Friday, April 18, 2014

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Mu’iid

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ59. Al Mu’iid

The Reinstater Who Brings Back All

Yang Maha Mengembalikan Kehidupan / Maha Mengulangi / Maha Mengembalikan dan Memulihkan / Yang Maha Pemulih – Dialah yang menghidupkan semula semua makhluk, iaitu menumbuhkan kembali setelah lenyapnya atau setelah rosaknya.
.
Fadhilat Al Mu’iid
.
Bagi mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang, baca ‘Ya Mu’id’  setiap sebelum solat fardhu lima waktu sebanyak 124 kali, InsyaAllah dengan kehendak dan izin Allah SWT akan kembali lagi.
 .
Andai ada ahli keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkanlah ‘Ya Mu’id’ sebanyak 124 X setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan keberhasilannya.
 .
Sesiapa menyebut ‘Ya Mu’id’ 70 kali berulang-ulang untuk seseorang yang jauh dari keluarganya, InsyaAllah orang itu akan pulang dengan selamat.
 .
Apabila seseorang itu hilang (tidak pulang ke rumah), bacalah ‘Ya Mu’id’ sebanyak 70 X pada setiap sudut rumah diwaktu malam ketika semua orang tidur. InsyaAllah dalam tempoh 7 hari orang itu akan pulang atau diketahui tempat dia berada.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muhyi

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ60. Al Muhyi

The Giver of Life

Yang Maha Menghidupkan/ Pemberi Kehidupan – Dialah yang memberi kehidupan dan kesihatan, iaitu memberikan keupayaan dan kehidupan pada setiap sesuatu yang berhak hidup.
.
Fadhilat Al Muhyi
.
Nama Allah ini adalah penyembuh utama bagi segala jenis penyakit. Jika ‘Ya Muhyi’  dibaca sebanyak mungkin dan ditiupkan kepada pesakit atau pesakit sendiri melakukannya, InsyaAllah akan segera sembuh.
.
Amalkan zikir ‘Ya Muhyi’ ini sebanyak 58 X setiap hari, InsyaAllah kita memperolehi kemuliaan dan diangkatkan darjat di dunia & akhirat, berkat nama ‘Al Muhyi’ yang dibaca.
.
Jika seseorang mempunyai satu bebanan yang berat dan mengulangi ‘Ya Muhyi’7 kali setiap hari, InsyaAllah bebanannya akan dikurangkan.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Mumiit

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم61. Al Mumiit

The Bringer of Death/ The Destroyer

Yang Maha Mematikan / Pencipta Kematian - Dialah yang mencipta kematian, iaitu mengambil kehidupan (roh) dari apa-apa yang hidup.
.
Fadhilat Al Mumiit
.
Sesiapa memperbanyakkan zikir ‘Ya Mumiit’ini, InsyaAllah akan dipermudahkanurusan dalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Mumiit’ berulang-kali, InsyaAllah akan dimatikan dan dapatmemusnahkan niat musuhnya.
.
Apabila ‘Ya Mumiit’dibaca sebanyak 490 kali atau lebih, InsyaAllah akan dapat menundukkan nafsu dan akan berbuat taat.
.
Jika dibaca ‘Ya Mumiit’  sambil tangan diletakkan pada dada sehingga tertidur, InsyaAllah akan diberi kekuatan untuk mengawal dan menundukkan keinginan nafsu yang tak terkawal.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Hayyu

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ62. Al Hayyu

The Ever Living

Yang Maha Hidup- Dialah yang mengetahui segala-galanya dan kekuatannya, iaitu sentiasa kekal hidupNya itu.
.
Fadhilat Al Hayyu
.
Sesiapa yang mengulangi ‘Ya Hayyu’ sebanyak-banyaknya, InsyaAllah akan mempunyai umur yang panjang.
 .
Untuk mencapai kekuatan mental / batiniah di dalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir membaca ‘Ya Hayyu’.
 .
Apabila ‘Ya Hayyu’ dibaca sebanyak 300,000 kali, InsyaAllah akan terhindar dari penyakit.
 .
Sesiapa yang inginkan kesihatan yang baik, amalkan zikir ‘Ya Hayyu’ sebanyak 3000 X setiap hari, InsyaAllah akan berhasil.
 .
Bagi mengubati apa jua jenis penyakit, hendaklah dituliskan ‘Ya Hayyu’ ( الحي ) dalam huruf Arab dengan kasturi (musk) dan air mawar di atas sehelai kertas, lalu diberi minum kepada pesakit, InsyaAllah akan sembuh.
.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Qayyumm

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ63. Al Qayyum

The Self Subsisting Sustainer Of All

Yang Maha Berdiri Sendiri-Nya / Maha Mandiri / Hidup Sendiri- Dialah yang memegang seluruh alam semesta, iaitu baik ZatNya, SifatNya, Af’alNya. Juga membuat berdirinya apa-apa yang selain Dia. DenganNya pula berdirinya langit dan bumi ini.
.
Fadhilat Al Qayyum
.
Sesiapa yang mengulangi ‘Ya Qayyuum’, InsyaAllah tidak akan kecundang dalam kelalaian.
.
Jika dizikirkan‘Ya Hayyu Ya Qayyuum’ daripada waktu Subuh sehingga terbit matahari, InsyaAllah akan dapat menghilangkan keletihan dan kemalasan.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Qayyuum’ sebanyak mungkin, InsyaAllah ia akan memperolehi kemuliaan dan kehormatan.
.
Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali, InsyaAllah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadi hartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga terserlahkewibawaannya.
.
Imam Ghazali berkata bahawa sesiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin
berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka zikir lah dengan “Ya Hayyu Ya Qayyuum…” sebanyak 1000 X setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, InsyaAllah akantercapai segala hajat.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Waajid

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ64. Al Waajid

The Perceiver/ The Finder/ The Unfailing

Maha Penemu / Maha Menemukan / Zat yang menemukan apa yang kehendakiNya – Dialah yang dapat apa jua yang dikehendaki dalam keinginannya, iaitu dapat menemukan apa saja yang diinginkan olehNya, maka tidak berkehendakkan pada suatu apa pun kerana sifat kayaNya yang secara mutlak.
.
Fadhilat Al Waajid
.
Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ‘Ya Waajid’. InsyaAllah akan menambahkan keyakinan dan kepercayaan pada diri sendiri.
.
Sesiapa yang mengamalkan berulang-ulang kali ‘Ya Waajid’, InsyaAllah akan memiliki kemuliaan hati.
.
Sesiapa yang berterusan menyebut ‘Ya Waajid’ ketika menjamu selera makan, InsyaAllah itu akan menjadi punca kekuatan dan ‘Nur’.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Maajid

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ65. Al Maajid

The Illustrious/ The Magnificent

Maha Mulia/ Maha Agung dan Mulia / Berhati Mulia – Dialah yang mulia hatinya, yang membuat kebajikan dan dermawan.
.
Fadhilat Al Maajid
.
Demi kecerdasan otak & agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ‘Ya Maajid’ ini setiap hari.
.
Sesiapa yang mengulangi ‘Ya Maajid’, InsyaAllah akan diterangkan hatinya.
.
Apabila ‘Ya Maajid’ dibaca sebanyak 400 kali tiap-tiap pagi dan petang maka InsyaAllah akan terang hatinya.
.
Sesiapa yang berzikir ‘Ya Maajid’ sebanyak mungkin dalam keadaan sunyi sehingga berasa ‘fana’, ketika menjamu selera (makan), InsyaAllah akan terserlah ‘Nur’ pada tubuh dan wajahnya.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Wahiid

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ66. Al Wahiid

The One/ The All Inclusive/ The Indivisible

Maha Esa / Yang Maha Istimewa - Ianya tunggal dalam segala tindakanNya, tidak ada berteman atau bersifat yang sama dengan sesiapa pun, bahkan dalam perwatakan dan perintah pun. Mendapat apa yang dikehendakiNya.
.
Fadhilat Al Wahiid
.
Apabila ‘Ya Waahid’ dibaca setiap selepas solat lima waktu sebanyak 190 kali dalam masa satu bulan dan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis, InsyaAllah segala hajatnya akan dikabulkan dan akan diberi kebahagiaan.
.
Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ‘Ya Waahid’ ini sebanyak 190 X setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, InsyaAllah berhasil…
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Waahid’ berulang-ulang seorang diri ditempat sunyi, InsyaAllah akan bebas daripada ketakutan serta kebingunan.
.
Wallahu A’lam bishowab
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Ahad

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ67. Al Ahad

The One/ The Only One/ The One and Only/ The Unity/ The Sole One

Yang Maha Tunggal / Maha Esa/ Yang Berkekalan Selamanya – Hanya Dialah satu-satunya yang Maha Esa tiada kedua, tiada yang lain dan tidak juga boleh dibahagi-bahagikan. Ianya adalah yang tidak dilahirkan dan tunggal selamanya.
.
Fadhilat Al Ahad
.
Sesiapa mengamalkan secara istiqmah ‘Ya Ahad’ dengan hati yang ikhlas, InsyaAllah dikurniakan apa yang dihajatinya dan tidak bergantung harap kepada orang lain.
 .
Sesiapa menyebut ‘Ya Ahad’ berulang-ulang kali sebanyak mungkin; Mudah-mudahan Allah SWT akan memberikan segala kehendaknya yang mana ia tidak bergantung dan memerlukan bantuan orang lain.
 .
Bagi menghindarkan diri daripada keterlaluan mencintai atau terlalu takut kepada makhluk-makhluk ciptaan Allah SWT; Maka amalkanlah zikir ‘Ya Ahad’ setiap hari sebanyak 1000 X, InsyaAllah akan berhasil.
.
Wallahu A’lam bishowab
.

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – As Somad

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ68. As Samad

The Self Sufficient/ The Impregnable/ The Eternally Besought of All/ The Everlasting

Yang Maha Diperlukan/ Tempat Meminta / Yang Maha Menjadi Tumpuan- Tempat bergantung bagi semua makhlukNya, tempat bergantung harap bagi sesiapa memohon sesuatu yang penting dan perlu diselesaikan ataupun sebarang masalah yang harus dihilangkan. Iaitu selalu menjadi tempat tujuan dan harapan orang di waktu ada sesuatu hajat dan keperluan.

.
Fadhilat As Somad
.
Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka mohonlah kepada Allah SWT dengan zikir ‘Ya Somad’ ini sebanyak mungkin, InsyaAllah diri akanberasa segar sentiasa.
.
Untuk memohon apa saja yang dihajati. Dibacakan ‘Ya Somad’ sebanyak 313 kali setiap hari, yang dilakukan dalam keadaan berpuasa selama tiga hari, InsyaAllah akan dikabulkan segala macam hajatnya.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Somad’ berulang-ulang dalam keadaan berwuduk, InsyaAllah akan ditunaikan kehendaknya dan yang mana ia tidak mahukan/perlukan bantuan orang lain.
.
Sesiapa yang sujud pada waktu sahur dan mengulangi menyebut ‘Ya Somad’ sebanyak 15 X, InsyaAllah akan diberikan kepadanya kebenaran yang sangat bernilai.
.
Wallahu A’lam bishowab
.

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Qaadir

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ69. Al Qaadir

The All Able

Maha Menentukan/ Maha Menyeimbangkan/ Sentiasa Mampu – Maha Kuasa atas segala sesuatu. Ia sentiasa berkuasa melakukan apa sahaja menurut kehendakNya.
.
Fadhilat Al Qaadir
.
Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkanlah zikir ‘Ya Qaadir’ sebanyak 305 X setiap hari, InsyaAllah segala hajat akan berhasil.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Qaadir’ berulang kali, InsyaAllah pasti sedar akan sesuatu kebenaran.
.
Apabila dibaca ‘Ya Qaadir’ sebanyak 200 kali setelah melaksanakan solat sunat dua rakaat, InsyaAllah akan mendapat kekuatan.
.
Jika dibaca ‘Ya Qaadir’ 100 X selepas menunaikan solat sunat dua raka’at akan menyebabkan musuh-musuhnya direndahkan dan rasa terhina.
.
Bagi memudahkan kerja-kerja yang rumit, zikirkan ‘Ya Qaadir’  sebanyak 41 X, InsyaAllah akan berhasil.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muqtadir

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ70. Al Muqtadir

The All Determiner/ The Dominant

Yang Maha Berkuasa / Maha Menentukan / Memiliki Kuasa Penuh / Yang Sangat Kuasa - Dialah yang lebih berkuasa dari segala makhlukNya dan berkuasa menentukan segalanya.
.
Fadhilat Al Muqtadir
.
Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahiriah, maka berzikirlah dengan zikir ‘Ya Muqtadir’ seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.
.
Apabila dibaca ‘Ya Muqtadir’ 100 kali setelah bangun tidur, InsyaAllah ia akan mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah SWT.
Apabila tersedar / terjaga iaitu setelah bacaan doa bangun tidur, dibaca ‘Ya Muqtadir’ sekurang-kurangnya 20 kali, InsyaAllah akan dapat menyelesaikan tugas/kerja dengan mudah sekali.
.
Sesiapa yang mengulangi sebanyak mungkin ‘Ya Muqtadir’, InsyaAllah ia akan mendapat dan menyedari kebenarannya.
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muqaddim

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ71. Al Muqaddim

The Expediter/ He Who Brings Forward

Yang Maha Mendahulukan / Maha Pendahulu / Maha Menyegerakan - Ianya mendahulukan apa sahaja yang dikehendakiNya, iaitu mendahulukan sebahagian benda dari yang lainnya dalam mewujudnya, atau dalam kemuliaannya, selisih waktu atau tempatnya.
.
Fadhilat Al Muqaddim
.
Jika ‘Ya Muqaddim’ dizikirkan sebanyak mungkin, InsyaAllah seseorang itu akan menjadi taat serta patuh kepada perintah / suruhan Allah SWT.
.
Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata; “Sesiapa yang berzikir dengan zikir ‘Ya Muqaddim’ ini sebanyak 184 X setiap hari, InsyaAllah nescaya segala usahanya akan berhasil.”
.
Untuk menyegerakan apa yang diingini, baca ‘Ya Muqaddim’ setiap hari sebanyak 184 X, pasti apa yang diinginkannya cepat tercapai.
.
Seesiapa yang mewiridkan / membacakan ‘Ya Muqaddim’ ketika masuk ke medan perang, InsyaAllah bahaya tidak akan menimpa dirinya dan dia tidak akan mendapat kemudhratan.
.
Sesiapa dibaca berterusan ‘Ya Muqaddim’ di medan jihad mahupun di dalam ketakutan kerana bersendirian oleh sebab ganjilnya keadaan sekeliling. InsyaAllah, dia akan mendapat keberanian dan dilindungi keselamatan dirinya.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Mu’akkhir

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ72. Al Mu’akkhir

The Delayer/ He Who Puts Far Away

Maha Mengakhirkan / Maha Menangguhkan / Maha Memundurkan / Maha Membelakangkan / Maha Melambat-lambatkan – Ianya menangguhkan apa sahaja yang dikehendakiNya, iaitu melewatkan sebahagian sesuatu dari yang lainnya.
.
Fadhilat Al Mu’akkhir
.
Jika ‘Ya Muahkhir’ kerap dizikirkan, InsyaAllah akan menghasilkan taubat yang ikhlas.
.
Bagi meningkatkan lagi ketaatan dan mendekatkan diri kita kepada Allah SWT, perbanyakkanlah zikir ‘Ya Muahkhir’ ini.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Muahkhir’ 100 kali di dalam hati setiap hari, InsyaAllah hanya ketaatan kepada Allah akan sentiasa kekal. Ketaatan kepada yang lain tidak mempengaruhinya.
.
Sesiapa yang membaca ‘Ya Muahkhir’ setiap hari sebanyak 300 kali atau lebih, InsyaAllah akan dibukakan pintu taufiq dan taubat baginya.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Awwal

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ73. Al Awwal

The First

Yang Maha Awal / Yang Terawal / Maha Pemulaan / Maha Pertama - Yang terdahulu dengan tiada permulaan, iaitu terdahulu sekali dari semua yang maujud.
.
Fadhilat Al Awwal
.
Sesiapa yang mengamalkan zikir ‘Ya Awwal’ ini sebanyak 37 X, setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan oleh Allah Ta’ala.
.
Sesiapa sahaja yang berkehendakkan cahayamata, ia harus mengamalkan menyebut ‘Ya Awwal’ 1,000 kali dalam masa 40 Jumaat.
.
Jika menginginkan anak lelaki, hendaklah dibaca ‘Ya Awwal’ sebanyak 40 kali setiap hari, InsyaAllah akan dikabulkan hajatnya.
.
Orang yang bermusafir atau dalam perjalanan, hendaklah menyebut ‘Ya Awwal’ 1,000 kali pada hari Jumaat, InsyaAllah dia akan pulang kepangkuan keluarganya dengan selamat.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Akhir

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ74. Al Akhir

The Last

Yang Maha Penghabisan / Yang Terakhir / Maha Akhir – Dialah yang paling kemudian dan tiada berkesudahan, iaitu kekal terus setelah habisnya segala sesuatu yang maujud.
.
Fadhilat Al Akhir
.
Amalkan berzikir ‘Ya Aakhir’ sebanyak 200 X sesudah solat 5 waktu selama sebulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Aakhir’ berulang-ulang, InsyaAllah akan mengalami hidup yang sempurna dan matinya pun sedemikian pula.
.
Apabila ‘Ya Aakhir’ dibaca setiap selesai solat Isyak sebanyak 1000 kali, InsyaAllah hatinya akan bersih dan bertambah kebaikan diakhir umurnya.
.
Jika ‘Ya Aakhir’ dizikirkan setiap hari sebanyak 1000 kali;
Cinta Allah akan memenuhi hatinya.
Cinta kepada perkara-perkara lalai, sia-sia dan haram akan dikeluarkan daripada hatinya.
Segala dosanya akan diampuni.
Mati dalam iman (Husnul Khatimah).
.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Az Zohir

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ75. Az Zohir / Zhaahir

The Manifest/ The All Victorious

Yang Maha Nyata/ Maha Menyatakan / Maha Penzahir / Maha Zahir - Menyatakan dan menampakkan kewujudanNya itu dengan bukti-bukti dan tanda-tanda ciptaanNya.
.
Fadhilat Az Zohir
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Zohir’ sebanyak 1106 X selesai solat fardhu di tempat sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab baginya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta di beri kefahaman ilmu.
.
Agar terbukanya segala ilmu, ‘Ya Zohir’ dibaca setiap lepas solat 5 waktu sebanyak 1106 kali dalam masa sebulan, pasti akan mendapat ilmu-ilmu yang jarang dimiliki oleh orang biasa.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Zohir’ 15 kali selepas solat Jumaat, InsyaAllah ‘Nur’ atau cahaya akan menyinari hatinya.
.
Jika dizikirkan ‘Ya Zohir’ sebanyak 500 X setiap hari, InsyaAllah penglihatan dan hati seseorang itu  akan dipenuhi dengan ‘Nur’.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Bathin

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ76. Al Baathin

The Hidden / The All Encompassing

Maha Tersembunyi / Maha Ghaib / Perahsia – Allah berkuasa menyembunyikan sesuatu, iaitu tidak dapat dimaklumi ZatNya, sehingga tidak seorang pun dapat mengenal ZatNya itu.
.
Fadhilat Al Baathin
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Baathin’ sebanyak 30 X selesai solat fardhu di tempat sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab baginya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.
.
Untuk ilmu yang jarang dimiliki oleh manusia biasa, ‘Ya Baathin’ dibaca setiap lepas solat 5 waktu sebanyak 30 kali, pasti akan dikabulkan ilmu-ilmu yamg jarang dimiliki oleh manusia.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Baathin’ 3 kali setiap hari, InsyaAllah akan dapat mengetahui kebenaran mengenai segala yang ingin diketahuinya.
.
Seseorang yang menzikirkan ‘Ya Baathin’  ini sebanyak 33 X setiap hari, InsyaAllah akan mengetahui rahsia-rahsia Ilahi dan cinta serta asyik kepada Allah SWT.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Waliy

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ77. Al Waliy

The Patron

Maha Memerintah /Wali atau Pemerintah / Maha Menguasai / Maha Menguasai Urusan / Yang Maha Memerintah – Menguasai dan mengurus semua urusan makhlukNya, iaitu menggenggam segala sesuatu dalam kekuasaanNya dan menjadi milikNya.
.
Fadhilat Al Waliy
.
Memperbanyakkan zikir ‘Ya Waaliy’ setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma’rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini.
.
Agar terbuka hatinya, dibaca ‘Ya Waaliy’ setiap pagi dan petang sebanyak-banyaknya, pasti hatinya akan terbuka atau ‘futuh‘.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Waaliy’  berulang-ulang, kemudian menghembuskan nafasnya ke dalam rumahnya, InsyaAllah keselamatan rumahnya akan terpelihara.
.
Sesiapa yang beristiqamah berzikir dengan ‘Ya Waaliy’, InsyaAllah dia akan terselamat daripada mala petaka yang tidak disangka datangnya.
.
Jika ‘Ya Waaliy’ dibaca 11 kali sebelum berjumpa musuh atau pihak lawan, InsyaAllah akan dapat melembutkan hati dan menundukkannya.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muta’aaliy

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ78. Al Muta’aaliy

The Self Exalted

Yang Maha Tinggi / Yang Teramat Mulia / Maha Suci/Tinggi - Ianya adalah yang paling tinggi, iaitu terpelihara dari segala kekurangan dan kerendahan. Ianya yang termulia dalam sebarang tindakan, cara atau keadaan, bahkan fikiran seorang manusia.

.
Fadhilat Al Muta’aaliy
.
Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ‘Ya Muta’aliy’ ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting akan berhasil.
.
Apabila ‘Ya Muta’aliy’  dibaca setiap hari siang atau malam sebanyak 541 kali, InsyaAllah ia akan mendapat hasil yang baik dan mendapat darjat yang lebih tinggi.
.
Sesiapa yang beristiqamah berzikir dengan ‘‘Ya Muta’aliy’, InsyaAllah dia akan dapat menyelesaikan semua masalahnya. 
.
Jika wanita yang mengalami kesakitan ketika ‘datang bulan’, banyakkanlah membaca ‘Ya Muta’aliy’, InsyaAllah ia akan segera sembuh.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Barr

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ79. Al Barr

The Most Kind And Righteous

Yang Maha Berbuat Baik / Maha Penderma / Maha Dermawan / Maha Bagus / Sumber Segala Kebaikan – Yang banyak membuat kebajikan, iaitu banyak kebaikanNya dan besar kenikmatan yang dilimpahkanNya.

.
Fadhilat Al Barr
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Barr’ ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.
.
Jika diucapkan ‘Ya Barr’ 7 kali dan ditiupkan pada bayi yang baru lahir, InsyaAllah ia akan mendapatkan perlindungan daripada segala bahaya.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Barr’ kepada anak-anaknya, InsyaAllah ia akan dijauhkan daripada kemalangan.
.
Untuk memudahkan apa saja yang diinginkannya, dengan dibaca ‘Ya Barr’ sebanyak-banyaknya.
.
Sesiapa yang beristiqamah berzikir dengan ‘Ya Barr’, InsyaAllah dia akan menjadi penyabar terhadap hambaNya, haiwan dan segala binatang, tentulah semuanya akan baik dan jinak kepadanya.
.
Seseorang yang menzikirkan ‘Ya Barr’ ini sebanyak-sebanyaknya setiap hari, InsyaAllah kecintaan kepada dunia akan keluar daripada hatinya.
.
Jika ‘Ya Barr’ diucapkan 7 kali pada setiap hari, InsyaAllah seseorang itu akan dapat membuang segala perangai buruknya seperti minum arak zina dan sebagainya.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – At Tawwaab

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ80. At Tawwaab

The Ever Returning/ Ever Relenting

Maha Penerima Taubat / Maha Menerima Taubat / Penerima Ketaubatan -  iaitu memberikan pertolongan kepada orang-orang yang melakukan maksiat untuk bertaubat lalu Allah akan menerimanya.

.
Fadhilat At Tawwaab
.
Bagi yang selalu berbuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ‘Ya Tawwaab’ ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.
.
Apabla dibaca ‘Ya Tawwaab’ setiap ketika, InsyaAllah akan berhasil segala apa yang diinginkan.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Tawwaab’ berulang-ulang, InsyaAllah taubatnya akan diterima.
.
Ucapkan ‘Ya Tawwaab’  sebanyak 10 kali di hadapan penzalim, ini akan menyelamatkannya daripada kezaliman.
.
Seseorang yang menzikirkan ‘Ya Tawwaab’ ini sebanyak 360 kali setiap hari selepas menunaikan solat Dhuha, InsyaAllah akan diberikan taufik untuk ikhlas bertaubat.
.
Sesiapa yang beristiqamah berzikir sebanyak-sebanyaknya dengan ‘Ya Tawwaab’, InsyaAllah segala kerja akan dapat diselesaikan dengan mudah. 

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muntaqim

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ81. Al Muntaqim

The Avenger

Maha Penyeksa / Penghukum / Yang Maha Menghukum – Zat yang berhak membalas setiap perbuatan dosa dengan azabNya. Ia menghukum mereka yang bersalah dan orang yang berhak untuk memperoleh seksaNya.
.
Fadhilat Al Muntaqim
.
Jika berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah memperbanyakkan zikir ‘Ya Muntaqim’ setiap kali sesudah solat fardhu. Insya’Allah, kita akan mendapat bantuan Allah SWT.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Muntaqim’ berulang-ulang, Insya’Allah akan dapat menakluki musuh-musuhnya.
.
Bagi menolak perbuatan aniaya dari orang zalim, diamalkan membaca ‘Ya Muntaqim’ sesuadah solat fardu lima waktu sebanyak-banyaknya.
.
Sesiapa yang lemah dan tidak berdaya membalasi musuhnya, maka zikirkanlah ‘Ya Muntaqim’ 3 Jumaat berturut-turut. InsyaAllah, Allah sendiri akan membalasi bagi pihaknya.

.
Wallahu A’lam bishowab
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al ‘Afuw

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ82. Al ‘Afuw

The Pardoner/ The Effacer Of Sins

Maha Pemaaf / Yang Memberi Maaf / Yang Maha Pengampun – Ia sangat pengampun kepada mereka yang taubat, seolah-olah mereka tidak berdosa, iaitu menghapuskan kesalahan orang yang suka kembali untuk meminta maaf padaNya.
.
Fadhilat Al Afuw
.
‘Ya ‘Afuw’ sebanyak 212 kali, InsyaAllah akan dijaga dari penjahat yang hasad padanya juga dalam hal pekerjaan, jabatan atau kedudukan.

Sesiapa memperbanyakkan zikir ‘Ya ‘Afuw’ ini, InsyaAllah segala dosanya akan diampuni oleh Allah SWT.
Baca sebanyak-banyaknya ‘Ya ‘Afuw’ setiap waktu supaya disenangi manusia yang kenal padanya.

.
Wallahu A’lam bishowab

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Ar Ra’uuf

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ83. Ar Ra’uuf

The Cpmpassionate/ The All Pitying

Maha Pengasih / Maha Mengasihi / Maha Pengasih dan Penyayang – Ianya sungguh pengasih dan penyayang, iaitu Dia memiliki banyak kerahmatan dan kasih sayangNya.
.
Fadhilat Ar Ra’uuf
.
Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ‘Ya Rauuf’  ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Rauuf’  berulang-ulang, InsyaAllah akan dikasihi Allah SWT.
.
Seluruh makhluk Allah SWT akan menyayangi sesiapa yang beristiqamah berulang kali mengucapkan ‘Ya Rauuf’.
.
Bagi meredakan kemarahan, bacalah selawat sebanyak 1o kali dan ‘Ya Rauuf’ 1o kali.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Malikul Mulk

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ84. Al Malikul Mulk

The Owner Of All Sovereignty

Yang Memiliki Kerajaan / Maha Menguasai Kerajaan / Penguasa Kerajaan (Semesta) / Maha Pemilik Kekuasaan  / Maha Menguasai Kerajaan / Pemilik Kedaulatan Yang Kekal – Zat yang mempunyai kekuasaan. Maka segala perkara yang berlaku di alam semesta, langit, bumi dan sekitarnya serta yang di alam semesta itu semuanya di bawah kekuasaan dan sesuai dengan kehendak dan iradatNya.
.
Fadhilat Al Malikul Mulk
.
Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang tetap & kekal tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ‘Ya Maalikul Mulki’ ini sebanyak 212 X, sesudah solat fardhu & 212 X pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Maalikul Mulki’ berulang-ulang setiap hari, InsyaAllah akan dihormati Allah.
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Maalikul Mulki’ sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah akan dikurniakan dengan kekayaan dan kemuliaan yang sempurna.
.
Bagi mengekalkan atau mempertahankan pekerjaan, jawatan atau kedudukannya, dibaca ‘Ya Maalikul Mulki’ setelah selesai solat fardu lima waktu dan solat di tengah malam.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Zul Jalaali Wal Ikraam

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ85. Zul Jalaali Wal Ikraam

The Lord Of Majesty And Generosity

Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan  / Pemilik Kebesaran Dan Kemuliaan / Pengusaha Keagungan Serta Kedaulatan – Zat yang mempunyai Ketinggian dan Kemuliaan yang Sempurna. Juga Zat yang mempunyai keutamaan dan kesempurnaan, pemberi kurnia dan kenikmatan yang amat banyak dan melimpah ruah.

.
Fadhilat Al Zul Jalaali Wal Ikraam
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Zul Jalaali wal Ikraam’ sebanyak 65 X setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.
.
Sesiapa menyebut berulang kali ‘Ya Zul Jalaali wal Ikraam’ secara istiqamah, berserta dengan kerajinan dan ketekunannya bekerja, InsyaAllah akan ditemukan dengan kejayaan yang menkagumkan.
.
Jika diamalkanlah zikir ‘Ya Zul Jalaali wal Ikraam’ sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah akan memperolehi kemuliaan dan kehormatan serta dirinya cukup dan tidak berharap kepada orang lain.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Muqsith

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ86. Al Muqsith

The Equitable/ The Requiter

Yang Maha Adil / Maha Mengadili / Maha Saksama / Yang sangat Adil / Maha Pengadil - Ianya tetap maha adil dalam segala-galanya, iaitu memberikan kemenangan pada orang-orang yang teraniaya dari tindakan orang-orang yang menganiaya dengan keadilanNya.

.
Fadhilat Al Muqsith
.
Berzikirlah dengan zikir ‘Ya Muqsith’  mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Muqsith’  berulang-ulang, InsyaAllah akan dijauhkan dari godaan syaitan.
.
Apabila ‘Ya Muqsith’  dibaca 209 kali atau lebih, InsyaAllah akan terpelihara dari syaitan laknatullah dan was-was dalam ibadah.
 .
Apabila ‘Ya Muqsith’  dibaca 209 kali atau 700 X, InsyaAllah akan terhindar dari syaitan laknatullah dan terpelihara dari sifat was-wasdalam ibadah.
.
Jika diamalkan zikir ‘Ya Muqsith’  ini sebanyak mungkin, InsyaAllah akan terhindar daripada segala bencana dan jika untuk sesuatu maksud yang halal, InsyaAllah ianya akan tercapai.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Jaami’


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

87. Al Jaami’ 

The Gatherer/ The Unifier

Yang Maha Menghimpun / Maha Mengumpulkan / Maha Pengumpul – Ia mengumpulkan segala-galanya pada sebarang waktu, iaitu mengumpulkan berbagai hakikat yang telah bercerai-berai dan juga mengumpulkan seluruh umat manusia pada hari pembalasan.
.
Fadhilat Al Jaami’
.
Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ‘Ya Jaami’ sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.
.
Sesiapa yang membacanya ‘Ya Jaami’  tiap-tiap hari sebanyak 300 kali, InsyaAllah akan dikumpulkan segala maksudnya.
.
Jika inginkan ahli keluarga kita dapat bersama berkumpul di rumah, terutama pada masa perayaan zikirkanlah ‘Ya Jaami’ sebanyak 111 kali, setiap lepas solat fardhu selama 7 hari atau sebulan dengan niat, Allah menghimpun mereka bersama. InsyaAllah akan dikabulkan hasrat tersebut.
.
Bagi menghimpunkan semula ahli keluarga yang berpecah atau terpisah akibat sesuatu mala petaka seperti peperangan dan gempa bumi; Seseorang itu hendaklah mandi pada waktu Dhuha dan merenung ke arah langit, bacakan asma ‘Ya Jaami’ sebanyak 10 X. Kiralah dengan jari, dimana bagi setiap satu kiraan, satu hari menutup jari sehingga kesepuluh jari tutup menggenggam. Kemudian sapu tangan ke muka setelah selesai berdoa. InsyaAllah akan ditemukan dengan orang tersebut.
 .
Sesiapa menyebut ‘Ya Jaami’ berulang-ulang, InsyaAllah akan menemui benda-benda yang hilang.

Jika ada barang hilang atau terlupa dimana ianya diletakkan, bacalah doa berikut sebanyak-banyaknya, InsyaAllah akan segera menemui dan mendapati barang itu semula.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Ghani
88. Al Ghaniy

The Enricher/ The Emancipator

Maha Memberi Kekayaan / Yang Maha Kaya / Serba Lengkap / Maha Kaya Raya – Maha Kaya serta Serba Lengkap, iaitu tidak berkehendakkan apa juapun dari yang selain ZatNya sendiri, tetapi yang selainNya itu amat mengharapkan padaNya.
.
Fadhilat Al Ghaniy
.
Amalkanlah zikir ‘Ya Ghaniy’ ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat keberkatan.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Ghaniy’ berulang-ulang, InsyaAllah akan bersyukur dan tidak akan ada hasad dengki.
.
Apabila ‘Ya Ghaniy’  dibacakan pada orang yang sakit atau mendapat bala dirinya dan orang lain sebanyak 1060 kali, InsyaAllah akan segera sembuh dari pemyakitnya.
.
Bagi mengubati sebarang penyakit rohani atau jasmani, zikirkan ‘Ya Ghaniy’ setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah akan cepat sembuh.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Ghaniy’ sebanyak 70 kali setiap hari, InsyaAllah akan diberikan kekayaan dan keberkatan.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Mughni

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ89. Al Mughniy

The Enricher/ The Bestower of Wealth/ The Fulfiller of Needs

Maha Memakmurkan / Pemakmur / Maha Pemberi kekayaan / Maha Mengkayakan dan Memakmurkan – Zat yang memberi kekayaan dan kelebihan, iaitu menyediakan semua yang diperlukan dan memberikan kekayaan yang berlimpah-ruah kepada siapa saja yang dikehendaki dari golongan hamba-hambaNya.
.
Fadhilat Al Mughniy
.
Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ‘Ya Mughniy’, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.
.
Apabila dibaca ‘Ya Mughniy’  pada tiap-tiap hari sebanyak 1000 kali, InsyaAllah akan memjadi kaya berkat kurniaan Allah SWT.
.
Sesiapa menyebut ‘Ya Mughniy’ sebanyak mungkin pada 10 kali Jumaat, InsyaAllah tidak akan mengalami kekurangan sesuatu apapun.

.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

Fadhilat Asma’ul Husna – Al Maani’

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ90. Al Maani‘ 

The Withholder/ The Shielder/ The Defender

Maha Mencegah / Maha Pencegah / Maha Membela atau Maha Menolak - Yang menolak bahaya dan lain-lain, iaitu membela hamba-hambaNya yang soleh dan menolak sebab-sebab yang menyebabkan kerosakan.

.
Fadhilat Al Maani’
.
Memperbanyakkan zikir ‘Ya Maani’ dengan niat memohon kekayaan yang bermanafaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah. InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.
.
Andai kita selalu mengamalkan zikir ‘Ya Maani’ ini sebanyak 161 X dibacakan setiap hari pada waktu menjelang Subuh atau setiap lepas solat sunat Subuh, InsyaAllah kita akan terhindar dari perlakuan orang jahat, orang zalim dan orang-orang suka membuat angkara.
.
Mereka yang menyebut ‘Ya Maani’ berulang-ulang, InsyaAllah akan mengalami penghidupan keluarga yang berbahagia.
.
Sekiranya ingin mewujudkan kasih sayang atau menyelesaikan perselisihan antara suami isteri, maka amalkanlah zikir ‘Ya Maani’ sebanyak 20 X ketika berbaring di katil. InsyaAllah berhasil.
.
Jika diamalkan zikir ‘Ya Maani’ ini sebanyak mungkin, InsyaAllah akan terhindar daripada segala bencana dan jika untuk sesuatu maksud yang halal, InsyaAllah ianya akan tercapai.
.
Wallahu A’lam bishowab
.
.
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته
Read More

PAK ABU JATUH CINTA ???Hari ni Pak Abu nak cakap mengenai JATUH CINTA.

Siapa pernah jatuh cinta??Kalau pernah sila letakkan siku ke muka anda. Alolo kesian pula Pak Abu tengok.Sampai terpusing-pusing kepala kamu .Sudah-sudahlah tu mencuba meletakkan siku ke dagu awak,Pak Abu tahu awak semua pernah jatuh cinta :P

Semua makhluk Allah yang tinggal di atas muka bumi ini pernah jatuh cinta termasuklah haiwan-haiwan di Zoo dan para alien.Percaya tak?Siapa percaya cakap Pak Abu,sila ambil penyapu dan ketuk kepala awak :P Kalau tak caya pergi minum air mineral segelas.Haha,apa yang Pak Abu merepek ni *tepuk dahi*

Mungkin awak pernah jatuh cinta,tapi awak tidak tahu apa yang perlu kamu selepas mengalami perasaan itu.So,hari ini Pak Abu akan berikan beberapa tip untuk yang Jatuh Cinta.


1. Pendamkan Perasaan

- Kebanyakan orang bila dia jatuh cinta,dia lebih suka pendam je perasaannya.Selalunya perempuan yang suka pendamkan perasaan.Maklumlah perempuan kan pemalu berbanding lelaki yang tak tahu malu.Hehe.Gurau jelah :D Jangan marah ye abang-abang nanti tak handsome macam Aaron Aziz..Hehe *peace* Okay back to the point.Tak semua orang yang suka luahkan perasaannya pada orang yang dicintai.Kebanyakannya lebih suka untuk mendiamkan diri sebab takut cinta mereka ditolak.Tapi ada pula yang lebih suka memendamkan perasaannya dan berserah kepada Allah.Which is very GOOD.Kalau ada jodoh tak ke mana pun :) *ayat cliche*

2.Meluahkan Perasaan

-Antara ayat popular yang digunakan untuk menyatakan perasaan kepada orang yang dicintai ialah "Saya suka awak." dan "Saya cinta awak." Terus terang Pak Abu cakap,kalau lelaki yang gunakan perkataan cliche macam ni untuk menyatakan perasaannya,lelaki ini bukanlah seorang lelaki yang GENTLEMAN.Lelaki yang GENTLEMAN akan berkata begini..Ehemmm *buat suara garau* "Sudikah awak menjadi makmum buat diri saya.Kalau awak tak cintakan saya tak pe.Kita bercinta selepas nikah.Boleh??" Nampak tak perbezaan antara lelaki gentleman dengan lelaki yang tidak gentleman.Kalau seorang lelaki itu betul-betul mencintai seorang perempuan,dia akan mengambil perempuan menjadi isterinya bukan kekasih hati :)

3. Cuba Mendekati Si Dia

- Ramai orang bila Pak Abu tanya soalan "Apa yang awak nak buat seandainya awak dah jatuh cinta kat seseorang?",jawapan yang mereka berikan " Saya akan cuba dekati si dia dan buat sampai dia jatuh hati kat saya." Amboi!Orang yang jawab macam ni,mesti selalu tengok drama kan?LOL :D Setiap orang ada cara tersendiri untuk mengambil hati seseorang yang dicintai dan mungkin ini adalah salah satu cara untuk orang itu mencuri hati seseorang yang dicintainya.Bila seseorang itu mendekati si dia,dalam pada yang sama,mereka juga dalam proses mengenal hati budi masing-masing.Dalam pada masa itu juga,kita boleh tahu sama ada orang tersebut layak ke tak untuk kita ambilnya sebagai suami/isteri :)

4.'Stalk' Si Dia

-Yeah!Ini perkara semua orang suka buat.Jangan nak tipu Pak Abu la kalau awak kata awak tak pernah stalk orang yang awak cintai.Bak kata orang Kelantan,maybe "Jangan nak membongak".Bila awak dah suka seseorang tu,mesti awak nak stalk dia hari-hari.Awak nak tahu dia kawan dengan sape,dia dah berpunya ke belum dan sebagainya.Kan kan kan?? Nak tahu tak macam mana Pak Abu boleh tahu??Sebab Pak Abu pun selalu buat macam tu..Haha..Okay tak lawak pun :P Tapi itulah yang selalu orang lakukan.Tak ada siapa tahu,mungkin orang yang selalu kita stalk tu pun entah-entah selalu stalk kita juga.Actually,Pak Abu tak berapa suka stalk orang sebab nanti hati kita yang sakit bila baca status/tweet dia.Sebab tu Pak Abu sekarang jarang-jarang stalk orang :) *ye ker??* Tapi sejak dua menjak nie Pak Abu suka stalk seseorang....

5.Berdoa 

-Doa itu SENJATA MUKMIN.Ini sebenarnya yang kita semua perlu lakukan.Jika seseorang itu benar-benar layak untuk awak,berdoalah kepada Allah agar jodoh awak dengan si dia.Sebelum awak nak luahkan perasaan awak kat dia,lebih baik luahkan dulu kat Allah.Allah itu Maha Mendengar.DIA pasti akan mendengar setiap rintihan awak kepadaNya.Pak Abu nak kongsi satu video ini yang Pak Abu jumpa di Youtube.Video ini membuatkan Pak Abu mengalirkan air mata.So,marilah kita sama-sama menonton video ini.Semoga video ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.In Sha Allah :')Sampai di sini entry Pak Abu buat kali ini.Pak Abu mohon ampun dan maaf seandainya entry ini menyakiti hati sesiapa.Pak abu tak ada niat pun nak lukakan hati sesiapa.Sesungguhnya yang baik daripada Allah dan yang buruk daripada diri Pak Abu sendiri.Sekian terima kasih.
Assalamualaikum :)
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML