Tuesday, February 25, 2014

PETUA HILANGKAN DAKI DI TENGKUK


Petua Untuk Menghilangkan Daki Di Leher

Ambil 3 sudu besar tepung gandum, 3 sudu besar oat yang dikisar halus dan 1/2 cawan tairu. Gunakan tairu masam kerana ia merupakan agen pencerahan kulit semulajadi. Campurkan bahan-bahan ini menjadi bancuhan yang pekat. Sapukan pada leher seperti masker dan biarkan selama 15 minit. Kemudian, gosok leher menggunakan kain yang agak kasar dan bilas dengan air suam sehingga bersih. Amalkan 2 minggu sekali secara konsisten.


Read More

PETUA WAJAH TEGANG

Petua Untuk Wajah Kekal Tegang dan Muda

Jika anda ingin wajah kekal tegang dan bebas daripada kedutan sebelum waktunya, anda disarankan memakan budu kerana kajian mendapati ia berpotensi melawan radikal bebas, sekali gus menghalang proses penuaan.Read More

HAWA NAFSU PERLU DITUNDUKKAN

Dengan Iman Nafsu Dapat di Tundukkan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,  
Salam sejahtera, semoga sahabat semua berada didalam sihat sejahtera. Puji dan syukur kepada Allah SWT. yang telah melimpahkan nikmat dan rahmat-Nya dan sehingga kini dipanjangkan umur dan masih dalam keadaan beriman kepada-Nya.

Seandainya kalian ingin terselamat daripada segala mara bahaya sentiasalah menimba ilmu dan beribadah secara benar. Ibadah yang dilakukan tanpa ilmu adalah sia-sia. Segala urusan dalam hidup ini saling berkaitan antara ilmu dan ibadah.

Dari itu hendaklah kalian memusatkan perhatian pada ibadah dan ilmu. Nanti kalian akan mengecapi keseimbangan antara kejayaan hidup di dunia dan di akhirat. Jadikanlah kata-kata hikmat Imam al-Hasan Basri sebagai pedoman hidupmu, "Tuntutlah ilmu tanpa melalaikan ibadah. Dan beribadahlah dengan tidak lupa menuntut ilmu."

Sahabat yang dimuliakan,
Kalian mestilah memelihara keseimbangan dalam menempuh jalan Islam yang lurus. Tidak leka dengan kemewahan material dan tidak panjang angan-angan. Sedarlah akan hak Rabb, hak diri, hak keluarga dan hak masyarakat. Tunaikanlah setiap amanah dengan baik sesuai dengan haknya. Tidak berat sebelah dan tidak pilih kasih sehingga merugikan orang lain.

Permudahkan sesuatu urusan dan bukan mempersulitkan. Sentiasalah menyebarkan berita gembira, bukan menjauhkan orang lain. Jangan mudah melontarkan kecaman kepada orang lain apalagi menuduh atau memfitnah. Jauhkan sifat fanatik. Bertahan kuatlah dengan pendirian kalian  dan pertahankanlah Islam walau dalam keadaan apa sekalipun.Imbangilah antara dunia dan akhirat. Tidak melarikan diri dari hakikat hidup di dunia, tetapi usah rakus dengan kemewahan dunia.

Rasulullah SAW sentiasa berdoa : "Ya Allah! Perbaikilah agamaku yang merupakan pelindung masaalahku. Perbaikilah duniaku yang menjadi penegak kehidupanku dan perbaikilah akhiratku yang merupakan tempat penentuanku." (Hadis Riwayat Muslim)

Sahabat yang dihormati,
Jadikanlah diri kalian "generasi awwabun taibun" iaitu generasi yang sangat takut dirinya bermaksiat kepada Allah. Rasa takut ini lebih besar dari takut terhadap musuh Allah dan musuh dirinya yang paling ganas. Mereka lebih takut pada maksiat kalbu kerana ia lebih berbahaya daripada maksiat fizikal. Maksiat kalbu yang di maksudkan seumpama 'ujub, sombong, riyak, angkuh, suka menonjol diri, su'udzan (berprasangka buruk)'. Sifat-sifat sedemikian boleh menggugurkan kebaikan yang telah dikerjakan seperti api membakar kayu.

Kekuatan iman bukan sahaja mampu menepis godaan syaitan, malahan berperanan mengimbangi antara ilmu dan ibadah. Apabila kekuatan iman diabaikan, dengan pantas dorongan nafsu menguasai akal dan perilaku. Awaslah nafsu kalian! Nafsu akan bertindak lebih pantas dari bisikan syaitan jika iman tidak diperkukuhkan.

Mari sama-sama meninjau bagaimana tabiat dan karenah hawa nafsu supaya nanti dapat kalian usahakan cara mematahkan pengaruhnya :

1. Nafsu sentiasa mendorong kepada kejahatan.

Setiap orang mempunyai potensi menjadi baik, tapi nafsu sangat bencikan kebaikan. Sebaliknya apa saja sifat buruk serta perbuatan jahat cukup serasi dengan nafsu.Oleh itu, usaha membina sikap yang baik sering memerlukan kesungguhan yang kental. Contohnya, sangat payah menahan marah dan bersifat sabar, memaafkan kesalahan orang lain, bersangka baik, tidak berdendam dan tidak iri hati. Ia sukar kerana ada saja bisikan berlawanan yang datang dari nafsu.

2.Nafsu hanya mahu kesenangan dan kelazatan.

Nafsu suka kepada kesenangan, kemewahan, bermalas-malas dan bersedap-sedap. Dengan itu nafsu tidak memujuk hati menempuh untuk jalan ke syurga kerana jalannya penuh dengan susah payah. Kerana jalan ke neraka penuh dengan hal-hal yang bersenangan dan keseronokan.

3.Nafsu tidak takut pada neraka.

Nafsu tidak akan berjaya ditundukkan sekadar dengan ancaman seksa neraka. Ia mesti juga sentiasa diperingatkan bertalu-talu tentang kebenaran janji syurga dan kenikmatan yang akan dikecapi di hari akhirat nanti.

4.Nafsu tidak pernah puas.

Sudah menjadi tabiat nafsu, kehendaknya tidak akan habis. Dapat sejengkal hendak sehasta. Dapat sehasta hendak sedepa. Bila kehendak nafsu dituruti, kita akan diperhambakannya. Kecuali kita menyedari hakikat yang berlaku dan berani mengatakan 'tidak' kepada desakan nafsu.

Sahabat yang diredai Allah,
Begitulah ragam hawa nafsu yang sentiasa menanti peluang dari kelemahan iman. Justeru itu, apabila berlaku kecuaian dalam beribadat, kembalilah kepada Allah SWT dengan bertaubat dan beristighfar. Ingatlah Allah SWT tidak akan membiarkan kalian tenggelam dalam perdayaan hawa nafsu selagi kalian benar-benar mengharap rahmat-Nya.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Ya Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, niscaya kami termasuk orang-orang yang merugi." (Surah al-A'raf ayat 23)

Sentiasalah merasakan dihati bahawa kurnia Allah SWT tidak terhingga, sedang bakti yang kalian curahkan sangat sedikit. Sesungguhnya Allah SWT tidak memerlukan bakti kalian kerana Dia Maha Kaya. Kalianlah yang sangat memerlukan rahmat dan rahim-Nya. Selalulah berdoa dengan doa para Ulul Albab :

"Ya Rabb! Ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami beserta orang-orang yang banyak berbuat bakti." (Surah Ali Imran ayat 193)

Allah SWT. memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman, firman-Nya yang bermaksud : "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Ali Imran ayat 139)

Akhirkata, usahlah lupa diri dengan hanya hidup bersenang-senang. Tinggalkanlah sikap 'wahan' iaitu penyakit takut mati dan cinta dunia. Tanpa 'wahan' kalian semua akan berjaya meraih keuntungan di dunia dan di akhirat.

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Salah satu faktor terpenting untuk menang dalam pergolakan melawan hawanafsu ialah, hendaklah kamu sentiasa menghidupkan kalbumu agar ianya terang, tulus, teguh dan cerah berdasarkan bimbingan Rasulullah SAW.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah SWT. memiliki suatu wadah dibumi-Nya, iaitu kalbu-kalbu. Yang paling dicintai-Nya ialah yang paling lunak, tulus dan paling teguh dalam agama, paling tulus dalam keyakinan dan paling lunak dalam persaudaraan".

Pergunakanlah akalmu untuk faham, sedar dan peka mengumpul semua ilmu yang dapat menambah dekat dengan Allah s.w.t. Orang mukmin yang mempunyai akal sihat, padanya terdapat penglihatan yang sihat, yang mampu membezakan yang baik dan yang jahat, yang hak dan yang batil, yang bersih dan yang kotor, yang makruf dan yang mungkar, kerana ia melihat dengan nur Allah (cahaya Allah).

Barangsiapa yang tiada diberi Allah cahaya, maka tidak adalah cahaya baginya. Dan tidak ada yang dapat memadamkan cahaya itu, kecuali kemaksiatan dan engan bertaubat.

Rasulullah SAW. bersabda yang bermaksud : "Siapa yang melakukan perbuatan dosa, ia akan ditinggalkan pergi oleh akalnya untuk selama-lamanya."

Sahabat yang dimuliakan,
Jihad melawan hawa nafsumu adalah sebesar-besar jihad, kerana nafsu inilah yang akan menjadi penghalang untuk kamu berjihad melawan orang-orang kafir apabila sampai masa dan saatnya panggilan jihad berkumandang. Apabila kamu berjaya menundukkannya, itulah kemenangan yang paling utama dan luhur, yang memungkinkan kepadamu untuk melanjutkan perjalanan, meneruskan dakwah dan memenangkan perjuangan hidup.

Kejayaan ini hanya akan lahir dari keimanan, keikhlasan, kejujuran, kesabaran dan keberanian dalam mengucapkan perkataan yang benar dan yakin terhadap janji Allah, "Itulah kurnia Allah SWT, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya."

Apabilan nafsu sudah ditundukkan maka jiwa akan menjadi bersih dan bersedia memikul tugas dan tanggung jawab. Jiwa akan mampu melawan segala kesulitan, mampu menghadapi tentangan dan pukulan. Jiwa yang ikhlas ini akan sanggup untuk mengorbankan segala yang dipunyai dalam perjuangan agama Allah. Sentiasa memperkuatkan janji kepada Allah s.w.t. iaitu melaksanakan apa sahaja yang ditaklifkan (diamanahkan) kepadanya. Patuh dan faham dengan semua perintah dan larangan-Nya baik yang zahir maupun yang batin.

Asma binti Abu Bakar barkata, "Sesungguhnya kebahagiaanku dalam imanku, dan sesungguhnya imanku dalam hatiku, dan sesungguhnya hatiku tidak dikuasai oleh sesiapapun selain Allah."

Sahabat yang dihormati,
Jiwa orang-orang mukmin yang telah melalui proses tarbiah adalah bersikap lemah lembut, memaafkan kesalahan orang lain, menghulurkan bantuan kepada sesiapa yang memerlukan bantuan dan sentiasa menjalin perhubungan silaturahim. Peribadi seperti ini akan menaikkan darjatnya disisi Allah SWT.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud : "Tidakkah kamu ingin kuberitahu dengan perkara yang Allah muliakan sesuatu binaan dan perkara yang Allah meninggikan darjat?"

Mereka berkata, "Bahkan ya Rasulullah."

Maka Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Kamu bersikap lemah lembut dengan orang yang bersikap kasar terhadapmu, maafkan orang yang menzalimimu, memberi kepada orang yang tidak memberi padamu dan menghubungkan silaturahim dengan orang yang memutuskan silaturahim denganmu." (Hadis Riwayat At-Tabarani dan Al-Bazzar)

Sahabat yang dikasihi,
Apakah ciri-ciri seseorang itu mendapat keredaan Allah SWT dan ciri-ciri ia mendapat kemurkaan Allah?

Nabi Musa a.s. pernah bertanya kepada Allah SWT. yang bermaksud :
"Ya Rabbi, bagaimanakah saya akan mengetahui samaada seseorang itu Kamu cintai dan reda ataupun kamu benci dan murka?".

Jawab Allah SWT. yang bermaksud : "Bila sahaja Aku cinta dan reda kepada seseorang maka Aku permudahkan baginya untuk berzikir kepada-Ku dan Aku pelihara dirinya daripada melakukan perkara-perkara yang haram, sebaliknya bila Aku benci dan murka kepada seseorang maka akan Ku lalaikan ia daripada memperingati-Ku dan Aku biarkan ia dikuasai oleh hawa nafsunya supaya terjerumus melakukan perkara-perkara yang haram sehinggalah ia layak menerima seksaan dan balasan-Ku".

Akhir kata marilah kita renungkan kata-kata nasihat Al-Fudail bin Iyadh ;

Ingatlah daripadaku lima perkara :

1. Apa sahaja yang mengenaimu, maka katakanlah itu Qadak dari Allah SWT supaya engkau tidak menyalahkan makhluk.

2. Jagalah lidahmu supaya semua makhluk selamat dari lidahmu dan engkau selamat dari seksa Allah.

3. Percaya pada janji Allah mengenai soal rezeki supaya engkau menjadi seorang yang mukmin.

4. Bersiap-siaplah untuk menghadapi mati supaya engkau tidak mati dalam keadaan leka.

5.Berzikirlah pada Allah sebanyak-banyaknya supaya engkau terpelihara daripada dosa."

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. 

Sahabat yang dirahmati Allah,
Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda:”Neraka dilingkari oleh hal-hal yang menarik hawa nafsu sedangkan syurga dilingkari oleh hal-hal yang tidak disenangi.”
(Hadis Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan hadis di atas jelaslah kepada kita bahawa jalan-jalan yang boleh menjerumuskan seseorang itu ke dalam neraka adalah perkara-perkara menarik hawa nafsu. Sebaliknya pula jalan menuju ke syurga adalah jalan yang sukar dan bertentangan dengan hawa nafsu manusia. 

Ingatlah hawa nafsu sentiasa mendorong manusia kepada keseronokan dan kebahagian yang menipu, melupakan manusia bahawa seksaan dan azab sengsara menanti manusia di hari akhirat akibat maksiat dan dosa yang dilakukan ketika di dunia. Hawa nafsu dan bisikan syaitan seiringan menjadikan manusia lupa diri dan lupa bahawa hidup di dunia ini adalah sementara waktu sahaja bukannya tempat yang kekal abdi.

Sedangkan iman, takwa dan akhlak yang baik adalah ciri-ciri ahli syurga yang hanya mampu dimiliki oleh orang-orang mukmin pilihan Allah SWT .

Sahabat yang dimulikan,
Pertentangan di antara kebenaran dan kebatilan sebenarnya adalah satu sunnah di dalam kehidupan manusia. Setiap perkara yang menjurus kepada nafsu sentiasa mendorong manusia untuk melakukannya sedangkan perkara yang mengajak kepada syurga sentiasa ada halangan dan rintangannya. Itulah yang dinamakan cabaran iman.

Allah SWT memberi khabar gembira terhadap orang-orang yang sanggup mengorbankan gelora hawa nafsunya demi untuk berbakti di jalan Allah SWT bahawa mereka nanti akan diberi ganjaran syurga yang penuh dengan kemewahan dan kenikmatan.

Kekuatan iman itu akan tetap terpelihara dengan sebaik-baiknya apabila wujudnya nilai-nilai istiqamah di dalam hati dan sabar adalah kunci kekuatan tersebut. Ia menjadikan manusia dapat bertahan daripada dipengaruhi oleh sebarang hasutan yang menarik diri mereka kepada neraka atau dengan lain perkataan kesabaran itu merupakan ubat yang paling pahit tetapi paling mujarrab untuk seseorang itu sampai ke syurga.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita jaga iman , hubungan hati kita kepada Allah SWT dan akhlak Islam yang mulia, untuk menjadi contoh dan ikutan kepada orang lain. Orang mukmin tidak akan mudah dipengaruhi hawa nafsu amarah sebaliknya  orang fasik dan munafik akan mudah dipengaruhi oleh hawa nafsunya sendiri di tambah pula dengan bisikan dan godaan syaitan. Oleh itu untuk kita terpilih menjadi penghuni syurga seluas langit dan bumi perlulah bersabar dengan godaan  dan tarikan dunia dan sanggup bersusah payah di dunia ini semata-mata mencari reda dan rahmat Allah SWT.
Read More

HAWA NAFSU ~ MARAH

Sifat Marah Terbaik Untuk di Telan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,   
Sifat marah adalah satu sifat yang Allah anugrahkan kepada setiap manusia. Marah sangat berguna dan berfaedah seandainya dibendung oleh pemikiran yang waras dan dikawal oleh keimanan kepada Allah SWT. Misalnya marah kepada maksiat yang berleluasa dalam masyarakat akan mendorong seseorang untuk berdakwah dan berjihad membetulkannya. Orang yang kuat imannya marah kepada maksiat dan sukakan kebaikan, sebaliknya orang yang lemah iman suka kepada maksiat dan marahkan kepada kebaikan.

Sifat marah yang berlandaskan hawa nafsu pula membawa kepada kerosakan. Pernah diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa seorang lelaki datang kepada Rasulullah SAW lalu berkata : “Ya Rasulullah, wasiatlah kepadaku dengan satu wasiat yang mudah supaya saya tidak lupa”.
Lalu baginda bersabda yang bermaksud ,” Janganlah kamu marah”. 
(Hadis Riwayat Bukhari)

Sabda Rasulullah SAW  yang bermaksud : "Orang yang terkuat di kalangan kamu semua ialah orang yang dapat  mengalahkan hawa nafsunya di ketika dia marah dan orang yang tersabar ialah orang yang suka memberikan pengampunan di saat dia  berkuasa memberikan balasan (kejahatan orang yang menyakitinya)"  (Hadis Riwayat Baihaqi)

Sabda Nabi SAW lagi yang bermaksud : "Tiada seorang pun yang meneguk satu tegukan yang lebih agung pahalanya daripada tegukan berupa kemarahan yang ditahannya semata-mata mengharapkan keredhaan Allah Taala."  (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Diakhirat nanti Allah SWT akan memanggil seorang yang kuat menahan marahnya dari khalayak ramai dan dibenarkan memilih mana-mana bidadari yang disukainya.

Untuk mengawal marah yang sedang bergelojak, Rasulullah SAW. pernah berpesan, yang bermaksud: “Marah itu dari syaitan. Syaitan dijadikan daripada api dan api boleh dipadamkan dengan air. Bila seorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk.”

Sahabat yang dimuliakan,
Marilah kita mengawal perasaan marah yang meluap-luap , kerana marah yang lahir daripada nafsu dan godaan syaitan adalah marah yang tercela kerana marah seperti ini bukan marah yang diredai oleh Allah SWT. Punca kemarahan adalah berpunca  daripada sifat ego dan sombong seseorang dan tidak boleh bersabar apabila berlaku kesilapan orang lain. Orang yang suka marah sebenarnya tidak ada perasaan sabar, tolak ansur dan lebih mengutamakan kepentingan diri sendiri.
Read More

HAWA NAFSU

Hati Merasa Bahagia Bila Nafsu Di Tundukkan.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Firman Allah SAW  yang bermaksud : "Dan demi jiwa dan penciptaannya yang sempurna, maka Allah mengilhamkan (menunjukkan) jalan kejahatan dan jalan ketakwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang menyucikan jiwa itu dan rugilah orang yang mengotorinya."(Surah As-Syams ayat 7-10)

Di dalam kita menjalani kehidupan harian, perlulah kita merenung sejenak adakah segala amalan perbuatan, pergaulan dan rutin hidup kita sentiasa bersandarkan ketakwaan kepada Allah SWT.

Berdasarkan ayat di atas menjelaskan manusia di ciptakan Allah dengan dua persediaan iaitu
*menuju ke jalan kejahatan (fujur)
*menuju ke jalan kebajikan (takwa)

Pilihannya ada pada diri kita. Dua perkara ini tidak boleh duduk sekali dalam hati kita, samaada kita pilih jalan kejahatan (fujur) atau jalan kebajikan (takwa). Jalan fujur membawa ke neraka sedangkan jalan takwa membawa ke syurga.

Dengan rahmat Allah manusia dilengkapkan petunjuk dan bimbingan yang dibawakan oleh para nabi dan rasul dalam usaha mencetuskan keimanan serta meraih hidayah. Dengan yang demikian jalan hidup manusia tersuluh dan terhindar dari kekaburan yang dibawa oleh syaitan dan hawa nafsu. Keadaan ini juga akan menyelamatkan manusia dari berbagai kesesatan yang merugikan.

Kita amat memerlukan petunjuk Allah SWT, sedarilah bahawa orang yang menjadikan hidupnya hanya untuk memenuhi keinginan nafsu akan menjadi hamba nafsu bukannya hamba Allah.

Sentiasalah bersungguh-sungguh dalam usaha menjuruskan fitrah hati supaya kekal dalam ketaatan kepada Allah SWT seiring menangkis desakan nafsu.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : "Dan orang-orang yang berjihad untuk mencari keredhan Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar berserta orang-orang yang berbuat baik."
(Surah Al-Ankabut ayat 69)

Terdapat satu syair Arab akibat buruknya yang di datangkan oleh dorongan nafsu :

Apabila nafsu di taati pada setiap ketaatan,
Engkau digelar orang tak berakal dan tak dihormati!
Bila kau turuti nafsu pada setiap ajakannya,
Ia membawamu kepada keburukan yang haram!
Hawa nafsu itu musuh bagimu,
mengingkarinya adalah teman.

Allah SWT. memberi jaminan bahawa sesiapa di kalangan hamba-hamba-Nya yang mencegah dirinya daripada menuruti hawa nafsu adalah syurga sebagai kurniaan-Nya di akhirat nanti.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Dan orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan mencegah dirinya dari hawa nafsu, maka syurgalah tempat kediamannya."
(Surah An-Nazi'at ayat 40-41)

Sahabat yang dikasihi,
Oleh itu marilah kita berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan stamina iman kita dan tidak terputus menjalani proses tarbiyyah, sentiasa berdoa dan munajat kepada Allah dengan kerendahan hati, membaca Al-Quran dan merenung pengertiaan ayat-ayatnya, sentiasa menjaga solat fardu berjemaah, mengerjakan solat sunat rawatib dan tahajud dan sentiasa bergaul dengan orang-orang soleh dan berakhlak mulia.
Read More

PERIHAL HATI

Hati Yang Beriman Dan Bertakwa Akan Sentiasa Reda Terhadap Ketetapan Allah SWT Di Dunia Ini

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap  mukmin yang beriman dan bertakwa kepada Allah SWT akan reda kepada setiap peristiwa yang berlaku dimuka bumi ini. Beriman kepada qada dan qadar atau reda terhadap ketetapan Allah SWT adalah termasuk di dalam percaya kepada rukun Iman yang ke enam.

Jika seseorang itu rasa kecewa dan putus asa terhadap peristiwa yang menimpa dirinya ini bermakna dia seolah-olah marah kepada Allah SWT dan menafikan takdir yang menimpa dirinya. Sifat ini sebenarnya boleh menjejaskan dan merosakkan imannya terhadap Allah SWT .

Kenapa seseorang bersifat tidak wajar kepada Tuhannya sedangkan dirinya dan apa yang dimilikinya bukan haknya secara mutlak? Sebenarnya semunya adalah milik Allah Rabbul Jalil dan manusia hanya diberi pinjam untuk sementara waktu ketika di dunia ini sahaja.

Islam melarang sama sekali sifat putus asa, kecewa dan tidak reda dengan takdir Allah SWT. Apa yang berlaku dimuka bumi termasuk musibah yang menimpa diri semuanya telah ditakdirkan sebelum Allah SWT mencipta muka bumi dan diri manusia sendiri.

Firman Allah SWT dalam surah Ar-Ra’d ayat 39 yang bermaksud: “Allah menghapuskan apa juga yang dikehendaki-Nya dan Dia juga menetapkan apa juga yang dikehendaki-Nya. Dan (ingatlah) pada sisi-Nya ada ibu segala suratan.”

Jika kita terima musibah atau ujian daripada Allah SWT ini dengan perasaan positif dan yakin peristiwa ini terdapat hikmah di dalamnya kita akan merasa tenang dan sabar menerima ketentuan Allah SWT. Yakinlah sifat Allah SWT Maha Pengasih dan Penyayang, Dia tidak akan menzalimi para hamba-Nya. Jika kita bersangka baik terhadap Allah SWT maka Dia akan mengasihi dan menyayangi kita dan akan diberinya rahmat, kasih sayang dan rezeki yang tiada disangka-sangka.

Kesemua ini menunjukkan, Allah tidak pernah mengikat dan menzalimi manusia malah sebaliknya manusia telah diberi kebebasan untuk menentukan jalan hidupnya sendiri. Walau bagaimanapun, segala keputusan manusia tidak boleh keluar dari ruang kemanusiaan yang telah Allah SWT tetapkan dan Allah SWT sejak dari awal lagi telah mengetahui segala keputusan yang akan diambil oleh manusia.

Allah SWT berfirman maksudnya : “Keputusan di sisiKu tidak akan berubah dan Aku sekali-kali tidak menzalimi hamba-hambaKu.”(Surah Qaaf ayat 29)

Hidup di dunia adalah medan ujian untuk manusia, siapakah di antara mereka yang taat dan patuh kepada perintah-Nya dan bersabar terhadap ujian-Nya berupa kehilangan orang yang di sayangi, kemiskinan dan kekurangan harta, penyakit yang dihadapi ,gagal dalam pepereksaan atau kecundangan dalam perkahwinan / pertunangan maka semua ini adalah dugaan-dugaan yang perlu dihadapi dengan tenang, sabar dan reda dengan qada dan qadar Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Manusia diminta berusaha dan berikhtiar di dalam kehidupan tetapi di akhir keputusannya adalah hak Allah SWT menentukannya. Jika kita berjaya di atas ikhtiar yang dijalankan maka banyakkan bersyukur kerana Dia mengizinkan kejayaan itu kita miliki, tetapi jika berlaku sebaliknya apa yag kita usahakan gagal maka jangan putus asa kerana disana mengandungi banyak hikmah dan kebaikannya yang mana kita sendiri tidak mengetahuinya maka banyakkan bersabar.

Sifat orang mukmin sentiasa berada didalam kebaikan sebagaimana hadis Nabi SAW yang bermaksud : “Ajaib sungguh urusan orang mukmin . Sesungguhnya setiap urusannya, baginya semuanya baik. Dan hal itu tidaklah demikian akan terjadi kepada seseorang, melainkan dia seorang mukmin. Ketika ia ditimpa dengan suatu kesenangan, ia bersyukur, dan syukur itu justeru baik untuk dirinya. Dan ketika ia ditimpa dengan suatu kesusahan, ia bersabar, maka (sabar) itu baik untuknya” . (Hadis riwayat Muslim)

Sahabat yang dikasihi,
Marilah kita mendidik dan melatih hati dan jiwa kita supaya sentiasa bersikap positif dan tidak ragu-ragu di atas qada dan qadar dan yakin janji-janji Allah bahawa setiap kesusahan itu ada kesenangan dan setiap kegagalan itu akan ada kejayaan. Oleh itu jangan lupa sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah SWT setiap pekerjaan dan urusan kita di dunia ini. Jiwa dan hati yang sentiasa terikat dengan Allah SWT akan mendapat kasih sayang dan rahmat daripada-Nya.

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Allah SWT berfirman, 'Aku sesuai dengan prasangka hamba-Ku kepada diri-Ku'." (Hadis RiwayatAl-Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya : "Janganlah kamu mati melainkan dalam keadaan kamu berbaik sangka dengan Allah." (Hadis Riwayat Muslim)

Akhirkata marilah kita reda dan berbaik sangka dengan Allah SWT dan percaya terhadap takdir-Nya tanpa ragu-ragu. Sentiasalah berdoa kepada Allah SWT semoga Dia memilih kita menjadi hamba-hamba-Nya yang di redai , diberkati dan dirahmati di dunia dan akhirat.

Terdapat 10 Tanda Hati Yang Rosak

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Allah SWT akan mempersoal hati manusia ketika dia datang bertemu dengan-Nya pada hari kiamat mengenai apa dilakukan semasa di dunia. Hal ini ditegaskan Allah SWT menerusi firman-Nya yang bermaksud : "Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; Sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya. "
(Surah al-Israa ayat 36)

Ini kerana hati manusia ibarat seorang raja yang boleh mengeluarkan arahan terhadap bala tenteranya. Dia boleh bertindak untuk menerus atau memberhentikan sesuatu peperangan jika dia melihatnya tidak memberi apa-apa keuntungan.

Nabi SAW menganggap hati manusia sebagai perkara yang utama dalam diri manusia, jika ia baik, maka baiklah seluruhnya anggota manusia, tetapi jika sebaliknya ia jahat, maka jahatlah seluruh anggotanya.

Nabi SAW bersabda maksudnya :
"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir)

Paling penting, setiap muslim perlu mencari jalan bagaimana mereka dapat meluruskan hati mereka daripada terkena penyakit berbahaya yang boleh mencacatkan hubungan mereka dengan Allah SWT pada hari kiamat nanti.

Ini kerana sesungguhnya hati yang hidup adalah hati yang menjadi pangkal hidupnya iman, akhlak Islam dan mendapat hidayah daripada Allah SWT.

Sahabat yang dimuliakan,
Allah SWT telah mengingatkan kita sebagai hamba-Nya agar membawa hati kita untuk bertemu-Nya pada hari kiamat dengan hati yang sejahtera.

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Iaitu pada hari di mana harta dan anak-anak tidak berguna. Melainkan mereka yang menghadap Allah dengan hati yang bersih (sejahtera). " (Surah as-Suy'araa ayat 88-89)

Hati yang bersih itu adalah hati yang sejahtera dan selamat daripada penglibatan dalam perkara syirik, nifaq atau tidak mempercayai akan kebesaran Allah SWT.

Setelah kita mengenal hati yang bersih dan sejatera, maka apakah pula ciri-ciri hati yang rosak?.

Terdapat 10 perkara tanda-tanda hati yang rosak. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut :

1. Hati tidak merasa bersalah apabila terlibat melakukan dosa dan maksiat.

2. Tidak terasa untuk melakukan taubat apabila melakukan kesalahan.

3. Merasa seronok bergelumang dalam dosa.

4. Tidak mempedulikan perintah Allah, malah suka terbabit pada larangan-Nya.

5. Benci kepada kebenaran dan cuba menghalang kemaraannya.

6. Benci kepada orang-orang soleh atau mereka yang suka melakukan kebaikan.

7. Suka bertengkar pada perkara yang tidak memberi manfaat untuk agama.

8. Menerima rasuah, sogokan, riba dan perkara haram serta merasakan keseronokannya.

9. Takut kepada orang yang gagah, tetapi sedikit pun tidak takut kepada Allah.

10. Benci kepada perkara makruf dan suka kepada perkara mungkar.

Huraiannya :

1. Hati tidak merasa bersalah apabila terlibat melakukan dosa dan maksiat.

Daripada Ibnu Masu’d radiallahu anhu berkata : Sesungguhnya orang mukmin itu memandang dosa-dosanya seperti orang yang berdiri di bawah gunung,yang mana dia (sentiasa) rasa takut yang gunung itu nanti akan menghempapnya,dan orang yang keji pula memandang dosa-dosa mereka seperti seekor lalat yang hinggap di atas hidungnya, yang berkata : dengan hanya begini sahaja (iaitu dengan hanya ditepis dengan tangan sahaja) maka dengan mudah sahaja lalat itu terbang » (Hadis Riwayat Bukhari)


2. Tidak terasa untuk melakukan taubat apabila melakukan kesalahan.

Orang yang telah rosak hatinya tidak mahu bertaubat kepada Allah SWT, sedangkan Rasulullah SAW sentiasa bertaubat 100 kali sehari.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud : "Wahai manusia! Bertaubatlah kepada Allah,sesungguhnya aku bertaubat kepada Allah setiap hari sebanyak 100 kali (Hadis Riwayat  Muslim)

3. Merasa seronok bergelumang dalam dosa.

Hati yang telah rosak adalah hati yang merasa seronok dengan maksiat dan dosa seperti orang-orang kafir. Sedangkan dunai ini syurga untuk orang kafir dan penjara untuk orang Islam.

Nabi SAW bersabda maksudnya : " Dunia itu penjara bagi orang yang beriman dan syurga bagi orang kafir."(Hadis Riwayat Ahmad, Muslim, dan At-Tirmidzi dari  Abu Hurairah. Sahih Al-Jami' - 3412)

Orang-orang kafir berseronok melakukan maksiat dan kemungkaran. Mereka buru harta dunia siang dan malam, Mereka berhibur dengan muzik, menonton filem, meminum arak, bermain judi, memiliki wanita-wanuta cantik, dan makan-minum apa saja yg mereka suka dan memuaskan hawa nafsu mereka sepenuhnya maka itu adalah syurga untuk mereka. Sekiranya umat Islam terikut-ikut dengan cara hidup mereka dan menjadikan dunia ini seperti syurga maka di hari akhirat nanti mereka akan dijauhi dari syurga oleh Allah SWT.

4. Tidak mempedulikan perintah Allah, malah suka terbabit pada larangan-Nya.

Orang mukmin sentiasa mematuhi segala perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya . Sedangkan orang fasik, munafik dan kafir tiadak akan memperdulikan perintah Allah SWT dan sentiasa melakukan larangan-Nya dan berseronok-seronok dengan maksiat.

Firman Allah SWT maksudnya : "Dan janganlah kamu mentaati perintah orang-orang yang melampau batas, yang membuat kerosakan di bumi dan tidak mengadakan perbaikan." (Surah Asy-Syuaara ayat 151-152)

5. Benci kepada kebenaran dan cuba menghalang kemaraannya.

Firman Allah SWT maksudnya ; "Mereka (orang munafik) menjadikan sumpah-sumpah mereka sebagai perisai, lalu mereka menghalang-halang (manusia) dari jalan Allah. Sungguh betapa buruknya apa yang telah mereka kerjakan."

Sifat orang munafik suka menghalang manusia dari jalan Allah, tidak suka tarbiah, tazkirah dan menarik balik tauliah para ulama yang berilmu dan menyampaikan dakwah. Hati golongan ini telah rosak dan ditambah lagi kerosakkan hati-hati mereka, nanti di akhirat mereka akan dihumbankan kedalam neraka.

6. Benci kepada orang-orang soleh atau mereka yang suka melakukan kebaikan.

Sesiapa yang membenci orang soleh sebenarnya  dia menjauhkan dirinya kepada rahmat Allah SWT dan mendatangkan kemurkaan Allah SWT.

Nabi SAW juga mengajarkan kepada kita agar bersahabat dengan orang yang dapat memberikan kebaikan dan sering menasehati kita.

مَثَلُ الْجَلِيسِ الصَّالِحِ وَالْجَلِيسِ السَّوْءِ كَمَثَلِ صَاحِبِ الْمِسْكِ ، وَكِيرِ الْحَدَّادِ ، لاَ يَعْدَمُكَ مِنْ صَاحِبِ الْمِسْكِ إِمَّا تَشْتَرِيهِ ، أَوْ تَجِدُ رِيحَهُ ، وَكِيرُ الْحَدَّادِ يُحْرِقُ بَدَنَكَ أَوْ ثَوْبَكَ أَوْ تَجِدُ مِنْهُ رِيحًا خَبِيثَةً

“Seseorang yang duduk (berteman) dengan orang solih dan orang yang jelek adalah bagaikan berteman dengan pemilik minyak wangi dan tukang besi. Jika engkau tidak dihadiahkan minyak wangi olehnya, engkau boleh membeli darinya atau sekurang-kurangnya dapat baunya. Adapun berteman dengan tukang besi, jika engkau tidak mendapati badan atau pakaianmu hangus terbakar, paling kurang engkau dapat baunya yang tidak elok.” (Hadis Riwayat Bukhari dari Abu Musa.)

7. Suka bertengkar pada perkara yang tidak memberi manfaat untuk agama.

Suka bertengkar pada perkara yang tidak bermanfaat akan mematikan hati dan menimbulkan kebencian sesama muslim. Salah satu sifat orang munafik adalah suka bertengkar dan mempertahankan kebatilan dan pendapat yang menyalahi agama.

Sabda Nabi SAW yang bermaksud ; "Mahukah kamu semua aku beritahu( sifat-sifat) ahli syurga? Para sahabat menjawab . "Ya", baginda bersabda," Setiap orang lemah dilemahkan, andainya dia meminta kepada Allah, nescaya Allah mengkabulkannya. Mahukah aku beritahu (sifat-sifat) ahli neraka? Setiap orang yang suka bertengkar dengan kasar ('utul) , berlagak (jawwaz) dan sangat sombong (mustakbir) (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

8. Menerima rasuah, sogokan, riba dan perkara haram serta merasakan keseronokannya.

Sabda Rasulullah SAW.  maksudnya :  “ Pemberi rasuah dan penerima rasuah akan masuk ke dalam api neraka”. (Hadis Riwayat at-Tabrani)

Firman Allah SWT yang bermaksud :
“Hai orang-orang yang beriman , bertakwalah kepada Allah dan tinggalkanlah riba (yang belum di pungut) jika kamu orang-orang yang beriman. Maka jika kamu tidak mengerjakan (meninggalkan sisa riba) maka ketahuilah , bahawa Allah dan RasulNya akan memerangimu . Dan jika kamu bertaubat (dari mengambil riba), maka bagimu pokok hartamu, kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya.”
(Surah Al- Baqarah ayat 278-279)

Berdasarkan pemerhatian, punca-punca menyebabkan berlaku rasuah ialah bernafsu besar atau sifat tamak haloba, sikap mahu hidup mewah, memburu kekayaan dengan cepat, tidak bersyukur serta terikut-ikut dengan rakan-rakan sekerja. Orang yang suka mengambil riba pula sebenarnya melanggar hukum Allah SWT yang jelas mengharamkan riba seksaannya cukup berat dihari akhirat nanti.

9. Takut kepada orang yang gagah, tetapi sedikit pun tidak takut kepada Allah.

Orang yang telah rosak hatinya dia takut kepada manusia, jin dan syaitan lebih daripada Allah SWT. Orang mukmin hanya bertawakal dan berserah diri kepada Allah SWT. Semua makhluk tidak boleh mendatangkan mudarat kepada kita melainkan dengan izin Allah SWT.

Firman Allah SWT maksudnya : "Jika Allah menyentuhkan kemudharatan bagi mu, tidak ada yang boleh menghilangkannya selain Allah, Jika Allah memberikan kebaikan pada-Mu maka tidak ada yang boleh menolaknya, Allah memberikan kepada siapa saja diantara hamba yang Dia kehendaki, Dialah Allah Yang Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang ..." (Surah Yunus ayat 107)

10. Benci kepada perkara makruf dan suka kepada perkara mungkar.

Sifat orang fasik dan hatinya telah rosak adalah benci pada makruf dan suka kepada kemungkaran. Sedangkan Allah SWT berfirman dalam surah Ali-Imran, ayat 110 yang bermaksud:  “Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan kepada manusia, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar, dan beriman kepada Allah…”

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita meningkatkan iman dan takwa kita kepada Allah SWT. Jagalah hati-hati kita supaya sentiasa sihat, sejahtera dan menjaganya supaya tidak rosak binasa. Jauhilah 10 perkara yang menyebabkan hati kita akan rosak . Jika dah rosak makan masa hendak dipulihkan, maka dari itu teruskan kita mendekati orang soleh, banyakkan berdakwah dan bekerja untuk Islam supaya hati kita sentiasa dekat dengan Allah SWT dan sentiasa mendapat rahmat-Nya.

Hati Yang Sakit

Hati yang sakit mengakibatkan pandangan dan tanggapan hati terhadap sesuatu tidak betul. Hati yang sakit menyebabkan kebenaran tidak dapat dilihat walaupun ianya merupakan satu kebenaran, hati yang sakit melihat kebatilan sebagai satu kebenaran, atau ia melemahkan pemahamannya terhadap sesuatu kebenaran lalu mematikan hatinya untuk menerima kebenaran.

Hati yang sakit menyebabkan hati membenci kebenaran yang memberi kebaikan kepadanya. Hati yang sakit menyukai kebatilan sedangkan kebatilan itu akan memudaratkannya. Hati yang sakit juga tidak tahu memilih antara kebenaran dan kebatilan, akhir cenderung kepada kebatilan kerana mengikut hati dan perasaan.

Justeru orang yang hatinya sakit sukar untuk melihat kebenaran sebagai kebenaran dan kebatilan sebagai kebatilan. Apabila melihat sesuatu dia akan melihat manusia yang melakukan atau kejadian semulajadi, lupa bahawa Allah s.w.t yang sebenarnya menjadikan tiap sesuatu. Apabila ditimpa bala dan bencana, mereka melihat manusia yang menyebabkan bala bencana tetapi mereka tidak nampak ia merupakan qada' dan qadar dari Ilahi.

Berbeza dengan orang yang hatinya sihat dengan cahaya keimana, mereka melihat semua perkara ada hikmahnya dan ditentukan oleh Allah s.w.t, pasrah dan redha menjadi hiasan hati, kehidupan yang bahagia sentiasi dimiliki.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم عجبا لأمر المؤمن إن أمره كله خير إن أصابته سراء شكر فكان خيرا له وإن أصابته ضراء صبر وكان خيرا له وليس ذلك لأحد إلا للمؤمن

Maksudnya;" Sungguh menghairankan urusan orang beriman, Semua urusannya baik, apabila mendapat nikmat kesenangan, ia bersyukur, maka baiklah baginya dan apabila ditimpa kesusahan, ia bersabar maka baik jugalah baginya. Dan sifat tersebut tidak ada melainkan bagi orang yang beriman."

Kebiasaannya orang yang hatinya sakit tidak merasa tenang, tidak merasa bahagia walaupun dikelilingi berbagai nikmat dan kemewahan, hatinya sentiasa gelisah dan keluh kesah dalam menghadapi kerenah kehidupan, kebiasaannya membuat sesuatu diluar dari kewajaran dan rasional. Hatinya penuh dengan macam-macam penyakit hati menyebabkan sakitnya bertambah parah.

Sebab-sebab hati sakit :

1.Lupakan Allah, lupa dari mengingati Allah, lupa bahawa Allah tidak alpa dari apa yang dilakukan oleh manusia, lupa bahawa Allah lah yang menentukan segalanya, lupakan Allah kerana kurang mengingati Allah, dan hati lebih terikat kepada perkara-perkara yang disukai selain Allah.

2.Lupakan perintah-perintah Allah kerana tidak suka kepadanya, mengutamakan keseronokan dan hatinya sentiasa terikat dengan dorongan nafsu syaitan.

3.Lupakan hari qiamat, tidak mengingati mati, kurang mengingati dosa dan pahala, kurang mengingati hari pembalasan, Syurga dan Neraka

Apabila ketiga-tiga sebab tadi terangkum dalam hati manusia maka beratlah untuk melakukan ibadah, sebaliknya ringan pula untuk melakukan dosa dan maksiat, mengutamakan urusan dunia dan meninggalkan urusan berkaitan akhirat, mendahulukan keinginan nafsu dan mengambil ringan perintah Allah, melampaui batasan-batasan agama, menjadi orang yang zalim dan mendahulukan keinginan diri dari kehendak Allah

Perkara-perkara yang boleh merosakkan hati :

1.Jahil agama.

2.Pergaulan dengan orang-orang yang hatinya sudah rosak, hatinya mati dan menjadikan mereka sebagai teman.

3.Suka berangan-angan dan berkhayal tentang sesuatu yang tak kan dapat dicapai.

4.Bergantung dengan selain daripada Allah s.w.t.

5.Banyak makan dan sentiasa memikirkan tentang makanan, tidak menghiraukan halal haram dalam urusan makanan.

6.Banyak tidur, orang yang banyak tidur mensia-siakan masa, pelupa dan pemala.

Bagaimana Memperolehi Hati Yang Sejahtera

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Hati dan roh merupakan raja dalam kerajaan diri. Ia mempunyai kelebihan daripada semua anggota lahir. Ia adalah raja yang luar biasa, yang sangat ditaati oleh rakyatnya. Dialah pentadbir manusia yang menjalankan kehidupan yang sangat luas.

Hati sangat sensitif, peka dan perasa. Ia adalah wadah tempat mengisi 'barang-barang'. Siapa yang mengisinya? Samaada syaitan atau malaikat, yang berebut-rebut mengisinya. Kalau malaikat yang mengisi, maka baiklah hati. Jika syaitan yang mengisi maka jahatlah hati. Yang diisi oleh malaikat ialah hidayah, wahyu dan ilham kebaikan. Jika syaitan yang mengisi, akan diisi dengan kekufuran, was-was dan keraguan.

Setiap hari perlulah kita ambil perhatian dan perhalus atas perjalanan hati kita. Hati kita akan diuji, misalnya bila orang marah pada kita adakah kita bangkit hendak marah balik? Jika ini berlaku ini bermakna bahawa kita masih ada sifat pemarah. Bila mendapat sesuatu kejayaan, hati akan menerima sesuatu rangsangan lalu akan merasa samaada bangga, riyak, ujub, takabur, ego dengan kejayaan itu ataupun rasa syukur, malu (pada Allah). Pada waktu merasa itulah, hati yang sensitif akan sedar.

Sekiranya hati tidak sedar ia sudah berbuat baik, ini satu sifat terpuji, kerana tidak akan berbangga dengan kebaikan itu. Tetapi jangan pula sampai hati tidak bersyukur kepada Allah SWT atas keizinan-Nya kita boleh berbuat kebaikan.

Yang paling buruk ialah bila hati tidak sedar ia jahat. Hati tidak sedar, rangsangan yang datang membuatkannya berasa bangga atau ego. Lebih merbahaya jika hati yang jahat disedari sebagai hati yang baik. Yang punya hati tidak akan sedar kejahatan hatinya sampai bila-bila dan tidak akan cuba buat perubahan (dengan bertaubat). Bahkan ia akan terus berbuat jahat, kerana merasakan dirinya dalam kebaikan.

Rasa-rasa positif pada hati boleh dibantutkan jika sejak kecil seseorang itu tidak dididik, dibimbing dan diasuh. Maka ia terpaksa bersusuh payah dan berhempas pulas untuk menyuburkannya kembali. Sebaliknya jika benih yang positif (mahmudah) ini dijaga dan disuburkan sejak kecil maka ia akan subur dan tidak payah lagi bersusuh payah bila dewasa.

Sahabat yang dimuliakan,
Hati yang sejahtera dipanggil juga sebagai jiwa yang tenang. Mereka yang mempunyai maqam nafsu mutmainnah (jiwa yang tenang) adalah mereka yang Tuhan ikhtiraf sebagai hamba-Nya dan layak memperolehi ganjaran syurga-Nya di akhirat nanti.

Firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Wahai mereka yang berjiwa mutmainnah (tenang), kembalilah kepada Tuhanmu dalam keadaan (kamu) reda dan diredai (Tuhan), maka masuklah kamu ke dalam golongan hamba-hamba-Ku dan masuklah ke dalam syurga-Ku."
(Surah Al-Fajr ayat 27-30).

Untuk memperolehi jiwa yang dilimpahi dengan cahaya ketenangan ini, ia mestilah suci daripada segala syirik, nifaq dan semua penyakit hati yang keji. Ia mesti melalui suatu proses pendidikan dan pembersihan agar 'raja' dalam diri manusia ini akan sentiasa terarah kepada kebaikan dan perhambaan diri kepada Allah.

Bagaimana mendidik hati agar ia dapat disucikan dan kembali kepada fitrahnya yang suci bersih sehingga terbukalah hijab yang selama ini membentengi dirinya dengan Tuhannya?

Pertama : Perlulah melalui jalan zikrullah.

Jalan zikrullah adalah  jalan yang paling afdhal, jalan para ambiya' dan auliya' serta orang-orang soleh yang telah terbukti berkesan dalam usaha pencucian hati dan roh. Orang yang melalui perjalanan ini telah beroleh kedudukan yang tinggi disisi Allah SWT. Rasulullah SAW. memberi perumpamaan, hati yang kotor seperti besi yang berkarat, dan zikrullah adalah alat untuk mencucinya.

Hati yang selalu diketuk dan dihujam dengan kalimah zikrullah akan menjadikannya bersih dari kotoran mazmumah dan penyakit-penyakit hati yang menghijabkan dirinya dengan rahsia-rashia alam ghaib.

Kedua : Perlu sentiasa mujahadah dan istiqamah untuk melawan syaitan dan hawa nafsu.

Syaitan dan hawa nafsu adalah dua musuh batin yang sentiasa mendorong kepada kejahatan, dan tempatnya adalah dihati. Oleh itu kita perlu melawan kedua-dua musuh ini dengan mujahadah. Ia lebih hebat dari menentang musuh zahir.

Ini kerana peperangan berlaku dalam diri kita. Lebih-lebih lagi syaitan adalah makhluk yang paling derhaka dan paling banyak memperdaya manusia. Hanya orang-orang yang ikhlas sahaja akan selamat daripada tipudayanya sebagaimana yang disebutkan dalam Al-Qur'an. Begitu juga nafsu, musuh yang tidak pernah kenal erti letih dan lesu. Sedikit sahaja kita terleka, pasti kita dihasut dan ditipunya.

Satu prinsip asas dalam mujahadah adalah istiqamah, yakni konsisten, terus menerus dan berkesinambungan dalam peperangan dengan syaitan dan hawa nafsu. Jika kita hanya bermujahadah tapi tidak istiqamah, maka ia tidak akan memberi kesan.

Ketiga : Perlu berilmu dengan ilmu yang benar.

Kita perlu suluh hati kita dengan ilmu yang ada. Dari situ kita akan kenal hati kita. Kita akan tahu berapa banyak sifat-sifat negatif yang kita ada dan sejauhmana kekuatannya. Begitu juga dengan sifat-sifat positif.

Sahabat yang dikasihi,
Inilah beberapa kaedah asas untuk kita mendidik dan membersihkan hati, beramal dengan bersungguh-sungguhlah, kerana hati dan roh akan kembali ke tempat asalnya, bertemu dengan Allah SWT. Kalau ia datang ke dunia dalam keadaan suci bersih, maka sudah tentu ia perlu kembali dalam keadaan yang sama. Di dunia lagi ia menjadi jiwa yang tenang dan di akhirat nanti, Allah SWT janjikan dengan kebaikan, keselamatan dan rahmat-Nya.
Read More

HATI MUQARABAH DAN KHUSYUK

Hati Yang Khusyuk Dengan Allah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Ada tiga perkara yang wajib diperhatikan oleh setiap mukmin iaitu melaksanakan segala perintah Allah SWT, menjauhi diri dari segala yang haram dan reda dengan hukum-hukum atau ketentuan Allah SWT. Ketiga perkara ini jangan sampai tidak ada pada diri kalian, dan kalian harus memikirkan perkara ini dan pastikan ianya terlaksana dalam kehidupan.

Ikutilah dengan ikhlas jalan dakwah dan tarbiah yang dilalui oleh Nabi Muhammad SAW. dan jangan merubah jalan itu. Patuhlah kepada Allah dan Rasul-Nya, jangan sekali-kali buat derhaka. BerTauhidlah kepada Allah SWT dan jangan menyekutukan-Nya. Allah SWT itu Maha Suci dan tidak mempunyai sifat-sifat tercela atau kekurangan. Jangan ragu-ragu terhadap kebenaran Allah SWT. Bersabarlah dan berpegang teguhlah kepada-Nya. Berdoalah kepada-Nya dan tunggulah dengan sabar hasil dari doa kamu itu. Bersatu-padulah di dalam mentaati Allah SWT dan jangan berpecah-belah. Saling mencintailah di antara sesama muslim dan jangan saling mendengki. Hindarilah diri kalian dari noda dan dosa.

Hiasilah diri kalian dengan ketaatan kepada Allah SWT. Janganlah menjauhkan diri dari Allah dan jangan lupa kepada-Nya. Jangan lalai untuk bertaubat kepada-Nya dan kembali kepada-Nya. Jangan jemu untuk memohon ampun kepada Allah SWT siang dan malam hari. Mudah-mudahan kalian diberi rahmat dan dilindungi oleh-Nya dari merbahaya dan azab neraka, diberi kehidupan yang berbahagia didalam syurga. Orang-orang mukmin yang beriman dan bertakwa dan mengerjakan amal soleh akan menikmati kebahagiaan dan kesentosaan yang abadi di syurga beserta para Nabi, orang-orang shiddiq, para syuhada dan orang-orang soleh dan mereka kekal di dalamnya.

Sahabat yang dimuliakan,
Orang-orang mukmin perlu bersabar di atas ujian dari Allah SWT. Ujian Allah SWT datang didalam berbagai bentuk. Ada ujian berbentuk kekurangan harta, pengangguran, kegagalan dalam perniagaan, kemiskinan atau kefakiran. Ada ujian berbentuk penyakit yang dihadapi, telah berusaha untuk mencari penawarnya tetapi belum bertemu lagi. Ada ujian berbentuk kekayaan, memiliki harta yang melimpah ruah tetapi tidak bahagia di dalam keluarga dan perkahwinan. Ada ujian tidak bertemu jodoh walaupun telah meningkat usia, sentiasa gagal dalam mencari pasangan yang sesuai.

Semua ujian dan dugaan tersebut perlu dihadapi dengan hati yang sabar dan sentiasa bertawkal kepada Allah SWT. Mohonlah pertolongan Allah SWT melalui solat hajat, berdoa, bermunajat dan menyerahkan diri dengan penuh harapan dan kecemasan terhadap Allah SWT. Semoga Allah SWT kabulkan segala permintaan dan doa kalian.

Serahkanlah diri kalian kepada Allah SWT seperti seorang bayi yang berada dipangkuan ibunya, ia tidak ada daya upaya melainkan mengharapkan kasih sayang dan bantuan ibunya. Begitu juga kita dengan Allah SWT, yakinilah kepada Allah SWT dan sentiasa baik sangka dengan Allah SWT, sesungguhnya sesuatu yang berlaku ada hikmahnya yang tersembunyi yang tidak dapat diketahui oleh manusia. Tanamlah dalam hati tentang Tauhid (ke-Esaan Allah), segala peristiwa yang berlaku, di lautan dan di daratan semuanya di dalam penyusunan dan ilmu Allah SWT.

Sahabat yang dikasihi,
Bagi hati mukmin yang telah terpaut dengan Allah SWT, sentiasa membaca Al-Quran kerana dengan membaca Al-Quran dia merasai seolah-olah dia sedang berkomunikasi dengan Allah SWT dan dia sedang menerima arahan Allah SWT. Dia perbanyakkan solat tahajud kerana dengan solat dia juga merasai seolah-olah dia melihat dan berkata-kata dengan Allah SWT dan mencurahkan segala rasa hatinya, dari sinilah dia akan melahirkan khusyuk dalam solatnya.

Kebaikan orang mukmin ada dua, pertama, apabila mendapat kebaikan dan rezeki dia bersyukur dan kedua apabila ditimpa musibah dia bersabar dan meyakini bahawa Allah SWT hendak meningkatkan ketakwaan kepada-Nya.

Hati Orang Mukmin Sentiasa Muraqabah Kepada Allah SWT

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dikasihi kerana Allah,
Muraqabah bermaksud mendekatkan diri kepada Allah SWT dan merasai Allah SWT sentasa mengawasi kehidupannya. . Hati orang mukmin akan sentiasa muraqabah kepada Allah SWT. Untuk menjadi mukmin sejati, perlu kepada pengorbanan dan usaha-usaha yang berterusan, iaitu berkorban dan berusha untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Muraqabah terhadap Allah SWT adalah sifat jiwa seorang mukmin.Dia sentiasa merasai dan yakin sepenuh hati bahawa Allah SWT mengawasi segala perjalanan hidupnya, perasaannya, bisikan hatinya samaada dia berseorangan atau bersama orang lain.

Mukmin sejati yakin peristiwa di Padang Mahsyar tempat di hisap dengan seadil-adilnya segala amalan dan perbuatannya ketika di dunia ini. Perasaan takut, malu dan gementar untuk berhadapan di Mahkamah Allah SWT nanti membuatkan hati dan jiwanya sentiasa muraqabah terhadap Allah SWT

Ingatlah ketika di sini nanti (hari akhirat)  lidah menjadi kelu, giliran anggota lain yang akan berkata-kata mengeluarkan pengakuan dan saksi bagi semua perbuatan si tuan badan. Mata, telinga, tangan dan kaki serta lainnya akan mengaku perbuatan itu dan ini. Ketika itu manusia akan terperangkap dengan perbuatan dosa kerana anggota badan sendiri tidak menyebelahinya. Terbongkarlah rahsianya!

Di tambah pula akan di tayangkan 'video clip' semua perbuatannya semasa di dunia.Ia tidak boleh berbohong dan berdalih. Semua ini akan menyingkap kekejiannya. Memalukan dan membawa segunung penyesalan kepadanya.

Sahabat yang dihormati,
Orang yang muraqabah berperibadi tenang walau pun mendapat nikmat, pujian, atau menghadapi kesusahan, tohmahan dan seumpamanya. Dia merasa bimbang sekiranya kehilangan reda dan pertolongan dari Allah SWT.

Nabi SAW pernah berpesan yang bermaksud "Seorang mukmin itu tidak akan mencuri, ketika mana melakukan perbuatan itu dia adalam mukmin." Maknanya , ketika dalam hati sesaorang itu ada iman atau hatinya hadir, maka dia tidak akan melakukan kesalahan. Orang beriman tidak akan mencuri jika dia merasai pengawasan Allah SWT. Ini kerana, hati yang di miliki itu adalah hati yang sedar dan mampu merasai Allah SWT melihat serta mengawasi segala amalannya. Itulah hakikat muraqabah.

Hati orang mukmin dan hati yang dapat muraqabah bersedia menerima tarbiah dan peringatan, kerana segala peringatan akan memandu seluruh anggata kita melakukan ketaatan. Firman Allah SWT yang bermaksud "Oleh sebab itu berikanlah peringatan kerana peringatan itu bermenfaat." (Surah al-A'laa, ayat 9).

Dengan saling memberi peringatan ini juga akan melahirkan perasaan takut untuk melakukan kesalahan terhadap Allah SWT seperti firmanNya yang bermaksud "Orang yang takut kepada Allah akan mendapat pelajaran." (Surah al- A'laa, ayat 10).

Latihan paling utama ke arah mendidik hati yang hadir ialah menerusi ibadat solat. Apabila di dalam solat sesaorang itu merasai Allah SWT mengawasinya, maka ketika di luar solat atau di mana jua berada hatinya akan tetap muraqabah.

Nabi SAW di waktu malam banyak menghabiskan masa untuk bersolat tahajud, bermunajat, berdoa dan memohon ampun kehadrat Allah SWT. Contoh peribadi mulia ini semestinya menjadi pedoman dan amalan setiap para duat untuk merapatkan hubungan dengan Allah SWT, mencari tenaga baru untuk meneruskan kerja-kerja dakwah dan tarbiah.


Sayydina Omar al- Khattab berkata "Hisablah dirimu sebelum di hisab pada hari kiamat"

Setiap mukmin perlu sentiasa muhasabah diri demi kebahagiaan masa hadapan. Firman Allah SAW yang bermaksud "Hai orang-orang yang beriman, takutlah kepada Allah dan hendaklah (tiap-tiap) orang memperhatikan apa yang di usahakannya untuk hari esok (hari kiamat), dan takutlah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan" (Surah ai- Hasyr ayat 18).

Kecemerlangan hidup manusia sebagai hamba Allah  adalah terletak kepada ketaatan pada perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya, mematuhi tanpa soal Kitab Allah dan sunnah Nabi-Nya.

Nabi SAW bersabda maksudnya "Orang yang pandai adalah yang menghisab dirinya serta beramal untuk kehidupan sesudah kematiannya, sedangkan orang yang lemah adalah yang dirinya mengikut hawa nafsunya serta berangan-angan terhadap Allah SWT"
(Hadis riwayat Turmudzi)

Imam Mubarakfuri berkata "Orang yang lemah adalah bersambong dengan lemahnya ketaatan kepada Allah SWT dan selalu ikut hawa nafsunya tidak pernah minta ampun kepada Allah SWT bahkan selalu berangan-angan bahawa Allah SWT mengampunkan doas-dosanya"

Panjang angan-angan atau berangan-angan adalah satu sifat peribadi yang tidak di sukai oleh Nabi SAW, mereka-mereka yang memiliki sifat ini sebenarnya malas berusha, mengikut hawa nafsu dan terpengaruh dengan pujukan syaitan laknatullah.

Setiap barang yang berharga perlu di bayar dengan harga yang mahal, kejayaan untuk mendapat sekeping ijazah perlu di sertakan dengan usaha yang gigih dan berterusan, begitu juga SYURGA ALLAH SWT, untuk memilikinya perlu pengorbanan, jihad yang berterusan, mujahadah,muraqabah dan muhasabah.Di dalam syurga yang penuh nikmat dan rahmat hanya layak di duduki oleh mereka-mereka yang memiliki hati yang salim, hati yang bersih, hati yang ikhlas dan hati yang bebas daripada syrik kepada Allah SWT.

Rasulullah s.a.w mengajar kita untuk sentiasa berdoa kepada Allah SWT maksudnya " Ya Allah, sesungguhnya kami memohon perlindungan-Mu daripada kelemahan, kemalasan, sifat pengecut, kedekut, nyanyuk dan azab kubur. Ya Allah berikanlah ketakwaan kepadaku dan sucikanlah ia, kerana Engkaulah sebaik-baik Tuhan yang menyucikan, Engkau pelindung dan memeliharanya. Ya Allah, aku memohon perlindungan-Mu daripada ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk, nafsu yang tidak puas dan doa yang tidak di kabulkan"
(Hadis Riwayat Muslim)

Sahabat yang dirahmati Allah,

Marilah sama-sama kita kembali muraqabah kepada Allah SWT, kita kembali mentauhidkan-Nya dan berusaha melaksanakan semua suruhan-Nya dan meninggalkan semua larangan-Nya. Hanya insan terpilih saja layak memasuki syurga-Nya yang penuh kenikmatan seluas langit dan bumi.
Read More

HATI HIDUP

Berjaga-jaga Tipudaya Syaitan dan NafsuAssalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Beruntunglah kerana kamu terpilih berada dijalan ini, iaitu jalan kebaikan dan hidayah, jalan untuk mendekatkan diri kepada Allah dan mendapat keredaan-Nya.
Allah SWT. telah menjanjikan ganjaran yang besar buatmu.

Sabda Nabi SAW. yang bermaksud : "Nescaya menyebabkan seorang lelaki mendapat petunjuk daripada Allah adalah lebih baik bagimu daripada dunia ini."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dakwah yang kamu lakukan kerana Allah SWT adalah satu ibadah yang agong, yang kerananya Allah SWT akan mengurnia rahmat dan keredaan-Nya serta memasukkan dirimu kedalam golongan orang-orang yang beruntung. Jika dakwah itu didorong oleh iman yang benar dari dilakukan mengikut adab-adabnya, maka dia telah mendapat dua jaminan :

Pertama, dia tidak akan terpengaruh dengan hasutan nafsu dan kepentingan dunia. Sekiranya hal ini datang untuk memperdayakannya, maka dengan mudah ia akan dapat mengalahkannya.

Kedua, dia akan beroleh ketenangan jiwa, kedamaian hati dan merasa senang melaksanakan tugas-tugas dakwah yang diwajibkan keatasnya, juga ia dapat pemeliharaan Allah SWT daripada segala tipudaya.

Jalan dakwah adalah jalan membawa manusia kepada Allah SWT, sudah tentu syaitan akan menghalangnya dengan pelbagai helah dan tipa daya yang halus. Oleh itu, selalulah menilik dan memerahatikan perjalanan hatimu, adakah kebaikan yang kamu lakukan itu ikhlas kerana Allah SWT atau ada sebab-sebab yang lain.

Berhati-hatilah, sesungguhnya syaitan sangat memberi perhatian kepadamu, ia dan nafsu akan memerangimu dari segala penjuru sehingga kamu tersungkur dari jalan kebaikan ini atau kamu terus tertipu dengan kebaikan yang kamu lakukan.
Berkata ahli Sufi : "Dalam ibadah ada maksiat dalam maksiat ada ibadah."

Sahabat yang dimuliakan,
Carilah ilmu yang dapat menyuluh penyakit-penyakit rohaniahmu kerana pada hatimu itulah, jatuhnya pandangan Allah. Kalau dakwah kamu masih dipenuhi dengan ujub, riyak, takabur dan mazmumah yang lain, nescaya penat lelahmu di atas dunia ini akan menjadi sia-sia.

Ilmu lebih utama dari amal. Imam Al-Ghazali ada menyebut dalam kitab 'Minhajul Abidin', permulaan jalan menuju kepada Allah adalah dengan ilmu. Tetapi mengapa kamu hanya menumpukan kepada ilmu-ilmu syariat dan fikrah sahaja, dan kamu meremehkan ilmu tasauf, sedang ilmu itulah yang akan membawamu mengenal diri dan Tuhanmu, yang mengenalkan kamu kepada kejahatan nafsu dan syaitan serta menjadi cahaya penyuluh kepada kerohanianmu? Dengan kata lain, mengapa kamu tidak bersungguh-sungguh dengan jalan pembersihan jiwa dan penyucian nafsu sehingga kamu terus tertipu dengan kebaikan yang di dalamnya, penuh dengan maksiat kepada Allah SWT?

Ketahuilah, musuhmu yang batin terlebih bahaya dariapada musuhmu yang zahir. Allah tidak akan memandang kepada kehebatan fikrah dan kepetahanmu didepan manusia, tetapi Dia melihat kepada hatimu. Bagaimana kamu mengajak manusia kepada Allah, kalau kamu sendiri sama saja dengan mereka, cuma zahirnya berbeza, sedang pada hakikatnya, hati kalian berada diatas nafsu ammarah, nafsu yang dipenuhi penyakit-penyakit batiniah, cinta dunia dan takut mati.

Sahabat yang dikasihi,
Akhirkata, wahai sahabatku, aku ingatkan diriku dan dirimu, sebutlah nama Allah SWT dengan hakikat yang sebenarnya, dan kembalikanlah dirimu kepada Allah SWT dengan sebenar-benarnya sebelum mengajak manusia lain kembali kepada Allah SWT. Insya Allah, Dia akan kurniakan natijah yang baik bagi setiap amal soleh yang dilakukan.

Ketenangan Hati Ada Pada Orang Beriman

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,  
Banyak orang diberikan Allah kepintaran, kemasyhuran, kesihatan yang baik dan harta yang banyak, namun hatinya dilamun resah dan hidupnya dirasakan hambar. Mahligai yang besar dirasakan umpama sangkar atau penjara. Makanan yan sedap dirasakan tawar dan tidak menyelerakan. Anak pinak dan sahabat handai yang ramai dirasakan membosankan. Hidup seperti tiada erti dan hanya bertujuan menghabiskan saki baki umur sementara menunggu hari kematian.

Banyak pula orang hidupnya kelihatan susah, tiada kemasyhuran, rumah kecil dan makanannya sederhana, namun pada hakikatnya dia sangat bahagia dan gembira. Dia menikmati hidup riang kerana hatinya tenang, walaupun berdepan dengan kemelut hidup yang mencabar.

Tiada ketenangan hati jika tiada iman. Tiada diragu lagi bahawa ketenangan hati adalah sebab utama untuk hidup bahagia.Tetapi ketenangan hati tidak dapat dihasilkan oleh kekayaan, kemasyhuran, dan kekuatan fizikal. Ketenangan hati hanya akan diperolehi dengan satu sumber iaitu iman kepada Allah dan hari akhirat.

Ketenangan hati adalah nikmat Allah SWT yang dianugerahkan kepada hamba-hamba pilihan-Nya sahaja, supaya mereka berhati teguh dikala orang lain goyah, yakin dikala orang lain ragu, sabar ketika orang lain keluh-kesah dan berlapang dada semasa orang penik.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : “Dialah (Allah) yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang yang beriman, supaya keimanan mereka makin bertambah dan keimanan mereka yang telah ada. Kepunyaan Allah tentera langit dan bumi. Allah itu Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.” (Surah Al-Fath ayat 4)

Firman Allah lagi yang bermaksud : “Dan siapa yang hendak dibiarkan sesat oleh Allah, dijadikan Allah dadanya sesak dan sempit, seperti orang yang naik ke tempat yang tinggi.”
(Surah Al- An’am ayat 125)

Sahabat yang dihormati,
Orang beriman memperolehi ketenangan hati kerana orang beriman menyahut panggilan fitrah, mereka menempuh hidup yang sesuai dengan fitrahnya. Fitrah manusia tidak boleh dipenuhi dengan ilmu, peradaban dan falsafah tetapi ia hanya dapat dipenuhi dengan keimanan kepada Allah.Fitrah manusia yang sentiasa lapar dan dahaga hanya akan dapat dipuaskan dengan mengenali Allah dan menghadapkan hidup kepada-Nya. Apabila fitrah telah dipenuhi dengan keimanan dan rasa puas maka manusia akan hidup gembira riang dan aman daripada ketakutan. Orang yang tidak mahu belajar mengenali Allah dan lupa diri sendiri maka Allah akan membiarkan hidup menderita.

Sahabat yang dikasihi,
Orang beriman mengetahui rahsia penciptaan alam dan dirinya sendiri. Orang beriman hatinya tenang dan puas kerana persoalan ini dijawab oleh Allah SAW. Hatinya yakin dan tidak ragu-ragu.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : “Allahlah yang menciptakan tujuh langit dan seperti itu pula bumi.Perintah Allah berlaku padanya, agar kamu mengetahui bahawa Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu, dan sesungguhnya Allah ilmu-Nya benar-benar meliputi segala sesuatu.”
(Surah Ath-Thalaq ayat 12)

Firman Allah SWT. yang bermaksud : “Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah pada-Ku.” (Surah Az-Zariyaat ayat 56)

Dunia ini adalah kerajaan Allah. Manusia adalah khalifah Allah, diciptakan untuk memuja dan mentaati-Nya. Orang beriman memahami semua ini lalu melaksanakannya. Orang beriman jelas matlamat hidup yang hendak ditujunya, sedangkan orang yang tidak beriman tidak tahu ke mana kesudahannya, hidup meraba-raba dalam kegelapan dan berjalan tanpa haluan.

Orang beriman bebas dari semua kebimbangan kerana hidupnya terus ditujukan kepada matlamat mencapai keredaan Allah. Dia tidak peduli samaada orang lain suka atau tidak terhadap dirinya, asalkan dia mendapat keredaan Allah.

Orang beriman merasakan perjalanan mencapai matlamat hidupnya tidak ada yang sukar. Segala yang pahit menjadi manis, segenap pengorbanan dirasakan ringan, bahkan dihadapinya dengan tenang dan gembira. Tidak berasa takut dan cemas, tidak gentar dan ngeri terhadap sesuatu demi memperolehi keredaan Allah SWT.

Firman Allah SWT. yang bermaksud : “Dialah (Allah) yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang yang beriman.” (Surah Al-Fath ayat 4)

Sahabat,
Orang-orang yang beriman berasa dirinya dekat dengan Allah, dia merasakan hidupnya tidak bersendirian atau kesepian. Dia merasakan sangat dekat dan erat dengan Allah SWT.

Firman Allah SWT yang bermaksud : “Dan kepunyaan Allahlah timur dan barat, maka kemana pun kamu menghadap di situlah wajah Allah.” (Surah Al-Baqarah ayat 115)

Firman Allah lagi yang bermaksud : “Dia (Allah) ada bersama kamu di mana saja kamu berada, dan Allah melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah Al-Hadid ayat 4)

Orang beriman tidak akan merasa hidup terpencil, walaupun dia bersendirian semasa dia bekerja atau berada dirumahnya. Allah sentiasa menyertainya. Bahkan orang yang beriman merasakan hidup bersahabat dengan Nabi-nabi dan orang-orang soleh dari segenap umat dan zaman seperti firman Allah SWT. yang bermaksud : “Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul, mereka itu adalah bersama orang-orang dianugerahkan nikmat oleh Allah, iaitu Nabi-nabi, orang-orang yang benar, orang-orang yang syahid dan orang-orang soleh. Mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.”

Orang beriman juga selalu berbisik dan berdoa kepada Allah dalam solat dan ibadahnya. Oleh itu dia berasa tenang dan gembira kerana tidak keseorangan.

Allah SWT. panggil dengan pangilan yang lembut pada orang-orang yang beriman yang bermaksud : “Hai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhai-Nya. Masuklah kedalam jemaah-Ku dan masuklah ke dalam Syurga-Ku.”
(Surah Al-Fajr ayat 27-30)
Read More

HATI YANG KERAS

Orang Mukmin Akan Menjauhkan Dirinya Daripada Berhati Keras

أًلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad  S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan. Ia juga adalah tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil serta ketenangan dan kebimbangan.

Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.

Abu Hurairah r.a. berkata, “Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya“.

Orang berhati keras, sesungguhnya jauh daripada rahmat Allah. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah adalah mereka yang berhati keras.” (Hadis riwayat At-Tarmizi)

Sayidina Ali k.wj berkata: “Air mata tidak akan mengering kecuali bagi orang yang  berhati keras dan hati tidak akan menjadi keras kecuali dengan perbuatan dosa yang dilakukan berulang-ulang”.

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:
1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan

Terutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah SWT telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud, “Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan.”
(Surah At-Taubah, ayat 54)

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran

Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah SWT, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah SWT memberikan peringatan, “Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku.” (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat


Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.

4. Kurang mengagungkan Allah


Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah SWT  diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.
Sahabat yang dikasihi,
Sesungguhnya hati manusia ini pelbagai wajah seperti pernah diutarakan oleh ulama-ulama dimana mereka berpendapat hati terbahagi kepada tiga iaitu:

1- Hati yang sihat dan selamat

Iaitu hati yang selalu menerima, mencintai dan mendahulukan kebenaran. Pengetahuannya mengenai kebenaran benar-benar sempurna, juga selalu taat dan menerima sepenuhnya.

2- Hati yang keras

Iaitu hati yang tidak menerima dan taat pada kebenaran.

3- Hati yang sakit

Jika penyakitnya sedang teruk, maka hatinya menjadi keras dan mati, jika ia mengalahkan penyakit hatinya, maka hatinya menjadi sihat dan selamat.

Daripada ketiga-tiga wajah hati itu, apa yang perlu dimiliki orang Islam ialah sekeping hati sihat dan selamat. Sebagai insan beriman dan cintakan Allah SWT secara benar, maka sedaya upaya harus berusaha mengatasi hati keras dan mengubati hati yang sakit.

Jika dibiarkan, hati akan menghadapi beberapa perkara bahaya yang membinasakan iaitu memandang perkara buruk dan baik adalah sama saja atau mungkin mempercayai yang baik itulah mungkar dan yang mungkar itu baik, menjadikan hawa nafsu sebagai pedoman dan bisikan syaitan sebagai penyuluh arah.

Hati diserang penyakit seumpama itu masih boleh dirawat dengan membaca al-Quran, mendalami maknanya dan mengamalkan ajarannya untuk menghidup dan melunakkan hati, selain menambah ilmu pengetahuan serta membentuk akhlak terpuji.

Membaca al-Quran juga boleh menjana ingatan kepada Allah SWT  dan meneguhkan ketakwaan. Inilah sebenarnya tujuan al-Quran diturunkan kepada manusia.

Firman Allah SWT bermaksud : “Dan Kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang yang beriman dan al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang yang zalim selain kerugian.” (Surah Al-Isra, ayat 82)

Jelas sekali selalu mengingati Allah SWT boleh mengindahkan hati dan menenangkan perasaan. Selain daripada membaca al-Quran, kita juga perlu sentiasa berzikir dan beristighfar untuk membersikan hati daripada karat-karat jahiliah. Berdasar pendapat Ibn Taimiyah, zikir itu penting bagi manusia, umpama betapa perlunya ikan kepada air.

Selanjutnya, perlu ada keinsafan dalam hati bahawa diri hanya sebagai hamba hina di sisi Allah mSWT. Rasa rendah diri, menjadikan ibadat dilakukan dengan ikhlas, bersungguh-sungguh dan berkualiti.

Rasa rendah diri, menghindarkan daripada sikap sombong dan meyakini bahawa hanya Allah SWT yang Maha Besar dan Maha Agung. Orang yang sentiasa merendah diri, hatinya akan menjadi murni, tenang, senang menerima hidayah serta mendapat kedudukan tinggi di sisi Allah SWT.

Oleh itu marilah sama-sama kita proses hati kita supaya daripada hati yang keras menjadi lembut, sihat dan sejahtera. Bersihkan hati kita daripada penyakit-penyakit hati yang menyebabkan kita jauh daripada rahmat dan kasih sayang Allah SWT.

Hati Yang Keras Jauh Daripada Rahmat Allah

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Daripada Ibnu Umar radihiyallahu anhuma berkata : Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassallam bersabda : "Jangan memperbanykkan percakapan selain untuk berzikir kepada Allah SWT, sesungguhnya banyak bercakap selain daripada berzikir kepada Allah itu adalah meyebabkan hati seseorang menjadi keras. Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah SWT itu ialah mereka yang berhati keras." (Hadis Riwayat al-Tirmizi)

Hati merupakan sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati.

Abu Hurairah r.a. berkata, “Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya“.

Orang yang keras hatinya, sesungguhnya jauh daripada rahmat Allah SWT.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah adalah mereka yang berhati keras.” (Hadis riwayat At-Tarmizi)

Sayidina Ali k.wj berkata: “Air mata tidak akan mengering kecuali bagi orang yang  berhati keras dan hati tidak akan menjadi keras kecuali dengan perbuatan dosa yang dilakukan berulang-ulang”.

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:

1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan

Terutamanya malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunat. Allah SWT telah menyifatkan kaum munafik dalam firman-Nya yang bermaksud, “Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan.” (Surah At-Taubah, ayat 54)

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran

Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah SWT, hatinya tidak terpengaruh sama sekali. Mereka juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah SWT memberikan peringatan, “Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman-Ku.” (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat

Segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-mata. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang pendengki, ego, individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah SAW. bersabda;  "Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi SAW. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah SWT. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah SWT akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi Muhammad SAW kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati". (Hadis Riwayat Abu Daud)

4. Kurang mengagungkan Allah SWT.

Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah SWT  diperlekehkan orang lain, tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.

Sahabat yang dikasihi,
Jika dibiarkan hati kita menjadi keras kerana hati yang keras adalah tanda hati itu berpenyakit, iaitu hati akan menghadapi beberapa perkara bahaya yang membinasakan iaitu memandang perkara buruk dan baik adalah sama saja atau mungkin mempercayai yang baik itulah mungkar dan yang mungkar itu baik, menjadikan hawa nafsu sebagai pedoman dan bisikan syaitan sebagai penyuluh arah.

Hati diserang penyakit seumpama itu masih boleh dirawat dengan membaca al-Quran, mendalami maknanya dan mengamalkan ajarannya untuk menghidup dan melunakkan hati, selain menambah ilmu pengetahuan serta membentuk akhlak terpuji.

Membaca al-Quran juga boleh menjana ingatan kepada Allah SWT  dan meneguhkan ketakwaan. Inilah sebenarnya tujuan al-Quran diturunkan kepada manusia.

Firman Allah SWT bermaksud : “Dan Kami turunkan dari al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang yang beriman dan al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang yang zalim selain kerugian.” (Surah Al-Isra, ayat 82)

Jelas sekali selalu mengingati Allah SWT boleh mengindahkan hati dan menenangkan perasaan. Selain daripada membaca al-Quran, kita juga perlu sentiasa berzikir dan beristighfar untuk membersikan hati daripada karat-karat jahiliah. Berdasar pendapat Ibn Taimiyah, zikir itu penting bagi manusia, umpama betapa perlunya ikan kepada air.

Selanjutnya, perlu ada keinsafan dalam hati bahawa diri hanya sebagai hamba hina di sisi Allah mSWT. Rasa rendah diri, menjadikan ibadat dilakukan dengan ikhlas, bersungguh-sungguh dan berkualiti.

Rasa rendah diri, menghindarkan daripada sikap sombong dan meyakini bahawa hanya Allah SWT yang Maha Besar dan Maha Agung. Orang yang sentiasa merendah diri, hatinya akan menjadi murni, tenang, senang menerima hidayah serta mendapat kedudukan tinggi di sisi Allah SWT.

Oleh itu marilah sama-sama kita proses hati kita supaya daripada hati yang keras menjadi lembut, sihat dan sejahtera. Bersihkan hati kita daripada penyakit-penyakit hati yang menyebabkan kita jauh daripada rahmat dan kasih sayang Allah SWT.


Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML