Sunday, April 13, 2014

MUHASABAH CINTA


“Cinta”.  Perkataan yang biasa kita dengar dan ungkapkan.  Setiap manusia yang berpeluang hidup di muka bumi ini pasti mengalami perasaan cinta.  Manusia memang dilahirkan secara fitrahnya mempunyai perasaan cinta.

Seorang ibu sanggup berkorban nyawa untuk anaknya kerana cintanya kepada anak.  Seorang bapa sanggup berkorban harta dan tenaga kerana perasaan cintanya kepada keluarga.  Seorang penuntut sanggup mengharungi susah dan payah kerana cintanya kepada ilmu.  Seorang perwira sanggup berkorban jiwa kerana cintanya kepada tanahair.  Seorang hartawan sanggup berkorban masa dan maruah kerana cintanya kepada harta.  Dan seorang pencinta kononnya sanggup merentasi lautan berapi lantaran cintanya kepada kekasihnya.  Secara dasarnya, kita sanggup berbuat apa sahaja kerana ingin menjaga dan mengejar cinta.

Itulah cinta.  Ia fitrah.  Dan ia juga boleh menjadi fitnah.  Ia boleh menjadikan seseorang mulia atau hina.  Ia bisa merubah manusia menjadi lebih baik di sisi Tuhan dan manusia.  Dan ia bisa juga menjatuhkan nilai seseorang dari sudut pandangan Tuhan dan manusia.

Sudah lama kita menjalani kehidupan ini.  Dan sudah banyak kali perkataan ‘cinta’ kita ungkapkan dan luahkan.  Di kesempatan yang terbatas ini, marilah kita bermuhasabah.  Muhasabah tentang cinta.  Mudah-mudahan muhasabah ini bisa menyedarkan kita semua akan di mana letak duduknya rasa cinta kita?  Di tempat yang sepatutnyakah?  Atau sudah tersasarkah cinta kita selama ini?
1.    Orang yang beriman sangat cinta kepada ALLAH

    وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا

     يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ

    “Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain ALLAH; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai ALLAH.  Adapun orang-orang yang beriman sangat cinta kepada ALLAH...”

    (Surah ke-2, al-Baqarah: ayat ke-165)

2.  Amaran Kepada Yang Meletakkan Cinta Kepada Mahkluq Melebihi Cinta Kepada ALLAH

    قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ

    وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ

    كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ

    وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ

    اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

    “Katakanlah:  “Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari ALLAH dan Rasul-NYA dan dari berjihad di jalan-NYA, maka tunggulah sampai ALLAH mendatangkan keputusan-NYA.”  Dan ALLAH tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.

    (Surah ke-9, at-Taubah: ayat ke-24)

Cukuplah dengan 2 ayat al-Quran di atas bagi kita mula bermuhasabah.  Jika selama ini kita telah meletakkan cinta dan perhatian kepada makhluq, nah mulai hari ini marilah kita letakkan semula rasa cinta dan kasih itu di tempat yang sepatutnya.  Menyedari bahawa meletakkan cinta kepada ALLAH mengatasi segala-galanya, kita mesti membuktikan rasa cinta itu.  Tidak cukup dengan hanya kalimah “aku cintakan ALLAH” atau “ALLAH adalah segala-galanya buatku” atau seumpama dengannya.  Ia mesti dibuktikan!

ALLAH subhanahu wata’ala telah berfirman di dalam al-Quran tentang pembuktian cinta kepada ALLAH adalah dengan mengikuti segala suruhan dan perintah yang disampaikan oleh Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam:

    قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ

    اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

    Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai ALLAH, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.” Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

    (Surah ke-3, ali-Imran: ayat ke-31)

Justeru, bagi merealisasikan rasa cinta kepada ALLAH, kita juga mesti meletakkan rasa patuh dan cinta kepada Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam.  Al-hubb (cinta) dan al-ittiba’ (ikut) Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah suatu yang dituntut agama.

Muslimin-muslimat sekalian,

Sudah banyak rasa kecewa menyinggahi jiwa kita.  Sudah tidak terkira kita rasa sedih apabila orang yang kita cintai membuat sesuatu yang tidak kita sukai.  Sudah acap kali kita didatangi keresahan apabila harta yang kita cintai hilang atau berubah hakmilik.  Ya, cinta kepada makhluq pasti mengundang kekecewaan.

Sekiranya cinta dan kasih diletakkan kepada ALLAH melebihi rasa cinta kita kepada makhluqNYA, nescaya kita tidak akan didatangi kecewa.  Sedih yang melanda akan segera terubat apabila cinta kepada ALLAH menguasai jiwa.  Malah, jiwa akan hidup dalam ketenangan dan kemanisan iman akan mula menyerap ke dalam jiwa.

Hadis riwayat Anas radhiAllahu ‘anhu, dia berkata bahawa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:

    “Ada tiga hal yang barang siapa mengamalkannya, maka ia dapat menemukan manisnya iman, yaitu orang yang lebih mencintai ALLAH dan Rasul-NYA daripada yang lain, mencintai orang lain hanya karena ALLAH, tidak suka kembali ke dalam kekufuran (setelah ALLAH menyelamatkannya) sebagaimana ia tidak suka dilemparkan ke dalam neraka.”

    (Sahih Muslim No.60)

Semoga tulisan yang ringkas ini bisa mencetus rasa ingin memperbaiki rasa cinta kepadaNYA.  Mudah-mudahn kita semua tergolong di dalam kumpulan manusia yang meletakkan dambaan cinta dan redha ALLAH sebagai yang utama, amin…

WAllahu A’lam.
Read More

WANITA MUSLIMAH ADALAH RATU KAMI

Saya tertarik dengan dialog berikut yang saya salin dari perkongsian seorang rakan di Facebook.  Darinya dapat dipelajari cara yang berhikmah apabila menjawab soalan daripada seseorang yang belum beragama Islam tentang mengapa wanita muslimah tidak boleh bersalam dengan lelaki ajnabi:

    A British man came to Sheikh and asked: 
“Why is not permissible in Islam for women to shake hands with a man?”

    The Sheikh said: 
“Can you shake hands with Queen Elizabeth?”

    British man said: 
“Of course not, there are only certain people who can shake hands with Queen Elizabeth.”

    Sheikh replied: 
“Our women are queens and queens do not shake hands with strange men!”

Jawapan seringkas ini bisa membuka minda si penanya akan satu dimensi baru yang belum pernah dia fikirkan.  Jawapan seumpama ini mengajak si penanya melihat bagaimana pandangan ISLAM terhadap wanita.

Jika Barat dan Timur serta seluruh tamadun manusia selain Islam menganggap wanita adalah objek seksual dan hawa nafsu semata, tetapi ISLAM memandang wanita sebagai insan yang mulia yang mempunyai darjat yang sangat tinggi.  Bukan sembarangan orang boleh bersalam, menyentuh atau memegang wanita muslim jika tidak mempunyai ikatan kekeluargaan yang dibenarkan syara’.

Jika direnung lebih jauh lagi, bukan setakat hukum bersentuhan sahaja telah ISLAM muliakan wanita, malah dalam banyak aspek, ISLAM telah mengeluarkan wanita yang dahulunya dizalimi dan dipandang hina berabad-abad lamanya ke darjat yang lebih tinggi dan mulia hingga ke hari ini seterusnya hingga ke hari kiamat.

Lihat sahaja di dalam al-Quran, terdapat satu surah khas yang dinamakan surah an-Nisa’ iaitu surah Perempuan.  Di dalam surah ini terdapat banyak hukum tentang bagaimana sepatutnya para wanita dilayan dan dijaga kebajikan mereka.

Maruah mereka yang sebelum ini dipandang rendah, kebajikan mereka yang sebelum ini diabaikan, malah mereka hanya dipandang sebagai objek seks semata.  Apabila datang ISLAM, keadaan ini berubah!  Betapa kasihnya ALLAH Ta`ala sehingga hak wanita dijaga dan diletakkan ia sebagai hukum syariah untuk kita patuhi dan laksanakan.

Malah jika dibaca di dalam hadith Nabi sallAllahu `alaihi wasallam dan athar para sahabah juga, diceritakan banyak perihal kebajikan terhadap wanita.  Inilah keindahan ISLAM.  ISLAM memuliakan wanita dan sentiasa membela kedudukan mereka.  Segala peraturan dan hukum yang ditetapkan semuanya untuk kebaikan mereka.

Wanita Muslimah adalah ibarat ratu bagi kami kaum muslimin.  Mereka istimewa.
Read More

KOLEKSI POSTER GALAKAN BERHIJAB / MENUTUP AURAT UNTUK MUSLIMAH

Berikut adalah koleksi poster yang sempat saya muat turun dari pelbagai sumber di internet.  Poster-poster ini sangat menarik, bermaklumat dan berpotensi memberikan kesedaran dan semangat kepada para wanita untuk berhijab atau menutup aurat.

Melalui poster-poster yang berwarna warni dan menarik ini, saya harap dapat menyuntik semangat untuk menutup aurat di kalangan para remaja Muslimah, khususnya puteri-puteri saya yang masih kecil.  Semoga mereka dan juga kawan-kawan mereka jatuh cinta dengan cara berpakaian Muslimah dan istiqamah untuk menutup aurat.

Ini sekadar alternatif sahaja.  Banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan bagi menyampaikan mesej ini. Klik pada imej untuk saiz asal.


Jika kalian bersetuju bahawa pendekatan poster-poster seperti ini dapat memberikan kesan yang memuaskan dalam menyuntik kesedaran menutup aurat di kalangan anak-anak perempuan, remaja atau pun mungkin juga di kalangan wanita dewasa yang kalian kenali, maka sebarkanlah dan kongsikanlah dengan mereka semua.  Cetak dan tampal.

InsyaALLAH, kalau saya jumpa yang lain, saya akan tambah lagi…

Semoga para Muslimah kita diperlihara ALLAH, amin…
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML