Saturday, September 27, 2014

KAHWIN ???? NI JAWAPAN SAYAJika berbicara tentang kahwin ini, ramailah teruna, dara, janda mahupun duda yang membulat biji matanya. Yang muda mahu kahwin, yang tua mahu tambah 'cawangan'. Yang tadinya tidur, segera segar apabila topik ini dibincangkan.

Semua orang ingin berkahwin, melengkapkan sebahagian daripada agama, melengkapkan keperluan biologi dan sebagai teman hidup yang mententeramkan jiwa. Dan ada juga yang masih belum terfikir untuk berkahwin kerana komitmen kepada pelajaran, ilmu, pekerjaan dan sebagainya.

Itu tidak menjadi masalah, kerana situasi setiap orang berbeza - beza. Ada yang memerlukan berus gigi di waktu ini kerana mulutnya busuk, ada pula yang memerlukan minyak rambut di waktu yang sama kerana rambutnya kering. Ada pula orang pada waktu ini lapar, dan ada orang pada waktu ini mengantuk.

Tapi sampai pada satu tahap, mereka pasti memerlukan kepada perkahwinan, cuma cepat atau lambat sahaja.

Namun ada juga segelintir yang terlintas dalam fikiran dan hati bahawa mereka tidak mahu berkahwin selama - lamanya dengan alasan perkahwinan itu menyusahkan. Cukuplah jika saya katakan mereka itu golongan yang melampaui batas.

Rasulullah s.a.w sendiri dalam hadith yang sahih melarang kita daripada 'berniat' untuk hidup membujang.

Daripada Anas r.a bahawa sekelompok orang daripada kalangan sahabat Nabi s.a.w bertanya kepada isteri-isteri Nabi s.a.w mengenai amalan beliau yang tersembunyi. Maka sebahagian daripada mereka pun berkata, 

"Saya tidak akan menikah." Kemudian sebahagian lagi berkata, "Aku tidak akan makan daging." Dan sebahagian lain lagi berkata, "Aku tidak akan tidur di atas tilamku." 

Mendengar ucapan-ucapan itu, Nabi s.a.w memuji Allah dan menyanjung-Nya, kemudian beliau bersabda: 

"Ada apa dengan mereka? Mereka berkata begini dan begitu, padahal aku sendiri solat dan juga tidur, berpuasa dan juga berbuka, dan aku juga menikahi wanita. Maka siapa yang saja yang membenci sunnahku, bererti bukan daripada golonganku." 
(Sahih Muslim)

Perasaan sunyi pasti hadir dalam diri seorang manusia yang belum berkahwin. Mustahil siapa yang tiada rasa kesunyian sedangkan Adam a.s pun merasakan kesunyian dan dihadirkan Hawa untuk menjadi isterinya dan menjadi pendamping yang setia di dalam syurga Allah (sebelum diturunkan ke dunia).

Sebenarnya, isu perkahwinan, cerai, zina, berdua-duaan, rogol, sumbang mahram dan buang bayi telah menjadi isu yang sangat kritikal pada zaman ini. 

Sebagai ahli sebuah NGO di Malaysia, kami sentiasa peka dengan perkara seperti ini dan mendapati ia semakin membarah dalam kalangan masyarakat di Malaysia khususnya.

Ingat satu perkara, kita bukan berada di negara barat yang membenarkan seks bebas untuk melempiaskan nafsu mereka, tapi kita berada di negara majoriti Islam yang sangat ketat mengharamkan zina dan lain-lain. 

Penyelesaian yang Islam beri bukanlah seks bebas seperti negara barat, tetapi Islam memberi kita satu solusi yang lebih indah iaitu PERNIKAHAN.Namun sayangnya, pernikahan kini dipersulitkan. Bukan dipersulitkan oleh musuh Islam, tapi dipersulitkan oleh kita sendiri dan disebabkan itulah kadar jenayah rogol, zina dan pornografi adalah tinggi di negara - negara Islam.

Fuh! Panjangnya pendahuluan. Mari kita masuk ke dalam persoalan - persoalan ringkas pula.

1) Perlukah saya berkahwin?

Ya, perlu. Jangan sesekali mengatakan bahawa anda tidak ingin berkahwin kerana itu ditegah oleh Nabi s.a.w (rujuk hadith di atas). Jika anda tidak terfikir untuk berkahwin buat masa ini, maka ianya adalah normal kerana keperluan dan diri anda masih tidak memerlukan kepada pendamping buat masa ini mungkin kerana sibuk menuntuk ilmu seperti Imam Nawawi yang tidak sempat bernikah kerana terlalu sibuk dengan ilmu. 

Namun saya sarankan supaya anda sudah mula berfikir dari sekarang kerana cabaran semakin berat di luar sana.

Daripada 'Alqamah berkata, ketika aku sedang berjalan bersama 'Abdullah r.a, dia berkata: Kami pernah bersama Nabi s.a.w yang ketika itu Beliau bersabda: 

"Barangsiapa yang sudah mampu (menafkahi keluarga), hendaklah dia kahwin (menikah) kerana menikah itu boleh menundukkan pandangan dan boleh menjaga kemaluan. Barangsiapa yang tidak sanggup (menikah) maka hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu akan menjadi benteng baginya". 
(Sahih Bukhari)

2) Umur berapa saya perlu berkahwin?

Kenapa tanya saya? Tanya diri anda sendiri. Jika anda rasa anda sudah bersedia, maka silakan, jika anda masih ragu-ragu, maka banyakkan memohon petunjuk kepada Allah. Ada orang umur 15 tahun sudah terfikir untuk bernikah, ada orang umur 80 tahun pun masih ingin bernikah. Tidak kisah umur anda berapa, Islam tiada halangan asalkan jangan menghampiri zina (bercouple, bersentuhan dan sebagainya).

3) Saya tiada duit untuk berkahwin

Bangun sekarang! Pergi cari kerja, jangan duduk hisap rokok goyang kaki lepas itu mengadu tiada duit! Guna akal, kerana itu aset paling berharga. Bekerja sendiri lebih baik daripada duduk mengharapkan bantuan.


Darpadai Zubair Al 'Awam r.a daripada Nabi s.a.w bersabda: 

"Demi Dzat yang jiwaku berada di tanganNya, sungguh seorang daripada kalian yang mengambil talinya lalu dia mencari seikat kayu bakar dan dibawa (dipikul) dengan belakang badannya kemudian dia menjualnya lalu Allah mencukupkannya dengan kayu itu lebih baik baginya daripada dia meminta-minta kepada manusia, baik manusia itu memberinya atau menolaknya". 
(Sahih Bukhari) 

Zaman ini, mustahil kita kata kita tiada duit. Paling teruk pun, kutip tin kosong, dan anda mampu  jual untuk mendapatkan duit. 

Jangan bagi alasan bodoh untuk terus bergelumang dalam dosa 'bercouple' tanpa ikatan sah. Nafkah itu wajib bagi suami, menyediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan. Kalau tahu diri tiada duit, jangan berlagak macam orang kaya. Cukuplah menunaikan nafkah yang wajib. Yang paling penting ilmu. Baca tafsir ayat dibawah. http://zawaaj.tripod.com/tafsir.htm

"Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui." (24:32)

4) Ibubapa saya tidak benarkan saya berkahwin

Banyak kali saya sudah nasihatkan kepada ibubapa zaman ini. Tolonglah didik anak pakcik makcik, ikut zaman mereka, jangan layan mereka seolah - olah mereka hidup di zaman 60-an. 

Lihat sekeliling pakcik, dengan panggung wayang, internet tanpa batas dan dengan batas pergaulan yang semakin dicemari. Rasanya, pakcik sendiri pun tidak akan mampu menahan diri daripada godaan dunia. Sebab itulah, nikahkan anak pakcik. Sekali anak pakcik sudah ber'couple', menonton video lucah, itu tandanya dia sudah terdedah kepada bahaya zina. 

Kalau anak pakcik minta izin untuk bernikah, bersyukurlah kerana mereka ingin memelihara diri daripada godaan dunia. (Anda sendiri tahu bagaimana hebatnya godaan zaman ini)

Buat sahabat - sahabat yang mengalami situasi ini, bersabarlah, inilah ujian Allah untuk menguji. Jangan marahkan ibubapa kerana mungkin mereka tidak mengetahui, muhasabah diri dan ingat, apabila kita ada anak, jangan susahkan anak kita untuk bernikah.

Daripada Jabir r.a bahawasanya, Rasulullah s.a.w pernah melihat seorang wanita, lalu beliau (segera) mendatangi isterinya, iaitu Zainab yang sedang menyamak kulit, untuk melepaskan rasa rindunya. Sesudah itu, beliau pergi menemui para sahabatnya, lalu beliau bersabda: 

"Sesungguhnya wanita itu datang dan pergi bagaikan (seumpama) syaitan. Maka apabila kamu melihat seorang wanita (sehingga membangkitkan syahwat), datangilah isterimu, kerana yang demikian itu dapat mententeramkan gejolak hatimu."

(Sahih Muslim, Sunan Tirmidzi, Sunan Abu Daud & Musnad Ahmad - Jalur daripada Sahih Muslim)


5) Isteri saya lebih tua daripada saya

Tidak kisahlah isteri lebih tua daripada anda, jangan kahwin dengan perempuan yang masih isteri orang sudahlah.

6)  Saya sudah terlanjur, apa harus saya lakukan?

Pertama sekali, bertaubatlah, insafi kelemahan diri kita sebagai manusia. Kembalilah kepada Allah kerana kasih sayang Allah itu sangat luas. InsyaAllah dosa kita akan diampunkan jika kita benar - benar bertaubat. Kemudian, elakkan daripada terus melakukan dosa zina itu, berkahwinlah, kerana apabila kita melakukan perkara yang halal, maka pahala untuk kita. Lebih indah perhubungan yang sah daripada terkinja - kinja berpegangan tangan dengan lelaki yang bukan suami kita.

7) Saya takut masyarakat pandang serong jika saya kahwin awal

Manusia, biasalah. Kita korek hidung lubang belah kiri, mereka pasti akan komen, "Kenapa tidak korek belah kanan?". Dan bila kita korek hidung belah kanan, mereka komen, "Kenapa korek belah kanan?". Usah hiraukan pandangan mereka, kerana kita lebih tahu apa yang terbaik untuk diri kita. Cari redha Allah, jangan cari redha manusia.

8) Apa persediaan paling penting untuk kahwin?

Paling penting adalah persediaan ilmu kita tentang hidup berumah tangga dan munakahat. Kumpul duit sampai sejuta tidak bermakna sekiranya ilmu itu tiada. Ibarat orang yang tunggang langgang sembahyang sampai bengkak kaki, tapi tidak tahu membaca al fatihah.

9) Saya tidak cantik, tiada siapa mahu.

Jika anda rasa anda tidak cantik, memang patutlah tiada orang mahu. Cuba ubah minda itu, bukankah Allah sudah menyebutkan dalam surah At-Tiin bahawa manusia itu adalah sebaik - baik kejadian? Muhasabah diri, insyaAllah esok lusa ada yang datang.

10) Kenapa orang zaman sekarang lebih suka memilih untuk ber'couple' daripada memilih untuk berkahwin.

Kenapa orang memilih membaca komik lebih daripada membaca Quran? Jawapannya kerana dosa itu dijadikan 'indah' pada pandangan kita.

Jadi, tugas kita adalah memahamkan mereka, memudahkan mereka bernikah dan sebagainya. Dan tahniah untuk kerajaan Selangor 2013 yang memberi insentif untuk pasangan berkahwin.

11) Walimatulurus terlampau mahal

Siapa suruh sewa sampai 8 khemah? Siapa suruh beli baju 3 pasang persalinan? Siapa suruh sewa pelamin? Siapa suruh bagi hantaran? Siapa cakap walimatulurus mahal? Anda fahami apa itu walimatulurus, maka anda akan tahu bahawa ia sangat mudah dan tidak membebankan. Cukup dengan memberi makan dan memuliakan tetamu , memalukan kompang dan perkara sunnah yang lain, maka 500 orang tetamu pun boleh dijamu dengan kos tidak sampai RM 3 ribu. Tidak percaya? Percayalah.

12) Suami saya ingin berpoligami

Muhasabah diri, kenapa suami anda ingin berpoligami dan tanamkan dalam minda anda bahawa, jika poligami itu buruk, kenapa Allah menghalalkannya? Ketahuilah, setiap yang berlaku ada sebabnya, maka, carilah sebabnya. Dan jangan menghalang suami untuk berpoligami tanpa sebab yang kukuh dan mengikut emosi, takut - takut kita mengharamkan sesuatu yang halal.

13) Apa ciri calon suami/isteri yang baik?

Carilah mereka yang solat 5 waktu sehari semalam tanpa tinggalkan walau 1 waktu. Itulah calon yang baik. Miskin macam mana pun, rupa macam mana sekalipun, perkara utama adalah, selidikilah solat 5 waktu mereka.

14) Bila berkahwin, tidak boleh 'enjoy'?

Orang mukmin, tidak akan fikir untuk buang masa 'enjoy'. Mereka ada misi, visi dan objektif yang perlu dicapai di dunia dan akhirat kerana bagi mereka, mereka boleh enjoy sepuas - puasnya di syurga kelak. Maka, ubah minda anda.

15) Bila penulis blog ini hendak berkahwin?

InsyaAllah, semoga dipermudahkan urusan dan semoga dipertemukan jodoh yang boleh membawa cinta ini hingga ke syurga Allah. 

Dan orang orang yang berkata: "Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa." (25:74) 

Syed Qutb berkata ketika mentafsirkan ayat ini berkata, ini adalah perasaan fitrah keimanan yang mendalam. Perasaan senang (suka) untuk menambah bilangan orang - orang (anak - anak) yang berjalan di jalan Allah. Dan yang pertama adalah keturunan dan pasangan mereka. Kerana mereka adalah orang yang terdekat dengan mereka dan amanah yang pertama akan ditanyakan kepada mereka.

Dan ingat! Mereka yang bernikah semata - mata dengan niat untuk memelihara agama, kehormatan diri dan menjauhkan diri daripada maksiat dan godaan dunia, PASTI akan di tolong Allah. Maka, jangan ragu - ragu, jangan risau soal rezeki, soal penceraian dan lain - lain. Allah pasti bantu mereka yang ikhlas niat kerana Allah! Betulkan niat itu.

Daripada Abu Hurairah r.a  berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Ada tiga orang (golongan) yang berhak (akan) di tolong oleh Allah; orang yang berperang di jalan Allah, seorang budak mukatab yang ingin merdeka dengan melaksanakan kesepakatan bersama tuannya serta seorang lelaki yang bernikah dengan tujuan menjaga kehormatan diri (semata-mata kerana redha Allah)" 
(Dinilai hasan dalam Sunan Ibnu Majah, Sunan Nasai'e dan Musnad Ahmad - Jalur Ibnu Majah)


Read More

CINTA YANG UTAMA

Cinta yang utama!

Dengan Nama Allah, Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang, Tuhan yang tiada sekutu bagiNya, Pentadbir alam semesta, Pemberi Rezeki kepada hambaNya, Pengampun dosa-dosa kecil dan besar. Selawat dan salam kepada kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad s.a.w, para sahabat, keluarga baginda, salaffussoleh, pemimpin-pemimpin kaum muslimin dan seluruh muslimin muslimat yang akidahnya mentauhidkan Allah. 

.............................................................................................................................Sila klik http://www.youtube.com/watch?v=72GhFmbvdsw sambil membaca. Dan dengar semula selepas habis membaca.

Tiba - tiba hari ini, Allah menggerakkan hati saya untuk berbicara tentang HATI

Ya, HATI yang membuatkan para ilmuwan dalam bidang masing - masing termasuk doktor, alim ulama dan ahli falsafah cuba meneka, yang mana satu dimaksudkan sebagai HATI, adakah jantung? paru - paru? liver? 

Tidak kisahlah mana satu yang dimaksudkan, namun ketahuilah HATI itu ada di dalam dada dan bukan di kaki, bukan di tangan bukan di kepala.

"Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada." (22:46)

Biar di mana sekalipun letaknya di dalam dada kita, bagaimana sekalipun rupanya, tiga segikah, empat segikah, bulatkah...ia sangat penting. 

Penting untuk dijaga dengan baik.

Jika tidak dijaga dengan baik, maka rosaklah keseluruhan anggota yang lain.

Dari An Nu'man bin Basyir r.a dia berkata, saya pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Ketahuilah, bahawa dalam setiap tubuh manusia terdapat segumpal daging, jika segumpal daging itu baik maka baik pula seluruh badannya, namun jika segumpal daging tersebut rosak (buruk), maka rosaklah seluruh tubuhnya. Ketahuilah, gumpalan darah itu adalah hati." 
(Sahih Bukhari dan Muslim)

Berapa banyak kali perkataan 'HATI' diulang - ulang di dalam al Quran dan hadith?

Wahai saudaraku, ketahuilah, hati itu sentiasa berbolak - balik, berubah - ubah, tenang dan gelisah dan bisa jadi ia menyekutukan Allah! Nauzubillahiminzalik!

Seringkali saya mengingatkan diri sendiri, hati ini bisa berubah, usah dibangga - bangga dengan segala kebaikan yang kita lakukan. 

Sedangkan Nabi s.a.w sering berdoa agar ditetapkan hati. Inikan pula hati kita yang solatnya masih tunggang langgang.

Syahr bin Hausyab ia berkata, aku katakan kepada Ummu Salamah r.a : 

"Wahai Ummul mukminin, apakah doa Rasulullah s.a.w yang paling sering (dibacakan), apabila ada denganmu?" 

Ia berkata, doa beliau yang paling sering adalah: 

"YAA MUQALLIBAL QULUUB, TSABBIT QALBII 'ALAA DIINIKA" (Wahai Dzat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas agamaMu). 

Ummu Salamah berkata, wahai Rasulullah, betapa sering anda berdoa: 

"YAA MUQALLIBAL QULUUB, TSABBIT QALBII 'ALAA DIINIKA" 

Beliau berkata: 

"Wahai Ummu Salamah, sesungguhnya tidak ada seorang manusia pun melainkan hatinya berada diantara dua jari diantara jari-jari Allah, barang siapa yang Allah kehendaki maka Dia akan meluruskannya dan barang siapa yang Allah kehendaki maka Dia akan membelokkannya."
(Dinilai sahih dalam sunan Tirmidzi)

Wahai saudaraku, usahlah mengharapkan kepada manusia untuk memahami kegembiraan kita, kesedihan kita, kesunyian kita, ketakutan kita. 

Haraplah pada Allah, tawakal pada Allah, mintalah padaNya, salurkan semua itu dalam doa, nescaya hati kita akan tenang.

"(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram." (13:28)

Namun, kita perlu bergerak dan mencari, bukannya menunggu hidayah itu datang dengan sendiri. 

Syed Qutb dalam tafsirnya ketika membicarakan ayat ini berkata, "Maka, faktor paling penting ialah mempersiapkan hati untuk menerima petunjuk, usaha untuk mendapatkannya dan pencariannya untuk mendapatkan petunjuk itu. Sedangkan hati yang tidak bergerak itu, maka jauhlah ia daripadanya (hidayah)"Soal hati ini adalah sungguh subjektif.

Ia sungguh subjektif sehingga ke hari ini kita masih tidak mampu mengenal apa sebenarnya yang diinginkan oleh hati kita ini.

Terkadang begini, terkadang begitu, terkadang kuat, terkadang lemah.

Namun saya tidak ingin menyentuh kepada penyakit hati, ketenangan hati, dan lain - lain.

Saya ingin berbicara tentang cinta hakiki.

Saya suka dengan lagu 'Kerana Cinta', terbuai - buai jugalah perasaan ini sebenarnya. 


Cinta itu cahaya sanubari
Kurniaan tuhan fitrah insani
Dan dimana terciptanya cinta
Di situ rindu bermula

Cinta itu tidak pernah meminta
Tetapi memberi sepenuh rela
Rasa bahagia biarpun sengsara
Berkorban segala-gala

Semua kerana cinta
Yang pahit manis di rasa
Menghibur nestapa merawat luka
Damai di jiwa

Terpadam api benci permusuhan
Terjalinlah kasih sayang
Begitulah cinta yang di idamkan
Tanpa nafsu yang mencemarkan

Dan jangan pula kerana bercinta
Kita pun leka entah ke mana
Dan jangan pula kerana bercinta
Tergadai semua maruah agama

Cinta yang sejati hanya cintakan Illahi
Cinta ayah bonda tulus suci selamanya
Cintakan saudara masa berada hanya sementara
Cinta sesama insan suburkan dengan ketaqwaan.


Cinta itu adalah fitrah. Setiap manusia inginkan perasaan disayangi dan menyayangi.

Seorang ibu sayang pada anaknya, seorang anak murid kasihkan gurunya, hinggakan dikatakan dalam hadith bahawa segla jenis kasih sayang didunia ini hanyalah 1/100 sahaja daripada kasih sayang Allah.

Daripada Abu Hurairah r.a berkata, saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Allah menjadikan rahmat (kasih sayang) seratus bahagian, maka dipeganglah disisi-Nya sembilan puluh sembilan bahagian dan diturunkan-Nya satu bahagian ke bumi. Daripada yang satu bahagian inilah seluruh makhluk berkasih sayang sesamanya, sehinggakan seekor kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya akan terpijak olehnya." 
(Sahih Bukhari) 

Lupakah kita pada cinta dan kasih sayang Allah kepada kita?

Daripada 'Umar bin Al Khaththab r.a  bahawasanya dia berkata, Rasulullah s.a.w pernah memperolehi beberapa orang tawanan perang. Tiba-tiba ada seorang perempuan dari padamereka mencari bayinya dalam kelompok tawanan itu, maka ia mengambil dan membuainya serta menyusuinya. Melihatkan hal itu Rasulullah s.a.wbertanya kepada kami: 

"Menurut kalian, apakah perempuan itu sanggup mencampakkan bayinya ke dalam api?" 
Kami menjawab: 

"Demi Allah, sesungguhnya ia tidak akan sanggup mencampakkan anaknya ke dalam api selama ia masih sanggup menghindarkannya dari api tersebut." 
Lalu Rasulullah bersabda: 

"Sungguh, kasih sayang Allah terhadap hamba-Nya melebihi kasih sayang perempuan itu terhadap anaknya." 
(Sahih Muslim)

Nah! Siapa meragui kasih sayang Pencipta kita kepada kita? 

Dosa sebanyak mana pun, Allah tetap akan mengampuni hambaNya yang sering lupa dan lemah seperti kita ini. Itupun jika kita sempat bertaubat, jika tidak? Oleh itu, jangan sengaja berbuat dosa dengan alasan Allah maha pengampun.

Adakah kita tahu, lebih kurang 1400 tahun dahulu, telah ada manusia yang mencintai kita, merindui kita, lebih awal daripada ibu ayah kita mencintai kita bila kita dikandungkan di dalam perut?  

Siapakah lagi kalau bukan kekasih Allah, Nabi Muhammad s.a.w! 

Cinta kepada Rasulullah s.a.w adalah cinta kedua selepas cinta kepada Allah.Daripada Anas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Saya berharap untuk bertemu dengan saudara saudaraku", 

(Anas bin Malik) berkata: para sahabat Nabi s.a.w bertanya: 

"Bukankah kami adalah saudara-saudara Tuan?" 

Rasulullah s.a.w bersabda : 

"Kalian adalah sahabatku, sedang yang dinamakan saudaraku adalah mereka yang beriman kepadaku walau tidak (pernah) melihatku ". 
(H.R Ahmad - sanadnya mempunyai perawi yang tidak dikenali) 

Untuk membuktikan kita mencintai Allah, maka cintailah dan ikutilah kekasihNya, Nabi Muhammad s.a.w.

Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (3:31)

Dalam surah Ali Imran, ayat 31, Imam Ibnu Katsir berkata, " ayat yang mulia ini menghukumi setiap orang yang mengaku mencintai Allah, tetapi dia tidak mengikut jalan hidup yang diajarkan Nabi Muhammad s.a.w. Maka orang seperti itu adalah berdusta, sehinggalah dia mengikuti syariat Nabi s.a.w dan agama yang dibawanya dalam semua perkataan dan perbuatan."

Syed Qutb pula berkata, " sesungguhnya cinta kepada Allah itu bukan hanya pengakuan mulut dan bukan khayalan dan angan - angan. Tetapi ia harus disertai sikap mengikuti Rasulullah s.a.w, melaksanakan petunjuknya dan melaksanakan manhajNya dalam kehidupan. Iman adalah taat kepada Allah dan RasulNya dan melaksanakan peraturan Allah yang dibawa Rasul itu."

Mari menghidupkan sunnah baginda s.a.w. Ikut sedikit demi sedikit.Maka, siapakah yang harus kita cintai terlebih dahulu? Kepada siapakah harus hati ini diserahkan sepenuhnya?

Daripada Anas bin Malik r.a, ia mengatakan, ketika aku dan Nabi s.a.w keluar dari masjid, kami menemui seseorang di pintu masjid dan ia bertanya: 

"Ya Rasulullah, bilakah hari kiamat tiba?" 

Nabi s.a.w menjawab: 

"Apa yang telah kau persiapkan?" 

Rupanya orang tadi berusaha menenangkan diri lantas mengatakan: 

"Ya Rasulullah, saya tidak mempersiapkannya dengan banyak puasa, banyak solat dan banyak sedekah, hanya aku cinta pada Allah dan rasul-NYA" 

Maka Nabi s.a.w bersabda: 

"Engkau bersama orang yang kau cintai!" 
(Sahih Bukhari & Muslim) 

Mahu ikut Nabi s.a.w atau mahu ikut mereka yang jauh daripada sunnah baginda s.a.w?

Siapa cinta kita selepas Allah dan Rasul?

Cintailah dahulu Allah dan KekasihNya, maka kita akan tahu siapa yang perlu dicintai selepas itu. 

Usah melangkau terlampau jauh dengan mencintai diri kita sendiri, ibubapa, kekasih dan melupakan Pemilik cinta kita yang sebenarnya. Jika itu yang berlaku, tidak sempurna iman kita.

Daripada Abdullah bin Hisyam r.a berkata, kami pernah bersama Nabi s.a.w yang saat itu beliau memimpin tangan Umar bin Khattab, kemudian Umar berkata: 

"Ya Rasulullah, sungguh engkau lebih aku cintai dari segala-galanya selain diriku sendiri." 

Nabi s.a.w bersabda: 

"Tidak, demi Dzat yang jiwa berada di Tangan-Nya, hingga aku lebih engkau cintai daripada dirimu sendiri."  

Maka Umar berkata: 

"Sekarang demi Allah, engkau lebih aku cintai daripada diriku sendiri."  

Maka Nabi s.a.w bersabda: 

"Sekarang (baru benar) wahai Umar." 

(Sahih Bukhari)

Daripada Anas bib Malik r.a dia berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Tidaklah salah seorang dari kalian beriman hingga aku lebih dia cintai daripada anaknya, orang tuanya dan manusia semuanya." 
(Sahih Muslim)

Cintailah Allah dan RasulNya terlebih dahulu!

Ayuh mencuba!Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML