Wednesday, May 21, 2014

TUJUH ROMBONGAN IBLIS KETIKA SAKARATUL MAUT

7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul MautBismillahirrahmanirrahim.

Assalamu'alaikum.

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, Selawat dan salam buat Nabi Muhammad serta keluarga dan para sahabat yg mulia.

Syaitan laknatullah dan iblis laknatullah akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia sejak dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul maut. Iblis laknatullah mengganggu manusia sewaktu sakaratul maut disusun menjadi tujuh golongan dan rombongan. 

Hadith Rasulullah SAW menerangkan: Yang bermaksud: "Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan syaitan di waktu maut."

Rombongan 1 - Akan datang iblis laknatullah dengan banyaknya dengan pelbagai rupa yang pelik dan aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Maka disebabkan orang yang di dalam Sakaratul Maut itu pada masa hidupnya sangat tamak dan loba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barangan iblis laknatullah itu, pada waktu itu nyawanya putus dari tubuh. Inilah yang dikatakan mati yang lalai dan lupa kepada Allah SWT inilah jenis mati fasik dan munafik, ke nerakalah tempatnya. 

Rombongan 2 - Akan datang iblis laknatullah kepada orang yang di dalam Sakaratul Maut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang ditakuti seperti, harimau, singa, ular dan kala yang berbisa. Maka apabila yang sedang di dalam Sakaratul Maut itu memandangnya saja kepada binatang itu, maka dia pun meraung dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah nyawa itu dari badannya, maka matinya itu disebut sebagai mati lalai dan mati dalam keadaan lupa kepada Allah SWT, matinya itu sebagai Fasik dan Munafik dan ke nerakalah tempatnya. 

Rombongan 3 - Akan datang iblis laknatullah mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam Sakaratul Maut itu dengan merupakan dirinya kepada binatang yang menjadi minat kepada orang yang hendak mati itu, kalau orang yang hendak mati itu berminat kepada burung, maka dirupai dengan burung, dan jika dia minat dengan kuda lumba untuk berjudi, maka dirupakan dengan kuda lumba (judi). Jika dia minat dengan dengan ayam sabung, maka dirupakan dengan ayam sabung yang cantik. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun mati, maka matinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah SWT. Matinya itu mati Fasik dan Munafik, maka nerakalah tempatnya. 

Rombongan 4 - Akan datang iblis laknatullah merupakan dirinya sebagai rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati, seperti musuhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam Sakaratul Maut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Maka sewaktu itulah maut pun datang dan matilah ia sebagai mati Fasik dan Munafik, dan nerakalah tempatnya 

Rombongan 5 - Akan datang iblis laknatullah merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak mati itu, seperi ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam Sakaratul Maut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh iblis laknatullah, berkata dengan rayu-merayu "Wahai anakku inilah sahaja makanan dan bekalan yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga." Maka dia pun sudi mengikut pelawaan itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu matinya pun sampai maka matilah dia di dalam keadaan kafir, kekal ia di dalam neraka dan terhapuslah semua amal kebajikan semasa hidupnya. 

Rombongan 6 - Akan datanglah iblis laknatullah merupakan dirinya sebagai ulamak-ulamak yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: "Wahai muridku, lamalah sudah kami menunggu akan dikau, berbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sedang sakit di sini, oleh itu kami bawakan kepada kamu doktor dan bomoh bersama dengan ubat untukmu." Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa penyakit itu, kemudian penyakit itu datang kembali. Lalu datanglah pula iblis laknatullah yang menyerupai ulamak dengan berkata: "Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu mati di dalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?" Berkata orang yang sedang dalam Sakaratul Maut: "Aku tidak tahu."

Berkata ulamak iblis laknatullah: "Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulamak yang tinggi dan hebat, baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah hendaklah kamu patuh kepada kami."

Ketika itu orang yang dalam Sakaratul Maut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh iblis laknatullah bagi tujuan mengacau orang yang sedang dalam Sakaratul Maut). Kemudian orang yang sedang dalam Sakaratul Maut itu bertanya kepada ulamak palsu: "Bagaimanakah Zat Allah?" Iblis laknatullah merasa gembira apabila jeratnya mengena. Lalu berkata ulamak palsu: "Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu."

Apabila tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam Sakaratul Maut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi. Berkata iblis laknatullah: "Itulah dia Zat Allah yang patut kita sembah." Berkata orang yang dalam Sakaratul Maut: "Wahai guruku, bukankah ini benda yang benar-benar besar, tetapi benda ini mempunyai jihat enam, iaitu benda besar ini ada di kirinya dan kanannya, mempunyai atas dan bawahnya, mempunyai depan dan belakangnya. Sedangkan Zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia daripada sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain pula keadaannya daripada yang diketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda yang besar ini."

Dalam keraguan itu maka Malaikat Izrail pun datang dan terus mencabut nyawanya, maka matilah orang itu di dalam keadaan dikatakan kafir dan kekal di dalam neraka dan terhapuslah segala amalan baik selama hidupnya di dunia ini. 

Rombongan 7 - Rombongan iblis laknatullah yang ketujuh ini terdiri dari 72 barisan sebab menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati iktikad Muhammad SAW bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 puak (barisan). Satu puak sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi masuk ke neraka kerana sesat.

Ketahuilah bahawa iblis laknatullah itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlainan dalam waktu manusia Sakaratul Maut. Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meninggal dunia akan talkin Laa ilaaha illallah untuk menyelamatkan dirinya daripada gangguan iblis laknatullah dan syaitan laknatullah yang akan berusaha bersungguh-sungguh mengacau orang yang sedang dalam Sakaratul Maut. Bersesuaian dengan sebuah hadith yang bermaksud: "Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir mati itu: Laa ilaaha illallah." 

Wallahu'alam.

Read More

ELAK AMAL ADAT YANG SYIRIK

Elak Amal Adat Yang Syirik

Assalamu'alaikum,

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Ada beberapa adat Melayu yang menjadi kemusykilan. Adat-adat tersebut masih diamalkan di sesetengah tempat. Antaranya:

1. Seseorang (suami) perlu mencabut paku yang telah dipakunya di mana-mana tempat untuk menyenangkan isterinya untuk bersalin.

2. Jangan belitkan kain tuala di leher, nanti anak yang keluar akan terbelit tali pusat di lehernya. Adakah amalan ini menurut Islam?

Jawapan: Cuba kita renung dan hayati makna ayat al-Kursi berikut: Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya (mentadbirkan sekelian makhluk-Nya). Yang tidak pernah berasa mengantuk apa lagi tidur. Yang Memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisi-Nya melainkan Dengan izin-Nya (sahaja).

Yang Maha Mengetahui apa yang berada di hadapan mereka dan apa yang berada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatupun daripada (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah Kehendaki. Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara kedua-duanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya). (Al-Baqarah: 255)

Subhanallah, betapa agung konsep keesaan Allah swt yang digambarkan oleh ayat tersebut. Allah dengan jelas memberitahu kita bahawasanya segala kuasa itu adalah milik mutlakNya semata-mata bukan sahaja di bumi bahkan di langit!

Jadi, apa ukuran yang kita pakai sebagai orang-orang yang benar-benar beriman apabila kita meletakkan sejumlah kuasa pengakibat kepada paku dan tuala?

Adakah mempercayai sial pembawa padah dan petanda atau alamat buruk serasi dengan ajaran Islam terutamanya apabila kita menyentuh bab tauhid dan akidah Islam yang suci dan tulen? Atau dari mana asal kepercayaan-kepercayaan ini sebenarnya?

Sebenarnya ia berpunca daripada kepercayaan silam orang-orang Melayu pada zaman sebelum Islam. Ketika itu ideologi paganisme yang menisbahkan kuasa kepada setiap benda yang wujud di muka bumi ini lalu memuja segalanya. Dipanggil semangat itu, dan semangat ini.

Namun, saki-baki daki syirik kepercayaan lalu masih berakar umbi di jiwa generasi pewaris generasi yang telah bertukar kepada mempercayai ajaran agama Islam sejak kurun ke-10 lagi yang telah mula bertapak di Negeri Terengganu berdasarkan artifak sejarah Tugu Peringatan Batu (Batu Bersurat) yang ditemui di Kuala Berang, Terengganu.

Walaupun 10 kurun telah berlalu, dan kurun ke-21 telah menjelma kini, ramai yang masih kabur untuk membezakan antara unsur syirik ideologi paganisme silam dengan dasar keesaan Allah swt yang menjadi asas berimannya seseorang yang bergelar Muslim.

Perlu diingat bahawa syirik yang bermaksud 'memberi hak perkongsian terhadap sesuatu contohnya kuasa di antara Allah dan sesuatu benda' ini adalah dosa besar nombor satu dalam senarai 70 dosa-dosa besar.

Allah swt dengan tegas menyatakan pendirianNya mengenai syirik ini bahawa ia adalah satu dosa besar yang sangat berat kesalahannya dalam surah al-Nisa', ayat 48 yang bermaksud: Sesungguhnya Allah tidak akan Mengampunkan dosa syirik mempersekutukan-Nya (dengan sesuatu apa jua sekalipun), dan akan mengampunkan dosa lain selain daripada dosa itu (syirik) bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya. Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya dia telah melakukan dosa yang amat besar (berat).

Dalam ayat lain, Allah tegaskan perbuatan itu adalah satu kesesatan yang sangat menjauhkan seseorang daripada Allah dalam ayat al-Nisa' 116 yang bermaksud: Sesungguhnya Allah tidak akan Mengampunkan dosa syirik orang yang mempersekutukanNya dengan sesuatu (dengan sesuatu apa jua sekalipun), dan akan mengampunkan dosa lain selain daripada dosa itu (syirik) bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya; Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang amat menjauhkannya (daripada Allah).

Langit mana kita sanggup junjung, bumi mana kita sanggup bertongkat apabila Allah telah menganggap kita terkeluar senarai daripada keampunan dan rahmat-Nya? Khazanah sunnah juga membawa hadis-hadis yang senada dengan ayat-ayat al-Quran yang telah kita baca tadi.

Hadis paling sahih daripada Sahih al-Bukhari menegaskan bahawa: Dari Abu Hurairah r.a. yang telah mendengar baginda saw bersabda: "Tiada petanda atau alamat buruk atau sial pembawa padah (dalam Islam). Sebaik-baiknya ialah kata-kata yang baik (senang didengari) diperdengarkan kepada kamu." (Sumber: Sahih al-Bukhari, juzuk 5, halaman 2171, bilangan hadis: 5422).

Hadis yang sama juga terdapat dalam Sahih Muslim, Sahih Ibnu Hibban, Sunan al-Bayhaqi al-Kubra, Musnad Imam Ahmadbin Hanbal, Musnad al-Tayalisi, dan Musnad Abu Ya'la menggambarkan betapa besar perkara ini di sisi Islam.

Jangan sekali-kali memandang remeh dan membiarkan ia berterusan dalam kehidupan kerana Imam Ahmad bin Hanbal ada meriwayatkan satu lagi hadis yang lebih jelas mengenai perkara ini yang bermaksud: Dari Abdullah bin 'Amru berkata: Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yang membenarkan petanda atau alamat buruk daripada sesuatu sehingga menjejaskan hajatnya untuk berbuat sesuatu sesungguhnya dia telah melakukan syirik.

Para sahabat bertanya: Maka apakah kaffarahnya (penebus kesalahan itu?) Rasulullah saw bersabda: Hendaklah kamu berkata: Allahumma La Khaira Illa Khayruk, Wa La Tiyara Illa Tiyaruk, Wa La Ilaha Ghayruk yang bermaksud: "Ya Allah, tiada kebaikan selain daripada kebaikan milik-Mu, tiada alamat atau petanda selain daripada alamat atau petanda dari-Mu, dan tiada Tuhan selain-Mu". (Sumber: Musnad Imam Ahmad bin Hanbal, juzuk 2, halaman 220, bilangan hadis: 7045).

Sebaik-baiknya kita kembali kepada ajaran Islam yang sebenar seperti yang diajar oleh Nabi Muhammad saw seperti membaca: Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi shay'un fil ardhi wa la fissama' wa huwassami'ul alim yang bermaksud: "Dengan nama Allah yang dengan nama-Nya tiada sesuatu di bumi dan di langit akan (dapat) memudhratkan (sesuatu yang lain) sedang Dia (Allah) Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui".

Menurut baginda, sesiapa yang membacanya tiga kali pada waktu pagi maka tiada apa yang boleh memudaratkannya sehingga waktu petang; begitu jugalah apabila ia dibaca tiga kali pada waktu petang, maka tiada apa yang boleh memudaratkannya sehingga waktu pagi. (Sumber: Sunan Abu Daud, juzuk 3, halaman 132, bilangan hadis: 5088)

Selain amalan pantang dalam bersalin ini ramai juga lagi orang2 kita Melayu Islam percaya tentang hari baik dan hari tak baik contohnya nak mulakan sesuatu pekerjaan (seperti nak buat rumah, nak pergi berubat) tak elok pada hari selasa atau hari sabtu. Kemudian nak pagar rumah kena gunakan garam, bawang dan sebagainya.. Sebenarnya nak pagar rumah Nabi Muhammad saw dah suruh bacakan surah al-Baqarah, ayat kursi dan nak tidur malam baca 3 Qul, tiup ke tangan dan sapu ke seluruh badan yg tercapai dek tangan..

Read More

ALAM JINN part III

Alam Jin 3Assalamu'alaikum.

Bismillahirrahmanirrahim.

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad, serta keluarga dan para sahabat yang mulia. Kita hendaklah melindungi diri kita daripada gangguan mereka dan godaan mereka.. Bagaimana caranya? 

Pertama: Berwudhuk.

Saya berpesan kepada diriku sendiri dan anda sekalian, selalulah berada dalam keadaan berwudhuk baik dalam keadaan solat mahupun di luar solat. Wudhuk adalah salah satu tanda org beriman. Syaitan tidak akan mendekati seseorang selama dia berwudhuk, selama itu juga dia tidak akan marah.. InsyaAllah.

Pada suatu hari, ada seorang lelaki yg marah hampir dgn Rasulullah saw, maka baginda bersabda: "Kemarahan berasal daripada syaitan, dan syaitan dicipta dpd api, dan api hanya boleh dipadamkan dengan air. Jika seorang daripada kamu sedang marah maka hendaklah berwudhuk". (hadis Riwayat Abu Daud, dan Ahmad).

jika seorang daripada kamu marah, maka berwudhuklah utk menyejukkan badan. Jika marah dalam keadaan berdiri duduklah, lalu mohonlah pertolongan daripada Allah.

Kedua: Membaca Bismillah.

Bacalah bismillah seamasa berwudhuk, masuk rumah, keluar rumah, makan dan apa sahaja pekerjaan yg diredhai Alah. Jika anda membaca bismillah sebelum memulakan satu pekerjaan InsyaAllah syaitan tidak akan mendekatimu selamanya. dalam satu hadis dikatakan; "Jika seseorang hendak memasuki rumahnya dan menyebut nama Allah adn ketika makan maka syaitan akan berkata kepada semua syaitan yg lain: "Tidak ada tempat tinggal bagi kamu dan tidak ada makanan". Jika dia masuk dgn tidak menyebut nama Allah maka syaitan akan berkata; "Kamu menemui tempat tinggal dan makanan". (Hadis Riwayat Muslim).

Ketiga: Memohon perlindungan daripada Allah swt.

Mintalah pertolongan daripada syaitan yang terkutuk. Dalam satu riwayat dikatakan bahawa ada dua org lelaki yg saling mencela hampir dgn Rasulullah saw, hingg wajah seorang adripada keduanya merah padam dan urat lehernya tegang. Rasulullah bersabda; "Sesungguhnya aku mengetahui satu kalimah jika diucapkan tentulah akan hilang kemarahan, iaitu jika dia membaca : اعوذ بالله من الشيطان الرجيم "A'uzubillahiminasysyaitanirrajim (aku berlindung kpd Allah dp syaitan yg terkutuk". (H.R. Bukhari). Kemudian kata2 Rasulullah itu disampaikan kpd org yg sedang marah itu. Dia membacanya lalu redalah kemarahannya. setelah reda dia berkata ttg dirinya yg sedang marah tadi "Sungguh aku telah gila tadi". Kemarahan atau emosi tidak terkawal dpt membutakan akal dan hati.

4. Membaca Ayat Kursi.

Ayat Kursi ialah ayat yg agong. Hafallah ayat ini. Mintalah seluruh ahli keluarga anda menghafalnya dan sentiasa membacanya. Bacalah ketika hendak tidur, ketika pagi selepas solat subuh dan selepas solat fardhu yg lainnya. Sesungguhnya ayat ini merupakan perlindungan daripada syaitan yg ada dalam dirinya dan juga syaitan yg lainnya, dgn izin Allah. Rumah yg dibaca ayat ini tidak akan dihampiri syaitan.

5. Membaca surah al-Falaq dan an-Nas.

Dlm hadis Uqbah bin Amir dikatakan bahawa Rasulullah saw menyuruhnya utk membaca dua surah ini setiap selesai solat.

Abu Sa'id berkata; "Sebelunya Rasulullah saw biasa membaca ruqyah utk al-Hassan dan al-Hussin namun ketika Allah menurunkan ayat2 ini Rasulullah saw meninggalkan ruqyah dan membaca kedua2 surah ini". (H.R At-Tirmizi)

Surah ini adalah bacaan terbaik utk anak2 kecil dibacakan di dalam rumah ketika hendak tidur dan ketika bangun tidur.

6. Membaca:

بسم الله الذي لايضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم

Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syaiun filArdhi wa la Fissama'i wa huwassami'ul 'alim 

Dengan nama Allah yang tidaklah memudharatkan bersama NamaNya segala sesuatu yang ada di bumi dan langit , Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Hendaklah anda membacanya sebanyak 3 kali pada waktu pagi dan 3 kali pada waktu petang.

SabdaRasulullah saw: Barangsiapa membacanya sebanyak tiga kali ketika pagi dan petang hari, maka tidak ada sesuatu pun yang membahayakan dirinya.” (HR. Abu Dawud, At-Tirmidzi , Ibnu Majah dan Ahmad).

7. Membaca: 

"A'uzubikalimaatillahit taammaati min syarrima kholak"

"Aku berlindung dengan kalimah Allah yang serba sempurna daripada keburukan makhluk"

Org yg membaca ayat ini tidak akan dihampiri keburukan.

Perawi hadis berkata: "Aku mendgr Rasulullah saw bersabda; "Sesipa yg membaca bacaan di atas sebanyak 3 kali pada satu malam, dia tidak akan ditimpa keburukan pd malam itu". Pada satu malam perawi hadis ini disengat kala jengking. Kemudian org bertanya kepadanya; "Mana hadis yg diriwatkan oleh kamu kpd kami dahulu, sdg kamu skrg ditimpa keburukan (disengat kala jengking)?" Dia menjawab: "Demi Zat yg Yg tida ada Tuhan yg disembah melainkan Dia, aku lupa membacanya".

8. Membaca Tahlil (La Ilahaillallah) 

Membaca tahlil 100 kali termasuk usaha memohon perlindungan daripada Allah dripada menimpa keburukan. Ini disebut dalam dalam kitab Badal al-Fawa'id oleh Ibnul Qayyim.

Dalam satu hadis disebutkan bhw Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yg membaca: La Ilahaillallahu wahdahu la syarika lah lahul mulku walahul hamdu yuhyi wa yumitu wahuwa 'ala kulli syayin qadir. (Tiada tuhan yg wajib disembah selain Allah, Dialah tuhan satu2nya, dan tiada sekutu bagiNya. BagiNya kerajaan kerajaan dan bagiNya segala puji. Dia Yg menghidupkan dan Yang mematikan dan Dia Maha Kuasa atas sgl sesuatu).

Bacalah 100 kali dalam sehari. Akan dicatat pahala 100 kebaikan dan dihapus daripada 100 keburukan. Dan baginya pahala setanding memerdekakan 10 hamba dp anak cucu Nabi Ismail. Bacaan ini juga menjadi pelindung daripada syaitan pd hari itu hingga ke malamnya dan tidak ada pada hari kiamat org yg lebih baik amalnya spt amalnya atau lebih dp amalnya. (H.R. Bukhari)

Sebenarnya tidak lamapun masa utk membaca ayat2 ini, namun tidak ramai yg mahu meluangkan masanya utk membacanya. Kebanyakan masa kita, kita habiskan utk perkara2 lain yg kadg2 tidak berguna pun kpd kita. Kita lebih suka bergurau senda, bersembang, menonton TV dan kdg2 ke sana ke mari tanpa tujuan, bahkan ada yg mengumpat, mengadu domba memfitnah, memberi kesaksian palsu, memacing permusuhan dsbnya.

9. Selalu mengingati Allah (Zikrullah).

Jadikan bibir anda sentiasa basah menyebut nama Allah, bibir anda bergerah mensucikan Allah (Suhanallah), memuji Allah (Alhamdulillah), memohon perkenan Allah (InsyaAllah) dan pelbagai macam sebutan zikrullah yg lain2. Jgnlah lalai dp mengingatiNya:"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (190) (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab Neraka. (Ail-Imran [3] : 190 & 191) .

Rasulullah saw bersabda: "Allah swt mengatakan; "AKU akan selalu bersama hambaKu selagi dia mengingatiKU dan kedua bibirnya bergerak menyebut namaKU.(Hadis hasan riwayat at-Tirmizi). Dan disebut bahawa Abdullah bin Busr mendatangi Rasulullah saw dan berkata; "Wahai Rasulullah, sesungguhnya syari'at Islam terasa banyak olehku, Maka beritahulah aku ttg suatu amalan yg menjdkan syari'at Islam itu mudah kepadaku melaksanakannya". Rasulullah saw bersabda; "Selalulah basahi lidahmu dgn menyebut nama Allah".(H.R. At-Tirmizi).

10. Membaca surah Al-Baqarah di dalam rumah.

Jika surah al-Baqarah dibaca di dalam rumah, rumah itu tidak didekati syaitan sebagaimana diriwayatkan oleh satu hadis riwayat Muslim.

Dengan adanya panduan ini tidak perlulah lagi kita mencari bomoh utk menghalau syaitan daripada diri kita. Allah swt melalui lidah dan perbuatan Rasulullah telah memberi kita petunjuk supaya kita amalkan.

Marilah kita memohon kepada Allah mudah2an kita sentiasa mendapat penjagaanNYa dan perlindunganNya daripada kejahatan makhkluk jin dan syaitan dan juga manusia yg dengki.

Sekian, Allah jua Yang Lebih Mengetahui.
Read More

ALAM JINN part II

Alam Jin 2Assalamu'alaikum.

Bismillahirrahmanirrahim.

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad, serta keluarga dan para sahabat yang mulia.

Siapakah yang membawa khabar kepada jin bahawa Rasulullah saw sedang membaca Al-Quran di lembah Nakhlah yg terletak antara Mekah dan Ta'if itu?. N3 ini adalah sambungan dpd N3 sebelum ni..

Ibnu Abbas ra berkata: Sesungguhnya jin tidak dapat lagi mencuri2 berita dari langit seperti dahulu. Jika sebelum Rasulullah saw menjadi Rasul dan wahyu diturunkan, jin ini dapat melakukan perkara itu. Caranya ialah seorang jin akan menaiki kepala jin yg kedua, lalu jin yg ketiga akan menaiki kepala jin kedua dan begitu seterusnya hingga membentuk seperti untaian tasbih atau tangga menjulang ke langit. Jin yg berada paling atas akan mendengar wahyu dari langit dan menyampaikan berita tersebut kpd yg di bawahnya dan begitulah seterusnya hingga berita tersebut sampai ke bumi.

Sesampainya di bumi, para tukang sihir dan bomoh mengambil sebahagian daripada berita dari langit itu, lalu mereka tambah dgn kebohongan. Ketika Al-Quran telah diturunkan, Allah bermaksud untuk melindungi wahyu itu agar tetap murni dan bebas daripada segala bentuk campuran yg bukan wahyu. Untuk itu Allah swt mengutus bintang2 utk melontar jin. Bintang2 melontar dari sgl arah. Ketika itu pemimpin mereka berkata : "Pergilah kamu ke pelbagai penjuru bumi, darat dan lautan, kerana di bumi ini akan berlaku sesuatu yg yg kita tidak ketahui apa hakikat sebenarnya kejadian itu". Lalu golongan jin inipun bertebaranlah ke seluruh pelosok bumi utk mencari apa gerangan yg berlaku. Daripada golongan jin ini kelompok jin Nashibin (yg berada di Yaman)lah yg berjaya menemukan rahsia itu. Mereka menemukan Rasulullah saw sedang membaca Al-Quran di lembah Nakhlah. Mereka yakin bahawa inilah rahsia yg dimaksudkan oleh ketua mereka.

Selepas Rasulullah saw selesai mendirikan solat, mereka (kaum jin) pun bersurai. Setelah sampai kepada kaum mereka di Yaman mereka mengajak kaumnya mengucapkan kalimah La Ilaha illallah sebagaimana firman Allah:

"Dan (ingatkanlah peristiwa) semasa Kami menghalakan satu rombongan jin datang kepadamu (wahai Muhammad) untuk mendengar Al-Quran; setelah mereka menghadiri bacaannya, berkatalah (setengahnya kepada yang lain): Diamlah kamu dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya! Kemudian setelah selesai bacaan itu, kembalilah mereka kepada kaumnya (menyiarkan ajaran Al-Quran itu dengan) memberi peringatan dan amaran. (29) Mereka berkata: Wahai kaum kami! Sesungguhnya kami telah mendengar Kitab (Al-Quran) yang diturunkan (oleh Allah) sesudah Nabi Musa, yang menegaskan kebenaran Kitab-kitab Suci yang terdahulu daripadanya, lagi memandu kepada kebenaran (tauhid) dan ke jalan yang lurus (agama Islam) (30) Wahai kaum kami! Sahutlah (seruan) Rasul (Nabi Muhammad) yang mengajak ke jalan Allah, serta berimanlah kamu kepadanya, supaya Allah mengampunkan sebahagian dari dosa-dosa kamu dan menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (31) Dan sesiapa tidak menyahut (seruan) Rasul yang mengajaknya ke jalan Allah, maka dia tidak akan dapat melepaskan diri (dari balasan azab walau ke mana sahaja dia melarikan diri) di bumi dan dia tidak akan beroleh sesiapapun yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung yang membelanya; mereka (yang demikian sifatnya) adalah dalam kesesatan yang nyata". (Al-Ahqaf [46] : 29 - 32).

Selepas itu Rasulullah saw kembali ke Mekah dengan semangat yg tinggi, jiwanya dipenuhi dgn semangat tauhid yg tinggi krn Allah mendatangkan satu lagi kaum untuk menerima dakwahnya.

Pertemuan kedua Rasulullah saw dgn jin.

Suatu hari Rasulullah saw keluar pada waktu tengah malam dari rumah menuju ke Gua Hira'. Ketika itu baginda bertemu dgn sekumpulan jin lalu baginda mengucapkan salam dan mengajak mereka memeluk Islam. Baginda mendengar suara kaum jin yg riuh rendah memenuhi lembah tempat mereka tinggal. Abu Zar bertanya kepada baginda : "Suara apakah ini ya Rasulullah?" Baginda menjawab, "Itu adalah suara jin yg sdg bertengkar antara satu sama lain lalu aku mendamaikan mereka".

Mereka juga berselisih faham dan bertengkar seperti manusia. Mereka hidup bertetangga dan mempunyai keluarga dan juga mempunyai hubungan kekeluargaan antara mereka. Sepertimana manusia, sebahagian dpd mereka juga berbuat zalim, ada yg baik ada yg lebih baik, ada yg pemurah ada yg bakhil ada yg jujur ada yg suka berbohong.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa pada suatu hari, Rasulullah saw ketika mendirikan solat membaca, "Aku berlindung kepada Alah darimu, dan aku mengutukmu dengan kutukan Allah". (H.R. Muslim). Setelah membaca bacaan itu, baginda undur beberapa langkah ke belakang hingga mendekati saf pertama. Setelah salam, kami bertanya: "Wahai Rasulullah, kami mendengar engkau membaca sesuatu". Baginda bersabda, "Benarkah kamu mendengarku". Kami menjawab, "Benar". Baginda bersabda, "Demi Zat Yang jiwaku berada dalam genggamanNya, seanainya Nabi sulaiman tidak pernah berdoa memohon kepada Allah, tentulah aku telah menangkap dan mengikat jin itu utk dijadikan bahan mainan kanak2 Madinah". (Ibid).

Doa yg diucapkan oleh Nabi Sulaiman :"Katanya: Wahai Tuhanku! Ampunkanlah kesilapanku dan kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan (yang tidak ada taranya dan) yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku; sesungguhnya Engkaulah yang sentiasa Melimpah kurniaNya". (Shad [38] - 35).

Sebahagian daripada nikmat2 yg Allah kurniakan kpd Nabi Sulaiman ialah menjadikan jin2 itu tunduk di bawah kekuasaan Nabi Sulaiman.

Sesetengah manusia tidak percaya kewujudan jin, sebab kata mereka, dengan pengetahuan ilmu fizik, mereka tidak dapat menyentuh dengan deria rasa. Namun berdasarkan ayat2 Al-Quran yg banyak menyentuh ttg jin ini, umat Islam yg tak mahu mempercayainya adalah dikira telah kufur, krn sebagai org Islam dan beriman, mereka wajib beriman dgn Al-Quran dan perkara2 ghaib yg diterangkan di dalamnya.

Jin bukan sahaja ada, malah mereka bergaul dgn manusia juga. Mereka juga ada yg mukmin ada yg kufur, sama seperti manusia : "Dan bahawa sesungguhnya (dengan datangnya Al-Quran, nyatalah) ada di antara kita golongan yang beragama Islam dan ada pula golongan yang (kufur derhaka dengan) menyeleweng dari jalan yang benar; maka sesiapa yang menurut Islam (dengan beriman dan taat), maka merekalah golongan yang bersungguh-sungguh mencari dan menurut jalan yang benar. (14) Adapun orang-orang yang menyeleweng dari jalan yang benar, maka mereka menjadi bahan bakaran bagi Neraka Jahanam". (Al-Jinn [72] : 14-15).

Jin yg muslim terbahagi kpd tiga tingkatan: yang pertengahan, yg menzalimi dirinya dan yg bersegera mengerjakan kebaikan; sama seperti manusia.

Sesetengah org berpendapat ada Rasul diutus utk jin daripada kalangan jin juga, tetapi sebenarnya ialah Allah tidak pernah mengutus Rasul dp kalangan jin. Allah hanya mengutus manusia sebagai Rasul utk kalangan manusia dan jin : "Mereka berkata: Wahai kaum kami! Sesungguhnya kami telah mendengar Kitab (Al-Quran) yang diturunkan (oleh Allah) sesudah Nabi Musa, yang menegaskan kebenaran Kitab-kitab Suci yang terdahulu daripadanya, lagi memandu kepada kebenaran (tauhid) dan ke jalan yang lurus (agama Islam)" (Al-Ahqaf [46 ] - 30).

Mereka mengikuti para Nabi yg diutus oleh Allah kepada manusia seperti Nabi Musa, Nabi Isa dan Nabi Muhammad saw. Mereka hanya mendengar Al-Quran kmd sebahagian dpd mereka beriman lalu kembali kpd kaum mereka dan mengajak mereka kpd Islam.

Sebahagian daripada mereka juga masuk syurga, merasakan kenikmatan2, minum dpd sungai2, duduk di atas katil2 syurga dan tinggal di dalam istana yg ada di syurga : "(Bidadari-bidadari itu) tidak pernah disentuh sebelum mereka oleh manusia dan tidak juga oleh jin". (Ar-Rahman [55] - 74).

Jin boleh menjelma menjadi kucing, anjing, ular dan makhluk2 hidup yang lain kerana Allah telah memberi kemampuan kpd mereka utk berbuat spt itu. Ketika perang Badar, syaitan menjelma menjadi seorang lelaki tua daripada penduduk Nejed, janggutnya panjang dan memakai serban. Dia datang menemui kaum kafir Quraisy dan berkata kpd mereka spt yg tertera dlm al-Quran : "Dan (ingatlah) ketika Syaitan memperhiaskan kepada mereka perbuatan mereka (yang salah itu, untuk dipandang elok dan diteruskan), serta menghasut mereka dengan berkata: Pada hari ini tidak ada sesiapa pun dari umat manusia yang dapat mengalahkan kamu dan sesungguhnya aku adalah pelindung dan penolong kamu. Maka apabila kedua-dua puak (angkatan tentera Islam dan kafir musyrik) masing-masing kelihatan (berhadapan), Syaitan itu berundur ke belakang sambil berkata: Aku berlepas diri dari kamu, kerana aku dapat melihat apa yang kamu tidak dapat melihatnya; sesungguhnya aku takut kepada Allah dan Allah sangat berat azab seksaNya". (Al-Anfal [ 8 ] - 48).

Yang menjadi makanan mereka ialah tulang dan kotoran haiwan. Kedua benda2 ini tidak boleh kita jadikan alat utk bersuci.

Adakah syaitan itu termasuk golongan jin?

Syaitan memang termasuk dalam golongan jin sebagaimana Allah berfirman : "Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: Sujudlah kamu kepada Adam; lalu mereka sujud melainkan iblis; dia adalah berasal daripada golongan jin, lalu dia menderhaka terhadap perintah Tuhannya. Oleh itu, patutkah kamu hendak menjadikan iblis dan keturunannya sebagai sahabat-sahabat karib yang menjadi pemimpin selain daripadaku? Sedang mereka itu ialah musuh bagi kamu. Amatlah buruknya bagi orang-orang yang zalim: Pengganti yang mereka pilih itu". (Al-Kahfi [18] - 50).

Allah juga berfirman: "Dan Dia telah menciptakan jin daripada lidah api yang menjulang-julang". (Ar-Rahman [55] - 15).

Adalah tidak penting utk mengetahui keturunan syaitan ini.. Yang penting ialah TIGA perkara ini: Pertama, mengapa Allah ciptakan mereka? Kedua, apa yg mereka lakukan terhadap kita? dan ketiga, bagaimana kita berlindung daripada godaan dan gangguan mereka.

Perkara yg ketiga ini semua sudah mengetahuinya iaitu sikap yg mesti kita ambil berdepan dgn syaitan. Kita MESTI menjadikan mereka MUSUH kita : "Wahai umat manusia, sesungguhnya janji Allah (membalas amal kamu) adalah benar; maka janganlah kamu diperdayakan oleh kemewahan hidup di dunia dan janganlah Syaitan yang menjadi sebesar-besar penipu itu berpeluang menyebabkan kamu terpedaya dengan (kemurahan) Allah (lalu kamu lalai dan menderhaka), Sesungguhnya Syaitan adalah musuh bagi kamu, maka jadikanlah dia musuh (yang mesti dijauhi tipu dayanya); sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi dari penduduk Neraka. (6) ". (Fatir [35] : 5 & 6). 

Kita hendaklah melindungi diri kita daripada gangguan mereka dan godaan mereka.. Bagaimana carnya? akan dicatat dalam yg akan menyusul. InsyaAllah

Read More

ALAM JIN part I

Alam Jin


Assalamu'alaikum.

Bismillahirrahmanirrahim.

Segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad, serta keluarga dan para sahabat yang mulia.

"Jin" disebut di dalam al-Quran banyak kali. Antaranya ialah :

"Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan Al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan yang sebanding dengannya, walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri. (Al-Isra' [17] : 88)

"Wahai sekalian jin dan manusia! Kalau kamu dapat menembus keluar dari kawasan-kawasan langit dan bumi (untuk melarikan diri dari kekuasaan dan balasan Kami), maka cubalah kamu menembus keluar. Kamu tidak akan menembus keluar melainkan dengan satu kekuasaan (yang mengatasi kekuasaan Kami; masakan dapat)!" (Ar-Rahman [55] : 33)

Dan Dia telah menciptakan jin dari lidah api yang menjulang-julang. (Ar-Rahman [55] :15)

Allah swt menyebutkan bahawa Rasulullah saw bukan hanya diutus untuk manusia melainkan juga kepada jin seperti dalam firmanNya:

"Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam". (Al-Anbiya' [21] :107)

Kata sekalian alam itu mencakupi manusia dan jin.

Diriwayatkan bahawa Rasulullah saw pernah dua kali bertemu dengan jin dan berdialog dengan mereka.

Kisah pertemuan pertama:

Pada suatu hari, sebelum hijrah Rasulullah saw keluar dari kota Mekah kerana orang2 kafir quraisy tidak mahu menerima dakwah baginda, malah mengganggu dan menyakitinya. Baginda menuju kota Ta'if dengan harapan penduduknya lebih baik keadaannya berbanding dgn penduduk Mekah.

Baginda naik ke atas gunung yg memisahkan Mekah dgn Ta'if. Tak seorang pun yg menemani baginda selain Allah, dan tidak ada seorangpun yg menghiburnya melainkan DIA. Baginda pergi tidak membawa bekalan selain keyakinan dan zikir kpd Allah. Tidak ada kuda atau unta yg menjadi tunggangan baginda. Sandaran yg dibawanya hanyalah daya dan kekuatan daripada Allah.

Waktu itu Rasulullah saw ditimpa rasa letih, lapar dan haus yg bersangatan, padahal seandai nya baginda menginginkan gunung2 yg ada di bumi ini menjadi emas dan perak untuknya, tentulah keinginan itu tercapai. Dan setelah berjalan cukup jauh, amat meletihkan, tidak pula membawa apa2 bekal akhirnya baginda sampai ke tempat yg dituju.

Sampai di Ta'if baginda tidak dapat berehat, makan dan minum krn tidak ada seorang pun yg menjemput baginda, dan tidak ada seorangpun yg mahu mengajaknya singgah. Baginda langsung menuju tempat berkumpul penduduk Ta'if dan memberikan salam, akan tetapi tidak ada siapapun yg menjawab salam baginda kerana mereka adalah org2 jahiliyah yg menyembah berhala.

Kalimah La Ilaha Illallah tidak tembus ke dalam kepala mereka sewaktu baginda berkata kpd mereka: "Sesungguhnya aku adalah utusan Allah kepada kamu. Padaku ada siksa yg pedih. Justeru katakanlah La Ilaha Illallah tentu kamu akan selamat". (Hadis riwat Ahmad). Mereka lebih suka berhala daripada Tuhan yang sebenarnya. Sebab itulah mereka mereka membalas seruan itu dgn penghinaan, cercaan dan cemuhan. Mereka melontarkan kata2 yg amat pedih dan menyakitkan. Semua itu menambahkan lagi kepedihan Rasulullah saw di samping rasa lapar, letih yg sudah ditanggungnya itu.

Malah salah seorang daripada mereka yg berkumpul itu berkata: "Tidakkah Allah menemui seseorang yg layak selain kamu untuk dijadikan sebagai utusanNya?". Yang lain pula berkata : "Kalau benar engkau utusan Allah, aku curi penutup Kaabah."

Penolakan mereka ternyata tidak cukup dgn kata2 keji tersebut. Sewaktu Rasulullah saw bergerak balik ke kampungnya di Mekah, mereka menyuruh para hamba sahaya serta anak2 mereka melontar Rasulullah saw dengan batu. Kedua2 kaki baginda yg mulia itu berdarah2 terkena lontaran batu. Alangkah kejinya perbuatan mereka.

Adalah sangat mungkin tatkala itu Allah Yang Maha Kuasa dan Maha Perkasa melindungi RasulNya dengan mengutus para malaikatNYa. Jangankan untuk menghancurkan penduduk Ta'if, menghancurkan dunia sekalipun malaikat berkuasa menghancurkannya dengan izin Allah. Walau bagaimanapun Allah Maha Bijaksana. DIA mahu mendidik, melatih, menguji kesabaran dan ketabahan baginda, serta membalas ketabahannya dengan pahala yg berlipatganda, di samping menjadikan sikap baginda itu contoh kepada umat manusia.

Rasulullah saw sendiri memang tabah dan sabar menerimanya. Baginda tidak berdendam, malah mendoakan mereka kepada Allah. Ketika malaikat dtg ke gunung menawarkan bantuan kpd Rasulullah saw dgn mengatakan :"Izinkan aku utk menimpakan gunung Akhsyabin itu kepada mereka!". Rasulullah saw menjawab: "Jangan. sesungguhnya aku berharap mudah2an daripada anak keturunan mereka lahir org2 yg menyembah Allah dan tidak menyekutukanNya dgn sesuatupun". (Hadis Riwayat Bukhari)

Baginda pergi meninggalkan kota Ta'if. Pada sebelah malamnya baginda tiba di lembah Nakhlah yg terletak antara Mekah dan Ta'if. Di tengah kegelapan malam baginda ditemani Allah Zat Maha Hidup lagi Maha Esa, baginda berwudhuk lalu mendirikan solat dgn menguatkan bacaan Al-Quran. Baginda sengaja melakukan sedemikian utk menghilangkan rasa takut dan ngeri berada dlm keadaan yg mencengkam. Keajaiban berlaku pada malam itu. Allah mengutus sekumpulan jin Nashibin dari Yaman utk mendatangai Rasulullah saw di lembah itu bagi mendengar ayat2 Al-Quran yg sedang dibacakan. Pada malam itu lembah tersebut dipenuhi jin.

Rasulullah saw menguatkan bacaan berikut: "Dan kalaulah ada mana-mana Kitab Suci yang dengan sebabnya gunung-ganang terbongkar bergerak dari tempatnya atau dengan sebabnya bumi dipecah-belah mengeluarkan isi kandungannya atau dengan sebabnya orang-orang yang telah mati dapat menjawab kata-kata yang dihadapkan kepadanya, maka Al-Quran ialah Kitab Suci yang mengandungi mukjizat. (Tetapi lahirnya sesuatu mukjizat itu adalah menurut kehendak Allah), bahkan segala urusan tertentu bagi Allah. Maka tidakkah orang-orang yang beriman mengetahui bahawa kalaulah Allah menghendaki tentulah Dia memberi petunjuk kepada umat manusia seluruhnya, (lalu menjadikan mereka semuanya beriman) dan orang-orang yang kafir itu (dengan sebab kekufuran mereka) sentiasa ditimpa bala bencana (ke atas diri atau harta benda mereka); atau pun bala bencana itu turun menimpa tempat-tempat yang berhampiran dengan tempat tinggal mereka (lalu menjadikan mereka gempar kecemasan), sehinggalah datang janji Allah (hari kiamat dan azabnya); sesungguhnya Allah tidak memungkiri janjiNya". (Ar-Rad [13] - 31).

Sebahagian daripada adab yg berlaku pada alam jin adalah bahawa pemimpin mereka menyuruh kaumnya DIAM utk mendgr bacaan Al-Quran : "Dan (ingatkanlah peristiwa) semasa Kami menghalakan satu rombongan jin datang kepadamu (wahai Muhammad) untuk mendengar Al-Quran; setelah mereka menghadiri bacaannya, berkatalah (setengahnya kepada yang lain): Diamlah kamu dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya! Kemudian setelah selesai bacaan itu, kembalilah mereka kepada kaumnya (menyiarkan ajaran Al-Quran itu dengan) memberi peringatan dan amaran". (29).

Merekapun diam. Mereka saling tindih menindih kawannya sehingga berada dekat dgn Rasulullah saw sebagaimana firman Allah : "Dan bahawa sesungguhnya, ketika hamba Allah (Nabi Muhammad) berdiri mengerjakan ibadat kepadaNya, mereka hampir-hampir menindih satu sama lain mengerumuninya". (Al-Jinn [72] - 19).

Allah swt berfirman : "Katakanlah (wahai Muhammad): Telah diwahyukan kepadaku, bahawa sesungguhnya: Satu rombongan jin telah mendengar (Al-Quran yang aku bacakan), lalu mereka (menyampaikan hal itu kepada kaumnya dengan) berkata: Sesungguhnya kami telah mendengar Al-Quran (sebuah Kitab Suci) yang susunannya dan kandungannya sungguh menakjubkan!" (Al-Jinn [72] - 1).

Seorang ulama tafsir berkata : "Benar2 menakjubkan bahawa golongan jin pun menikmati dan meresapi ayat2 Al-Quran. Mereka dpt juga merasakan tingginya gaya bahasa Al-Quran, dan merekapun berusaha mendalami makna2 Al-Quran : "Sesungguhnya kami telah mendengar Al-Quran (sebuah Kitab Suci) yang susunannya dan kandungannya sungguh menakjubkan! (1) Kitab yang memberi panduan ke jalan yang betul, lalu kami beriman kepadanya, dan kami tidak sekali-kali akan mempersekutukan sesuatu makhluk dengan Tuhan kami. (2) Dan (ketahuilah wahai kaum kami!) Bahawa sesungguhnya: Tertinggilah kebesaran dan keagungan Tuhan kita daripada beristeri atau beranak. (3) Dan (dengan ajaran Al-Quran nyatalah) bahawa sesungguhnya: (Ketua) yang kurang akal pertimbangannya dari kalangan kita telah mengatakan terhadap Allah kata-kata yang melampaui kebenaran; (4) Dan bahawa sesungguhnya (nyatalah kesalahan) kita menyangka bahawa manusia dan jin tidak sekali-kali akan berani mengatakan sesuatu yang dusta terhadap Allah. (Al-Jinn [72] : 1 - 5).

Mereka (kaum jin) juga menceritakan pengalaman dgn berita2 langit (wahyu Allah) : "Padahal sesungguhnya kami dahulu biasa menduduki tempat-tempat (perhentian) di langit untuk mendengar (percakapan penduduknya); maka sekarang sesiapa yang cuba mendengar, akan mendapati api yang menyala yang menunggu merejamnya". ( Al-Jinn [72] - 9).

Siapakah yang membawa khabar kepada jin bahawa Rasulullah saw sedang membaca Al-Quran di lembah Nakhlah yg terletak antara Mekah dan Ta'if itu? Tunggu selanjutnya insyaAllah.
Read More

NIKMAT-NIKMAT YANG DIKURNIAKAN ALLAH KEPADA BANI ISRAEL


Bismillahirrahmanirrahim 

Assalamu'alaikum. 

Marilah kita sama2 memuji dan memuja Allah SWT yang mencurahkan limpah kurniaNya yang begitu banyak, memberikan kenikmatan yang begitu banyak sehingga kita tak mampu menghitungnya. 

Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang2 yang istiqamah mengikuti Baginda. 

"Wahai Bani Israel! Kenangkanlah nikmat-nikmatKu yang Aku telah kurniakan kepada kamu, dan (ingatlah) bahawasanya Aku telah melebihkan (nenek moyang) kamu (yang taat dahulu) atas orang (yang ada pada zamannya). (al-Baqarah [2] : 47) 

Sekali lagi Allah memberi peringatan kepada kaum Bani Israel (yahudi) di Madinah akan nikmat2 yang dikurniakan kepada kaum mereka sebagaimana yang dihuraikan dalam ayat 40 dengan menyatakan keagungan sejarah mereka; kerana ramai para nabi dan rasul diutuskan daripada golongan mereka tidak berlaku di kalangan kaum2 lain. 

Di dalam al-Quran ada menyebutkan beberapa keistimewaan atau nikmat yang Allah kurniakan kepada Kaum bani Israel ini. 

Antara keistimewaan dan nikmat itu ialah: 

1. Mereka diselamatkan daripada kekejaman Firaun. 

2. Laut Merah terbelah dua hingga mereka dapat melarikan diri dan terselamat daripada Firaun dan tentera2nya. 

3. Orang yang mati dipanah petir Allah hidupkan semula. 

4. Allah menyelubungkan awan ke atas mereka daripada panas matahari semasa mereka hidup di padang pasir. 

5. Allah menurunkan kepada mereka MANNA iaitu sejenis manisan untuk mereka sebagai penganan. 

6. Allah menurunkan SALWA iaitu sejenis burung sebagai makanan. 

7. Allah ampunkan segala kesalahan mereka yakni menyembah patung lembu semasa nabi Musa as pergi bermunajat kepada Allah ke Bukit Tursina. 

8. Allah memberi keampunan ketika mereka memohon keampunan. 

9. Allah menurunkan kitab Taurat kepada nabi Musa sebagai penduan hidup. 

10. Allah memancarkan 12 mata air untuk minuman ketika mereka kehausan di padang pasir. 

Nikmat2 di atas dan juga kesalahan2 Bani Israel; Allah sebutkan dalam ayat2 di bawah : 

(al-Baqarah [2] ayat 49 hingga 60; yang bermaksud: 

"Dan (kenangkanlah) ketika Kami selamatkan kamu daripada Firaun dan orang-orangnya, yang sentiasa menyeksa kamu dengan seksa yang seburuk-buruknya; mereka menyembelih anak-anak lelaki kamu dan membiarkan hidup anak-anak perempuan kamu; sedang kejadian yang demikian itu mengandungi bala bencana dan cubaan yang besar daripada Tuhan kamu. (49) 

Dan (kenangkanlah) ketika kami belahkan laut (Merah) untuk kamu lalui (kerana melarikan diri daripada angkara Firaun), maka Kami selamatkan kamu dan Kami tenggelamkan Firaun bersama-sama tenteranya, sedang kamu semua menyaksikannya. (50) 

Dan (kenangkanlah) ketika kami berjanji kepada Nabi Musa (untuk memberi Taurat kepadanya sesudah dia bersiap selama) empat puluh malam. Kemudian, setelah dia pergi, kamu menyembah (patung) anak lembu dan kamu sebenarnya orang-orang yang zalim (terhadap diri sendiri). (51) 

Kemudian sesudah itu kami maafkan kesalahan kamu, supaya kamu bersyukur. (52) 

Dan (kenangkanlah) ketika Kami turunkan kepada Nabi Musa Kitab (Taurat) dan keterangan-keterangan (yang terkandung di dalamnya, yang membezakan antara yang benar dengan yang salah), supaya kamu mendapat petunjuk. (53) 

Dan (kenangkanlah) ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: Wahai kaumku! Sesungguhnya kamu telah menganiaya diri kamu sendiri dengan sebab kamu menyembah patung anak lembu itu, maka bertaubatlah kamu kepada Allah yang menjadikan kamu iaitu bunuhlah diri kamu. Yang demikian itu lebih baik bagi kamu di sisi Allah yang menjadikan kamu, supaya Allah menerima taubat kamu itu. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun (Penerima taubat), lagi Maha Mengasihani. (54) 

Dan (kenangkanlah) ketika kamu berkata: Wahai Musa! Kami tidak akan beriman kepadamu sehingga kami dapat melihat Allah dengan terang (dengan mata kepala kami). Maka kerana itu kamu disambar petir, sedang kamu semua melihatnya. (55) 

Kemudian Kami bangkitkan kamu sesudah kamu mati (atau pengsan dari sambaran petir itu), supaya kamu bersyukur. (56) 

Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu "Manna" dan "Salwa", (serta Kami berfirman): Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri. (57) 

Dan (kenangkanlah) ketika Kami berfirman: Masuklah kamu ke bandar ini, kemudian makanlah daripada benda-benda yang ada di dalamnya dengan sepuas-puasnya, apa sahaja yang kamu sukai dan masuklah kamu melalui pintunya dengan tunduk (merendah diri) dan (mintalah ampun dengan) berkata: Ya Allah ampunilah dosa kami; supaya Kami ampunkan kesalahan-kesalahan kamu dan Kami akan tambah pula pahala orang-orang yang berbuat baik. (58) 

Kemudian orang-orang yang zalim (penderhaka) itu mengubah perkataan (perintah Kami) yang dikatakan kepada mereka dengan melakukan sebaliknya; maka Kami turunkan ke atas orang-orang yang zalim itu bala bencana dari langit dengan sebab mereka sentiasa berlaku fasik (menderhaka). (59) 

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (dia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air; sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi". (60) 

Allah menyatakan kepada bangsa Yahudi, bahawa leluhur mereka daripada kaum Bani Israel pada zaman Nabi Musa as telah diselamatkan daripada kekejaman Firaun. 

Para mufssirin menyatakan bahawa firaun ialah gelaran raja-raja yang memerintah negeri Mesir zaman peurbakala. Firaun dalam ayat2 di atas ditujukan kpd raja Mesir yang mengaku dirinya Tuhan dan menyuruh rakyat menyembahnya. Menurut yang diberitakan bahawa Firaun yang ini hidup selama 400 tahun. 

Seperti yang ditulis dahulu Firaun menyiksa Bani Israel dan suatu hari bermimpi melihat api yang bernyala2 yang datangnya daripada negeri Baitulmaqdis dan membinasakan semua penduduk Mesir kecuali Bani Israel. Kisah ini membawa kepada kisah Nabi Musa yang dihanyutkan ibunya ke sungai dan akhirnya membesar di istana Firaun. Di atas tadi disenaraikan nikmat2 yang mereka terima. 

Disamping disebutkan nikmat2 Allah, Allah juga menyenaraikan sifat buruk mereka iaitu: 

1. Mereka selalu menyebut; (Sami'na wa'asaina) "kami sedia mendengar tetapi tetap menderhaka". 

2. Menyembah patung anak lembu sebagai Tuhan. 

3. Perkataan mereka: Wahai Musa! Kami tidak akan beriman kepadamu sehingga kami dapat melihat Allah dengan terang (dengan mata kepala kami). 

4. Mereka berlaku zalim dengan mengubah perkataan yang benar dengan perkataan yang lain dengan tujuan memperkecilkan Allah. 

5. Mereka berkata: "Wahai Musa, kami tidak sabar (sudah jemu) dengan makanan yang semacam sahaja; maka pohonkanlah kepada Tuhanmu untuk kami, supaya dikeluarkan bagi kami sebahagian dari apa yang tumbuh di bumi; daripada sayur-sayurannya dan mentimunnya dan bawang putihnya dan adas (kacang dalnya), serta bawang merahnya". 

6. Menyalahgunakan firman2 Allah dengan memalingkan makna yang sebenar kepada makna yang lain. 

7. Mereka berpaling daripada Taurat setelah pada aslanya mereka terima. 

8. Hati mereka keras seperti batu sekalipun mereka bersalah mereka tak akan mengaku. 

9. Mereka kufur dengan ayat2 Allah. 

10. Mereka membunuh para Nabi yang tidak berdosa. 

Begitulah antara nikmat2 yang Allah kurniakan kepada kaum bani Israel serta kelakuan buruk mereka seperti yang tertera dalam ayat2 daripada surah al-Baqarah.
Read More

ANUGERAH ALLAH YANG PALING BERNILAI

Bismillahirrahmaninrrahim.

Assalamu'alaikum.

Marilah kita sama2 memuji dan memuja Allah SWT yang mencurahkan limpah kurniaNya yang begitu banyak, memberikan kenikmatan yang begitu banyak sehingga kita tak mampu menghitungnya.

Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang2 yang istiqamah mengikuti Baginda.

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan (pada) pertukaran malam dan siang dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan daripada langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Dia biakkan padanya daripada berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran". (al-Baqarah [2] : 164)

Ayat di atas menyenaraikan 8 perkara yang perlu difikirkan oleh semua manusia tentang kekuasaan, kebijaksanaan dan keesaan Allah swt. Sebab-sebab nuzul ayat ini ialah; diceritakan bahawa ketika Nabi Muhammad saw mengatakan: وَإِلَـٰهُكُمۡ إِلَـٰهٌ۬ وَٲحِدٌ۬‌ۖ ("Tuhan kamu itu Tuhan yang Esa"), orang2 kafir musyrik di Mekah inginkan bukti. Mereka hairan bagaimana pula Tuhan itu Satu sedangkan mereka mempunyai 360 patung2 berhala untuk disembah berada di sekeliling Kaabah ketika itu.

Jadi untuk menjelaskan tentang keesaanNYA Allah swt menurunkan ayat ini dan menyuruh manusia berfikir dengan sebaik-baiknya dalam 8 perkara seperti di bawah:

PERTAMA: Manusia disuruh melihat kepada kejadian langit dan bumi, langit itu berlapis-lapis dan bumi juga berlapis-lapis. Manusia disuruh melihat kejadian langit; Berapa jaraknya daripada bumi? Berapa tingginya terbentang di angkasa dengan tidak ada pula tempat pergantungannya dan tidak pula ada tiang untuk menyokongnya? Kelihatan pula matahari, bulan dan bintang. 

Manusia disuruh melihat pula kepada bumi yang bulat, berapa lebar dan luasnya; di sana pula ada lautan, daratan, gunung-ganang; ada sungai, ada hutan, ada pelbagai logam di dalamnya.

semuanya ini membuktikan bahawa yang menciptanya ialah YANG SATU.

KEDUA: Manusia diminta melihat kepada pertukaran malam dan siang sebagai bukti keesaan Allah swt.Malam pergi siangpun datang dan begitulah sebaliknya; kedua-duanya sentiasa silih berganti mengambil tempat tanpa berhenti. Ada tempat-tempat malamnya lebih lama daripad siangnya dan ada pula sebaliknya. Terjadilah suasana yang dikatakan gelap apabila malam mengambil tempat dan terang apabila siang mengganti malam. Kehidupan manusia akan jadi teratur bila menggunakan malam untuk berehat dan siang untuk bekerja.

Para ulama' mengatakan malam terjadi lebih dahulu daripada siang; dan setengah yang lain pula mengatakan siang terjadi lebih dahulu daripada malam. Yang mengatakan malam lebih dahulu ialah berdasarkan ayat ini; Allah dahulukan ٱلَّيۡلِ daripada ٱلنَّهَارِ . Dengan sebab itu penetapan haribulan Islam dimulakan sebelah malam dan disudahi dengan siang.

KETIGA: Manusia disuruh melihat kapal yang belayar di lautan. Bukti keesaan Allah ialah kapal yang sarat membawa muatan itu boleh terapung di atas air; badan kapal yang diperbuat daripada logam yang berat serta kayu dan segala isinya yang berat boleh mengapung tidak tenggelam; boleh belayar dari satu pelabuhan ke satu pelabuhan; menempuh ombak dan badai. Siapakah yang menyelamatkan kapal itu daripada dan diancam ombak dan badai lalu tenggelam? Tiadalah penyelamat semasa mengharungi lautan penuh bahaya itu kecuali ALLAH.KEEMPAT: Manusia disuruh melihat kepada manfaat yang diperoleh orang yang belayar dengan kapal; membawa barang-barang dagangan. Jika Allah tidak teguhkan hati orang-orang yang berada di dalam kapal yang penuh dugaan mengharungi lautan itu; sudah pasti cita-cita mereka untuk mendapat keuntungan tidak tercapai.
Allah menghendaki setiap negeri mempunyai hasil yang tersendiri yang tidak dipunyai oleh negeri lain. Begitu juga Allah menghendaki tiap2 negeri itu berkehendakkan hasil daripada negeri2 yang lain. Dengan itu wujudlah perhubungan laut menggunakan kapal-kapal bagi mengangkut hasil daripada satu negeri ke negeri yang lain untuk ditukar secara perdagangan; lalu wujudlah perhubungan perdagangan. Masing2 mahu keuntungan; lalu pelaut, pengembara, pemodal, pedagang dan yang seumpanya tidak takut akan bahaya dan tidak takut rugi.

Keberanian mereka ini tidak lain dan tidak bukan ialah kurniaan Allah; jika tidak kerana Allah yang memberikan keazaman yang kuat kepada mereka dan mengendalikan kapal di atas lautan tentu mereka tidak dapat berbuat apa2.

KELIMA: Manusia disuruh melihat kepada hujan yang Allah turunkan dari langit. Allah menjadikan hujan sebagi punca segala kehidupan makhluk yang melata di muka bumi. Allah biakkan tanaman dan binatang2 ternakan. Allah turunkan hujan dengan kadar yang dikehendaki dan dihajati. Ada tempa-tempat yang diturunkan hujan dan ada pula yang tidak.KEENAM: Manusia disuruh melihat bagaimana Allah membiakkan makhluk yang ada di muka bumi ini. Manusia yang berasal daripada yang SATU (An-Nisa' [4] : 1), kemudian menjadi berlainan warna kulit, berlainan bahasa pertuturan, pelbagai bentuk tubuh badan, bermacam-macam pula perangai dan tabiat'. Begitu juga halnya dengan binatang dan tumbuh2an yang pelbagai.

KETUJUH: Manusia disuruh melihat peredaran angin dan awan; bagaimana Allah meniupkan angin daripada zat yang amat halus; tidak dapat dilihat oleh mata dan dicekau dengan tangan tetapi kekutannya luar biasa; dapat menumbangkan pokok; menerbangkan batu; menterbalikkan rumah, dan sebagainya. Namun dengan adanya angin atau udara; semua makhluk bernyawa hidup; jika sesaat sahaja ketiadaannya yang bernyawa akan mati atau akan busuk dan rosak binasa.

KELAPAN: Manusia disuruh melihat bagaimana awan yang berada di antara langit dan bumi. awan yang berarak-arak di angkasa; mengandungi air yang tak terhingga banyaknya. Jika ditimbang bertan-tan beratnya. Air inilah yang mengairi gunung dan bukit; membanjiri lembah dan lurah. Awan ini pula tidak mempunyai tiang atau penyokong; lalu siapakah yang menyokongnya dan berarak antara langit dan bumi? tidak juga mempunyai tali yang menggantungnya daripada langit. Sungguh ajaib; awan yang berat itu dapat berarak melayang-layang di udara; ringan pula bagikan kapas berterbangan di udara; kemudian menaburkan pula biji-biji air dengan perlahan-lahan; tidak serentak datang menghempap seluruh penduduk bumi. MAHA SUCI ALLAH yang menjadikan keajaiban alam.

Sesungguhnya Allah menggambarkan 8 keadaan di atas ini bagi membuka hati semua manusia. Andainya tidak juga terbuka maka sia-sialah kurnia Allah yang paling berharga ini buat manusia.

Kurniaan Allah yang paling berharga ialah aqal yang sihat dan waras yang boleh menyingkapkan rahsia-rahsia alam bagi membuktikan bahawa ALLAH MAHA BERKUASA.

Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML