Sunday, December 21, 2014

CARA RASULULLAH S.A.W TERTAWA DAN BERGURAU

Imam at-Tirmidzi di dalam kitabnya yang masyhur, Syama’il Muhammadiyyah telah menyenaraikan beberapa hadith yang menggambarkan cara Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam tertawa dan bergurau.  Berikut adalah beberapa hadith yang dipetik dari kitab tersebut:

Cara Rasulullah Tertawa

`Abdullah bin al-Harith berkata yang maksudnya:

“Aku tidak pernah melihat seseorang yang tersenyum lebih banyak daripada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam.”  
(HR at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf sahih.

`Abdullah bin al-Harith berkata yang maksudnya:

“Tidaklah ketawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam melainkan hanya tersenyum.”  
(HR at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf sahih.

Abu Dzar berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya, aku tahu orang yang pertama masuk ke dalam syurga dan yang paling akhir keluar dari neraka.  Pada Hari Akhirat nanti, seseorang akan dipanggil lalu perintah diberikan kepada malaikat:  “Tunjukkan kepadanya dosa-dosa kecil yang sudah dia lakukan dan sembunyikanlah dosa-dosa besarnya.”
Orang itu diberitahu:  “Pada hari sekian…kamu telah melakukan ini… dan ini…”
Dan orang itu akan mengaku semuanya.  Pada masa yang sama, dia juga berasa bimbang dengan dosa-dosa besarnya.  Selepas itu, perintah selanjutnya (kepada malaikat):  “Berikanlah kepada dia pahala kebaikan bagi menggantikan setiap kesalahan yang dilakukannya.”
Orang itu berkata:  “Sesungguhnya masih ada lagi dosa-dosaku yang tidak diperlihatkan.”
Abu Dzar berkata:  “Pada masa itu, aku melihat Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam tertawa sehingga ternampak gigi geraham Baginda.”  
(HR at-Tirmidzi dan Abu Daud) – Hadith ini bertaraf sahih.

Jarir bin `Abdullah berkata yang maksudnya:

“Semenjak aku memeluk Islam, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam tidak pernah menghalang aku mengunjungi Baginda.  Apabila melihatku, Baginda selalu tersenyum.”  
(HR al-Bukhari, Muslim dan at-Tirmidzi)

`Abdullah bin Mas`ud melaporkan, bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:

“Sesungguhnya aku mengetahui penghuni neraka yang paling akhir keluar, iaitu seseorang yang keluar dari situ dengan merangkak.  Lalu, dia mendapat perintah, “Pergilah ke Syurga.”  Orang itu pun pergi ke Syurga.  Namun, dia melihat sudah ada orang di rumah-rumah  yang ada di Syurga.  Dia mengadu kepada TUHANnya, “Wahai TUHANku, sudah ada orang di rumah-rumah itu.”

Orang itu ditanya, “Adakah kamu ingat kehidupanmu semasa di dunia?”  Dia menjawab, “Ya.”  Lalu dia diperintahkan kepadanya, “Bayangkanlah (kemahuanmu)!”  Orang itu pun membayangkan keinginannya.  Kemudian, TUHAN berkata kepadanya, “Kamu mendapat apa yang kamu mahukan, bahkan sepuluh kali ganda daripada yang ada di dunia.”  Orang itu membalas, “Wahai TUHANku!  Adakah ENGKAU sedang mempermain-mainkan aku, padahal ENGKAUlah Sang Penguasa?”

`Abdullah bin Mas`ud berkata:  “Ketika itu, aku melihat Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam tertawa sehingga terlihat gigi geraham Baginda.”  
(HR al-Bukhari, Muslim dan at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf sahih.

Cara Rasulullah Bergurau

Anas bin Malik berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam pernah berkata kepadanya yang maksudnya:

“Wahai pemilik dua telinga.”  
(HR at-Tirmidzi dan Abu Daud) – Hadith ini bertaraf sahih.

Rasulullah memanggil Anas begitu kerana Anas merupakan seorang pendengar yang baik.  Ketika itu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam sedang bergurau dengan Anas.

Anas bin Malik berkata yang maksudnya:

“Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bergaul rapat dengan kami, sehingga Baginda pernah berkata kepada adikku yang masih kecil dengan berkata:  “Wahai Abu `Umair, apakah yang sedang dilakukan oleh nughair (sejenis burung yang berparuh merah?””  
(HR al-Bukhari, Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf sahih.

Syarah kepada hadith di atas boleh dibaca di sini, in sya’ ALLAH:

Abu Hurairah berkata yang maksudnya:

Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, adakah kamu bergurau dengan kami?”  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam menjawab, “Aku tidak pernah berkata perihal yang tidak benar.”  
(HR at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf hasan.

Anas bin Malik berkata yang maksudnya:

Ada seorang lelaki meminta kepada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam supaya dibawa menaiki tunggangan.  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam berkata kepada lelaki itu, “Aku akan beri kamu menunggang anak unta betina.”  Lelaki itu berkata, “Wahai Rasulullah, apakah yang dapat aku lakukan dengan anak unta betina?”  Lalu dijawab oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, “Bukankah unta betina yang melahirkan unta yang lain?””  
(HR at-Tirmidzi dan Abu Daud) – Hadith ini bertaraf sahih.

Anas bin Malik melaporkan yang maksudnya:

Ada seorang lelaki dari kampung yang bernama Zahiran.  Pada suatu hari, beliau datang menemui Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam dan membawa hadiah dari kampungnya.  Apabila beliau pulang, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam memberi pun bekal kepadanya.  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam berkata, “Zahiran adalah kampung untuk kita dan kita adalah kota untuknya.”

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam sangat suka  kepada Zahiran walaupun beliau tidak mempunyai wajah yang menarik.  Pada suatu hari, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam pergi bertemu dengan Zahiran ketika beliau sedang menjalankan perniagaannya.

Tiba-tiba, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam memeluk Zahiran dari belakang. Zahiran tidak dapat melihat siapakah orang yang memeluknya dari belakang itu.  Beliau berkata, “Siapakah ini?  Lepaskanlah aku!”  Beliau lalu menoleh dan mengetahui rupa-rupanya Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam yang berada di belakangnya.  Tanpa membuang masa, Zahiran merapatkan lagi badannya dengan dada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bagi meraih keberkatan.

Kemudian, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam berkata, “Siapakah yang mahu membeli hamba sahaya ini?”  Zahiran membalas, “Wahai Rasulullah, demi ALLAH, saya ini tidak laku.”  Jawab Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, “Tetapi di sisi ALLAH, kamu bukan tidak laku.”  Atau “Tetapi di sisi ALLAH, kamu sangat berharga.”  
(HR at-Tirmidzi dan Ahmad) – Hadith ini bertaraf sahih.

Hasan al-Basri berkata yang maksudnya:

Seorang wanita tua bertemu dengan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam dan berkata, “Wahai Rasulullah, tolonglah berdoa kepada ALLAH agar aku dapat masuk ke Syurga.”  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam menjawab, “Wahai ibu fulan, Syurga itu tidak dihuni oleh orang tua.”  Mendengar jawapan Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, wanita itu pergi dari situ sambil menangis.  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam kemudian bersabda, “Beritahu kepada wanita tua itu, dia tidak akan masuk ke Syurga dengan keadaan usia tua.  Sesungguhnya ALLAH Ta`ala berfirman:  

إِنَّا أَنْشَأْنَاهُنَّ إِنْشَاءً. فَجَعَلْنَاهُنَّ أَبْكَارًا. عُرُبًا أَتْرَابًا

(Sesungguhnya Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari) dengan langsung, dan Kami jadikan mereka gadis-gadis perawan, penuh cinta lagi sebaya umurnya)”  
(HR at-Tirmidzi) – Hadith ini bertaraf hasan.

Semoga dengan meneliti hadith-hadith berikut dapat kita memperbaiki diri kita dalam hal tertawa dan bergurau lalu mencontohi cara insan mulia, Rasulullah sallAllahi `alaihi wasallam lakukannya, in sya’ ALLAH.

ِAllahumma solli `ala Muhammad wa `ala aali Muhammad.

Sekadar berkongsi,
Read More

TWEET YANG MENGHINA NABI KITA

Bukan semua yang ada di dalam hati kita boleh kita zahirkan.  Kerana ia boleh menimbulkan natijah apabila ia dikeluarkan samada dalam bentuk tulisan atau kata-kata.  Natijahnya boleh jadi samada baik atau buruk.  Sebab itu, kita tidak boleh dengan sewenang-wenangnya mengeluarkan kata-kata mengikut hawa nafsu kita.  Kena fikir dahulu.  Dan fikir tentang akibatnya.

Apa yang diluahkan Hamzah Kashghari ini mengingatkan saya kepada seorang remaja lelaki dari aliran menengah agama yang belajar tauhid, fiqh, hadith, bahasa Arab dan belajar pula dalam bi’ah yang solehah, tetapi beliau mempersoalkan kewujudan Tuhan.  Beliau menangis tatkala meluahkan kerisauannya.  Namun, disebabkan apa yang berpusing di dalam fikirannya itu ditanya dengan ikhlas dan bertemu pula dengan seseorang dengan tujuan untuk mendapat pencerahan, maka tujuannya dapat difahami.  Setelah diberikan nasihat, maka legalah beliau.

Memang kadang-kadang fikiran manusia didatangi dengan bermacam-macam fikiran.  Dan ketahuilah bahawa itu semua didatangkan oleh Syaitan La`natullah yang membisik-bisikkan ke dalam dada manusia.  Itulah ujian.  Ia datang kepada saya dan semua orang yang beriman, juga kepada orang yang tidak beriman.  Dan tentulah apabila semakin kemas iman seseorang, semakin kuat pula hasutan dan semakin hebat strategi si Syaitan La`natullah itu.  Selagi kita pandai menguruskannya dan berusaha mencari jawapan penyelesaian, maka akan selamatlah kita.

Dalam masa yang sama mintalah perlindungan dari ALLAH daripada dihasut dengan bisikan-bisikan jahat Syaitan La`natullah.  ALLAH lah Rabb manusia, Ilah manusia dan Raja manusia.

Tetapi jika kita termakan dengan hasutan itu lalu mengaitkan pula dengan masyarakat umum dengan mewar-warkan ke khalayak awam melalui media cetak atau internet tentang idea songsang itu, maka siaplah.  Hukum akan datang dibawa ke muka individu itu kerana ia melibatkan maslahah umum!

Kandungan Twitter:
Berbalik kepada isu Hamzah Kashghari.  Inilah mesej twitter yang dikeluarkan oleh beliau:Ada yang mengatakan bahawa apa yang di‘tweet’kan oleh Hamzah Kashghari adalah suatu yang ringan dan tidak patut dipandang serius.

Inna lillahi wa inna ilaihi raji`uun.  Sesungguhnya kita dan semuanya milik ALLAH dan sesungguhnya kepadaNYA lah kita dan semuanya akan kembali.  Semoga ALLAH tidak mencabut rasa prihatin dan cinta kita kepada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam.  Sungguh, ia suatu nikmat pemberian dari ALLAH.  Apabila ia dicabut, maka hilanglah rasa sensitif kita terhadap hinaan seperti ini.  Apabila ini berlaku, ketahuilah ia suatu musibah buat hati dan ummat.

Jawapan:
Sungguh, kata-kata yang disebarkan melalui Twitter itu cukup menyinggung perasaan hati orang yang faham tentang kedudukan mulia Nabi sallAllahu `alaihi wasallam di sisi ALLAH `Azza wa Jalla.  Kenapa?  Kerana ia sangat bercanggah dengan apa yang telah ditetapkan oleh ALLAH `Azza wa Jalla.  Lihat ayat-ayat ALLAH ini dan cuba renungkan.  Betapa ganjil dan biadabnya kata-kata dalam Twitter tersebut:

Twitter 1:ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman:

إِنَّ اللَّهَ وَمَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

“Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-NYA bersolawat ke atas Nabi. Wahai orang-orang yang beriman, bersolawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.”  
(Surah al-Ahzab: 56)

ALLAH Yang Maha Mulia, Maha Agung, Maha Memiliki Segala-galanya, Maha Kaya, Maha Tinggi bersolawat ke atas Nabi.  Malaikat juga bersolawat ke atas Nabi.  Dan ALLAH menyuruh orang-orang yang beriman supaya bersolawat ke atas Nabi.  Tiba-tiba ada manusia engkar dengan suruhan itu??!!  Tidak mahu bersolawat??!!  Siapa kamu??!!  Siapa kamu??!!

Jika kamu tidak mahu bersolawat, ia terpulang kepada kamu kerana kamu akan kehilangan suatu manfaat yang besar yang diimani oleh orang-orang beriman.  Tetapi apabila kamu mengengkari seruan ini secara zahir lalu menghebahkannya kepada umum dalam bentuk syair atau puisi atau dalam bentuk apa pun, maka ia boleh mengundang situasi yang lebih parah kepada masyarakat.

Twitter 2:ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ

 لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

 “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu, (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) ALLAH dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut ALLAH.” 
(Surah al-Ahzab: 21)

ALLAH Jalla wa A`la telah menegaskan bahawa pada diri Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam itu ada contoh yang mesti diikuti jika mahu berjaya dan harapkan redha ALLAH dan jika mahu kebaikan yang berpanjangan pada Hari Akhirat.  Tiba-tiba ada orang tu kata dia benci banyak perkara pada diri Rasulullah??!!  Siapa kamu??!!  Siapa kamu??!!

Tidakkah pernah kamu dengar hadith dari Nabi sallAllahu `alaihi wasallam yang bermaksud:  “Barangsiapa yang membenci sunnahku, maka dia bukan termasuk golonganku”  (HR Muttafaqun ‘alaih)

Twitter 3:ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman:

قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ

وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ

كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ

وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ

اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

“Katakanlah:  “Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari ALLAH dan Rasul-NYA dan dari berjihad di jalan-NYA, maka tunggulah sampai ALLAH mendatangkan keputusan-NYA.”  Dan ALLAH tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.”  
(Surah at-Taubah: 24)

ALLAH Subhanahu wa Ta`ala telah mengangkat darjat diri Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam setinggi-tinggi darjat.  Dan ia lebih tinggi dari sekalian manusia termasuk ahli keluarga kita sendiri dan lain-lain kepentingan.  Tiba-tiba ada orang hendak merendahkan kedudukan Nabi sallAllahu `alaihi wasallam setelah ALLAH meninggikan Baginda??!!   Dan setara pula dengan kamu??!!  Siapa kamu??!!  Siapa kamu??!!

Al-`Izz ibnu `Abdus-Salam yang digelar dunia Islam sebagai raja sekalian `ulama telah menyenaraikan sekurang-kurangnya terdapat 41 kelebihan Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam berbanding Nabi-Nabi yang lain.  Jika dengan para Nabi yang mulia pun, Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam mempunyai beberapa kelebihan ke atas mereka, inikan pula dengan kita.  Aduh, biadabnya tulisan dalam Twitter ini!

Saya mengajak semua berfikir dengan mendalam betapa tidak patutnya kata-kata dalam Twitter itu diungkapkan.  Saya menyeru agar beliau insaf.  Dan saya juga menyeru orang-orang yang membela beliau insaf.

ALLAH Maha Pemberi Maaf
Saya beranggapan bahawa tentunya beliau si wartawan muda itu kini telah insaf dan sedar betapa kata-kata beliau itu merupakan suatu musibah yang besar.  Keinsafan beliau tentunya datang asbab dari beberapa tindakan ummat Islam yang tidak puas hati dengan kata-kata yang menghina Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam itu.  Bayangkan jika tiada apa-apa respon dari ummat Islam, tentu Hamzah Kashghari tidak terfikir untuk insaf.  Bahkan mungkin akan mewujudkan suatu tindakan yang lebih berani dari beliau atau orang lain untuk menghina insan yang mulia ini, iaitu Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam.

Sebagaimana saya dan semua kita biasa berbuat silap dan melampaui batas, begitu juga dengan si Hamzah ini.  Dan sebaik-baik orang yang bersalah ialah dia kembali bertaubat dan insaf terhadap perbuatan salahnya itu.  Dan ALLAH Maha Pemberi Maaf lagi Maha Penyayang.  ALLAH tidak peduli besar mana pun dosa hamba-hambaNYA, selagi bertaubat, insyaALLAH ALLAH terima dan suka memberikan keampunan.  Saya seru juga buat orang-orang yang simpati dan membela beliau agar turut insaf dan bertaubat.

Dan juga saya seru agar para pemimpin atau tokoh yang pernah menghina Nabi sallAllahu `alaihi wasallam dan juga hukum-hukum ALLAH yang lain dengan cara yang lebih teruk atau lebih halus, agar segera bertaubat.  Jika tidak, tunggulah keputusan dari ALLAH!!!  Ingat, ALLAH Maha Pembalas dan Keras Memberi Balasan!!!

Sepanjang zaman ada sahaja usaha manusia yang mahu menjatuhkan kredibiliti Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam.  Sungguh, ia tidak langsung terjejas kerana ALLAH melindungi kredibiliti kekasihNYA itu.  Semoga dengan berbakinya rasa prihatin pada ummat Islam dalam isu-isu seperti ini, ia akan menyatukan semua ummat Islam, insyaALLAH.

Allahumma solli `ala Muhammad wa `ala aali Muhammad.

(Pada mulanya saya sudah cukup berpuas hati dengan berita mengatakan bahawa si Hamzah ini dibawa semula ke Arab Saudi untuk dikenakan tindakan.  Tetapi apabila membaca komen rakan Facebook yang memandang isu ini remeh, maka saya tidak dapat menahan diri untuk menulis artikel ini.  Sungguh, ia bukan remeh!  Ia tentang penghinaan terhadap peribadi insan yang sangat mulia!  Orang yang sudah maklum tentang kedudukan yang ALLAH telah beri kepada Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam sebagaimana ayat-ayat al-Quran di atas, pasti tersinggung, sakit hati dan bangkit membela…!)
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML