Sunday, November 2, 2014

MENCARI TEMAN DI LIANG LAHAD

"Siapa antara kita yang berani jamin dia akan diberi peluang untuk bangun semula selepas tidur malam ini?"

Soalan yang pernah diajukan oleh seorang ustaz dalam ceramahnya baru-baru ini. Saya cuba refleksi diri terutamanya solat fardhu. Berat sungguh, malah tidak mungkin ada yang berani menjawab, "ya, saya jamin."

Kullu nafsin zhaiqatul maut (setiap yang bernyawa akan menghadapi mati) – ramai yang tahu ayat ini, dengan maksudnya sekali. Cuma tidak ada seorang pun antara kita yang tahu bila 'tarikh keramat' kita.

Melihat ibadah sendiri ala-ala kadar cukup membimbangkan. Ingin khusyuk dalam solat tetapi bermacam-macam hal difikirkan. Sedangkan solat yang khusyuk mampu mendekatkan kita kepada Allah lantaran urusan kehidupan seharian dapat dilakukan dengan mudah dan lancar kerana di situ ada berkah dan rahmatNya.APA YANG TINGGAL UNTUK KITA?

Apabila seorang anak Adam meninggal maka terputuslah amalnya kecuali 3 hal :

  (1) Sedekah jariyah

  (2) Ilmu yang bermanfaat

  (3) Anak soleh yang mendoakannya

        –Hadis Riwayat Muslim

Saya baru berumur 23 tahun, jika ditakdirkan hari ini saya meninggal, peluang (3) sah-sah bukan milik saya. Peluang (1) ? Mudah-mudahan ada, insyaAllah. Hanya peluang (2) yang mampu saya manfaatkan sebaiknya hari ini, sekurang-kurangnya sempat saya sampai walau hanya satu ayat, walau hanya melalui internet.


MEDIA BARU

Media baru seperi Facebook, Twitter, Youtube, blog dan lain-lain lagi adalah antara cara yang cukup dan efektif untuk kita memanfaatkan peluang (2).

Kita boleh baca berita itu berita ini, cerita orang itu, gosip artis ini, serta bermacam lagi, apa salahnya sekali sekala baca artikel yang baik-baik, dan lepas baca berkongsilah.

Tidak takutkah kita lebih memanfaatkan media baru untuk maksiat? Saya tidak berniat mengeluarkan hukum, tapi saya takut ketika ini media baru menjadi haram untuk kita.

Tidak takutkan kita lebih gemar berkongsi sesuatu yang tidak elok lebih banyak dari yang elok?

Tidak takutkah kita lebih banyak 'Like' benda yang tidak elok berbanding yang baik?

Tidak takutkah kita meninggal ketika sedang asyik berFacebook? Kalau sedang asyik membaca atau melihat yang baik Alhamdulillah. Kalau sebaliknya? Nauzubillahhi minzalik.

Manfaatkanlah!

Malaysia mempunyai lebih 8.8juta rakyatnya yang berdaftar sebagai pengguna Facebook, maka manfaatkanlah. Inilah peluang (2) kita.

"Poyolah kau! Macamlah kau baik sangat."

Mahu jadi baik (soleh), biarlah poyo pun. Tak poyo pun, kalau tak baik buat apa, kan?

Cara hidup kita di dunia akan menentukan bagaimana cara hidup kita di alam barzakh dan akhirat nanti. Dan segalanya bermula dari bagaimana kita menentukan cara hidup kita di dunia selagi hayat masih ada.


dan apabila detak jantungku kian melemah,
darahku kian lesu mengalir,
ku dengar panggilan Rabbku untuk kembali,
bahkan dalam setiap desah nafasnya aku,
sentiasa sadar akan perhatian-Nya,
itulah Rabbku yang Maha Pemurah,
itulah Ilahku yang ku puja sembah,
bukan sekadar di tikar solat,
bahkan dalam setiap gerak dan langkah tersirat,
dan kini mampir ke liang lahat,
itulah aku sekujur tubuh dimamah ulat


Satu madah untuk koreksi diri bersama :

Solat lewat waktu dirasakan biasa.
Alquran hanya dibaca kadang-kadang sahaja .
Qiamullail hanya dilakukan bila ada hajat di dada.
Belajar hanya ala kadar dan ikut mood sahaja

Halaqah atau usrah hanya diguna pakai bila terasa kosong di jiwa dan bila sudah bosan dengan dunia.
Dakwah dikatakan tidak wajib bagi dirinya. jika orang lain sudah buat, maka dia telah terlepas daripada dosa.
Read More

MASIH MENCURI MASA SEPERTI DAHULU

"Nta, ana sakit hati nta datang meeting lambat. Bukan sekali dua tetapi dah banyak kali. Nta kena consider masa orang lain juga!", marah si muslimat kepada seorang muslimin

"tapi nti kena faham ana gak. Ana bukan sengaja, ada hal urgent yang ana perlu uruskan"

Begitulah situasi yang kerap kali berlaku dalam sesebuah organisasi hatta persatuan islam juga turut terkena "sumpahan" ini. Masalah hati seringkali ditarik masuk dek sikap dan kealpaan dalam mendisplinkan diri.MASA MENYEMBELIH KITA

Kata Sayidina Ali R.A 'Masa itu umpama pedang jika kamu tidak memenggalnya nescaya ia akan memenggal lehermu'

Kalau kita tak memintasnya, maka tengkuk kita akan dicantasnya. Demikianlah pepatah Orang Arab yang begitu memberatkan tentang masa. Bukan mahu bicara tentang pepatah itu, kerana ini bukanlah slot mari belajar bahasa bersama muslimdoktor, tapi mahu bicara tentang pantasnya masa yang begitu cepat berlalu.

Sampaikan diam tak diam sudah banyak hati-hati yang dilukai akibat keterlekaan kita menjaga masa. Tabiat atau habit suka mencuri masa orang lain boleh menimbulkan fitnah kepada Islam malah membantutkan usaha membaikpulih imej seorang daie (pendakwah) yang sering dipandang sepi.

Kehidupan kita umpama arus deras yang tidak berpenghujung. Kita sentiasa terangsang untuk bergerak dan bertindak. Umpama manusia yang dihanyutkan, kita merasakan tindakan segera dan spontan amat perlu untuk kelangsungan hidup kita. Suasana begini kadang-kadang menjadikan kita lupa diri dan hilang arah tuju.

Jangan kita lupa bahawa masa itu juga adalah kehidupan seperti yang digambarkan oleh Al Imam Hassan Al Banna. Setiap masa yang kita sia-siakan itu adalah sebahagian dari kehidupan kita yang akan dipersoalkan di Akhirat nanti. Setiap detik yang kita abaikan adalah sebahagian dari umur kita yang akan menentukan nasib kita dihujung usia kita.

Kita tidak semestinya sibuk sebab melihat orang lain sibuk dan kitapun tak perlu tergesa-gesa kerana melihat orang lain semuanya tergesa-gesa. Bahkan Islam menggambarkan bahawa ketergesaan itu adalah dari syaitan yang sentiasa berusaha agar kita leka dan lupa diri.


MUHASABAH DIRI

Benar,
Kadang-kadang kita tidak lari dari melakukan kesalahan. Kita lupa diri dan hilang arah tuju. Suka bertangguh kerja. Hidup semakin tidak terurus. Pengurusan masa yang lemah dan penyakit malas mula menyerap masuk dan menyerang sel-sel rajin.

Ambillah masa. Muhasabah diri semula. Berikan ruang dan waktu agar segala kekusutan terlerai. Usah membazir masa dengan melakukan kesilapan buat kali yang kedua.

Bagi yang lama bergelumang dengan lumpur dakwah, mereka sudah menjiwai seni dakwah, bahawa seni dakwah ini cukup indah, kerana ia mendidik hati manusia bukan membentuk tanah liat, mengukir kayu dan sebagainya. Manusia sendiri adalah makhluk Allah yang sangat unik, namun usaha dakwah ini sudah menjadi tanggungjawab seorang mukmin. insyaalllah...

Seni dakwah mampu mentarbiyyah, mendidik diri daie khususnya agar berdisplin dan menjaga kepatuhan masa demi kemaslahatan gerak kerja organisasi. Segalanya boleh diperbaiki dari semasa ke semasa.


p/s : tiada kena mengena dengan sesiapa. Hanya peringatan untuk orang yang menulis dan membaca.
Read More

JANGAN PERNAH JAUH DARI ALLAH"Ya Allaaaaaaaaaah...sakitnya! Kenapa Kau bagi aku ujian dan kesakitan yang tak mampu aku tanggung?"

Bagitulah remuk sekali hati apabila setiap kali ujian datang menimpa. Air mata mengalir deras sebagai tanda lemahnya seorang hamba. Kesakitan itu bagai tiada noktahnya seringkali menduga iman.

Terasa bagai Allah tidak mendengar rintihannya.

Terasa seolah-olah Allah benci kepada Dia.

Terasa Allah meluat dan jemu mendengar doanya

Dia hampir putus asa.


Dengan merendahkan diri dan jiwa, pandanglah ke langit. Adakah terasa ALLAh begitu jauh? Tidak. ALLAh tidak pernah jauh! Jangan pernah merasa jauh daripada Allah, kerana Allah ada dekat dengan kita. Dia selalu mengawasi kita.


MENGAJUK DENGAN ALLAH

Ya. Itulah manusia. Manusia tidak pernah lepas daripada ujian yang bertimpa-timpa. Datangnya tidak diundang, perginya tidak diusir. Bisikan-bisikan syaitan menjadi peneman setia menghasut dan mengajar cara-cara "mengajuk" dengan Allah. Memprotes untuk tidak bersangka baik dengan Allah.

Sudah tidak rajin berdoa kerana menganggap Allah tidak mahu atau sudah jemu mendengar. Merasakan segala ibadat yang dilakukan adalah sia-sia.

Manusia adakalanya merasakan bahawa Tuhan itu jauh. Sangat jauh.

Tuhan jauh kata mereka. Kononnya kerana Tuhan tidak menolong mereka menyelesaikan masalah yang mereka hadapi. Mereka dibiarkan terkapai-kapai dalam menghadapi dugaan yang ada. Tipikalnya, manusia hanya akan berasa Tuhan itu dekat atau jauh apabila dilanda masalah yang membuatkan manusia termangu-mangu.

"Ah!!! Sama sahaja aku solat ke tak. Sama sahaja aku doa ke tak. Lihatlah kehidupanku. Miskin, tak pernah yang kaya. Bermacam-macam masalah menimpa aku. Tuhan dah tak sayang kat aku!" 

Begitulah manusia. Cepat sahaja menuding jari kepada yang lain sebelum menuding jari kepada diri sendiri. Peliknya, apabila dilanda masalah, tidak ada manusia akan berkata kepada diri sendiri betapa selama ini dia jauh daripada Tuhan. Tidak ada manusia berkata selama ini betapa banyak kewajiban dan suruhan ALLAh Ta’ala yang tidak pernah dikerjakannya.

SIAPA YANG JAUH SEBENARNYA?

Kenapa ada diantara kita merasa Tuhan itu jauh? Sebenarnya, itu adalah kerana manusia yang menjauh. Apabila hati manusia tidak diisi dengan perkara-perkara yang mengingatkan kepadaNya, maka hati manusia akan kosong daripada sentuhanNya. Lalu, mulai saat itulah manusia yang masih tidak membuka mata hati mengatakan yang Tuhan itu jauh.

Walhal, Tuhan itu sentiasa dekat!

Kenapa ada diantara manusia yang dengan tiada rasa bersalah sedikitpun dalam benaknya meninggalkan solat. Sudahlah meninggalkan solat, mengucap istighfar dan apatah lagi berdoa sangat jarang.

Kerana dia merasa Allah itu sangat jauh, maka itulah tetapan mindanya!

Ini bukan soal Allah itu jauh sebenarnya. Sebenarnya masalah itu adalah pada manusia itu sendiri. Kurang membuatkan diri tersentuh dengan perkara yang berkaitan dengan-Nya. Kurang atau tidak pernah memohon ampun merendahkan diri dengan sujud kepada-Nya.

Hati yang kotor dengan perbuatan tuan badan sendiri akan mengakibatkan cahaya hidayah tidak dapat menyentuh hati. Apalagi untuk memasukinya. Dek kerana kotoran didalam hati itu, maka tiada ruang lagi hidayah untuk bermukim. Memang betul, yang memberikan hidayah kepada Allah SWT itu adalah seseorang. Dan insyaAllah, Allah akan memberikan kepada orang-orang yang berusaha untuk itu.

Mungkin juga kerana manusia itu hanya melihat dunia ini sebagai dirinya sahaja tanpa mengaitkan setiap satu yang dapat ditangkap oleh pandangan matanya berkait rapat dengan Allah. Yup! Memang sangat berkait! Kerana Allah itu adalah Pencipta, dan manusia serta apa yang wujud itu adalah ciptaanNya!

SAHABATKU, ALLAH TIDAK PERNAH MENJAUH

Setiap helaan nafas, setiap kelipan mata, dan setiap gerakan langkah yang tercipta, apakah manusia boleh menafikan bahawa Allah itu jauh. Kalau tidak kerana Allah yang mengizinkan semua itu terjadi, adakah manusia akan dapat bergerak dengan sendirinya?

Sahabatku yang disayangi kerana Allah, cuba tanya pada diri.

Pernah merasa Allah itu jauh?

Saya tidak malu mengaku bahawa saya pernah. Disaat itu, ujian datang bertubi-tubi. Saya berasa sangat lemah dan tidak berdaya untuk menerima takdirnya. Dia seperti memberi "isyarat" atau memperkenalkan saya saat yang sangat hampir dengan kematian. Nyawa seakan-akan mahu melayang ketika itu. Hanya mampu mengucap dan terus mengucap untuk kembali waras dan berfikir sedalam-dalamnya mengapa Allah menguji iman yang sedangkal ini.

Saya sangat bersyukur apabila Allah menunjukkan kebesaranNya untuk menggerakkan langkah saya ke surau.  Menangis tidak berhenti-henti. Akibat perasaan rindu kepada rumah Allah yang mencengkam jiwa tiba-tiba, langkah dilajukan dengan wajah penuh berharap. Mendambakan perhatian daripada seseorang dan menagih cinta yang pasti.

Disana, ketenangan..kedamaian ditemui.........

Dan yang paling penting, saya temui suatu jawapan. Jawapan kesedaran!

Sungguh, Allah swt tidak pernah jauh. Selagimana manusia melembutkan hati dan memandang semua kejadian itu adalah hidayah dan hikmah daripada Allah. Kerana memang itulah hakikatnya.

“Dan sesungguhnya Kami menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan Kami lebih dekat daripada urat lehernya.” – Qaf : 16
“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi perintah Ku dan beriman kepada Ku, agar mereka memperoleh kebenaran.” – al-Baqarah : 186

Itu kenyataan dan perkhabaran dari Allah, bahawa sesungguhnya Dia sangat dekat!

Dan sekali lagi, masalahnya sebenarnya terletak pada hati manusia itu sendiri. Kenapa apabila ditimpa masalah, justeru merasa bahawa Allah itu tidak adil dan jauh? Sedangkan para pejuang agama dan para Rasul dan Nabi terdahulu diuji dengan hebat. Mereka itu lebih baik lebih mulia daripada kita.

Mengapa ringan sahaja bibir mengukir bicara bahawa kita sangat yakin menuturkan rasa cinta kepada Allah dan RasulNya, tetapi apabila ditimpa suatu musibah. Maka ukiran di bibir dan yang terbuku di hati sangat berbeza. Jadi, di manakah buktirnya kata-kata yang seindah itu? Yang di mana kata-kata yang kita tuturkan itu mampu menggugah perasaan manusia lain.

Hati benar menjadi malu tatkala membaca firman Allah ini :

“Apakah kamu mengira akan masuk syurga padahal belum datang kepadamu (ujian) seperti yang dialami oleh orang-orang yang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan, digoncang dengan pelbagai cubaan. Sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, ‘Bilakah datangnya pertolongan ALLAh?’ Ingatlah, sesungguhnya pertolongan ALLAh itu sangat dekat.” – al Baqarah : 214

Kita memang cepat melatah, kan?
Sudahlah cepat melatah, jarang bersyukur lagi.
Dan itu pun Allah pernah rakamkan di dalam alQuran,

“..Dan sedikit sekali dari hamba-hamba Ku yang bersyukur.” – Saba’ : 13

Hati, jangan pernah merasakan Alllah itu jauh. Sebaliknya, berilah dorongan dan motivasi kepada diri sendiri dan katakan bahawa memang diri kitalah yang semakin jauh dari Allah. Dis aat merasakan perkara itu, maka mohonlah keampunan dari Dia. Moga kita dikuatkan olehNya.

Hidup itu tak pernah jauh dari Allah, dan jangan pernah jauh dari Allah, maka kau akan hidup. dan Allah merancang setiap milik dari kita dan hidup kita dengan begitu sempurna hanya untuk membuktikan bahwa hidup itu ladang ujian untuk kita, baik dari jiwa, raga, orang tua, saudara, kekasih, teman dan barang-barang kesayangan kita. Semua sudah direncanakan Allah dengan detail. 
Pernahkan kita merenung sesaat, untuk membuka keenam pancaindera kita, untuk menangkap apakah hikmah dari setiap apa yang berlaku di dalam kehidupan ini, bahawa hidup di dunia hanyalah untuk beribadah kepada Allah. Kita adalah pelakon, skripnya 

Berpesanlah pada diri :
1. tabahkan hati kuatkan semangat
2. kukuhkan iman banyakkan zikrullah
3. jangan mengeluh jangan kecewa

Sesunguhnya, Allah sentiasa bersama kita.


 “Ya Allah, Ya Tuhan kami, kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu dan berilah petunjuk kepada kami dalam urusan kami dengan segala petunjuk. Mudahkanlah urusan kami Ya Allah, permudahkanlah jangan disulitkan kerana Engkaulah yang Maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu. Ya Allah, sempurnakanlah dengan segala kebaikan, dengan rahmatMu, Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani.Ameen....."


Benar.

Aku harus terus melangkah
Membuka mata melihat dunia
Mengambil manfaat dan ibrah
Dan memandang sebagai bekal di akhirat sana


p/s : ada sesiapa yang tahu nasyid yang bertajuk "jauh" tak silap. Bukan nasyid jauh-Mirwana, itu lebih kepada hubungan suami isteri. Saya pernah download dulu bila dengar kat carta nasyid IKIM.fm. Yang ingat cuma, first peranggan "jauhhhhhhhhhh................", suara dia macam kesedihan dan penuh pengharapan pada Allah.
Sayangnya, camne nak cari ni.
Read More

AIR MATA TAUBAT MEMADAMKAN API NERAKAWahai diri, usah terbuai dengan kesoronokan dan kebahagiaan duniawi yang sementara. Ingatlah gembira di fana' ini hanyalah sementara.  Jika hatimu keras,buas dan liar, bukalah Al-quran,baca dan tadabbur makna dan rasailah..

Namun jika masih keras juga,maka dirikanlah solat-solat sunat. Dan sekiranya masih lagi keras bagunlah  di dinihari,  berwudhuk, solat dan berdoalah pada Dia, pohonlah kepadaNya
Semoga dikurniakan hati yang baru...hati yg sentiasa basah mengingatiNya..

Buat mereka yang seringkali menangis demi perkara yang sia-sia,
menangis kerana cinta manusia, 
menangis kerana terluka dengan manusia,
menangis kerana membaca novel cinta, 
menangis menonton filem cinta,
menangis kerana putus cinta,
Cinta! Cinta! Cinta duniawi.

Istighfarlah! Sedarlah! Bangkitlah dari lenamu.

Buat mereka yang seringkali melupakan kekasih yang paling agung. Allah sedang menantimu di pintu taubatNya. Pulanglah padaNya… dan menangislah untukNya. Menangis untuk menangih cintaNya, menangis kerana memohon taubatNya, menangis kerana berdosa padaNya, menangis kerana takut padaNya. Kerana Allah swt telah berfirman:

“Janganlah kamu seperti orang-orang yang melupakan Allah…” 
(Al-Hasyr: 19)

Ingatlah, menangislah kerana Allah, kerana hanya Allah sahaja yang layak buat semua titisan air matamu…
KISAH SEORANG LELAKI BERNIAT TIDAK BAIK PADA WANITA

Firman Allah swt dari surah Al Maidah ayat 44 yang kira-kira maksudnya: 

“Maka janganlah Engkau takut kepada manusia dan takutlah kepadaKu…”

Diceritakan, ada seorang lelaki yang jatuh hati kepada seorang wanita. Ketika wanita itu keluar untuk satu keperluannya, maka pergilah lelaki itu bersamanya. Sampailah mereka ke satu kampung yang sunyi di mana penghuninya telah pun tidur. Lalu, lelaki itu pun menyampaikan hasrat hatinya. Wanita itu menyahut, 

“Lihatlah samada orang-orang telah tidur semuanya?”

Lelaki itu memikirkan bahawa wanita itu bermaksud bahawa wanita itu bersetuju untuk menuruti kehendak hatinya. Dia pun mengelilingi kawasan itu untuk melihat samada semua orang telah tidur atau tidak. Setelah jelas bahawa semua orang-orang telah tertidur, segera dia menghampiri wanita tersebut seraya berkata, “Benar, semua orang telah pun tidur.”

Lalu, wanita tersebut bertanya; 

“Bagaimanakah pendapatmu dengan Allah? Apakah saat ini Dia juga telah tidur?”

Dan lelaki itu pun menjawab. 

“Sesungguhnya Allah tidak pernah tidur.”

Wanita itu pun berkata lagi. 

“Sesungguhnya Zat yang tidak pernah tidur akan melihat kita meskipun manusia sedang tidur lelap dan tidak melihat kita. Oleh kerananya Dia lebih berhak untuk ditakuti.”

Dengan segera lelaki itu meninggalkan wanita itu kerana dia takut kepada Allah. Dia telah pulang ke rumahnya dan bertaubat. Setelah dia meninggal dunia, ada orang telah bermimpi bertemu dengannya.

Lalu ditanya; 

“Apakah yang telah Allah lakukan kepadamu?”

Lelaki itu menjawab: 

“Allah telah mengampuniku kerana ketakutanku dan kerana aku meninggalkan dosa itu.”

Rasulullah saw bersabda:

“Ketika tubuh seorang hamba bergetar kerana takut kepada Allah, berguguranlah dosanya bagaikan dedaunan yang jatuh dari pohonnya.

“Sesungguhnya Allah berkata: Aku tidak mengumpulkan pada hambaKu dua ketakutan dan dua keamanan. Barangsiapa yang takut kepadaKu di dunia, Aku amankan dia di akhirat. Dan barangsiapa yang berasa aman dariKu di dunia, Aku akan takutkan dia di akhirat.”

Disebut dalam kitab Bidayatul Hidayah. Pada hari kiamat, didatangkan api yang bergemuruh. Hinggakan menggetarkan hati setiap ummah. Ketika mereka mendekatinya, gemuruh tersebut semakin kuat. Hingga terdengar dari jarak perjalanan 500 tahun. Setiap orang sampai para nabi berkata; “Nafsi-nafsi”(sendiri-sendiri). Kecuali Rasulullah saw yang sering kau lupakan. Baginda berkata, “Umatku-umatku.”

Kemudian, keluarlah api bagaikan gunung. Umat Muhammad saw berusaha untuk menolaknya sambil berkata; 

“Demi orang-orang yang bersolat, demi orang-orang yang siddiq, demi orang-orang yang khusyu’. Dan demi orang-orang yang berpuasa. Kembalilah engkau wahai api!”

Malangnya, api itu tidak juga kembali. Maka, berkatalah Jibril as: 

Sesungguhnya api hendak membakar umat Muhammad.” 

Lalu datanglah ia sambil membawa segelas air sambil berkata lagi: 

“ Ambillah air ini. Dan percikkan ke api itu!” 

Rasulullah saw melakukan perkara itu. Dan seketika itu, api itu pun padam.

Lalu, Nabi Muhammad saw bertanya: 

“Air apakah ini?” 

Jibril menjawab: 

“Itulah air mata umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah dan sekarang aku diperintahkan untuk memberikan air itu kepadamu supaya engkau memercikkannya kepada api sehingga padam dengan izin Allah”

Rasulullah saw seringkali berdoa: 

“Ya Allah, berilah aku rezeki dua mata yang menangis kerana takut kepada Engkau sebelum air mata ini habis.”

Barangsiapa yang ingin selamat daripada azab Allah serta mendapatkan pahala serta rahmatNya, hendaklah dia sabar atas kesulitan dunia, taat kepada Allah serta menjauhi maksiat. Dalam kitab Zahrir Riyadh, dirawikan dari Rasulullah saw, sesungguhnya baginda bersabda:

“Ketika masuk ahli syurga, mereka disambut oleh para malaikat dengan segala kebaikan dan kenikmatan. Dipersilakan untuk mereka singgahsana berpermaidani indah. Disajikan untuk mereka segala rupa makanan dan minuman yang lazat. Oleh itu, mereka menjadi kehairanan.”

Lantas Allah berfirman. 

“Wahai hamba-hambaKu mengapakah engkau hairan? Ini bukan tempat untuk merasa hairan.”

Dan mereka menjawab: 

“Janji untuk kami telah tiba waktunya.” 

Kemudian, Allah telah berfirman kepada malaikat: 

Bukakanlah hijab dari muka mereka. 

Malaikat menjawab: 

Ya Tuhanku, bagaimana mereka dapat melihat Engkau sedangkan mereka itu derhaka? 

Lalu Allah menjawab; 

“Sesungguhnya mereka telah berzikir, bersujud dan menangis di dunia kerana ingin bertemu denganKu.” 

Lalu malaikat pun membukakan tabir sehingga mereka dapat melihat. Maka, segera mereka bersujud kepada Allah.

Tetapi Allah berfirman: 

“Angkatlah kepalamu. Hari ini bukanlah hari untuk kamu semuanya rukuk dan sujud kepadaKu. Tetapi hari ini adalah hari pembalasan nikmat kepada kamu semua. Sesungguhnya wahai hamba-hambaKu, syurga bukanlah tempat untuk beribadat tetapi adalah tempat mulia untuk kamu merasakan nikmat dan kesenangan yang berkekalan.” 

Kemudian, mereka nampak Allah tanpa kaifiyah. Allah berfirman lagi: 

“Salam sejahtera bagi engkau hamba-hambaKu. Aku redha kepadamu. Apakah engkau redha kepadaKu?” 

Mereka menjawab: 

“Bagaimana kami tidak rela wahai Tuhan kami. Engkau telah memberi kami sesuatu yang belum pernah terlihat oleh mata, belum pernah terdengar oleh telinga, bahkan belum pernah terlintas dalam hati manusia.” 

Inilah yang dimaksudkan oleh Allah dalam Al Baiyinah ayat 8: Ertinya; “Allah rela kepada mereka dan mereka pun rela kepadaNya.”

Dan firman Allah dalam Yasin ayat 58 yang membawa makna: 

“… (Dan ucapan) perkataan selamat daripada Tuhan yang pengasih.” Dan Rasulullah saw telah bersabda: “Api neraka tidak akan menjilat orang yang pernah menangis kerana takut kerana Allah swt. Sehingga air susu kembali ke tempat asalnya.”
Read More

TIPS MUDAH MUHASABAH DIRI

Kita manusia biasa, tiada keistimewaan kecuali dimartabatkan sebagai golongan yang paling istimewa di sisi nabi kesayangan kita yakni Nabi Muhammad SAW selepas wafatnya.
Beruntungkan kita? Tapi bagaimana caranya untuk kita mengelak dari berlaku perkara yang merugikan dan punyai hati yang tidak sihat?MUHASABAH DIRI : macam MEDICAL CHECK UP

Muhasabah diri, adalah rawatan yang paling mudah untuk diri kita sendiri menerima sesuatu keadaan sewajarnya. Ia dapat memusatkan seluruh anggota badan kita dari luar dan dalam supaya melihat kembali keadaan diri dan juga keadaan sekeliling kita.

Demi masa. Sesungguhnya manusia didalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan orang yang beramal soleh, saling mengajak kepada kebenaran dan menasihati dengan kesabaran – Surah Al-Asr.
Jelas bukan? Betapa ruginya jika kita tidak beriman dan beramal kepada Allah. Jadi kekerapan kita bermuhasabah diri menjadi landasan untuk kita terus mengingati Allah.


Tapi, apakah cara yang paling mudah untuk memuhasabah diri?


Untuk itu sebaiknya kita tahu bagaimana kita mahu muhasabah diri. Mulakannya dengan cara yang lebih mudah supaya sedikit demi sedikit diri kita lebih menyayangi Allah, Nabi Muhammad SAW, kitab al-quran dan agama kita.

1.  Ingat Allah
Perkara pertama yang kita wajib buat sebagai orang islam selepas mengangkat tauhid kita dalam ucapan syahadah dalam rukun islam dan yang pertama dalam ketertiban rukun iman.

Perbanyakkan zikir sama ada zikir lisan mahu pun zikir hati – tasbih, tahmid, tahlil dan takbir. Lakukannya dalam melakukan apa sekali pun. Boleh lakukan ketika bersembang, boleh lakukan ketika mandi dan juga boleh lakukan ketika masak daging kebab.

2.  Solat
Sesiapa sahaja yang mengaku umat islam boleh melakukan solat tetapi adakah solat kita dapat menghalang kejadian keji dan mungkar?

Sabda Rasulullah SAW bermaksud; "Solat itu adalah tiang agama. Maka sesiapa yang mendirikannya, sesungguhnya ia menegakkan agamanya dan sesiapa yang meninggalkannya ia telah merobohkan agamanya"

Renungkan sabda tersebut dan bandingkan apa yang berlaku di sekeliling kita pada hari ini. Bukankah apa yang berlaku pada masa ini ada sangkut paut dengan apa yang kita lakukan setiap hari? Tepuk dada tanya iman.
Dan dirikanlah solat untuk menyebut dan mengingati-Ku – Thoha: 14.
Solat juga merupakan titik tolak atau penanda aras sama ada kita mengingati Allah atau tidak. Solat 5 waktu adalah wajib jika kita melakukan banyak solat sunat, maka kita semakin mengingati Allah. InsyaAllah, kita semakin dekat dengan Allah sehingga apabila ada yang menyebut perkataan Allah atau mendengarnya sudah meremang satu badan!


3.  Selawat
Sesiapa yang rajin berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW, dia dianggap kekasih kepada kekasih Allah.
Menurut petua mencuci hati dari Datuk Dr Haji Fadzillah Kamsah, "selawatlah ke atas nabi sekurang-kurangnya 100 kali sebelum tidur. Ia merupakan pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki dan orang akan sayangkan kita.:p/s :

1.  Sekadar tip mudah yang diambil daripada rujukan pembacaan buku dan dari pengalaman diri ketika mengamalkannya. Bergantung kepada setiap hati masing-masing.

2.  Tarikat Allah ada banyak, jika dapat salah satu jalannya sudah cukup untuk memahami antara pro dan kontra ilmu ketuhanan. Tapi dalam masa yang sama jangan menidakkan ilmu-ilmu sedia ada selagi ia tidak lari dari landasannya yakni dari rujukan al-quran dan sunnah nabi.

3.  Amalkan ilmu tersebut supaya mendapat hidayah seterusnya yang lebih seronok untuk kita jelajahi. Semakin kita ingat Allah, semakin banyak rahsia Allah yang kita ketahui. InsyaAllah, bersama kita kongsikan ilmu-ilmu berguna untuk kita amalkan demi kebaikan menuju ke jalan Allah pada masa akan datang.

Bagaimana cara kamu bermuhasabah diri? :)
Read More

SANGGUP MATI MACAM NI TAK?

Ya Allah kami bercita-cita syahid di jalan Mu. Kami ingin menjadi ummat Nabi Muhammad SAW yang mengamal sunnahnya dan mengikut segala perintahMu serta menjauhi laranganMu. Kami sayang pada Nabi Kau ketemukanlah kami di sana. Moga kami mendapat syafaatnya di akhirat sana. SAYANGNYA PARA SAHABAT KEPADA NABI. KITA?

Pada hari terakhir hayat baginda iaitu pada subuh hari Isnin, sakit baginda semakin tenat. Bilal yang selesai mengazankan subuh datang ke rumah Rasulullah kerana beginda tidak hadir mengimamkan solat subuh tersebut. Rasulullah menyuruh Bilal memberitahu Abu Bakar supaya mengimami solat Subuh tersebut menggantikan baginda. Pada masa itu semua tahu bahawa hayat Rasul tercinta kekasih Allah ini semakin hampir kepada kewafatannya. Ramai sahabat-sahabat nabi menangis dengan keras dan bersedih hingga ada yang jatuh pengsan.

Ali r.a antara orang yang berada di sisi Rasulullah sebelum wafatnya melihat Rasulullah menggerakkan bibirnya dua kali. Beliau merapatkan telinganya untuk mendengar apa yang diperkatakan baginda. Ali r.a mendengar Rasulullah berkata “Ummati Ummati” yang bermaksud “Umatku, Umatku”. Bukan keluarga, isteri, sahabat ataupun harta yang dirisaukan. Betapa Rasulullah menyintai kita semua hingga akhir hayat baginda.

Bilal bin Rabah tidak pernah azan selama beberapa bulan sebab terlalu sedih dengan kewafatan baginda. Ramai para sahabat merayu dan memintanya supaya melaungkan azan semula. Akhirnya pada satu subuh yang hening suara bilal memecah kesunyian pagi. Suaranya sayu dan terputus-putus sebab menangis ketika melaungkan azan. Hampir semua penduduk terkejut dan ada yang menyangka Rasulullah hidup kembali ketika itu. Begitu rindunya mereka terhadap Rasulullah ;’(

Ramai yang tahu hari ini adalah hari Jumaat, penghulu segala hari. Tetapi berapa ramai yang sentiasa mengingati kekasih Allah ini. Walaupun bukan hari jumaat, sekadar kita banyakkan selawat, mengikut sunnah-sunnah Nabi SAW serta mengingati perjuangan baginda tercinta ia mungkin dapat memberikan kita kesedaran dan keinsafan bahawa kitalah yang Rasululullah sebut dalam detik terakhir nyawa Muhammad Rasulullah sebelum baginda meninggalkan kita selama-lamanya.

Saya nak putar balik adegan sadis dan paling pilu pada permulaan kewafatan Nabi. Kawan-kawan hayati betul betul bagaimana aksi dan ucapan Rasulullah kita


SAYANGNYA NABI KEPADA KITA. KITA?

Kemudian Malaikat Jibrail turun dan bersama Rsululah,Rasulullah bertanya,

"Ya jibrail,kenapa kamu tidak bersama ku di saat kematian ku?" 

kemudian Jibrail menjawab:

"Ya Rasulullah,aku tidak mampu utk melihat saat kematianmu"

Rasulullah kemudian bertanya 

"sakitkah mati itu ya Jibrail?"

Jibrail menjawab,

"Ya Rasulullah,mati itu sakit ya Rasulullah"

Nabi kemudian bertanya,

"Ya jibrail,bukankah aku ini nabi Allah,wali Allah,habibullah,sakit juga kah?"

Jibrail kemudian menjawab,

"Ya Rasulullah,aku tahu kamu nabi Allah Habibullah,tetapi,mati itu sakit ya Rasulullah"


Lihat kawan kawan,ini nabi pun sakit untuk menghadapi mati,inikan pula kita sebagai umatnya yang sering melakukan dosa..tidak kah kita takut kawan kawan?

Kemudian nabi berkata,

"Ya Izrael, kau ambil lah nyawa ku,tapi sebelum itu,beritahu aku,apa yang akan ku perolehi kelak".

Izrael menjawab 

"Ya Rasulullah,kau yang pertama masuk syurga tanpa hisab dan malaikat akan tunggu roh kamu dari langit dunia sampai ke sidratul muntaha".

Lalu Rasulullah bertanya pula

" Apa pula yang umat ku dapat??"


Tengok disini kawan-kawan, Rasulullah SAW bertanya tentang kita,sayangnya nabi pada kita..Tapi kita?

Malaikat kemudian menjawab 

"umat mu ada diantara mereka yang masuk syurga tanpa hisab,kemudian diberitahu satu persatu kebaikan umat nabi sehinggalah nabi berpuas hati..."

Kemudian nabi berkata, 

"Ambillah nyawaku...."

Dengan lemah lembut,dengan cermat roh nabi dicabut dari kaki ,dan sehingga sampai ke lutut,nabi yang merupakannabi Allah,habibullah menjerit!

"Alllllllllah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ya Izrael,adakah tiada yang lebih mudah dari ini untuk menghadapi kematian?"


tengok kawan-kawan, Nabi pun menjerit kesakitan..Kita sebagai umat yang sentiasa lalai,bikin maksiat..apatah lagi?

Izrael mejawab 

"Ya Rasulullah,inilah sakit yang paling ringan sekali Ya Rasullah untuk para nabi dan orang orang soleh.Lalu nabi berkata "kau ambillah nyawaku Ya Izrael"

Ditarik kembali nyawa nabi dari lutut nabi hingga ke pusatnya,lalu Nabi menjerit sekali lagi 

"Alllah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,Ya Izrael,tiadakah yang lebih mudah untuk mencabut nyawaku?"

Lalu Izrael mengulang kembali 

"Ya Rasullah,inilah sakit yang paling ringan,untuk para nabi dan orang-orang soleh"

Sekali lagi nabi berkata, 

"Engkau tariklah nyawaku Ya Izrael"

Lalu ditarik sekali lagin yawa nabi dari pusat,hingga ke dada nabi lalu sekali lagi nabi menjerit 

"Ya Allah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ya Izrael,tiadakah yang lebih mudah pada ini,aku kekasih Allah,Nabi Allah"

Lalu Izrael menjawab sekali lagi, 

"Ya Rasulullah,aku tahu engkau kekasih Allah,tapi inilah sakit kematian para nabi,ini yang paling ringan Rasulullah"

Kemudian nabi berkata, 

"Ya Izrael, jika aku sebagai kekasih Allah menanggung azab kematian yang begitu pedih, bagaimana dengan UMATKU?"

Kawan kawan tengok...di saat kematian Rasulullah, Nabi fikir pada kita lagi....sampai akhir kawan kawan,nabi sayang kat kita...

Kemudian nabi berkata lagi,

"Ya Izrael,kalau begitu,ENGKAU KUMPULLAH SEGALA SAKIT MENGHADAPI KEMATIAN UMATKU,DARI PARA SAHABAT,HINGGALAH KEAKHIR ZAMAN,ENGKAU LETAKLAH KEPADA KU SUPAYA AKU YANG SAKIT,UMATKU TIDAK SAKIT"


Cuba kawan-kawan tengok sayangnya nabi pada kita,tapi kita ni umat nabi Muhammad,tak sayang nabi.

Lalu malaikat menjawab ,

"Umatmu bergantung kepada amalannya,kamu tidak boleh tolong Ya Rasullah"

Lalu nabi berkata,

" Engkau ambilah nyawaku sekarang "

Lalu nyawa nabi ditarik,dari dadanya,hingga ke halkumnya, lalu Nabi berkata di saat akhirnya hidup nabi, tika nyawa nabi dah sampai ke penghabisan,di saat sakit yang teramat sangat,nabi berkata

"Ummati..ummati..ummati"

Umatku..umatku..umatku..

Nabi sebut kita kawan kawan..umat beginda..kita la tu..

Apa pesanan terakhir Nabi , kita ulang kembali..

"Ummati...ummati...ummati,solah...solah..solat"

Maksudnya,wahai umatku,umat ku...umat ku..sembahyang lah kamu...sembahyang...sembahyang"

Ingat...Nabi sebut kita sebelum wafat..Nabi sayang kita..

Tapi kita?

Sayang tak pada Nabi?

Pernah menangis kerana cinta pada Nabi?


"Ya Allah..ampunkanlah dosa hamba hambamu ini yang sering lupa dan lalai kepadamu,dan lupa pada cinta nabi kepada kamu. Ameen....".
Read More

TEGURLAH & BERSEDIALAH DITEGUR!!

Marilah sama-sama kita saling tegur menegur, dan berlapang dada apabila ditegur. Jernihkan suasana mahabbah dengan berlapang dada dan rasa cinta dan kasih pada orang yang menegur


Woi, tudung kau singkatlah! Nak masuk neraka ape? Sengal betul!"

"Gemuk, kuruskanlah badan kau. Dah la gemuk makan banyak! Xde sape nak kahwin ngan kau nanti"

"Hari dah siang la. bangun le. Suboh nak abes tu. Tengok aku bangun awal, siap tahajjud dan sahur lagi."


SUKAKAH ANDA DITEGUR?

Pernah tak kita dengar kawan kita minta ditegur?

Biasa kita dengar, orang menegur orang.

Memang ada. Tapi sangat jarang.


Teguran itu kebiasaannya bersifat membina, kerana apa yang tidak kita sedar kadang-kadang orang lain sudah sedar terlebih dahulu, persepsi kita lain, persepsi orang, lain. Sebab itu apabila ditegur, jangan terlalu cepat melenting dan menolak teguran tersebut. Kalau begitu, anda adalah orang paling rugi, kerana anda berpeluang membina diri anda tetapi awal-awal lagi anda sudah merobohkannya.

Kata Hukama, "Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain. Seharusnya begini lah resam kehidupan kita"

Manusia memerlukan 'cermin' bagi bagi meneliti diri. Orang disekeliling adalah cermin bagi kita. Cuba bayangkan anda bercukur misai tanpa bercermin. Bukankah susah?.


NAK JADI PENEGUR?

Manusia memang tidak pernah lari daripada melakukan kesalahan, yang berbeza hanya banyak dan sedikit. Tetapi biarlah orang yang cuba menegur tersebut adalah orang yang minimum kesalahannya supaya teguran yang diberikan itu bersifat trully dan hidup. Atau dalam kata lain lebir arif dan senior.

Jangan jadi seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Sesuatu yang agak pelik apabila penagih dadah tegar mengajar atau menegur orang lain pergi ke masjid, walhal mereka sendiri masih terkontang kanting ditepi longkang dalam kotak.

Sebab itu kalau kita suka menegur, kita mesti pastikan teguran itu di tuju ke arah kita terlebih dahulu, kemudian baru ke orang lain.

Itu cuma satu contoh, namun jangan dijadikan alsan. Cuba amnil iktibar daripada kisah seorang ayah yang bekerja sabagai pencuri tetapi memahukan anaknya belajar bersungguh-sungguh dan berjaya. Si anak perlu patuh kepada suruhan ayahnya tanpa mengambil kira latar belakang dan perangai ayahnya.

Saya sendiri seorang yang suka menegur, mengkritik dan membidas segala hujah atau isu yang saya rasakan bertentangan dengan norma-norma kemanusiaan. Berkali jugalah saya tekankan, jangan lihat siapa saya tapi lihat apa yang saya katakan. 


TUJUAN MENEGUR

“Kau ni nak tegur aku atau nak marah aku?”

“Engkau nak nasihatkan aku atau engkau nak caci keji aku? Kau nak malukan aku cakap je lah!”

Dialog di atas cukup menjengkelkan dan ia sering berlaku kepada kita bahkan hampir mencetus pergaduhan. Si penegur atau tukang beri nasihat perlu jelas bahawa perbuatannya hanya satu, tawasau bil Haq wa tawasau bis Sabr. Membetulkan kesilapan dengan memahamkan kebenaran dan mendamaikan dengan kesabaran.

Firman ALLAH yang Maha Bijaksana : 

“Ajaklah (wahai Muhammad) mereka ke arah jalan Tuhanmu dengan hikmah dan nasihat yang elok dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang paling baik…..”
(Surah An-Nahl: 125)

Jika merujuk kepada tafsiran Imam al-Qurtubi, beliau menyebut bahawa ayat ini menyuruh para daie supaya menyebarkan dakwah dan memberikan nasihat kepada ‘orang-orang Islam’ secara khususnya dengan cara yang penuh bijaksana, lemah lembut dan penuh strategi. Para daie mestilah menjauhi sifat kasar dan keras ketika menegur dan memberikan nasihat agar orang yang ditegur tidak merasa malu dan melarikan diri sekaligus matlamat dakwah menjadi realiti dan terlaksana.

APA YANG PENTING?

Setiap orang yang menegur pasti sedia juga ditegur. Ramai yang tidak mampu lakukan ini. Hanya suka menegur tetapi tidak pula suka ditegur. Sebab itu penting apabila menegur diisyaratkan terlebih dahulu, teguran itu adalah terlebih dahulu untuk diri sendiri.

Ingat! Apabila anda menuding jari terhadap kesilapan orang lain, sebenarnya 3 jari anda telah menuding kepada diri anda sendiri. Itu adatnya.

"Beruntunglah mereka yang ditegur demi kebaikan yang tidak mereka sedar. Allah telah menghantar seseorang untuk menegur. Jika dia menerima teguran dengan hati yang redha dan bersangka baik, maka Allah akan lapangkan dadanya dan memasukkan taufiq dan hidayahNya. InsyaAllah..

Adapun, jika dia berpaling dari teguran dan kemudian memarahi orang yang menegurnya, dikhuatiri Allah menggelapkan hatinya yang semakin/ sudah mati.

Naudzubillahiminzalik...
Astaghfirullahal'azim...3x

p/s :

1.  Ada kawan saya komen, kalau saya menulis blog selalu panjang berjela dan jenuh membaca. Nak buat cmne, idea kat dalam "kepala otak" ni melimpah-limpah dan mencurah.

Jadi, saya akan ringkaskan entri kali ini untuk menyahut teguran dan kritikan kawan saya. Sebenarnya, saya nak kupas lebih lanjut lagi mengenai adab menegur dalam berjemaah dan isu yang selalu timbul.

Cuma, adab dalam menegur pemimpin dalam Malaysia memang diharuskan melalui pelbagai wadah sama ada penulisan, kata-kata mahupun demonsatrasi memandangkan isu-isu berat semakin menjadi tragis

- isu murtad
- isu kartun dalam Utusan Meloya memburukkan hukum hudud
- isu harga minyak dan barangan naik
Read More

MENCARI UNTA TUNGGANGANAssalamualaikum anak-anak muda, para aktivis dakwah,

Ketika Rasulullah saw menawarkan kepada para pemimpin kabilah untuk membawa dan membela dakwah, majoriti dari mereka menolak.

Sebahagian dari mereka mengatakan :

“Jika demikian, kamu akan diperangi oleh orang-orang Arab dan Bukan Arab”

Selain itu ada juga yang mengatakan :

“Urusan ini (Dakwah) adalah urusan yang dibenci oleh para penguasa”.

Memang demikianlah hakikatnya bahwa dakwah akan mendapat tentangan besar dari para penentangnya sepanjang zaman.


Dakwah yang membawa misi besar perubahan akan :

1. Menghapuskan berbagai ragam budaya dan kebinasaan yang bertentangan dengan Islam.

2. Menghancurkan kebatilan dan berbagai ragam perilakunya.

3. Menentang penguasa yang zalim dan pendukung serta peraturannya.

4. Menghentam sembahan-sembahan yang batil yang diterjemahkan melalui penguatkuasaan undang-undang.

5. Mengharamkan industri maksiat dan menentang para pemilik dan barisan pegawainya.

Maka, amat wajar jika dakwah akan mendapat serangan yang bertubi-tubi sepanjang zaman 
kerana ada kepentingan besar di sebalik penentangan tersebut, iaitu :

1. Pengekalan tradisi.

2. Penghormatan kaum/kabilah.

3. Kekuasaan pemerintahan.

Di sebalik tekanan dakwah yang sedemikian berat sekalipun, Rasulullah saw amat sedar bahwa dakwah memerlukan ‘rijal’ (pendokong-pendokong) yang kuat bagi menyokong untuk tertegaknya kebenaran.

Hari-hari baginda adalah hari-hari mencari aktivis dakwah kental bagi menguatkan rumah dakwah agar terasa nyaman untuk diduduki oleh oleh penghuninya.

Meskipun beberapa tokoh dan pemuka Quraish sudah membulatkan tekad menyatakan dukungan terhadap perjuangan baginda, namun Rasulullah saw masih merasa sangat perlu akan kehadiran tokoh besar dengan jumlah yang banyak.

Setiap kabilah didatangi dan setiap tokoh ditemui dengan harapan untuk mencari siapakah di antara mereka yang bersedia untuk menjadi pahlawan besar sebagai pengawal kebenaran.

Keinginan baginda akan kehadiran dua tokoh besar iaitu Umar bin Al Khattab dan Amr bin Hisyam (Abu Jahal), beliau lontarkan dalam ungkapan doanya, :

”Ya Allah, kuatkanlah Islam dengan dua Umar”.

Namun di sebalik pencariannya baginda tetap sedar bahwa mencari aktivis dakwah tidak seperti mencari ikan di kolam besar.

Baginda membahasakan aktivis dakwah seperti Unta Tunggangan (Rahilah) di mana dari seratus ekor unta, belum tentu ada seekor yang menyamainya di dalamnya.

Di salah satu rumah di Madinah, Umar bin Al Khattab ra duduk bersama sahabatnya lalu beliau mengatakan :

”Bercita-citalah kamu!”

maka salah seorang dari mereka mengatakan :

”Alangkah baiknya jika rumah ini dipenuhi dengan emas yang boleh aku infakkan fi sabilillah”.

Umar berkata lagi :

”Berangan-anganlah kamu!”.

Seorang yang lainnya mengatakan :

”Aku ingin rumah ini dipenuhi oleh intan mutiara dan zabarjad yang dapat aku infakkan dan aku sedekahkan fi sabilillah”.

Lalu Umar berkata lagi :

”Silakan kamu berangan-angan!.”

Mereka menjawab :

”Wahai Amirul Mukminin, kami tidak tahu lagi apa yang perlu kami katakan”.

Umar pun menjawab :

”Aku merindukan para aktivis seperti Abu Ubaidah bin Al Jarrah, Mu’az bin Jabal dan Salim Maula Abu Huzaifah, untuk berjuang menegakkan kalimatullah.”

Semoga Allah melimpahkan rahmatNya kepada Umar.


Ia amat tahu tentang :

1. Faktor penunjang bagi wujudnya kemuliaan dan harga diri.

2. Modal besar penggerak bangsa yang telah mati.

3. Bagaimana memastikan bagi tertegaknya peradaban besar yang hakiki.

Amat benar, bahawa aktivis dakwah :

1. Lebih mahal harganya dari barang galian.

2. Lebih tahan dan kuat dari batu karang.

3. Daya ledakannya lebih dahsyat dari senjata.

Kehadirannya di tengah-tengah umat mampu :

1. Membangunkan orang yang ‘tidur’.

2. Menyedarkan orang yang ‘mabuk’.

3. Menghidupkan mereka yang telah ‘mati’.

Tidak perlu ribuan, ratusan atau puluhan bahkan walaupun jumlahnya hanya seorang, mereka mampu memberi ruh baru bagi kehidupan umat ini.

Imam Hasan Al Banna membahasakan aktivis dakwah seperti ini dengan ungkapan yang indah :
”Kamu adalah ruh baru yang mengalir di dalam tubuh umat.”

Ketika dakwah mendapat sambutan luar biasa dari masyarakat Madinah, Rasulullah saw tidak perlu pening kepala untuk mencari siapakah orang yang paling tepat untuk dikirim menjadi pendakwah dan murabbi ke sana.

Baginda tidak mengirim sahabat ‘senior’ seumpama Abu Bakar atau Umar bin Al Khattab, malah baginda juga tidak menghantar ramai orang, cukup hanya satu orang iaitu Mushab bin Umair sebagai pembuka kota Madinah.

Rasulullah saw memahami betul bahawa semua aktivis dakwahnya mampu dan memiliki tanggungjawab yang tinggi terhadap kerja-kerja dakwah. 

Ketika Khalid bin Al Walid mengepung suatu tempat dalam pertempuran yang dahsyat, beliau meminta bantuan pasukan tambahan kepada Abu Bakar ra. Namun, khalifah hanya mengirim seorang lelaki sahaja iaitu Qa’qa’ bin Umar At Tamimi

seraya berkata :

”Insya Allah pasukan tidak akan kalah dengan adanya laki-laki seperti dia”.

Maka Khalid bin Al Walid pun berkata :

”Sungguh! Suara Qa’qa’ di tengah pasukan jauh lebih menggentarkan musuh berbanding 1000 orang tentera.”

Seorang aktivis dakwah kadang-kadang boleh dibandingkan dengan seratus, bahkan seribu orang, bahkan kadang kala imbangannya adalah satu bangsa, sehingga dikatakan :

”Seorang aktivis dakwah yang mempunyai cita-cita besar boleh menggerakkan satu bangsa.”

Aktivis dakwah adalah ibarat :

1. Ruh bagi badan. 

2. Lokomotif bagi keretapi. 

3. Mesin penggerak bagi kenderaan. 

Seluruh roda kebaikan tidak akan bergerak tanpa kehadirannya.

Adalah wajar jika Rasulullah saw, Umar bin Al Khattab dan khalifah seterusnya menaruh tumpuan dan harapan yang besar kepadanya.

Ini adalah kerana di atas bahunyalah dakwah meletakkan tanggungjawab besar yakni memastikan tetap wujudnya risalah kebenaran hingga akhir zaman.

Kelemahan mereka membuatkan lemahnya dakwah dan membuatkan kehidupan akan rosak binasa serta menyebabkan umat tenggelam dalam kenistaan. 

Disebabkan begitu kuat kekhuatiran Umar bin Al Khttab terhadap kelemahan dirinya sebagai aktivis dakwah, beliau berdoa :

”Ya Allah aku berlindung pada Mu dari kezaliman para pendosa dan aku berlindung pada Mu menjadi aktivis yang tidak berdaya”.

Jika musibah tsunami mampu menenggelamkan ratusan ribu orang, maka yakinlah bahwa ketidakberdayaan aktivis dakwah akan mampu menenggelamkan satu bangsa, Na’udzu billah.

Kekuatan aktivis dakwah bukan diukur oleh :

1. Lama dan panjang waktunya ditarbiyah.

2. Tinggi dan rendah status keanggotaannya.

Tapi ianya diukur dari sebesar apakah sumbangan yang boleh diberikan bagi kebesaran dan kebaikan dakwah.


Apalah ertinya lama ditarbiyah dan ‘seniority’ sementara di sebalik semua itu ia hanyalah sebuah fatamorgana!

Lebih baik menjadi aktivis biasa yang mempunyai daya cipta daripada menjadi aktivis teras yang tidak memberi apa-apa manfaat.

Tidakkah kita belajar dari Al Aswad, seorang budak hitam yang meskipun baru masuk Islam dan belum lagi melaksanakan solat, namun beliau telah memperolehi ‘syahadah’ kerana sumbangannya.

Jelaslah bagi kita bahwa ketinggian seseorang aktivis dakwah itu ditentukan oleh ‘kerja’ dan ‘karya’ bukan oleh status keanggotaan semata-mata.

Boleh jadi secara statusnya, kita terdaftar sebagai anggota namun penglibatan kita tidak diperakui dan boleh jadi ada orang yang tidak terdaftar menjadi anggota, namun statusnya tetap diperakui.

Alangkah bijaknya apabila Imam Hasan Al Banna dalam menetapkan keanggotaan aktivis dakwah :”Berapa ramai aktivis pekerja di tengah-tengah kami namun dia bukan sebahagian dari kami, dan berapa ramai pula orang yang tidak bersama dengan kami namun mereka adalah aktivis kami”.

Tidak jarang pula dalam satu masa ada sejumlah aktivis yang :

1. Tidak berdaya.

2. Tidak memberi sumbangan.

3. Tidak bekerja.

Jangankan sampai kepada tingkatan untuk memberi sumbangan, kalau dari segi kehadiran dalam halaqah atau usrah pun (yang kebaikannya akan dirasakan oleh dirinya sendiri) terasa begitu berat.

Jika semangat membina diri sahajapun sudah terasa berat, maka bagaimanakah semangat untuk membina umat?

Namun, apakah dakwah akan menjadi rosak kerana keadaan aktivisnya yang sedemikian rupa?

Sungguh, tidak pernah dakwah ini kehabisan pendukung dan pembelanya, kerana dakwah ini milik Allah, maka Dia pula yang akan menjaganya.

Bahkan Rasulullah saw menegaskan bahwa :

”Sesungguhnya Allah akan membangkitkan seorang pembaharu setiap seratus tahun untuk memperbaharui agamanya”.

Begitu juga Allah swt memberi penegasan bahwa generasi yang tidak mempedulikan urusan agamanya akan digantikan :

“Wahai orang-orang yang beriman, Apakah sebabnya bila dikatakan kepadamu: “Berangkatlah (untuk berperang) pada jalan Allah, kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit. jika kamu tidak berangkat untuk berperang, niscaya Allah menyiksa kamu dengan siksa yang pedih dan digantinya (kamu) dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat memberi kemudharatan kepadaNya sedikitpun. Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.” 
(QS At Taubah : 38-39)

Apakah kita :

1. Akan menjadi aktivis yang berdaya maju yang akan menggantikan generasi yang tidak mempedulikan.

atau

2. Akan menjadi aktivis yang tidak berdaya maju yang akan digantikan oleh generasi lain.

Semua pilihan menuntut kepada sebab dan akibat. Terpulanglah kepada kita dalam menggunakan hati nurani untuk membuat penentuan yang akan memberi kesan kepada pertumbuhan dakwah.

Ya Allah, jadikanlah kami aktivis dakwah yang kental yang mampu merubah masyarakat dan menyuntik ruh baru ke dalam tubuh ummat. Jauhkanlah kami dari segala kelemahan samada yang berkait dengan jasadiyah dan ruhiyah sehingga kami mampu membawa obor yang akan menyinari semula alam ini dengan percikan nur dan api yang membara dari dalam hati kami yang paling dalam.
Sahabat-sahabat..sila ameenkan..
Read More

KEKURANGAN OKSIGEN DAKWAHOksigen kehidupan itu segar lagi menyegarkan. Ia nadi utama dalam memastikan sistem tubuh berfungsi dengan baik.

Tiada ia, maka tidak berfungsilah paru-paru.
Bila-bila paru-paru tidak berfungsi, maka yang lain akan turut sama terencat.

Kehebatan sistem ciptaan Allah, saling menyokong dan mendokong satu sama lain.
Hikmah dan pengajaran terbesar buat kehidupan insani.

Dalam kehidupan ini, jika oksigen itu adalah sesuatu yang urgen dan penting bagi tubuh manusia, maka ada juga sesuatu yang sangat urgen dan sangat penting untuk roh manusia.

Jika tiada ia, maka roh kita juga bakal sesak nafas. Sesak nafas, tenggelam kelemasan dalam lubang jahiliah.

Oksigen dakwah.

Ia adalah udara segar buat sang daie’. Orang-orang yang berada di jalan Allah dan menyeru kepada-Nya.

Hilang ia akan menghilangkan seluruh kenikmatan hidup ini.
Bila dakwah tidak digerakkan, terasa keresahan yang begitu melemaskan jiwa.

Bila dakwah senyap tidak gencar, maka ia jadi risau tidak boleh duduk diam.Kerana dia telah bernafas dengan udara segar itu, menjadikan ia resah dan risau bila sekali saja dalam kehidupannya, nafas itu terhenti kerana leka dan lalai.

Hakikatnya, bukan mudah menjadi DAIE’ sejati.

DAIE’ sejati itu cintakan dakwah, bukan berdakwah untuk melaksanakan rutin harian semata.

Bukan berdakwah atas nama seorang ‘Pendakwah’ semata.

Hatta dia seorang doktor, jurutera, peguam atau apa sekalipun pekerjaannya, maka bila cinta kepada dakwah, merasakan urgensi untuk bernafas dalam kehidupan dakwah, maka pasti dia akan menjadikan dakwah sebagai KERJA UTAMA dalam kehidupan.

Kata Al-Marhum Ust Rahmat dalam movie Sang Murabbi, “Ramai orang bisa berdakwah, tetapi berapa ramai yang bisa CINTA kepada dakwah?”

DAIE’ PERLU MENGINSAFI DIRI

Seorang daie’ perlu menyedari betapa besar dan berharganya amanah yang dipikulnya.

Kenapa?

Kerana seorang daie’ itu bukan semata-mata bertanggungjawab ke atas dirinya, bukan juga atas keluarganya sahaja, tetapi memegang tanggungjawab atas ummat ini.

Sesuatu yang berharga, sesuatu yang besar tidak mungkin akan terbayar melainkan dengan pengorbanan dan harga yang tinggi.

Justeru, seorang daie’ tidak akan mampu bergerak seorang diri untuk melaksanakan tanggungjawab sebesar ummat ini.

Bergerak seorang diri hanya akan merugikan nafas dakwah ini. Bila lemah, tidak sihat, sakit dan sebagainya, tidak ada sokongan dan dorongan untuk terus bergerak.

Bila diserang, diancam, dihina, tidak ada sahabat untuk mempertahankan.

Akhirnya, diam terus menyepi. Semangat yang dulu gencar, sudah hilang terbakar.

Kerana bergerak seorang diri itu lebih banyak mengundang bencanalah, Rasulullah s.a.w. memberi contoh supaya kita mencari sahabat dan kumpulan yang memiliki kefahaman yang sama untuk bersama-sama membangunkan semula Islam.

DUNIA YANG SENTIASA MEMPERDAYA

“Daie’ yang lemah hubungannya dengan Allah, akan disingkirkan daripada kafilah dakwah.”

Saya petik kata-kata ini daripada seorang murabbi.

Banyak faktor yang mengakibatkan lemahnya hubungan dengan Allah. Antara faktor terbesar itu adalah dunia yang sentiasa memaut hatinya.

Seorang daie’ tidak boleh memandang dunia terlalu lama.

Kata murabbi saya, “ Daie’ yang melihat dunia lama-lama, dia adalah daie’ yang dhoif.”

Apa maksud melihat dunia terlalu lama?

Adakah duduk, memperhatikan burung, gunung dan sebagainya itu?

Bukan.
Yang dimaksudkan di sini adalah mengambil kenikmatan dunia itu terlalu banyak sehingga melalaikan dan melupakan kita daripada tugas dan tanggungjawab sebenar.

Daie’ perlu buang rasa cinta kepada dunia. Daie’ yang cinta kepada dunia, tidak akan mampu memberi kesan kepada hati orang lain baik dalam ucapan mahupun syaksiahnya.

Orang yang dalam hatinya ada dunia, mampukah memberikan nilai akhirat kepada hati orang yang ada dunia juga di dalamnya?

Tidak. Kerana masing-masing memiliki dunia, nilai fana yang sama, sedang nilai akhirat itu nilai yang abadi !

Dunialah yang bakal menggugurkan daie’ dari perjalanan mulia ini.
Dunia jugalah yang menghilangkan keselesaan bekerja untuk Islam, mewujudkan rasa selesa untuk terus duduk berehat dan menikmati dunia.
Dunialah yang meragut rasa cinta DAIE' terhadap dakwah ini !

PENUTUP : WAHAI DAIE’, KITA PERLU BEKERJA!

Siapapun diri kita, kita perlu bersiap sedia untuk memproses diri supaya menjadi seorang daie’.


Daie’ sejati akan simpati, sedih dan bimbang melihat keadaan ummat.

Ia tidak menyalahkan kerosakan yang ada, tetapi ia akan kembali melihat dirinya yang mungkin masih belum memaksimumkan usaha ataupun mungkin masih belum buat apa-apa!

Daie’ perlu turun ke medan amal. Turun untuk dilukai.
Memang itulah kerja daie’ . Ia mendapat luka demi ummat. Apalagi yang lebih besar daripada itu?

Kita perlu bangun, bekerja dan terus mengajak. Jika duduk berehat, tidak menghadapi masalah, kita hanya akan lebih banyak berteoritikal daripada berpraktikal.

Ilmu lebih banyak dalam catatan, tetapi sedikit yang digunakan.

Rugi. Sangat merugikan. Proses tarbiyah yang dilalui seorang daie’ hanya akan menjadi excessive waste sahaja bagi dirinya.

Bahan lebihan (tarbiyah) yang menjadi buangan? Terima banyak, buat kerja cuma sikit sahaja atau tak buat langsung.
Samalah seperti kita makan. Makan banyak jika tidak gunakan untuk bekerja, hanya akan menjadi tenaga lebihan dalam badan. Akhirnya, malas dan tidurlah ubatnya !


Yang bernama DAIE’ tidak mungkin menzalimi dirinya sebegitu!
Gegarkan semangat berdakwah dalam diri yang sedang enak tidur dalam belaian nafsu kemalasan!

Ingat! TIADA KERUSI UNTUK SEORANG PEJUANG!
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML