuk pakaian wanita. Islam meraikan. :)

- Bersederhana.

- Kena tutup aurat.

- Pakaian tak menyamai wanita kafir/jahiliah.

- Diterima adat.

- Tidak menyerupai lelaki.

*Islam itu mudah dan praktikal. Alangkah bestnye variety! ^^

*Sentiasa bagi makan akal kita dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat, bagi makan rohani kita dengan zikrullah dan bagi makan jasad kita dengan makanan yang halal. :)

* Nak pilih calon suami, kena sentiasa persiapkan diri kamu dahulu! Pilih yang betul-betul, bukan main tangkap muat saja!

* Siapa yang mahu bekerjaya, silakan, Islam meraikan. :) Siapa yang ingin duduk di rumah selepas bergelar isteri nanti, silakan, Islam meraikan. :)

Jom, tambah ilmu tentang kedudukan WANITA dalam Islam. Recommended: Rujuk buku KEBEBASAN WANITA PADA ZAMAN RISALAH, karangan Abdul Halim Abu Syuqqah.


~semoga bermanfaat. moga Allah redha.~
Read More

LENGAH DAN BERTANGGUH ITU PERKARA REMEH?

“Sungguh, Aku ini Allah, tidak ada Tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan laksanakanlah solat untuk mengingat Aku.” (Surah Taha : 14)

Ramai antara kita, suka mengamalkan sikap bertangguh. Betul tak? Termasuklah diri ini sendiri. Suka sangat melengah-lengahkan kerja/homework. Lebih-lebih lagi kalau kita tak tahu. *Jangan tiru sikap tak bermanfaat ini!

Kita suka bertangguh dalam banyak hal. Buat homework, “nantilah!”. Sidai kain, “kejaplah!”. Baca buku, “relaxlah!”. Solat, “banyak masa lagi. kejaplah!”

TAPI…

TengOk cerita korea, “Jom!” Tengok movie kat panggung wayang, “On je!” Dengar lagu2 jiwang sampai tak ingat dunia, “Layannn!” Online FB dll, “cepatlah! nape kau tak online lagi?”

Ini yang biasa kita buat kan? *istighfar jom* :’)

Kita suka melengah-lengahkan kerja yang diberi sebab kadang-kadang kita tak suka kerja tu. Kedua, kita ragu-ragu dengan jawapan yang kita nak buat dan takut salah. Kalau boleh, kita nak betul-betul perfect! Ketiga, kerja tu susah dan kita tak faham!

Lagi satu, paling popular, kita suka tangguh atau melambat-lambatkan solat. Contoh : Selagi belum pukul 7 pagi, selagi tu kita relax tidur lagi. Nanti-nantilah solat Subuh.

Okey, saya nak tanya. Kita tanya diri sendiri. ‘Betul ke aku ni sayang Allah? Betul ke aku ni sayang Nabi?’

Jawapannya : Ya! Kan?

Ya! Kita mengaku yang kita ni sayang dan cinta pada Allah, tapi, solat yang merupakan momen indah untuk seorang hamba bertemu Rabbnya, kita abaikan. Kita lalai. Ya! Kita marah bila Nabi tercinta kita dihina. Tapi, ada tak mulut kita ni melantun selawat pada Baginda S.A.W? Ya! Kita cakap yang kita rindu Allah, rindu Rasul, tapi, punyalah susah kita nak bangun solat Subuh. Bagi kita, katil yang empuk tu lebih nikmat daripada sejadah di atas lantai. :(

Aku cinta Allah.. :)


Kita belajar, ulangkaji dan buat latihan bagai nak rak, tapi, hubungan dengan Allah, kita selalu abaikan. Kadang-kadang, kita tak sedar. Sebab, kita dah biasa. Ramai orang suka melewat-lewatkan solat Subuh dan ‘Isyak. Sebab apa?

1) Solat Subuh – Kita masih lena diulik mimpi indah atas katil empuk. Tunggu pukul 7 lah!

2) Solat ‘Isyak – Masanya panjang. Buat apa kita nak solat awal-awal kan? Relakslah!

Kadang-kadang, perkara ni kita nampak kecil. “Alah, at least aku solat. Daripada yang tak solat tu!”

Tapi, pernah tak kita nampak macam ni, “Adusshh, dia hari-hari solat awal. Bangun pagi. Aku ni, dah biasa sangat suka solat lambat. Macam mana nak ubah ni? Susahnya nak tinggalkan katil!”

Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda, “Tidak ada solat yang paling berat dirasakan oleh orang munafik kecuali solat Subuh dan ‘Isyak. Sekiranya mereka mengetahui betapa besarnya pahala yang ada pada keduanya, pasti mereka akan mendirikannya walaupun sambil merangkak.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Macam mana kalau kita ditakdirkan mati ketika tidur? Dan, saat tu, kita belum solat lagi. Tak sempat nak mengucap, nak berselawat, nak beristighfar. Apa kita nak jawab di hadapan-Nya nanti?

Mungkin, kita terlalu suka dan cinta akan dunia hingga kita terlupa akan hari kematian. Mati tu boleh datang bila-bila masa. Muda ke, tua ke, tengah main ‘Angry Bird’ ke, tengah main bola ke, tengah baca Quran ke, tengah mengajar ke, tengah belajar ke dan lain-lain lagi. Seorang syeikh sedang memberi ceramah atau tazkirah, tiba-tiba terdiam dan rebah. Nafasnya berhenti! Seorang pemain bola sepak yang sihat sedang bermain di atas padang, kemudian, tiba-tiba terhenti nafasnya!

“Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya ; dan Allah amat mendalam pengetahuan-Nya mengenai segala yang kamu kerjakan.” (Surah al-Munafiquun : 11)

Saya sendiri, menyimpan hasrat dan impian untuk kembali menghadap-Nya dalam keadaan saya sedang sujud, pada hari Jumaat dan di bulan Ramadan ini. Itu cita-cita tertinggi saya! Moga kita semua mati dalam keadaan Husnul Khatimah. ^^

Tapi, cita-cita tanpa ada usaha dan perancangan, itu hanyalah sia-sia. Memang saya tak tahu bila ajal saya. Thats why saya sedaya upaya menjaga hubungan dengan Dia. Bila azan, kita segera bersolat. Tinggalkan perkara dunia sebentar. Kalau ada masa terluang, buat solat sunat. Sama-sama kita usaha untuk perbanyakkan masa kita di atas tikar sejadah. Luangkan masa membaca dan mentadabbur ayat-ayat cinta-Nya. Sampaikan apa yang kita tahu dan faham serta amalkan. Apa salahnya lepas solat, kita study atas tikar sejadah, lepas tu, tertidur. Alangkah sweetnya! ^_^

“pergilah engkau beserta saudaramu dengan membawa tanda-tanda (kekuasaan)-Ku, dan janganlah kamu berdua lalai mengingat-Ku.” (Surah Taha : 42)

Bukanlah maksud saya kita kena solat dan asyik duduk kat atas sejadah 24 jam sahaja! Tak! Bukan macam tu! Kita tak mampu! Islam ni luas, jadi, jangan menyempitkannya. Islam ni meliputi semua. Seluruh aspek. Kita solat awal waktu, itu tanda cinta! Kita kejut kawan solat awal, itu tanda cinta! Kita nasihat dan tegur kawan, itu tanda cinta! Kita doakan sahabat, itu tanda cinta! Kita berjumpa dan berpisah kerana-Nya, itu tanda cinta! Kita menuntut ilmu kerana-Nya, itu tanda cinta! Dan banyak lagi! Moga-moga, itu tanda cinta kita pada Dia, Allah Yang Maha Esa. :)

Macam tu juga dengan ulangkaji dan buat kerja sekolah/assigment. Buat awal-awal! Kerja-kerja yang dilakukan hari ini akan menyelamatkan hari esok! Get ready yea!

Sementara kita masih muda di dunia ini, masih mempunyai tenaga dan kekuatan, maka, jangan berlengah!

Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata :- “Jika kamu ingin melihat masa hadapan sesuatu masyarakat, maka lihatlah remajanya pada hari ini.”

Tanya diri kita, “Aku ini bagaimana?”. Apa yang kita buat dan korbankan untuk Islam? Jangan kata nak berperang macam di zaman para sahabat, nak berperang dengan nafsu sendiri pun kita lemah. Nak mujahadah bangun dari selimut yang tak sampai 1kilo untuk solat Subuh pun dah sukar, apatah lagi yang lain. Belum lagi nak korbankan sedikit masa untuk menelaah dan menambah ilmu pengetahuan bab-bab agama. :(

Percayalah! Tidak ada kemenangan tanpa pengorbanan. Tidak ada erti ‘Hari Raya Korban’ andai kita masih duduk di tempat Jahiliah. Tidak ada makna cinta pada-Nya andai diri masih diselaputi cinta duniawi semata-mata.

Apa yang saya kongsi di sini, adalah muhasabah dan tazkirah buat diri saya sendiri dan kita semua. Sama-sama kita koreksi diri kita. Sama-sama kita ‘jadual’kan diri kita. Allah bersumpah ‘demi masa’! Dari situ, kita dapat lihat, betapa masa itu amatlah penting!

Panggilan mana yang lebih utama di hati kita? :’)

Pagi hari –> bunyi mesej –> cepat-cepat dapatkannya…

TAPI…

Pagi hari –> bunyi azan–> lambat-lambat bangun…


Inilah kayu ukur sejauh mana Allah dalam hati kita…jangan hanya di mulut kata I ♥ Allah…

“Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci Allah jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan.” (Surah as-Saff : 2-3)

Jom sama-sama kita buktikan cinta kita pada-Nya dengan tingkah dan perbuatan. Bukan sekadar kata nama, tapi, beserta kata kerja sekali. ^_^

Jom belajar bersungguh-sungguh! Sedarlah bahawa kita ini khalifah di muka Bumi! Runtuhkan berhala dalam jiwa kita! Runtuhkan sistem jahiliah! Kita mujahadah demi cinta pada-Nya! ~.^

Moga Allah redha!
Read More

SIFAT RIAK

Riak. Itulah yang menjadi syirik khofi ( خافي ) iaitu yang menyekutukan Allah dalam keadaan tersembunyi dan tidak nampak.

Rasulullah SAW dalam sabda bermaksud: “Sesungguhnya yang paling aku takut menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: “Apakah syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Baginda SAW bersabda yang bermaksud: “Mahukah kalian aku beritahu sesuatu yang lebih aku takutkan daripada Dajal? Kami katakan: Tentu. Baginda bersabda: Riak, syirik yang tersembunyi iaitu apabila seseorang mengerjakan solat lalu dia menyempurnakan solatnya apabila mengetahui seseorang memandangnya.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Maksud riak ialah mencari sebarang penghargaan di hati manusia sehingga dengan itu kita dapat mencapai pangkat, kedudukan dan kebebasan. Ramai orang menjadi bebas kerana penyakit riak ini. Kerana mereka tidak berhati-hati.

Seandainya manusia memikirkan hakikat perbuatan mereka, tentu mereka tahu bahawa kebanyakan ilmu yang mereka tuntut dan adat yang mereka laksanakan berpunca daripada sifat riak.Contoh :

1)      Seorang pelajar yang bersungguh-sungguh belajar untuk mendapat pujian gurunya.

2)      Seorang pelajar yang menolong gurunya supaya dipilih menjadi pengawas sekolah.

3)      Seorang yang membuat sesuatu kebaikan untuk mendapat pujian orang sekelilingnya.

“Maka, celakalah untuk orang-orang yang solat. Yang lalai dari solatnya. (iaitu) Yang mengerjakan kebaikan untuk dilihat orang (riak).” (Surah Al-Mau’un : 4-6)

Mari sama-sama kita lihat ke dalam diri sendiri. Apakah segala amal ibadah dan kebaikan yang kita lakukan adalah kerana Allah s.w.t?? Atau hanya untuk ditonton dan dilihat oleh orang ramai supaya kita dipuji dan bangga diri??Hakikatnya, riak adalah berkehendakkan pujian dunia, bukan kerana Allah lagi. Tapi, kerana dunia.

Moga hati-hati kita bersih daripada salah satu penyakit hati yang amat berbahaya ini. Bahaya terhadap iman kita. Bahaya terhadap jiwa kita. Sama-sama kita berusaha untuk ikhlas dalam setiap perlakuan kebaikan dan kerja-kerja ibadah dengan niat hanya kerana Allah s.w.t. InsyaAllah. :)

Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w. bersabda : “Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada jasad atau rupa bentuk kamu tetapi Allah melihat kepada hati-hati kamu.” (Riwayat Muslim)

“Dan siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya kepada Allah…” (Surah An-Nisa’ : 125)
Read More

IKHTILAT DALAM STUDYGROUP

Alhamdulillah, Ada 1 lagi semester menanti di hadapan! ^,^ Di kesempatan yang ada ni, saya nak berkongsi sesuatu dengan anda semua. Entri ni juga untuk menjawab beberapa soalan. Tentang ikhtilat (percampuran lelaki dan perempuan) dalam studygroup atau discussion group.

Selalunya, di sekolah, studygroup atau discussion group biasa dibuat bersama jantina yang serupa. Kadang-kadang sahaja melibatkan perbincangan bersama lain jantina (lelaki dan perempuan). Tapi, berbeza dengan alam universiti.

Alam universiti merupakan satu alam yang agak asing bagi diri saya. Maklumlah, baru nak menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling, dengan biah (suasana) baru. Alam ini lebih terbuka dan berpotensi mendedahkan diri kita pada keburukan andai kita gagal mengawal dan mendidik diri, andai kita leka dengan keseronokan yang bersifat lagha dan andai kita gagal memilih kawan yang mampu memimpin kita ke arah kebenaran.

Di universiti, study group atau discussion group biasanya melibatkan ikhtilat iaitu percampuran antara lelaki dan perempuan. Kadang-kadang, kita yang tentukan. Kadang-kadang, pensyarah yang suruh campur. Sebab, lelaki berpotensi jadi guard untuk pelajar-pelajar muslimah.Apa kata ulama kontemporari?

Islam merupakan agama yang sempurna dan tidak membebankan. Wanita sejak zaman permulaan islam tidak lepas bebas dan tidak pula hanya terpenjara di rumah sahaja. Bahkan mereka aktif keluar bersama kaum lelaki (dalam suasana terkawal saya ingin tegaskan) contohnya, pergi ke masjid untuk solat berjemaah, mencari ilmu, menolong jiran tetangga dan sebagainya.

Wanita juga keluar melakukan dakwah, amar makruf dan nahi mungkar, menghadiri majlis ilmu, menyertai perang jihad, mencari rezeki atau berkerjaya, berpolitik, mendapatkan hiburan yang baik, menghadiri perayaan dan menyertai jemaah atau kumpulan yang membawa manfaat .

Firman Allah swt:

“Dan orang-orang beriman lelaki dan perempuan itu, setengahnya menjadi penolong bagi setengah yang lain, mereka menyuruh berbuat makruf dan mencegah kemungkaran.” (At-taubah, ayat 71)

Tiada halangan lelaki dan perempuan ajnabi berkawan serta liqa’ atau pertemuan untuk bekerjasama dalam perkara-perkara kebaikan, seperti menuntut ilmu, menjalankan program-program kebajikan dan jihad.

Ikhtilat dalam urusan keperluan seperti bekerja atau belajar, hukumnya harus. Tetapi, ada syaratnya. Antara syarat-syarat utama adalah :-

1. Pertemuan dan kerjasama itu hendaklah dalam suasana serius.

2. Menahan/menundukkan pandangan.

3. Menghindari berjabat tangan.

4. Mengenakan pakaian yang menepati kaedah Syara’.

5. Tidak bersesakan dan lebih elok jika ada jarak pemisahan.

6. Menghindari khulwah (berdua-duaan di tempat yang sunyi), namun boleh jika:

a)     Khulwah di kawasan awam yang ada ramai orang.

b)     Beberapa lelaki dan seorang perempuan.

c)     Seorang lelaki dan beberapa orang perempuan.

7. Tidak terlalu lama dan berulang.

8. Menghindari tempat yang mencurigakan.

9. Menjauhi perbuatan maksiat dan dosa.

Dalam buku Ciri-ciri Unggul Masyarakat Islam yang Kita Idamkan oleh Prof. Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi, beliau telah menyentuh beberapa poin-poin penting berkaitan isu percampuran antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Iaitu :-

1. Tidak bercampur dengan lelaki/wanita asing (bukan mahram) kecuali kerana keperluan yang mendesak, kemaslahatan yang dibenarkan, dengan kadar yang mencukupi. Contohnya, solat di masjid, menuntut ilmu dan bantu-membantu atas dasar kebaikan serta ketakwaan.

2. Wanita tidak dihalang daripada menyertai untuk berkhidmat kepada masyarakatnya. Di samping itu, tidak mengabaikan batas-batas syarak dalam pertemuan dengan lelaki.

3. Merendahkan pandangan serta menjaga kemuliaan dan kesucian. (Syeikh memberi panduan boleh memandang atas dasar urusan tetapi tidak berlama-lama ketika memandang.)

4. Berasa malu dan menutup pakaian serta perhiasan tetapi tidak dalam bentuk yang menyukarkan.

5.Tidak menampakkan perhiasan wanita yang tersembunyi seperti rambut, leher, tengkuk, dua lengan dan dua betis kecuali kepada suaminya dan lelaki mahram.

6. Berhati-hati semasa mengatur langkah dan pertuturan.

7. Menjauhkan semua perkara yang boleh merangsang.

8. Mengelakkan diri daripada khalwat.

Kesimpulan

Berurusan dengan ajnabi (bukan mahram) hanya ketika ada urusan bukan ketika diri merasa bosan. Apa yang kita mahu dalam sesuatu urusan itu sudah semestinya redha Allah, bukan murka-Nya. Kan? ^_^

Sama-sama kita berusaha menjaga diri, menjaga batas pergaulan dan menjaga hati. Jaga Islam dalam diri kita baik-baik. Jaga iman, jaga pandangan, jaga amal dan jangan nakal-nakal. :)

Wallahua’lam..
Read More

BAGAIMANA KITA MEMANDANG DOSA?Dosa. Sesuatu yang pastinya buruk dan yang tidak disukai serta dibenci Allah apabila kita lakukannya. Dosa. Sesuatu yang dicintai syaitan dan Iblis dan mahu nafsu kita turut sama mencintainya. Dosa. Bila kita dah biasa lakukannya, maka, kita akan hilang ‘rasa’ berdosa dalam diri. Dosa. Akan menompokkan kehitaman dan kegelapan dalam hati kita. Akibatnya, kebenaran tak dapat kita lihat. Yang ada, hanyalah kebatilan.

Bagaimana kita memandang dosa? 

Adakah sebagai sesuatu yang berat ibarat gunung yang akan menghempap kita?
Atau kita menganggap ianya kecil dan kita hanya menepisnya umpama lalat yang hinggap pada hidung?

“Orang yang beriman melihat dosanya umpama gunung yang menghempap, manakala ahli maksiat pula melihat dosa itu umpama lalat yang hinggap pada hidung.” (Riwayat Al-Bukhari)

Itu beza antara orang beriman dengan orang yang tidak beriman. Jadi, kita ni, kategori mana? Ya, kita semua memang pendosa sebab tak ada manusia yang tak punya dosa. Namun, orang yang beriman, dia akan cepat ‘peka’ bila dia melakukan dosa. Dia akan segera bertaubat. Dia tidak melengah-lengahkan langkah taubatnya kerana bimbang, rasa itu akan hilang. Dan dia usaha sehabis daya untuk tidak mengulang perlakuannya yang dianggap salah itu.

Tetapi, orang yang tidak beriman, dia kurang ‘peka’ terhadap dosa lantaran dirinya sudah terbiasa hidup dalam noda. Bila dosa jadi biasa, kita takkan rasa apa-apa. Kita akan terus selesa. Kadang-kadang, muncul rasa mahu bertaubat. Namun, dilengah-lengahkannya hingga hilang terus rasa itu sedang diri masih rancak bermaksiat pada-Nya. Ahli maksiat seronok dengan dunia, manakala orang beriman seronok mengejar akhirat.Sesungguhnya, Allah Maha Penyayang. Dia Maha Penerima Taubat. Tetapi, kita yang selalu mengkhianati-Nya. Kita seakan-akan mempermainkan-Nya. Kita selalu ulang dan ulang perbuatan dosa kita, meski kita sudah bertaubat berkali-kali. Jika kita masih begitu, itu petanda bahawa iman kita masih lagi lemah. Rapuh.

Adakah taubat kita sudah bersungguh hati? Adakah taubat kita disusuli dengan tindakan meninggalkan dosa? Atau kita sudah bertaubat tapi hati masih sayang dan cinta akan perbuatan dosa kerana dirasakan nikmat? Minum arak itu nikmat, mendedahkan aurat itu membuat kita rasa bebas, ber’couple’ ke hulur ke hilir tanpa ikatan itu seronok, bermain judi itu menghilangkan stress dan pelbagai alasan lagi yang kita beri dek kerana cinta dan sayang pada dosa. Apakah kita pasti, itu yang akan Allah terima? Ingatlah, maksiat dan ketaatan pada Allah takkan boleh bersatu.

Sama-sama kita muhasabah diri kita. Dosa adalah ujian. Mahu pulang ke pangkuan-Nya atau terus leka dan dilalaikan. Allah selalu memberi kita harapan. Tinggal kita saja, mahu rebut peluang atau mensia-siakannya begitu saja. Keampunan-Nya sentiasa melebihi kemurkaan-Nya. :’)

“Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi).” (Surah Az-Zumar : 53-54)

“Sesiapa yang bertaubat sebelum terbitnya matahari dari arah barat, pasti taubatnya diterima oleh Allah.” (Riwayat Ahmad dan Muslim)

Read More

MEMBINA SEBUAH UKHUWAH

Hidup ini takkan sempurna jika tiada kasih sayang dan rasa cinta. Hidup ini juga takkan terbina tanpa wujudnya ukhuwah. Kerana, kita hanya akan kuat dan kukuh dengan berjemaah! Kita hanya akan terus teguh tanpa goyah dengan berjemaah!

Ukhuwah merupakan asas binaan kepada sesebuah pembangunan dan pembinaan masyarakat yang kuat dan mantap. Tanpa asas, tak mungkin sesuatu binaan itu dapat dibina dan kekal ketahanannya. Ia akan mudah hancur, musnah dan runtuh! Tanpa asas, pastinya kita akan lemah dan goyah dengan pelbagai cabaran dan dugaan yang datangnya dalam bentuk yang kita sendiri kadangkala sukar dan payah mahu mengahadapinya!Jika kita mahu membina sebuah ukhuwah yang utuh dan mantap, ada banyak cara! Tapi, 2 perkara asas ini yang kita perlu usahakan dalam setiap pembinaan ukhuwah. Iaitu :-

1) Bertunjangkan Allah Yang Maha Esa

Ukhuwah yang dibina, tunjangnya mestilah bertunjangkan Allah Yang Maha Esa. Bukan selain-Nya.

Kita semua punya kelebihan dan keistimewaan masing-masing. Tapi, bukan untuk kita menyombong dan membangga diri. Sebaliknya, untuk sama-sama saling membantu.

Jika anda bijak pandai, alhamdulillah.

Jika anda kaya, alhamdulillah.

Bersyukur itu perlu. Bukan setakat di bibir, tapi, dalam pengaplikasian hidup kita. Itu yang utamanya. Bukan dengan memandang rendah pada seseorang yang mungkin tidak sehebat diri anda, bukan dengan menghina insan lain yang serba tak upaya dan bukan juga untuk memperlekehkan manusia yang mungkin tidak sebijak dan sepandai diri anda.

Daripada Abdullah bin Amr r.a., beliau berkata : “Rasulullah SAW bukanlah peribadi seseorang Muslim itu yang berkata dan berbuat yang tidak senonoh. Baginda bersabda : ‘Sesungguhnya orang yang terbaik daripada kalangan kamu adalah orang yang paling baik akhlaknya di antara kamu.’ ” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Tetapi,ingat! Bukan kerana kekayaannya, kita dekat dengannya. Kerana kepandaiannya, kita jadi sahabat baiknya dengan meminggirkan sahabat-sahabat  yang lain. Bukan juga kerana luaran yang kacak dan cantik serta popular, kita mahu bersahabat dengannya. Jika kerana itulah nilai ukhuwah yang dibina, memang takkan kekal. Sebab apa?

1) Kalau dia jatuh miskin, pasti kita akan menjauhinya. Hilang sudah erti persahabatan.
2) Kalau dia hilang ingatan, kemudian, tak sebijak dulu, kita pasti akan meninggalkannya kerana dia sudah tidak berguna lagi untuk kita. Hilang sudah erti sebuah ukhuwah.
3) Kalau dia kemalangan, ada parut di muka, ada cacat celanya, pasti kita sudah tidak mahu mengaku kawan lagi. Hilang sudah semua yang dibina.

Sepandai mana pun kita, sekaya mana pun kita, taraf kita semua tetap sama.

Hanyalah hamba-Nya. Pekerja kepada Dia. Bukan kita yang menilai diri kita. Tapi, Dia yang Maha Adil akan menilai diri kita.

“…maka janganlah kamu menganggap diri kamu suci. Dialah yang paling mengetahui siapa orang yang bertakwa.” (Surah al-Najm : 32)

Allah tak pandang luaran kita. Apa yang Allah nilai adalah hati kita, ada takwa atau sifar takwa. Jadi, kita perlu sentiasa check up hati kita untuk memastikan ianya berada dalam keadaan iman yang bertambah dan punya takwa. Insya-Allah.

Jadikan Allah itu matlamat sebenar kita. Biar Allah menjadi matlamat utama dalam hidup kita. Bukan kerana cinta manusia, baru kita mahu mendekati Allah. Bukan kerana mahu berjaya dalam periksa, baru kita merapati Allah. Bukan! Andai begitulah hakikatnya, pasti kita akan cepat lupakan-Nya bila Dia sudah memberi apa yang kita mahu. Boleh jadi juga, kita akan berputus asa untuk berdoa dan mengharap pada-Nya bila Dia tidak memberi apa yang kita mohonkan.

Jangan sesekali bersikap begitu. Jangan jadikan cinta, kejayaan dan lain-lain lagi sebagai matlamat utama. Sebaliknya, jadikan semua itu bermatlamatkan Allah Yang Maha Esa. Kita bercinta dan berkasih sayang dengan manusia kerana Allah. Kita mahu berjaya dalam pelajaran kerana Allah. Kita mahu gapai apa yang kita impikan adalah kerana Allah. Itulah matlamat sebenar hidup. Semuanya kerana Allah.

“Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku.” (Surah Adz-Dzariyat : 56)

Jadi, jangan sombong! Allah sangat tidak menyukai orang yang sombong!

“…janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Surah Luqman : 18)


2) Bersadurkan Akhlak Mahmudah

Bilamana kita berukhuwah, hidup sentiasa dalam berjemaah, maka, perkara penting yang perlu kita jaga dan ambil berat adalah adab dan akhlak. Saduran yang perlu kita sadur dalam diri kita adalah saduran akhlak mahmudah, bukan mazmumah!

Akhlak yang baik, akan mampu menawan hati insan sekeliling. Tapi, jika akhlak kita buruk, hati kita kotor, nescaya kita takkan mampu untuk menawan hati insan sekeliling. Hati dan diri saling berkait dalam usaha membina akhlak dan sahsiah yang mahmudah.

Daripada Abu Dzar bin Junadah dan Abu Abdul Rahman Mu’adz bin Jabal r.a. meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersabda : “Bertakwalah kepada Allah di mana sahaja engkau berada. Ikutilah segera kejahatan dengan kebaikan, nescaya kebaikan itu menghapuskannya, dan bergaullah sesama manusia dengan budi pekerti yang baik.” (Riwayat Ahmad, al-Tirmizi dan al-Hakim)

Rasulullah SAW sendiri sudah menunjukkan qudwah hasanah Baginda terhadap para sahabat dan semua golongan ketika di zaman Baginda SAW. Sesungguhnya, akhlak merupakan asas ketamadunan manusia. Tanpa akhlak yang baik, nescaya runtuhlah sesebuah tamadun itu!

Akhlak juga merupakan dasar tertegaknya sebuah peradaban. Tanpanya, dasar itu akan runtuh jua! Akhlak itu adalah sesuatu yang tinggi nilainya dan kita tidak mampu mahu hidup dalam keadaan aman dan damai kecuali dengan menghidupkan akhlak dalam diri kita.

Antara akhlak yang baik yang perlu kita usahakan dalam ukhuwah kita adalah seperti bantu-membantu dalam kerja-kerja berpahala, bersangka baik dengan setiap insan, memberi kata-kata semangat dan motivasi pada sahabat yang sedang dilanda duka, memudahkan urusannya dan tidak menyusahkannya, bergurau senda dengan kadar yang sederhana, tidak menyakiti hati dan perasaannya serta banyak lagi. Inilah jalannya untuk kita sentiasa berakhlak dengan akhlak mahmudah.

Semoga sepasang mata milik kita mampu melihat kebaikan orang lain. Semoga sekeping hati milik kita mampu memaafkan kesalahan. Semoga minda yang dimiliki kita mampu melupakan kepahitan. Semoga jiwa yang dimiliki kita tidak pernah rapuh imannya.

Moga ukhuwah kita dibina atas dasar kerana Allah.
Bagaimana?
Semaikan iman dan takwa dalam setiap pertemuan kita.
Terima orang sekeliling kita seadanya.
Bantu mereka yang lemah, bukan meminggirkan mereka.
Sama-sama perbaiki diri ke arah yang lebih baik.

Sama-sama berusaha untuk meningkatkan kualiti akhlak dalam diri.Kesimpulan

Ukhuwah yang mantap adalah ukhuwah yang dibina atas dasar kerana Allah Yang Maha Satu. Ukhuwah yang teguh adalah ukhuwah yang di dalamnya kaya dengan saduran akhlak mahmudah. Ukhuwah itu tersangatlah indah, andai benar kita ikhlas mahu berukhuwah kerana-Nya. Setujuilah sahabatmu dalam perkara yang bukan maksiat. Itu sahabat yang sebenar. Dia yang mahu ajak, bawa dan bersama dengan kita, hingga ke Syurga-Nya. :)

Oleh itu, mari ubah! Kita semua punya kekuatan kerana kita ada Allah Yang Maha Kuasa. Jadi, mari sama-sama kita bina ukhuwah yang stabil, kukuh dan mantap berteraskan dua asas yang penting tadi. Biar ukhuwah kita, tidak sekadar di waktu suka, gembira dan bahagia saja bermesra, akan tetapi, di waktu sukar, susah dan payah juga, kita ada bersama. Untuk hadapi semua. InsyaAllah.

“Berbuat baiklah kamu sekalian (ihsan) sesungguhnya Allah SWT kasih kepada orang yang berbuat baik.” (Surah Al-Baqarah : 195)

Sucikan hati untuk melahir cinta di hati insani. Raikan insan sekeliling dengan budi pekerti. Fokuskan hati kepada akhirat. Bukan mengejar dunia yang penuh tipu daya ini.

Selamat membina sebuah ukhuwah yang teguh kerana-Nya!

Moga Allah redha kita semua!
Read More

AKIDAH UTUH, IMAN KUKUH, UMMAH TEGUH!Akidah merupakan tunjang dan asas yang terpenting dalam nadi kehidupan seseorang. Akidah atau ikatan atau kepercayaan kepada Allah ini juga adalah akar umbi dan dasar yang wajib ada dalam hati dan diri kita. Tanpanya, pasti hidup ini tidak ada arah dan tujuannya, terumbang-ambing dan tidak terurus jiwa nuraninya. Tanpanya juga, pasti kita tidak digelar Muslim, apatah lagi Mukmin yang sejati.

Dengan akidah, hati dan keyakinan kita pasti terikat bersama satu kepercayaan dan keyakinan yang mantap tentang Tuhan yang Esa, iaitu Allah Yang Maha Esa. Akidah juga mendorong pemikiran kita untuk meletakkan asas wahyu lebih tinggi daripada pemikiran akal itu sendiri. Akidah Islam adalah pada kalimah toyyibah, La Ilaha Illallah Muhammad Rasulullah. Jika seseorang menafikan atau menolak serta tidak meyakini akan kebenaran kalimah syahadah ini, maka, kufurlah ia!

“Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah sebenar-benar takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam.” (Surah Ali-’Imran : 102)

“Katakanlah: “Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam, tiada sekutu bagi-Nya; dan demikian itulah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama-tama menyerahkan diri (kepada Allah)”.” (Surah al-An’am : 162-163)

Akidah yang utuh pastilah akidah yang benar dan tersimpul mati keyakinan dan kepercayaan terhadap sesuatu. Akidah Islam ini tidak akan lari dan jauh daripada sumber rujukan utamanya iaitu Al-Quran dan Al-Sunnah. Dua sumber utama ini juga harus dipasakkan dalam diri setiap kita bagi memastikan diri terhindar daripada ajaran sesat dan kebatilan. Ia juga menjadi kompas utama dan manual kehidupan kita di atas muka bumi ini.Bila akidah sudah mantap dan utuh, pasti akan terlahirnya sebuah keimanan yang kukuh dalam hati kita. Iman. Iman pada bahasa, menurut Jarjani, bermaksud membenarkan dengan hati. Menurut Ahli Sunnah Wal Jamaah pula, iman membawa makna mengucapkan dengan lisan, meyakini dengan hati dan melakukan dengan anggota badan. Lisan, hati dan anggota merupakan tiga aspek penting bagi memastikan keimanan yang sebenar dapat dibentuk. Ini berasaskan kalam-Nya yang bermaksud,

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah mereka yang apabila disebut nama Allah gemeNtarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat-Nya bertambahlah iman mereka (karenanya) dan kepada Tuhan-lah mereka bertawakal, (yaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. Itulah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka akan memperoleh beberapa derajat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezeki (nikmat) yang mulia.” (Surah al-Anfaal : 2-4)Diriwayatkan daripada Abu Husain yang dikenali sebagai Ibn Bathal al-Maliki, dia berkata :

“Pendapat golongan ahli sunah baik yang salaf mahupun khalaf menyatakan bahawa iman itu berupa perkataan dan perbuatan yang terkadang bertambah, terkadang berkurang.”

Seperti firman Allah s.w.t. yang bermaksud :

Dia lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada).” (Surah al-Fath : 4)

Ulama’ sufi mengemukakan banyak mutiara kata tentang keimanan. Antaranya :-

        i.            Abu Abdillah bin Khafif berkata : “Iman ialah mentasdiqkan hati dengan apa yang dinyatakan Allah S.W.T. yang Haq daripada segala perkara ghaib.”

      ii.            Sahl bin Abdillah al-Tustari berkata : “Orang-orang yang beriman melihat kepada-Nya dengan mata tanpa penguasaan dan kesudahan.”

Allah meneguhkan (iman) orang-orang yang beriman dengan ucapan yang teguh itu dalam kehidupan di dunia dan di akhirat; dan Allah menyesatkan orang-orang yang zalim dan memperbuat apa yang Dia kehendaki.”(Surah Ibrahim : 27)

Bilamana akidah sudah utuh, iman pula sudah semakin kukuh, maka, ummah juga akan semakin teguh! Teguh dalam menegakkan perjuangan Islam! Teguh dalam memperjuangkan hak-hak Allah di atas muka bumi ini! Ummah akan thabat dan teguh dalam melaksanakan perintah Allah dan teguh menjauhi serta meninggalkan perkara-perkara yang dimurkai Allah. Ummah juga akan teguh melawan nafsu, syaitan dan kemungkaran!

Hal ini berkait rapat dengan sebuah hadis Umar Bin al-Khattab, yang masyhur dengan hadis Jibril, menyentuh berkenaan Ihsan, yang bermaksud,

Ihsan adalah kamu beribadah kepada Allah seakan-akan kamu melihatnya, jika kamu tidak melihatnya, maka sesungguhnya Dia melihat kamu.” (Riwayat al-Bukhari, Muslim, Ibn Hibban dan Ahmad)

Jika akidah kita sudah utuh, iman kita sudah kukuh, pasti diri kita akan teguh daripada melakukan perkara-perkara kemungkaran, kemaksiatan dan kebatilan. Ini kerana, hati dan diri sudah terikat dan meyakini bahawa Allah itu ada dan sentiasa memerhatikan tingkah hamba-Nya. Jika kita sudah ada keyakinan yang jitu dan mantap, mana mungkin kita berasa ‘tidak malu’ dan ‘berani’ untuk mengingkari Tuhan sekalian alam ini? Mana mungkin kita ‘bangga’ melakukan kemungkaran terhadap-Nya, jika akidah dan keimanan kita benar-benar meyakini-Nya bahawa Dia melihat kita!

Tambahan pula, dengan akidah dan keimanan yang jitu inilah kita meyakini bahawa adanya dua malaikat yang sentiasa mencatit segala amal dan perbuatan kita sama ada baik mahupun buruk. Kita juga meyakini bahawa adanya hari akhirat, hari pembalasan dan wujudnya Syurga dan Neraka.

Bila ketiga-tiga ini dikumpulkan iaitu akidah,  iman dan ummah berpadu, maka, akan terlahirlah Islam dan Muslim yang sebenar dan jitu! Akan tertegaklah Islam dalam diri, keluarga, masyarakat dan negara! Akan mudahlah ummah untuk bersatu dan beradu tenaga dalam menghidupkan semangat Islam dan berjuang kerana Allah! Bukan mudah, tetapi bukan mustahil! Kan?

Segalanya memerlukan mujahadah dan pengorbanan. Segalanya memerlukan usaha yang bukan sedikit tetapi banyak sekali! Akidah mestilah dijaga dan dipelihara sebaiknya daripada unsur-unsur syirik dan menyekutukan Allah! Iman pula harus dipastikan bahawa ianya sentiasa ke arah usaha yang menaikkan iman itu sendiri dan menghindari perkara yang boleh membatalkan iman seperti syirik, khurafat dan sebagainya. Ummah pula perlu dipastikan agar tetap bersatu dan tidak berpecah belah.Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud :

“Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: “Tuhan kami ialah Allah” kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka (dengan mengatakan): “Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) Syurga yang telah dijanjikan Allah kepadamu”. (Surah al-Fushshilat : 30)

Daripada Abu Said al-Khudri r.a., Rasulullah s.a.w. berkata kepadanya : “Wahai Abu Said! Siapa yang meredai Allah sebagai Tuhan, Islam sebagai agama dan Muhammad sebagai nabi ; maka wajiblah baginya Syurga.” (Riwayat Muslim)

Maka, masihkah kita mahu terus terlena dengan buaian cinta dunia dan melayan kehendak nafsu semata? Apakah kita rela mengorbankan kebahagiaan akhirat demi mengaut keuntungan dan kemikmatan dunia yang hanya sementara ini?

Sesungguhnya, akidah yang utuh itu mampu mengukuhkan iman dan mampu meneguhkan ummah yang kian lemah dengan ujian perbalahan dan penyakit hati yang semakin menular dalam kalangan kita. Usaha, bina, dan yakinlah bahawa kita mampu melahirkan generasi yang memiliki pakej lengkap Islam dan Muslim itu sendiri  sebagaimana generasi al-Fateh dahulu iaitu akidah utuh, iman kukuh, ummah teguh!

~Islam takkan tertegak, andai Islam dalam diri tak tertegak! Mari, bergerak!
Read More

TIP UNTUK BERHIJRAHAssalamualaikum.

Semalam dapat PM dari sahabat, katanya nak cuba pakai TUDUNG LABUH dan nak berubah tapi tiada keberanian. Hidayah Allah.

Sebelum ni pun ramai jgk yang tanya, Ok, saya kongsi tips sikit ye.

yang PAAAAAAALING penting, TIDAK JARANG (TAK NAMPAK LEHER) !! DAN MENUTUPI DADA.!!

FASA PERTAMA

1) Nawaitu kena betul, berubah bukan kerana pakai shawl labuh sebab trend sekarang, bukan sebab nak nampak cantik dan sopan semata, nawaitu kerana LILLAHITAALA.

2) Tudung yang sedia ada bidang 45, cuba pakai menutupi dada, dan bila anda ada rasa malu bila tudung anda terangkat, dah kira boleh MOVE ON ke step seterusnya.

3) Berubah (menutup aurat) bukan hanya pada tudung, tapi juga pada lengan anda (handsock) dan juga kaki (stokin)
TRY ISTIQAMAH 40 HARI DULU OKEY. 

_End_

FASA KEDUA.


(bagi sesiapa yang nak try tudung labuh)

1) Try usha shawl, dan pakai ikut syariat, tutup dada dan tak jarang. sekarang inner tudung dah banyak jual. Cuba pakaikan dengan agak besar ala-ala denabahrin pakai tuh.

2) Dah rasa selesa, try lah cari tudung akel atau bawal bidang 60. First, jangan peduli kata orang, asalkan kita selesa dan rasa terjaga.

3) Ok, nak try sarung Jilbab labuh tuh? try lah, insyaALLAH dah tak ade masalah confident lansung.

Saya hanya menyampaikan, kalau bermanfaat, SYUKUR. thehehe..

yang penting NAWAITU, NAWAITU & NAWAITU.
Selamat beristiqamah, semoga Allah sentiasa merahmati kalian
Read More

RILEK-RILEK SAJALAH…

Kita kan ada Allah.. Rilek2 sajalah.. ^^


“Janganlah kamu sedih oleh perkataan mereka. Sesungguhnya kekuasaan itu seluruhnya adalah kepunyaan Allah. Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah Yunus : 65)

Dalam kita melaksanakan tugasan dan amanah, tak semua orang suka dengan cara kita, tak semua selesa dengan tingkah kita. Meskipun kita tak pernah menganggu urusan hidupnya. ;)
Mulut manusia, kita tak boleh nak tutup.
Tanggapan mereka, itu hak individu.

Diam bukan bermakna sombong.
Diam bukan bermakna tak peramah.

Tapi…

Bukankah lebih baik diam daripada bercakap atau menyampuk perkara yang tak ada manfaat dan membuka ruang untuk kita mengumpat??? Tak gitu??? ^^,

Berkata baik ATAU diam.. ^^


Dari Abu Hurairah r.a., sesungguhnya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam…” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
~ Teruskan tersenyum dan teruskan berbaik sangka.. ^^,
~ Selagi paksi kita atas dasar kerana Allah, rilek2 sajalah.. ^_^

Read More

ADUHAI SI CINTA

Berbicara tentang hati dan perasaan, memang kita takkan sangka kedatangan dan kehadirannya dalam sukma dan kalbu kita. Kadang-kadang, perkara sebegitu datang secara tiba-tiba. Tak disangka-sangka.

Saya memang suka berbicara dan bersoal jawab tentang cinta. Tapi, jangan cepat melatah ya. Terima dengan akal, bukan dengan emosi. Cinta bukan terikat dengan manusia semata-mata. Tapi, aspek dalam cinta ini ada banyak. Cinta Allah, cinta Rasul, cinta ibu bapa, cinta Syurga dan lain-lain lagi. Cinta remaja merupakan salah satu aspek cinta yang meletup pada zaman sekarang ini.

KAHWIN MUDA??
 


“Umur 20an sudah berkahwin? Hendak bernikah?”

Oh..silakanlah! Dialu-alukan. Tak salah. Boleh! Ramai saja remaja yang sudah mencecah usia 20an  berkahwin setelah berjumpa dengan cinta mereka di universiti. Nikah is the best way! Tak gitu?? Tapi, janganlah tanya yang saya ni nak kahwin umur 20an tahun ke? Haha. No! Dan janganlah tanya kenapa saya tak kahwin muda. (haha.muda sangat kot!)

Sebenarnya, bukan faktor usia, cuma, iyalah, jodoh tu kan rahsia Allah. Saya sendiri pun tak tahu sebab.. hanya Dia Yang Maha Mengetahui. Lagipun, bagi empunya diri ni, saya masih belum bersedia sepenuhnya. Ilmu agama juga masih jahil. Apatah lagi cinta di hati untuk Ilahi belum benar-benar kukuh! Payah tu! Kita kena benar-benar mencintai yang mencipta sebelum mencintai yang dicipta. ^^Seorang sahabat saya, sebaya, umur 23 tahun. Dia meminta pendapat saya. Katanya, adik lelaki kepada abang ipar dia hendak berkenalan dengannya. Keluarganya juga bersetuju untuk mereka berdua berta’aruf. Saya hanya tersenyum membaca isi mesejnya. Saya pun balas.

“Alhamdulillah. Kawan aku dah nak sampai seru. Haha. Jangan lupa, invite aku tau. Hehe. Okeylah tu. Tak kenal, maka tak cinta kan. Huhu. Tak salah nak berta’aruf. Lebih-lebih lagi libatkan keluarga. Itulah yang sebaiknya. Kalau kau dah bersedia, dua-dua pihak dah bersetuju, go on! Straight, NIKAH! Haha.”

Sabda Rasulullah s.a.w: Apabila datang kepadamu seorang laki-laki untuk meminang, yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi. (H.R. Tirmidzi dan Ahmad)

Lepas tu dia tanya, dia kena buat solat istikharah ke? Dia pun sebenarnya tak jangka semua ni akan berlaku. Saya pun jawab.

“Absolutelylah! Jangan sesekali pinggirkan Dia. Tapi, syarat nak buat solat istikharah ni, hati kita kena zero. Tak boleh pilih A atau B. kena zero! Itu berdasarkan apa yang aku pernah baca. Lagi satu, memang. Soal hati, perasaan, jodoh memang kita tak sangka-sangka. Munculnya suka tiba-tiba. Apapun, keputusan di tangan kau. Mintalah petunjuk Dia. Dia ada jawapan kepada semua persoalan kita.”

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian (bujang) di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan (memberi kekayaan kepada) mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (Surah Al-Nur : 32)

Oh ya, ada seorang sahabat saya juga sudah bertunang. Tahniah! Semoga berjaya membina mahligai indah di bawah reda-Nya. =D

MEMBINA AKHIRAT

Seorang sahabat yang lain pula, bertanyakan pendapat mengenai solusi kepada soal hatinya. Lelaki di tempat kerjanya. Dia selesa dengan si dia itu. Si lelaki itu pun suka mengusik dan menyimpan perasaan padanya. Tapi, dia tidaklah hebat dalam ilmu agama. Dia agak jahil dalam agama. Sikit-sikit, dia adalah juga membimbing si lelaki itu. Dia kata, sayang tu takdelah, tapi, suka tu ada kot. So, nak buat macam mana ek?

Saya berfikir sedikit panjang. Sahabat saya ni jenis yang tak mudah jatuh hati. Suka? Haha.

“Sahabatku sayang, suka itu perkara biasa. Fitrah. Tapi, kalau suka itu dah bertukar kepada sebuah rasa yang dikata cinta dan sayang, itu agak kritikal untuk sekeping hati memikulnya. Ingat, kita kalau boleh dan memang nak pasangan yang satu seumur hidup. Tak nak kahwin-cerai kahwin-cerai. Pilih pasangan hidup ni memang kena banyak cekadak sikit. Sebab, pasangan kita itulah yang akan menjadi imam kita. Pastikah kita bahawa dia boleh jadi imam dalam kehidupan kita? Memanglah tak salah kalau lelaki nak berubah dan istiqomah di jalan Allah berbimbingkan kita. Tapi, kalau boleh, kita nakkan yang terbaik. Bukan saja baik, tapi terbaik dan soleh agamanya. Lelaki sibuk suruh kita handal memasak, tapi, bolehkah dia jadi imam? ^^

Kahwin ni sebenarnya kita nak bina akhirat. Sebab tu, kena pilih betul-betul. Lelaki takpe, diorang masih boleh buat pilihan. Ada baki lagi 3 (huhu). Tapi perempuan, kalau boleh, nak sekali seumur hidup. Perempuan yang baik, membenarkan poligami. Tapi, lelaki yang baik, setia pada yang satu. So, kena berhati-hati dalam soal hati. Dalam soal nak bina kehidupan. Dalam soal nak bina akhirat. Bila dah kahwin, Syurga seorang isteri di bawah reda suaminya. Apapun, istikharahlah. Itu sebaiknya. Make sure kau kosongkan hati tu. Jangan buat pilihan. Jangan pilih siapa-siapa. All the best ye beb!”CINTA DAN DAKWAH

Lelaki yang beragama takkan sewenang-wenangnya meng’invite’ seorang perempuan beragama untuk menjadi pasangan ‘couple’nya. ^^

Perempuan yang beragama pula takkan sewenang-wenangnya meng’accept’ seorang lelaki beragama untuk menjadi pasangan ‘couple’nya. ^^

Tetapi..

Lelaki yang beragama akan terus malamar seorang perempuan beragama yang memikat kalbunya melalui ibu bapa untuk dijadikan pasangan hidupnya.. ^^,

Perempuan yang beragama pula akan bersetuju untuk menerima lamaran istimewa daripada seorang lelaki beragama yang telah memaut jiwa nuraninya untuk dipimpin menuju ke Syurga.. ^^,Alangkah indah jika cinta yang disemai atas kerana-Nya..
Tingkah laku cinta juga atas dasar batas-batas agama-Nya..
Bertemu cinta dalam usrah dan halaqah..
Untuk sama-sama menyebarkan dakwah di jalan fisabilillah..

Moga-moga, kita bertemu jodoh di atas jalan dakwah.. ^^

Percayalah..
Cinta Itu Indah..
Bila Berlandaskan Al-Quran Dan As-Sunnah..
Bila Tujuannya Kerana Allah..
Bila Matlamatnya Syurga Yang Barakah.. ^^,

Janji Allah terakam di Surah Al-Nur, ayat 26 ;

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).”
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML