Sunday, May 18, 2014

MEMBERI ITU SAHAM KE SYURGA


KEJAYAAN dalam hidup ini tidak mampu dan tidak boleh diraih seorang diri. Orang paling berjaya di dunia ini ialah mereka yang membawa orang lain berkongsi kejayaan bersamanya.


Ramai di antara kita hanya memikirkan untuk memuaskan diri sendiri padahal tindakan itu tidak bertepatan dengan ajaran Islam. Maka, mula dan tingkatkan usaha kita menjadi golongan pemberi yang mampu menggembirakan hati orang lain.


Keluarkan diri daripada menjadi golongan ‘penadah’ atau hanya menerima pemberian orang. Hakikatnya, sifat memberi dan menerima itu bukan saja diukur dari sudut harta benda semata-mata tetapi termasuk juga ilmu, iman dan takwa.


Sifat pemurah memberikan ketenangan kepada diri selain turut disayangi orang lain. Kita perlu sentiasa ingat, apa yang kita miliki terdapat hak orang lain yang wajib ditunaikan.


Ramai menganggap kejayaan yang dinikmati membuatkan mereka lebih berbahagia. 


Namun, kehidupan yang bahagia sebenarnya bertitik tolak dengan apa yang sedang dan akan terus kita berikan.CUBA BANTU....umat Islam disaran mendidik diri supaya sentiasa menjadi penyumbang untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik.


Sifat memberi tidak akan mengurangkan sedikit pun. Saidina Ali berkata: “Rezeki kamu adalah apa yang kamu gunakan dan apa yang kamu belanjakan ke jalan Allah.”


Abu Hurairah melaporkan, Nabi Muhammad s.a.w menerangkan: “Setiap awal pagi, ada dua malaikat turun ke bumi. Malaikat pertama berdoa: “Ya Allah, gantilah harta yang sudah dibelanjakan oleh orang ini.” Malaikat kedua berdoa: “Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang kedekut ini.” (Diriwayatkan Bukhari dan Muslim).


Pemberian kita itu pastinya menjadi ‘saham’ besar buat kita di akhirat kelak.
Apabila timbul keinginan untuk memberi menjadikan seorang itu lebih kuat berusaha untuk mencari rezeki.


Penolong Pengarah Biro Tatanegara Negeri Pahang, Jabatan Perdana Menteri, Ustaz Ahmad Shah Jamlus berkata, setiap kurniaan yang Allah limpahkan kepada hamba-Nya adalah amanah untuk dilunaskan dengan sebaik mungkin.


“Wang ringgit, kemewahan, kesihatan, pangkat, keuntungan perniagaan, kecantikan, anak, kecerdikan dan kemahiran kekuatan adalah rezeki daripada Allah S.W.T.


“Hakikatnya, ada rezeki yang dikurniakan terus tanpa usaha. Ada juga rezeki yang dikurniakan dengan ikhtiar manusia itu sendiri,” katanya.


Beliau berkata, nikmat hidup di atas muka bumi ini adalah anugerah yang ditakdirkan secara terus daripada Allah untuk tempoh tertentu.BEKERJA KERAS...meyakini kekuasaan Allah dan reda dengan kehidupan yang dilalui menguatkan lagi semangat memperbaiki kehidupan.


“Bagaimana rezeki itu diperoleh dan ke mana pula ia dibelanjakan perlu dititikberatkan. Berdasarkan prinsip Islam, usaha, ikhtiar, berdoa dan bertawakal begitu penting dalam mendapatkan rezeki yang halal lagi baik.


“Syariat menjadi panduan bagi menjamin ia terarah kepada kebaikan serta menjauhi sifat tamak, gelojoh, iri hati dan hasad dengki. Perolehan rezeki itu pula perlu daripada sumber yang halal.


“Sedekah terbahagi kepada dua. Pertama, sedekah wajib iaitu zakat dan nazar. 
Kedua, sedekah sunat iaitu pemberian sukarela, derma dan sumbangan yang mencakupi material, fizikal, minda dan rohani,” katanya.


Ahmad Shah berkata, berdasarkan prinsip kesederhanaan Islam, kaedah membelanjakan rezeki itu perlu ada keseimbangan iaitu tidak kedekut dan tidak pula membazir.


“Dalam Surah Yunus, ayat 31 menjelaskan: “Bertanyalah kepada mereka (yang musyrik itu): “Siapakah Yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? 


Atau siapakah yang menguasai pendengaran dan penglihatan? Dan siapakah yang mengeluarkan makhluk yang hidup dari benda yang mati, dan mengeluarkan benda yang mati dari makhluk yang hidup? Dan siapakah pula yang mentadbirkan urusan sekalian alam? “(Dengan pertanyaan-pertanyaan itu) maka mereka (yang musyrik)


tetap akan menjawab (mengakui) dengan berkata: “Allah jualah yang menguasai segala-galanya! “Oleh itu, katakanlah: “(Jika kamu mengakui yang demikian), maka mengapa kamu tidak mahu bertakwa?”


“Begitu juga halnya dengan mereka yang membelanjakan harta ke jalan Allah. 
Firman Allah yang bermaksud: “Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji.


Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya. (Surah Al-Baqarah, 261).


“Semoga kita tidak lokek untuk bersedekah dan tidak pula membazir dengan nikmat kurniaan Allah,” katanya.REZEKI HALAL...walaupun hidup serba kekurangan tidak mudah beralah untuk memastikan kehidupan diri dan keluarga sentiasa terbela tanpa banyak mengharapkan bantuan orang lain.


Menurutnya, kekayaan yang kita miliki perlu dibelanjakan kerana ia tetap akan ditinggalkan.


“Yang kita bawa hanyalah amalan sepanjang hayat di dunia. Maka, manfaatkanlah apa yang kita sayangi itu mengikut syariat Islam demi manfaat di akhirat kelak.


“Rasulullah berpesan, hanya tiga perkara yang kekal untuk seseorang manusia itu sehingga akhirat iaitu sedekah jariah, ilmu bermanfaat serta anak yang soleh yang mendoakan ibu bapanya,” katanya.


Allah menjelaskan dalam Surah Al-Qasas, Ayat 77, maksudnya: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan.”


Beliau menyarankan umat Islam didik diri supaya sentiasa berperanan sebagai penyumbang dan pemberi.


“Hal itu mendapat galakan daripada Rasulullah menerusi hadis sahih riwayat Imam Muslim menjelaskan: “Tangan yang di atas adalah lebih baik daripada tangan yang di bawah. Dan tangan yang di atas itu adalah tangan yang bersedekah (memberi), tangan yang di bawah itu adalah tangan yang meminta (menerima).”


“Oleh itu, berusaha dan berikhtiar menjadi seorang yang berilmu, berharta dan berkeupayaan untuk menyumbang. Melalui sumbangan kita itu akan meningkatkan lagi kemuliaan diri dan Islam itu sendiri,” katanya.


Ahmad Shah berkata, meyakini kekuasaan Allah membawa diri lebih reda dengan kehidupan yang kita lalui.


“Jika kita benar-benar yakin terhadap Allah, ia akan memberi motivasi besar dalam kehidupan. Kita hanya pemegang amanah kepada setiap rezeki kurniaan Allah.


“Allah berhak mengambilnya dengan sekelip mata dan Dia juga berhak memberikannya kepada sesiapa yang Dia Kehendaki tanpa had. Maka, beringat ketika ada dan beringat juga sebelum kena,” katanya.
Read More

UJIAN TINGKAT KEIMANAN

Umat Islam perlu pasrah, percaya qada dan qadar
Pasrah di atas apa yang berlaku dan menganggap setiap ketentuan Allah SWT tersirat seribu hikmah adalah sifat mulia dan terpuji yang dituntut agama Islam. Ia bersesuaian dengan agama ini yang mendidik umatnya supaya sentiasa reda dalam melakukan kebaikan dan menerima ujian.


Ketetapan Ilahi adalah sesuatu yang tidak mampu ditandingi, apatah lagi kita ingkar kerana kita seorang hamba yang selalu diuji untuk menambahkan keimanan dalam diri. 


Sabda Rasulullah SAW: ‘Bila Allah cinta kepada suatu kaum, mereka diuji. Sesiapa reda menerima ujian itu, Allah reda pula kepadanya. Dan sesiapa yang marah (tidak reda), maka Allah pun murka kepadanya.’” (Riwayat al-Imam at-Tarmizi).Raih keredaan tuhan


Sesungguhnya, jika kita pasrah terhadap apa ditentukan Allah SWT, kita juga akan memperoleh keredaan daripada Allah SWT. 


Firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang yang mempunyai jiwa sentiasa tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati dengan segala nikmat yang diberikan, lagi reda di sisi Tuhanmu. Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hamba-Ku yang berbahagia. Dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” (Surah Al-Fajr, ayat 27-30)


Sebagai seorang hamba, setiap umat Islam perlu pasrah menerima hukum Allah SWT dan penghakiman lain yang ditetapkan melalui wahyu disampaikan Rasulullah SAW. 


Kepatuhan dan ketaatan terhadap suruhan dan larangan-Nya menunjukkan keredaan kita terhadap apa digariskan agama, apatah lagi jika kita melakukannya dengan ikhlas dan bertanggungjawab. 


Sering kali kita melihat umat Islam diuji bertalu-talu, bukan saja disiksa, tetapi itulah tanda kasih-Nya kerana kadangkala ujian sajalah yang menjadikan seseorang itu kembali kepada-Nya, sedang waktu tiada apa yang sukar, ada kalanya kita tergamak mendahulukan keseronokan dunia melebihi yang sepatutnya.Wajah orang beriman


Ketika melalui ujian tidak tertanggung, jelas dilihat pada wajah orang beriman sifat pasrah di atas suratan dan mereka pasti bahawa hikmah tersirat lebih istimewa daripada kesusahan dihadapi. Maklumlah kita tidak mengetahui, justeru keyakinan terhadap kekuasaan-Nya sajalah yang mampu mengubat hati.


Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Dari Anas RA berkata: Sabda Rasulullah SAW: ‘Bila Allah cinta kepada suatu kaum, mereka diuji. Sesiapa reda menerima ujian itu, Allah reda pula kepadanya. Dan sesiapa yang marah (tidak reda), maka Allah pun murka kepadanya.’” (Riwayat al-Imam at-Tarmizi).


Sifat pasrah dan reda hanya dimiliki orang beriman, bukan pada munafik kerana orang yang menentang ketetapan dan suratan Allah SWT tidak tergolong dalam golongan yang beriman. 


Contoh yang jelas dapat dilihat dalam situasi mengamalkan ibadah yang diwajibkan kepada setiap individu Muslim seperti berpuasa dan solat lima waktu.


Sebagai seorang penganut agama Islam, kita wajib berpuasa pada Ramadan dan ia tidak boleh ingkar. Ketaatan kepada suruhan ini dan pasrah dengan rasa lapar dan dahaga serta menahan diri serta anggota tubuh badan daripada perkara membatalkan puasa adalah bukti kepasrahan terhadap hukum ditetapkan Allah SWT.


Begitu juga dengan perintah menunaikan solat lima waktu yang tidak dipertanggungjawabkan ke atas penganut agama lain. 


Perintah ini sukar dilakukan orang munafik, tetapi tidak susah untuk disempurnakan oleh umat yang sentiasa bersyukur di atas nikmat dan kemewahan dianugerahkan Allah SWT kepada hambanya sehingga tiada satu pun yang diminta bayaran, melainkan perintah melaksanakan suruhan dan meninggalkan larangan-Nya yang akhirnya untuk kebaikan umat Islam itu sendiri di akhirat kelak. Percaya qada’ dan qadar


Jelas sekali percaya kepada qada’ dan qadar adalah satu tuntutan dan rukun iman ke atas setiap umat Islam. Jika tidak wajib beriman dengan qada’ dan qadar, sudah tentulah manusia tidak dapat menerima ketentuan Ilahi, sebaliknya menyalahkan pelbagai perkara sehingga akhirnya kesalahan itu berbalik kepada diri sendiri yang merugikan umat Islam juga. 


Cabaran dan dugaan dilalui setiap manusia adalah frasa kehidupan normal dan ketika itulah manusia manfaatkan untuk membuat pertimbangan sama ada terus menghadapinya dengan cekal, berikhtiar dan berusaha menyelesaikan segala kekusutan ataupun menyalahkan takdir semata-mata. 


Kepayahan mendapat jodoh yang baik, kesukaran menunaikan tanggungjawab sebagai suami, isteri, ibu dan ayah kepada anak sehingga amanah Allah SWT itu tidak terbentuk seperti dituntut agama, tiada komitmen dalam ibadah dan sebagainya perlu dianggap sebagai ujian, bukan suratan kerana ia perlu ditentang disebabkan sifatnya yang bertentangan dengan hukum Allah SWT.
Read More

KEHEBATAN AMALAN ZIKIR


APA yang diperintahkan Allah pasti mempunyai fadilat, hikmah dan ganjaran pahala yang besar di sisi-Nya. Hal itu termasuklah dalam amalan berzikir. 


Ia perbuatan ringan, namun mempunyai ganjaran besar kepada pengamalnya. Ringan di lidah tetapi berat di ‘Mizan’, begitu kedudukan status amalan zikir dan amat tidak wajar seandainya kita mengabaikannya. 


Sahabat Rasulullah s.a.w, Muaz bin Jabal pernah memberitahu, “Tidak ada sesuatu pun yang dapat menyelamatkan seorang hamba daripada azab Allah, melebihi zikir kepada-Nya.” 


Jangan kita sangsi apa yang disuarakan Muaz kerana ketika perjalanan sirahnya bersama Rasulullah s.a.w, beliau antara sahabat yang menjadi kesayangan Rasulullah hinggakan pernah satu hari Baginda memberitahu sahabat lain, “Umatku yang paling tahu akan yang halal dan haram ialah Mu’az bin Jabal.” 


Ia penghormatan tertinggi buat Mu’az daripada golongan Ansar yang turut terbabit dalam Perjanjian Aqabah kedua. 


Sementara itu, seorang ulama tabiin tersohor, Aun bin Abdullah ada menyampaikan satu cerita, “Pada suatu ketika ketika kami mendatangi Ummu al-Darda’ kami pun berzikir dengannya.


Namun, pada suatu hari yang lain, Ummu al-Darda merasa gelisah sehingga membuatkan sahabat yang bersama berzikir bersamanya berasa hairan.


Mereka berkata, “Adakah kami membuatkanmu berasa bosan, wahai Ummu al-Darda?” Sambil membetulkan kedudukannya di lantai, Ummu al-Darda’ menjawab, “Apakah kalian fikir kalian membuatkanku berasa bosan? Tidak sama sekali wahai sahabat sekalian. Selama hidupku, aku selalu mengharapkan zikir, maka bagiku tiada sesuatu hal pun yang dapat melapangkan dadaku melebihi zikirnya ahli zikir.”


Begitulah pengakuan jujur seorang insan mulia. Siapa yang tidak mengetahui keunggulan Ummu al-Darda’ atau Abu Darda’ ini. Siapakah yang berani menafikan ketokohannya?


Abu Darda’ pernah menceritakan berkenaan riwayat hidupnya. Ceritanya, “Aku mengislamkan diriku kepada Rasulullah s.a.w sewaktu aku menjadi saudagar yang mewah dengan harta kekayaan.


“Keinginanku adalah untuk menjadikan beribadah dan berniaga dapat dihimpunkan pada diriku jadi satu. Tetapi sayang seribu kali sayang, hajat itu tidak kesampaian.


“Lalu, aku mengambil keputusan mengasingkan urusan perniagaan dan menghadapkan diri kepada ibadah. Aku tidak akan berasa gembira sedikitpun jika sekarang aku berjual beli dan mendapat hasil setiap hari 300 dinar, sekalipun kedaiku terletak di muka pintu masjid.”


Sambungnya lagi, “Aku tidak mengatakan kepada kamu Allah mengharamkan jual beli. Hanya aku secara peribadi lebih menyukai supaya aku termasuk dalam golongan yang berniaga dan jual belinya tidak sekali-kali melalaikannya daripada berzikir kepada Allah.”


Dari situ menggambarkan Ummu al-Darda’ seorang yang memiliki keimanan yang kuat sehingga gusar jika urusan perniagaannya menjerumuskan dirinya ke lembah golongan lalai berzikir.


Bagi insan yang sentiasa sibuk mengejar keduniaan sehingga lupa mengingati Allah malah sentiasa membiarkan hati dan jiwa terbelenggu dengan kekalutan urusan duniawi, beliau dengan ikhlas pernah berpesan antara lain, “Sesiapa yang tidak pernah puas terhadap dunia, maka tidak ada dunia baginya.”


Malah satu ketika beliau tidak dapat menahan sebak tatkala melihat ada sesetengah insan tenggelam dalam hawa nafsu mengejar keduniaan.


Sambil merintih perlahan suara insan mulia itu melontarkan kata-kata, “Oh Tuhan, aku berlindung kepada-Mu daripada hati yang bercabang-cabang.”


Rupanya luahan suara Abu Darda’ masih dapat didengari sahabatnya, lantas sahabatnya bertanya, “Apakah yang kamu maksudkan dengan hati yang bercabang-cabang itu, wahai Abu Darda’?” Dengan frasa kata yang ringkas Abu Darda’ menjawab, “Memiliki harta benda di setiap lembah.”


Ada lagi peringatan bermanfaat yang disampaikan Abu Darda’, kata beliau, “Alangkah hinanya makhluk di sisi Allah, apabila mereka meninggalkan kewajipannya terhadap Allah.


Selagi mereka teguh sebagai umat perkasa, mereka berjaya mempunyai kekuatan, kemudian apabila mereka tinggalkan amanah Allah, maka jadilah mereka orang yang hina dan kecundang.”


Apa yang dikatakan Abu Darda’ memang benar dan kita sedang menyaksikan fenomena masyarakat Islam masa kini banyak dilekakan dengan keduniaan sehingga terpaksa mengejar masa demi memartabatkan diri sebagai manusia hebat dari segi material. Tetapi bagaimana dengan alunan jiwa untuk ukhrawi yang kekal abadi? Sudah tentu salah satu amalan yang perlu dibudayakan ialah mengamalkan zikir. 


Ia mampu membentuk jiwa yang kaya dengan iman, takwa dan jati diri insan yang diredai Ilahi. Imam Ibnu Taimiyyah berkata, “Barang siapa yang diberi makanan berupa zikir serta bersih daripada penyakit duniawi kemudian diberi minuman berupa tafakur, dia akan memperoleh pelbagai hikmah.” 


Ada cerita lagi, ada seorang datang menemui Rasulullah lalu berkata kepada Baginda, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya syariat (ajaran) Islam itu sudah terlalu banyak bagiku, maka khabarkanlah untukku, sesuatu yang agar aku boleh berpegang teguh padanya?” 


Seperti biasa Rasulullah tidak pernah menghampakan sebarang pertanyaan daripada sahabat mahupun sesiapa saja di kalangan umatnya. Lalu nasihat Baginda, “Sentiasalah basahkan lidahmu dengan berzikir kepada Allah.” (Hadis riwayat Imam Ahmad, at-Tirmidzi dan Ibnu Majah) 


Justeru, dalam kesibukan kita pujuklah rasa dan hati kita supaya tidak cuai dalam mengamalkan zikir kepada Allah. Jadikanlah amalan zikir sebagai penawar jiwa dan penyejuk hati.


Read More

ATAS NAMA CINTA


ATAS nama cinta, hati ini tak mungkin terbagi, sampai nanti bila aku mati, cinta ini hanya untuk engkau. 


Atas nama cinta, ku relakan jalanku merana, asal engkau akhirnya denganku, ku bersumpah atas nama cinta".


Cinta mempunyai pelbagai tafsiran. Lirik lagu "atas nama cinta" nyanyian penyanyi Rossa di atas adalah satu contoh bagaimana cinta ditafsirkan dalam bentuk sumpah setia dan pengorbanan. Benarkah begitu? Cinta adalah pertautan emosi yang berlaku di dalam satu hubungan interpersonal lelaki dan perempuan. 


Jatuh cinta adalah normal dan ia sebahagian daripada kehidupan. Bercinta tidak salah asalkan tidak menyimpang daripada landasan agama, moral dan tatasusila budaya.


Dalam proses mencari cinta manusia sering bertemu dengan pelbagai pilihan. Pelbagai pepatah dan ungkapan tercipta. 


Ada yang kata mencari cinta bagaikan membeli kasut. Pada mulanya mencari kasut yang cantik dipandang tetapi akhirnya memilih kasut yang selesa dipakai.
Hakikatnya, apa yang dicari tidak lebih daripada satu hubungan yang bahagia. 


Ia menjadi asas kepada kesejahteraan emosi. Cinta juga berevolusi untuk matang. Mari lihat bagaimana proses ini berlaku.Pada peringkat awal, pasangan bercinta akan mengalami perasaan yang sangat indah dan berbunga-bunga. Semua kelihatan begitu sempurna tanpa sebarang cacat-cela. 


Namun begitu, apabila hubungan tersebut mencapai tempoh tertentu, mereka mula sedar tentang wujudnya perbezaan pendapat di antara mereka.


Bagaimanapun, mereka menafikan kewujudan perbezaan tersebut. Ada pihak yang mengalah walaupun dengan perasaan tidak puas hati. Mereka terus hanyut dibuai asmara dengan harapan keadaan ini akan kekal selamanya. Masa yang berlalu mendedahkan lebih banyak ketidakserasian. Mereka kekal dengan cara yang sama, malah tidak pernah menyuarakan hasrat untuk berbincang. Ini disangka untuk mengelakkan perbalahan.


Akibatnya tiada sebarang jalan penyelesaian diperolehi. Perasaan tidak puas hati akhirnya memuncak dan hubungan tersebut mula renggang dengan sendirinya. Tiada lagi keindahan, yang tinggal adalah "jiwa kacau" dan "merana".


Menilai makna cinta hanya ada dua pilihan. Sama ada membiarkan ia berakhir dengan perpisahan atau memulihkan semula perhubungan. 


Untuk itu mereka perlu tahu apakah makna cinta sebenar dan menilai sama ada elemen tersebut pernah hadir atau tidak dalam sejarah percintaan mereka.


Elemen paling penting adalah perasaan cinta itu sendiri yang perlu wujud antara satu sama lain. Cinta mungkin tidak pernah wujud sekiranya anda selalu merasa tidak selesa ketika bersama.


Pasangan yang bercinta perlu hormat menghormati antara satu sama lain. Mereka perlu sentiasa menutup keburukan pasangan dan tidak merendah-rendahkan maruah diri antara satu sama lain.


Pasangan bercinta perlu saling memberi dan menerima. Pemberian tidak semestinya dalam bentuk hadiah atau wang ringgit sahaja. 


Ia semudah membiarkan pasangan membuat keputusan dalam perkara seharian seperti memilih restoran makan malam atau menentukan tempat percutian.


Cinta memerlukan keserasian pemikiran, personaliti dan seksual. Pasangan perlu mampu meluahkan perasaan secara terbuka di antara satu sama lain. Malah adakalanya perlu tidak merasa malu untuk menangis.


Cinta memerlukan kepercayaan. Kepercayaan biasanya terhakis apabila berlakunya kecurangan. 


Ini akan menyebabkan pasangan lebih berhati-hati dan kadangkala menjadi cemburu buta. Percayalah, apabila luka tersebut semakin sembuh, kepercayaan akan kembali.


Cinta juga memerlukan kemaafan dan keikhlasan. Setiap manusia pernah tersilap tetapi bukan bermakna mereka tidak boleh insaf dan berubah. 


Pasangan yang tidak mampu memaafkan akan menyimpan dendam dan mudah mengungkit kisah lama dalam pertikaian kecil sekalipun. Jangan khianati kemaafan dan peluang kedua yang diberi.


Cinta memerlukan kesetiaan dan pengorbanan. Ia perlu dibuktikan untuk membangkitkan perasaan dihargai. 


Berkorban tidak bermaksud menyerahkan semua yang kekasih minta. Ingat, cinta sejati tidak merosakkan diri atau menghabiskan wang ringgit.


Cinta tidak membenarkan sebarang bentuk penderaan dan ketagihan. Ini kerana tiada gunanya bercinta sekiranya anda menderita ketiadaan wang atau ditinggal keseorangan oleh pasangan yang ketagihan judi atau dadah.


Buatlah pertimbangan dengan bijak. Perbetulkan makna cinta anda dan jangan sampai tersalah langkah.
Read More

NASIHAT PERCINTAAN SEPANJANG ZAMAN


Anda  mungkin tidak mempercayainya, tapi merupakan nasihat yang baik untuk dibaca! InsyaAllah mungkin dapat mempelajari sesuatu jika anda membacanya, mari kita baca!! (^_^)…


PERTAMA

Bersedekahlah kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.


KEDUA

Kahwinilah lelaki / wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu dengan lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.


KETIGA

Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu


KEEMPAT

Apabila kamu berkata, " Aku Cinta Padamu", maka tunaikanlah.


KELIMA

Pabila mengatakan, "Maaf", tenunglah matanya.


KEENAM

Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.


KETUJUH

Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.


KELAPAN 

Percayailah cinta pandang pertama.


KESEMBILAN

Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.


KESEPULUH

Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.


KESEBELAS

Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.


KEDUABELAS

Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.


KETIGABELAS

Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya,"Kenapa anda ingin tahu?"


KEEMPATBELAS

Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.


KELIMABELAS

Ucaplah "Semoga anda diberkati" apabila mendengar seseorang bersin.


KEENAMBELAS

Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.


KETUJUHBELAS

Berpeganglah kepada tiga R:

* Rasa hormat pada diri sendiri;
* Rasa hormat kepada orang lain;
* Rasa tanggungjawab terhadap semua tindakan anda lakukan


KELAPANBELAS

Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.


KESEMBILANBELAS

Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.


KEDUAPULUH

Tersenyumlah ketika menjawab telefon. Pemanggil akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar.


KEDUAPULUH SATU

Ada ketikanya anda perlu bersendirian.Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML