Sunday, April 20, 2014

SYAM BENTENG TERAKHIR UMAT ISLAM????

Konflik yang berlaku di bumi Syam iaitu Syria dan bumi sekitarnya sepatutnya membeliakkan mata dan hati ummat Islam.  Bukan hanya kerana ia melibatkan ummat Islam yang dibunuh, disembelih, dirogol dan dizalimi dengan pelbagai cara yang dahsyat, tapi juga ia mengingatkan kita akan hadith-hadith yang menceritakan mengenai dekatnya Hari Kiamat.

Contohnya hadith mengenai Nabi `Isa `alaihissalam yang akan turun di timur Damsyiq, Syria.  Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda yang maksudnya:

“ALLAH Ta`ala mengutus Al-Masih (`Isa) bin Maryam sallAllahu `alaihi wasallam di mana Baginda turun pada menara putih di sebelah timur Damsyiq…”

(HR Muslim)

Dan hadith mengenai Dajjal akan dibantu oleh Yahudi dari Isfahan.  Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda yang maksudnya:

“Orang Yahudi Isbahan (اصبهان) sebanyak 70,000 yang lengkap dengan pakaian seragamnya at-toyalisah (الطّيالسة) akan selalu mengikuti Dajjal.”

(HR Muslim)

Mungkin kedahsyatan yang berlaku kepada ummat Islam di Syria merupakan sebab untuk ALLAH turunkan pertolonganNYA dengan menurunkan NabiNYA, Al-Masih `Isa `alaihissalam di sana, iaitu di bahagian timur Damsyik secara spesifiknya.  Entah zaman ini atau zaman akan datang peristiwa itu berlaku kita tidak pasti bila?  Namun, ia merupakan detik-detik akhir dekatnya Hari Kiamat.

Apa pula kaitan dengan Isbahan?  Isbahan atau Isfahan adalah sebuah daerah yang terletak di Iran.  Kita sedia maklum bahawa Iran di antara negara yang kuat membantu pembantaian ummat Islam di Syria.  Iran telah membekalkan bantuan ketenteraan kepada kerajaan Basyar al-Assad dalam misi membunuh ummat Islam di Syria.

Justeru, peristiwa ngeri pembantaian ummat Islam yang kini berlaku di Syria harus menjadi salah satu isu yang mesti difokusi oleh ummat Islam yang hidup di akhir zaman ini.

Berikut pula adalah video yang semakin menggoncangkan hati kita.  Ia menceritakan mengenai hadith-hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam mengenai kemasukan kuasa Rom dari arah al-A`maaq atau Daabiq yang merupakan tanda besar akan semakin dekatnya peristiwa yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam ketika hayat Baginda, iaitu peristiwa turunnya Nabi `Isa `alaihissalam.  Tadzkirah buat kita semua!Al-Malhamah – Peperangan Besar Antara Ummat Islam & Bangsa Rom

Hadith utama yang disebut di dalam video di atas ialah sepotong hadith yang diriwayatkan dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu.  Ia mengenai peperangan besar antara ummat Islam dan bangsa Rom yang dipanggil peperangan itu sebagai Al-Malhamah.

Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:

لا تقومُ الساعةُ حتَّى ينزلَ الرومُ بالأعماقِ ، أوْ بدابقٍ . فيخرجُ إليهمْ جيشٌ مِنَ المدينةِ . مِنْ خيارِ أهلِ الأرضِ يومئذٍ . فإذا تصافُّوا قالتِ الرومُ : خلُّوا بينَنا وبينَ الذينَ سُبُوْا مِنَّا نقاتلُهُمْ . فيقولُ المسلمونَ : لا . واللهِ ! لا نُخلِّي بينَكمْ وبينَ إخوانِنا . فيقاتلونَهُمْ . فينهزمُ ثلثٌ لا يتوبُ اللهُ عليهمْ أبدًا . ويقتلُ ثلثُهمْ ، أفضلُ الشهداءِ عندَ اللهِ . ويفتتحُ الثلثُ . لا يُفتنونَ أبدًا . فيفتتحونَ قُسطنطينيةَ . فبينَما همْ يقتسمونَ الغنائمَ ، قدْ علَّقوا سيوفَهُمْ بالزيتونِ ، إذْ صاحَ فيهم الشيطانُ : إنَّ المسيحَ قدْ خلَفَكمْ في أهليكُمْ . فيخرجونَ . وذلكَ باطلٌ . فإذا جاءُوا الشامَ خرجَ . فبينَما همْ يعدونَ للقتالِ ، يسوونَ الصفوفَ ، إذْ أُقيمتِ الصلاةُ . فينزلُ عِيسى ابنُ مريمَ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّمَ . فأمَّهُمْ . فإذا رآهُ عدوُّ اللهِ ، ذابَ كما يذوبُ الملحُ في الماءِ . فلوْ تركَهُ لانذابَ حتى يهلكَ . ولكنْ يقتلُهُ اللهُ بيدِهِ . فيريهِمْ دمَهُ في حربتِهِ

“Tidak akan terjadi Hari Kiamat, sehingga bangsa Rom turun di al-A`maaq atau di Daabiq.  Kemudian datanglah suatu pasukan yang menghadang mereka dari Madinah, yang berasal dari penduduk pilihan bumi.

Apabila mereka berbaris-baris, maka berkatalah orang Rom:  “Biarkanlah (jangan kalian halangi) antara kami dengan orang-orang yang memisahkan diri dari kami (yang telah memeluk Islam) untuk kami perangi.”  Maka kaum Muslimin berkata:  “Tidak!  Demi ALLAH, kami tidak akan membiarkan kamu memerangi saudara-saudara kami.”  Lalu mereka memerangi kaum Muslimin.

Maka kalah (lari) satu pertiga yang ALLAH tidak menerima taubat mereka selama-lamanya, terbunuh satu pertiga yang merupakan Syuhada’ yang lebih afdhal di sisi ALLAH, dan satu pertiga menyerang yang mana mereka tidak ditimpa fitnah selama-lamanya serta mereka menakluki Konstantin.

Maka sedang mereka membahagikan harta rampasan, mereka menggantungkan pedang-pedang mereka di pokok zaitun, tiba-tiba Syaitan berteriak kepada mereka:  “Sesungguhnya al-Masih (Dajjal) telah berada pada ahli keluarga kamu.”  Maka mereka keluar.  Dan yang demikian itu tidak betul.  Apabila mereka tiba di Syam, ia pun keluar.

Maka sementara mereka bersiap sedia untuk berperang, mereka meluruskan saf.  Tiba-tiba diiqamahkan solat, lalu turun Nabi `Isa bin Maryam sallAllahu `alaihi wa sallam dan mengimamkan mereka.  Apabila musuh ALLAH (iaitu Dajjal) melihatnya, maka leburlah ia seperti leburnya garam dalam air.  Akan tetapi ALLAH membunuhnya di tangannya (Nabi `Isa), maka darah mereka diperlihatkan kepada mereka (kaum Muslimin) pada lembingnya (Nabi `Isa).”

(HR Muslim)

Peta menunjukkan lokasi beberapa tempat yang disebutkan di dalam hadith-hadith di atas.


Penafsiran kepada hadith di atas ada disebut oleh beberapa ulama dalam video di atas.

Sebelum Al-Malhamah
Sebelum berlaku peperangan besar antara ummat Islam dan bangsa Rom yang disebut di dalam hadith di atas, suatu pakatan atau perdamaian atau gencatan senjata antara dua pihak ini telah berlaku terlebih dahulu.  Pakatan bersama tersebut diadakan bagi menghadapi suatu musuh, iaitu musuh ummat Islam dan musuh kuasa Rom secara bersama.

Hal itu ada disebut di dalam hadith dari Dzu Makhmar (ذو مخمر) radhiAllahu `anhu, iaitu Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:

ستصالحُكمُ الرُّومُ صلحًا آمنًا، ثمَّ تغزونَ أنتم وَهم عدوًّا، فتنتَصرون، وتغنَمونَ، وتَسلَمون، ثمَّ تنصَرِفونَ حتَّى تنزلوا بمرجٍ ذي تلولٍ، فيرفعُ رجلٌ من أَهلِ الصَّليبِ الصَّليب، فيقول: غلبَ الصَّليبُ، فيغضَبُ رجلٌ منَ المسلمينَ، فيقومُ إليْهِ فيدقُّهُ، فعندَ ذلِكَ تغدِرُ الرُّومُ، ويجتمعونَ للملحمةِ

“Kalian akan mengadakan perdamaian dengan bangsa Rum dalam perdamaian yang aman.  Lalu kalian akan berperang bersama mereka melawan suatu musuh.  Maka kalian menang, mendapat harta rampasan perang dan selamat.

Kemudian kalian kembali sehingga sampai ke sebuah kawasan berbukit yang banyak tumbuhan, maka seorang lelaki dari kumpulan Salib (Kristian) mengangkat tanda salib dan berkata:  “Menanglah salib”.

Maka seorang lelaki dari kaum Muslimin berasa marah lalu bangun menuju ke arahnya dan membunuhnya.  Maka ketika itu bangsa Rom melanggar perjanjian dan berkumpul untuk melancarkan peperangan besar (al-Malhamah)”

(Sahih Ibnu Majah)

Potongan dari hadith di atas ada juga disentuh di dalam video tersebut.  Ada dibuat penafsiran di dalam video tersebut mengenai siapakah musuh yang ditentang secara bersama oleh ummat Islam dan bangsa Rom itu.  Hanya ALLAH Yang Maha Mengetahui akan hakikat sebenarnya.

Di dalam kitab Sahih al-Bukhari, dicatatkan bahawa `Auf bin Malik radhiAllahu `anhu meriwayatkan hadith dari Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam mengenai tanda besar semakin dekatnya Hari Kiamat, iaitu:

ثم هُدْنَةٌ تكونُ بينكم وبين بني الأصفرِ ، فيَغدرونَ فيأتونكم تحتَ ثمانينَ غايةٍ ، تحت كلِّ غايةٍ اثنا عشرَ ألفًا

“Apabila gencatan senjatan yang dilakukan antara kalian dan Bani al-Asfar (bangsa Rom) lalu mereka berkhianat dan datang kepada kamu di bawah 80 bendera.  Di bawah setiap bendera itu ada 12,000 pejuang.”

(HR al-Bukhari)

Nah, itulah beberapa hadith yang dikaitkan dengan perkembangan di Syria oleh beberapa ulama sebagaimana yang ditunjukkan di dalam video tersebut.  Ia suatu berita yang menggegarkan hati dan meningkatkan iman.

Apa yang berlaku di Syria bukan sahaja menjadi muhasabah iman kepada kita, bahkan ia sepatutnya ampuh mentaqwakan hati kita lalu bersiap sedia menghadapi peristiwa besar akhir zaman.  Samada benar atau tidak perkembangan di Syria boleh dikaitkan dengan hadith-hadith di atas, itu hanya ALLAH Ta`ala sahaja yang tahu.  DIA lah Tuhan Yang Maha Mengetahui Segalanya.  Namun, berdasarkan hadith-hadith di atas, ia memberikan kita tanda-tanda zahir bahawa ia semakin hampir!  Usaha yang paling penting bagi setiap individu ambil ialah bertaqwa kepada ALLAH!

Semoga ALLAH menetapkan kita semua di dalam hidayah dan taufiqNYA, ditetapkan hati kita semua pada agamaNYA, dimatikan kita dalam keadaan berserah diri kepadaNYA, serta ditemukan kita kepada ALLAH dalam keadaan DIA redha kepada kita, amin…

ALLAHU A`LAM.
Read More

KENAPA AL-QURAN DITURUNKAN??

Di dalam Al-Quran telah disebutkan secara jelas mengapa Al-Quran diturunkan.  Berikut adalah beberapa ayat Al-Quran yang menerangkan antara tujuan ia diturunkan untuk kita sama-sama hayati:

1.  Petunjuk bagi orang-orang yang mahu bertaqwa.

ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ

“Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari ALLAH dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa.”

(Surah al-Baqarah, 2:2)

2.  Petunjuk bagi seluruh manusia, penjelasan/keterangan kepada petunjuk dan juga sebagai pembeza baik dan salah.

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ

“(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.”

(Surah al-Baqarah, 2:185)

3.  Sebagai kitab yang menjelaskan mengenai perkara yang telah disembunyikan oleh Ahli-ahli Kitab.

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَاءَكُمْ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمْ كَثِيرًا مِّمَّا كُنتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ ۚ قَدْ جَاءَكُم مِّنَ اللَّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُّبِينٌ

“Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul KAMI (Muhammad, s.a.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci, dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari ALLAH, dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya.”

(Surah al-Ma’idah, 5:15)

4.  Membimbing keluar dari kegelapan kepada cahaya kebenaran dan jalan yang lurus lagi benar.

يَهْدِي بِهِ اللَّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلَامِ وَيُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

“Dengan (Al-Quran) itu ALLAH menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNYA, dan (dengannya) TUHAN keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izinNYA; dan (dengannya juga) TUHAN menunjukkan mereka ke jalan yang lurus.”

(Surah al-Ma’idah, 5:16)

5.  Sebagai nasihat, pengajaran dan penawar kepada penyakit hati

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman.”

(Surah Yunus, 10:57)

6.  Sebagai iktibar, mengesahkan kandungan kitab terdahulu, sebagai keterangan akan kandungan kitab terdahulu dan sebagai petunjuk dan rahmat.

لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ ۗ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَىٰ وَلَٰكِن تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

“Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman.”

(Surah Yusuf, 12:111)

7.  Sebagai hukum

وَكَذَٰلِكَ أَنزَلْنَاهُ حُكْمًا عَرَبِيًّا

“Dan demikianlah Kami menurunkan Al-Quran sebagai hukum dalam bahasa Arab.”

(Surah ar-Ra`d, 13:37)

8.  Sebagai nasihat dan peringatan.

هَٰذَا بَلَاغٌ لِّلنَّاسِ وَلِيُنذَرُوا بِهِ وَلِيَعْلَمُوا أَنَّمَا هُوَ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ وَلِيَذَّكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ

“(Al-Quran) ini disampaikan kepada manusia supaya mereka diberi peringatan dan diberi nasihat dengannya; dan supaya mereka mengetahui (dengan hujjah-hujjah yang tersebut di dalamnya) bahawa sesungguhnya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa; dan supaya orang-orang yang mempunyai fikiran, beringat dan insaf.”

(Surah Ibrahim, 14:52)

9.  Sebagai peneguh iman buat orang-orang yang beriman, petunjuk dan menyampaikan berita gembira buat orang-orang yang berserah diri kepada ALLAH, iaitu bagi para muslimin.

قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِن رَّبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَ

“Katakanlah (wahai Muhammad): Al-Quran itu diturunkan oleh Ruhul Qudus (Jibril) dari Tuhanmu dengan cara yang sungguh layak dan berhikmat, untuk meneguhkan iman orang-orang yang beriman, dan untuk menjadi hidayah petunjuk serta berita yang mengembirakan bagi orang-orang Islam.”

(Surah An-Nahl, 16:102)

Semoga dengan mengetahui kenapa Al-Quran diturunkan menjadikan kita mukmin yang lebih memahami serta objektif terhadap tujuan Al-Quran yang mulia.  Tiada cara lain untuk mencapai maksud tujuan Al-Quran diturunkan melainkan dengan mendampinginya, mentadabburinya dengan cara memahami maksud ayat-ayat Al-Quran.

Bacalah dan fahamilah maknanya.  Susulilah ia dengan penghayatan dan pengamalan.  In shaa’ ALLAH, dengan itu tujuan Al-Quran ke atas diri kita secara individu dan masyarakat keseluruhannya akan tercapai.
Read More

GAMBAR JENAZAH TERSENYUM

Hati mukmin mana yang tidak cemburu apabila mendapat tahu seseorang itu meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah.  Apatah lagi apabila dibuktikan dengan foto-foto.  Kadang-kadang tersebar di dalam masyarakat akan foto orang yang meninggal dunia dalam keadaan tersenyum atau riak wajahnya seakan-akan sedang ketawa.  SubhanALLAH!

Tapi awas!  Jangan terlalu cepat percaya dan menyebarkannya.  Lebih mendatang kerisauan jika ada yang menyebarkan foto-foto tersebut lalu mengaitkannya dengan kebenaran Islam.  Kenapa?  Lihat gambar berikut:

Jenazah tersenyum - Kursus Jenazah


Gambar-gambar di atas telah saya kumpul dari sumber internet sekitar kursus pengurusan jenazah yang diadakan di pelbagai tempat.  Tujuannya adalah untuk memberitahu kepada tuan/puan bahawa ada kemungkinan gambar-gambar yang disebarkan di internet itu diambil dari kursus-kursus sebegitu.

Mereka menyalin gambar-gambar tersebut lalu mendakwa ia adalah foto manusia yang mati dalam iman, mati dalam kebenaran atau mati dalam perjuangan Islam.  Tujuannya mungkin baik (atau pun mungkin juga jahat), tapi cara tersebut memang sah salah!

Jadi, berhati-hatilah dari termakan dakwaan oleh manusia-manusia yang nakal perbuatan mereka.

Apa Salahnya?
Tentu ada yang berkata:  “Apa salahnya sebarkan gambar tersebut untuk tujuan kebaikan walau caranya salah?”

Ia salah yang besar apabila kalian mengaitkannya dengan kebenaran Islam.  Ia salah apabila kalian kaitkannya dengan perjuangan agama nan suci.  Kerana kelak apabila manusia tahu bahawa gambar-gambar yang kalian jadikan sokongan itu merupakan bukti palsu, maka akan terpalitlah juga kepada Islam.  Islam tidak perlukan sokongan dari dakwaan-dakwaan palsu dan gambar-gambar rekaan.  Islam itu kukuh dengan kata-kata ALLAH dalam Al-Quran dan kata-kata RasulNYA sebagaimana terkumpul di dalam hadith-hadith.

Isu sebegini sebenarnya sudah banyak kali timbul dalam masyarakat.  Dan saya rasa peringatan ini mesti diteruskan walaupun berulang kali dikeluarkan kerana manusia memang begitu sifatnya.  Lupa dan kadang-kadang nakal.  Saya pun pernah menulisnya sebelum ini.  Baca di sini:

  1. Sejadah Berdiri
  2. Cahaya Misteri Mirip UFO Di Atas Kubah Batu:  Betul atau Palsu?
  3. Berhati-hati Guna Berita Ajaib/Aneh Untuk Tujuan Dakwah/Agama


Berhentilah dari perbuatan yang tidak menguntungkan ini.  Dan buat yang menerima foto-foto atau maklumat seperti ini, fikir banyak kali sebelum menyebarkannya.  Lebih baik kalian menyebarkan sesuatu yang benar-benar sahih seperti ayat-ayat Al-Quran dan hadith-hadith Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam, daripada kalian menyebarkan sesuatu yang belum pasti dan yang terbit dari sangka-sangka sahaja.

Gambar Jenazah Yang Sebenar
Tiadakah gambar jenazah dalam keadaan tersenyum yang sebenar?  Ada, memang ada.  Berikut adalah beberapa gambar yang sempat saya kumpul dari internet:

Jenazah tersenyum - sebenar


Di luar sana ada gambar sebenar dan ada gambar palsu.  Elakkan dari menggunakan gambar palsu.  Hati-hati.

Jangan Hukum Mengikut Zahir Jenazah
Memang kita tidak dapat menolak dari hati kita akan sangkaan baik kepada hamba-hamba ALLAH yang mati dalam keadaan yang baik pada pandangan mata.  Melihat ketenangan wajah mereka ketika meninggal dunia, tersenyum pula, bahkan ada yang nampak seakan tertawa pasti menerbitkan rasa cemburu dalam hati kita lantas kita mengatakan mereka mati dalam husnul-khatimah.  Itu fitrah kita manusia yang hanya menilai pada zahir pandangan.  Mungkin mereka bahagia, mungkin tidak.  Namun, kita berharap dan mendoakan mereka agar mereka benar-benar mati dalam keadaan ALLAH redha.  Kita doakan juga hal sedemikian buat diri kita.

Begitu jugalah jika kita melihat seseorang yang meninggal dunia dalam keadaan yang sangat susah, tersiksa, muram wajahnya atau pecah terbarai tubuhnya, jangan terlalu lekas kita menghukum dia mati dalam keadaan hina dan jauh dari rahmat ALLAH.  Khuatir kita tersilap lalu mendapat dosa akibat menfitnahnya.  Sedangkan hakikat sebenar ALLAH sahaja yang tahu.

Semoga tulisan ini ada manfaatnya buat saya dan tuan/puan sekalian.  Kepada ALLAH lah kita pinta agar kita hidup dan mati dalam keadaan DIA redha kepada kita, amin…


Read More

BERHATI-HATI GUNA BERITA AJAIB/ANEH UNTUK TUJUAN DAKWAH

Bercakap pasal benda-benda pelik dan aneh serta ajaib yang digembar-gemburkan oleh sebahagian masyarakat muslim di seluruh dunia, saya teringat tentang satu artikel yang pernah saya baca pada tahun 2005.

Kononnya, di Oman ada seorang gadis telah bertukar menjadi makhluq aneh disebabkan oleh kurang ajarnya dia kepada ibu dan al-Quran.

Berikut adalah inti email yang dihantar kepada saya pada 2005 yang saya petik dari arkib Harakahdaily yahoogroup:

assalamua’laikum,

ni ade skit cerita utk pengajaran kita semua. attachment is gambar seorg wanita yg telah berubah bentuk badannya akibat menderhaka kpd Allah dan ibunya.kisahnya begini….ade seorg budak pompuan ni…dia nk tgk tv….rancangan hiburan.kebetulan kat situ tu…mak dia tgh duk baca Al-Quran.

dia marah kt mak dia, dan dia halau mak dia dr tmpt tu sbb dia kata bacaan Al-Quran dr mulut mak dia tu mengganggu dia. tp, mak dia teruskan jugak baca Al-Quran…tanpa hiraukan anaknya tu. Budak pompuan ni…dia rasa geram giler kat mak dia,lantas dia pun pegi rampas Al-Quran dr tgn mak dia, dan dia hempaskan Al-Quran tersebut ke lantai. mak dia terus pegi ambik Al-Quran itu dan terus peluk Al-Quran itu di dadanya.

tiba2, budak pompuan td, terus rebah dan menggelepar kesakitan dan dgn kuasa Allah SWT, budak pompuan itu terus bertukar menjadi seperti haiwan(see attachment).cerita ni berlaku kt Oman. skrg budak pompuan ni ditempatkan di sebuah hospital di Oman. begitu lah padanya kalau kita derhaka pada Allah, Rasul dan kedua ayahbonda kita. jd kan lah kisah ini sbg pengajaran. semoga kita dijauhkan dr tergolong dlm kalangan org2 yg derhaka…na’uzubillah.

cerita ni saya dh translate dr website bhs arab. utk rujukan..go to :http://www.palislam.com/

Berita & Gambar Palsu Rupanya!

Setelah menforwardkannya kepada rakan-rakan dan beberapa yahoogroups, tiba-tiba alhamdulillah ada seseorang telah menghantar email kepada saya menerangkan bahawa gambar tersebut sebenarnya telah dimanipulasikan dari sebuah pameran seni.  Saya terkejut dan terus ke laman yang dimaksudkan.  Astaghfirullah, rupa-rupanya benar apa yang dikatakan.

Saya terpaksa membuat pembetulan dan memberi penjelasan bahawa kisah dan gambar tersebut adalah palsu kepada semua yang pernah saya ‘forward’kan email tersebut.  Tak sangka, niat saya ingin memberi keinsafan kepada orang lain rupa-rupanya bersandarkan kepada kisah yang tidak mempunyai asas kebenarannya, malah palsu pula.

Ada seorang sahabat dr [EMAIL PROTECTED] reply kepada posting tersebut menyatakan bahawa makhluq tersebut sebenarnya patung yg dipamerkan di sebuah pameran kesenian…astaghfirullah, maafkan saya…wAllahu a’lam…

gambar sebenar boleh ke laman ini:


Kesalahan pertama ialah pada orang yang mula-mula melihat gambar tersebut di pameran seni dan menggunakan gambar tersebut untuk tujuan memberi keinsafan kepada orang lain, kononnya.  Kesalahan orang ini ialah MENIPU.

Kesalahan kedua ialah diri kita yang terus mempercayai tanpa menyelidiki terlebih dahulu akan kesahihannya, terus menyebarkannya kepada orang lain supaya orang lain insaf.  Kesalahan orang dari kategori ini ialah TERBURU-BURU dan TIDAK MEMERIKSA KESAHIHAN BERITA.

Belajar Dari Kesilapan
Hasilnya, saya telah belajar bahawa jangan terburu-buru memanjangkan email yang diterima.  Kita tak tahu akan kebenarannya.  Mungkin ia palsu, dan mungkin juga benar.  Sejak dari itu, saya selalu memeriksa kesahihan apa-apa berita yang saya terima dan sabar sebelum mahu mengongsikannya dengan lain-lain rakan.

Di internet samada melalui email, youtube, facebook, forum atau apa-apa sahaja berita yang diterima, harus ditapisi dengan akal yang waras dahulu.  Kaedah ini mesti juga diaplikasi dalam kehidupan seharian kita.  Kita tidak boleh sewenang-wenangnya mempercayai apa-apa berita yang datang ke telinga dan mata kita.  Mesti tapis!

Kita mesti menyelidik dahulu sebelum menyebarkannya kepada orang ramai.  Kerana berita palsu bukan sahaja akan dipertanggungjawabkan kepada kita yang menyebarkannya, malah mempunyai kesan kepada masyarakat.

Betapa gelojohnya kita.  Konon untuk membawa berita keinsafan.  Konon untuk membawa mesej taqwa.  Namun, tindakan ini telah memalukan kita ummat ISLAM.  Kita terfitnah.  ISLAM terfitnah.  Itu semua lahir dari kedangkalan sebahagian kita (termasuk saya) sebagai ummat ISLAM.  Kecantikan ISLAM dihodohkan dek ummat ISLAM :(

Nasihat

Muslimin muslimat sekalian,

Berhentilah dari berbohong.  Berhentilah dari terburu-buru membawa berita yang belum pasti kesahihannya.  Berhentilah dari gelojoh mengaitkan semua berita-berita yang belum pasti ini dengan agama.  Berhentilah dari berasa ajaib kepada sesuatu sebelum menyelidikinya.  Kerana kita tak mahu kesan dari terburu-burunya kita, gelojohnya kita, bodohnya kita akan terpalit pada agama yang kita cintai.

Sebahagian kita menggunakan kisah-kisah ini untuk mengisafkan sebahagian ahli masyarakat.  Ya, saya tahu kita semua lakukan itu dengan tujuan yang baik.  TETAPI, jika dengan cara yang salah walau dengan niat yang baik sekalipun, ia tetap salah di sisi agama.  Moga-moga kita semua diampuni ALLAH Yang Maha Memberikan Keampunan, amin.

Jika ingin berdakwah, berdakwahlah bersumberkan sesuatu yang jelas.  Dan sumber yang jelas lagi sohih, pastinya datang dari al-Quran dan as-Sunnah.

Kita masih belum memaksimakan mengambil manfaat dari kedua-dua sumber tersebut.  Kita masih belum mentadabbur al-Quran iaitu memahami setiap inti dan maksud ayat al-Quran.  Dan kita masih belum juga menghayati hadith-hadith Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam.  Mulakan dengan itu dahulu.  Mulakannya sekarang!

Manusia biasa membuat kesilapan.  Ya, memang biasa!  Tetapi yang tercela adalah apabila dia membuat kesilapan, dia tidak mahu berubah dan memperbetulkannya.  Tetapi sekiranya dia membuat kesilapan, dan berubah apabila sedar akan kesilapannya, maka itu adalah sifat terpuji yang patut ada pada manusia…

Wa Allahu Ta’ala A’lam.
Read More

SEJADAH BERDIRI


Jumaat 23 OKTOBER 2009 yang lalu, saya diberitahu bahawa berlaku fenomena sejadah berdiri di sebuah sekolah agama di Klang.  Saya mengerut dahi, memikiri ia barangkali diambil contoh dari beberapa peritiwa yang dilaporkan berlaku di Kelantan dan Kedah.

2 orang muslimah menunjukkan gambar 2 sejadah ‘berdiri’ yang dirakamkan oleh mereka di surau sekolah tersebut.  Satu di hadapan dan satu lagi di belakang.  Terdapat rehal al-Quran di hadapan 2 sejadah yang ‘berdiri’ tu.

“Wah, ni siap ada sutrah ni.  Bagus ni.  Ikut sunnah.”  Saya bergurau.

“Hehe”  dua orang muslimah yang menunjukkan gambar itu kepada saya tersenyum.

“Sudah dirungkai sejadah-sejadah tu?”  Saya bertanya.

“Ya, sudah”  Mereka menjawab.

“Alhamdulillah, bagus.  Jangan dikongsi dengan sesiapa pun akan gambar tu.  Jangan di’publish’ di internet seperti di blog atau youtube.  Nanti ‘susah’”  Pesan saya, lalu menasihati mereka beberapa perkara yang berkaitan dengan peristiwa tersebut.

Ada 2 kemungkinan sahaja.  Samada ia benar atau palsu. 

Jika ia benar, orang yang melihat fenomena itu sepatutnya mengambil iktibar dari hal yang berlaku.  Barangkali ia peluang buatnya melihat keajaiban tersebut dan hendaklah dia mengucapkan syukur padaNYA kerana asbab darinya imannya semakin bertambah kepada ALLAH subhanahu wata’ala.  Dan selepas itu, simpanlah ia kemas-kemas di dalam memori buat diri sendiri dan jika ingin berkongsi, kongsilah dengan orang yang dipercayai dan amanah orangnya.  Namun, dikhuatiri dengan mengongsikan berita tersebut, diri kita akan dihinggapi riak dan ujub.  Apa yang biasa dilakukan oleh para soleh, perkara-perkara ajaib yang berlaku pada dirinya, dia diamkan sahaja.  Ini dipanggil karomah.

Itu jika benar.  Dan tidak mustahil ia mungkin benar.  Kerana ALLAH subhanahu wata’ala berkuasa untuk menjadikan sesuatu samada akal boleh menerimanya atau tidak.  Kerana DIA MAHA BERKUASA.  DIA kata “kun”, “fayakun”.

Namun, pelikkah peristiwa sejadah ‘berdiri’ yang berlaku?  Benarkah berita itu, sehingga perlu untuk kita mengambilnya sebagai sesuatu yang serius?  Jangan tergesa-gesa dan terburu-buru mempercayainya.  Orang yang cerdik akan selidik dahulu berita yang sampai kepadanya.  Antara percaya dengan tidak sikapnya, sehinggalah disahkan akan kesahihan berita itu.  Bukan sahaja disahkan kesahihan berita, malah sahih pulak untuk dijadikan hujjah.

Saya cenderung untuk tidak mengambilnya sebagai suatu berita yang serius (namun hakikat hal benar atau salah saya serahkan pada Yang Maha Mengetahui).  Ada beberapa sebab:

Berita tentang sejadah berdiri yang dikatakan sedang solat ini sudah saya dapat lebih kurang 2 tahun yg lalu melalui youtube.  Ia barangkali ditiru dari kejadian yang berlaku di sana oleh budak-budak nakal yang ingin mengusik. 

Ia barangkali dilakukan oleh individu atau sekumpulan individu yang bertujuan ingin menimbulkan keinsafan di kalangan masyarakat.  Tapi, menggunakan penipuan dan pembohongan untuk menyampaikan mesej taqwa.  Ini suatu tindakan yang salah.  Terlalu ramai orang melakukan perkara ini.  Konon untuk meninsafkan orang lain.  ‘Hadith-hadith palsu’ dicipta oleh golongan ini.

Media perdana melaporkan peristiwa tersebut berlaku di Kelantan, kemudian di Kedah dan ia akan menjadi contoh untuk dilakukan di tempat-tempat lain untuk disensasikan.  Biasanya begitulah berlaku.

Bentuk sejadah yang ‘berdiri’ itu tidak pelik.  Kerana ia mudah dilakukan oleh sesiapa pun.  Justeru, ia bukan benda yang ajaib yang perlu kita rasa ajaib.
Muslimin muslimat sekalian,

Memang fitrah manusia suka akan berita-berita sensasi, pelik dan ajaib ini.  Sebahagian kisah2 sensasi, ajaib dan pelik ini digunakan untuk menarik perhatian manusia lain, untuk diambil manfaat dan iktibar, untuk menginsafkan orang lain, untuk suka-suka, untuk berhibur dan bermacam-macam tujuan.

Namun, apabila kisah2 ajaib dan pelik ini ingin dikaitkan dengan agama, kita harus berhati-hati.  Kerana hal agama bukan benda main-main.  Ia suatu yang tinggi yang datangnya dari Yang Maha Tinggi.  Takut ia menjadi fitnah kepada agama yang suci. 

Kejadian yang berlaku pada diri kita sudah sangat ajaib untuk kita berasa ajaib.  Tubuh badan yang terdiri dari pelbagai sistem boleh saja kita syukuri dan takjubi akan kejadiannya. 

Malah awan yang berjalan di langit, semut yang merangkak, air yang mengalir, udara yang disedut, bukit yang gah berdiri, matahari, bulan dan segala-gala yang wujud dan berlaku di sekeliling kita bisa saja menjadikan kita manusia yang sangat-sangat bersyukur, andai kita mahu merenung dan berfikir tentangnya dan mengaitkannya pula dengan Yang Maha Pencipta.

Menyentuh kisah sejadah ‘berdiri’ yang kecoh musim ini, kita tidak memerlukan kisah ajaib yang tidak ajaib ini.  Apa yang merisaukan kita adalah kisah-kisah ini bakal menjadikan kita ummat yang ditertawakan.  Telah banyak kisah-kisah yang disebut di dalam akhbar dan internet yang dikhabarkan sebagai ajaib dan pelik dan dikaitkan pula dengan ISLAM, walhal ia direka-reka oleh individu yang tidak bertanggungjawab.  Tujuannya baik, namun disebabkan caranya salah, dengan mudah ia dibuktikan palsu oleh orang lain.  Dan secara tidak langsung atau secara langsung, kepalsuan itu akan dikaitkan dengan agama kita lantaran sikap bodoh dan terburu-buru sebahagian ummatnya.  Terfitnahlah ISLAM!

Ikhwanul muslimin,

Terkandung di dalam Al-Quran dan as-Sunnah pelbagai rahsia untuk kita rungkaikan.  Dan dijamin ia adalah datang dari Tuhan Yang Maha Benar.  Telah ramai yang masuk ISLAM apabila mereka mula membaca dan memahami inti al-Quran dan as-Sunnah.  Kerana keajaibannya tidak dapat ditandingi dek lain-lain keajaiban.  Iman bisa naik dan subur tatkala kita cuba memahaminya.

Tinggalkanlah segala hal dan berita yang belum pasti.  Buangkanlah perasaan ghairah terhadap perkara-perkara pelik dan ajaib yang belum sohih.  Kembalilah kepada kalam ALLAH yang pasti benar.

Akhir kalam, renungkanlah firman ALLAH yang dipetik dari surah ali ‘Imran, ayat 190 & 191 yang berikut untuk sama-sama kita ambil manfaat daripadanya dan supaya kita menyedari bahawa kejadian yang indah yang terdapat di sekeliling kita sudah cukup untuk kita kagumi dan bersyukur:

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَاخْتِلافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لآيَاتٍ لأولِي الألْبَابِ

“Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal,”الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

“(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia.  Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.”


Read More

ISU UMAT ISLAM ~ AMBIL TAHU_DOA_SUMBANG


Dari an-Nu`man bin Basyir radhiAllahu `anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda yang maksudnya:

“Perumpamaan orang-orang yang beriman dalam saling mencintai, saling berkasih sayang dan saling kasihan-mengasihani adalah seperti satu tubuh. 

Yang mana apabila ada salah satu anggota tubuh mengaduh kesakitan, maka anggota-anggota tubuh yang lain ikut merasakannya iaitu tidak dapat tidur dan demam.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Hadith di atas menunjukkan kepada kita mengenai tanda aras orang-orang beriman yang saling menyayangi antara satu sama lain.

Kehilangan prihatin dan perasaan terhadap keadaan buruk yang menimpa ke atas ummat Islam di sekeliling kita samada di dalam atau di luar negara menunjukkan kepada kita betapa sepinya perasaan berkasih sayang sesama ummat yang beriman kepada ALLAH.

Sepatutnya tanda ini menyedarkan kita semua.  Betapa ajaran Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam yang menyuruh kita saling berkasihan telah semakin pudar.  Sebab itulah kita kehilangan rasa peka terhadap nasib yang menimpa saudara seaqidah kita.  Dan keadaan ini mununtut kita agar ia dipulihkan semula .

Situasi yang berlaku mutakhir ini tidak boleh kita abaikan dari mengambil tahu akan perkembangannya.  Ummat Islam di Palestin, Rohingya dan Syria belum pun habis puas dilanyak oleh orang-orang yang zalim, kini Mesir pula mendapat giliran dibantai semahunya.  Hak mereka diambil, maruah mereka dicabul dan jiwa mereka dibunuh.

Kita tidak boleh menjadikan “tidak tahu” sebagai alasan.  Berita mengenai ummat Islam di seluruh dunia hendaklah diambil tahu.  Apatah lagi zaman ini adalah zaman internet, zaman Facebook.  Maklumat cukup bebas boleh diperolehi.

Buat sesiapa yang mempunyai akses kepada Facebook, banyak laman yang boleh kita ikuti dalam usaha untuk mengambil tahu dan mengemaskini mengenai perkembangan ummat Islam di seluruh dunia, antaranya seperti berikut:

  • Berita-berita mengenai kesesatan SYI`AH yang menjadi dalang kekacauan dari dalam ummat Islam:  • Berita-berita mengenai isu di MESIR:  • Isu di SYRIA:  • Isu di PALESTIN:Lazimilah laman-laman di atas.  Apabila tuan/puan menekan LIKE pada laman-laman tersebut, in shaa’ ALLAH HOME / News Feed Facebook tuan/puan akan dibarisi dengan berita-berita, foto dan video terkini dari laman tersebut secara automatik.

Tidak cukup dengan ambil tahu, hendaklah kita susulinya dengan berdoa kepada ALLAH semoga ummat Islam di seluruh dunia diberikan keampunan, dikuatkan kesabaran, ditetapkan iman, dikurniakan hidayah dan taufiq oleh ALLAH serta diberikan pertolongan olehNYA.  Tambahan kepada itu, hulurkanlah sumbangan mengikut kemampuan masing-masing samada dalam bentuk tenaga, harta, wang, penyebaran maklumat atau dalam bentuk-bentuk lain yang bermanfaat.

Itulah antara usaha minima yang boleh kita lakukan.

“Ambil tahu – Doa – Sumbang”

حسبنا الله ونعم الوكيل

Cukuplah bagi kami ALLAH dan DIA lah sebaik-baik diserahkan urusan.

MOHD HALIMI
Read More

SHAIMA ALAWADI DIBELASAH SEHINGGA MATI KERANA MUSLIM DI AMERIKA

Al Fatihah

Shaima Alawadi (32) ibu beranak 5 meninggal dunia akibat kecederaan parah dikepala. Semalam beliau ditemui tidak sedarkan diri oleh anak beliau di ruang tamu rumah mereka. Disebalah beliau sebuah nota yang berbunyi "Go back to your country you terrorist!". Shaima dan ahli keluarganya melarikan diri dari Iraq pada tahun 1993 untuk memulakan kehidupan baru. Malang bagi beliau kehidupan baru menjadi tragedi. Al Fatihah


Read More

KEMUSNAHAN AKIBAT TAUFAN WASHI DI FILIPINA (14 GAMBAR)

Ini sangat sadis.Taufan Washi melanda kepulauan Mindanao mengakibatkan banjir kilat den tanah runtuh. Setakat ini lebih 1000 orang sudah meninggal dunia dan ratusan ribu lagi hilang tempat tinggal. Akibatnya Presiden Benigno Aquino mengistiharkan darurat dikawasan-kawasan yang terjejas teruk. Sangat sidis melihat jumlah keranda yang tersusun dibawah. Semoga warga Mindanao tabah mengalami ujian dari Tuhan ini.

Read More

MASJID MENARA KUDUS : MASJID DENGAN ELEMEN REKAAN CANDI HINDU (16 GAMBAR)

Masjid Menara Kudus ialah sebuah masjid yang terletak di Kudus Jawa Tengah. Rekaan masjid ini sangat unik kerana sekali pandang ia kelihatan seperti sebuah candi Hindu. Menurut sejarah Masjid Menara Kudus dibina pada tahun  1549 oleh Sunan Kudus, seorang pendakwah islam yang menyebarkan Islam di Tanah Jawa. Beliau dikatakan adalah cucu cicit kepada Sultan Palestin yang berhijrah ke Indonesia bagi menyebarkan ugama Allah ini.

Bagi memudahkan penyebaran ugama Islam,Sunan Kudus menerapkan elemen agama asal penduduk Hindu dan Buddha dengan ajaran ugama Islam. Masjid ini dibina dengan elemen kuil Hinduyang anda biasa lihat di Bali. Selain itu elemen Buddha juga diterapkan dengan pembinaan 8 tempat mengambil wudu. Seperti yang anda sedia maklum angka 8 adalah penting dalam ugama Buddha kerana ianya sebahagian daripada 8 Jalan Lapis Mulia. Batu asas masjid ini pula dikatakan dibawa dari Baitul Muqaddis.

Bangunan yang kelihatan seperti masjid tipikal Asia Tenggara di sebelah menara yang anda lihat sekarang adalah binaan moden yang ditambah pada tahun 1918. Sebahagian daripada pintu lama kini boleh dilihat di dalam ruang solat Masjid Menara Kudus. Ianya mempunyai bentuk yang sama seperti Gapura, pintu masuk yang dibina di hadapan Pura (kuil hindu) seluruh Bali. 

Masjid Menara Kudus juga menjadi tarikan penganut ugama Islam kerana ianya juga tempat persemadian Sunan Kudus yang menurut cerita meninggal dunia ketika sujud pada tahun 1550 pada usia 150 tahun. Jika anda ke Jawa Barat jangan lupa melawat salah sebuah masjid yang paling unik di dunia dengan sinergi rekaan pelbagai agama ini. 
Read More

COOL ENSAIKLOPEDIA - KERETA - KERETA PERONDA MEWAH POLIS DUBAI (21 GAMBAR)Read More

PATUTKAH KITA DENGAR DARI PIHAK SYIAH????

Apabila ada pendakwah mendedahkan tentang kesesatan Syiah dan mengajak agar masyarakat menjauhi dan membanteras ajaran tersebut, seperti biasa akan ada yang setuju dan tidak setuju.  Ada yang bersikap neutral, kononnya mahu bersikap adil dan tidak menyebelahi mana-mana pihak.
Penganut Syiah mencederakan diri sendiri. Inikah ajaran Islam?!


“Kita kena dengar juga dari pihak Syi`ah.”  Kata sebahagian orang yang kononnya cuba bersikap adil.

Patutkah kita dengar dari pihak Syi`ah?

Pada saya tak patut.  Tak patut dan tak perlu kita bazirkan masa untuk dengar dari pihak Syi`ah.  Kenapa?  Saya akan senaraikan sebab-sebabnya sebentar nanti.

Agaknya golongan neutral ini tidak dapat maklumat yang cukup dan sememangnya dalam banyak keadaan mana-mana individu yang tidak dapat banyak maklumat sentiasa bersikap neutral.  Ketidakcukupan maklumat menjadikan mereka terhenti di antara dua cabang.  Mereka keliru mana satu yang tepat.

Untuk merungkai sedikit kekeliruan itu, tuan/puan boleh baca beberapa tulisan di bawah, in shaa’ ALLAH.  Beberapa pendedahan ringkas mengenai kesesatan Syi`ah ada dijelaskan:

Perbandingan Aqidah Antara Ahli Sunnah Wal Jama`ah & Syi`ah

Beberapa Pautan Tentang Kesesatan SYIAH
Penjelasan Terhadap Fahaman SYIAH (Disediakan JAKIM)
Mudzakarah Ulama Membongkar Kesesatan SYIAH!
Dato’ Harun Taib Membongkar Hakikat Syiah
Sebab apa tidak patut dengar hujah puak Syi`ah?
Di atas saya telah menulis bahawa tidak patut kita beri muka kepada golongan Syi`ah untuk kita mendengar dari mereka.  Kenapa?  Berikut adalah sebab-sebab utama secara ringkas:

1.  Dalam ajaran Syi`ah, penganut ajaran tersebut disuruh kepada mereka agar bertaqiyyah, yakni menipu dan menyembunyikan kepercayaan mereka mengikut keadaan.  Ia galakan dan mereka bakal mendapat pahala jika bertaqiyyah.  Bagaimana kita boleh percaya dengan seseorang atau pihak yang berdiri di atas penipuan sebagai ajaran mereka???

2.  Banyak hadith-hadith palsu telah direka oleh golongan Syi`ah sejak ratusan tahun lagi.  Hal ini telah didedahkan oleh ulama-ulama hadith seluruh dunia.  Jika kata-kata Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam pun mereka berani reka, apatah lagi kata-kata sahabat Nabi, tabi`in, tabi`ut tabi`in dan kata orang-orang soleh dan ulama selepas itu.  Mereka mencipta suatu ayat lalu menyandarkannya kepada Nabi, menyandarkannya kepada sahabat dan kepada ulama-ulama.  Patutkah kita datang kepada pihak Syi`ah untuk dengar hujah mereka setelah amalan mengadakan perkataan-perkataan palsu sudah pun menjadi darah daging mereka???

3.  Kitab-kitab Syi`ah banyak ditulis dalam bahasa Parsi.  Anda faham bahasa Parsi?  Pendedahan mengenai ajaran songsang Syi`ah sebenarnya telah didedahkan oleh ramai ulama-ulama ahlus sunnah wal jamaah yang mahir berbahasa Parsi.  Pendedahan kesesatan agam Syi`ah turut didedahkan oleh oleh ilmuan-ilmuan Syi`ah yang telah insaf dan keluar dari agama Syi`ah lalu memeluk Islam yang beraqidahkan ahlus sunnah wal jamaah.  Wajarkah kita sibukkan diri kita untuk itu?

4.  Kita selalu mendengar masyarakat kita selalu tertipu dengan bermacam-macam helah terutama melalui skim-skim kewangan dan ajaran-ajaran sesat.  Kita mudah percaya apabila mendengar sesuatu berita atau janji.  Ia terjadi disebabkan oleh terlalu sopannya orang kita terhadap orang lain sehingga tanpa disedari kita sedang diambil kesempatan oleh orang lain.  Nah, Syi`ah pun sama, bahkan lebih besar kebarangkalian ummat Islam boleh terpengaruh dengannya disebabkan ia mengaitkan agama.  Kelemahan kita dari segi kefahaman agama menjadi faktor mudahnya ummat Islam percaya dengan dakyah Syi`ah.  Mahukah kita menjerumuskan diri kita ke dalam risiko sesat aqidah yang besar ini?  Ia bukan sahaja rugi di dunia, malah lebih teruk lagi rugi di Akhirat.

5. Kesesatan Syi`ah terlalu jelas.  Bukan sahaja menimbangnya dengan neraca ilmu agama ia sangat jelas sesat, bahkan jika ia ditimbang dengan neraca lojik pun, ajaran Syi`ah sangat jelas sesat.  Tidakkah cukup dengan akal yang waras seseorang menimbangnya?

6.  Dan banyak lagi sebab yang boleh disenaraikan…

Mahu bersangka baik dengan Syi`ah?  Mahu dengar apa hujah Syi`ah?

Oh, tidak sama sekali.

Pokok tulisan ini ialah kita tak perlulah nak mendekati kumpulan-kumpulan Syi`ah untuk dengar ceramah mereka, dengar penjelasan mereka dan untuk dengar wacana mereka dengan alasan supaya adil konon.  Buang masa!

Jika mendekati mereka dengan niat mahu berdakwah agar mereka kembali kepada Islam yang sebenar, silakan.  Itu niat yang suci.  Tapi niat yang suci mesti disokong dengan kemampuan ilmu.

Tinggalkan Syi`ah.  Tak perlu dengar dari mereka.  Faqad!

Semoga ALLAH mengutuk orang-orang yang telah mendustakan NabiNYA, semoga ALLAH mengutuk orang-orang yang menfitnah sahabat-sahabat NabiNYA dan semoga ALLAH mengutuk orang-orang yang telah membunuh hamba-hambaNYA yang lurus di atas agama Islam yang sebenar, amin…
Read More

KUBUR TANPA BINAAN MENEPATI SYARIAT ISLAM

Memandang kawasan perkuburan ini mengingatkan saya akan Perkuburan al-Baqi di Madinah. Tentu sesiapa yang pernah ke Madinah tidak melepaskan peluang melawat kawasan perkuburan tersebut kerana ia betul-betul terletak di tepi Masjid an-Nabawi (baca di sini mengenai Perkuburan al-Baqi`).

Cuba lihat pemandangan kawasan-kawasan perkuburan berikut yang letaknya di Marang, Terengganu:

Tanah perkuburan Kampung Bukit Kulim, Marang, Terengganu

Kubur-kubur ditanda semula dengan batu-batu nisan yang baharu.
Kawasan perkuburan dalam gambar berikut pula masih dalam keadaan asli:

Tanah perkuburan Kampung Temiang Hulu, Marang, Terengganu.

Pandangan dari sudut lain.

Lain-lain tanah perkuburan sekitar daerah ini juga mempunyai pemandangan yang sama.  Iaitu kebanyakan kubur-kuburnya hanya ditanda dengan batu sungai atau batu bukit sebagai batu nisan.  Tanpa binaan di atasnya sebagaimana yang biasa kita lihat di lain-lain tempat.  Malah tidak kelihatan tulisan pada batu-batu nisan tersebut.  Samada memang tidak ditulis atau sudah terpadam.  Memang persis pemandangan Perkuburan al-Baqi` di Madinah (lihat gambar di sini).

Melihat kepada keadaan kubur-kubur tersebut, dapat diketahui bahawa ia kubur-kubur lama penduduk tempatan yang mungkin sudah puluhan tahun bersemadi di situ.  Maknanya memang sudah lama masyarakat kita mengebumikan orang yang sudah meninggal dunia dengan cara begitu.  Iaitu tanpa binaan-binaan di atas kubur.  Kubur almarhum ayah saya, tok dan moyang di Perak juga tanpa binaan di atas kubur mereka.

Ia suatu pemandangan yang jarang kelihatan di mana-mana kawasan perkuburan di negara kita mutakhir ini.  Kebanyakan kawasan perkuburan kini telah banyak didirikan binaan batu, marmar atau simen di atas kubur.  Ia seakan menjadi trend umat Islam di banyak tempat di rantau ini.  Malah ada yang sampai menghias dan mencantikkan kubur ahli keluarga mereka lantaran cinta mereka kepada ahli keluarga yang telah meninggalkan mereka buat selama-lamanya.

Jadi mana datang budaya membina binaan di atas kubur yang selalu kita lihat tanah-tanah perkuburan sekitar rantau ini?

Faktor
Saya terfikir tiga faktor kenapa ia terjadi.  Iaitu kejahilan agama, kelebihan harta dan trend masyarakat.

Walaupun faktor kejahilan agama merupakan faktor utama, namun faktor kelebihan harta adalah faktor yang kuat menyucuk ke sanubari saya ketika melalui kawasan perkuburan tersebut.  Kerana kejahilan agama sudah pun diusahakan untuk mengubatinya dengan ceramah-ceramah agama, tadzkirah dan kuliah oleh para ilmuan dan pendakwah.  Namun peringatan itu telah dilupakan lantaran harta yang melimpah.  Semakin melupakan mereka apabila ia sudah menjadi trend di kubur-kubur di mana-mana pun.

Betapa harta selalu menjadi fitnah buat manusia.  Harta selalu menjadikan kita kelabu agama.   Ia mendorong kita melanggar peraturan agama sekiranya kita tidak berwaspada.

Lihat sahaja hal mengenai kubur ini.  Orang-orang kampung yang dulu tidak berharta dan hanya menggunakan harta untuk keperluan penting kehidupan telah tidak memperuntukkan apa-apa untuk kubur ahli keluarga mereka.  Mereka kebumikannya, menandakannya dengan batu dan tidak membina binaan tambahan sebagai memuliakan atau mengingati ahli keluarga mereka yang telah pergi selama-lamanya.  Mereka meneruskan kehidupan dengan harta yang berbaki ada untuk perkara-perkara yang perlu dan utama serta yang lebih mendesak.

Tetapi masyarakat yang mempunyai kelebihan harta telah melanggar kebiasaan ini.  Bukan sahaja rumah dan pejabat mereka hias dengan pelbagai hiasan, bahkan di kubur juga dihias dengan pelbagai perhiasan, ukiran dan binaan.  Betapa harta telah menarik manusia kepada yang sia-sia, bahkan kepada perkara-perkara dosa!  Maka berhati-hatilah.

Hukum Membina Binaan Di Atas Kubur
Ayuh kita lihat apakah pandangan agama terhadap perbuatan membina binaan di kuburan.  Supaya kelebihan harta yang dimiliki oleh masyarakat kita dipandu dengan ilmu dan bukannya nafsu.  Dan supaya trend salah masyarakat diperbetulkan.  Tidak ada cara lain untuk mengubatinya melainkan dengan ilmu dan peringatan yang disampaikan secara berterusan.  Selebihnya hidayah dan taufiq ALLAH lah kita mohon buat diri kita dan umat.

Mengenai larangan membina binaan di kuburan telah thabit dari Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam.  Dari Jabir radhiAllahu `anhu, katanya:

نهى رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ أن يُجصَّصَ القبرُ . وأن يُقعَدَ عليه . وأن يُبنى عليه
“Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam melarang untuk kubur dikapur, duduk di atasnya dan membina binaan di atasnya.”

(HR Muslim)

Merujuk kepada hadith di atas, para ulama telah pun selalu menasihati umat Islam agar tidak mendirikan binaan di atas kuburan.  Dan majlis agama Islam di negara kita juga telah pun mengeluarkan fatwa mengenainya sebagai ingatan dan panduan umat Islam di negara ini.

(1)  Fatwa Jabatan Mufti Negeri Selangor (rujuk Kertas Kerja Seminar Perkuburan):

Mesyuarat bersetuju memutuskan bahawa haram hukumnya membina binaan kekal di atas tanah wakaf kuburan.  Ahli Jawatankuasa masjid juga mengikut budi bicaranya boleh merobohkan binaan tersebut jika ada keperluan untuk mengkebumikan jenazah, sedangkan sudah tiada lagi ruang untuk mengkebumikan jenazah yang baru.

(2)  Fatwa Negeri Kedah (rujuk e-fatwa):

i) Makruh hukumnya dibuat binaan di dalam atau di atas kubur yang tanah kubur itu dimiliki oleh orang yang membuat binaan tersebut. Manakala hukumnya harus jika membuat binaan yang bertujuan menyelamatkan kubur itu dari digali atau dikorek oleh binatang buas atau diruntuh oleh banjir atau seumpamanya.

ii) Haram hukumnya dibuat binaan di dalam atau di atas kubur apa jua jenis dan bentuk binaan yang kekal selepas hancur mayat dengan tiada apa-apa tujuan seperti yang tersebut di atas sekiranya kubur itu di dalam tanah yang disediakan untuk perkuburan atau yang diwakaf untuk perkuburan dan wajib dirobohkan kerana binaan kekal wujudnya selepas hancur mayat ia menghalang orang-orang Islam daripada menggunakan tempat perkuburan itu dengan tiada apa-apa sebab yang diluluskan oleh syarak dan meruntuhkan itu hendaklah dengan kebenaran kadi atau kebenaran Majlis Agama Islam Negeri Kedah kerana dikhuatiri berlaku perbalahan, pergaduhan dan sebagainya. Batu-batu dan perkakas-perkakas binaan menjadi hak milik waris-warisnya dan dipulangkan kepada mereka. Jika tiada waris atau waris enggan mengambilnya maka menjadi hak kepada baitulmal.

Semoga coretan ini dapat mengetuk hati-hati kita semua agar kembali kepada ajaran Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam.  Baginda melarang kita membuat binaan di kubur, maka larangan itu hendaklah kita jauhi semampu mungkin.  Jika kita terpaksa berasa asing dengan melaksanakannya, biarlah!  Kerana berasingan seseorang itu disebabkan oleh dia mengikuti sunnah adalah kebahagiaan buatnya pada Hari Akhirat nanti.

Semoga hidayah dan taufiq ALLAH memandu kita semua dalam perjalanan di dunia ini.  Sampai masuk ke kubur.  Sampai bertemu ALLAH Jalla wa A`la, amin…
Read More

PERKUBURAN AL-BAQI'

Perkuburan al-Baqi` (البقيع) yang juga dikenali sebagai Jannatul Baqi` (جنة البقيع) adalah kawasan lapang yang menempatkan tanah perkuburan bagi penduduk-penduduk Madinah.  Ia terletak di sebelah kiri Masjid Nabawi.

Kawasan ini telah dijadikan sebagai tanah perkuburan oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam.  Ramai ahli keluarga dan para sahabat Baginda dikebumikan di kawasan perkuburan al-Baqi`.  Qadhi `Iyad rahimahullah meriwayatkan bahawa Imam Malik mengatakan seramai 10,000 para sahabat yang telah meninggal dunia di Madinah telah dikebumikan di perkuburan Baqi`.

Pada hayat Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam, Baginda selalu keluar pada lewat malam untuk menziarahi kawasan perkuburan ini serta mendoakan keampunan buat penghuni-penghuni kubur.Perkuburan al-Baqi`

Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam mengajarkan kepada para sahabat akan suatu ucapan untuk mereka ucapkan apabila melalui kawasan kubur, iaitu:

السلام عليكم أهلَ الدِّيارِ ، من المؤمنين والمسلمين . وإنا ، إن شاء الله ، لَلاحقون . أسأل اللهَ لنا ولكم العافيةَ

“Kesejahteraan ke atas kamu semua wahai penghuni kampung, dari kalangan orang Mukmin dan Muslim.  Sesungguhnya kami dengan kehendak ALLAH akan mengikuti kamu.  Kami memohon kepada ALLAH untuk kami dan untuk kamu sekalian akan kesejahteraan.”

(HR Muslim, dari Abu Musa al-Asy`ari `Abdullah bin Qis)

Kawasan perkuburan ini dibuka untuk lawatan selepas waktu solat fardhu `Asar dan Subuh.  Hanya lelaki dibenarkan masuk.  Selain dari waktu tersebut, pintu pagar masuk ke kawasan perkuburan Baqi` akan ditutup.  Moga-moga dengan menziarahinya hati kita kuat ingat akan mati dan mengenangkan nasib kita pada Hari Akhirat.

Dan jika tuan-tuan mendapat peluang menghantar jenazah ke kuburan, rebutlah peluang tersebut.  Biasanya selepas solat fardhu di Masjid Nabawi akan diadakan solat jenazah dan sejurus selepas itu terus dihantar jenazah tersebut ke perkuburan Baqi` yang terletak bersebelahannya sahaja.  Besar ganjaran buat sesiapa yang dapat mensolatkan jenazah dan menghantarnya ke tanah perkuburan untuk dikebumikan.

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu, beliau berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda yang maksudnya:

“Barang siapa menghadiri jenazah sampai jenazah itu disolatkan, maka ia mendapatkan satu qirath.  Dan barang siapa menghadirinya sampai jenazah itu dikuburkan, maka ia mendapatkan dua qirath.”

Ada yang bertanya: “Apakah dua qirath itu?”

Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Sama dengan dua gunung yang besar.”

(Sahih Muslim)
Semoga kita semua mati dalam keadaan Islam dan ALLAH Ta`ala redhakan kita, amin…
Read More

TERUSKAN LAH MENASIHATI,,WALAU BERULANG KALI


Teruskanlah beri nasihat dan peringatan.  Samada kepada seseorang individu yang kita ambil berat akan dirinya atau kepada umum.  Teruskan dan teruskan, walaupun berulang kali…

Kenapa?

1.  Kita ambil sahaja iktibar dari diri kita sendiri.  Betapa kita sendiri pun bukan sekali dinasihat terus patuh.  Bukan sekali diberikan peringatan terus berubah.  Betul atau tidak?

Apabila kita renung pengalaman kita sendiri, banyak amalan atau perkara yang kini kita mampu buat sebenarnya telah kita dengar mengenainya bertahun-tahun dulu.  Baru kini mampu buat dan tekun dengannya.  Itu pun setelah berkali-kali diberikan nasihat dan teguran.  Dulu, kita belum lagi terbuka hati dan bersemangat untuk melakukannya.    Ia tentunya hidayah dan taufiq dari ALLAH `Azza wa Jalla.  Tiada daya dan tiada kekuatan diri kita melainkan dengan izin ALLAH.

Justeru, orang lain juga begitulah keadaan mereka secara umumnya.  Mungkin setelah beberapa kali dinasihati barulah mereka mahu berubah.  Maka teruskanlah nasihat.  Jika tuan/puan kagum akan diri tuan/puan yang mampu menasihati seseorang dengan sekali nasihat lalu dia terima, percayalah bahawa dia sebenarnya sebelum ini telah pun beberapa kali mendengar nasihat itu.  Cuma kini, barulah direzekikan kepadanya untuk berubah dan dapat terima nasihat tersebut.

2.  Kita ambil juga iktibar dari kita yang selalu lupa dan lalai.  Contohnya jika kita telah pun mampu berubah menjadi manusia yang baik dari sebelumnya dan mampu mengamalkan banyak dari ajaran agama, tentu sampai pada suatu masa kita lalai atau leka dan kadang-kadang didatangi sifat malas.  Memang kita manusia begitu.  Tiba-tiba apabila datang nasihat dari orang lain atau kita terbaca suatu peringatan yang sebenarnya nasihat dan peringatan itu telah pun kita ketahui, maka tersedarlah kita.  Itu akan menyedarkan kita dari kelupaan dan kelalaian serta akan mendatangkan muhasabah dan membangkitkan motivasi buat kita.

Samalah dengan orang lain.  Mungkin nasihat yang kita berikan, walaupun ia nasihat yang mungkin dipandang remeh oleh orang atau ia nasihat yang sudah berulang kali didengar manusia, tetapi mana tahu, ia mungkin menjadi peringatan dan semangat baru buat orang lain.  Menyedarkan yang lalai.  Mengingatkan yang lupa.  Membangkitkan motivasi bagi yang lemah dan malas.

3.  Apabila kita terus memberikan nasihat dan berulang-ulang pula, sebenarnya diri kita itulah yang kita beri nasihat.  Hati kita terlebih dulu ditegur, sebelum nasihat itu masuk ke dalam hati orang lain.  Mata kita sendiri dahulu yang membaca peringatan itu, sebelum ia dilihat mata orang lain.  Dan telinga kita dahululah yang terima mesej tersebut, sebelum mesej yang kita ucapkan itu sampai ke telinga orang lain.

Nah, ia pastinya memberikan kebaikan buat diri sendiri dalam menjalani kehidupan ini dan disedarkan selalu dengan tadzkirah dari diri sendiri.  Menasihati orang lain sebenarnya kesannya lebih kepada diri sendiri.

4.  Semua amalan manusia sedang dicatit oleh dua malaikat yang cukup cergas, setia dan bersiap sedia mencatit semua amalan kita tanpa terlepas sedikit pun.  ALLAH Ta`ala berfirman:

إِذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيَانِ عَنِ الْيَمِينِ وَعَنِ الشِّمَالِ قَعِيدٌ.  مَّا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ
Maksudnya:  “Semasa dua malaikat (yang mengawal dan menjaganya) menerima dan menulis segala perkataan dan perbuatannya; yang satu duduk di sebelah kanannya, dan yang satu lagi di sebelah kirinya.  Tidak ada sebarang perkataan yang dilafazkannya (atau perbuatan yang dilakukannya) melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang sentiasa sedia (menerima dan menulisnya).”  (Surah Qaaf, 50:17-18)

Semua yang kita lakukan, contohnya perbuatan memberikan nasihat kepada orang lain akan turut dicatit oleh malaikat-malaikat tersebut.  Dan semoga ia menjadi sebab untuk mendapat rahmat ALLAH pada Hari Akhirat nanti.  Jika sekali kita berikan nasihat, maka sekalilah yang dicatit.  Jika banyak kali kita memberikan nasihat, maka berulang-ulang kalilah pula dicatit oleh malaikat walaupun ia nasihat yang dipandang remeh oleh manusia.  Dan mudah-mudahan ia akan memberatkan catitan amalan kebaikan buat kita kelak, dengan izin ALLAH.

Firman ALLAH `Azza wa Jalla berikut dapat menggerakkan kita untuk memperbanyakkan amal:

فَأَمَّا مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ.  فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَّاضِيَةٍ
Maksudnya:  “(Setelah berlaku Hari Kiamat), maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing); adapun orang yang berat timbangan amal baiknya.  Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang.”  (Surah al-Qari`ah, 10: 16-17)

Firman ALLAH `Azza wa Jalla berikut dapat menyedarkan kita bahawa amalan yang kita pandang remeh sekali pun akan diperlihatkan dan diberikan kebaikan buat kita, in shaa’ ALLAH:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ
Maksudnya:  “Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!”  (Surah al-Zalzalah, 99:7)

Banyak ayat-ayat al-Quran dan hadith-hadith Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam yang menggalakkan kita agar melakukan kebaikan dalam cara apa sekali pun asal sahaja bertepatan dengan syariat Islam.  Jika orang tak terima nasihat kita pun, tetap perbuatan menasihati itu akan dicatit dan dikira sebagai kebaikan dan pahala dari sisi ALLAH, in shaa’ ALLAH.

5.  Dan jika manusia terima nasihat kita dan amalkan pula, ma shaa’ ALLAH lagi besarlah pahala yang bakal diperolehi oleh kita.  Hadith Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam berikut mungkin dapat mendatangkan motivasi kepada kita kerana ia bukan sahaja menggalakkan kebaikan, bahkan menjanjikan suatu gandaan pahala yang banyak kepada kita jika kita menyampaikan nasihat kepada orang lain lalu diterima dan diamalkan pula oleh mereka yang kita sampaikan.  ALLAHU AKBAR!

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda yang maksudnya:

“Barangsiapa yang mengajak kepada petunjuk/kebenaran, maka dia mendapat pahala seperti pahala-pahala orang yang mengikutinya dengan tidak mengurangi pahala – pahala mereka sedikit pun.”  (HR Muslim)

Dengan menghayati hadith di atas, kita sebagai manusia tentu akan berusaha untuk membuatkan manusia lain terima nasihat kita seterusnya mengamalkannya.  Kerana kita mahukan ganjaran yang berlipat kali ganda.  Maka, untuk membuatkan manusia terima nasihat kita, bukan sahaja kita harus terus-terusan sampaikan nasihat, bahkan yang sepatutnya ialah kita mempelbagaikan cara menyampaikannya.  Kekreatifan dan keinovatifan dakwah bisa datang mengikut pengalaman masing-masing dan keadaan.  Asal sahaja tidak bercanggah dengan syariat Islam, nah silakan!

Apa pun, hidayah dan taufiq itu adalah milik ALLAH Jalla wa A`la.  Kita cuma menyampaikan setakat yang kita mampu.  Kita bukanlah pengubah manusia, tetapi ALLAH lah yang mempunyai kuasa itu.  Itulah sikap yang perlu ada pada kita jika kita mahu menyampaikan nasihat kebaikan.  Sampaikan dan sampaikan, keputusannya terserah kepada ALLAH.

Semua yang kita lakukan bakal memberikan kebaikan kepada diri kita sendiri, justeru teruskanlah sampaikan nasihat dan peringatan.  Walaupun berulang-ulang kali.  Walaupun ia dipandang remeh dan kecil oleh manusia.  Mudah-mudahan nanti kita pada Hari Akhirat bisa ketawa bahagia dengan keredhaan ALLAH Jalla wa A`la, amin…
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML