Friday, November 7, 2014

HATI INI TERHARU DENGAN JAWAPANMU. TERIMA KASIH UNTUK ITU.Jika kita cek balik diri kita banyak benda tak betul. Kalau ilmu di dada pula sepertinya ilmu feqah zero, ilmu tauhid minus 3, ilmu tasawwuf lagi minus 10, akhlak plus 1 sahaja, sedangkan semua ilmu itu kita pernah belajar ketika sekolah dulu. Kita lupa ilmu tersebut sebab kita tak amalkan. 

Apatah lagi ilmu solat yang kita amalkan, praktiskan setiap hari 5 kali. Adakah solat tersebut berjaya atau sudah mampu membendung, mencegah, mahupun menjadi perisai kepada perkara maksiat dan dosa? Adakah solat tersebut mampu melenturkan diri kita menjadi seorang mukmin yang takut dan cinta kepada Allah. 

Susah. Susah. Memang susah! tetapi berusahalah...tetaplah berusaha tanpa jemu. Sedangkan Allah tidak melihat kesan/hasil malah Allah mengira setiap usaha yang kita gigihkan dengan penuh kesabaran. 

Itulah tarbiyyah (didikan) yang berharga daripada Allah SWT. 

MARI INGAT SEMULA 

Sudahkah kita ketahui faedah pertama dari solat? 

Mari cek balik. 

1. “Mensucikan hati daripada segala dosa seperti penyakit-penyakit hati” : kerana pada solat itu kita menghayati kerendahan diri kita, berhajatnya dan terasa hina dan dina hati kita kepada kehebatan kebesaran Allah SWT. Sebabnya jiwa dan nafsu yang terkandung di dalam diri, karakter atau sifatnya adalah selalu ingin meninggi, takabur dan ingin megah. Maka dengan penghayatan di atas tadi di dalam solat, sucilah hati kita dari segala macam keaiban. 

2. “Membuka pintu rahsia dari alam jabarut” : apabila kita hayati solat itu dengan khusyuk, ikhlas serta dengan penghayatan Al-Ihsan, Insyaallah rahsia dari alam yang tidak kita lihat dan rahsia kebesaran Allah akan disingkap dan dibukakan oleh Allah buat kita. 

3. “Tempat munajat terhadap Allah” : Faedah ketiga yang dinyatakan oleh Imam Ibnu Athaillah Askandary. Beliau merumuskan dalam Hakikat Kalam Hikmahnya yang ke-119 bahawa : 

“Solat itu merupakan tempat berbisik-bisik (munajat) antara hamba dengan Allah SWT dan tambangan sesuatu yang sifatnya suci. Dalam solat terdapat berbagai lapangan rahsia dan begitu bersinar di dalamnya dengan berbagai sinar cahaya.”

 Penjelasannya? 

Dalam solat seseorang hamba dapat berdialog dengan berbisik, antaranya dengan Allah, dia membisikkan segala sesuatu kepada Allah melalui zikirNya, bacaannya yang diikuti dengan hati dan perbuatannya. Sedangkan tanggapan bisik yang sifatnya dialog itu dari Allah SWT. 

Allah memberikan pemahaman ke dalam hati hambaNya sekalian dan membuka pada hati hambaNya rahsia-rahsia alam malakut dan jabarut sesuai dengan ukuran limpahanNya, melihat kepada besar kecilnya penghayatan hamba itu dalam pelaksanaan solatnya. 

Inilah pengertian Hadis Nabi SAW yang berbunyi : 

“Orang yang melakukan solat itu bererti berbisik-bisik yang bersifat dialog (munajat) terhadap TuhanNya.” 

Dan inilah pula pengertian yang dapat kita fahami dari sabda Rasulullah SAW dalam Hadis Qudsi : 

“Allah telah berfirman : Aku bahagikan solat itu antaraKu dan antara hambaKu dan berhaklah bagi hambaKu apa-apa ia mohonkan. 

Apabila hamba itu berkata: Al-Hamdulillaahi rabbil ‘alamin 
Allah menjawab: Aku telah dipuji oleh hambaKu. 

Kemudian apabila hamba itu mengatakan : Arrahmanirrahiim 
Allah menjawab: HambaKu telah memuliakan akan Daku. 

Kemudian apabila dia mengatakan : Maaliki yaumiddiin 
Allah menjawab : HambaKu telah menyerahkan (kedaannya) kepadaKu. 

Kemudian apabila dia mengatakan: Iyyaaka na’budu wa iyyaka nasta’in 
Allah menjawab: Inilah antaraKu dan antara hambaKu (dia menyembahKu dan Aku membantunya).

Kemudian apabila dia mengatakan: Ihdinash-shiraathal mustaqim, (hingga akhir ayat) 
Allah menjawab: Inilah buat hambaKu dan berhaklah bagi hambaKu apa-apa yang ia mohonkan.”

Terharu kita. 

Seronok bukan bila kita sudah tahu akan jawapan-jawapan Allah kepada setiap lafaz yang kita ungkapkan? 

Ibarat seorang kekasih yang sedang seronok berbalas sms dengan pasangannya. 

Dengan demikian maka jelas bahawa kita bersolat, ertinya bermunajat kepada Allah, memohonkan pendekatan diri kita kepadaNya. Mantaplah kecintaan hati kita itu, yang mana bersih daripada kekeruhan, kekerasan, sehingga bersambunglah kecintaan kita dengan Allah yang kita cintai dalam keadaan kemurnian dan kesucian. 

4. “Tambangan atau tempat kesucian hati dan jiwa” : oleh sebab itu maka munajat kita dalam solat bertolak daripada hati yang suci dan jiwa yang murni. Kesucian hati dan kemurnian jiwa adalah lebih tinggi dan lebih halus daripada munajat itu sendiri. Kerana itulah maka salah seorang ahli fikir Islam dan Tasawuf bernama Umar Ibnul Faaridh (1180-1234H.) kelahiran Kaherah mengungkapkan syairnya sebagai berikut : 

“Dan sungguh benar aku bersunyi diri serta yang tercinta, dan antara kami rahsia yang lebih halus dari angin segar apabila berhembus”. 

Inilah kesucian hamba terhadap Tuhannya sehingga Dia tidak mempertaruhkan hambaNya kepada lainNya. Apabila jalinan kesucian ini telah sempurna dan kecintaan dari hamba kepada Allah merupakan kecintaan yang agung, barulah jiwa si hamba dibersihkan Allah dari segala macam hijab dan terbukalah pintu antara hamba dengan Tuhannya. Pada waktu itu jiwanya tidak sempit lagi menghadapi segala macam ujian. 

5. “Keluasan lapangan berbagai rahsia dari alam maya” : kerana jiwa orang bersolat telah merasa tenang dan senang. Ia dapat berfikir dalam keluasan cahaya dari jiwa itu sendiri berkelana dalam alam malakut dan alam jabarut. 

6. “Terpancar padanya cahaya rahsia Dzat Allah dan cahaya daripada sifat-sifat Allah” : dengan demikian terarahlah penghayatan batin seorang hamba kepada Allah sehingga ia lupa selainNya. Ini disebut dengan “Al-Fana”. Dan kerana sifat-sifat Allah mempengaruhi batinnya maka dia lupa dia adalah manusia dan inilah yang disebut dengan “Al-Baqa”. Maka di satu sudut dia sangat berpegang kepada Hablun minallaah dan di sudut lain dia tidak meremehkan Hablun minannaas. 

MUHASABAH DIRI 

Alangkah indahnya solat, pada lahiriahnya memanglah merupakan perintah Allah wajib terhadap hamba-hambaNya. Tetapi pada hakikatnya solat merupakan hubungan yang intim dan indah antara hamba dengan yang Maha Pencipta. Maka solat itu nilai dasarnya merupakan kesyukuran kita selaku hambaNya, yang dibezakan Allah dari makhluk-makhluk lainnya, sehingga jadilah kita ini sebagai khalifahNya, khususnya di atas permukaan bumi ini. 

Semoga keindahan solat dapat kita rasakan dengan izin Allah dan redhaNya. 

Amin. Sumber: Buku Hakikat Hikmah Tauhid dan Tasawuf (Al-Hikam) oleh Prof. Dr. K.H. Muhibbudin Waly 

p/s : ini perkara/ilmu pertama yang saya belajar di...tentang solat dan ketenangannya.


Read More

KENAPA AKU YANG KAU PILIH??
“Tidakkkkkk!!!!! Mana boleh jadi macam ni? Aku dah usaha sungguh-sungguh. Kenapa aku!?” 

Itulah kita.

Ujian hebat bila terkena di batang hidung sendiri baru diri terngadah. Selama ini gembira bukan kepalang berseronok dengan kawan-kawan. Bila diuji sedikit terus melatah. 

Mana mungkin kita boleh mengelak daripada diuji kerana itu adalah takdir Allah SWT. Yang mampu kita buat hanyalah meningkatkan tahap kebergantungan kita kepada Allah di samping berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah. 

Ada satu ungkapan yang terkenal : We can't direct the wind but we can adjust our sail – kita tidak mampu mengawal arah tiupan angin, kita hanya mampu mengawal kemudi pelayaran kita. 

HATI KITA BAGAIMANA? 

Kemudi dalam pelayaran kehidupan kita adalah hati. Hati yang bersifat bolak-balik terutamanya bila diuji hanya akan tenang bila kita beriman kepada Allah, yakin kepada kasih-sayang, keampunan dan sifat pemurahNya. 

Dalam apa jua takdir yang ditimpakanNya ke atas kita adalah bermaksud baik sekalipun kelihatan negatif. Baik dan buruk hanya pada pandangan kita yang terbatas, namun pada pandanganNya yang Maha luas, semua pandangan kita yang terbatas, namun pada pandanganNya yang Maha luas, semua yang ditakdirkan ke atas hambaNya pasti bermaksud baik. 

Tidak salah untuk kita menyelesaikan masalah yang menimpa (bahkan kita dituntut untuk berbuat demikian), namun jika masalah itu tidak juga dapat diselesaikan, bersangka baik kepada Allah. Ingatlah Allah sudah berpesan bahawa : 

"Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, Dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah : 216)

 Seorang ahli hikmah, Ibn Atoillah berkata : 

"barang siapa yang menyangka sifat kasih sayang Allah terpisah dalam takdirNya, maka itu adalah kerana pendeknya penglihatan akal dan mata hati seseorang." 

SELALU GAGAL PULA BAGAIMANA? 

Siapa tidak inginkan kekayaan, malah kita dituntut mencari harta. 

Siapa tidak inginkan kejayaan, malah kita dituntut mencari ilmu. 

Siapa tidak inginkan kebahagiaan, malah kita dituntut mencari isteri solehah. 

Allah SWT sendiri meminta kita selalu berusaha seperti yang difirmankanNya dalam surah Ar-Ra’d , ayat 11 : 

“Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia”. 

Namun jika kita setelah berusaha sedaya upaya, masih juga tidak ketemu apa yang diinginkan, bersangka baiklah dengan Tuhan mungkin itu caranya untuk kita mendapat pahala sabar. 

Kalau kita berkuasa, Allah inginkan kita melaksanakan keadilan. Sebaliknya, kalau kita diperintah (oleh pemimpin yang baik), itulah jalan untuk kita memberi ketaatan. 

SEMANGAT! SEMANGAT! SEMANGAT! 

Contoh lain pula. Jika kita cantik kita gunakan ke arah kebaikan. 

Tidak cantik? Berkulit gelap? Berbadan besar? 

Kita terselamat daripada fitnah dan godaan. Ya, dalam apa jua takdir Allah, hati kita dipimpin untuk memahami apa maksud Allah di sebalik takdir itu. 

Jadi, kita tidak akan merungut, stress dan tertekan dengan ujian hidup. Hayatilah kata-apa yang ditulis oleh Ibnu Atoillah ini : 

"Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allahlah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik." 

Tadbirlah hidup kita sebaik-baiknya, namun ingatlah takdir Tuhan sentiasa mengatasi tadbir insan. Jangan cuba mengambil alih "kerja Tuhan" yakni cuba menentukan arah angin dalam kehidupan ini tetapi buatlah kerja kita, yakni mengawal pelayaran hidup kita dengan meningkatkan iman dari semasa ke semasa. 

Kata bijak pandai: 

"It's not what happens to you, but it's what you do about it. It is not how low you fall but how high you bounce back!" 


Read More

JOM COUPLE! TAK HARAMLAHPersoalan 1

"Saya kenal dia melalui FB. Dah lama gak kami berkawan, ada la nak dekat setahun. Hubungan kami memang intim. Tapi setakat ni ringan-ringan lagi. Kadang-kadang tu...memanglah takut. Tapi nak wat camne? Saya sayang giler kat dia" 

Persoalan 2

"Saya dah sedar zina tu dosa dan nak bertaubat. Tapi......Saya masih sayang lagi kat dia. Takkan saya nak tinggalkan dia setelah dah berzina dengan dia?" "Sedihnya...Ni la yang confius ni. Niat ni memang nak taubat. Tapi kenangan yang lama tu ganggu nak taubat. Nak tinggal ke nak terus kan dengan dia? Kalu nak tinggal, mane tanggungjawabnya?" 

Persoalan 3

"Dah hampir 8 bulan saya putus ngan BF saya, tapi sampai skang still lagi teringatkan kenangan kami bersama. Ada masa tu memang tak tahan. Mmmmm...nak tanya ckit, apa hukum onani? Huhu...." 

AWAS! NAK COUPLE BOLEH, TAPI JAWAB DULU SOALAN2 INI  

Bagi mereka yang sedang, belum atau sudah terjebak dengan "keindahan bercouple", sama ada yang zahir atau pun yang batin silalah menjawab soalan-soalan ini pula : 

1. Bumi ini, diri kita dan si dia siapa yang cipta? Tidakkah kita melanggar perintah Allah SWT? 

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan seburuk-buruk jalan." 
(Surah al-Isra’ 17: 32) 

Fahamilah bahawa Allah tidak menggunakan ungkapan "jangan kamu berzina" tetapi digunakan "jangan kamu MENGHAMPIRI zina". Bercinta sebelum kahwin adalah perbuatan yang menghampirkan seseorang itu kepada perbuatan keji tersebut. 

Mengapa ye? 

2. Tidakkah kita bersetuju bahawa : 

Bercinta adalah langkah pertama kepada berlakunya zina. Bila seseorang telah memulakannya maka dia telah memasuki perangkap yang dipasang oleh syaitan sebagaimana hadis Rasulullah SAW :

 “Sesungguhnya Allah menetapkan atas anak Adam bahagian daripada zina. Dia pasti akan mendapatnya. Maka, zinanya mata adalah dengan memandang (yang haram) dan zina lisan adalah dengan berbicara. Sementara jiwa itu berangan-angan dan berkeinginan, sedangkan kemaluan yang membenarkan semua itu atau mendustakannya.” 
(al-Bukhari dan Muslim) 

3. Ketika kita bercinta atau tengah "dating", mata kita tengok kat mana? Ada rasa terujakan? 

"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada laki-laki yang beriman : "Hendaklah mereka menahan sebagian pandangan mata mereka dan memelihara kemaluan mereka, yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. Dan katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman : "Hendaklah mereka menahan sebagian pandangan mata mereka dan memelihara kemaluan mereka…" 
(Al-Nur: 30-31) 

Setuju tak? 

Sesiapa yang terlibat dengan budaya bercinta tidak akan mampu untuk menjaga pandangan mereka daripada melihat kepada pasangannya dan alangkah banyaknya dosa yang telah mereka lakukan 

4. Ketika janji nak "dating" ada tak ingat pesan Nabi kita? 

“Tidaklah sekali-kali seorang lelaki bersunyian dengan seorang wanita melainkan yang ketiganya adalah syaitan.” 
(a-Tirmidzi) 

Untuk apakah syaitan menemani? 

Tiada tujuan lain melainkan untuk menghasut mereka agar melakukan perbuatan keji iaitu zina. 

5. Bila nak cari tempat "dating" ada baca tak larangan daripada Nabi ni? 

“Sekali-kali tidak boleh seorang laki-laki bersepi-sepi dengan seorang wanita kecuali wanita itu bersama mahramnya.” 
(al-Bukhari dan Muslim) 

6. "Opsss!! Sori tersentuh tangan. Hehe..." Itu mula-mula, lama-lama dah biasa kan? Tersentuh bahu ada tak? Duduk rapat-rapat? Memanglah beralas tapi tak dosa ke? 

"Ditusuk dengan besi di kepala seseorang lelaki lebih baik baginya daripada menyentuh perempuan yang tidak halal baginya." 
( al-Tabarani) 

Adakah orang yang bercinta ini tidak akan menyentuh pasangannya? 

Sekiranya tidak, maka hebat benar iman orang tu! 

7. Dalam seminggu, sebulan berapa kali top up handphone? 

"Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara syaitan.” Demikian gambaran atau kedudukan orang yang membazir di sisi Allah 
(al-Isra’ 27). 

Melakukan pembaziran masa dan harta berdasarkan wang yang dihabiskan untuk menghantar sms, mms atau menghabiskan banyak masa untuk ‘chatting’melalui internet, sehingga ada pelajar yang sanggup "berpuasa" untuk berjimat duit belanja sekolah untuk memenuhi tujuan tersebut. 

Kalau pelajar universiti, bila duit biasiswa atau PTPTN masuk, terus keluar berjoli, dengan siapa ye? Duit yang diberi tu amanah kan? 

8. Kadang-kadang baca buku tak masuk kepala, kenapa ye? 

Kenapa hati susah menerima ilmu? 

Ilmu itu cahaya, kalau hati kotor dan gelap, bagaimana cahaya mahu menembusinya? 

Imam Syafie pernah mengadu kepada gurunya Syed Waqi' tentang kesusahan dirinya untuk menghafal Al Quran . Gurunya menyuruh Imam Syafie meninggalkan segala dosa besar dan dosa kecil kerana : "Sesungguhnya ilmu itu cahaya, sedangkan cahaya ALLAH SWT itu tidak dikurniakan kepada orang yang melakukan dosa dan maksiat". 

Hilang keberkatan dalam menuntut ilmu kerana dosa yang banyak dilakukan menyebabkan hati sukar untuk menerima ilmu. Ilmu hanya menghuni di hati yang suci bersih. 
Walaupun kita pandai, tapi berkat tak ilmu tu? 

9. Prestasi belajar kita pula bagaimana? 

Ada orang kata boleh mengganggu tumpuan dalam pembelajaran disebabkan asyik teringatkan ‘buah hati’, betul ke? 

"Maka apabila mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mereka itu mempunyai telinga dan dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukan mata itu yang buta tetapi yang buta adalah hati yang di dalam dada." 
(Al-haj, ayat 46) 

Benar cinta itu buta, sampaikan hati juga menjadi buta. Buta hati. 

10. Apa perasaan ibu bapa kita kalau nampak anak mereka di sekolah, di universiti seronok berkasih-kasihan dengan kekasih hati? 
Apa perasaan mereka kalau dapat tahu anaknya sudah terlanjur? 

"Membohongi kedua ibubapa kerana harapan mereka untuk melihat anaknya cemerlang dalam akademik tetapi terpesong kepada cemerlang dalam mencari pasangan hidup pada usia yang muda. Apatah lagi sekiranya maruah dirinya tergadai dan hilang kehormatan diri. Tidak mampu dibayangkan betapa kecewanya mereka." 

Mak telefon hari ahad, tanya kita kat mana. Kita jawab sedang belajar di bilik, padahal sedang berseronok keluar dengan kekasih di bandar. 

11. Kalau cikgu atau pensyarah dapat tahu kita belajar main-main, tak fokus dalam kelas, tak siap assignment sebab sibuk bercinta, tak terguriskah hati mereka? 

"Menyakiti hati guru dengan melaksanakan perkara haram tersebut. Tiada seorang pun guru ingin melihat anak didiknya gagal dalam pelajaran atau tercemar maruah dirinya disebabkan tindakan bodoh masa remajanya yang tidak dapat dikawal." 

12. Setuju tak? Bila bersama dengan kawan kita kurang berbuat dosa, tapi bila bersama kekasih banyak dosa kita buat. Sampaikan hati yang rasa bersalah pada mulanya semakin lama sudah tidak rasa bersalah, malah sudah tidak malu untuk buat dosa tersebut. Hati rasa seronok berbuat dosa. 

"Bila dosa semakin menimbun, Allah janjikan neraka, ekoran banyak melanggar perintah Allah SWT dan amaran Rasulullah SAW. Lebih buruk lagi sekiranya mereka meninggal dunia dalam keadaan tidak bertaubat kepada Allah SWT." 

Naudzubillah! 

13. Solat kita khusyuk tak? 

Sentiasa lalai dan leka daripada mengingati Allah SWT. Akal dan hati fikiran tidak lagi mengingati Allah hatta ketika dalam solat sekalipun kerana jiwanya yang cenderung kepada mengingati pasangannya. Oleh yang demikian tiada ketenangan dalam jiwa mereka kerana ketenangan yang sebenar hanyalah dengan mengingati Allah SWT. 

14. Mengapa hati tak tenang dalam setiap perkara kita lakukan? Hanyalah dengan mengingati Allah hati akan tenang.   

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". 
(Ar-Ra'd : ayat 28) 

15. Bila nasi sudah menjadi bubur, boleh tak bubur nak jadi nasi semula? 

Hilang maruah dan harga diri kerana terlanjur melayan perasaan cinta tersebut. Telah terbukti gejala seks bebas yang menimpa remaja pada masa kini semuanya bermula dengan bercinta pada usia muda. Lebih parah lagi mereka menjadi ketagih dengan zina. Jika tidak dapat berzina mereka sanggup beronani untuk menghilangkan kergersangan.  Dosa besar yang mereka lakukan ini menyebabkan iman tercabut daripada hati mereka dan tunggulah azab yang pedih di neraka. 

16. Kalau sudah berumahtangga nanti, suami dapat tahu bagaimana pula? 

Ikatan perkahwinan yang akan datang menjadi keruh sekiranya suami mengetahui sejarah silam pasangannya yang pernah bercinta dengan orang lain. 

Pelbagai andaian buruk akan terbayang dalam fikirannya. Adakah pasangan yang bercinta pada zaman persekolahan atau zaman universiti akan kekal hingga ke alam perkahwinan? 

Apakah perasaan sekiranya dapat tahu suami atau isteri pernah bercinta dengan orang lain sebelum ini? 

17. Adakah kita tahu mengapakah kite semua diciptakan oleh Allah di dunia ni? 
Allah tak menciptakan kita hanya suka-suka. Hanya untuk enjoy dan suka-suka. 

"Maka apakah kamu mengira, bahawa Kami menciptakan kamu secara main-main (tanpa maksud), dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?"-
Surah Al-Mukminun (23):115 

Jawapannya ialah tidak lain dan tidak bukan hanyalah untuk beribadah dan juga mengabdikan diri kepada Allah SWT. 

"Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka mengabdikan diri kepada-Ku." -Surah Adz-Dzariyat (51):56.. 

Bercinta selepas kahwin itu beribadah, bercinta sebelum kahwin itu bermaksiat.  

REMAJA, ZINA DAN SEKS 

Pergeseran kefahaman seperti dosa masing-masing tanggung, kubur masing-masing jaga, membuatkan masalah dosa dan zina sesuatu yang mula dipandang remeh. Seks adalah satu anugerah Allah yang diberikan kepada manusia sebagai satu nikmat dan perhiasan kehidupan seperti juga binatang dan tumbuh-tumbuhan. 

Memang patut kalau manusia ghairah seks atau berasa hendak melampiaskan keinginan seksual itu. 

"Tapi jangan jadi binatang!" 

Allah beri manusia akal yang sihat lagi cerdik berbanding binatang. Anugerah seks yang Allah beri perlu disyukuri dengan cara paling hormat! 

Malah Allah sesekali tidak melarang manusia melampiaskan hawa nafsunya selama mana cara yang dihalalkan, pada saat yang tidak terlarang dengan ikatan perkahwinan yang sah. Ikatan pernikahan adalah jalan yang halal dan diiktiraf syarak untuk melepaskan kemahuan seks. Ini bererti orang yang belum berkahwin jangan cuba-cuba melepaskan seksnya. 

Susahkah berkahwin? 

Sebagai satu agama yang amat hebat, Allah yang Maha Cerdik menampilkan cara pengawalan yang sangat berkesan dalam mengatasi penyakit seksual, iaitu sebagaimana dalam firman Allah yang banyak kali kita baca , perkataan ‘jangan kamu hampiri zina.’ 

Kalau hampiri sudah dilarang dan ditegah, apatah lagi melakukannya. 

Menghampiri bermakna apa saja perbuatan yang menjadi penyebab, pendorong, keinginan dan sebagainya, adalah haram. Kalau ada pendorong mudah datang keinginan diulit bisikan syaitan sama merelakan pula, terjadilah perbuatan terkutuk yang saban hari kita lihat dan dengar iaitu remaja melahirkan anak luar nikah.  

TAKUT JADI REMAJA? 

Alam remaja adalah alam yang sangat mencabar sehingga disebut Nabi dalam satu senarai orang kenamaan akhirat adalah remaja yang terselamat dan menyelamatkan diri daripada zina. 

Maksud hadis: 

“Lelaki yang apabila diajak perempuan cantik berzina lalu berkata, “sesungguhnya aku takut kepada Allah. 

Sebagai seorang pelajar kenanglah jasa ayah dan ibu yang bersusah payah membesar kita. Balaslah jasa mereka, buktikan kepada mereka, dan jadilah anak yang soleh solehah yang berjaya di dunia dan akhirat. 

"Jika kita tidak disibukkan dengan urusan kebaikkan, nescaya kita akan disibukkan dengan urusan kebatilan." 
- Hassan Al-Basri 

Maka, sibukkanlah diri kita dengan belajar dan "berkerja" untuk Islam. Pasti dan insyaAllah kita akan terselamat daripada perangkap syaitan mahu pun perkataan yang bergelar "onani". 

Perlu diingatkan bahawa : 

"Syaitan akan menjadikan mereka yang terlibat dengan budaya couple ini merasakan perkara haram itu banyak memberi banyak kebaikan kepada mereka. Maka pelbagai alasan diberikan untuk menghalalkan perbuatan mereka.  

Antara alasan yang diberikan ialah untuk semangat belajar, hilangkan tension, senang nak mengadu masalah, peneman di waktu kesepian, hilangkan boring, untuk menenangkan fikiran, tidak ingin ketinggalan zaman, untuk memudahkan ‘study group’ dan beribu alasan lagi.  

Semua itu adalah tipu helah dan jerangkap samar yang dipasang oleh syaitan untuk memerangkap remaja Islam masa kini." 

Amalkan lah langkah pencegahan menurut Islam : 

1.  Jaga pandangan mata dengan tidak melihat aurat jantina berlainan termasuk gambar serta filem pornografi. 

2.  Tidak berdua-duaan lelaki dan wanita yang bukan mahram di tempat sunyi. 

3.  Tidak bersentuhan kulit antara lelaki wanita termasuk bersalaman. 

4.  Tidak bergaul bebas lelaki wanita tanpa batas. 

5.  Tidak melayan orang yang tidak dikenali di FB kerana ramai sudah "terbabas."


Read More

TERCABAR DENGAN KESABARAN"Woi, sabarlah! Kau ni pun jangan ikutkan perasaan sangat." 

"Ape? Kau ingat sabar aku ni takde batas ke? Sabar pun ada batasnye lah!" 

"Ala...aku cakap sabar, sabar je lah. Biar Tuhan je balas apa yang dia buat kat kau" 

SABAR : DI MANA BATASNYA? 

Mudah sahaja mengungkap perkataan sabar, tetapi bagaimana pula praktikalnya? 

Orang selalu cakap, “sabar ada batasnya”, “habis kesabaranku”, “sesabar-sabarnya orang, akhirnya tak tahan juga”. 

Apa atau di manakah sebenarnya batas kesabaran yang dibenarkan dalam Islam? 

Apakah perkataan yang demikian itu dibenarkan dalam Islam? 

Saat Rasûlullâh SAW marah ketika mendapat kekeliruan besar yang dilakukan oleh sebahagian sahabat, apakah bererti baginda telah kehabisan kesabarannya? 

Tentu saja tidak. 

Begitu pula ketika baginda SAW harus bangkit membuat perlawanan terhadap musuh atas izin dan perintah Allâh Ta'âla. Justeru hal itu merupakan salah satu bentuk pendidikan kesabaran yang paling berharga. 

Bersabar untuk marah, atau marah dalam kesabaran adalah perkara yang tidak mudah. 

Umumnya orang marah kerana menurutkan hawa nafsu tidak puas hatinya. Tetapi, tidak sedemikian rupa dengan yang diamalkan oleh Nabi SAW dan disampaikan kepada umatnya. 

Itulah yang disebut, marah kerana Allâh Ta'âla, bukan kerana menurutkan hawa nafsu. Marah yang demikian adalah beban yang hanya akan terlaksana jika dilakukan dengan sabar. Seorang muslim yang tidak lagi marah melihat kemusyrikan, bid’ah dan kemaksiatan bermaharajalela di muka bumi, sedikitnya merupakan orang yang tidak punya kecemburuan terhadap Islam. Dan ia termasuk orang yang tidak memiliki kesabaran untuk marah terhadap kemungkaran tersebut. 

SABAR TIADA  NOKTAHNYA 

Sabar sesungguhnya merupakan salah satu sifat mahmudah dan ajaran Islam yang agung, namun sangat berat. 

Bersabar untuk marah, bersabar menahan amarah, bersabar untuk selalu istiqamah memgikut ajaran Islam sesuai dengan sunnah Nabi SAW dan para sahabat. 

Bersabar untuk tidak tergesa-gesa, bersabar untuk tidak menyimpang, bersabar untuk menjauhi larangan, mahupun bersabar menerima musibah dari Allâh Ta'âla, semuanya merupakan perkara yang berat. 

Itulah sebabnya, orang yang sabar pasti selalu disertai oleh Allâh Taala. 

Hikmah sifat sabar dapat kita pelajari melalui ayat-ayat Al-Quran sepertimana berikut: “Orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh kelak akan kami masukkan ke dalam syurga...” (QS An-Nisa: 122) 
“Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya...” (QS Al-An'am: 160) 

“Kecuali orang sabar (terhadap ujian) dan mengerjakan amal soleh, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.” 
(QS Hud: 11) 

Bersabarlah dalam mempertahankan kesabaran! Dan beruntunglah orang-orang yang sabar.


Read More

CARA MENEGUR ORANG"Pergi mampuslah! Kau nak tegur aku macam kau tu baik sangat!" 

"Kau ingat manusia macam malaikat ke? Biasalah buat salah sikit, nanti taubatlah. Tak payah kau sibuk-sibuk nak tegur aku. Jaga tepi kain kau tu dulu" 

"Lain kali kalau nak tegur aku guna bahasa baik sikit boleh? Macamni ke perangai orang sekolah agama, sama je ngan budak tak sekolah!" 

MENEGUR ORANG 

Mungkin kita sudah biasa dengan sepotong hadis Rasulullah SAW : 

“Barangsiapa di kalangan kamu melihat kemungkaran, maka cegahlah ia dengan tangan, jika tidak mampu, maka cegahlah ia dengan lisan, jika itu juga di luar kemampuannya, maka cegahlah dengan hati, sesungguhnya ia(mencegah dengan hati itu) adalah selemah-lemah iman” 

Dan kita juga sering diingatkan agar menegur secara berhikmah. 

Soalnya, bagaimana 'hikmah' yang dimaksudkan? 

Adakah menegur dengan hikmah itu harus dilakukan secara lemah lembut atau..? 

Surah Thaha ayat 44 yang bermaksud : 

‘‘Berbicaralah kalian berdua kepadanya (Firaun) dengan kata-kata yang lemah lembut, mudah-mudahan ia ingat atau takut.” 

Suka untuk dikongsikan bersama mengenai artikel bertajuk, 'At-tasawwur al-haraki li al-'amali al-islamiy' karya Almarhum Ustaz Fathi Yakan, mengenai bab kritik (teguran) kaedahnya yang syari'e: 

"Adalah lebih baik bagi saudara yg memberi nasihat (teguran) kepada saudaranya secara keseorangan (face to face) kerana yang demikian lebih berkesan dalam dirinya dan lebih selamat dari dimasuki syaitan. Benarlah kata Saidina Ali; 'nasihat di hadapan orang ramai adalah paluan' " 

"Lebih baik bagi saudara yg memberi nasihat kepada saudaranya dengan beradab, bersopan dan merendahkan suara.....berapa banyak perkataan yg tidak dapat diterima oleh manusia telah menjadi dendam dan permusuhan dan menyebabkan putusnya hubungan persaudaraan." 

"...sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri darimu...." 
(Ali 'Imran : 159) 

"berkasar dan lepas cakap dalam kritik dan memberi nasihat membawa kepada penutupan pintu hati dan telinga. sementara berlemah lembut dapat membuka perasaan untuk mendengar nasihat dan memberi kesan dalam jiwa" 

Jadi, teguran mana yang lebih baik? 

Melalui orang tengah yang dikatakan secara hikmah atau tegur secara 'direct' dan mengaplikasikan hikmah? 

Kita renung semula jawapan fleksibel yang telah lama Allah bagi dalam surah An-Nahl [16] ayat 125 : 

"Serulah kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Kata-kata hikmah adalah kata-kata terpilih, yang paling utama di antara yang baik. Orang yang berdakwah, menyeru dengan hikmah, adalah orang yang menyeru dengan cara terbaik di antara cara yang baik. Termasuk saat memberi kritikan."

Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML