Monday, March 24, 2014

MENGUTAMAKAN ORANG LAIN

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamu'alaikum.

Abu Hurairah RA berkata, "Bahawa pada suatu ketika aku rebah ke tanah kerana terlalu lapar.. orang yang melihat aku tergeletek di tanah mengatakan aku terkena penyakit sawan..

Sebenarnya aku rebah bukan kerana penyakit sawan tetapi aku rebah kerana terlalu lapar.. 

Tiba-tiba ada sahabat memberitahu aku bahawa Rasulullah SAW menyuruh aku ke rumahnya..

Mendengar jemputan itu tiba-tiba tubuh aku menjadi segar, kerana lazimnya jika Rasulullah SAW menjemput kami ke rumahnya bererti ada makanan yang hendak dihidangkan kepada kami..

Benarlah seperti yang aku sangka.. sebaik sahaja aku sampai di rumah baginda, aku lihat semangkuk besar susu sedang terhidang.. anehnya baginda tidak mempelawa aku minum susu itu.. sebaliknya baginda memerintahkan aku menjemput para sahabat yang lain untuk minum.Apabila para sahabat sampai ke rumah Rasulullah SAW, baginda menyuruh aku mengangkat mangkuk susu itu supaya aku memberikan susu itu kepada mereka..

Para sahabat minum susu itu bergilir-gilir daripada mangkuk itu.. sedangkan aku yang sangat lapar ketika itu hanya dapat memerhatikan sahaja mangkuk itu bertukar dari satu tangan ke satu tangan sehingga aku merasa bimbang kalau-kalau aku tidak akan dapat menjamah susu itu..

Selepas semua sahabat minum.. baginda bertanya kepadaku: "Adakah kamu lapar?.. Jika lapar persilakan minum susu ini".. akupun minum sepuas-puasnya, sehingga aku pasti tidak ada ruang lagi dalam tubuhku yang tidak terisi dengan susu yang disajikan oleh Rasulullah SAW itu"

Kisah di atas memberi kita pengajaran bahawa Rasulullah SAW mendidik para sahabat supaya lebih mengutamakan orang lain.. walaupun baginda mengetahui bahawa Abu Hurairah RA terlalu lapar ketika itu sehingga dia jatuh pitam rebah ke tanah.. namun baginda tetap menyuruhnya mengangkat mangkuk susu tersebut dan menghidangkan kepada orang lain terlebih dahulu..

Abu Hurairah RA terpaksa menahan lapar dan terpaksa menunggu gilirannya sehingga sahabat yang lain selesai minum dengan kenyang.Sesungguhnya ajaran Rasulullah SAW lebih mengutamakan orang lain daripada kepentingan diri sendiri.. Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyar (59:9)

"Dan orang-orang (Ansar) yang mendiami kota (Madinah) serta beriman sebelum mereka, mengasihi orang-orang yang berhijrah (Muhajirin) ke negeri mereka dan tidak ada pula dalam hati mereka perasaan berhajatkan apa yang telah diberi kepada orang-orang yang berhijrah itu(Muhajirin) dan mereka (Ansar) juga mengutamakan orang-orang yang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan amat berhajat dan (ingatlah), sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya/beruntung". 


Begitulah Allah SWT mendidik Rasulullah SAW .. Rasulullah pula mendidik para sahabat dan setiap orang yang beragama Islam agar tidak mementingkan diri sendiri..orang2 yang beriman yang mengutamakan orang2 beriman yang lainnya dan tidak kikir atau bakhil walaupun mereka dalam keadaan kekurangan, Allah janjikan keuntungan..


Sama-samalah kita ambil iktibar daripada hadis dan ayat al-Quran di atas..

Read More

MEMBERI DAN MENJAWAB SALAM

Artikel ini disalin daripada MUSLIM SEJATI. Umum mengetahui hukum memulakan memberi salam adalah sunat.. dalil2nya juga telah banyak kita temui.. manakala menjawab salam hukumnya wajib.. tetapi terdapat beberapa situasi yang tidak disunatkan kita memberi salam dan tidak wajib menjawab..

Telah dinukilkan dalam kitab “ghizaul albab” karangan As-safarini jilid 1 m/s 242..dimakruhkan memberi salam kepada beberapa kumpulan diantaranya:

Orang yang berwudhuk ( ketika sedang mengambil wudhuk )
Orang yang sedang berada didalam tandas
Orang yang sedang makan dan minum
Orang yang sedang berperang
Orang yang sedang membaca al-quran @ berdoa
Orang yang sedang berzikir dan bertalbiah ( ketika haji dan umrah)
Orang yang sedang mengajar,berkhutbah dan memberi nasihat
Orang yang mendengar khutbah dan nasihat.
Orang yang sedang azan dan iqamat.
Orang yang sedang qada’ hajat.
Orang yang sedang bersama isteri (jima’)
Orang yang sedang iqamat
Orang yang sedang mabuk.
Orang yang sedang sibuk dengan urusan qadhi
Orang yang sedang solat
Orang gila
Kanak-kanak
Orang yang mengantuk @ sedang tidur
Orang yang sedang dalam urusan penghakiman
Salam pemuda kepada pemudi @ sebaliknya yang ditakuti membawa fitnah
Sesiapa yang memberi salam ditempat yang tidak sepatutnya maka tidak wajib jawab..
# Haram menjawab salam dalam solat dan batal solatnya.

# Haram bagi seorang lelaki memberi salam kepada perempuan ( yg bukan mahram ) yang cantik yang boleh menimbulkan fitnah… jika diberi salam haram bagi perempuan tersebut menjawab salam begitu juga haram perempuan memberi salam kepada lelaki… jika lelaki menjawab maka hukumnya makruh.

#Sekiranya perempuan tua yang tidak mendatangkan fitnah, harus dia memberi salam kepada lelaki dan wajib lelaki menjawab salamnya..

#Boleh bagi lelaki memberi salam kepada sekumpulan perempuan begitu juga boleh bagi sekumpulan lelaki memberi salam kepada seorang perempuan.Ini semua sekiranya tidak menimbulkan fitnah sama ada kepada lelaki atau perempuan.
Read More

ORANG-ORANG YANG TIDAK MENDAPAT PETUNJUKBismillahirrahmanirrahim.

Segala puji bagi Allah. Kita memuji, meminta pertolongan dan memohon keampunan daripadaNya. Kita juga memohon perlindungan kepada Allah daripada kejahatan dan kejelekan amal perbuatan kita. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk tiada siapa yang dapat menyesatkannya dan barangsiapa yang tersesat tiada siapa yang dapat memberinya petunjuk. Selawat dan salam kepada Nabi kita Nabi Muhammad saw serta keluaraga dan para sahabat.

Ada beberapa ayat di dalam al-Quran yang menyatakan siapa yang tidak diberi hidayah, daripada situ kita akan dapat tahu siapa pula yang diberikan hidayah. Ada ayat-ayat yang ada kalimah LA YAHDI لَا يَہۡدِى (Allah tidak memberi hidayah). Terdapat 26 ayat namun diulang2 dan rumusannya ada beberapa golongan yang Allah tak beri hidayah.

1) Az-Zaalimin; orang-orang yang zalim. Lihat al-Baqarah penghujung ayat 258

وَٱللَّهُ لَا يَہۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّـٰلِمِينَ

"Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan petunjuk kepada kaum yang zalim". (al-Baqarah : 258)

Kategori zalim pula ada 3 :

    Zalim kepada Allah; yakni syirik iaitu merampas hak2 Uluhiyah dan sifat rububiyah Allah lalu memberikan kepada makhluk lain.
    Zalim kepada diri sendiri, yakni meninggalkan perintah Allah dan mengerjakan larangan Allah.
    Zalim kepada makhluk lain.


2) Al-Kafiriin; orang-orang yang kufur, lihat penghujung ayat 264 surah al-Baqarah.

وَٱللَّهُ لَا يَهۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلۡكَـٰفِرِينَ

"Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang kafir". (al-Baqarah : 264)

Contoh orang-orang kafir yang Allah tidak beri hidayah ialah seperti dalam ayat 89 surah al-Baqarah.

"Dan ketika datang kepada mereka sebuah Kitab daripada Allah (Al-Quran), yang mengesahkan apa yang ada pada mereka (Kitab Taurat), sedang mereka sebelum itu sentiasa memohon (kepada Allah) kemenangan atas kaum kafir musyrik (dengan kedatangan seorang Nabi pembawa Kitab itu). Setelah datang kepada mereka apa yang mereka sedia mengetahui kebenarannya (Nabi Muhammad dan Al-Quran), mereka mengingkarinya; maka (dengan yang demikian), laknat Allah menimpa orang-orang yang kafir ingkar itu". (al-Baqarah : 89)

Dalam ayat ini, orang-orang Yahudi memang telah tahu bahawa akan datang seorang Nabi membawa risalah yakni al-Quran, sebab telah diberitakan di dalam kitab Taurat namun keranakekufuran mereka menolak, mereka engkar (hati mereka mengaku itu benar tetapi mereka tak mahu nyatakan dengan lidah.. inilah kufur).

Hal ini samalah dengan raja Namrud yang bertanya kepada Nabi Ibrahim as, siapakah yang memusnahkan patung2 berhala mereka, ketika nabi Ibrahim menyuruh raja itu bertanya kepada salah satu patung di situ, dia menjawab, bukankah kamu tahu patung itu tidak boleh berkata-kata. (Dia tahu patung berhala itu tidak berkuasa tetapi kerana kufur, dia masih menyembah berhala). Hati tertutup kepada kebenaran.

3) Al-Faasik. Lihat ayat 108 al-Maaidah

وَٱللَّهُ لَا يَہۡدِى ٱلۡقَوۡمَ ٱلۡفَـٰسِقِينَ

"...dan (ingatlah) Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada kaum yang fasik". (al-Maaidah : 108)

Orang-orang yang fasik ini biasanya tahu mana yang benar dan mana yang salah tetapi tak mahu mengaku kebenarannya. Jika mereka bersumpah, sumpahnya palsu jika menjadi saksi mereka berbohong.

4) Khianat, lihat ayat 52 surah Yusuf

وَأَنَّ ٱللَّهَ لَا يَہۡدِى كَيۡدَ ٱلۡخَآٮِٕنِينَ

"..dan bahawa Allah tidak menjayakan tipu daya orang-orang yang khianat". (Yusuf : 52)

Dalam ayat ini Nabi Yusuf berharap sangat supaya al-Aziz yakni suami kepada Zulaikha tidak mempercayai bahawa dia (yusuf) telah berlaku khianat kepada tuannya. Zulikhalah yang sebenarnya menggodanya dan Allah telah berkata bahawa Allah tidak akan menjayakan tipudaya orang-orang yang khiant. Ini bermaksud pelaku-pelaku khianat untuk menjatuhkan orang lain tidak akan ditolong oleh Allah SWT.

5) Orang-orang yang sesat. Lihat dalam surah An-Nahl ayat ke 37.

فَإِنَّ ٱللَّهَ لَا يَہۡدِى مَن يُضِلُّ‌ۖ وَمَا لَهُم مِّن نَّـٰصِرِينَ

"maka sesungguhnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada orang-orang yang berhak disesatkanNya; dan tiadalah bagi mereka sesiapapun yang dapat memberikan pertolongan".(An-Nahl : 37)

Untuk tidak sesat ambillah pengajaran daripada surah al-'Asr. Sambil memberi nasihat janganlah menyesatkan orang lain. "Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya". (al-Baqarah : 42).


6) Pendusta. Lihat ayat 3 surah az-Zumar

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِى مَنۡ هُوَ كَـٰذِبٌ۬ ڪَفَّارٌ۬

"Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada orang-orang yang tetap berdusta (mengatakan yang bukan-bukan), lagi sentiasa kufur (dengan melakukan syirik)." (az-Zumar : 3)

dan juga dalam ayat 28 surah al-Mu'minun

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَہۡدِى مَنۡ هُوَ مُسۡرِفٌ۬ كَذَّابٌ۬

"Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada orang yang melampaui batas, lagi pendusta". (al-Mu'minun/Ghafir : 28)

Dalam pengertian agama dusta ialah munafiq, lihat ayat pertama surah al-Munafiqun : "Apabila orang-orang munafik datang kepadamu (wahai Muhammad), mereka berkata: Kami mengakui bahawa sesungguhnya engkau sebenar-benarnya Rasul Allah dan Allah sememangnya mengetahui bahawa engkau ialah RasulNya, serta Allah menyaksikan bahawa sesungguhnya pengakuan mereka adalah dusta". (al-Munafiqun : 1).

7) Orang-orang Musyrik.

Diriwayatkan dalam sahih Bukhari, daripada Ibnul Musayyab, bahawa bapanya berkata: "Ketika Abu Thalib akan meninggal dunia, maka datanglah Rasulullah s.a.w., dan pada saat itu Abdullah bin Abi Umayyah, dan Abu Jahal ada di sisinya, lalu Rasulullah bersabda kepadanya: "Wahai pamanku, ucapkanlah “la Ilaha Illallah” kalimat yang dapat aku jadikan bukti untukmu di hadapan Allah". Tetapi Abdullah bin Abi Umayyah dan Abu Jahal berkata kepada Abu Tholib: "Apakah kamu membenci agama Abdul Muthalib?", kemudian Rasulullah mengulangi sabdanya lagi, dan mereka berduapun mengulangi kata-katanya pula. 

Maka ucapan terahir yang dikatakan oleh Abu Thalib adalah: bahawa ia tetap masih berada pada agamanya Abdul Muthalib, dan dia menolak untuk mengucapkan kalimat la ilah illallah, kemudian Rasulullah bersabda: "sungguh akan aku mintakan ampun untukmu pada Allah, selama aku tidak dilarang", lalu Allah menurunkan firmanNya: “Tidak layak bagi seorang Nabi serta orang-orang yang beriman memintakan ampunan (kepada Allah) bagi orang-orang musyrik” (At-Taubah : 113). Dan berkaitan dengan Abu Thalib, Allah menurunkan firmanNya: “Sesungguhnya kamu (hai Muhammad tidak sanggup memberikan hidayah petunjuk) kepada orang-orang yang kamu cintai, akan tetapi Allah lah yang memberi petunjuk kepada orang yang dikehendakiNya” ( Al Qasas: 57)

Mudah2an kita dapat pengajaran daripada ayat-ayat dan hadis yang dinyatakan ini ; banyak lagi ayat-ayat tentang petunjuk Allah di dalam al-Quran seandainya kita mencari, menemukannya dan mengkaji sebagai iktibar kepada diri serta keluarga kita. Allahu'alam.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML