Friday, September 26, 2014

NIKAH YANG TERHALANGIsu berkenaan anak muda yang dihalang untuk bernikah, bukan lagi isu baru. Bukan sahaja di Malaysia malahan di seluruh dunia Islam. 

Dan hal ini juga merupakan antara sebab meningkatnya penzinaan. Ini sangat membimbangkan kerana Nabi s.a.w pernah bersabda : 

"Diantara tanda-tanda terjadinya hari kiamat iaitu diangkatnya ilmu, kebodohan bermaharajalela, banyaknya orang yang meminum minuman keras, dan zina dilakukan dengan terang-terangan." (Sahih Muslim)

Ibnu Hajar Al-Asqalani ketika mensyarahkan hadith ini berkata, maksud zina bermaharajalela (hadith daripada jalur sahih Bukhari) adalah dilakukan secara terang-terangan sehingga tidak disembunyikan lagi kerana banyaknya orang yang melakukannya.

Nah! Berapa banyak zina di sekeliling kita pada hari ini? Tepuk dada, tanya hati.

Syariat Islam berkenaan zina adalah sangat jelas dan tegas, sehinggakan Allah di dalam al quran melarang kita daripada mendekati zina itu sendiri. Berbeza dengan negara-negara bukan Islam, yang menjadikan seks bebas sebagai cara melempiaskan nafsu syahwat sedangkan Islam adalah agama yang suci dan sangat menjaga keturunan. 

Kata-kata yang dikaitkankan kepada saidina Umar r.a, "didiklah anak-anakmu mengikut zaman mereka dan bukan pada zaman engkau dididik" menunjukkan bahawa anak itu perlu dididik berdasarkan cabaran dizaman mereka. 

Apatah lagi di zaman ini yang digelar dunia tanpa sempadan, internet dimana-mana, pusat membeli belah, panggung wayang, televisyen, pergaulan bebas di pusat pengajian, rasa malu semakin hilang dan sebagainya. Oleh sebab itu, maka tidak hairanlah apabila kajian yang dilakukan mengatakan bahawa negara-negara Islam merupakan antara negara yang paling kerap melayari laman web porno (lucah)!Banyak faktor kenapa pernikahan itu dihalang, antaranya adalah kerana darjat, pekerjaan, harta, rupa paras, anak masih belajar di universiti, dan lain-lain. Ini adalah realiti masa kini.

Kadangkala kasihan melihat beberapa ramai sahabat yang mengadu keinginan mereka untuk bernikah dihalang walhal mereka sudah mampu daripada segi nafkah zahir dan batin. 

Bukan mahu menyalahkan ibubapa, tetapi ibubapa seharusnya bermuhasabah dan merenung kembali, atas sebab apa anak mereka ingin bernikah dan apa implikasinya jika anak kesayangan mereka itu dihalang daripada bernikah. 

Memang mudah sebahagian orang mengatakan bahawa orang Islam di Palestin dan Syria bermatian berjihad sedangkan pemuda dan gadis muslimah di Malaysia terhegeh-hegeh untuk berkahwin. Namun mereka yang berkata seperti ini sebenarnya sendiri tidak memahami apa itu jihad didalam Islam.

Oleh itu saya menyeru kepada ibubapa, permudahkanlah anak kalian untuk bernikah, itu adalah yang terbaik untuk mereka kerana Allah telah memerintahkan kita untuk mengahwinkan mereka yang sendirian antara kita. Perkara ini sama dengan ketakutan ibu bapa untuk melepaskan anak kecil bermain air sungai atau memanjat pokok, kerana ia berisiko. Ibu bapa takut melepaskan anak untuk berkahwin awal kerana ia berisiko. Tetapi, ibu bapa yang bijak tidak dengan buta tuli melarang anak mereka bermain air sungai atau memanjat pokok sebaliknya mereka mengajar anak-anak bagaimana untuk berenang dan memanjat pokok serta mengawal anak-anak yang masih baru kepada sungai dan pokok agar bermain di air cetek sahaja dan memanjat pokok rendah sahaja. Apabila mereka sudah pandai berenang dan memanjat dengan hebat, barulah dilepaskan ke air lebih dalam dan pokok lebih tinggi. Jika sejak awal-awal lagi kanak-kanak dilarang bermain air atau memanjat pokok, malah tidak pula diajar berenang dan memanjat, sampai bila-bila pun mereka tidak akan pandai malah suatu hari mereka mungkin mencuri-curi untuk berenang atau memanjat sendiri tanpa ajaran lalu menyebabkan perkara tidak diingini seperti lemas, atau mati lemas, atau cedera terjatuh dari pokok.

Demikianlah perkahwinan. Ibu bapa yang bijak tidak akan melarang perkahwinan dan berdiam diri. Ibu bapa yang bijak akan memandu anak-anak, membantu menunjuk jalan, memberi ajaran, memberi sokongan dan bantuan kepada anak-anak yang memilih untuk kahwin awal semasa belajar. Ibu bapa perlu memberi lebih bantuan dan sokongan hanyalah pada peringkat awal perkahwinan sahaja. Apabila perkahwinan anak-anak telah melalui satu tempoh kematangan, mereka telah stabil dan telah menjumpai rentak kehidupan mereka, maka ibu bapa tak perlu bersusah payah lagi malah boleh senyum gembira kerana anak mereka kini telah ‘selamat’. Selamat diijabkabulkan dan selamat mendirikan rumah tangga.

Ingatlah, sekali anak kita itu berbicara tentang pasangan berlawanan jantina, itu tandanya dia sudah memasuki fasa baru iaitu fasa 'mendekati zina'. Membiarkan anak itu 'mendekati zina bahkan sampai tahap melakukannya' adalah lebih besar mudaratnya daripada membiarkan anak berdikari dan bersusah dalam masa awal perkahwinan.

Disebabkan itu, ada segelintir anak-anak yang terpaksa bertegas, dan memberontak apabila hasrat berkahwin dihalang tanpa sebab sedangkan mereka sudahpun layak untuk berkahwin, ini bukanlah kerana mereka derhaka, tidak mendengar cakap, atau tidak sayang kepada ibubapa, itu adalah kerana mereka ingin memelihara kehormatan mereka, memelihara iman dan agama mereka kerana mereka khuatir apabila mereka tidak bernikah, maka akan ada kerosakan yang lebih besar akan terjadi. Maka, taat kepada perkara yang boleh memudaratkan diri sendiri adalah tidak dibenarkan. Tetapi si anak perlu berkata dengan baik, berhikmah dan tidak meninggikan suara kepada ibubapa apabila bertegas dengan keputusan untuk bernikah. 

Alhamdulillah, beberapa kitab fatwa karangan Syeikh Ibnu Taimiyah, Syeikh Muhammad bin Shalih al-'Utsaimin dan juga Syeikh Dr. Yusuf Al-Qardawi sempat ditelaah berkaitan permasalahan pernikahan yang dirasa perlu untuk dipaparkan beberapa daripadanya. Dan saya juga terpaksa meringkaskan beberapa bahagian kerana dirasakan terlampau panjang.

Ada pun fatwa-fatwa ulama yang lain, tiada saya berkesempatan mentelaah kerana kelemahan sebagai manusia yang sibuk dengan urusan lain. Semoga Allah memberikan kelapangan  dan keberkatan masa kepada kita semua. InsyaAllah.

..................................................................................................................................................................

Fatwa Syeikh Ibnu Taimiyah

Wanita dipersulitkan atau dipaksa oleh orang di masa jahiliyah dan orang zalim yang menikahkan mereka dengan lelaki yang mereka pilih kerana suatu tujuan dan bukan demi kemashalatan wanita tersebut. Mereka juga memaksa para wanita untuk hal itu atau menakut-nakutkannya untuk melakukannya (nikah dengan orang yang tidak diingini). Mereka juga mempersulitkannya untuk menikah dengan lelaki yang sekufu' dengannya hanya kerana adanya permusuhan (kebencian) atau kerana ada sesuatu tujuan tertentu. Semua ini adalah perbuatan orang-orang jahiliah, orang-orang yang zalim dan orang-orang yang bermusuhan. Semua itu adalah sebahagian daripada apa yang diharamkan oleh Allah dan RasulNya dan disepakati oleh kaum Muslimin pengharaman semua itu. (Majmu'ul Fatawa, 32/52)

Fatwa Syeikh Muhammad bin Shalih al-'Utsaimin 

Soalan :

Sebahagian wali melarang anak perempuannya bernikah dengan orang yang sekufu dengannya, maka bagaimana hukumnya. Dan bagaimana sikap (tindakan) perempuan tersebut?

Jawapan :

Masalah ini adalah masalah besar, kerana sebahagian lelaki mereka khianat kepada Allah s.w.t dan khianat kepada amanah mereka, melakukan perbuatan keji kepada anak-anak perempuan mereka sehingga wajib ke atas wali untuk mengikuti apa yang diredhai Allah dan RasulNya. Allah s.w.t telah berfirman :


"Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan" (24 : 32)

Nabi s.a.w telah bersabda : 


"Apabila datang kepada kalian orang yang kalian redhai akhlak dan agamanya, maka nikahkanlah (dengan anakmu). Jika tidak kalian lakukan, maka akan terjadi fitnah dan kerosakan yang banyak di muka bumi." (Dinilai hasan dalam sunan Ibnu Majah)

Sebahagian orang (semoga kita dilindungkan daripadanya) menjadikan anak perempuannya sebagai barang dagangan yang dia jual belikan kepada orang yang mereka inginkan  dan menghalanginya daripada orang yang (sebenarnya) mereka redha dengan agama dan akhlaknya.

Jika kita sampai kepada satu tahap, dimana anak perempuan berani, (ketika mana ayahnya menghalang pernikahan dengan orang yang sekufu (sepadan) daripada segi akhlak dan agamanya) lalu pergi kepada qadhi dan mengatakan kepada ayahnya : "Nikahkanlah dia atau wali lain akan menikahkannya", maka ini adalah hak syar'ie bagi anak perempuan tersebut, akan tetapi kebanyakan gadis merasa malu untuk melakukan hal itu.

Dan yang tersisa (daripadaku) adalah nasihat kepada si ayah untuk bertakwa kepada Allah dan tidak melarangnya daripada pernikahan sehingga anak tersebut akan rosak, dan hendaklah dia membandingkan (membayangkan) hal itu apabila terjadi kepada dirinya, seandainya dia dihalang daripada bernikah, maka apa akan terjadi dirinya sendiri?

Sementara anak perempuan yang dia halang untuk bernikah akan menjadi musuh kepadanya di hari kiamat : 


"Pada hari ketika manusia lari dari saudaranya, dari ibu dan bapanya, dari isteri dan anak-anaknya. Setiap orang dari mereka pada hari itu mempunyai urusan yang cukup menyibukkannya." (80:34-37)

Sehinggakan para wali, baik ayah atau saudaranya, harus bertakwa kepada Allah dan tidak melarang para wanita (anak perempuan) daripada apa yang menjadi hak mereka untuk bernikah dengan orang yang diredhai agama dan akhlaknya.

Seandainya anak tersebut memilih orang yang tidak diredhai daripada sisi agama dan akhlaknya, maka dia (si wali) boleh menghalangnya. Akan tetapi jika anak tersebut memilih orang yang soleh dan akhlaknya baik, kemudian walinya melarang (untuk bernikah) kerana hawa nafsu dalam diri si wali, maka itu adalah perbuatan yang haram, berdosa dan berkhianat. Apa sahaja yang akan menimbulkan kerosakan kepada anaknya (jika tidak bernikah), maka dosa atas orang yang menghalanginya (wali).


Fatwa Syeikh Dr. Yusuf Al-Qardawi

Soalan : (telah disingkatkan kerana terlampau panjang) 

Saya terpikat kepada seorang jejaka yang berilmu, berakhlak dan beragama. Namun pada waktu peminangan, saya dan dia diserang hebat dan pinangannya ditolak oleh keluarga saya hanya kerana kedudukan keluarganya yang rendah daripada keluarga kami. Saya tidak boleh hidup tanpa dia dan bersedia melakukan apa sahaja meskipun nyawa. Sekiranya saya dipaksa berkahwin dengan orang lain, ini seolah hukuman bunuh bagi saya. Kalau bukan kepada fizikal saya, tetapi kepada mental saya (tertekan). Apakah ada penyelesaian dari sudut syarak yang mulia?

Jawapan : (telah disingkatkan kerana terlampau panjang)

Saya berpendapat bahawa jika seperti kata pepatah 'kapak telah menyinggahi kepala' , ataupun bila 'sudah jatuh cinta' dan kedua belah pihak saling menyintai dan termasuk dalam cinta yang suci dan berlaku dalam tempoh yang panjang yang membuktikan bahawa ia bukan keinginan secara tiba-tiba ataupun permainan keluarga, dalam keadaan ini sepatutnya keluarga berfikir dengan teliti dan bijak, jangan berkeras dengan permintaan mereka dan menolak peminang atas sebab yang remeh ataupun tanpa sebab sama sekali.

Sepatutnya mereka (keluarga) mendengar dengan baik hadis nabi yang mulia diriwayatkan daripada Ibnu Abbas daripada Nabi s.a.w sabdanya : 


"Tiada yang selayaknya kasih sayang antara dua orang yang bercinta sebagaimana kasih sayang di antara suami dan isteri" (Dinilai sahih dalam Sunan Ibnu Majah)

Maksud rasulullah s.a.w ialah perkahwinan adalah jalan terbaik untuk mengubat perasaan yang telah sampai ke tahap 'kasih' dan 'asyik' di antara lelaki dan perempuan. 

Sesungguhnya Islam adalah syariat yang praktikal, oleh itu ia perlu melihat perlunya ikatan perasaan diikat dengan ikatan syariat dan undang-undang yang dibina diatas keluarga Islam, yang disuburi cinta sebagaimana disuburi agama.

Keluarga yang memaksa pandangan mereka (diterima) dan memekakkan telinga daripada jeritan hati pemuda dan pemudi, serta mengutamakan pandangan masyarakat (yang bersifat riak dan menunjuk-nunjuk) dan kebanggaan jahiliah dengan keturunan dan kekayaan (jawatan yang bagus), akhirnya akan mendatangkan kecelakaan kepada anak-anak (lelaki dan perempuan) atau menyebabkan mereka menentang adat kebiasaan. Dengan itu, 'keturunan' atau keutamaan (yang dipandang) pada hari ini diberikan kepada ilmu, pekerjaan dan kejayaan.

(Walhal) Perkara yang diutamakan oleh Islam bagi lelaki dan pelamar adalah agama dan akhlaknya yang keduanya merupakan unsur terpenting bagi Muslim. Dalam hal ini Rasulullah s.a.w yang mulia bersabda : 


"Apabila datang kepada kalian orang yang kalian redhai akhlak dan agamanya, maka nikahkanlah (dengan anakmu). Jika tidak kalian lakukan, maka akan terjadi fitnah dan kerosakan yang banyak di muka bumi." (Dinilai hasan dalam sunan Ibnu Majah)


Read More

DOA ITU SENJATA

Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana Allah masih memberikan kita nikmat mata, untuk membaca, nikmat telinga untuk mendengar, nikmat lidah untuk berzikir.

Syukur ya Allah.

Ampunkan dosa kami yang hina, lemah dan berdosa ini ya Allah.

Ampunkan dosa ibubapa kami, guru kami, dan seluruh muslimin muslimat ya Allah.

Kurniakanlah kami pengakhiran yang baik ya Allah.

Berikanlah ketenangan hati kepada kami ya Allah.

Kurniakanlah kami akhlak yang baik ya Allah.

Berikanlah kami kesabaran para Rasul ya Allah.

Kurniakanlah kami kekuatan ya Allah.

Anugerahkanlah kami ilmu yang bermanfaat ya Allah, jangan Kau jadikan kami dalam golongan yang jahil.

Berikanlah kami kesihatan yang baik ya Allah, moga dengan kesihatan itu, kami mampu beribadah dan berdakwah dengan lebih baik ya Allah.

Berikanlah kami kelapangan masa ya Allah. Jangan Kau sempitkan masa kami dengan perkara sia-sia.

Murahkanlah rezeki kami ya Allah, rezeki yang kami syukuri, jangan Kau kurniakan rezeki yang tidak kami syukuri.

Kurniakanlah kami isteri dan anak-anak yang soleh, taat, alim dan tidak gentar untuk menyeru amar makruf nahi mungkar.

Bukakanlah hati kami semua untuk menerima kebenaran ya Allah.

Bukakanlah hati manusia yang pernah aku bertindak zalim untuk memaafkan aku ya Allah.

Ya Allah,

Aku punya 1001 kekurangan, maka tampungkanlah kekurangan itu dengan teman-teman yang baik di sekelilingku.

Ya Allah, jika ditakdirkan aku mati, maka aku mohon agar aku dimatikan di tanah haram, ketika hutang aku telah langsai, ketika manusia yang lain sudah memaafkan aku dan ketika Engkau redha pada aku.

Matikanlah aku dalam keadaan syahid ya Allah.

Ampunkan kami, ampunkan kami, ampunkan kami. Ya Allah.Read More

ISLAM ITU MUDAH, JANGAN SUSAHKAN

Bismillahirrohmanirrohim, segala puji Tuhan seluruh alam, selawat dan salam ke atas para rasul, ampunkan dosa - dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, guru - guru kami, serta semua muslim di atas muka bumi ini.

....................................................................................................................................


Kadang - kadang, saya termenung, tertunduk sambil menggelengkan kepala...

Pandang ke hadapan, akhirnya saya tunduk memandang lantai bumi saya berpijak menggunakan selipar tandas...

Pandang ke kanan, saya hampa...

Pandang ke kiri, saya marah...

Pandang ke belakang, saya malas memusingkan badan...

Apakah situasi yang berlaku di sekeliling kita ini?

Kita dikelilingi oleh mereka yang berbicara soal agama, ya, itu petanda positif bagi umat akhir zaman ini!

Kita melaungkan bahawa Islam itu mudah, Islam itu menyeluruh, Islam itu dekat dengan fitrah kejadian...

Namun, kita tidak sedar bahawa sebahagian kita memberat - beratkan agama...

(Menghembus nafas...dan tarik nafas kembali...)

Ini bukan soal kecil ibarat kaki digigit nyamuk wahai saudaraku, ini soal yang besar dan berat!

Daripada Abu Mas'ud Al Anshari mengatakan, seorang lelaki menemui Rasulullah s.a.w dan berkata (mengadu):

"Wahai Rasulullah, demi Allah, sungguh saya memperlambat-lambatkan diri dari solat subuh kerana si fulan yang menjadi imam, dia selalu memanjangkan bacaan solatnya jika solat bersama kami." 

Abu mas'ud berkata:

Belum pernah kulihat Nabi s.a.w sedemikian marahnya seperti ketika beliau menasihatinya. Lantas Nabi menegur:

"Hai manusia, diantara kalian ada yang menyebabkan orang lain menjauhkan diri dari (agama), siapa diantara kalian mengimami orang-orang, lakukanlah secara ringkas (sederhana), sebab disana ada orang-orang tua, orang lemah dan orang yang mempunyai keperluan"

(Sahih Bukhari)


Daripada Abu az-Zubair dari Jabir r.a bahawasanya dia berkata, Mu'adz bin Jabal al-Anshari solat Isyak mengimami para sahabatnya, lalu dia memanjangkan bacaannya atas mereka, maka seorang lelaki dari kalangan kami berpaling, lalu solat sendirian. Lalu Mu'adz diberitahu tentangnya, maka dia berkata, 'Dia seorang yang munafik.' Ketika hal tersebut sampai pada lelaki tersebut maka dia mengunjungi Rasulullah s.a.w, lalu mengkhabarkan kepadanya sesuatu yang dikatakan Mu'adz.

Maka Nabi s.a.w bersabda kepadanya:


"Apakah kamu ingin menjadi pemfitnah (yang membuat orang lain lari dari agama) wahai Mu'adz? Apabila kamu mengimami manusia, maka bacalah surat asy-Syams wa dhuhaha, Sabbihisma Rabbika al-A'la, dan Iqra' Bismi Rabbika, serta Wa al-Laili idza Yaghsya'(yakni surah pendek)."

(Sahih Muslim)


....................................................................................................................................


Saya teringat akan misi dakwah bersama rakan-rakan tabligh di pedalaman Sabah, di sebuah pulau terbesar di Malaysia namun termiskin hinggakan air bersih dan tenaga elektrik baru beberapa tahun di pasang dan itu pun hanya berdekatan jeti, jalannya masih banyak tidak berturap, dan rata - rata gaji mereka kurang rm300 sebulan.

Di sana, rata - rata penduduknya muslim namun hanya pada nama, oh, itu tidak menjadi masalah kerana itu sebahagian daripada misi kami.

Namun, suraunya tiada berpenghuni, sehinggakan penduduk kampung yang kami temui berkata, "Bukan kami tidak mahu belajar agama, bukan kami tidak mahu mengaji tapi tiada siapa yang mahu mengajar kami!"

Nah! Itu satu tamparan hebat di muka saya.

Itu baru dipersoalkan di dunia, bagaimana jika kita dipersoalkan di hadapan Allah kelak?

Kenapa kita tidak menghiraukan muslim yang lain, kenapa kita membiarkan mereka tanpa didikan agama?

Tidak perlu pergi jauh sehingga ke Palestin, tidak perlu melaungkan slogan 'haram jadah Israel', tidak perlu semua itu.

Koreksi diri kita, dimana diri kita disaat azan subuh berkumandang? Dimana diri kita saat muslim lain memerlukan kita di Malaysia ini sendiri? 

Kita tidak perlu untuk masuk ke pedalaman untuk berdakwah, kita tidak perlu bersusah - susah kerana dakwah kini ada di mana - mana.

Di dalam 'facebook', di dalam rumah, dalam masyarakat sekeliling kita...

Namun satu sahaja pinta saya, jangan persulitkan agama, mudahkanlah...tolong jangan buat orang semakin jauh daripada agama...tolonglah...

Dari Sa'id bin Abu Burdah dari ayahnya dari datuknya , bahwa Nabi s.a.w pernah mengutus datuknya (Abu Musa) dan Mu'adz ke negeri Yaman, maka beliau bersabda: 

"Hendaklah kalian permudahkan dan jangan persulit, beri khabar gembira dan jangan membuat orang lari (daripada agama), saling patuhlah kalian berdua dan jangan saling bersengketa."


(Sahih Muslim)


....................................................................................................................................


Pernah juga saya masuk ke perkampungan 'saudara - saudara baru' di sebuah daerah di Malaysia, maklumlah, 'saudara baru' jadi pengetahuan agama mereka sangat terhad.

Menjadi tanggungjawab kita untuk menerangkan apa yang asas di dalam agama antaranya adalah berkenaan solat.

Amat menyedihkan apabila semakin hari semakin kurang orang yang ingin belajar agama dan setelah diselidiki rupa - rupanya kerana sang ustaz ini mewajibkan mereka menghafal doa iftitah yang panjang itu!

Tepuk dahi! 

Daripada Aisyah r.a bahawa dia berkata:

"Tidaklah Rasulullah s.a.w merasa bingung terhadap dua pilihan melainkan beliau akan memilih perkara yang lebih mudah (ringan) selama hal itu tidak menyebabkan dosa. Jika perkara itu menyebabkan dosa, maka beliau adalah orang yang paling menjauhkan diri dari padanya. Dan tidaklah Rasulullah s.a.w marah terhadap suatu perkara, melainkan bila beliau melihat larangan Allah dilanggar, maka beliau akan marah kerana Allah."

(Sahih Bukhari)

Banyak lagi situasi di sekeliling kita sebenarnya yang seperti ini.

Antaranya institusi masjid di zaman ini. Kita umum mengetahui bahawa masjid merupakan pusat yang sangat penting di dalam Islam sehinggakan nabi s.a.w melarang orang berjual beli di dalam masjid, meninggikan suara dan sebagainya.

Namun ada golongan 'AJK masjid' yang masih kolot pemikirannya, menengking anak - anak kecil yang bermain di dalam masjid hinggakan anak kecil itu tidak mahu lagi datang ke masjid.

Ini sangat tidak patut, hinggakan saya hampir menegur tindakan 'AJK masjid' itu. Bayangkan, institusi masjid seharusnya diperkasakan! Ya, diperkasakan dan diperbaiki bukannya di tadbir tanpa ilmu!

Sewaktu program bersama pelajar muslim yang bukan aliran agama, fasilitator mewajibkan mereka bangun untuk qiamullail. Bagus, tetapi kenapa perlu sampai dua jam? Ini memberatkan mereka dan hasilnya, mereka mengantuk di siang hari dan malas melakukan ibadah malam lagi.

Tidak cukupkah kita hanya membangunkan mereka untuk solat witir satu rakaat? Biar mereka istiqomah, lama kelamaan mereka sendiri akan menambah ibadah itu. 

Belum lagi mereka yang menegur dengan kasar golongan yang masih tidak bertudung sehingga mengecilkan hati mereka dan membuatkan mereka semakin jauh daripada 'orang agama'.

Belum lagi masuk bab walimah dan jual beli. Dan 1001 contoh di sekeliling kita.

Kita sekarang mengalami krisis 'memberatkan agama'!
....................................................................................................................................


Disini ada beberapa saranan untuk kita semua sebagai Islam,


Yang pertama, harus memiliki ilmu, untuk menegur dan mengajar, kita harus memiliki ilmu, tidak banyak, cuma yang asas sahaja. Bagaimana mungkin kita ingin menegur solat seseorang sedangkan rukun solat pun kita tidak tahu?


Yang kedua, kenali sasaran kita, adakah beliau seorang 'saudara baru'/rakyat biasa/ustaz/orang yang lebih tua/anak kecil/remaja. Teguran dan mengajar itu harus bersesuaian dengan sasaran kita. Untuk menegur kesalahan ustaz, tegur dengan cara yang sesuai dengan ilmu sang ustaz. Ingin mengajar kawan-kawan pun kena tahu tahap kefahaman agama dia terlebih dahulu. Pantaskah seorang yang memiliki kefahaman agama yang sederhana, kita bercakap berkenaan perkara khilafiyah?


Yang ketiga, dakwah, teguran dan didikan itu memerlukan strategi, bahkan semuanya memerlukan strategi ataupun perancangan yang tersusun. Jangan terus lompat masuk ke kandang buaya kalau tiada strategi terlebih dahulu!

Ibnu Abbas dia berkata, Rasulullah s.a.w bersabda kepada Mu'adz ketika mengutusnya ke Yaman (untuk berdakwah):

"Engkau akan mendatangi kaum ahli kitab, Apabila telah sampai kepada mereka maka serulah mereka untuk bersaksi bahwa tidak Tuhan yang berhak untuk disembah selain Allah dan Muhammad adalah utusan-Nya. Jika mereka telah ta'at untuk itu, maka beritahukanlah bahawa Allah telah mewajibkan kepada mereka solat lima waktu sehari semalam. Jika mereka telah ta'at untuk itu, maka beritahukanlah bahawa Allah telah mewajibkan kepada mereka untuk mengeluarkan zakat harta mereka, di ambil dari orang-orang kaya mereka dan diberikan kepada orang-orang yang miskin dari mereka. Jika mereka taat untuk itu, maka hati-hatilah engkau dari mengambil harta milik mereka yang paling baik, takutlah engkau dengan do`anya orang dizhalimi, sebab antara ia dengan Allah tidak ada yang menghalanginya."

(Sahih Bukhari)

Yang keempat, muhasabah diri, mohon petunjuk, kerana kebenaran dan hikmah itu datangnya daripada Allah. Kita cuma alat yang menyampaikan dan tidak semestinya kita betul semuanya.Wallahua'lam.....................................................................................................................................

Read More

MEREKA DAN KITA ??


Bismillahirrohmanirrohim, alhamdulillah segala  puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, selawat dan salam ke atas junjungan besar kita nabi Muhammad s.a.w...

Sama-sama kita berselawat ke atas baginda s.a.w, ikut saya bersama... =)

"Allahumma solli ala Muhammad wa ala aali Muhammad"

Ok, tahniah, anda telah menerima 10 ucapan selawat daripada Robbul a'lamin...untung kan?

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

"Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali maka Allah akan berselawat kepadanya sepuluh kali"
(Sahih Muslim)
Nah! Untung bro...macam beli lolipop seringgit, jual sepuluh ringgit... =D

Oooppss...jauh pula menyimpang daripada tajuk entri kali ini...kekeke...tapi tidak apa, itu tanda kita cinta pada baginda s.a.w...insyaAllah...(jerit kuat-kuat dalam hati yang kita sayang baginda s.a.w)

p/s : jangan jerit nama makwe sudah la =P 

....................................................................................................................................

Siapa 'mereka'? Siapa 'kita' dalam entri kali ini?

'Mereka' itu ialah...

1) Encik 'Ayam' 
2) Haji 'ikan'
3) Sarjan 'semut'
4) Makcik 'burung'
5) YB 'serai' 6) Dato' Seri 'kucing' 
Apa kena mengena binatang - binatang dengan serai ini dengan 'kita'?


Kalau kita duduk, memerhati dan berfikir, kita akan tahu bahawa setiap bintang, tumbuhan hatta bakteria sekalipun ada fungsi tertentu, ada kelebihan tertentu yang sesuai dengan fungsinya. 

Baiklah, kita pergi kepada'kita' pula...


1) Encik Doktor2)  Encik 'Batu' (Geologist)3) Guru/pendidik/cikgu4) Pemandu bas5) Penyapu sampah

Sudah tahu siapa itu 'mereka' dan siapa itu 'kita'?

Baiklah, sekarang kita lihat kepada 'mereka' terlebih dahulu. Semua binatang, tumbuhan hatta bakteria sekalipun, mempunyai tugas dan peranan masing - masing yang tertentu. SubhanaAllah! Sangat menakjubkan!


Namun...

Apa yang sama antara 'mereka'?

Ketahuilah muslimin dan muslimat dirahmati Allah sekalian, semua yang ada di langit dan di bumi ini sentiasa bertasbih memuji Allah!

"Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tak ada suatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak akan mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun" (17:44) 


'Kita'? Ada doktor, ada jurutera, ada juruterbang, ada askar, ada ahli perniagaan, ada tukang urut, ada pengawal dan 1001 macam pekerjaan lagi. Semuanya berbeza.

.....................................................................

Ya benar, setiap orang tanpa mengira umur, pangkat, harta dan taraf pendidikan, seharusnya memiliki persamaan yang ada pada 'mereka' ini iaitu sentiasa mengingati Allah (berdakwah) dalam apa jua yang kita lakukan. 

Jangan jadikan alasan bahawa kita sibuk, kita tiada duit, sakit dan lain - lain untuk 'mengelakkan' diri daripada mengingati Allah (berdakwah). Sesibuk mana pun kita, tidak sesibuk Nabi Sulaiman a.s yang diberi kerajaan terbesar di dunia. Sesakit mana pun kita, tidak seperit yang ditanggung oleh Nabi Ayyub a.s.

Sultan Muhammad al Fateh yang membuka Konstantinopel pernah menangis kerana kurangnya masa untuk dia beribadah seperti mana yang dilakukan oleh ulama-ulama yang berada di sekelilingnya, namun apa jawab murobbinya? "Wahai Tuanku, kami beribadah dengan solat, zikir dan membaca al Quran, namun Tuanku beribadah melalui kepimpinan negara"

Renungi hadith sahih dalam sahih Muslim dan Musnad Ahmad ini sebagai penutup coretan ringkas ini,

Dari Abu Dzar r.a  bahawa beberapa orang dari sahabat Nabi s.a.w bertanya kepada beliau:

"Wahai Rasulullah, orang-orang kaya dapat memperoleh pahala yang lebih banyak. Mereka solat seperti kami sollat, puasa seperti kami puasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka."

Maka beliau pun bersabda:

"Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara kepada kalian untuk bersedekah? Setiap kalimat tasbih adalah sedekah, setiap kalimat takbir adalah sedekah, setiap kalimat tahmid adalah sedekah, setiap kalimat tahlil adalah sedekah, amar ma'ruf nahi munkar adalah sedekah, bahkan pada kemaluan seorang dari kalian pun terdapat sedekah." 

Mereka bertanya:

"Wahai Rasulullah, jika salah seorang diantara kami menyalurkan nafsu syahwatnya, apakah akan mendapatkan pahala?" 

Beliau menjawab: 

"Bagaimana sekiranya kalian meletakkannya pada sesuatu yang haram, bukankah kalian berdosa? Begitu pun sebaliknya, bila kalian meletakkannya pada tempat yang halal, maka kalian akan mendapatkan pahala."

Wallahualam

Read More

PEMUDA KINI SERING MENGELUH???
Adakah kita semua tergolong dalam golongan yang 'sedikit' ini?Dimanakah pemuda - pemuda Islam yang bersyukur kini?

Doa nabi Sulaiman A.S yang ternukil didalam surah An-Naml ayat 19:

"Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh." 

Di zaman Nabi Allah Sulaiman A.S berlaku pelbagai peristiwa yang menakjubkan dan satu daripada peristiwa itu ialah ketika sedang nabi Allah ini berjalan - jalan, baginda berhenti apabila Nabi Allah Sulaiman ternampak seekor semut melata di atas batu, lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.

Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".

Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".

Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: " Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"

Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum setahun".

Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji gandum setahun tak payah kamu melata di atas batu di tengah padang pasir ini, aku akan membantumu..".

Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia mengangkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil sebiji gandum, diletak dalam bekas dan ditutup bekas itu. Kemudian Nabi meninggalkan semut di dalam bekas dengan sebiji gandum selama satu tahun.

Bila genap setahun, Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman bertanya kepada semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Setahun lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum setahun, ini sudah setahun tapi kamu makan hanya setengah".

Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apa pun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum setahun, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada janji kamu sebagaimana aku percaya kepada janji Allah S.W.T, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua tahun. Aku takut kamu akan terlupa".

Sedangkan janji seorang nabi pun seekor semut x percaya tentang kebergantungannya, inikan pula kita?yang sanggup mengenepikan janji Allah semata - mata untuk mendapatkan rezeki yang dijanjikan manusia. Dalam firman Allah didalam surah Muhammad ayat 7:

"Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu."

Inilah janji Allah kepada kita........

Disebuah kisah pula disebutkan,

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya menggali kuburi. Kerja gali kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.

Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik ke rumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk gali kembali.

Dia nak lihat macam mana rupa mayat setelah di bertemu dgn Munkar Nakir. Dia menggali 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur.

Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?".

Jawab Imam Suffian:" Di akhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan".

Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.

Kata Saidina Ali  " ILMU ITU LEBIH BAIK DARIPADA HARTA, ILMU MENJAGA ENGKAU DAN ENGKAU MENJAGA HARTA, ILMU MENJADI HAKIM, HARTA DIHAKIMKAN, HARTA BERKURANGAN APABILA DIBELANJAKAN DAN ILMU BERTAMBAH APABILA DIGUNAKAN".


Surah Ibrahim ayat 7: 

" Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." 

Bersyukurlah sahabat..ucaplah Alhamdulillah apabila dikurniakan nikmat mahupun musibah..kerana Allah sayang pada kita melebihi sayangnya seorang ibu kepada anaknya...
Read More

AKU JUGA PENDOSAEntri kali ini adalah berkenaan diri ini, diri yang penuh dosa, dan jikalau dosa itu dapat di bau, saya pasti, tiada siapa yang akan dekat dengan saya termasuklah umi saya sendiri. Syukur kepada Allah kerana masih menutup aib diri kita ini.

Daripada An Nawwas bin Mis'an Al Anshari r.a dia berkata, aku pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w tentang erti kebaikan dan dosa. Sabda beliau : 

"Kebajikan itu ialah budi pekerti yang baik. Sedangkan dosa ialah perbuatan atau tindakan yang menyesakkan dada, dan engkau sendiri benci jika perbuatanmu itu diketahui orang lain" (Sahih Muslim)

Semua orang tahu apa erti dosa, kanak - kanak kecil pun mengerti apabila disebutkan tentang dosa. Apatah lagi orang dewasa seperti kita. 

Dosa itu adalah sesuatu yang akan menyesakkan diri kita, jiwa kita, kita tidak tenteram bahkan resah gelisah dan rasa tidak selamat jika diketahui orang lain. Perbuatan yang melanggar perintah Allah s.w.t.

Baiklah, cukup sekadar itu takrifan ringkas tentang dosa.

Dosa besar boleh diampunkan dengan memohon keampunan dan bertaubat kepada Allah manakala dosa kecil akan terhapus dengan amal - amal kebaikan yang kita lakukan, InsyaAllah. Manakala dosa yang tidak diampunkan adalah dosa mensyirikkan Allah.

"Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu) dengan Dia, dan dia mengampuni dosa yang selain syirik bagi siapa yang dikehendaki-Nya. Barangsiapa yang mempersekutukan (sesuatu) dengan Allah, maka sesungguhnya ia telah tersesat sejauh-jauhnya" (4:116)

Ramai orang meremehkan hal mensyirikkan Allah, bahkan mereka tidak menyedari bahawa mereka mensyirikkan Allah tanpa disedari, Na'uzubillahiminzalik!

Dan di dalam hadith disebutkan,
Daripada Abdullah r.a, dia berkata, seorang lelaki datang kepada Rasulullah s.a.w lalu dia berkata:

"Ya Rasulullah! Aku telah berdosa, kerana aku bermesraan dengan seorang perempuan di pinggir kota Madinah. Aku telah berbuat dosa dengannya selain (daripada) bersetubuh. Maka hukumlah aku dengan hukuman apa saja yang anda hendaki!"

Maka Umar bin Khaththab r.a berkata kepadanya:

"Seandainya engkau menutup rahsia (aib) dirimu, nescaya Allah telah menutupi kesalahanmu itu."

Kata Abdullah r.a : "Nabi s.a.w tidak membantah sedikitpun ucapan Umar tersebut"

Maka berdirilah lelaki itu kemudian pergi. Lalu Nabi s.a.w menyuruh seseorang menyusul dan memanggilnya kembali. Kemudian beliau bacakan kepadanya ayat ini:

"Dan dirikanlah solat pada kedua tepi siang (pagi dan petang) dan pada sebahagian permulaan daripada malam. Sesungguhnya segala perbuatan yang baik itu menghapuskan (dosa) segala perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat" (QS Hud: 114).

Maka bertanyalah seseorang dari kalangan yang hadir:

"Ya Nabiyullah! Apakah ayat itu ditujukan khusus baginya?"

Jawab Nabi s.a.w:

"Bahkan untuk seluruh umat manusia" 

(Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Abu Daud, Tirmidzi, Ibnu Majah dan Ahmad - redaksi hadith daripada Sahih Muslim)

Dosa walaupun sebesar zarah, sekecil atom - atom sekalipun, tetap dalam perhitungan Allah s.w.t. Itu tanda keagungan Pencipta kita. Dan harus juga di ingat, kebaikan sebesar zarah pun akan dinilai oleh Allah s.w.t yang Maha Adil. 

"Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula." (99:7-8)

Allah s.w.t tidak pernah menganiaya kita bahkan kitalah yang menganiaya diri kita sendiri dengan melakukan dosa kepada Allah. Lakukanlah kebaikan, kerana Allah berjanji bahawa Dia akan melipat gandakan pahala kebaikan kita itu.

"Sesungguhnya Allah tidak menganiaya seseorang walaupun sebesar zarah, dan jika ada kebajikan sebesar zarah, nescaya Allah akan melipatgandakannya dan memberikan dari sisi-Nya pahala yang besar." (4:40)

Saya, awak, dia, mereka dan seluruh manusia bahkan golongan jin sekalipun tidak terlepas daripada melakukan dosa.

Anda berani jamin anda manusia yang terbaik yang tidak melakukan dosa? Maka renungkan hadith di bawah.

Daripada Ibnu Abbas r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : 

"Andaikata kalian tidak pernah melakukan dosa, nescaya Allah s.w.t mendatangkan suatu kaum (lain) yang melakukan dosa sehingga Dia mengampuni dosa mereka" 

(Dinilai sahih dalam Musnad Ahmad)

....................................................................................................................................


Apakah yang lebih berat musibahnya bagi seorang hamba jika dosa - dosanya dipertontonkan di akhirat kelak dan di hisab oleh Allah s.w.t! 

Secelup kita di dalam neraka, peritnya tidak terkata! Berdoalah, agar hati kita ditetapkan di jalanNya dan mintalah dijauhkan api neraka.

Dan ingatlah, pandanglah dosa itu ibarat gunung yang akan menghempap kita, janganlah kita memandang dosa itu seperti lalat yang boleh ditepis - tepis lalu ia terbang pergi.

Daripada Al Harits bin Suwaid telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Mas'ud r.a mengenai dua hadith, salah satunya dari Nabi s.a.w dan yang lain dari dia sendiri, dia berkata:

 "Sesungguhnya orang mukmin melihat dosa-dosanya seperti ia duduk di pangkal gunung, ia khuatir gunung itu akan menimpanya, sedangkan orang fasik (selalu berbuat dosa) melihat dosa-dosanya seperti lalat yang hinggap di batang hidungnya, kemudian ia mengusirnya seperti ini lalu terbang." 

(Sahih Muslim)

Allahurobbi!


Berapa ramai dalam kalangan manusia sekarang yang memandang remeh perihal dosa ini?

Janganlah menjadikan kita fasik, jadikanlah diri kita ini sebagai mukmin.

Salah satu caranya adalah dengan banyak mengingati mati!

Daripada Ibnu Umar r.a bahawa dia berkata, saya bersama dengan Rasulullah s.a.w, tiba-tiba datang seorang lelaki Ansar kepada beliau, lalu dia mengucapkan salam kepada Nabi s.a.w dan bertanya : 

"Ya Rasulullah, bagaimanakah orang mukmin yang utama?" 

Beliau menjawab: 

         "Orang yang paling baik akhlaknya." 

Dia bertanya lagi: 

"Orang mukmin yang bagaimanakah yang paling bijak?" 

Beliau menjawab: 

"Orang yang paling banyak mengingati kematian, dan yang paling baik persiapannya (untuk) setelah kematian, merekalah orang-orang yang bijak" 

(Dinilai hasan dalam Sunan Ibnu Majah)

Oh, bukan mudah untuk menjadi seorang yang soleh dan solehah!

Tapi...kita ingat pada Allah, pada kematian, pada dosa pahala itu...cuma seminit...lepas itu kita akan kembali gelak ketawa dan minum kopi di kedai mamak sambil tengok bola.

Betul?

Seringkali kita termenung mengenangkan dosa - dosa yang telah kita lakukan, kita bertaubat, rasa sangat bersalah, namun, kita menipu diri kita sendiri.

Bahkan kita mengulangi dosa itu dan kembali insaf dan lakukan dosa itu kembali!

Saya, awak dan mereka...semuanya pendosa...usah rasa diri kita lebih baik daripada orang lain.

Jika kita melihat seorang perempuan yang tidak bertudung, jangan bangga kerana kita bertudung.

Katakan di dalam hati, "Ya Allah, hidayah itu milikMu, berikan dia hidayah"

Kerana tidak mustahil suatu hari nanti, si dia itu akan memakai tudung yang lebih labuh daripada kita!

Daripada Al Harits bin Suwaid telah menceritakan kepada kami Abdullah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda: 

"Sungguh Allah lebih senang terhadap taubat salah seorang dari kalian melebihi seseorang yang ada di padang tandus gersang, ia bersama tunggangannya, yang diatasnya ada perbekalan, makanan, minuman serta keperluannya lalu ia kehilangan kenderaan tungangannya, ia pergi mencari-carinya hingga kematian (semakin) menghampirinya, ia berkata: Kembalikan aku ke tempat aku kehilangan dia, biarlah aku akan mati di sana. Ia kembali ke tempatnya lalu mengantuk lalu tidur kemudian bangun, ternyata kenderaannya ada di dekat kepalanya, lengkap dengan makanan, minuman dan perbekalannya." 

(Dinilai sahih dalam Sunan Tirmidzi)

Usah bersedih, bersyukurlah kerana kita masih diberikan waktu untuk insaf. 

Berapa ramai orang yang di humban ke dalam neraka yang merayu - rayu untuk dikembalikan semula ke dunia untuk melakukan kebaikan?

"Dan jika kamu (Muhammad) melihat ketika mereka dihadapkan ke neraka, lalu mereka berkata: "Kiranya kami dikembalikan (ke dunia) dan tidak mendustakan ayat-ayat Tuhan kami, serta menjadi orang-orang yang beriman", tetapi (sebenarnya) telah nyata bagi mereka kejahatan yang mereka dahulu selalu menyembunyikannya. Sekiranya mereka dikembalikan ke dunia, tentulah mereka kembali kepada apa yang mereka telah dilarang mengerjakannya. Dan sesungguhnya mereka itu adalah pendusta belaka" (6:27-28) 

Sayangnya, ramai di antara kita masih tidak dapat membezakan antara dosa besar dan dosa kecil. Belajarlah selagi masih punya waktu.

....................................................................................................................................

Wahai saudara - saudaraku, ayuh kita menyesali dosa - dosa kita ini, biarpun 1000 kali kita ulangi kerana kelemahan kita, segera kembalilah kepada Allah kerana keampunanNya mengatasi kemurkaanNya.

Daripada Abu Hurairah r.a dari Nabi s.a.w dari apa yang telah dikhabarkan oleh Allah Subhanahu Wa Ta'ala, beliau bersabda:

 "Dahulu, ada seorang yang telah berbuat dosa. Setelah itu, ia berdoa dan bermunajat, 'Ya Allah, ampunilah dosaku! ' Kemudian Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: 'Sesungguhnya hamba-Ku mengaku telah berbuat dosa, dan ia mengetahui bahawasanya ia mempunyai Tuhan yang dapat mengampuni dosa atau memberi seksa kerana dosa.' Kemudian orang tersebut berbuat dosa lagi  (mengulanginya) dan ia berdoa; 'Ya Allah, ampunilah dosaku! ' Maka Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: 'Hamba-Ku telah berbuat dosa, dan ia mengetahui bahawasanya ia mempunyai Tuhan yang mengampuni dosa atau menyeksa hamba-Nya kerana dosa. Oleh karena, berbuatlah sekehendakmu, kerana Aku pasti akan mengampunimu (jika kamu bertaubat)" (Sahih Bukhari dan Muslim)

Buat mereka - mereka yang ada wujud riak, takbur dan ujub, masih berbangga diri dan mengatakan dirinya lebih soleh daripada orang lain, maka renungkan diri, muhasabah diri dan ingatlah, hati manusia itu di antara jari - jari Allah, bila - bila masa akan berubah iman kita jika dikehendakiNya.

Maka sentiasalah kita berdoa agar ditetapkan hati.

Wahai pendosa - pendosa! Jauhi dosa besar, minimumkan dosa kecil! Tinggalkan dosa anda di belakang!Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML