Thursday, June 19, 2014

SUJUD

Ulamak mengatakan sujud ketika solat adalah waktu yang paling hampir antara kita dengan Allah S.W.T iaitu dengan mengalakkan kita bersujud lama. Dari segi ilmu  perubatan,  kesan sujud yang lama akan menambahkan  kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migraine,menyegarkan otak serta menajamkan  akal fikiran seterusnya  menguatkan mentaliti kita. Antara hikmah sujud antara lain ialah :  
 

- Melegakan sistem pernafasan (relieved congestion for breathing).  
- Mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.  
- Bernafas ketika sujud akan :  

    a. Membetulkan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.  Membetulkan pundi peranakkan yang         jatuh (prolapsed  uterus  / fallen band womb)  

    b. Melegakan sakit hernia.  

    c. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.  

    d. Melegakan bahagian paru-paru dari ketegangan (high parts of the lung)  

    e. Mengurangkan kesakitan pada pesakit APPENDIKS @SPLEEN (limpa)  

    f. Kedudukan sujud paling baik untuk berehat dan mengimbang lingkungan bahagian belakang tubuh.  

    g. Meringankan bahagian PELVIS  

    h. Memberi dorongan untuk mudah tidur.  

    i. Mengerakkan otot bahu, dada, leher, perut, punggung ketika akan sujud dan bangun darinya.  

    j. Gerakan otot-otot itu menjadikannya  (otot) lebih kuat dan elastik, secara otomatik memastikan kelicinan         perjalanan darah yang baik (smooth blood circulation).  

    k. Bagi wanita, gerakan otot  itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi         dan     terhindar dari sakit buah dada.  

    l. Mengurangkan kegemukan (obesity).  

    m. Gerakan bahagian otot  memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta          terhindar dari sakit  bergelombang perut convulsions).  

    n. Otak manusia (organ terpenting) menerima banyak bekalan darah dan oksigen.  

     o. Kesan psikologi adalah dengan merasa rendah diri  di  hadapan  Pencipta, sifat sombong, riak, takabur         dapat     dikikiskan.  

    p. Mengelakkan pendarahan otak jika kita tiba-tiba menerima pompa darah ke otak secara kuat dan mengejut         terhindarlah penyakit seperti APOPLEXIA RUPTURE  OF  BLOOD VESSELS DAN ARTE IOSECLEROSIS OF CEREBRUM.  

    q. Kesan  sujud  seperti  yang  diakui fahaman agama lain umpama SIKH di PUNJAB, BUDDHA mengamalkan YOGA         yang     sujudnya hampir sama dengan cara sujud dalam Islam.
Read More

SOLAT : TERAPI PENYEMBUHAN SEMULAJADI

SOLAT : TERAPI PENYEMBUHAN SEMULAJADI Banyak cabaran nak pastikan amalan solat kita dalam keadaan 'tip-top', antaranya solat di awal waktu. Ini sebagai motivasi untuk kita lebih bersungguh mematuhi waktu yang disusun oleh Allah Yang Maha Mengetahui apa yang baik buat hambaNya.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Rasanya fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi
mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

SUBUH
Sebagai contoh, pada waktu subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat subuhnya sebenarnya sudah
mendapat tenaga yang tidak optimum lagi..

ZUHUR
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zuhur. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?

ASAR
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ...). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

MAGHRIB
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini
amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la ...) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.


Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah dikurniakan syariat solat oleh Allah s.w..t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya....


Semoga dengan sedikit perkongsian ini kita semua akan lebih BERSYUKUR kerana kita dilahirkan sebagai hambaNya dan sebagai ummat Islam..sesungguhnya kekuasaanNya tiada tolak bandingan
Read More

RAHSIA CIPTAAN ALLAH

Rahsia Ciptaan Allah Asy-Syeikh Al-Imamul-ajallu Abu Nashr Muhammad bin Abdurrohman Alhamdaani, semoga rahmat Allah berlimpah ke atasnya, (ketahuilah) bahawa Zat Pencipta, Yang sangat besar kekuasaan~Nya dan sangat tinggi kalimat~Nya serta berkesinambungan nikmat~Nya, telah menghiasi tujuh perkara dengan tujuh perkara, dan menghiasi pula bagi tiap-tiap tujuh perkara itu dengan tujuh perkara yang lainnya untuk memberitahukan kepada orang-orang yang berilmu bahawasanya angka tujuh itu mempunyai rahsia yang sangat besar dan kedudukan yang agung di sisi Allah, Maharaja yang memiliki kemudharatan dam kemanfaatan.

Pertama

Allah menghiasi udara dengan tujuh lapis langit. Firman Allah yang bermaksud; “Dan Kami telah membina di atas kamu tujuh petala (langit) yang kuat kukuh?” [Surah An-Nabaa': 12] Kemudian Allah Menghiasi dengan tujuh bintang. Firman~Nya yang bermaksud; “Dan demi sesungguhnya! Kami telah menjadikan di langit: bintang-bintang (yang berbagai bentuk dan keadaan) serta kami hiasi langit itu bagi orang-orang yang melihatnya.”. [Surah Al-Hijr: 16]

Kedua

Allah telah menghiasi padang yang lapang dengan tujuh lapis bumi. Firman Allah yang bermaksud; “Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan (Ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (Berlakunya yang demikian) supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmuNya akan tiap-tiap sesuatu.” [Surah At-Thalaaq: 12] Kemudian Allah menghiasi bumi itu dengan tujuh lautan sebagaimana firmanNya yang bermaksud; “Dan sekiranya segala pohon yang ada di bumi menjadi pena, dan segala lautan (menjadi tinta), dengan dibantu kepadanya tujuh lautan lagi sesudah itu, nescaya tidak akan habis Kalimah-kalimah Allah itu ditulis. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” [Surah Luqman: 27]

Ketiga

Allah telah menghiasi neraka dengan tujuh tingkat iaitu Jahannam, Sa'iir, Saqar, Jahiim, Huthamah, Ladhaa dan Hawiyah. Kemudian Allah menghiasinya dengan tujuh pintu, sebagaimana firmanNya yang bermaksud; “Ia mempunyai tujuh pintu; bagi tiap-tiap sebuah pintu ada bahagian yang tertentu dari mereka (yang sesat dan menyesatkan itu).” [Surah Al-Hijr: 44]

Keempat

Allah menghiasi Al-Quran dengan tujuh surah yang panjang, kemudian menghiasinya pula dengan tujuh ayat pembuka kitab (Faatihatul-kitaab). Sebagaimana firman~Nya yang bermaksud; “Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepadamu (wahai Muhammad) tujuh ayat yang diulang-ulang bacaannya dan seluruh Al-Quran yang amat besar kemuliaan dan faedahnya.”. [Surah Al-Hijr: 87]

Kelima

Allah telah menghiasi manusia dengan tujuh anggota badan iaitu dua tangan, dua kaki, dua lutut dan satu wajah. Kemudian menghiasinya dengan tujuh peribadatan iaitu dua tangan dengan doa, dua kaki dengan berkhidmat, dua lutut dengan duduk dan muka dengan sujud. FirmanNya yang bermaksud; “Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya, dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh)!” [Surah Al-Alaq: 19]

Keenam

Allah menghiasi umur manusia dengan tujuh peringkat iaitu pada masa lahirnya disebut 'radli', kemudian 'fathim', kemudian 'kuhul', kemudian 'syaikh'. Dan menghias tujuh peringkat umur ini dengan tujuh kalimat iaitu ucapan “Laa Ilaaha Illallaah Muhammad Rasulullah”. Firman Allah yang bermaksud; “Dan Allah mewajibkan kepada mereka kalimat taqwa (Laa Ilaaha Illallaah) dan adalah mereka berhak dengan kalimat taqwa itu dan patut memilikinya”. [Surah Al-Fath: 26]

Ketujuh

Allah menghiasi dunia dengan tujuh negeri yang besar iaitu:
1. Hindustan
2. Hijaz
3. Bashrah, Badiyah dan Kufah
4. Iraq, Sham, Khurasan sampai ke Balakh
5. Roma dan Armenia
6. Negeri Ya'juj dan Ma'juj
7. Cina dan Turkistan.

Kemudian Allah menghiasi tujuh negeri besar dengan tujuh hari iaitu Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Jumaat. Dan Allah memuliakan dengan tujuh hari itu dari para nabi iaitu:

1. Hari Sabtu – Allah memuliakan Nabi Musa A.S
2. Hari Ahad – Allah memuliakan Nabi Isa bin Maryam A.S
3. Hari Isnin – Allah memuliakan Nabi Daud A.S
4. Hari Selasa – Allah memuliakan Nabi Sulaiman A.S
5. Hari Rabu – Allah memuliakan Nabi Ya'qub A.S
6. Hari Khamis – Allah memuliakan Nabi Adam A.S
7. Hari Jumaat – Allah memuliakan Nabi Muhammad SAW dan umatnya.

Wallahualam.

Sumber dari Kitab: AS SAB'IYYAATU FII MAWAA'IDHI'LBRITYAAT
Read More

TEMPAT PALING PANAS DAN TERPENCIL DI DUNIA

Tempat paling Panas Dan Terpencil Di Dunia

Dallol terletak di utara Ethiopia adalah tempat terpanas di dunia. Setiap hari, suhu boleh mencapai 41,1 darjah Celsius. Dallol juga salah satu tempat yang paling terpencil di dunia. Satu-satunya cara untuk kunjungi Dallol  adalah dengan menaiki unta.

Dallol adalah penempatan di utara Ethiopia. Terletak di Pentadbiran Zon 2 di Afar Region Afar Depresi, ketinggian sekitar 130 meter di bawah permukaan laut.

Dallol ketika ini memegang rekod suhu rata-rata tertinggi untuk lokasi di Bumi, di mana suhu tahunan rata-rata 35 ° C (96 ° F) tercatat antara tahun 1960 dan 1966. Dallol juga salah satu tempat yang paling terpencil di Bumi. Tidak ada jalan, satu-satunya perkhidmatan pengangkutan tetap disediakan oleh  perjalanan rombongan unta ke daerah itu untuk mengumpulkan garam.

Di wilayah ini juga ada sebuah gunung berapi dengan nama yang sama yaitu Dallol, yang terakhir meletus pada tahun 1926. Gunung berapi Dallol, tersembunyi di bawah lapisan garam di padang pasir Danakil di wilayah Ethiopia. Di sini ada air panas gunung berapi Dallol,  kolam belerang gunung dan asam diapit oleh pergunungan garam. Kombinasi tersebut membentuk salah satu yang paling aneh di Bumi.

Dallol adalah salah satu yang paling terpencil dan tidak ada orang yang tinggal di kawasan ini. Nama Dallol diambil dari bahasa tempatan Afar bermaksud "kehancuran". Warna-warna cerah yang muncul di seluruh laman berasal dari belerang, besi, garam dan zat mineral yang lain.

Read More

JIKA HATI....

Jika HATI disakiti dengan PENGKHIANATAN, maka balaslah dengan DOA yang BAIK.

Jika PATAH HATI, maka sambunglah dengan BERMUHASABAH diri.

Jika HATI mu sakit, maka BERZIKIRLAH dan mendekatkan diri kepada Allah.

Meskipun semua itu tidak mudah, ketika HATI DISAKITI, cinta diKHIANATI, dan PATAH HATI…. Tetapi ketahuilah bahawa ALLAH sentiasa ada di sisi.

TETAPLAH terus setia mengabdi diri, kerana ciptaanNYA yang lain setia, pandanglah alam kita akan sedar. Alam berbicara sedang orang-orang yang berfikir sahaja dapat memahaminya.


Read More

BERIBADAH SEOLAH-OLAH MATI ESOK


Meneliti perilaku dan corak hidup sesetengah manusia yang menghuni alam fana ini, kita dapati ada antara mereka bertindak seolah-olah tidak akan mati, akan kekal hidup buat selama-lamanya.

Ada antara mereka yang bebas melakukan apa saja sesuka hati. Mereka tidak menghiraukan haram atau halal, baik atau buruk. Hidup mereka seolah-olah berajakan nafsu dan bermenterikan syaitan.

Tak fikir soal dosa, pahala

Soal dosa, pahala, syurga, neraka serta pembalasan di hari akhirat sudah tidak diambil pusing. Mereka sewenang-wenangnya meninggalkan ajaran Islam.

Keadaan ini menjadi lebih buruk lagi apabila mereka didedahkan dengan corak hidup serba moden dan canggih. Pergaulan bebas lelaki dan perempuan menyebabkan berlakunya kelahiran anak luar nikah.

Ini terjadi lantaran berpengaruhnya pendedahan fahaman kebendaan kepada masyarakat kita. Saban hari kita dianjurkan supaya mengejar masa dan hidup dengan berlumba-lumba untuk mengumpul harta kekayaan.

Masa untuk akhirat

Jika dianalisis, sumbangan masa untuk kerja akhirat berbanding kerja dunia amatlah menyedihkan. Purata, setiap orang memerlukan enam jam sehari untuk tidur dan jika seorang pegawai, ia akan menggunakan paling kurang lapan jam sehari untuk bekerja.

Makan, mandi, masa ke pejabat, bersiar-siar dengan keluarga, membaca dan berhibur paling kurang kita memerlukan empat jam lagi. Ini bermakna, telah luput 18 jam kita menggunakan masa dalam sehari untuk kerja keduniaan.

Baki enam jam lagi itu tidak semuanya kita gunakan untuk beramal dan beribadah. Paling banyak kita hanya menggunakan empat jam saja sehari untuk mendampingi Allah SWT.

Jika kita hidup hingga 60 tahun, masa terluang untuk beribadat ialah 50 tahun. Sepuluh tahun pertama hidup, kita dianggap belum baligh. Dalam masa 50 tahun ini, kita hanya menggunakan empat jam atau satu perenam daripada masa sehari untuk beribadah.

Bekalan akhirat

Jadi jumlah masa beribadah untuk tempoh 50 tahun, hanya lapan tahun setengah saja. Yakinkah kita akan memperoleh lapan tahun setengah untuk beribadah? Apakah dalam lapan tahun setengah itu hati kita dapat menumpukan seratus peratus perhatian dan khusyuk.

Oleh itu, beramallah sedaya mungkin seolah-olah kita akan mati esok hari. Tetapi janganlah kita abaikan tugas untuk dunia. Memastikan hidup senang dan bahagia di akhirat, kita perlu menyediakan bekal amal soleh di dunia ini.

Read More

DUA PERSOALAN/DILEMA JEJAKA MUSLIM

Dua Persoalan

Salam sedara sedari. Dalam kepala saya ada dua persoalan besar pada masa ni.

Pertamanya, "kenapa ramai yang skip/ponteng solat jumaat" ?


Secara ringkasnya Solat Jumaat ni hukumnya fardhu 'ain. Firman Allah dalam Surah al-Jum'ah ayat 9:

    Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyangjumaat) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya),

Ya, secara automatiknya setiap orang Islam LELAKI yang dah akil baligh, berakal, sihat sejahtera adalah wajib tunaikan sembahyang Jumaat KECUALI empat:

Kalau tinggal gak camana? Okey jom tengok.

Pertama, Allah tudung hati mereka dan jadilah mereka orang yang lalai (dari riwayat Ibnu Umar dan Abbas r.a.):

Kedua, Allah tudung hati mereka dan jadilah munafik ( riwayat Ahmad dari nukilan Abdul Ja'di al-Daramy ):


Ketiga, rumah orang tinggal solat Jumaat layak dibakar!:


Nah, sekarang dah jelas kan kenapa tak patut atau tak boleh tinggal solat Jumaat dengan sengaja. Tak perlu bagi alasan sedang musafir atau bukan pemastautin tetap sesuatu tempat la. Cubalah bagi alasan terbaik yang anda boleh fikir di hadapan Allah nanti, tengok mulut siapa yang bakal rabak ditampar Allah SWT.

Persoalan Kedua, adalah tentang keghairahan pemuda-pemuda kita dapatkan ayat pengasih, minyak pengasih dengan cara cepat. Mereka nak kesan yang instant, nak efek segera pada pemudi-pemudi yang mereka nak miliki. Sedangkan mereka tak faham konsep kasih sebenar. Konsep kasih sebenar adalah "Bila Allah Kasih, Allah Akan Makbulkan Apa Yang Kita Mahukan." Jadi, buat sampai Allah kasih dengan amalan-amalan soleh tanpa henti. Ikut al-Quran dan Sunnah la senang cite. Jangan kerana kita terlalu nak miliki someone, kita syirik dengan Allah. Kasih Allah tak dapat, tapi sebaliknya Allah murka terus campak kamu ke neraka Jahannam. Nak macam tu?Baiklah, saya stop dulu menulis. Makin panjang makin korang tak suka. Biar setakat ini, janji korang faham apa yang saya nak sampaikan.
Read More

PUTERA AGAMA

Putera Agama    "Allah..jangan sedih-sedih ye..la tahzan.."

    "Dalam satu riwayat Ahmad, ada satu doa yang berbunyi: 

"Ya Allah..Aku memohon kepadaMu dengan semua nama yang Engkau miliki dan Engkau namakan diriMu dengannya..jadikanlah al-Quran sebagai penyejuk hatiku, cahaya di dadaku serta penghilang kesedihan dan kegelisahanku..""

    "..Jadi, bila dirimu sedih, bacalah al-Quran..insyaAllah..kan tenang hatimu..dah-dah, senyum sikit ya :)"


Saya pasti kata-kata ini tidak akan terungkap dari mulut lelaki biasa. Kecuali dia adalah Rijal al-Din, yakni Putera Agama. Kata-katanya persis kata-kata al-Quran dan hadis. Bicaranya lembut, bermuka manis, sabar dan hati-hati dalam penuturan kata-kata. Kata-katanya bukan saja mampu buat hati sejuk mendengarnya, tapi tertawan dengan luhur budinya kesantunan akhlaknya.

Putera agama itu...

.. tatkala manusia membelakangkan agama, dia ke depan memperjuangkan bendera agama. Ketika lelaki-lelaki lain sibuk mengayat awek-awek cun, dia sibuk mengayat Allah dengan zikrullah dan solat malamnya. Sedang lelaki lain berusaha memanah hati-hati wanita lemah, dia lagi hebat berusaha dengan "panahan malam" yakni doa yang tidak tertolak di tahajjud sepertiga malam. Sedang lelaki-lelaki lain sibuk memikirkan masa depan dan kerjaya, dia tidak pula mengenepikan masa depannya tetapi memikirkan sekali masa depan umat Islam dan memberikan idea serta alternatif dalam membangunkannya.

..tatkala lelaki lain mencuci mata melihat aurat wanita yang terdedah, putera agama itu berusaha menutup dan menjaga maruah para muslimah. Sementelah ketika lelaki lain sibuk merosakkan masa depan wanita, dia tampil melindungi dan membela. Di saat lelaki lain berusaha untuk terus hidup di atas dunia, putera agama sibuk dengan persiapan menghadapi mati. Ketika lelaki lain kurang menyenangi dakwah, dia giat membangkit usrah, menyampai tarbiyyah. Katanya "daulah" semuanya bermula dari bawah. Di waktu lelaki lain hanya melihat kezaliman demi kezaliman pada orang Islam, putera agama makin kuat semangat ingin berjihadnya.

..tatkala lelaki lain sibuk update status fb dan twitter, putera agama sibuk update dan upgrade imannya, al-Qurannya, akhlak dan ilmunya. Ketika lelaki lain sedang memikirkan sesuatu untuk jangka masa pendek, dia sudah memikirkan sesuatu yang lebih baik untuk jangka masa panjang. Di saat lelaki lain bergelumang dengan maksiat perhubungan dengan wanita, putera agama giat mencari duit halal untuk menyegerakan akad nikah. Di waktu lelaki lain tersungkur putus asa-kecewa-gagal dalam kehidupan, putera agama tegar dengan al-Quran dan semangat Rabbani.

..tatkala lelaki lain mengenepikan Allah, putera agama makin mendalam cintanya pada Allah dan RasulNya.

Putera agama, satu dalam sejuta. Selamat jalan putera agama. Engkau berani untuk hidup, juga sedia untuk mati.

    Putera agama, bukan putera biasa.
Read More

JODOHMU ADA DI TAHAJJUDMU

Jodohmu Ada Di TahajjudmuSaya baca di facebook rata-rata duk bincang pasal jodoh. Kadang-kadang saya muak. Tapi biasanya mmg saya muak. Tapi takpe, saya tak meluat. Jodoh adalah antara rahsia Allah. Begitu juga dengan tarikh mati. Kita tak tahu. Tapi Allah Maha Mengetahui.

Saya berani katakan, jodoh kamu semua adalah bergantung pada tahajjud kamu. Mengapa pula begitu?

Jodoh yang biasa-biasa adalah dari kalangan orang yang biasa-biasa dengan pertemuan yang biasa-biasa dengan cara berpacaran yang biasa-biasa muda-mudi lakukan.


Manakala,

Jodoh yang luar biasa dari golongan orang yang soleh, solehah yang luar biasa amalan mereka di sisi Allah. Bertemu dalam redha, berpisah jua redha. Luar biasa.


Jom pergi kepada dalil:

1.  Nikmat dan rahmat tersembunyi TERAHSIA di sebalik tahajjud.

Firman Allah dalam Surah al-Sajdah (32):16-17:2. Tahajjud bukan sahaja untuk minta jodoh yang baik, malah menjadi pembeza antara kamu dan manusia lain di akhirat:

Imam al-Mubarakfuri berkata:

"Suatu malam aku bangun dan merenungi al-Quran, lalu aku bandingkan amalanku dengan amalan ahli syurga. Ternyata, aku dapati bahawa amalan mereka begitu berat (mantap). Hampir tidak ada malam yang berlalu tanpa mereka gunakan untuk beribadah. Setiap malam mereka bersujud dan berdiri di hadapan Rabb mereka. Ku lihat diriku bukanlah termasuk di antara mereka."

3. Doa terkabul di sepertiga malam, insyaAllah! Doalah minta jodoh yang baik.

Dari Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:
"Tuhan kita Yang Maha Berkat dan Maha Tinggi turun ke langit dunia setiap malam, pada sepertiga malam terakhir dan berfirman, 'Barangsiapa yang berdoa kepadaKu pasti Aku kabulkan, barangsiapa meminta kepadaKu pasti Aku beri, dan barangsiapa yang memohon ampunanKu pasti Aku ampuni'."

(HR Bukhari)
****

Jadi, tenang sahajalah menanti jodoh yang baik itu akan datang sendiri hasil dari usaha tahajjud yang berterusan dan istiqamah. Ikhlas kerana Allah Ta'ala. Jangan buat kerana jodoh semata-mata ya. Usaha sebenar adalah usaha kita minta dengan DIA, bukan dengan merayu kasih pada si dia-si dia hanya kerana hati gelisah mahu hidup berteman. Hati gelisah takut si dia yang kacak terlepas, takut si dia yang cantik jatuh ke tangan orang. Minta dengan Allah, Allah bagi segala. Cepat atau lambat bukan kita penentu. Jodoh adalah sunnatullah. Sunnatullah tidak boleh digesa, tidak boleh dilengahkan bila sampai masanya.

Sabarlah. Tenanglah. Tahajjudlah.

 ::Saya selitkan cerita pendek di bawah ini bagi menambahkan lagi kefahaman sahabat-sahabat semua::
  ::Cerita Pendek-Jodohmu ada di dalam Tahajjudmu::Hanya aku dan Dia sahaja yang tahu.,
Tapi sebenarnya hanya Dia yang benar-benar  tahu,

Apakah ertinya cinta hadir tanpa dipinta.
Apakah ertinya cinta hadir tanpa diduga.
Apakah ertinya cinta hadir tanpa dipaksa.

“Dia mahal orangnya, dan kemungkinan dia sudah dimilik orang,” kutersenyum cuba menenangkan hati yang terluka.

“Siapa orangnya,?” soal Hajar. Mukanya penuh dengan tanda tanya. Kumasih juga tersenyum.

“Susah nak diucapkan. Tapi apa sekalipun saya cuba menelan berita yang dia sudah berpunya. Saya perlu redha. Belajar menerima kemungkinan yang negatif.,memang sangat pahit untuk ditelan,”jawapanku penuh pasrah. Allahuakbar.,walau betapa bukan mudah bagiku, tapi aku cuba berusaha untuk membunuh perasaan ini daripada terus mekar mewangi di jiwaku.

“Dia mahal? Hm..rasa macam saya dah tahu siapa orangnya.. dia USM..? “

Kugelengkan kepala sambil tersenyum

“UDM..?” soalnya lagi. Tertanya-tanya.

 Kutersenyum juga sambil menganggukkan kepalaku perlahan-lahan.

“Rasa macam dah tahu siapa orangnya..Hayyi..?”  Kutersenyum lagi dan mengiakan jawapan itu.
Hajar memandang ke arah ku penuh makna.,mukanya tampak sedih dan mungkin cuba menyelami hatiku. Seolah-olah ada perkara yang disembunyikannya. Akhirnya dia bersuara. Tapi lambat-lambat.

“Zati., Hayyi dah berpunya., sebenarnya saya dah pernah cuba untuk taqdim dia., saya minta bantuan Syakirah untuk tahu status dia.” Suaranya perlahan sekali. Mungkin cuba untuk tidak membuatkan aku terkejut.

Tapi sebenarnya aku sudah bersedia dengan kemungkinan tu. Allahuakbar. Memang bukan mudah. Hanya Dia yang tahu..

“Syakirah tanya sendiri dengan Hayyi?” soalku pula. Kucuba tenangkan hati. Astaghfirullah.
Hajar menganggukkan kepalanya.

“Jangan sedih Zati., abang Shahir pernah bagitahu.,kita ada banyak ‘peluru’, cuma  sasaran kita kena atau tidak.,masa yang menentukan.. Jangan risau.. ada yang lebih baik untuk Zati..insha Allah..” kata-kata Hajar cuba  menenangkan hatiku. Allahu rabbi. Insha Allah aku kan cuba gagahkan hati ini, melawan arus, melawan keinginan..

Kata ustaz Syafiq : ‘Dia yang kita suka atau terpikat, rupanya sudah mempunyai seseorang di hatinya. Lalu kita bersabar dan merujuk kembali kepada perkara lebih besar iaitu soal takdir. Akhirnya kita temui ketenangan sebelum mampu tersenyum dan bahagia’

Pernah Kak Mie berpesan kepadaku , “Jangan mengharap pada yang tak sudi”,

Kuteringat kata-kata seseorang:  ‘Kadangkala Allah mempertemukan kita dengan orang yang tidak tepat sebelum mempertemukan kita dengan orang yang tepat supaya kita bersyukur akan
Kurnia-NYA dan belajar daripadanya …’

Memang nampak mudah.,tapi mampukah aku? Allahuakbar. Ujianku ini melibatkan hati. Jiwa terseksa. Hanya Allah yang tahu.,beginikah rasanya cinta? Pahit dan kelat.  Ya Allah tabahkanlah hatiku ini. Ya Rahman ubatilah hatiku ini. Sembuhkanlah penyakit hatiku ini.. sungguh ku tak mampu tanpa bantuan-Mu.
Aku perlu mujahadah dan lebih qarib dengan sang Pencipta. Itu yang terbaik buatku.

La tahzan..


Salam..

Usah dibiar hati merana hanya kerana si dia
kerana si dia belum pasti buat kita..
terkadang, biar janji telah diikat, kepercayaan masih belum benar-benar boleh utuh buatnya..
kerana, selagi lafaz akad belum bergema,
kepastian masih lagi belum menjelma..
Biarlah minat kita pada seseorang berpada,
tidak salah, kerana kita mencinta agamanya..
cuma kebimbangan cinta yang lahir bakal melekakan kita..

mungkin buat permulaan,
usaha itu penting, berhias cantik dengan doa dan tawakal..
mungkin terkadang perasaan menguasai segalanya,
siapa kita untuk menghalangnya..
tapi yakinlah, iman yang merantai mampu menyejukkan jiwa yang gersang..
jangan sekali khianati suami sebenar yang bakal menanti,
hanya kerana seorang lelaki yang belum pasti..

yakin dan yakin, janji Allah itu benar,
wanita yg baik hanya untuk lelaki yg baik..
inshaAllah kita merancang dan Dia juga merancang
dan semestinya Dia lah sebaik-baik perancang..
Moga tabah,,!

Hajar Chubby.. ;)

Emel dari Hajar buat aku sedikit tersentak..kemudian hatiku tenang kembali.. Alhamdulillah..

Sungguh betul lah jodoh itu memang sangat misteri sifatnya.. Bersabarlah..berdoalah..
Kalau kukatakan jodohmu itu ada dalam tahajjudmu.. kalian setuju..?

Tepuk dada tanya iman..

Wassalam.
Read More

SETIA JUGA SUNNAH

Setia Juga Sunnah
Ramai yang ada segalanya, tapi tiada pula penyeri rumahtangga - zuriat. Sebab tiada anak ni, ada suami-suami yang kurang sabar lalu ceraikan isteri. Ada yang sabar sikit, cari isteri lain lepas dapat keizinan. Ada juga yang tak sabar-sabar cari isteri lain bila tahu isteri tak hamil lagi selepas setahun dua kahwin. Bila lambat dapat anak ni, maklum sahajalah masyarakat kita, pasti ada kata-kata yang tak sedap didengar dari saudara-mara terdekat ataupun dari pendengki-pendengki setia.

Ayuh kita susuri sedikit kesabaran dua Nabi, Nabi Zakariyya a.s. dan Nabi Ibrahim a.s.

Nabi Zakariyya a.s. juga impikan untuk mendapatkan zuriat tetapi isterinya mandul. Adakah Nabi Zakariyya a.s. tinggalkan isterinya itu? Tidak sekali-kali. Ceraikan? Tidak juga. Nabi Zakariyya a.s. bersabar, terima seadanya, malah layan isterinya dengan baik dengan kasih sayang dan kesetiaan. Pengorbanan yang mulia kan? Seorang Nabi yang Allah kurnia kelebihan, boleh sahaja kalau beliau hendak pilih perempuan lain untuk dijadikan isteri jika beliau mahu.

Bukti al-Quran: Firman Allah Surah Aali 'Imran (3):40 yang bermaksud:

    Nabi Zakaria berkata: Wahai Tuhanku! Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak, padahal sebenarnya aku telah tua dan isteriku pula mandul?, Allah berfirman: Demikianlah keadaannya, Allah melakukan apa yang dikehendakiNya.

Demikian juga ceritanya dengan Siti Sarah isteri Nabi Ibrahim a.s. Dalam Surah Al-Dhariyat (51):29-30, firman Allah yang bermaksud:

     (Mendengarkan berita yang menggembirakan - akan dapat zuriat - itu), maka datanglah isterinya sambil menjerit (kehairanan) lalu menepuk mukanya sambil berkata: Aku sudah tua, lagi mandul, (bagaimana aku boleh mendapat anak)? Mereka berkata: Demikianlah Tuhanmu berfirman, (kami hanya menyampaikan sahaja); Sesungguhnya Dialah Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.

Nota:"Mereka" dalam firman Allah di atas ni adalah malaikat yg diutuskan untuk membinasakan kaum Luth ketika itu, singgah sebentar beri khabar gembira kepada Nabi Ibrahim a.s.

Pada umur Siti Sarah 90 tahun dan Nabi Ibrahim a.s. umurnya 100 tahun, barulah dapat zuriat. Jika tak silap saya, Siti Sarah melahirkan Nabi Ishak a.s. dan Hajar (dari perkahwinan kedua) melahirkan Nabi Ismail a.s. Nabi Zakariyya a.s. pula mendapat Nabi Yahaya a.s. Adakah kedua-dua Nabi a.s. ini curang pada isteri-isterinya? Tidak. Mereka setia. Nabi Ibrahim a.s. dah tua barulah adanya pernikahan yang kedua.

Allah.. kuasa Allah kan? Berkat kesetiaan, kesabaran dan kasih sayang kerana Allah semata-mata. Ini semua adalah pengorbanan. Buah sabar akhirnya terbalas. Mudah bagi Allah segala-galanya. Yang penting, jangan putus asa. Bertabah jangan rebah. Firman Allah dalam Surah Maryam ayat ke-9:Setialah pada pasangan anda. Sabarlah. Allah bagi dapat hidup berpasangan pun dah cukup baik.

Bersyukurlah. Dapatkan zuriat itu sunnah. Setia juga sunnah. Setia pada yang halal.
Read More

HANYA KERANA "AKU" IMAM

Hanya kerna "aku" Imam..Agak-agak siapa lelaki yang paling tampan, paling macho, paling baik, paling kool, paling best, paling hebat dan paling berkuasa di antara insan-insan bernama lelaki?

Ya, senang kan jawapannya. Lelaki yang mampu jadi Imam. Imam secara umumnya, imam solat secara khususnya. Hatta raja dan presiden negara pun bersolat di belakang seorang Imam. Hebat kan imam ni? Berkuasa macam mana pun orang itu, bila dia jadi makmum, dia wajib ikut Imam kalau mahu solat berjemaahnya sah.

Begitu juga dalam memilih pasangan. Wanita yang cerdik akan pilih lelaki yang mampu jadi imam solatnya. Boleh ajar dia solat, boleh bimbing dia. Boleh bangun solat bersama-sama di setiap sepertiga malam. Indah kan?

Adakah ada syarat-syarat yang strict untuk jadi imam? Tidak ada syarat susah. Janji orang Islam dan boleh solat. Boleh baca al-Fatihah. Doa? Tak pandai baca doa tak mengapa, hentam sahaja doa dalam B.Melayu. Yang lebih difahami itu lebih afdhal. Namun juga afdhal jika mengamalkan doa yang Nabi SAW sarankan.

Semua lelaki mampu jadi imam. Jika dia mahu. Jika dia nak. Jika dia berani. Jika dia adalah Muslim. Islam tidak menetapkan keturunan yang baik2, kasta baik2, orang2 soleh sahaja boleh jadi imam. Semua boleh. Kenapa anda tak boleh? Malu bacaan tak sedap? Itu semua boleh diperbaiki. Bukti Islam tidak menetapkan  orang tertentu sahaja yang boleh jadi imam:-

"Abu Huzaifah, seorang hamba sahaya yang dimerdekakan, menjadi imam solat bagi kaum Muhajirin yang pertama dan beberapa orang sahabat Nabi SAW di Masjid Quba. Di antara mereka ada Abu Bakar, Umar al-Khattab, Abu Salamah, Zaid dan Amir bin Rabi'ah."
 ( Diceritakan oleh Umar bin Khattab dan dikeluarkan oleh Imam Bukhari )

Lelaki macho bukan lelaki stylo, lelaki cool bukan lelaki mulut manis berkereta hebat, bekerjaya mantap..bukan. Tapi hanya kerna dia mampu jadi Imam.
Read More

OMBAK RINDU LA SANGAT....

omm bak 1 2 3
Sedalam manakah ombak rindu dalam hati pada pasangan anda? Anda boleh ukur sendiri kot kedalamannya, malah kadang-kadang sangat yakin kekuatan rindu yang ada dalam hati masing-masing. Tertancap kemas dalam hati-hati kita rasa itu. Sementelah, rasa rindu itu kita terjemahkan dalam bermacam kata-kata indah, ekspresi, hadiah, lagu, puisi dan sebagainya pada si dia.

Tapi, hairan bila kita tak pasti kedalaman rindu kita pada Allah atau Rasulullah. Kalau ada pun, berombakkah rindu itu? Atau langsung tidak bergelora sehingga tidak mampu pun menghasilkan pusingan ombak di gigi pantai?

Dengan kata lain, rindu yang hanya terlafaz di bibir tapi tidak di hati. Rindu yang tidak menggebu.

Sudah banyak kali sebenarnya penulis mengutarakan hal yang sama dalam ruangan belog ini. Mungkin sebab jiwa sentimental ini, tema cinta acapkali diangkat dijadikan isu.

Sebenarnya kita tahu, bila kita berkeputusan untuk memulakan sesuatu hubungan sesama bukan mahram sebelum akad, ianya memang adalah suatu hubungan yang tiada rahmat. Tiada berkat, tiada restu. Biar direstu hati kita, atau dapat restu ibu bapa yang kurang memahami agama, kawan-kawan seperjuangan kool kapel, TAPI sudah mandatori muktamad tidak akan dapat restu Sang Rabbul Izzati. Biar seratus lima puluh juta kali kita panjatkan padaNya, kita minta dari sahabat-sahabat, "tolong doakan kami berkekalan ya." Bagaimana doa sebegini akan dikabulkan sedangkan hubungan awal-awal lagi tidak sah di sisiNya.

    "Mengapa banyak sangat ujian dan dugaan sepanjang perhubungan ni?", "Mengapa dia berperangai begini?", "Kenapa dia buat aku merana begini?", "Sanggup dia lukakan hati ini?!", "Kau tak rasa apa yang aku rasa!"


Banyak keluhan dan kekecewaan terhasil dari ombak cinta dan rindu yang tidak sah. Ombak luka, ombak kecewa, ombak sedih, ombak gelisah, ombak sakit hati, ombak cemburu, ombak gaduh, ombak putus-sambung balik-putus balik. Banyak sangat ombak-ombak yang boleh melemaskan kita, tenggelam dilambung ombak kasih yang tidak berketepian. Dahlah tak bertepi, air masin masuk mata sakit pedih lak tu. Hanya buat diri sendiri menitiskan air mata yang penuh sia-sia. Buang masa.

    "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai."


Kesemua jenis ombak yang saya sebutkan semuanya berpunca dari ombak murka Dia. Mana mungkin Dia selamba tidak rasa murka dengan kemaksiatan dua hamba yang tiada ikatan? Bila anda sendiri memilih untuk buat keputusan untuk "dirikan rumah papan di tepi pantai", maka sendiri beranilah dilanda ombak badai dengan tiang yang tak berapa teguh. Seteguh mana dan selama manakah cinta, sayang, rindu yang berlantaikan hati rapuh akan mampu bertahan dilanda ombak murka Dia?

Huh. Saya akhiri entri ni dengan pesanan, janganlah kita ikut konsep cinta dan rindu ciptaan kaum kafir, yang diibaratkan oleh Allah dalam firmanNya sebagai "ombak bertindih ombak" menerusi Surah al-Nuur ayat 40:


Maksudnya:

    "Atau (orang-orang kafir itu keadaannya) adalah umpama keadaan (orang yang di dalam) gelap-gelita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak bertindih ombak; di sebelah atasnya pula awan tebal (demikianlah keadaannya) gelap-gelita berlapis-lapis - apabila orang itu mengeluarkan tangannya, dia tidak dapat melihatnya sama sekali dan (ingatlah) sesiapa yang tidak dijadikan Allah menurut undang-undang peraturanNya mendapat cahaya (hidayat petunjuk) maka dia tidak akan beroleh sebarang cahaya (yang akan memandunya ke jalan yang benar)."


Ombak rindu kita la sangat kan. So berombak.

Nota diri:
Ombak rindu fana melanda tidak kira siapa, samada dia berpakaian tutup aurat elok-elok ataupun tidak. Samada dia pakai kopiah atau ustaz, ustazah pun, tidak seorang pun terlepas dari ombak murka Allah bila diri dah buat keputusan untuk menjahilkan diri berbuat kemungkaran yang dibenci Allah.
Read More

SEMAKIN KU JAUHI,,SEMAKIN KAU DEKATI

Semakin Ku Jauhi, Semakin Kau DekatiKita sebenarnya makin jauh dengan Dia tanpa kita sedari. Bila siang kita sibuk dengan hal kita, bila malam kita masih sibuk dengan hal kita. Kadang-kadang hal siang membuatkan kita penat dan malamnya tertidur lena sampai ke pagi. Ulang sketsa yang sama setiap hari.

Ringkas pesanan saya. Ingatlah kata-kata Rabiatul Adawiyah:

    "Telah menipu seseorang yang mendakwa cinta kepadaKu,
    tetapi apabila malam, mereka tidur dan meninggalkanKu;
    bukankah setiap kekasih rindu untuk bersendirian dengan kekasihnya?"

- al-Haddad, 1989

Ayuh! Bangun sedikit dari malam, bertahajjud dan menangislah puas-puas menangisi kesalahan diri.

Hidup ni tak sentiasa indah. Hidup ni tak lama. Hari ni kita ada. Esok belum tentu.

Tanyalah diri:

    "Sampai bila aku nak hidup begini?"


Wassalam.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML