Monday, June 16, 2014

PARODI "MENANTU YANG BAIK"

Banyak aku tengok orang buat picture:

'menantu yg baik adalah menantu kelantan'
'menantu yg baik adalah yg ada kreta myvi'
'menantu yg baik adalah menantu yg boroi'

Semua itu mengarut belaka. Yang betulnya

'menantu yg baik adalah menantu yg tidak tinggal solat 5 waktu'

Jadi, jangan tinggal solat ye, kalau nak jadi menantu yang baik.
Read More

SKETSA FB 2

 
Luahan hati seorang lelaki.

Lelaki ada satu masalah. Iaitu menjaga mata.

Nak jaga mata bukan senang apabila ada yang mudah mendedahkan aurat.

Jadi menunduk itu lebih baik. Ingat seronok ke tunduk? Lenguh tengkuk tau dak? Tapi jangan hang kata aku sombong sebab aku nak jaga mata aku.

Pernah juga aku dengar perempuan cakap kat aku:

" Eleh, tunduk konon. Macam aku tak cantik benor."

Weh, kau memang cantik, sebab kau cantiklah aku tunduk, aku tak mahu syaitan dekat kau tu hasut aku. Kau cantik sebab Allah memang buat perempuan cantik.

Fahamilah aku. Aku lelaki. Lelaki tengok perempuan, mana sama dengan perempuan tengok lelaki. Lelaki tengok lagi jauh 'pandangan' tu.

Jadi sama-sama menjaga. In sha Allah iman selamat.

Yang benar

Lelaki yang disakiti imannya
Read More

SKETSA FB 1Si Mak membelek FB anaknya

" Humm, sedih pulak dah, kenapalah budak ni. Tak cerita kat aku pun."

Itulah luahan si ibu apabila melihat status anaknya, lalu diringankan tangan untuk mengambil telefon untuk bertanya khabarnya.

" Tiada apalah Mak. Saje je wat status tu."

Ah, apa-apa an sih? Attention seekers kah kamu? Tahu tak aku separuh mati membimbangi kamu.

Si Mak letak semula telefonnya kemudian datang si Ayah.

" Anak awak kenapa tu?"

Si Mak memandang Si ayah.

" Tiada apa katanya."

Si Ayah mengambil tempat di sebelah Maknya. Hati tuanya terasa hati dengan tindakan anaknya. Apa sahaja berita pasti diluahkan di FB dahulu. Agaknya FB yang beranakkan dia.

" Abang ada idea.."

Si Mak memandang si Ayah. Maka si Ayah berbisik dengan penuh rencana.

Keesokkan harinya:

" Kring! Kring!"

Si Mak mengejar mengangkat telefon.

"Hello?"

Terdengar bunyi si anak marah:

" Mak ni, tak malu ke update status macam tu?"

Si Mak diam. Buat tak tahu.

" Status tu gedik la Mak. Kalau Ayah tengok apa Ayah kata. Rindu-rindu anaklah, nak kasih sayanglah. Mak, malu orang tau."

Si Mak berkata:

" Ayah kau yang suruh. Mak.buat je. Nak tahu juga apa respon kau bila Mak tulis macam tu. Dah terubat rindu bila kau ambil berat. Dah sebelum ni, kau luah dalam FB je. Dekat Mak Ayah tak cerita. Tidak apalah. Terima kasih. Assamualaikum."

Tuutt! Tuttt!

Si anak mula terkilan. Ibunya terasa hati dengan diakah? Dia cuba mendail semula no.maknya. Suara operator yang berbunyi.

"Mak, ampunkan saya."

Maka turunlah hujan di kala kepanasan.

Moral value:

Mak ayah sentiasa ada untuk kita. Hargailah mereka dan luahkan apa-apa sahaja kepada mereka. Mereka sangat menunggu saat itu.
Read More

MENANGISLAH MATA

MenangislahDalam kehidupan ini, banyak sangat cabaran, ujian dan dugaan. Kadang-kadang kita tabah, tapi banyaknya kita tewas. Bila sedih tertekan sangat-sangat, penulis syorkan menangis sahajalah. Menangis bukan bererti mengabaikan baca al-Quran, solat dan sabar, serta berzikir. Menangis adalah fitrah manusia.

Dari segi kedoktoran penulis taklah tahu sangat, tapi air mata pun rupa-rupanya ada beberapa jenis. Air mata yang asas dihasilkan terus-menerus untuk menjaga mata kita tetap bersih, pentingnya untuk mencegah kerosakan yang disebabkan oleh arus udara dan debu kotor yang berterbangan. Air mata iritasi; dihasilkan ketika mata terkena angin atau pasir (serangga or batu kecil macam habuk). Kedua-dua jenis air mata ni bertindak melindungi. Ketiga, air mata emosional. Air mata emosional ini terkait dengan satu hormon stress namanya prolaktin, yang meningkat serta berhubungan secara positif dengan frekuensi tangisan emosional. Wanita dikatakan memiliki lebih banyak prolaktin yakni sebanyak 60 peratus. Jadi, tidak hairan kenapa wanita lebih banyak menangis dan keluarkan air mata berbanding lelaki. Kalau pendam banyak sangat perasaan, hormon stress akan meningkat dan akan mengganggu kesihatan kita. Mungkin jadi murung dan sebagainya. Jadi, dengan menitiskan air mata, kadar stress akan berjaya dikurangkan. Subhanallah! Hebat sepasang mata yang Allah kurniakan.

Sejarah telah membuktikan manusia memang menangis. Dari manusia biasa hingga para Nabi dan Rasul. Tidak ada apa-apa yang memalukan dengan mengeluarkan air mata. Namun air mata yang termahal pastilah air mata yang mengalir semata-mata kerana takutkan azab api neraka di akhirat kelak. Air mata taubat, air mata insaf. Jika terkesan dengan cerita-cerita yang menginsafkan dan membuat hati sedih pilu, biarkan saja mata menangis. Jika terkesan dengan laungan azan dan bacaan al-Quran tatkala berada di dalam masjid, biarkan saja ianya menitis. Jika terkesan dengan cerita perit Rasulullah SAW mengharungi hidup dalam menegakkan kalimatullah di muka bumi, hamburkan saja air matamu tidak kira waktu itu dirimu berdiri di mana-mana sahaja.

Rasulullah SAW juga pernah menangis sedih. Rasulullah SAW juga manusia. Rasulullah SAW juga punya air mata. Rasulullah SAW juga punya rasa sedih pada erti kehilangan. Rasulullah SAW juga pernah melalui waktu duka kehilangan isteri tercinta. Juga pernah kehilangan puteri tersayang.

Usamah bin Zaid meriwayatkan, bahawasanya Rasulullah SAW mengangkat mayat anak dari puteri Baginda yang telah meninggal dunia. Lantas kedua-dua mata Rasulullah SAW bercucuran air mata.

    Sa'd berkata kepada Rasulullah SAW: "Wahai Rasulullah, kenapa engkau menangis?" Rasulullah SAW menjawab, "Ini adalah kasih sayang. Allah menjadikan kasih sayang ini di dalam hati hamba-hambaNya. Dan Allah Maha Mengasihi hamba-hambaNya yang bersifat pengasih." (HR Muttafaqun 'Alaih)


Rasulullah SAW mengenang kasih Tuhan dalam tangisan. Itu gaya Rasulullah SAW. Itulah cara yang patut kita ikuti.

Menangislah puas-puas jika di saat ini hati sedih, perit dan pedih tak tertanggung lagi.

    Sesedih mana pun, ingat...Allah kan masih ada.

Penulis teringat di akhir surah al-Mulk ayat 30, firman Allah:

Sekiranya kita terlalu kejarkan apa yang kita ingini di dunia, kita akan terlupa akan Allah sedikit demi sedikit.   Sekiranya suatu hari nanti Allah tutup mata air di dunia (sebagai contoh), tercari-carilah kita akan mata-mata air yang boleh mengeluarkan air untuk menghilangkan dahaga tekak masing-masing. Tapi bila Allah tidak izin juga keluar air dari mana-mana mata air, maka penulis pasti akan ada air lain yang akan keluar yakni air mata kita. Air mata menyesal terlupakan Allah.
Read More

ANTARA "STUDY", "WORLDCUP" DAN TAHAJJUDPiala dunia! Piala dunia! Piala dunia!

Itulah yang memenuhi ruangan FB waktu ketika ini selain daripada exam.

Alang-alang dah bangun tu, apa kata tahajud sebentar. In sha Allah pahala pun dapat


Time exam semua sibuk study,

Tetapi tiada pula yang sibuk untuk tahajud.

Usaha tanpa doa itu sombong. Doa tanpa usaha itu bohong.

CUKUP ILUSTRASI DIATAS MEMBERIKAN MAKSUD TERSIRATNYA...

Dalam entri kali ni saya nak kongsikan tentang apa itu tahajjud dan macam mana nak melakukannya..

Solat Tahajjud adalah solat malam yang dilaksanakan setelah bangun tidur, afdalnya dibuat secara bersendirian waktu selepas tengah malam. Solat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan. Rasulullah SAW dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka.

Firman Allah SWT.: “Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.”
(Surah Isra’; ayat 79)

Rasulullah SAW bersabda:  “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”   (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)
.
Tujuan Solat Tahajjud
 1.         Sebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT.
 2.         Mendekatkan seorang hamba dengan Penciptanya
 3.         Tanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT.
 4.         Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT.
 5.         Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.

Cara Mendirikan Solat Tahajjud

Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam.

Rasulullah SAW telah bersabda,:  “Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit.”    (Riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah.)

1.  Sebelum mengerjakan Solat Tahajjud baca doa berikut :
Doa Sebelum Tahajjud

Tiada Tuhan melainkan Dikau, Maha Suci Dikau! Daku memohon ampun kepada-Mu bagi dosa-dosaku dan daku memohon kepada-Mu akan Rahmat-Mu. Ya Allah! Tambahkanlah padaku ilmu dan janganlah Dikau pesongkan hatiku setelah Dikau berikan petunjuk. Dan berikanlah daku Rahmat-Mu; Sesungguhnya Dikaulah yang melimpahkan rahmat! Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku dan kepada-Nyalah tempatku kembali.

2.  Niat Solat Tahajjud:

(Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini Lillahi ta’ala)


Daku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.

3.  Bacaan Surah selepas Al-Fatihah:


a)

Rakaat pertama:    Ayat Al-Kursi  (7 kali)Rakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas  (11 kali)Atau;

b)

Rakaat pertama:    Ayat Al-KaafirunRakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas


Atau;

c)

 10 Ayat Terakhir, Surah Al-Imran,.

(Rasulullah SAW sering membaca ini pada solat Tahajjud Baginda.)

4. Selepas membaca tasbih pada sujud kedua dalam rakaat terakhir, bacalah doa berikut 3 kali:

doa sujud akhir tahajud5.  Selesai salam solat Tahajud, bacalah doa yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW ini:


6.  Kemudian sambung baca Doa Solat Sunat Tahajjud berikut:~

Doa Solat Sunat Tahajjud


Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikau Penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.

Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar.

Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah!

 Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.

Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.!

KELEBIHAN  SOLAT TAHAJJUD
 1.         Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.
 2.         Doa dimakbulkan Allah.
 3.         Memperolehi ketenangan jiwa.
 4.         Merasai diri hampir kepada Allah SWT.
 5.         Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.
 6.         Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.
 7.         Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.
 8.         Mencegah dosa dan menghindari  penyakit.
 9.         Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.
 10.         Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.
 11.         Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.
 12.         Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.
 13.         Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.
 14.         Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.
 15.         Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.
 16.         Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.
 17.         Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.
 18.         Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim.

Memudahkan Bangun Solat Malam

 1.     Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajjud.
 2.     Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.
 3.     Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.
 4.     Membaca ayat-ayat Al-Quran.

Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangkit bagi mengerjakan Solat Sunat Tahajjud, kemudian tidurnya terlajak sampai ke pagi, maka dicatat niatnya itu sebagai satu pahala, manakala tidurnya pula dikira sebagai kurniaan Allah yang diberikan kepadanya.”   (Riwayat al-Nasa’i dan Ibnu Majah r.a.)

.
وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه  

 
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML