Saturday, March 22, 2014

DILEMA WANITA

1. Doa dan Wirid ketika HaidSoalan: 
Bolehkah seorang wanita yang didalam keadaan haid mengamalkan doa-doa yang di petik dari ayat Al-Quran (dengan niat berdoa)?
Juhanizah, Subang Jaya

Jawapan: 
Ada berbagai pendapat tentang boleh dan tidaknya seseorang itu membaca Al-Quran ketika mereka sedang haid atau berjunub. Pendapat yang mengatakan wanita haid tidak boleh membaca Al-Quran sesuai dengan dalil Al-Quran maksudnya: "Tidak menyentuh Al-Quran kecuali orang-orang yang disucikan". (Al Waqiah ayat 79). Kemudian menurut hadis Rasulullah SAW maksudnya: "Tidak menyentuh Al-Quran kecuali orang-orang yang suci". (Riwayat Tabrani) Pendapat yang mengatakan boleh mereka berdasarkan sebuah hadis yang umum bermaksud: "Bahawa Rasulullah SAW berzikir kepada Allah dalam segala keadaan. Menurut riwayat bahawa Ibnu Abbas membaca wirid ketika berjunub. Bahkan beliau ada berkata "Telah bercerita kepadaku Abu Sufyan bahawa Harqal menyeru orang ramai dengan membaca kitab Nabi SAW iaitu dalam keadaan berjunub".

Diceritakan oleh Abu Tsaur dari Imam Syafe'i bahawa wanita yang sedang haid dibolehkan membaca Al-Quran. Tentang penafsiran mereka ayat yang menyebutkan: "Tidak menyentuh Al-Quran kecuali orang-orang yang disucikan" (Al Waqiah ayat 79) Maksud ayat disini adalah orang-orang kafir dilarang menyentuh Al-Quran.

Untuk lebih jelas kita rujuk pendapat-pendapat ulama muktabar. 
Menurut mazhab Abu Hanifah, mazhab Syafe'i dan Ahmad mengatakan: Wanita haid dan junub boleh membaca Quran tanpa memegang kitab.

2. Membuang Bulu RomaSoalan: 
Apakah hukumnya membuang bulu roma yang menyerupai lelaki?
Mai Aniza Aris, KL

Jawapan: 
Allah telah menjadikan sesuatu dalam diri kita dengan lengkap dan sempurna serta mengandungi hikmah yang besar setiap ciptaan-Nya itu. Jika bulu roma yang anda maksudkan itu dapat menimbulkan mudarat pada diri anda maka dibolehkan untuk mencukurnya demi menjaga kesihatan. Namun jika pencukuran itu dilakukan atas niat lain, seperti ingin menunjuk betis kita kepada orang lain atau kepada yang bukan muhrim, maka jelaslah hukumnya menjadi haram kerana betis itu merupakan aurat bagi seorang wanita.

3. Memotong kuku Ketika Hadas Besar Soalan: 
Benarkah kalau seseorang itu berada dalam hadas besar (ketika haid) ia tidak boleh memotong kuku? 
Dan benarkah rambut yang telah gugur itu perlu di bawa ketika mandi wajib?
Nani,KL

Jawapan: 
Kuku yang telah dipotong serta rambut yang gugur tidak perlulah dibawa ikut serta ketika mandi wajib, kerana bahagian-bahagian itu telah terbuang dan tidak dapat digunakan lagi anggota tubuh. Wallahu A'lam.

4. Bersih dari Haid dan nifasSoalan: 
Bagaimanakah seseorang itu dikatakan bersih daripada haid/nifas? Sekiranya haid berlarutan sehingga lebih dari 7 hari adakah ianya masih belum bersih?
Salina, KL

Jawapan: 
Dalam istilah ilmu fiqih masa lamanya wanita mengeluarkan darah haid ada terbahagi tiga. 
1. Masa  "Akulul haid" masa yang paling sedikit iaitu 24 jam. 
2. Masa  "Aksyarul haid" masa yang paling panjang iaitu 15 hari 15 malam. 
3. Masa  "Ghalibul haid" masa kebanyakan wanita mengalaminya iaitu 6 atau 7 hari 7 malam.

Jika ada wanita mengeluarkan darah selama 15 hari/malam tetapi tidak terus menerus dan jika dikumpulkan semua tidak ada 24 jam, maka darah itu bukan dikatakan darah haid melainkan darah istihadah.

5. Hukum Wanita Memakai Minyak WangISoalan: 
Apakah hukum jika seseorang wanita itu memakai minyak wangi ketika keluar berjalan-jalan(bersiar-siar), kawan saya mengatakan yang dia telah terbaca suatu buku yang mengatakan haram kerana boleh menimbulkan pelbagai fitnah terhadap wanita tersebut?

Tamimi, Batu Caves
Jawapan: 
Memang benar bagi wanita yang kelaur rumah memakai harum-haruman hukumnya haram, kerana dapat menimbulkan fitnah, ertinya menyebabkan lelaki lain tertarik kepadanya. Wanita yang berhias diri seperti memakai wangian, lipstik dan sebagainya ketika ke luar rumah hukumnya berdosa, tak kiralah bulan biasa ataupun bulan Ramadhan. Kerana perbuatan seperti itu hanya dilakukan oleh wanita-wanita pada zaman jahiliyah. Namun berhias untuk menyenangkan hati suami, wajib hukumnya, itupun hindarkan memakainya ketika di siang bulan Ramadhan.

6. Perasaan Seorang JandaSoalan: 
Bagaimanakah caranya untuk menepis tanggapan buruk masyarakat terhadap mereka yang memegang status janda/duda?
Umi ,KL

Jawapan: 
Anggapan buruk masyarakat terhadap seorang janda yang beriman merupakan dosa. Walaupun begitu kita hendaklah menghadapi masalah ini sebagai suatu cobaan daripada Allah SWT agar kita sentiasa pada garis yang benar. Cara yang mudah untuk menepis tanggapan buruk itu adalah dengan banyak berdoa kepada Allah SWT setelah selesai solat, serta tunjukkan keperibadian seorang muslimah yang solehah dengan berpakaian yang dianjurkan dalam Islam, mengatur pergaulan dengan baik, sering menghadiri majlis ilmu yang tidak menimbulkan fitnah, serta buatlah sesuatu yang tidak bertentangan dengan agama Islam.

Biarkan anggapan buruk itu timbul di hati setengah insan yang berpenyakit disekeliling kita asalkan kita tetap pada jalan yang benar. Kerana membalas anggapan buruk dengan menjelaskan kepada mereka tentang diri kita kadangkala hanya sia-sia semata. Cukuplah Allah tempat kita mengadu dan menyerahkan segalanya, kerana dengan cara ini saja hati kita menjadi aman dan tenteram, insya Allah.

7. Perempuan Mencukur Bulu Kening Soalan: 
Sejak akhir-akhir ini, remaja perempuan semakin gemar bermekap. Setahu saya, di sekolah saya dapati segelintir remaja perempuan mencukur bulu kening mereka. Lebih menyedihkan lagi apabila remaja perempuan Islam bertidak sedemikian rupa. Apakah hukumnya dari segi Syara'?
Adi, Kuching

Jawapan: 
Menurut pandangan syara' adalah haram kepada seseorang perempuan mencukur bulu keningnya kerana itu bererti merubah ciptaan Allah dan merubah ciptaan Allah ini adalah dilarang keras di dalam Al-Quran. Perbuatan ini juga menyerupai masyarakat yang bukan Islam, sedangkan Islam sudahpun mempunyai identiti tersendiri dalam soal perhiasan.

Di dalam sebuah hadis yang sahih melarang keras seseorang perempuan itu menyambung rambut rambutnya dan meminta orang lain menyambung rambutnya dan lain-lain, apalagi perbuatan mencukur buku kening. Kecuali jika bulu-bulu tersebut tumbuh di tempat-tempat yang tidak sepatutnya tumbuh pada diri perempuan, dikala itu wajiblah menghilangkannya, seperti tumbuh bulu di pipi, tumbuh misai dan janggut seperti lelaki, kesemua bulu-bulu ini hendaklah dibuang kerana ia menjelekkan pemandangan seseorang perempuan.  

8. Tempoh Kedatangan Haid Soalan: 
Saya ingin bertanya soalan mengenai haid. Sekiranya seseorang telah uzur, kemudian pada hari yang ke 7 dia telah suci. Setelah berlalu 3 hari suci, pada hari yang ke 10 terdapat tanda-tanda yang seakan-akan darah haid (berwarna perang). Walhal pada 3 hari suci itu dia telah beerpuasa. Soalannya bagaimana keadaannya pada waktu itu. Dan sekiranya ia didapati darah istihadah adakah perlu bersuci semula?
Zahariah, Bangi

Jawapan: 
Sebagaimana yang diketahui dalam madhhab Asy-syafi'i tempoh haid yang paling kurang bagi seseorang wanita ialah sehari semalam, paling sederhana ialah tujuh hari tujuh malam dan yang paling lama ialah lima belas lima belas malam. Dalam kes di atas seorang perempuan didatangi haid selama tujuh hari setelah itu ia suci 3 hari. Dalam tempoh suci tiga hari ini ia mengambil kesempatan untuk berpuasa. Setelah itu pada hari kesepuluh terdapat tanda-tanda haidnya datang kembali.

Bagi menyelsaikan kes ini jika tempoh tanda-tanda datang haid selepas itu berlalu dalam jumlah hari yang jika dicampurkan dengan tempoh tujuh hari pertama haid masih belum cukup tempoh haid yang paling panjang 
maka hukumnya tanda-tanda kedatangan yang kedua ini dikira sebagai sebagai haid juga. Ini bermakna puasa yang dilakukan oleh individu terlibat tidak sah kerana tempoh itu bukanlah tempoh suci dalam ertikata yang sebenarnya.Ia dikehendaki menggantikannya pada hari-hari lain.

9. Dilema Jodoh Setelah IstikharahSoalan: 
Saya mempunyai kenalan dan pada saya kenalan ini amat sesuai daripada ciri-ciri yang 4 sebagaimana yang telah kita ketahui. Saya telah melakukan sembahyang istikharah selama 7 hari berturut-turut dan Alhamdulillah saya telah di berikan petunjuk. Persoalannya kami telah bersemuka dan menyatakan luahan hati masing-masing dan saya dapati beliau telah mempunyai pilihan hati sendiri. Selepas itu saya telah bertemu dengan seorang insan yang juga memenuhi ciri-ciri tersebut. Hubungan kami setakat ini. Alhamdulillah walaupun belum membicarakan soal berumah tangga, dilema yang melanda pada masa ini ialah saya teringat tentang petunjuk yang lalu. Bagaimana Ustaz?
Zahariah, Bangi

Jawapan: 
Dalam kes ini adalah suka disarankan kepada yang terlibat supaya jangan berputus asa. Tidak semestinya kita gagal buat kali pertama bererti kita juga akan turut gagal buat kali kedua. Jodoh pertemuan itu di tangan Allah. Saudari hendaklah mengadakan solat hajat memohon supaya Allah SWT mengurniakan suami yang salih kepada saudari. Setelah mengadakan solat hajat beberapa kali, bolehlah saudari menyatakan perasan saudari itu kepada jejaka idaman saudari itu tadi.

Jika jawapannya negatif saudari hendaklah reda dengan kehendak Allah dan jangan sekali-kali berputus asa. Jika jawapannya positif hendaklah bersyukur kepada Allah. namun untuk berputus asa jangan sekali. Dalam Al-Quran orang yang berputus asa hanya ditujukan kepada orang yang zalim dan kafir sahaja. Jangan saudari letakkan diri saudari di status ini. bagaimanapun saudari diingatkan supaya beriltizam denagan adab-adab Islam ketika pertemuan diadakan dengan membawa mahram bersama saudari jika tidak yang ketiganya adalah syaitan.

10. Haid 2 Kali Sebulan
Soalan: 
Bagaimana mengira tempoh suci bagi wanita yang haidnya sampai dua kali dalam sebulan dan biasanya tempoh setiap satunya agak panjang dari biasa contohnya 10 ke 15 hari (kadang-kadang lebih lagi) lamanya?
Isa, PJ

Jawapan: 
Bagi madhhab Asy-Syafii tempoh haid yang paling kurang bagi seseorang perempuan ialah sehari semalam, paling sederhananya ialah tujuh hari tujuh malam dan tempoh paling lama sekali ialah lima belas hari. Darah yang keluar selepas itu tidak lagi dikira sebagai darah haid sebaliknya dikira sebagai darah istihadah atau darah penyakit.

Ada juga dikalangan ulamak kebelakangan ini yang membezakan antara darah haid dengan darah yang bukan haid melalui rupa dan warna darah itu sendiri, sebagaimana yang dinakalkan oleh Sayyid Sabid dalam kitabnya Fikih As-Sunnah. Dalam situasi seseorang itu di datangi haid sebanyak dua kali sebulan, jika wanita tersebut dapat membezakan antara warna darah haid dengan dengan warna darah istihadah, hendaklah ia beramal dengan kemampuannya membezakan antara kedua warna ini.

Jika ia tidak dapat mengeceam antara keduanya hendaklah ia mengikut bilangan hari yang paling panjang apabila seseorang itu didatangi haid iaitu selama 15 hari 15 malam. Dengan lain perkataan jika haidnya yang pertama kali datang ialah mencukupi tempoh haid yang paling panjang dalam madhhab Syafi'i iaitu selama 15 hari, maka darah yang keluar buat kali kedua itu bukan darah haid sebaliknya lebih dikenali sebagai darah istihadah atau darah penyakit.

Yang terlibat dikehendaki bersuci, kemudian menyumbat alat kelaminnya dengan tuala pelekat seterusnya bersegera mengambil wuduk untuk menunaikan solat. Kesemua ini dilakukan sebaik sahaja masuk waktu solat.

11. Dilema Setelah TerlanjurSoalan: 
Masalah saya ialah, buat pengetahuan ustaz saya belum berkahwin, tetapi sebulan lepas saya telah terlanjur dengan seorang teman (selepas 2 hari bebas dari haid). Tetapi teman saya tidak memasukkan sehingga pangkal, cuma di hujung saja. Dan  pancutan mani berlaku di luar bukan di dalam. Masalahnya sekarang setelah cukup sebulan lebih (dari tempoh terlanjur itu) dan haid saya tidak datang, ini merisaukan saya, adakah saya telah mengandung atau hanya lambat datang haid. (Kebiasaannya mula datang haid saya 29-31 haribulan) . Apa yang patut saya buat jika betul saya mengandung, apa langkah yang patut saya lakukan?

Hamba Allah, Johor
Jawapan: 
Dalam Al-Quran jelas terdapat larangan melakukan perzinaan baik secara sukarela mahupun secra terlanjur. Pelakunya bukan sahaja dikutuk oleh Allah malah jika ia belum berkahwin  ia layak dirotan sebanyak seratus rotan menurut hukum hudud Islam jika sabit kesalahannya. Al-Imam Az-Zahabi menukilkan sebuah hadis yang menjelaskan apabila seseorang hamba melakukan perzinaan tercabutlah iman dari dirinya sebagaimana ia mencabut pakaian dari badannya. Iman itu berada di atas kepalanya seperti bayangan. Setelah ia berhenti dari melakukan perzinaan iman itu kembali semula kepadanya.

Inilah yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmidhi dan juga Imam Al-Baihaqi. Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Jawzi menjelaskan seseorang yang melakukan perzinaan akan ditimpa 6 sifat yang membinasakannya 3 di dunia dan 3 lagi di Akhirat. 3 di dunia ialah hilang kehebatan air muka, pendek umur dan berterusan dalam keadaan papa kedana manakala 3 di akhirat pula ialah mendapat murka Allah, hisab yang buruk dan mendapat azab yang pedih dalam neraka.

Memandangkan betapa dahsyatnya perzinaan ini, maka Islam mengharamkan seorang lelaki berkhalwat dengan seorang perempuan walaupun kekasih atau tunangannya sendiri. Dalam sebuah hadis riwayat Jabir RA menjelaskan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat maka janganlah ia berkhalwat dengan seorang perempuan tanpa mahram, kerana pihak yang ketiganya ialah syaitan. Apabila seorang lelaki berada berdekatan dengan seorang perempuan apalagi jika berkhalwat di tempat sunyi, syaitan akan membujuknya sehingga masing-masing akan naik syahwat.

Dikala itu yang terlibat tidak akan ingat lagi kepada suruhan dan larangan agama. Apa yang difikirkan di masa itu hanyalah untuk melepaskan hajatnya sahaja. Selepas itu barulah ia rasa menyesal tak sudah-sudah. Menurut Ibn Abbas apabila alat kelamin seorang lelaki mahupun perempuan naik syahwat, maka di kala itu masing-masing kehilangan satu pertiga dari akal. Justeru itu keadaan berkhalwat merupakan keadaan yang amat sukar kepada seseorang untuk mengawal dirinya yng akhirnya berlakulah  perbuatan terkutuk iaitu perzinaan.

Sesungguhnya, sekiranya Allah menghendaki sesuatu, Ia kata jadi, maka jadilah. Andainya Allah menghendaki saudari mengandung, maka saudari akan tetap mengandung walau bagaimanapun caranya saudari gunakan bagi mengelakkan persenyawaan benih. Bayangkan jika Allah menimpakan kehinaan pada saudari, ketika saudari bersama teman saudari, Allah ambil nyawa saudari dan teman saudari, bagaimanakah keadaan saudari ketika itu yang telah tercabut imannya. Bagaimanakah pula keadaan ibubapa dan keluarga kedua belah pihak? Fikirlah semasak-masaknya sebelum saudari menempuhi keadaan yang mencurigakan dan boleh membawa kepada kemaksiatan. Janganlah mendekati zina, dan perkara-perkara atau keadaan-keadaan yang mengarah kepada penzinaan.

Dalam kes saudari ini, jelas saudari melakukan perzinaan yang dikutuk oleh agama, kerana itu saudari hendaklah bertaubat kepada Allah dan menjauhi perbuatan ini sama sekali. Jika hukum Islam dilaksanakan, saudari berhak dirotan sebanyak 100 rotan sebagaimana yang dijelaskan di atas. Saudari juga dinasihatkan supaya segera berkahwin dengan pasangan saudari itu sendiri kerana Al-Quran menjelaskan penzina perempuan tidak layak berkahwin kecuali dengan penzina lelaki yang berzina dengannya. Ini juga untuk membolehkan anak yang dikandung saudari itu dibinkan kepada lelaki yang berzina dengan saudari itu.

12. Hukum Memasukkan Jari ke Faraj


Soalan: 
Adakah seseorang itu memasukkan jari ke faraj untuk tujuan melepaskan nafsu daripada mengelakkan zina itu berdosa?

Hamba Allah, Mersing
Jawapan: 
Perbuatan memasukkan jari ke dalam faraj untuk memuaskan nafsu adalah suatu perbuatan yang haram menurut kacamata agama Islam. Perbuatan ini juga menzalimi diri sendiri. Dara bagi seseorang gadis adalah sesuatu yang cukup penting dalam hidupnya. Seorang gadis yang tidak ada dara akan dianggap oleh masyarakat sebagi seorang pelacur, atau seorang yang kuat bermain sukan, atau seorang yang dirogol atau diperkosa. Inilah anggapan masyarakat pada diri gadis yang tidak ada dara lagi.

Seorang suami yang beriman sangat menilai adakah isterinya masih ada dara atau tidak. Jika tidak ada dara lagi ia merasakan kelelakiannya sudah tercabar. Perbuatan ini jga merosakkan diri sendiri. Justeru itu suka dicadangkan kepada saudari yang bertanya supaya bertaubat kepada Allah dengan segera dan meninggalkan perbuatan ini. Tunaikan solat hajat banyak-banyak untuk memohon seorang suami yang salih untuk saudari dan perbanyakkanlah membaca surah Yusuf. Mudah-mudahan Allah menyelamatkan saudari dari terjerumus ke jalan yang salah itu.

Berkahwin adalah jalan paling selamat kepada saudari. Al-Quran menceritakan kepada kita apabila masyarakat nabi Allah Lut melakukan hubungan seks sesama lelaki, nabi Lut menawarkan supaya mereka berkahwin dengan anak-anak perempuannya yang suci tetapi mereka menolak. Akhirnya Allah SWT menghancurkan mereka sehingga bumi mereka sendiri lenyap dan yang timbul hanyalah laut Mati di negara Jordan sekarang.

Jika saudari tidak mampu berkahwin hendaklah saudari berpuasa sunat kerana dengan berpuasa itu dapat menyelamatkan saudari dari perzinaan malah ia kan menjadi benteng kepada saudari. Berkawanlah dengan sahabat yang salihah, Sentiasalah menghadiri solat berjemaah baik di surau mahupun di masjid.

13. Solat bagi Wanita Mengalami Keputihan 


Soalan: 
Seandainya kaum wanita ada keputihan, sahkah sembahyangnya tanpa membersihkan dahulu?

Fairuz, Kelang
Jawapan: 
Ada setengah pendapat yang mengatakan, perempuan yang keluar cecair lendir putih kekuningan ketika sebelum keluar darah haid dan selepasnya dianggap sebagai darah haid. Ini menurut pendapat Syeikh Usaimin, seorang ulamak di Arab Saudi dalam fatwa semasa beliau. Ini berdasarkan kepada keterangan Siti Aisyah RA yang berkata: "Janganlah kamu terlalu cepat mandi atau membersihkan diri dari haid sehingga kamu dapati kapas itu putih."

Sebaliknya kebanyakan pendapat mengatakan keputihan yang keluar bukan dalam tempoh kotor tidaklah dianggap sebagai haid. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Dawud, mahfumnya: "Sesungguhnya dikenali darah haid itu dari segi warnanya yang hitam pekat". Oleh itu keputihan bukanlah dari jenis darah ini. Ummu Atiah RA sendiri pernah berkata: "Sesungguhnya kami tidak menganggap lendir keruh dan kekuningan itu sebagai darah haid."

Oleh itu jika perempuan keluar keputihan, hendaklah ia membersihkannya. Kalau masih mengalir juga hendaklah membalutnya dan ia diwajibkan solat seperti biasa.  

14. Guna Ayat Menambat Hati 
Soalan: 
Adakah berdosa jika saya menggunakan ayat Al-Quran untuk tunang saya demi untuk menjaga hubungan baik antara saya dan dia?
Zaity, Selangor

Jawapan: 
Menggunakan ayat Al-Quran dalam usaha menambatkan hati tunang supaya tidak lari dari seseorang tidaklah menjadi kesalahan, jika itu adalah sebahagian usaha dan ikhtiar yang dilakukan dan tidak bercanggah dengan Islam. Bagaimanapun seseorang itu hendaklah menggantung sepenuh harapannya kepada Allah.

Jangan digantungkan harapan kepada ayat Al-Quran tersebut. Ini kerana Al-Quran itu adalah penawar dan ubat yang paling mujarab kepada manusia. Bagaimanapun ia diikat dengan sejauhmana ia tidak digunakan untuk maksud yang tidak sihat. Jika maksudnya tidak sihat, maka hukumnya adalah haram.

15. Hukum Pembedahan Payudara


Soalan: 
Saya berumur 32 tahun, sudah berkahwin dan mempunyai 3 anak. Tahun lepas saya disahkan menghidap Kanser Payudara Tahap 1 dan untuk tidak merebak, payudara sebelah kiri saya telah dibedah dan dibuang. Apakah hukumnya jika saya ingin membuat pembedahan Reconstruction yang memasukkan Saline Solution dan bukan Silicone bagi membentuk semula payudara ke bentuk asal?
Nah, J Bahru

Jawapan:
Pembedahan dengan tujuan mengubah ciptaan Allah SWT hukumnya adalah haram. Berbeza dengan pembedahan yang dilakukan untuk mengubat penyakit atau untuk memperbaiki kecacatan seperti ketumbuhan dan sebagainya. Pembedahan dengan tujuan ingin membesarkan payu dara walau apa jenis bahan sekalipun digunakan hukumnya adalah haram.

Berbeza dengan pembedahan yang dilakukan oleh anda kerana tujuannya adalah untuk mengembalikan payudara yang telah rosak kebentuk asal jadi hukumnya adalah harus. Cuma anda harus mempastikan bahawa bahan yang digunakan bukan dari jenis yang haram dan pembedahan yang dilakukan tidak mendatangkan sebarang kemudaratan dikemudian hari.

16. Aurat Wanita Islam terhadap Bukan IslamSoalan: 
Saya sebagai pelajar di IPT tempatan ingin mengajukan soalan mengenai penempatan pelajar bukan muslim di bilik pelajar Islam. Apakah aurat antara pelajar perempuan muslim dengan pelajar perempuan bukan muslim?
Shikin, Shah Alam

Jawapan: 
Aurat bermaksud bahagian tubuh yang tidak patut diperlihatkan kepada orang lain. Wanita wajib menjaga diri jangan sampai memperlihatkan auratnya kepada sesiapapun yang tidak diizinkan melihatnya. Begitu juga halnya lelaki tidak boleh melihat aurat lelaki dan wanita tidak boleh melihat aurat sesama wanita. Daripada Abu Said al Khudri Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Jangan hendaknya lelaki melihat aurat lelaki lain, dan wanita melihat aurat wanita lain. Dan jangan lelaki tidur satu selimut dengan lelaki lain dan wanita satu selimut dengan wanita lain..." (HR Muslim, Abu Daud dan Tarmizi) 
Hadis diatas menjelaskan tentang aurat wanita sesama wanita muslimah dilarang melihatnya, apakah lagi dengan wanita kafir jelas dilarang dan berdosa jika wanita muslimah menunjukkan auratnya, kerana dikhuatirkan menimbulkan fitnah yang besar terhadap orang Islam. Begitu juga dilarang wanita muslimah tinggal serumah dengan wanita bukan Islam kerana dapat menimbulkan fitnah dan bahaya yang sangat besar terhadap jiwa dan agama kaum muslimah.

Rasulullah juga ada menjelaskan tentang bagaimana kehancuran orang-orang bani Israel disebabkan oleh pergaulan mereka dengan orang-orang kafir dan mengikuti cara kehidupan mereka. Oleh sebab itu hindarilah perbuatan tinggal serumah dengan orang yang bukan Islam kerana ia mengganggu akidah dan ibadah kita.

17. Persediaan Menjelang Hamil
Soalan: 
Apakah persediaan oleh seorang wanita itu jika ia berniat untuk mengandung dan menjadi ibu. Apakah amalan-amalan yang dianjurkan oleh Islam kepada pasangan suami isteri itu lakukan sebelum dan semasa isteri mengandung?
Ezarrin, KL

Jawapan: 
Bagi seorang wanita yang telah berkahwin secara fitrahnya ia telah bersedia untuk mengandung dan menjadi seorang ibu.  Mengandung dari benih suami yang kita sayangi merupakan perkara mulia yang dituntut oleh agama. Bahkan diantara tujuan  perkahwinan dalam Islam itu untuk memperbanyakkan zuriat. Jadi niat untuk mengandung dan menjadi ibu dengan segara itu sangat terpuji dan insya Allah akan memperoleh berkah dan rezeki yang banyak daripada Allah SWT.

Persediaan menghadapi kehamilan sangat mustahak, bukan sahaja sekadar kesanggupan suami dan isteri menerima bebanan datangnya seorang anggota baru dalam keluarga, tetapi ia memberikan kesan secara langsung terhadap ibu yang sedang hamil tersebut. Ibu yang sedang hamil akan mengalami berbagai perubahan fizikal dan emosi. Perubahan tersebut kadang kala sukar untuk diterima baik pihak isteri sendiri mahupun suami. Oleh sebab itu baik isteri mahupun suami hendaklah mempersiapkan diri dengan amalan-amalan yang mulia agar dapat menghadapi perubahan-perubahan emosi itu dengan rasa keimanan dan kesabaran.

Banyakkan amalan-amalan yang mesti dilakukan oleh suami dan isteri ketika isteri sedang mengandung, seperti banyak bertaubat, sentiasa menutup aurat, banyak membaca ayat-ayat Al Quran, dan perkara lain yang dituntut oleh agama.

18. Pakaian Menutup Aurat
Soalan: 
Ustaz, saya ingin mendapatkan pendapat tuan bagaimana ingin menasihatkan isteri supaya menutup 
aurat. Isteri saya buat masa sekarang memakai tudung dan baju kurung, tetapi saya masih tidak berpuas hati kerana bagi saya memakai baju kurung masih lagi menampakkan bentuk badan.

Hamba Allah, WP
Jawapan: 
Isteri yang solehah adalah isteri yang menutup aurat ketika berpakaian. Kerana ramai di kalangan wanita pada zaman ini mereka berpakaian tetapi telanjang. Ertinya pakaian mereka hanya menutup bahagian-bahagian tertentu sahaja. Kalaupun menutup semuanya tetapi bentuk tubuhnya nampak dengan jelas.

Allah SWT berfirman maksudnya: "Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat". (Al A'raf ayat 26)

Seorang suami adalah pemimpin dalam rumahtangganya dan bertanggungjawab terhadap kepimpinannya tersebut. Jika suami merasakan bahawa isteri masih lagi belum melaksanakan syariat sepenuhnya, berusahalah membimbingnya dengan cara yang baik. Berilah nasihat dengan lemah lembut tapi tegas agar isteri faham bahawa menutup aurat dengan betul dan sempurna itu bukanlah perkara remeh, tetapi ianya merupakan perkara wajib. Jika suami masih membiarkan isterinya menampakkan bentuk tubuhnya, maka suami tetap berdosa kerana tidak mengendahkan tuntutan syarak.

19. Menulis dan Membaca Terjemahan Al-Quran Ketika Haid
Soalan: 
Bolehkah seseorang dalam keadaan haid mencatat terjemahan ayat Al-Quran, dia tidak membaca ayat Al-Quran (arabic) tapi membaca terjemahannya saja, kemudian di tulis secara balik (terjemahan) dalam buku nota?

Umi, KL
Jawapan: 
Orang yang dalam keadaan haid tidak boleh memegang dan membaca Al Quran tetapi hanya sekadar menulis dan membaca terjemahan hukumnya harus atau dibolehkan.

20. Darah Istihadhah
Soalan: 
Seorang kawan saya bertanya apakah hukumnya menunaikan sembahyang sedangkan kedatangan haid dia tidak henti-henti selama tiga bulan. Beliau masih lagi belum berkahwin. Beliau telah berjumpa doktor tapi ia masih berterusan sehingga kini. Perlukah beliau mandi wajib setiap kali beliau nak sembahyang. Kerana ini agak menyukarkan sebab beliau bekerja?

Soraya, KL
Jawapan: 
Yang dimaksudkan istihadhah menurut pakar ilmu fiqih adalah suatu darah yang keluar daripada rahim wanita melalui farajnya di luar masa haid atau nifas. Dan darah itu bukan dikira darah kotor atau darah nifas melainkan jenis darah penyakit yang kemungkinan disebabkan oleh kerosakan organ-organ tubuh atau dalam keadaan kesihatan seseorang yang tidak stabil.

Dengan demikian orang yang terkena darah penyakit ini berkewajipan melaksanakan perkara yang dituntut oleh syarak seperti solat, puasa, tawaf, jimak, membaca Al Quran dan lain-lain. Orang yang mengalami istihadhah ini hendaklah mengambil wudhuk tiap-tiap kali ingin mengerjakan solat, tidak perlu mandi seperti mandi wajib.


21. Menggugurkan Kandungan Kerana Kemudaratan
Soalan: 
Apakah pandangan ustaz mengenai seseorang terpaksa menggugurkan kandungan atas nasihat doktor, disebabkan boleh memudaratkan nyawanya seperti serangan darah tinggi dan sebagainya. Apakah kita perlu berserah saja kepada Allah kerana ditakuti berdosa dan dalam masa yang sama anak-anak lain masih memerlukan perhatian dan didikannnya?
Lis, JB
Jawapan:

Fuqaha' sepakat tentang pengharaman melakukan pengguguran setelah ditiupkan roh ke dalamnya kecuali oleh sesuatu darurat yang tidak dapat dielakkan umpamanya mengekalkan janin dalam perut ibu akan mendatangkan bahaya dalam perut ibu itu dan mengancam keselamatan nyawanya atau terdedah kepada keadaan yang sangat membahayakan.

Dalam situasi ini diharuskan melakukan penguguran demi menyelamatkan nyawa ibu dari binasa. Nyawa ibu lebih penting daripada nyawa bayi terbabit, kerana nyawa ibu telah pasti kedudukannya sedangkan nyawa bayi masih belum pasti. Tidak wajar dicuaikan yang telah pasti kerana semata-mata menanggung yang belum pasti.

Orang yang mengetahui hal ini ialah doktor yang benar-benar pakar. Kemudian dalam mengesahkan perkara di atas, boleh berpegang dengan keterangan doktor Islam yang benar-benar beriltizam dengan hukum-hukum syariat.

22. Ketiadaan Doktor Wanita

Soalan: 
Adalah saya telah membaca mengenai isteri yang diperiksa oleh Doktorlelaki. Bagaimanapun pertanyaan saya ialah di Pulau Pinang tidak terdapat doktor perempuan Islam kecuali di bahagian Tanah Besar. Ketika ini saya sedang mengandung anak yang pertama dan saya telah bertanya hampir kesemua hospital di Pulau Pinang mengenai doktor perempuan Islam namun tidak ada. Pencarian ini adalah mengikut kemampuan saya dari segi kewangan. Namun di hospital kerajaan tidak terdapat doktor sakit puan perempuan malah bukanIslam pun tidak ada. Oleh bagaimana keadaannya sedemikian. Sekiranya untukke Tanah Besar adalah jauh dan memakan masa, tambahan pula masalahpengangkutan?
Bakal Ibu, P Pinang

Jawapan: 
Berusahalah seboleh mungkin mencari doktor atau bidan wanita di tempat puan ketika mengadakan pemeriksaan bulanan. Tidak perlulah mesti mencari yang pakar dalam bidang sakit puan ketika pemeriksaan tersebut, kerana ketika pemeriksaan bulanan bukan dalam keadaan darurat. Namun jika mengalami masalah tertentu yang memerlukan rujukan para pakar sakit puan, maka ketika itu ada keringanan menurut Islam demi mementingkan keselamatan puan sendiri. Jika tidak mengalami kesukaran untuk pergi ke Tanah Besar, lakukanlah bersama-sama suami, kerana pemeriksaan ini hanya dilakukan sebulan atau dua bulan sekali.

Kita sekadar berikhtiar atau berusaha untuk mencari yang terbaik untuk diri dan agama kita, namun jika mengalami kesukaran kita serahkan kepada Allah SWT, maka insya Allah niat baik yang tersimpan dalam hati kita itu akan mendapat pahala daripada Allah meskipun tidak sempurna pelaksanaannya. Seandainya niat suci demi menjaga akhlak dan diri itu dapat terlaksana bererti kita telah menang dalam perjuangan menegakkan kebenaran dan kemurnian Islam dalam rumahtangga kita sendiri. Maka besarlah nilai perjuangan dan jihad puan dalam mencari sesuatu yang bererti dalam Islam, meskipun perkara tersebut telah dipandang remeh oleh orang-orang Islam yang lain.

Biarlah kita bersusah-payah dalam menegakkan kebenaran, bahkan jika kita ungkapkan perkara ini kepada sesetengah orang, mereka akan beranggapan kita kolot, tidak berpendidikan dan sebagainya. Memang tepatlah ungkapan sebuah hadis yang mengatakan bahawa Islam pertama sekali datang itu dianggap aneh dan akhirnya ketika dunia hampir kiamat nanti, Islam juga dianggap aneh. Ketika agama Islam pertama sekali datang, semua orang merasa aneh melihat kebenaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad, ketika ini pun jika kita mengatakan perkara yang benar tentang Islam, orang ramai melihat perkara tersebut menjadi aneh, disebabkan yang ada disekitar kita kebanyakannya perkara yang bertentangan menurut ajaran Islam.

Berusahalah menurut kemampuan masing-masing dalam menegakkan nilai-nilai Islam ini, jika saat melahirkan nanti pihak puan tidak menemukan doktor wanita Islam untuk menyambut kelahiran tersebut, maka perkara ini tergolong darurat atau kemudahan yang diringankan dalam Islam. Jangan terlalu memikirkan perkara ini sehingga mengganggu kosentrasi puan yang akan menjejaskan kedudukan janin dalam kandungan. Berusahalah dan serahkan kepada Allah, maka insya Allah segalanya akan dimudahkan oleh-Nya nanti. Pihak kami juga mendoakan agar puan melahirkan anak yang pertama ini dalam keadaan aman dan selamat serta melahirkan anak yang soleh/solehah yang diredhai-Nya. Amin.

23. Mengenal Air Mani
Soalan: 
Apakah titisan air mani? Saya bangun dari tidur, saya dapat rasakan ada lelehan air. Saya tidak tahu air apa yang meleleh, tetapi bila saya ingat balik, saya tidak ada mimpi yg menghairahkan?
Hani Azura, Parit Buntar

Jawapan: 
Biasanya air mani keluar dari kemaluan seseorang disebabkan adanya rangsangan berahi, apakah melalui mimpi, mengkhayal ataupun dengan menggunakan tangan dan yang serupa dengan itu. Biasanya juga sebelum keluar air mani didahului dengan keluarnya air mazi. Biasanya air mazi berupa cairan yang sukar diketahui melalui penglihatan namun dapat dirasakan dengan tangan. Dan keluarnya air mazi ini tidak menyebabkan seseorang mesti wajib mandi.     Mungkin juga cairan yang keluar itu kerana bangkitnya keghairahan anda disebabkan geseran-geseran yang terjadi ketika tidur sehingga menyebabkan sampainya klimaks berahi anda. Mungkin juga ia sekadar cairan biasa yang bukan air mani tetapi berkaitan dengan faktor kesihatan tubuh badan anda. Namun jika anda dalam keraguan untuk menentukannya, maka ambillah jalan yang terbaik, mungkin lebih selamat segera lakukan mandi wajib agar tidak menjadi perkara yang musykil berpanjangan dalam minda anda. Wallhu a'lam.

24. Tempoh Masa Haid
Soalan: 
Saya nak tahu tempoh haid dengan istihadhoh. Setahu saya bila seseorang wanita itu didatangi haid 
selama 12 hari (contoh) 5 hari dia suci kemudian datang lagi darah tersebut. Adakah ia haid atau istihadhoh. 
Setakat yang saya tahu ia adalah istihadhoh. Bagaimana pandangan ustaz. Sebab ada ustazah yang mengatakan ia adalah darah haid?
Hani Azura, Parit Buntar

Jawapan: 
Para ulama berbeda pendapat dalam hal lamanya haid atau ukuran waktu keluarnya haid. Menurut Imam Mundzir, sekelompok ulama berpendapat bahawa haid tidak mempunyai batasan waktu minima ataupun maksima. Dengan demikian bila saja seorang wanita datang haid maka berlaku baginya hukum haid dan bila saja ia suci maka lepaslah dia dari hukum-hukum haid itu. Jadi apa yang anda alami ini adalah darah haid sedangkan darah istihadah atau darah penyakit adalah darah wanita yang keluar terus menerus tanpa henti kalaupun berhenti hanya sebentar. Untuk lebih jelas anda dicadangkan membaca buku tentang haid dan istihadah ini, kerana pembahasan dua darah ini agak panjang.

25. Hukum Wanita Betindik Di HidungSoalan: 
Apakah hukumnya saya bertindik di hidung .. saya masih menutup aurat dan saya bertindik di hidung sekadar suka-suka?
Mimi, KL

Jawapan: 
Bagi sesetengah wanita di Arab bertindik di hidung adalah untuk mempercantikan diri. Jika tujuan menindik tersebut untuk dipersembahkan kepada suaminya maka hukumnya boleh (harus). Tetapi jika untuk dipamerkan di hadapan khalayak ramai, maka jelas hukumnya haram. Wallahu A'lam.
Read More

KEMUSYKILAN UMUM ( MUA' MALAH )

1. Menyimpan Wang di Bank


Soalan: 
Apakah hukumnya jika kita masuk dalam sijil simpanan premium yang dianjurkan oleh sebuah bank tempatan. Adakah ianya sama seperti bertaruh?
Helmi, Sepang

Jawapan: 
Jika kita menyimpan wang dalam sesebuah institusi kewangan yang memakai unsur riba, maka sudah jelas bahawa riba itu dilarang dan berdosa. Kemudian tentang hasrat menyimpan wang di sebuah institusi kewangan dengan tujuan untuk memperoleh undian dan mendapatkan hadiah maka niat ini adalah salah. Oleh sebab itu ubahlah niat yang salah ini, menabunglah kerana ingin memperbaiki ekonomi keluarga bukan untuk memperoleh undian.

2. Mencarum Insuran Nyawa


Soalan: 
Apakah hukum mencarum insuran nyawa dengan tujuan simpanan sahaja?
Alwi ,KL

Jawapan: 
Jika proses pencaruman itu menggunakan sistem Islam dan telah ditetapkan oleh para ulama sebagai suatu yang dibolekan maka hukumnya harus atau boleh. Wallahu A'lam.

3. Guna Wang Riba untuk Bayar Perkhidmatan Pihak Bank
Soalan: 
Adakah bersubahat dengan riba sekiranya faedah yang diperolehi daripada wang simpanan digunakan semula untuk menjelaskan bayaran perkhidmatan yang dikenakan oleh pihak bank?  Sebagai contoh pihak bank mengenakan bayaran perkhidmatan RM1.00 untuk setiap pengeluaran wang tunai di cawangan ATM (Sistem MEPS)?
Joehary, KL

Jawapan: 
Al-Quran melarang memakan riba sebagaimana yang terdapat dalam surah Al-Baqarah ayat 278-279. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim menjelaskan Allah SWT melaknat pemakan riba, orang yang memberi riba, saksi-saksi dan juga kerani yang terlibat. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ad-Dar Qutni menjelaskan memakan satu sen duit riba menyamai 36 kali dosa perzinaan. Kedua hadis ini menjelaskan pengharaman memakan riba kepada umat Islam.

Sehubungan dengan itu pihak yang bertanya dinasihatkan supaya menyimpan wangnya di bank Islam yang bersih dari amalan riba. Berhubung penggunaan wang riba bukan untuk tujuan membeli makanan tetapi sebaliknya untuk pembayaran bil air eletrik, bil bayaran perkhidmatan pihak seperti pengeluaran wang tunai di di cawangan ATM, pembinaan perhentian bas, pembinaan jalanraya dan lain-lain kemudahan awam, di kalangan ulama' ada yang mengharuskannya seperti syeikh Yusuf Al-Qardawi dalam fatwa semasanya, kerana ia tidak melibatkan memakan riba dalam ertikata yang sebenar. 

4. Hukum Penggunaan Kad Kredit
Soalan: 
Apakah hukumnya penggunaan Kad Kredit (Visa, Master)?
Azhar, Subang

Jawapan: 
Sesungguhnya Islam mengharamkan segala bentuk urusan yang ada kaitan dengan riba atau berbentuk penipuan dan kezaliman  kepada sebelah pihak. Dalam surah al-Baqarah ayat 235 Allah SWT telah berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba." Jika penggunaan kad kredit tidak mengandungi unsur-unsur di atas maka ia boleh digunakan. Namun jika kita boleh mengelak dari menggunakannya maka ia lebih baik kerana charge perkhidmatan yang dikenakan termasuk dalam perkara subahat yang belum diketahui bentuk hukumnya.

5. Hukum Bermain Saham
Soalan: 
Apakah hukumnya bermain saham dan adakah ianya dibenarkan dalam Islam?
Din Kamsin, KL

Jawapan: 
Hukum melabur dalam pasaran saham dan saham amanah dianggap halal oleh Islam sekiranya aktiviti-aktiviti pelaburan yang dilakukan adalah tidak melanggar hukum syarak.

6. Meminjam dengan Bank yang Mengenakan Riba
Soalan: 
Bolehkah kita melabur dalam syarikat yang meminjam wang dari Bank yang mengenakan riba?
Hamzah, S'pura

Jawapan: 
Jika kita telah mengetahui secara pasti bahawa bank tersebut memakai sistem riba maka wajiblah kita menghindarinya, kerana ketika ini ada alternatif lain yang membolehkan kita meminjam wang di institusi kewangan yang tidak menggunakan sistem riba atau bank Islam. Wallahu A'lam.

7. Bekerja di Hotel
Soalan: 
Saya ingin bertanya mengenai hukum orang yang bekerja di hotel.Adakah haram jika seseorang itu merupakan seorang yang taat kepada perintah Allah tetapi dia mencari rezeki dengan menjadi penyelia / bekerja di dalam pejabat di hotel?
Ayang, KL

Jawapan: 
Bekerja itu dinilai sebagai suatu ibadah jika pekerjaan yang dilakukan itu tidak mengandungi sesuatu yang syubhat dengan perkara haram, ataupun bekerja dengan niat jika memperoleh pendapatan digunakan untuk perbuatan maksiat dan sebagainya. Pada dasarnya bekerja di hotel itu hukumnya harus atau boleh, bahkan menyediakan penginapan para musafir yang sedang dalam perjalanan dinilai sebagai kebaikan.

Walaupun begitu pada zaman sekarang ini banyak hotel disalahgunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab, sehingga dengan sengaja mereka menyediakan tempat untuk bermaksiat dan sebagainya. Jika jelas wujud maksiat di hotel tersebut bahkan dengan sengaja disediakan oleh pihak hotel sendiri, maka lebih baik meninggalkan pekerjaan ini, kerana dikhuatirkan ada nilai syubhat dalam rezeki yang kita terima sebagai gaji. Wallahu a'lam.

8. Bekerja di Farmasi
Soalan: 
Sebagai ahli farmasi, sering didatangi pembeli yang ingin membeli ubat seperti perancang keluarga dan ubat yang boleh menggugurkan kandungan. Apakah berdosa saya menjual akan ubat-ubat tersebut ?
Ibnuas, KL

Jawapan: 
Sebagai sebuah farmasi maka perlulah menyediakan berbagai ubatan yang dapat dibeli oleh para pengguna. Sedangkan syarat membolehkan atau melarang untuk menggunakan ubat-ubat tersebut tergantung pada pihak-pihak yang ditunjuk seperti para ulama, doktor dan sebagainya.

Jika pembeli berhajat ingin membeli ubat menggugurkan kandungan, mungkin ketika itu para ulama membenarkannya lantaran pembeli dalam keadaan darurat (bahaya) terpaksa menggugurkan kandungannya demi keselamatan ibu yang mengandung. Begitu juga ubat-ubat yang lain. Jadi menjual ubat-ubat tersebut di atas hukumnya harus atau dibolehkan untuk kemaslahatan ummah.

9. Mengguna Peralatan Majikan Bagi Kepentingan Diri
Soalan: 
Abu bekerja di sebuah jabatan kerajaan/swasta. Pada waktu bekerja Abu telah membuat pekerjaan samping bagi mendapat duit saku mengambil ubah menaip/membuat kad jemputan. [Perlu diingatkan 
Abu menggunakan kemudahan komputer di pejabat beliau] Namun demikian ini tidak menjejaskan pekerjaan asal Abu. Bagaimana dengan wang yang diperolehi oleh Abu?
Mohd, JB

Jawapan: 
Jika anda memperolehi kerja sampingan secara halal dan tidak mengganggu waktu kerja anda dengan majikan anda untuk mencari rezeki sebagai tambahan demi menampung kehidupan keluarga adalah suatu usaha yang terpiji. Namun jika anda menggunakan peralatan pejabat tanpa memperolehi keizinan daripada majikan anda, maka sikap tersebut tidak terpuji dan dikhuatirkan rezeki yang kita perolehi tersebut tidak berkat bahkan mendapat kutukan daripada Allah. Adalah lebih baik dan terpuji jika anda meminta izin kepada majikan terlebih dahulu, kerana peralatan itu miliknya dan berdosa jika menggunakannya tanpa mendapat keizinan daripadanya.

10. Bekerja Sebagai Seorang Agen Insurans
Soalan: 
Saya adalah seorang agen insurans hayat daripada syarikat yang didaftarkan di Malaysia. Niat saya dalah untuk membantu kaum muslimin dan muslimat didalam menghadapi masalah kewangan yang mungkin dihadapi. Adakah pekerjaan saya ini salah disisi agama Islam?
Kamaru Zaman, Wangsa Maju

Jawapan: 
Terdapat kekeliruan tafsiran di kalangan masyarakat Islam yang kononnya insuran bertentangan dengan Islam. Mereka percaya bahawa insuran seolah-olah menolak rahmat Allah. Ini kerana Allah telah menyediakan kita dengan keperluan hidup yang berpatutan. Memang benar Allah berkuasa menyediakan rezeki yang cukup kepada makhluknya. Ini dijelaskan dalam surah Hud ayat 6 yang bermaksud: "Dan Kami jadikan untuk kamu pada bumi ini segala keperluan hidup, juga kami jadikan makhluk-makhluk yang kamu bukanlah orang yang sebenar menyediakan rezekinya".

Ayat ini tidaklah bermakna Allah akan membekalkan kita dengan makanan dan pakaian dari syurga walaupun kita tidak berusaha. Ayat ini sebenarnya menjelaskan tentang masa depan dari segi ekonomi yang bahagia dan mewah untuk semua orang menurut pandangan Islam. Allah memerintahkan supaya setiap individu tidak dikecualikan dari menikmati keperluan hidup yang secukupnya dan ia harus dilindungi dari sebarang bentuk pencerobohan. Ini adalah kewajipan utama kerajaan Islam menjamin perkara tersebut dan insuran membantu mencapai objektif ini.

Menurut Majlis Perundangan Islam Liga Dunia Muslim Makkah menganggap haram kesemua urusniaga insuran moden termasuk insuran nyawa dan yang berbentuk komersil tetapi ia membenarkan insuran kerjasama.

Menurut  Syekh Mustaafa Az Zarqa' Profesor Perundangan islam di Universiti Jordan dan seorang pakar dalam bidang ini telah menjalankan kajian-kajian itensif mengenai masalah ini. Beliau berpendapat kebanyak bentuk insurans adalah diterima oleh Islam. Namun demikian adalah lebih selamat jika diterima majlis Perundangan Islam kerana ia lebih meyakinkan dan disokong oleh ramai cerdik pandai.

11. Wanita Menjadi Ketua Bahagian dalam Organisasi Syarikat
Soalan: 
Apakah hukum seorang perempuan yang menjadi ketua bahagian didalam sesuatu organisasi syarikat?
Noor Mazli, JB

Jawapan: 
Kaum wanita juga adalah kaum yang ditaklifkan oleh Allah sebagaimana juga kaum lelaki. Mereka dituntut beribadah kepada Allah, menegakkan agama, menuaikan segala yang difardhukan dan menjauhkan segala yang haram, melakukan perkara yang makruf dan mencegah perkara mungkar. Setiap perintah syarak turut melibatkan kaum wanita kecuali yang terdapat dalil yang mengkhususkan untuk kaum lelaki saja.

Al Quran al Karim mengambil kira lelaki dan wanita sekaligus ketika meletakkan tanggungjawab membentuk masyarkat dan memperbaikinya. Dengan perkataan lain dalam melaksanakan tugas amar makruf dan nahi mungkar ia merupakan kewajipan bersama antara kaum lelaki dan wanita. 
Firman Allah SWT maksudnya: "Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain, mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan solat dan membayar zakat serta taat kepada Allah dan rasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah". 
(At Taubah ayat 71) Mengenai seorang wanita menjadi ketua, dalam hal ini ada sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari maksudnya: "Tidak akan berjaya sesuatu kaum yang melantik kaum wanita menguruskan urusan mereka". Kekuasaan yang dimaksudkan di dalam hadis ini bermaksud kekuasaan umum ke atas ummah seluruhnya iaitu dalam bentuk kepimpinan negara. Ia bermaksud urusan kepimpinan dan pentadbiran umum. Sebaliknya jika hanya sesetengah urusan tidak menjadi masalah kaum wanita mempunyai kekuasaan di dalamnya. Seperti kekuasaan dalam fatwa, ijtihad, pengajaran, meriwayatkan hadis, pentadbiran dan lain-lain.  Kaum wanita boleh diberi kuasa dalam bidang ini menurut ijmak.

Kaum wanita telah pun melibatkan diri dalam bidang-bidang ini semenjak zaman berzaman sehingga Imam Abu Hanifah mengharuskan penyaksian kaum wanita dalam masalah kehakiman di lapangan selain daripada hudud dan qisas. Dengan demikian bagi wanita yang menjadi ketua dalam bahagian-bahagian tertentu dalam sebuah organisasi ataupun syarikat hukumnya harus atau boleh. Namun jika ia berperanan menjadi pemimpin dalam sebuah negara, kebanyakan ulama mengharamkannya.

Keharusan bekerja di kalangan wanita diikuti dengan beberapa syarat: 
a. Kerjaya itu sendiri dikehdaki syariat, dengan kata lain kerjaya itu tidaklah haram atau membawa kepada melakukan perkara yang haram. Seperti menjadi setiausaha khas kepada pengarah yang memerlukan ia sentiasa bersama dengan bosnya serta kerja-kerja yang lain yang jelas dilarang oleh syarak.

b. Hendaklah wanita berkenaan beriltizam dengan adab-adab wanita muslimah apabila keluar dari rumahnya dari segi berpakaian, gaya berjalan, bercakap dan bergerak.

c. Kerjaya itu tidak mengorbankan kewajipan-kewajipan lain yang tidak harus dicuaikan seperti terhadap suami dan anak-anak, kerana itulah kewajipan yang pertama dan asasi yang mesti dilaksanakan oleh seseorang perempuan. Sebaiknya masyarakat Islam mengatur suasana kerja yang dituntut oleh syarak seperti mewujudkan bahagian atau tempat yang khusus untuk pekerja-pekerja wanita di kementerian-kementerian, pertubuhan-pertubuhan dan juga bank-bank yang menjauhkan mereka dari khalwat dan fitnah, malah berbagai lagi cara yang sesuai dengan mereka.

12. Cara Melunas Hutang
Soalan: 
Saya pernah mempunyai hutang yang sudah lama belum terbayar dan jumlahnya sudah saya lupa, disebabkan karena orang tempat saya meminjam itu saya tak pernah ketemu lagi, sebab sudah puluhan tahun, tetapi sampai saat ini saya masih selalu terbebani oleh hutang tersebut. Apakah hutang saya boleh dikata lunas, kalau misalnya saya memasukkan uang kemesjid dengan niat untuk hutang saya tersebut?
Rosmiati, Ujung Pandang

Jawapan: 
Jika kita berhutang dengan seseorang telah terlalu lama,  bahkan orang tempat kita berhutang tersebut tidak dapat ditemui, maka kita bolehlah pengumaman dengan melalui media (jika sanggup melakukanna). Jika dengan cara mencarinya tidak ditemui, begitu juga ahli warisnya tidak ada, setelah diumumkan namun tidak ada apa-apa reaksi, maka bolehlah anda sedekahkan wang tersebut kepada orang yang berhak menerimanya atas nama orang tersebut. Semoga denga cara itu, Allah mudahkan urusan kita. Wallahu A'lam.
Read More

SOALAN LAZIM BERKAITAN REMAJA DAN PELAJAR

1. Taat Kepada Kedua Orang Tua


Soalan: 
Sebagai seorang anak kita mestilah taat kepada kedua Ibu & Bapa Jikalau kita ingin melakukan sesuatu pekerjaan yang baik ataupun yang ringkasnya sesuatu yang diredhai Allah, tetapi Ibu tidak redha diatas pekerjaan tersebut adakah kita harus akur terhadap kehendaknya (Ibu). Kerana setahu saya keredhaan Ibu adalah jua keredhaan Allah s.w.t. Untuk pengetahuan Ustaz, saya masih lagi berharap ke hadrat Allah supaya saya dapat melaksanakan niat saya itu. Jadi tolonglah ustaz beri padangan/penyelesaian terhadap masalah saya ini.
Muhammad Yusuf , PJ

Jawapan: 
Menurut Al Qurthubi, derhaka kepada kedua orang tua ialah menyalahi perintah keduanya, sebagaimana bakti keduanya bererti mematuhi perintah mereka berdua. Berdasarkan ini jika keduanya atau salah seorang dari mereka menyuruh anaknya, maka anaknya wajib mentaatinya, jika perintah itu bukan maksiat. Meskipun pada asalnya perintah itu termasuk jenis mubah, begitu pula bila termasuk jenis mandub (sunat).

Dalam sebuah hadis dijelaskan, Rasulullah SAW bersabda: Dari Abdullah bin Amr, ia berkata: seorang lelaki datang kepada Rasulullah, lalu berkata: "Wahai Rasulullah, aku datang untuk berjihad bersama baginda kerana aku ingin mencari redha Allah dan hari akhirat. Tetapi aku datang kesini dengan meninggalkan ibu bapaku dalam keadaan menangis". Lalu sabda baginda: "Pulanglah kepada mereka. Jadikanlah mereka tertawa seperti tadi engkau jadikan mereka menangis". (Riwayat Ibnu Majah) 
Jadi perintah ibu atau bapa yang bukan bersifat maksiat atau mempersekutukan Allah, maka kita wajib mentaatinya. Namun jika perintah nya bersifat melawan kehendak dan hukum agama, maka tolaklah dengan cara yang baik.

2. Memuaskan Nafsu Syahwat Cara OnaniSoalan: 
Apakah hukumnya memuaskan nafsu syahwat dengan sendiri hingga keluar air mani. Adakah ianya termasuk dalam dosa dosa besar (berzina), apakah hukumnya dan bagaimanakah caranya untuk bertaubat?

Hamba Allah, Beranang
Jawapan: 
Onani yang dilakukan seorang lelaki dengan memainkan alat kelaminnya dengan tangannya sendiri termasuk suatu perkara yang merosak unsur etika dan adab. Para ulama sendiri berbeza pendapat dalam menetapkan hukumnya. Sebahagian ulama mengatakan bahawa onani tersebut hukumnya haram secara mutlak. Sedangkan sebahagian lain mengatakan haram dalam suatu keadaan dan wajib dalam keadaan lain dan sebahagian yang lain mengatakan hukumnya makruh.

Menurut mazhab Syafie dan mazhab Maliki melakukan onani itu hukumnya haram. Alasan mereka adalah bahawa Allah SWT telah menyuruh manusia untuk menjaga faraj atau kemaluan dalam segala keadaan kecuali untuk menjimak isteri. Dalam ayat Al Quran dijelaskan: "Dan orang-orang yang menjaga kemaluannya kecuali terhadap isteri-isteri mereka atau hamba yang mereka miliki; maka sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang tiada tercela. Barangsiapa yang mencari selain daripada itu, maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas". (Al Mukminun ayat 5 - 7) 
Adapun di antara ulama yang mengatakan bahawa onani dengan tangan sendiri itu haram dalam suatu keadaan dan wajib dalam keadaan lain adalah ikut pengikut Imam Hanafi. Pendapat ini mengatakan bahawa andaikata seseorang dikhuatirkan akan berbuat zina maka wajiblah ia menyalurkan nafsu seksualnya dengan onani. Pendapat ini mengikuti kaedah "Jika berkumpul dua bahaya, maka wajiblah kalian mengambil bahaya yang paling ringan".

Diantara yang berpendapat makruh ialah Ibnu Umar dan Atha' . Dan diantara yang berpendapat mubah ialah Ibnu Abbas, Hasan dan sebahagian pembesar tabi'in.

Cara yang paling baik untuk bertaubat dari pekerjaan "melampaui batas" ini dengan banyak berpuasa, berzikir dan jangan tinggalkan perkara wajib seperti solat dan sebagainya. Sebab dalam hadis juga ada menjelaskan jika tidak mampu untuk berkahwin maka berpuasalah agar syahwat kita terpelihara.

3. Amalan Anak Yang Soleh Soalan: 
Apakah yang dimaksudkan dengan amalan anak yang salih diterima oleh kedua ibubapanya? Adakah anak tersebut perlu meniatkan amalan tersebut khas kepada ibubapa mereka atau tidak..?

Abdullah Abu Bakar, KL
Jawapan: 
Segala amal kebajikan yang dilakukan oleh seseorang dapat dikatakan sebagai amalan anak yang soleh, kerana setiap kita mempunyai ayah dan ibu. Samada kita kirim secara khusus doa untuk orang tua atau kita beramal untuk diri kita sendiri, maka segala kebaikan dan kebajikan yang kita lakukan itu merupakan ibadah anak yang soleh. Adalah lebih baik kita mendoakan kedua ibu bapa dengan doa yang khusus seperti yang tercantum dalam ayat Al Quran dan diamalkan oleh setiap orang selesai mengerjakan solat.

4. Menjadi Pelajar Yang DisiplinSoalan: 
Bagaimana menjadi seorang pelajar yang berdisiplin sedangkan sudah berkali-kali saya mencuba mendisiplinkan diri tetapi masih banyak melakukan kesilapan dan apabila saya cuba untuk mendisiplinkan diri, lama-kelamaan saya sudah tidak berdisiplin?
Mohd Tamimi, Batu Caves

Jawapan: 
Disiplin merupakan sifat yang ada dalam diri. Seseorang yang kehilangan disiplin tidak perlu mencari sifat tersebut luar dari dalam dirinya tetapi mencuba menggali kekurangan-kekurangan serta halangan-halangan yang menyebabkan dia menjadi tidak disiplin. Langkah awal anda boleh senaraikan segala harapan yang menjadi cita-cita anda. Setelah itu senaraikan pula segala halangan-halangan yang menghantui diri anda. Apabila ini telah dilakukan anda akan dapat melihat dimana sebenarnya titik kelemahan anda. Setelah mengetahui titik kelemahan itu, umpamanya "malas" maka anda boleh mencari sesuatu motivasi agar sifat itu berubah menjadi rajin. Kerana anda sendiri yang mengetahui selera dan keinginan anda, maka carilah motivasi yang menyenangkan anda serta tidak bertentangan dengan harapan dan cita-cita semula.

Sebagai seorang Islam, kita harus melaksanakan segala yang diperintahkan Allah dan meninggalkan segala yang dilarang-Nya. Jangan lupa, selesai mengerjakan solat lima waktu berdoalah kepada Allah SWT agar dalam diri kita memiliki kekuatan untuk melaksanakan tugas-tugas sekolah, kemudian berdoa agar menjadi pelajar yang cemerlang. Hanya dengan menyerahkan segala sesuatu kepada Allah SWT setelah berusaha kita akan memperolehi kejayaan. Insya Allah.  

5. Menjadi Pelajar CemerlangSoalan: 
Saya bakal menghadapi PMR pada tahun ini. Jadi saya hendak bertanya, waktu manakah yang paling sesuai untuk membaca, cara mengulangkaji yang baik, dan cara mengingati pelajaran?
Hasrul, Alor Setar

Jawapan: 
Terdapat banyak kriteria bagi membahagikan masa dalam membaca, tergantung pada diri individu pelajar tersebut. Yang paling penting pelajar memahami petua-petua yang dapat memberikan pemahaman dalam pembacaan tersebut. Diantaranya, membaca bukan sekadar melihat susun atur tulisan, membaca harus berlaku secara giat. Membaca bukan sekadar kegiatan bersantai. Membaca memerlukan kemahiran khusus memanfaatkan bahan atau sumber yang diperolehi. Membaca melibatkan pergerakan mata yang pantas dan bersistem. Ini juga memerlukan penumpuan. Membaca melibatkan perasaan dan sebagainya.

Begitu juga dalam mengulangkaji kita memerlukan penumpuan agar segala yang kita inginkan dapat tersimpan dalam minda.

6. Menghormati Ibu Bapa dan Orang Lebih TuaSoalan: 
Apakah hukum seseorang yang tidak menghormati orang yang tua daripadanya seperti, ayah, ibu, abang atau kakaknya sendiri?
Hamba Allah

Jawapan: 
Bagi orang yang tidak menghormati kedua ibu bapanya maka hukumnya berdosa besar. Begitu juga jika tidak menghormati orang lebih tua daripada kita, baik tua dari segi usia mahupun tua atau matang dari segi ilmu pengetahuan. Di dalam Islam orang yang derhaka kepada kedua ibu bapanya termasuk ke dalam kategori dosa besar setelah mensyirikkan Allah, dan akan di masukkan ke dalam neraka. Firman Allah SWT maksudnya: "Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan ah (uff) dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia". (Al Isra' 23) Orang yang tidak menghormati ibu bapa akan dilaknat oleh Allah SWT. Sebagaimana dijelaskan oleh Rasulullah SAW dalam sebuah hadis yang bermaksud: "Ada tiga macam orang yang terkena laknat Allah SWT iaitu: Seorang yang membenci kedua ibu bapanya, seseorang yang berusaha menceraikan sepasang suami isteri, kemudian setelah isteri tersebut dicerai ia menggantikannya sebagai suaminya dan seseorang yang berusaha agar orang-orang mukmin saling membenci dan saling mendengki antara sesamanya dengan hasutan-hasutannya". (Riwayat Ad Dailami daripada Umar ra)

7. Anak Yang Mendoakan Kedua Ibu Bapa 
Soalan: 
Selepas sembahyang saya selalu mensedekahkan doa al-fatihah buat arwah ayah saya, dan buat ibu saya juga yang masih ada. Persolannya...adakah kita mensedekahkan al-fatihah itu untuk mereka yang telah tiada sahaja!?

Mohd. Haris, Ipoh
Jawapan: 
Anak yang soleh memang berkewajipan mendoakan kedua ibu bapanya samada ia sudah meninggal dunia mahupun ketika keduanya masih hidup. Membaca al fatihah untuk dikirimkan sebagai 'doa' (usah guna istilah 'sedekah') kepada kedua ibu bapa juga sama nilainya dengan mendoakan kebaikan untuk keduanya, kerana demikianlah selayaknya yang harus dilakukan oleh seorang anak.

8. Membantah Kedua Ibu Bapa
Soalan: 
Berdosakah seorang anak yang membantah pendapat bapanya yang bertentangan dengan hukum 
agama/hukum alam?

Mai Aniza Aris, KL
Jawapan: 
Islam memerintahkan agar seorang anak menghormati kedua ibu bapanya, walaupun keduanya bukan beragama Islam. Apatah lagi jika keduanya beragama Islam, namun jika keduanya membantah tentang sesuatu ketentuan agama maka jelaskan kepadanya dengan cara yang baik dan tidak menyinggung atau menyakiti perasaan keduanya. Gunakan cara yang berhemah dan lemah lembut serta bahasa yang baik dalam menjelaskan sesuatu persoalan terhadap kedua ibu bapa. Sesungguhnya keredhaan Allah tergantung keredhaan ibu bapa terhadap anaknya.

9. Menghindarkan Bala Akibat Kata-kata dan Doa Ibu
Soalan: 
Sewaktu anak-anak masih kecil, si ibu yang tidak sanggup menghadapi karenah anak-anak yang nakal telah  mengeluarkan pelbagai kata-kata kesat terhadap mereka. Sebagaimana yang diketahui ucapan seorang ibu merupakan doa yang paling mustajab. Soalan saya, sebagai seorang anak apakah yang harus dilakukan untuk mengelakkan sebarang yang tidak diingini daripada berlaku ke atasnya dan dari pihak si ibu pula apakah yang harus dilakukan setelah terlanjur melakukan perkara tersebut?

Sakinah, KL
Jawapan: 
Seorang ibu dalam mendidik anak-anak memerlukan banyak kesabaran. Sabar adalah merupakan sifat rasul-rasul Ulul-Azmi. Dalam Al Quran banyak perintah difokuskan kepada umat manusia. Kerana itu sewaktu menghadapi karenah anak-anaknya yang tidak tertahan si ibu melihatnya, si ibu dikehendaki menahan diri dan bersabar dan jangan sekali-kali menggunakan kata-kata yang kasar atau kata-kata laknat.

Bagi si anak pula untuk mengelakkan dari ditimpa bala akibat doa dan kata-kata yang keluar dari mulut ibu itu tadi, ia hendaklah memperbanyakkan memohon maaf darinya dan sentiasa membuat kebajikan kepadanya sebanyak mungkin selagi hayatnya masih di kandung badan. selain itu ia juga hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah supaya mengampuni dosanya yang lalu. Si ibu dikehendaki memberi kemaafan kepada anaknya sewaktu ia masih hidup dan menghalalkan segala makan dan minum anaknya itu.

Ia juga hendaklah mengelakkan sedaya mungkin dari menggunakan kata-kata kesat lagi bila berdepan dengan anaknya. Dengan kata lain si ibu hendalah bertaubat dari mengeluarkan kata-kata tersebut. Selain itu mereka sekeluarga hendaklah juga membekalkan diri dengan sebanyak mungkin ilmu agama dan sentiasa menghadirkan diri menunaikan solat jamaah.  

10. Hukum 'Berdating' 
Soalan: 
Adakah "berdating" itu tergolong dalam dosa-dosa besar?

Muslimat, Kajang
Jawapan: 
Berdating bererti menghampiri perzinaan. Dalam Islam seseorang itu dilarang keras dari menghampiri perzinaan. Oleh kerana pezinaan itu mendatangkan dosa besar, maka melakukan perbuatan yang boleh membawa kepada perzinaan termasuklah Dating ini adalah haram dan berdosa.

Kaedah feqah menjelaskan "Setiap sesuatu yang membawa kepada perlakuan yang haram, maka hukum melakukan perkara tersebut adalah haram". Jauhilah dari berdating kerana ianya adalah jalan mudah bagi syaitan menjerumuskan anak Adam ke lembah perzinaan. Jauhilah dari berdating kerana orang yang ketiga di masa itu ialah syaitan. 

11. Membenci Kedua Orang Tua
Soalan: 
Ustaz, saya seorang remaja yang mendapat pendidikan agama dari berumur 5 tahun sehingga  18 tahun (sekarang  21 tahun) kerana saya bersekolah agama. Segala hukum-hakam  boleh dikatakan saya mengetahuinya. Namun, saya masih melakukan sesuatu yang bercanggah dengan agama seperti tidak menjaga aurat, suka berbohong, suka meninggalkan solat jika menghadapi tekanan dan lain-lain. Malah saya suka melawan ibubapa dan sering membuatkan ibu  menangis. Segala tingkah laku saya seolah-olah saya tidak ada pendidikan agama.

Walaupun saya pernah cuba mengubahnya kerana tahu ia berdosa tetapi gagal. Dalam diri saya selalu ada perasaan suka memberontak dan  bercanggah pendapat dengan orang tua. Sejak dari kecil, saya tidak diberi pilihan untuk membuat sebarang keputusan sehingga sekarang. Ini membuatkan timbulnya perasaan benci pada org tua yang teramat sangat. Ditambah dalam soal memilih teman hidup juga  mereka campur tangan. Walaupun saya anak sulung, saya agak renggang dengan orang tua. Jika terlihat ibu menangis, sedikitpun tidak timbul perasaan kasihan. Saya perlukan nasihat dari ustaz dalam mengubah perangai buruk saya.

Pada saya, saya lebih menyayangi ibu saudara dari ibu sendiri kerana dia lebih memahami perasaan saya.

Liza, Kodiang
Jawapan: 
Seorang anak mesti mentaati kedua ibu bapanya sedaya mungkin. Lebih-lebih lagi ibu yang sanggup berjaga malam demi menjaga kemaslahatan dirinya dan demi mempastikan dirinya itu tidak dipengapa-apakan oleh serangga perosak seperti nyamuk, lipan dan lain-lain. Ia juga wajib mengelakkan dari melakukan sesuatu yang boleh menyentuh perasaan ibunya. Berdasarkan soalan di atas perlakuan saudari itu amat kurang wajar, malah saudari kelihatan seorang yang keras hati. Keadaan ini boleh jadi disebabkan saudari tidak tinggal bersama ibu saudari sendiri  atau saudari mendapat belaian kasih sayang dari orang lain lebih dari  kasih sayang dari ibu saudari menyebabkan saudari berperasaan demikian terhadap ibu saudari. Untuk merawat penyakit yang saudari alami itu.

1. Saudari hendaklah mengambil langkah yang pernah diambil oleh Sayyidina Umar bin Al-Khatab yang sebaik sahaja dilantik dengan resminya menjadi khalifah, lantas berdoa kepada Allah supaya melembutkan hatinya. Ini kerana beliau memang terkenal di zaman jahiliyahnya sebagai seorang yang keras hati. Dalam hubungan ini saudari boleh berdoa dengan doa berikut: "Ya Allah Ya Tuhanku lembutkanlah hatiku sebagaimana Engkau telah lembutkan besi kepada nabi Daud Alaihissalam." 2. Keduanya saudari hendaklah mengingati bahawa saudari adalah penuntut sekolah agama yang tahu sedikit sebanyak ilmu agama. Jika saudari tidak mengamalkan ilmu yang saudari tahu itu, sudah pasti saudari akan dihumbankan oleh Allah SWT ke dalam neraka mendahului dari penyembah berhala. Jika saudari meninggal dalam keadaan belum sempat bertaubat.

3. Ketiganya saudari dikehendaki berbuat baik kepada kedua ibu bapa, lebih-lebih lagi ibu selagi mana mereka masih hidup. Jika saudari gagal berbuat baik dan berbakti kepadanya pada masa ia hidup tanpa alasan yang syar'i, maka saudari layak dinamakan sebagai anak yang derhaka. Anak derhaka tidak akan mencium bau syurga selagi tidak mendapat keredaan dari kedua ibubapanya.

4. Renunglah keadaan orang-orang yang menderhaka kepada kedua ibubapanya pada hari kiamat kelak. Hari tidak ada sebarang pelindungan kecuali orang yang datang kepada Allah dengan hati yang sejahtera. Bagaimana mungkin anak derhaka boleh mendapat perlindungan dari Allah kalau hatinya sendiri penuh kebencian kepada ibunya.

5. Ziarahilah rumah anak-anak yatim dan renunglah keadaan mereka. Mereka tidak mempunyai ibu bapa. Hidup mereka mengharapkan belas kasihan orang ramai. Namun saudari masih mempunyai ibu yang begitu prihatin terhadap diri saudari. Walaupun saudari begitu tidak menyukai ibu sendiri namun ia tetap ibu saudari juga. Kalau saudari boleh maafkan kesalahan orang lain, kenapa saudari tidak boleh memaafkan kesalahan ibu sendiri, andaikata ia benar-benar ada melakukan kesalahan ke atas diri saudari..

6. Perbanyakkanlah berzikir kepada Allah khususnya selepas solat fardu kerana zikir boleh melembutkan dan menenangkan jiwa.

7. Tunaikanlah solat mengikut rukum syarat dan khusyuknya yang lengkap. Insya Allah solat ini akan bertindak sebagai benteng kepada saudari dari melakukan kemaksiatan dan penderhakaan.

8. Pilihlah kawan-kawan yang mempunyai pendidikan agama dan mempunyai sifat penyayang kepada ibu mereka. Mudah-mudahan dengan cara ini akan mempengaruhi hati saudari untuk menyayangi ibu saudari sendiri.

9. Saudari renungilah nasihat seorang tokoh sufi iaitu: 
i. Jika anda ingin melakukan maksiat kepada Allah, janganlah anda makan rezeki Allah.

ii. Jika anda ingin melakukan maksiat kepada Allah, carilah tempat yang tidak dilihat oleh Allah.

iii. Jika anda ingin melakukan maksiat, jangan menetap di bumi Allah.

iv. Jika anda ingin melakukan maksiat, sila minta tangguh dari malaikat maut barang seminit dua dari mengambil nyawa anda.

v. Apabila malaikat munkar dan nakir menyoal anda, lawanlah dia jika anda mampu

vi. Jika Allah mengarahkan kepada anda supaya memasuki neraka Allah, jangan patuhi perintahNya. 
Jika saudari tidak mampu berbuat demikian, kenapa saudari boleh berterusan menderhaka dan memaksiati Allah?

12. Berbual dengan Bukan Mahram Melalui Telefon
Soalan: 
Seorang lelaki dan seorang wanita bukan mahram menjalin hubungan dengan sering berhubung melalui telefon. Mereka berbual mesra tentang kehidupan seharian, perasaan hati masing-masing, ataupun hanya berbual kosong kerana seronok dapat berbual mesra antara satu sama lain. Apakah pendapat ustaz tentang perkara ini? Apakah hukumnya?

Marina, Ipoh
Jawapan: 
Seorang lelaki tidak boleh berdua-duaan dengan seorang perempuan yang bukan mahramnya di tempat yang sunyi kerana perbuatan ini dilarang keras oleh Islam. Dalam sebuah hadis riwayat Ahmad menjelaskan larangan berdua-duaan antara seorang lelaki dengan seorang perempuan kerana pihak yang ketiganya adalah syaitan. Setiap orang Islam wajib mematuhi larangan ini dan jangan cuba sekali-kali melanggarnya, kerana ia melibatkan hukum-hukum Allah.

Al-Quran menjelaskan dalam surah Al-Maidah orang yang melanggar hukum Allah tidak sunyi dari 3 kumpuilan manusia iaitu samada termasuk ke dalam golongan orang yang fasik, atau zalim ataupun kafir.Termasuk ke dalam ertikata berkhalwat yang dilarang oleh Islam ialah berbual di dalam telefon dengan perempuan yang bukan mahram, sambil menyatakan perasaan hati masing-masing tanpa tujuan yang syar'i, kerana ia menjadi jalan ke arah khalwat dan khalwat menjadi jalan ke arah perzinaan. Setiap yang menjadi jalan ke arah itu hendaklah ditutup berdasarkan kaedah feqah "menutup pintu fitnah atau Saddul Az-Zara'i itu wajib".

Satu kaedah lain menjelaskan "Sesuatu yang boleh membawa kepada haram maka hukumnya adalah haram". Sehubungan dengan itu seseorang lelaki Islam hendaklah menjauhkan perkara ini untuk mendapatkan keselamatan diri. Jika ia bertanya perempuan berkenaan tentang tarikh penetapan perkahwinan, beberapa ramai yang hendak datang meminang, hari apa-apa majlis itu hendak diadakan dan lain-lain yang ada hubungan dengan urusan perkahwinan, dan masanya pula tidak lama, tanpa pula ada kata-kata yang mengghairahkan, maka hukumnya adalah harus. Bagaimanapun sebaiknya pihak lelaki hendaklah bertemu terus dengan pihak keluarga perempuan untuk menguruskan perkara itu, kerana ia lebih selamat dari fitnah.Wallau A'lam.  

13. Tanggungjawab Pelajar dalam Kegawatan Ekonomi
Soalan: 
Apakah tindakan yang harus dilakukan oleh pelajar untuk membantu masalah kemelesetan mata wang yang melanda negara kita?

Tamimi, Batu Caves
Jawapan: 
Soalan yang dikemukakan ini adalah satu soalan yang baik dan menunjukkan saudara adalah seorang penuntut yang prihatin dengan keadaan ekonomi yang menimpa negara sekarang ini. Sebenarnya dari sudut pandangan Islam ada beberapa cara yang boleh digunakan oleh saudara bagi membantu pihak berkuasa mengatasi masalah kegawatan ekonomi sekarang berdasarkan kemampuan yang ada pada saudara iaitu:

1. Menunaikan solat hajat setiap malam jumaat mudah-mudahan Allah SWT bersihkan negara ini dari mala petaka kegawatan ekonomi yang sedang berlaku.

2. Dalam menggunakan barangan harian saudara hendaklah menggunakan barangan tempatan dan membelinya sekadar keperluan sahaja. Bukan untuk tujuan bermewah mewah.

3. Jika saudara berhasrat untuk menyambung pelajaran sambunglah di institusi pengajian tinggi tempatan bagi mengelakkan pengaliran wang negara ke luar.

4. Galakkan orang lain seperti kawan-kawan terdekat dan kaum keluarga supaya sentiasa berjimat cermat dan hindarkan dari membazir.

5. Jika saudara mempunyai idea yang bernas saudara boleh mengemukakannya kepada pihak berkuasa sebagai melaksanakan tugas nasihat dalam Islam atau saudara boleh menulis di dalam akhbar ataupun di dalam majalah-majalah.

6. Saudara sendiri hendaklah memainkan peranan menggalakkan sahabat handai dan kaum keluarga terdekat supaya menjauhkan diri dari terlibat dengan berbagai aktiviti kemaksiatan dan juga kemungkaran, kerana salah satu sebab kejatuhan ekonomi sesuatu bangsa ialah akibat aktiviti kemaksiatan yang dilakukan oleh penduduk negara berkenaan 
sendiri. Selain itu saudara hendaklah memperbanyakkan taubat kepada Allah begitu juga dengan sanak saudara dan sahabat yang lain.

14. Bercinta Menurut Islam
Soalan: 
Bagaimana remaja hendak bercinta mengikut cara islam?

Faizal, Gemencheh
Jawapan: 
Dalam Al-Quran dalam surah Al-Nur ayat 30-31 memerintahkan kaum lelaki dan wanita Islam menutup pandangan dari perkara maksiat, menjaga kehormatan diri dan tidak boleh menzahirkan perhiasan badan kecuali yang biasa kelihatan sahaja iaitu muka dan tapak tangan bagi kaum wanita. Perasaan cinta sebenarnya adalah perasaan semulajadi yang wujud pada badan manusia. Mereka cinta kepada ayah ibu, anak, sahabat handai dan lain-lain. Islam tidak pernah melarang cinta ini, cuma yang Islam tekankan ialah teknik bercinta itu sendiri.

Jika cinta seseorang itu kepada bapa dan ibunya melebihi cinta kepada Allah dan rasulnya, jelas perbuatannya ini satu perbuatan yang bercanggah dengan  nas al-Quran. Seseorang yang bercinta mengikut cara Islam  begitu mudah, tidak payah sebagaimana sangkaan sesetengah pihak. Apabila hatinya berkenan kepada seseorang gadis hendaklah ia menunaikan solat hajat atau istikharan dua rakaat. Setelah keputusannya bulat kepada gadis terlibat hendaklah ia meminang gadis itu melalui ibubaoanya atau secara terus kepada gadis terlibat, seterusnya melangsungkan perkahwinan.

Setelah berkahwin  bolehlah suami tadi bercinta dengan isterinya sebanyak mana yang ia mahu, kerana cara ini adalah satu cara yang paling halal di sisi Allah dan syarak. Inilah satu-satu caranya bercinta dalam Islam, bukan sebagaimana yang banyak berlaku sekarang bercinta-cinta bertahun-tahun sehingga banyak berlaku perkara mungkar dan maksiat dan menjadi masalah kepada negara.

15. Pergaulan Menurut Islam
Soalan: 
Bagaimanakah sebenarnya pergaulan antara lelaki dan perempuan menurut pandangan Islam. Saya bertanya kerana saya jarang menegur perempuan kecuali pada hal yang penting sahaja. Walau bagaimanapun, saya dikatakan sombong oleh kaum perempuan di tempat saya tinggal dan universiti saya. Saya harap Tuan dapat jelaskan dengan terang?

Najeb, Kajang
Jawapan: 
Islam tidak membenarkan apa jua bentuk hubungan antara lelaki dan perempuan bagi mengelakkan fitnah dan menjauhi zina. Kecuali dalam keadaan darurat sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh imam muslim di mana Rasullullah SAW membenarkan orang perempuan pergi ke medan perang bagi menolong merawat pesakit-pesakit dan menyediakan minuman.

Dalam suasana kebebasan yang ada pada hari ini setiap individu muslim harus menyedari batas-batas pergaulan agar terhindar dari perkara terkutuk sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Isra' ayat ke 32 yang bermaksud: " Dan janganlah kamu mendekati zina ". 
Perbuatan anda membatasi pergaulan dengan wanita adalah sangat elok untuk menjaga diri sendiri, dan anda harus mempertahan prinsip tersebut tanpa memperdulikan kata-kata orang lain. Namun anda juga perlu bergaul dengan ramah dalam keadaan-keadaan tertentu yang tidak menimbulkan fitnah seperti dalam dewan kuliah dan sebagainya agar anda tidak dianggap sombong dan memencilkan diri dari teman-teman kerana desakan hidup pada masa ini memerlukan kita bergaul dengan semua lapisan masyarakat.  

16. Majlis Tahlil Menghadapi Peperiksaan
Soalan: 
Apa pendapat ustaz jika sekolah dan emak bapa sebuk adakan majlis tahlil dan baca yasin ketika anak akan menghadapi perperiksaan, kalau anak tak sembayang sikit pun tak risau?

Sham, Kajang
Jawapan: 
Berzikir dan berdoa kepada Allah merupakan amalan yang mulia. Begitu juga membaca ayat-ayat suci Al Quranul Karim jika membacanya dengan betul maka setiap huruf yang kita baca mendapat pahala daripada Allah SWT. Dalam Islam, disamping kita disuruh berusaha dengan bersungguh-sungguh, kita juga disuruh berdoa kepada-Nya. Namun jika hanya ibu bapa yang bersungguh-sungguh mendoakan anaknya sedangkan pada masa yang sama ibu bapa membiarkan bahkan tidak merasa risau dengan kecuaian anaknya dalam mengerjakan solat, maka usaha mereka sia-sia belaka. Apalah ertinya pendidikan akademik jika tidak disertakan mengamalkan ajaran Islam bagi anak-anak yang telah baligh. Sesungguhnya keseimbangan dalam menuntut ilmu keduniaan dan akhirat akan membawa kebahagiaan hidup anak-anak baik di dunia mahupun di akhirat.

Ibu bapa yang baik adalah ibu bapa yang risau tentang kecuaian anak-anaknya ketika meninggalkan kewajipan agama. Kemudian mereka membimbing anak-anaknya ke arah keseimbangan menuntut ilmu akademik dan amalan ajaran Islam. Jika kesedaran ibu bapa telah sampai ke peringkat ini, maka insya Allah, anak-anak mereka akan memperolehi kecemerlangan.

17. Hamil Anak Luar Nikah
Soalan: 
Saya mengandung 5 bulan tapi kandungan ini anak luar nikah. Saya tidak tahu nak buat apa. Berkali-kali saya mencuba untuk mengugurkannya tapi tidak menjadi. Saya berbuat demikian kerana ingin menutup malu keluarga. Buat sementara ini keluarga saya tidak tahu lagi. Saya tidak mahu berkahwin kerana saya masih muda lagi. Saya tidak tahu di mana hendak cari jalan penyelesaian?

Nonet, KL
Jawapan: 
Zina termasuk perbuatan yang diharamkan dan merupakan dosa besar bagi yang melakukannya. Bahkan mendekatinya pun diharamkan. Sebagaimana firman Allah SWT maksudnya: "Janganlah kamu mendekati zina sesungguhnya ia adalah perbuatan keji dan seburuk-buruk jalan". 
(Surah Al Isra' ayat 32) Islam dengan keras melarang perzinaan serta memberikan peringatan tegas, kerana perzinaan mengaburkan zuriat, merosakkan nasab, merosakkan akhlak dan menimbulkan penyakit yang sukar diubati.

Akibat yang diterima oleh orang yang melakukan zina ditegaskan lagi oleh Rasulullah SAW dalam sabda baginda maksudnya: "wahai umat manusia, takutlah perbuatan zina kerana ia menyebabkan enam perkara. Tiga perkara di dunia dan tiga lagi di akhirat. Adapun yang di dunia adalah, menghapuskan kebaikan, membawa kemiskinan dan mengurangi umur. Adapun yang di akhirat, dimurkai Allah, hisab yang buruk dan seksa neraka".

Untuk menyelesaikan masalah yang anda hadapi, hendaklah anda menempuh cara-cara sebagai berikut: 
1. Pertama sekali anda hendaklah segera bertaubat atas dosa dan kesilapan yang telah anda lakukan. Taubat dengan sebenar-benar taubat dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan yang terkutuk itu. Lakukanlah solat fardhu lima waktu dan banyakkanlah beristigfar dan menyesali perbuatan dosa masa silam.

2. Janganlah anda menggugrkan kandungan yang telah berusia lima bulan tersebut kerana kandungan anda itu telah berbentuk wujud manusia bahkan telah ditiupkan roh ke atasnya. Jika anda menggugurkannya bererti anda telah membuat dosa yang besar iaitu membunuh jiwa manusia.

3. Segeralah mendirikan rumahtangga kerana dengan jalan ini anda telah membantu diri sendiri dalam menjaga akhlak dan moral serta dapat menyalurkan nafsu berahi dengan cara yang diredhai oleh Allah SWT. Usia yang muda bukanlah menjadi ukuran seseorang itu menahan dirinya dari hasrta untuk mendirikan rumahtangga kerana Siti Aisyah pun berkahwin dengan Rasulullah SAW saat beliau berusia 9 tahun dan setelah baligh (keluar haid) pada umur 12 tahun beliau baru menjalin hubungan dengan Rasulullah SAW. Jadi jelaslah usia bukanlah menjadi penghalang untuk anda mendirikan rumahtangga, asalkan anda telah mencapai usia baligh.

18. Membahagi Masa Antara Sukan dan Belajar
Soalan: 
Saya seorang pelajar yang aktif didalam bidang sukan dan merupakan salah seorang pelajar di IPT tempatan. Bolehkan pihak darulnuman menyarankan cara terbaik untuk mendapatkan ketenangan semasa saya mengulangkaji pelajaran kerana saya selalu letih selepas bersukan. Adakan pihak Darul Nu'man mempunyai petua ataupun doa untuk saya rujuk?

Siti Hajar, K Bharu
Jawapan: 
Belajar menuntut ilmu merupakan perkara yang wajib dilakukan oleh setiap muslimah. Dengan demikian tumpuan terhadapnya sangat diutamakan daripada perekara lain yang bersifat sampingan. Sedangkan sukan dalam bentuk riadah untuk kesihatan diri juga dituntut demi menjaga kesihatan tubuh. Sedangkan sukan untuk pertandingan bagi kaum muslimah adalah perkara yang tidak baik, kerana sukan jenis ini dipertonton atau disaksikan oleh orang ramai termasuk bukan muhrim bahkan kadang kala sampai membuka bahagian aurat kaum wanita. Jika anda menceburi bidang sukan untuk pertandingan adalah disarankan lebih baik menumpukan perhatian anda terhadap pelajaran kerana itu lebih utama untuk anda.

Banyak ayat-ayat dalam Al quran yang boleh diamalkan untuk terang hati dan mudah menerima pelajaran. Seperti dalam surah Thaha ayat 25 hingga 28, Surah Al Anbiya ayat 79, surah Al 'raaf ayat 171 dan lain-lain.

19. Air Jernih Keluar dari Kemaluan
Soalan: 
Saya seorang remaja, ingin bertanya mengenai satu masalah pada diri saya iaitu setiap kali bila adanya cerita yang menghairahkan atau apa apa saja yang menghairahkan pasti menaikan nafsu saya, dan kadang kadang ada air jernih keluar dari kemaluan saya. Adakah saya perlu mandi wajib atau apakah itu air yang keluar itu?

Sham, KL
Jawapan: 
Ada berbagai jenis air yang keluar dari kemaluan manusia seperti air kencing, mani, mazi dan sebagainya. Mazi adalah cecair berwarna agak kekuningan dan jernih yang keluar dari kemaluan lelaki atau perempuan secara tidak sedar. Keluarnya terjadi apabila naluri syahwat atau ghairah berahi bangkit dan biasanya wanita lebih sering mengalaminya.

Mazi menurut kesepakatan para ulama adalah benda najis yang mesti disucikan dari badan, pakaian serta boleh membatalkan wuduk tetapi tidak mewajibkan mandi junub.

20. Tabiat Menonton VCD Lucah
Soalan: 
Saya selalu melakukan perkara-perkara maksiat seperti menonton vcd lucah dsb. Apakah perkara yang boleh saya lakukan untuk mengubah tabiat buruk saya itu?

Hamba berdosa, Banting
Jawapan: 
Dorongan syahwat dan ingin mengetahui perkara yang berkaitan dengan perkara tersebut biasanya sangat bergejolak bagi kaum remaja. Dorongan dan kecenderungan itu merupakan fitrah bagi seorang  remaja yang normal. Di dalam Islam dengan jelas ditunjukkan cara remaja untuk mengatasi gejolak syahwat tersebut. Rasulullah SAW menganjurkan jika seseorang belum mampu berkahwin hendaklah berpuasa agar syahwat mereka dapat dikawal dengan baik.

Menonton filem lucah merupakan pekerjaan yang sia-sia malah berdosa lantaran melihat aib orang lain dengan sengaja. Kesan yang paling besar dalam melihat perbuatan yang tercela tersebut adalah melemahkan daya fikiran dan menumpulkan hati. Kesan untuk jangka panjang jika telah berumahtangga nanti dikhuatirkan mengurangkan rasa ghairah dan nikmat bersuami isteri kerana telah terbiasa melihat dan menyaksikan perkara yang melemahkan daya fikiran tersebut.

Keghairahan seks berpunca daripada kekuatan syaraf, jika pada zaman remaja lagi telah digunakan kepada perkara yang tidak sesuai dengan tuntutan syarak sudah pasti akan menimbulkan kesan yang negatif dikemudian hari. Itulah sebabnya banyak kita dengar dewasa ini pasangan suami isteri mengeluh dan bahkan dalam keadaan resah gelisah lantaran tidak puas dalam mengadakan hubungan jimak suami isteri. Semua ini terjadi kemungkinan besar mereka tidak mengikuti sunnah yang telah digariskan oleh Rasulullah SAW dalam menjaga diri dan syahwat.

Bagi seorang pelajar, banyak aktiviti boleh dilakukan untuk mengalihkan kebiasaan yang kurang baik tersebut kepada aktiviti yang lebih bermanfaat. Seorang pelajar IPT merupakan calon intelektual yang akan terjun ke masyarakat, jadi alangkah baiknya jika masa-masa terluang digunakan untuk mengasah minda dengan menulis artikel ataupun mengkaji bahan-bahan ilmiah. Walaupun karya tersebut tidak diterbitkan, kemungkinan pada suatu saat nanti setelah bekerja semuanya itu akan berguna. Fikirkanlah dan kerjakanlah sesuatu yang bermanfaat agar perhatian anda dapat dialihkan daripada suka melihat perkara yang sia-sia dan tidak bermanfaat tersebut. Wallahu A'lam.

21. Ber'dating' dengan Izin Ibubapa
Soalan: 
Kemusykilan saya ialah bagaimanakah untuk menjalinkan hubungan perasaan cinta kepada seseorang yang kita sayang berdasarkan islam dan bagaimana kita hendak mengenali pasangan hidup yang sesuai. Adakah bersalah jika keluar bertemu teman lelaki setelah mendapat kebenaran ibu bapa?

Syafikah, KL
Jawapan: 
Islam melarang seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang wanita, kerana dikhuatirkan pihak ketiganya adalah syaitan yang datang merayu dan menggoda. Walaupun ibu bapa membenarkan anak perempuannya keluar dengan lelaki yang bukan muhrim, maka hukumnya tetap haram dan orang tuanya juga memperoleh saham dosa atas perbuatan anaknya.

Rasa cinta adalah anugerah Allah kepada setiap insan dan dia merupakan fitrah yang paling mulia yang disematkan dalam sanubari kita. Mencintai seseorang tidaklah berdosa bahkan dituntut untuk saling sayang menyayangi. Cinta seorang perempuan terhadap seorang lelaki adalah dengan merealisasikan kecintaan tersebut dengan perkahwinan, sebab di dalam perkahwinan tersimpan seribu satu nikmat yang akan mendatangkan keberkatan dalam hidup.

Kemudian untuk mengenali pasangan hidup, perhatikanlah latar belakang keluarganya, apakah dia berada dalam keluarga yang menjalankan perintah agama dengan baik ataupun sebaliknya. Lihatlah tutur kata dan keperibadiannya serta tanggungjawab terhadap ibu bapa dan sahabat-sahabatnya, jika ia disenangi oleh ramai orang, ini juga salah satu bukti bahawa dia tergolong pasangan yang baik. Banyak faktor lain yang boleh dilihat seperti ibadahnya, pendidikannya, pekerjaannya dan sebagainya, tetapi yang paling penting nilailah dari sudut amalan agamanya. Wallahu A'lam. 

22. Berbincang Masalah Seks dengan Teman Lelaki
Soalan: 
Saya dan teman lelaki saya sejak akhir-akhir ini sering berbincang soal seks. Tujuan kami adalah untuk pengetahuan adakah yang kami lakukan berdosa?

Syafikah, KL
Jawapan: 
Berbincang masalah seks dengan teman lelaki hukumnya berdosa kerana ia boleh mengundang kepada perbuatan maksiat. Seks bukanlah untuk diperbincang-bincangkan dengan orang yang bukan berhak mendengarnya, kecualilah antara suami isteri maka perkara ini dibolehkan demi meningkatkan lagi hubungan harmoni antara mereka. Hindarilah perbuatan yang sia-sia ini agar generasi Islam tidak mudah terpesong ke lembah kehinaan dan kemaksiatan. Wallahu A'lam.

23. Mengelak Keruntuhan Moral Remaja
Soalan: 
Bagaimanakah caranya untuk mengelakkan keruntuhan moral dikalangan remaja berlaku secara berleluasa?

Ahmad Fauzi, Melaka
Jawapan: 
Remaja adalah aset negara yang paling penting dalam melahirkan sebuah masyarakat yang bermoral dan berbudi luhur. Jika remaja pada hari ini tergolong insan rosak akhlak dan moralnya, maka pada masa akan datang mewarisi keperibadian yang rosak pula dalam memimpin ummah ini. Jadi merupakan perkara yang paling penting adalah mendidik para remaja kepada jalan yang benar dan bertakwa kepada Allah SWT.

Dalam membina moral remaja perlunya persepaduan kerjasama antara keluarga, sekolah dan masyarkat. Ketiga institusi ini berperanan dalam membina generasi muda ke arah kecemerlangan ataupun ke arah kebobrokan. Begitu juga dalam diri remaja itu sendiri perlu adanya kesedaran kepada kebaikan dan pembinaan diri. Perkara yang paling asas pendidikan remaja yang bermoral adalah ilmu dan pengetahuan agama, jika nilai-nilai agama dipraktikkan oleh ketiga institusi tadi dan diterapkan dalam diri remja, maka insya Allah, remaja di negara ini akan menjadi generasi yang cemerlang dan terhindar dari perangai yang busuk dan tercela.

24. Menahan Nafsu Ketika dalam Pertunangan
Soalan: 
Apakah kewajipan seorang tunang dan langkah yang perlu diambil untuk menahan nafsu?

Kasmawardati, Miri
Jawapan: 
Kewajipan seorang tunang terhadap pasangannya adalah menjaga pertunangan tersebut daripada dinodai dengan perbuatan yang dilarang oleh agama. Dilarang berjumpa berdua-duaan dan membawa tunang kesana kemari. Perkara yang paling mulia adalah menyegerakan perkahwinan agar nafsu yang bergejolak itu dapat disalurkan dengan segera dan secara sah.

25. Berahi Memuncak Bila Berbicara dengan Wanita Idaman

Soalan: 
Saya yakin telah menemui calon untuk dijadikan isteri. Cuma menanti masa yang sesuai untuk memberitahu ibu bapa saya. Masalahnya sekarang ialah apabila berjumpa ataupun bercakap melalui telefon (percakapan biasa) dengan si dia, saya akan mendapati air mazi akan keluar dengan sendirinya. Ini tidak terjadi apabila saya bercakap dengan perempuan lain walaupun perempuan itu lebih seksi. Saya telah mencuba untuk memelihara tata susila perhubungan dari segi Islam seperti berpuasa, berzikir, jarang berjumpa, kalau berjumpa pun di rumahnya atau bersama muhrimnya, namun susah sekali untuk mengelakkannya. Apakah hukumnya sudah wajib kahwin bagi saya? Berdosakah saya dan haruskah saya meminta maaf kepada si dia kerana berperasaan sedemikian?
Shahrel, KL

Jawapan: 
Wajib menyegerakan kahwin  bagi seseorang yang telah berkemampuan baik dari segi jasmani mahupun rohani sedangkan dia tidak mampu menahan gejolak nafsu syahwatnya. Dengan menyegerakan kahwin akan menyelamatkan seseorang yang tidak mampu menahan nafsunya daripada melakukan pekerjaan yang tidak dieredhai Allah SWT. Mengenai perasaan anda terhadap wanita yang anda minati itu tidak lebih merupakan dorongan nafsu syahwat yang timbul dari seorang lelaki yang normal. Cuma saja dari segi Islam kita perlu mengawal perasaan tersebut dan tidak membiarkan dimain oleh perasaan sendiri. Dikhuatirkan dorongan perasaan itu menimbulkan keinganan yang sukar dibendung dan akhirnya dengan mudah mengikuti gejolak syahwat. Adalah lebih baik anda menyegerakan perkahwinan agar selamat akhlak dan agama yang anda miliki. Wallahu A'lam.

26. Berbincang Tentang Seks dengan TunangSoalan: 
Saya berumur 28 tahun dan akan melangsungkan perkawinan saya pada bulan September tahun ini. Saya ingin bertanya adakah berdosa sekiranya saya dan tunang saya berbual tentang bagaimana kami akan menghadapi malam pertama kami seperti seks di malam pertama kami nanti, pakaian yang bagaimana yang akan dipakainya dan sebagainya?
Marliah, Singapura

Jawapan: 
Pertunangan dalam Islam bukanlah menghalalkan seseorang itu untuk membincangkan atau membicarakan perkara yang dilarang dalam Islam. Berbicara masalah seks kepada yang bukan berhak untuk membicarakannya seperti suami isteri adalah dilarang kerana dikhuatirkan akan menjuruskan seseorang kepada perkara yang terlarang. Kerana segala sesuatu yang membawa perkara yang haram dan terlarang maka hukumnya tetap berdosa. Hadapilah sesuatu itu secara fitrah dan bincanglah tentang seks tersebut setelah anda menikah dan setelah anda berada di malam pengantin tersebut kerana itulah yang lebih baik dan mengikut sunnah.

27. Mencintai Seorang Lelaki IdamanSoalan: 
Beberapa bulan yang lepas , saya telah berkenalan dengan seorang muslimin tetapi sebelum itu saya memang tidak terniat untuk menjalin apa-apa hubungan dengannya. Setelah saling menghubungi, saya rasakan seperti menyukainya. Sebenarnya, sebelum ini, saya tidak pernah bergaul dengan golongan ini kecuali ada apa-apa perkara contohnya semasa belajar dan sebagainya. Saya rasakan perasaan itu adalah ikhlas walaupun kata sesetengah orang tiada keikhlasan dalam perhubungan sebegini. Walaupun saya cuba buang perasaan itu, namun tidak berjaya. Jadi salahkah kalau saya menganggapkan yang pertemuan saya dengannya adalah ketentuan dari Allah? Dan salahkah saya berdoa kepada Allah agar merestui perasaan ini sekiranya dia seorang yang baik?
Saleha, Ipoh

Jawapan: 
Rasa cinta dan kasih sayang merupakan fitrah dan anugerah Allah yang diberikan kepada setiap insan. Dengan rasa cinta dan kasih sayang inilah terbinanya kehidupan dan tamadun umat manusia yang cemerlang. Cinta juga merupakan tabiat manusia terhadap sesuatu yang nikmat baik bersifat jasmaniah mahupun rohaniah.  Nafsu cinta iaitu usaha untuk memenuhi keinginan jasmaniah seseorang terhadap orang lain atau keinganan untuk menjalinkan hubungan lelaki terhadap seorang wanita. Jika kita ingin kepada makanan dan minuman tertentu yang kita sukai namanya selera, kemudian jika kita suka terhadap haiwan tertentu,itu dinamakan sayang. Jangan kita katakan cinta terhadap haiwan dan sebagainya.

Cinta, kasih, sayang, selera, simpati dan sebagainya itu merupakan bahagian yang termasuk dalam naluri manusia. Ada pula orang yang mengatakan bahawa cinta itu buta. Ertinya bila seseorang jatuh cinta maka ia akan kehilangan kemampuan untuk berfikir secara wajar. Lebih banyak dikuasai oleh gelora perasaan sehingga mereka merasa buta untuk melakukan pekerjaan yang lain.  Cinta itu buta dapat juga diertikan cinta itu mengandungi kesetiaan, kerana apabila ia telah jatuh cinta terhadap seseorang maka fikiran dan matanya buta terhadap yang lain. Cintanya bertujuan terhadap seseorang yang menjadi pilihannya semenjak dari awal, tak peduli apakah bentuknya cantik atau cacat.

Jadi perasaan cinta yang tumbuh dalam sanubari anda tersebut bukanlah suatu dosa, melainkan proses fitrah yang sedang berjalan dalam kehidupan anda. Cuma saja diharapkan tidak menyalahkan fitrah tersebut dengan memberikan ruang-ruang syaitan untuk menguasai diri kita. Berdoalah kepada Allah jika lelaki tersebut merupakan pasangan yang terbaik untuk anda maka mohonlah agar dipertemukan jodoh dengannya, namun sebaliknya jika ia bukan yang terbaik maka bermohonlah agar ia dijauhkan dari kehidupan anda meskipun rasa cinta yang bergelora menusuk setiap nadi anda. Sebab ketentuan Allah untuk kita itu lebih baik dan lebih bermanfaat dari kehendak nafsu dan diri sendiri.

28. Pernikahan Setelah HamilSoalan: 
Dosa yang telah saya sudah keterlaluan sekali, saya sangat rajin sholat, baik lima waktu ataupun shalat-shalat sunah; Tahajud,Duha, bahkan saya puasa senin & kamis, namun kiranya iman yang saya miliki tidak sekokoh ibadah yang saya lakukan, setan telah berhasil menggoda saya melalui seorang perempuan yang saya sangat cintai. Saya terlanjur berbuat zina dengan dia. Saya sangat bingung dan sedih terhadap diri saya yang sudah bergelimang dosa karena zina ini, namun saya selalu berharap Allah maha pengampun.

Masalahnya wanita yang saya cintai itu hamil karena perbuatan saya, dan saya sekarang sudah menikahinya setelah empat bulan hamil. Yang saya tanyakan apakah perkawinan saya ini syah ? Karena ada pendapat bahwa perkawinan yang diselenggarakan pada saat hamil itu tidak syah? jika benar demikian mohon kiranya Ustadz memberikan keterangan yang sejelas-jelasnya mengenai masalah ini. Dan bagaimana hukumnya dengan anak yang lahir nanti?
Asep, Indonesia

Jawapan: 
Jika telah melakukan perbuatan dosa besar seperti berzina, maka bertaubatlah dengan taubat nasuha, ertinya tidak akan mengulangi perbuatan yang terkutuk tersebut. Jika kita benar-benar bertaubat dan tidak mengulanginya lagi maka insya Allah, segala dosa silam telah diampunkan oleh Allah SWT. Hanya dengan bertaubat sajalah seseorang itu dapat membersihak dirinya dan dengan bertaubat juga seseorang itu dapat mengembalikan fitrahnya.

Jika anda telah menikah dengan wanita hamil melalui perhubungan anda tersebut maka pernikahan anda tetap sah. Sedangkan hukum anak yang lahir nanti tetap sebagai anak manusia yang suci dan bersih sebagaimana dengan anak manusia yang lain. Sebab anak tersebut tidak berdosa dan tidak bersalah yang berdosa dan salah adalah perbuatan zina yang dilakukan oleh orang tuanya. Menurut Imam Syafei jika sesuatu pasangan melakukan zina kemudian berkahwin setelah berlalu enam bulan dua lahzat isterinya melahirkan anak, maka anak itu boleh di "bin" kan kepada bapanya. Jika isterinya melahirkan anak kurang dari tempoh enam bulan anak tersebut tidak boleh di "bin' kan kepada bapa terlibat sebaliknya hendaklah di bin kan dengan kepada ibunya.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML