Saturday, June 21, 2014

PAKSA DIRI UNTUK BIASAKAN DIRIKadang-kadang kita berasa kagum dengan kehebatan seseorang yang boleh istiqamah yakni berterusan dalam melakukan amal-amal soleh.  Rasa cemburu pun ada juga.

Kita tertanya-tanya bagaimana seseorang lelaki itu boleh setiap waktu mendirikan solat fardhunya di masjid? 

Bagaimana lelaki itu boleh setiap malam bangun untuk mendirikan solat-solat sunat?  Bagaimana dia boleh istiqamah dengan puasa sunat hari Isnin dan Khamis?  Hairan macam mana dia boleh setiap hari menghabiskan berjuz-juz lembaran dari al-Quran?  Kagum bagaimana dia boleh berterusan dapat hadir ke majlis-majlis ilmu setiap kali diadakan?  Pelik bagaimana seseorang wanita itu boleh istiqamah dan tahan dengan pakaian yang tebal, bertudung labuh, malah berniqab pula?

Dari mana mereka dapat kekuatan untuk istiqamah ini??!

Tentulah mereka ini bukan mendapat kekuatan itu dalam masa sehari atau seminggu.  Kekuatan dalam bentuk istiqamah ini sebenarnya datang dari sifat disiplin mereka sendiri.  Sudah tentulah juga ia datang bersebabkan hidayah dan taufiq daripada ALLAH, TUHAN yang berkuasa memberikan petunjuk dan kekuatan itu.

Peraturan Yang Bersifat Memaksa

Saya telah mendengar beberapa perkongsian pengalaman dari ahli ilmu dan ahli ibadah tentang bagaimana mereka sebenarnya telah hidup dalam sistem yang memerlukan disiplin yang tinggi.  Peraturan yang telah ditetapkan oleh institusi pondok dan sekolah agama yang mereka duduki telah menyebabkan mereka telah terbiasa dengan amalan-amalan ibadah.

Contohnya amalan bersolat malam ada dijadikan sebagai peraturan wajib sesebuah sekolah agama di luar negara, peraturan mewajibkan membaca doa-doa yang ma’thur setiap hari sebelum sekolah bermula, peraturan mewajibkan solat fardhu secara berjemaah, peraturan mewajibkan pelajar-pelajar lelaki berpakaian jubah serta berserban dan pelajar perempuannya bertudung labuh dan berniqab, membiasakan pelajar-pelajar berpuasa sunat pada hari Isnin dan Khamis dan lain-lain lagi.

Memang biasa kedengaran ada yang membantah peraturan-peraturan yang keras ini samada bantahan itu datang dari para pelajar atau ibubapa.  Ada sebahagian pelajar yang berasa tertekan dan ‘terseksa’ dengan peraturan ini.  Ada yang membenci kepada peraturan-peraturan yang berbentuk paksaan sebegini.

Namun, setelah beberapa lama terbiasa dengannya, akhirnya amalan-amalan tersebut menjadi rutin kepada mereka.  Ia sudah mendarah daging di dalam kehidupan mereka.  Bak kata orang tua, “alah bisa tegal biasa”.  Sehingga akhirnya perasaan benci dan terpaksa itu bertukar kepada suka dan rela.Paksa Diri Sendiri Untuk Biasakan Diri Dengan Amal Soleh

Samada kita setuju atau tidak dengan sistem paksaan dan peraturan yang menyusahkan pelajar-pelajar ini, hakikatnya ia telah berjaya melahirkan ramai ahli ilmu dan ahli ibadah yang dihormati di kalangan masyarakat.

Mengambil pengajaran dari itu, kita sebenarnya perlu memaksa diri untuk melakukan amal-amal soleh seperti yang telah saya sebutkan di awal permulaan tulisan ini.  Untuk menunggu ia tiba-tiba mendarah daging dan tiba-tiba terasa enak untuk beribadah adalah suatu yang agak mustahil.

Mungkin kalian antara orang yang biasa melakukan amal soleh seperti bersolat di masjid secara berjemaah, berpuasa sunat, hadir majlis ilmu, qiamullail dan lain-lain lagi.  Tetapi tentu kalian juga kadang-kadang didatangi juga akan perasaan malas dan lemah untuk meneruskannya.  Sifat istiqamah inilah yang jarang ada pada diri ramai orang yang melakukan ibadah.  Ia sifat saya dan mungkin kalian juga.

Jadi, hendak atau tidak hendak, kita mesti paksakan diri.  Mesti kuatkan disiplin.  Mesti berlindung dengan ALLAH dari sifat malas dan lemah.  Mesti berlindung dengan ALLAH dari bisikan Syaitan.  Mesti mohon hidayah dan taufiq dari ALLAH.  Mesti sedar bahawa tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin ALLAH.  Mesti buat macam-macam usaha seperti jadual, sistem denda dan sistem alert kepada diri sendiri untuk dapatkan istiqamah.Contohnya solat berjemaah di masjid.  Kita mesti paksa diri dengan mengingatkan diri sendiri akan kelebihan dan ganjaran dari ALLAH tentang amalan perbuatan itu.  Tentang marahnya Nabi sallAllahu `alaihi wasallam kepada lelaki-lelaki yang tinggal berdekatan masjid yang tidak hadir sama solat di masjid berjemaah.  Mesti sediakan jadual waktu solat supaya kita maklum tentang komitmen kita kepada waktu-waktu tersebut untuk berada di masjid.  Mesti buat alert system samada di dalam telefon bimbit atau jam.  Mesti minta rakan-rakan atau pasangan tegur untuk pergi solat di masjid.  Dan sebagainya.

Begitu juga tentang amalan-amalan soleh yang lain…

Sungguh tuan-tuan sekalian, kita mahukan diri kita ini hidup dalam keredhaan ALLAH.  Mahukan anggota-anggota yang dipinjamkan ALLAH ini berbuat amalan-amalan ibadah yang diredhai ALLAH.  Mahu istiqamah dengannya.  Mahu menjadi orang soleh seperti orang-orang soleh yang lain.

Tidak cukup hanya mahu berbuat begitu.  Tidak cukup hanya kagum dan cemburu dengan orang-orang soleh.  Tidak cukup!

Kita mesti paksakan diri.  Semoga sedikit demi sedikit hasil dari tindakan memaksa diri itu menghasilkan istiqamah di dalam diri kita, insyaALLAH.  Dan akhirnya menjadikan diri kita sebagai salah seorang hambaNYA yang amalan soleh bukan lagi lebih sebagai paksaan kepada diri, tetapi ia bertukar manis dan lazat tatkala melakukannya.  Seterusnya memperbaiki kedudukan kita di sisi ALLAH `Azza wa Jalla, amin…

Sekadar berkongsi,
Read More

TIGA TINGKATAN ILMU

`Abdullah bin al-Mubarak mengatakan bahawa:

“Belajar ilmu itu mempunyai 3 tingkatan:

1)  Barangsiapa yang sampai ke tingkatan pertama, dia akan menjadi seorang yang sombong.  

2)  Barangsiapa yang sampai ke tingkatan kedua, dia akan menjadi seorang yang tawadhu`.

3)  Barangsiapa yang sampai ke tingkatan ketiga, dia akan merasakan bahawa dia tidak tahu apa-apa.”

ALLAHU AKBAR!  Kata-kata ini cukup dapat mengetuk jiwa ini!  Betapa terzahirnya di sekeliling kita akan kelompok-kelompok manusia sesuai dengan apa yang disebut di dalam kata-kata di atas.

Yang dimaksudkan dengan sombong bagi peringkat pertama di atas ialah dia merasakan bahawa kononnya dia sudah tahu banyak perkara.  Lalu dengan perasaan sombong dia mula berani mengatakan itu dan ini, melabel itu dan ini dan terburu-buru.  Hal ini banyak kelihatan di sekeliling kita.

Ada yang sombong, angkuh dan besar diri dengan ilmu mereka.  Ternyata mereka ini adalah golongan yang baru di peringkat awal menuntut ilmu.  Ramai di peringkat ini.  Bahkan kita semua juga masih di peringkat ini.  Kita selalu berasa diri sudah hebat dan mengatakan orang lain salah disebabkan mereka tidak sama dengan pandangan atau pendapat atau ilmu atau pengalaman kita.

Mengetahui bahawa kita masih di peringkat pertama, justeru bersabarlah.  Jangan terlalu lekas melabel.  Teruskan belajar dan belajar supaya hikmah semakin menebal di dalam diri.

Golongan yang lebih tinggi dari golongan pertama ialah segolongan yang tawadhu` dengan apa yang ada pada mereka.  Mereka merendah diri dengan ilmu mereka walaupun di dalam dada mereka sudah banyak ilmu dan pengalaman.  Sebenarnya ilmu dan pengalaman yang banyak itulah yang menyebabkan mereka faham tentang hakikat ilmu.  Lalu mereka berasa tawadhu`.

Dan yang paling tinggi dan hebat akan tingkatan ilmu mereka ialah apabila mereka merasakan mereka tidak tahu apa-apa.  Ini kerana hakikat ilmu semakin jelas dan nyata di hadapan mata dan hati mereka.  Semakin banyak pintu dan jendela ilmu yang dibuka, semakin banyak didapati pintu dan jendela ilmu yang belum dibuka.  Justeru, mereka bukan sahaja tawadhu`, bahkan lebih mulia dari itu, mereka lalu berasakan mereka tidak tahu apa-apa lantaran terlalu luasnya ilmu sehingga mereka bisa lemas di dalamnya.

Fikirkanlah dan renungkan maksud kata-kata Ibnu al-Mubarak di atas.  Moga kita dapat bermuhasabah dengannya.

ALLAHU A`LAM.

Sekadar menyampaikan,
Read More

SEDIKIT YANG LEBIH SEDIKIT

Dalam banyaknya jumlah manusia, hanya sedikit dari mereka yang suka mendengar ilmu agama.  Dan dalam jumlah yang sedikit suka mendengar ilmu agama itu, sedikit lagi orang yang mahu mengamalkan apa yang didengarnya.  Lebih sedikit lagi ialah orang yang berupaya untuk ikhlas kerana ALLAH tatkala mengamalkan ilmu yang didengarnya.

Yang paling susah dan paling sedikit ialah orang yang mampu istiqamah, yakni berterusan suka mendengar ilmu agama, lalu mengamalkannya dengan ikhlas kerana ALLAH Ta`ala.

Secara ringkasnya:

SEDIKIT:

Yang suka dengar ilmu agama.

LEBIH SEDIKIT:

Yang suka dengar ilmu agama + amalkannya.

SANGAT SEDIKIT:

Yang suka dengar ilmu agama + amalkannya + ikhlas kerana ALLAH.

SANGAT-SANGAT SEDIKIT:

Yang suka dengar ilmu agama + amalkannya + ikhlas kerana ALLAH + istiqamah.Menyedari keadaan ini, maka seharusnya kita sentiasa berusaha untuk mempertingkatkan diri kita setiap masa.  Untuk memasukkan diri kita ke dalam golongan yang sedikit iaitu golongan yang suka mendengar ilmu agama itu pun sudah kadang-kadang tergelincir jatuh, ini kan pula mahu ke tahap yang seterusnya.

Moga-moga dengan menyedari bahawa ia tidak mudah dan perlukan mujahadah, seharusnyalah kita iringi mujahadah itu dengan doa dan tawakkal kepada ALLAH Ta`ala.  Semoga ALLAH Ta`ala mempermudahkan kita semua, diberikan hidayah dan taufiq dariNYA supaya kita semua suka untuk mendengar ilmu agama, berupaya mengamalkan apa yang didengar dari ilmu agama tersebut, dapat meluruskan niat ikhlas kerana ALLAH tatkala mengamalkannya dan seterusnya dapat istiqamah dengannya sehingga hari kita semua bertemu ALLAH `Azza wa Jalla, amin…

لا حول ولا قوة الا بالله

In sha’ ALLAH, kita boleh… 
Read More

CARA KITA PANDANG DAN CARA ALLAH PANDANG


Media seperti TV, Facebook, poster atau mana-mana jenis media sekali pun, apabila mengajak dan mempromosikan mengenai ‘wanita solehah’, pasti gambar wanita cantik yang dijadikan sebagai model.  Jika lukisan, maka dilukiskan wanita-wanita yang berparas cantik sebagai mewakili susuk ‘wanita solehah’.  Tubuhnya langsing, matanya bulat, keningnya rapi, bibirnya mungil, kulitnya cerah, pipinya halus dan sebagainya.Apabila digambarkan ‘lelaki yang soleh’ pula, maka lelaki yang bertubuh sasa, berwajah kacak, berambut rapi, berhidung mancung, berpakaian bagus, bergaya hebat dan seumpama dengannya dijadikan model.

Itulah pandangan manusia kepada kesolehan manusia. Nilaian manusia terbatas pada zahir yang dilihat mata. Tidak dinafikan bahawa memang nilai sejagat manusia bahawa cantik dan kacak itu sebagai baik.  Sehinggakan jika ada selebriti yang berwajah cantik memakai tudung litup, lalu gambar itu terus dijadikan ikon wanita solehah.  Sedangkan itu hanya lakonan sementara.  Hakikatnya dia bukan begitu.  Bukan seorang yang soleh atau solehah pun.

Bukan rupa ukuran kesolehan!

Maka tertinggallah lelaki-lelaki soleh dan wanita-wanita solehah yang gemuk, gelap, senget, berjerawat, hidung kemek, bibir tebal, sumbing, buta, pekak, cacat dan sebagainya dari perhatian manusia.  Tidak dipandang.  Apatah lagi jika mahu ditampilkan sebagai contoh wanita solehah atau lelaki soleh, tidak mungkin.

Itulah senarionya.

Salahkah senario ini? Pada saya ia bukanlah salah.  Cuma cara pandang begini tidak tepat.  Secara fitrah memang manusia sukakan kecantikan dan keindahan.  Lalu dikaitkan kebaikan dengan kecantikan dan kesempurnaan.  Yang cantik itu baik.  Begitu juga sebaliknya.

Hatta apabila Jibril `alaihissalam menjelma berjumpa Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam pun (merujuk kepada ‘hadith Jibril’), dijelmakan Jibril sebagai seorang lelaki yang sangat kacak, bersih, rapi dan sempurna.  Perwatakan Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul juga begitu sejak dulu.  Kerana tanggapan manusia kepada kebaikan memang begitu.  Psikologi manusia memang begitu…

Apa yang mahu disentuh dalam tulisan ini ialah agar sama-sama kita fikir bahawa tanggapan ini tidak tepat jika dilihat dari pandangan ALLAH Jalla wa A`la.  Secara hakikatnya ALLAH tidak melihat pada paras dan rupa.  Itu bukan nilaian ALLAH.

Nilaian ALLAH tidak begitu.  Nilaian ALLAH tidak sama dengan nilaian manusia.  Zahir rupa dan bentuk bukanlah nilaian ALLAH untuk mengatakan ia soleh, baik, beriman, taqwa atau dekat di sisiNYA.

Bersabda Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam:

 إنَّ اللَّهَ لا ينظرُ إلى أجسادِكُم ، ولا إلى صورِكُم ، ولَكِن ينظرُ إلى قلوبِكُم

Maksudnya:  “Sesungguhnya ALLAH tidak melihat pada bentuk tubuhmu dan tidak pada rupa parasmu, tetapi DIA melihat pada hatimu.”

(HR Muslim)

Bersabarlah. Walaupun manusia tidak memberikan perhatian kepadamu yang tidak cantik, tidak kacak dan tidak sempurna.  Walaupun pada mereka kamu bukan contoh lelaki yang soleh.  Dan walaupun pada mereka kamu bukan contoh wanita yang solehah.  TETAPI pada pandangan ALLAH Ta`ala kamu sama sahaja dengan manusia biasa.  Semuanya setara sahaja.

Yang membezakan manusia dengan manusia pada pandangan ALLAH ialah TAQWA yang berada di dalam hati.

Tidak kiralah samada cacat atau sempurna, sumbing atau mungil bibir kamu, gelap atau cerah kulit kamu, gemuk atau langsing tubuh kamu, kekok atau bergaya kamu, miskin atau kaya kamu.  Itu semua sama sahaja.  Taqwa yang berada dalam hatilah yang ALLAH `Azza wa Jalla nilaikan.

Justeru, janganlah menilai manusia hanya dengan paras dan rupa.  Dan janganlah kita tertumpu kepada mencantikkan bentuk kita, fizikal kita, rupa kita dan semua yang berbentuk material.  Kerana ia bukan penilaian hakiki.

Sebaliknya, islahkanlah hati kita.  Tumpukan pada usaha untuk mendapatkan TAQWA yang duduknya di dalam hati itu.  Kerana itulah pandangan ALLAH pada kita.  Itulah nilaian kedudukan kita di sisi ALLAH.  Bukannya pada bentuk badan dan rupa paras atau harta.

Sebagai akhirnya, mari kita muhasabah diri kita akan firman ALLAH Ta`ala ini dalam surah asy-Syu`ara, 26: 88-89:

يَوْمَ لَا يَنفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ

“Hari (Hari Akhirat) yang padanya harta benda dan anak-pinak tidak dapat memberikan pertolongan sesuatu apapun.”

إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

“Kecuali (harta benda dan anak-pinak) orang-orang yang datang mengadap Allah dengan hati yang selamat sejahtera.”

Semoga ALLAH `Azza wa Jalla membimbing kita semua dengan hidayah dan taufiqNYA, amin…

Allahu A`lam.
Read More

IKHLAS BETUL DIA !! TAPI....


Lelaki di dalam gambar telah mengangkat tangannya selama 38 tahun sejak tahun 1978.  Beliau sanggup berbuat sebegitu kerana ikhlas ingin beribadah untuk mendapatkan redha Tuhan yang dia percaya.  Pengorbanan dan susah payah yang dihadapi beliau tidak lain niatnya adalah untuk mendapatkan kasih sayang Tuhannya.

Andai tahap keikhlasan dan penghambaan lelaki ini kepada Tuhannya dibandingkan dengan keikhlasan dan penghambaan kita terhadap Tuhan kita, tentu agaknya kita akan kalah.  Dengan kekalahan yang teruk.

Nampak ikhlas sungguh dia.  Nampak zuhud betul dia.  Nampak `abid sungguh dia.  Nampak bersungguh-sungguh betul dia.

Tetapi, ikhlas sahaja tidak cukup untuk sesuatu amalan itu diterima oleh Tuhan semesta alam.  Ya, ia tidak cukup.  Kerana syarat untuk sesuatu pengibadahan itu diterima olehNYA mesti dipenuhi.

Syarat Sesuatu Amalan Diterima ALLAH

Ada 3 syarat untuk sesuatu amalan itu diterima oleh ALLAH, Tuhan Semesta Alam, iaitu:

1)  Beriman kepada ALLAH.

2)  Ikhlas kerana ALLAH.

3)  Mengikut syariat Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.

Ini bermakna lelaki di atas tidak memenuhi satu pun syarat untuk penghambaannya diterima oleh Tuhan semesta alam, iaitu ALLAH Jalla wa A`la.

Hatta, jika dia berbuat begitu kerana ikhlas untuk ALLAH pun, dengan dia berkata, “Saya buat ini ikhlas kerana ALLAH kerana saya percaya ALLAH itu Tuhan saya”, syarat pertama dan ketiga tetap tidak dipenuhi beliau.  Kerana beliau tidak beriman kepada ALLAH Ta`ala dengan keimanan yang dikehendakiNYA.  Dan beliau juga tidak mengikut syariat Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.

Sia-sialah usahanya itu.

Apabila melihat kesungguhan lelaki ini dan ramai lagi di seluruh dunia yang berbuat bermacam-macam cara untuk menghambakan diri mereka kepada Tuhan, maka timbullah rasa kasihan dalam hati kita terhadap mereka.  Keikhlasan mereka yang tulus dan suci itu tidak bermakna apa-apa dan hangus begitu sahaja pada Hari Akhirat nanti.

Dan rasa kasihan ini akan membuatkan kita rasa rajin untuk menyebarkan agama yang diredhai ALLAH, iaitu Islam, kepada semua manusia supaya manusia-manusia yang ‘ikhlas’ ini tidak tersia-sia nasib mereka pada Hari Akhirat nanti.  Sebab itulah nikmat Iman dan Islam ini mesti disampai-sampaikan kepada seluruh manusia di muka bumi ini.

Itu jika dilihat keadaan yang belum Muslim.  Bagaimana pula dengan kita yang sudah Muslim ini?

Muslim Yang Ikhlas Beribadah, Tapi…
Dalam komuniti Muslim kita pun ramai yang beribadah dengan ikhlas kerana ALLAH Ta`ala.  Mereka bukan sahaja beriman kepada ALLAH Ta`ala, bahkan berjaya mendapatkan ikhlas yang memerlukan usaha yang lebih untuk mendapatkannya.

Ini bermakna kedua-dua syarat pertama dan kedua telah pun mereka penuhi, iaitu beriman kepada ALLAH Ta`ala dan ikhlas kerana ALLAH Ta`ala.

Namun, yang menjadi kesedihan kita ialah masih ramai lagi Muslim, bahkan di kalangan `abid, yang beriman kepada ALLAH dan ikhlas kerana ALLAH, tetapi caranya tidak mengikuti cara yang disyariatkan oleh Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.  Sebahagiannya tidak menepati dengan sunnah-sunnah Nabi.  Sebahagiannya pula bercanggah dengan sunnah-sunnah Nabi dalam hal ibadah.

Nah, diterimakah amalan-amalan mereka?

Jika dilihat pada 3 syarat suatu amalan diterima ALLAH yang disebutkan di atas, terhukumlah secara zahir bahawa amalan tersebut tidak diterima oleh ALLAH `Azza wa Jalla.  Kerana ia gagal memenuhi syarat yang ke-3 iaitu mengikuti syariat Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam.

Masyarakat am Muslim, bahkan Muslim yang terlibat dengan ajaran-ajaran sesat dan amalan-amalan yang bid`ah jika ditanya kepada mereka adakah mereka beriman dan ikhlas kerana ALLAH?  Nescaya ramai di kalangan mereka kata “ya!”.  Mata kita kadang-kadang boleh melihat sendiri betapa mereka sanggup mengorbankan wang, harta malah nyawa untuk melakukan ibadah-ibadah tertentu sebagai bukti keikhlasan mereka.

Namun, rugilah mereka!  Dan kita juga…! Seandainya kita tidak mengikuti apa yang telah disyariatkan oleh Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam dalam hal beribadah, walaupun kita telah beriman dan ikhlas kerana ALLAH Ta`ala.  Kerana amalan-amalan ibadah yang tidak mengikuti contoh dari Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam adalah tertolak.

Dari `A’isyah radhiAllahu `anha, bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:

مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ, فَهُوَ رَدٌّ

Maksudnya:  “Sesiapa yang mengada-ngadakan sesuatu perkara mengenai urusan agama kami, yang bukan daripadanya, maka ia adalah tertolak.”

(HR al-Bukhari dan Muslim)

Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam juga telah bersabda:

ٌّمَنْ عَمِلَ عَمَلاً لَيْسَ عَلَيْهِ أمْرُنَا, فَهُوَ رَد

ٍMaksudnya:  “Sesiapa yang melakukan suatu amalan, bukan dari ajaran kami, maka ia adalah tertolak.”

(HR Muslim)

Justeru, ayuh kita sama-sama muhasabah diri.  Pastikanlah agar ketiga-tiga syarat di atas dipenuhi supaya amalan-amalan kita membawa keberuntungan buat kita pada Hari Akhirat nanti.  Kita khuatir jika benar kita beriman kepada ALLAH Ta`ala, jika benar kita ikhlas, tetapi disebabkan syariat Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam melalui sunnah-sunnahnya tidak kita ikuti, akhirnya kita melopong, kecewa dan menangis ketakutan pada Hari Dihitung Semua Amal nanti.

Jangan jadi seperti lelaki dalam gambar di atas.  Jangan jadi seperti pengikut ajaran-ajaran sesat.  Jangan jadi seperti pengamal-pengamal bid`ah.  Dan jangan jadi muslim yang hanya beribadah kerana ikut-ikut orang.

Tetapi, jadilah Muslim yang Muslim.  Iaitu berserah diri kepada ALLAH, ikhlas keranaNYA dan mengikuti syariat RasulNYA sallAllahu `alaihi wa sallam.

Bagaimana mahu kenal syariat Nabi?

Tidak lain kenalah terus belajar ilmu agama dan semak semula amalan-amalan ibadah kita semuanya.  Benarkah ia syariat Nabi?  Atau ia syariat syok-sendiri?

Semoga ALLAH menunjukkan hidayah dan taufiqNYA buat kita semua, amin…

Allahu A`lam.
Read More

APA HENDAK DIBUAT JIKA DIZALIMI PEROKOK

Pagi tadi selepas pulang dari surau, tiba-tiba adik sepupu saya yang berumur 3 tahun ajak saya berjalan-jalan naik motor.  Hendak pergi taman permainan katanya.  Disebabkan hari masih gelap sebab matahari belum keluar, saya pun bawalah dia pusing-pusing kawasan perumahan.  Sudah pusing-pusing, diajak balik dia tidak mahu lagi.  Hendak makan katanya.

Saya pun terus menunggang motorsikal ke kedai makan berdekatan.  Sampai di sana, kami memilih untuk duduk di luar untuk menghirup udara pagi yang segar sambil makan roti canai.  Malangnya, suasana di restoran itu dicemari asap rokok.  Selain kami, ada 7 orang yang sedang duduk di restoran itu.  Daripada 7 orang itu, 4 daripada mereka menghisap rokok.  Ah, terpaksa pindah ke ruang dalam untuk mengelak asap rokok yang busuk itu.

Tentu ramai mengalami suasana sebegini.  Iaitu suasana diganggu asap rokok yang dihembus oleh para perokok yang tidak langsung sensitif dengan keadaan dan perasaan orang lain.

Saya selalu terasa dizalimi dengan sikap para perokok yang merokok di tempat-tempat awam terutamanya di kedai-kedai makan.  Betapa tidak caknanya perokok-perokok ini terhadap keselesaan orang lain.  Asap rokok bukan sahaja membahayakan si perokok, malah ia turut membahayakan orang lain yang terpaksa menghidu sama asap rokok hembusan perokok-perokok.

Kami tidak bencikan perokok.  Tetapi yang kami benci ialah sikap si perokok yang telah menzalimi hak kami untuk hidup aman, selesa dan untuk menghirup udara segar pemberian ALLAH Ta`ala.  Memang kuat rasa benci kami kepada sikap mereka.  Seaakan disua racun ke hidung kami supaya menghidunya  Memang asap rokok mengandungi racun.

Perokok bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri apabila merokok.  Bahkan mereka turut menzalimi diri orang lain apabila asap rokok berkepul-kepul masuk ke dalam hidung, mulut dan paru-paru orang lain yang tidak merokok.

Bengang betul dengan sikap perokok yang merokok merata-rata!

Apa hendak buat?

1.  Tegur si perokok itu.

Ini jarang kita buat sebab memang sikap masyarakat kita memang agak kurang tegur secara langsung, termasuklah saya.  Kalau dapat tegur, aduh, sangatlah bagus.

Saya tidak mampu tegur secara langsung.  Tetapi adik lelaki saya sudah menegur 4 orang lelaki yang merokok secara langsung.  Iaitu seorang pakcik tua, seorang lelaki di kenduri kahwin, seorang kenalan saya di restoran mamak dan seorang anggota tentera yang berpakaian seragam tentera ketika kami singgah ke kem tentera di Port Dickson.  Allahu Akbar!

Mujur mereka beri respon yang positif.  Maklumlah yang tegur mereka ialah budak-budak.

Teringat pula saya akan video ini:2.  Pindah ke tempat lain yang tidak dicemari asap rokok.

Ini sudah biasa sangat dibuat.  Kelemahannya ialah si perokok mungkin tidak perasan perbuatan kita itu sebagai protes terhadap kezalimannya.  Lalu mereka akan terus dengan sikap tidak sensitifnya.

3.  Kutuk di belakang atau dalam hati.

Ini pun dah biasa buat.  Kritik, adu dan kadang-kadang kutuk si perokok tanpa pengetahuannya.  Perbuatan ini cuma dapat meluahkan perasaan sahaja, tetapi tidak dapat menyelesaikan masalah kita yang kena zalim.

4.  Doakan keburukan di perokok.

Walaupun ini ada dilakukan oleh orang yang kena zalim oleh si perokok, namun perbuatan ini janganlah dilakukan.  Apa untungnya jika kita doakan keburukannya.  Jika doa itu termakbul, lalu si perokok itu ditimpa musibah, nah apa kebaikannya?  Fikirkanlah dan janganlah didoakan untuk keburukan mereka.

5.  Doakan agar si perokok itu berhenti merokok.

Hah, inilah yang paling baik dan mudah untuk dilakukan.  Tidak perlu berhadapan dengan si penzalim itu dan tidak perlu berhadapan dengan risiko dimarah atau diperli.

Sebagai orang yang kena zalim, mungkin waktu kita kena zalim itulah, kita berdoa kepada ALLAH agar penzalim-penzalim tersebut berhenti dari tabiat buruk merokok mereka.  Inilah pendekatan yang telah dan akan saya gunakan pada saat lemahnya saya hendak tegur secara langsung.  Bukan sahaja kebaikan untuk diri si perokok akan diperolehi jika doa itu dimakbulkan.  Bahkan diri kita yang berdoa untuk kebaikan mereka juga tercatit sebagai salah satu amalan kebaikan di sisi ALLAH.

Justeru, marilah kita ambil pendekatan ini ya!  Iaitu pada saat dizalimi itu, kita bersabar lalu mendoakan agar perokok-perokok ini berhenti dari merokok, amin… :)baca ini juga kalau berkesempatan

Read More

RM10 ITU.....

Suatu pagi ketika beratur untuk membayar makanan di sebuah restoran, tiba-tiba seorang lelaki datang dari arah entah mana terus ke kaunter dan menyerahkan not RM10 kepada si penjual sambil menunjukkan pada sesuatu.  Si penjual terus memberikan sekotak rokok kepadanya.  Saya tidak terasa apa-apa atas perbuatannya yang memotong barisan sebab transaksinya sangat cepat.  Cuma yang menjadi tanda tanya ialah tiada duit bakikah?Sampai ke giliran saya membayar, mata saya memandang ke arah rak yang mempamerkan kotak-kotak rokok.  Dalam terkejut dan tidak, saya katakan dalam hati, “oh patutlah, rupa-rupanya harga sekotak rokok ialah RM10 sekotak.”  Saya tidak berapa cakna akan soal harga sekotak rokok memandangkan saya bukanlah seorang perokok.  Malah, sepanjang hidup saya, saya belum pernah merokok.  Yang saya ingat ialah dulu harganya sekitar RM2 sekotak.  Lama dulu.

Sanggup mereka membelanjakan RM10 hanya untuk sekotak rokok.  Sedangkan pada hari tersebut, jumlah harga makanan yang saya bayar untuk saya dan anak-anak makan di restoran tersebut tidak sampai RM10.

Timbul dalam hati saya akan beberapa persoalan dalam benak fikiran saya apabila menyentuh soal harga rokok yang RM10 sekotak itu.  Antaranya:

Alangkah baiknya jika si perokok itu tidak menggunakan RM10 itu untuk membeli rokok, tetapi sebaliknya menggunakannya untuk membelanja ahli keluarga makan dan minum.

Alangkah baiknya jika RM10 itu diperuntukkan untuk belanja persekolahan atau simpanan pendidikan untuk anak-anak.

Alangkah baiknya jika RM10 itu diinfaqkan ke masjid, surau, rumah anak yatim atau badan-badan kebajikan yang lain.

Alangkah baiknya jika RM10 itu diperuntukkan untuk membeli bahan bacaan yang boleh mempertingkatkan ilmu.

Dan sebagainya…

Bayangkan jika si perokok membelanjakan RM10 itu seperti di atas, tentulah manfaatnya lebih besar untuk dunia dan akhirat mereka.  Berbanding RM10 untuk membeli sekotak rokok, perbuatan tersebut bukan sahaja tidak memberikan manfaat, bahkan boleh mendatang keburukan dan mudharat yang besar kepada dunia dan akhirat si perokok.

Sekali beli sudah RM10.  Jika seseorang perokok membelanjakan RM10 setiap hari untuk membeli sekotak rokok, maka dia telah mengeluarkan sejumlah RM300 sebulan untuk menghisap asap beracun itu.

Kalaulah dia membelanjakan keseluruhan RM300 itu untuk keluarganya atau untuk agamanya, tentulah ia sangat baik.  Atau, jika dia tidak langsung membeli apa-apa samada untuk membeli makanan untuk ahli keluarga, atau menginfaqkannya, atau memperuntukkan ia untuk dana pendidikan anak-anaknya, atau tidak langsung membeli rokok; tentulah dia mempunyai lebihan RM300 dalam sakunya.  Jimat RM300.

Seorang perokok boleh pilih dari 3 ini untuk mereka belanjakan RM300 mereka:

RM300 untuk keluarga, infaq dan sebagainya yang diredhai ALLAH.

RM300 untuk membeli rokok.

RM300 untuk dijimatkan.

Terpulang mana satu hendak pilih…

Sekadar berceloteh,
Read More

EMPAT PILIHAN BUAT PEROKOK

Memang sukar seseorang yang sudah terjebak dengan tabiat merokok untuk melepaskan tabiat yang buruk itu.  Walaupun begitu, ada juga yang telah berjaya keluar 100% atau mengurangkan tabiat merokok.  Tahniah buat golongan ini. 

 Antara faktor utama yang membuatkan mereka beriltizam meninggalkan tabiat buruk merokok itu ialah:

Faktor agama.  (Merokok telah difatwakan haram oleh jumhur ulama  dan institusi-institusi mufti)

Faktor kasih kepada orang yang tersayang.

Saya ada menulis tentang hal tersebut di sini:


Buat seseorang yang masih lagi terlibat dengan tabiat merokok, mereka tidak dapat lari dari membuat 4 pilihan ini setiap hari, iaitu:

Pilihan untuk perokok.


1)  Merokok dan membiarkan asap terhidu oleh orang lain.

Saya berasa sangat kecewa dan bercampur marah apabila ada para perokok yang merokok di tempat-tempat awam (contohnya restoran dan perhentian bas), terutama apabila ahli keluarga saya terpaksa menghidu asap-asap rokok yang dihembuskan para perokok.  Bagi saya, golongan seperti ini sangat mementingkan diri sendiri, tidak peka terhadap keperluan orang lain dan tidak bertanggungjawab.

Jika mereka memilih untuk merokok dan membiarkan asap terhidu oleh orang lain, perbuatan merokok mereka bukan sahaja berdosa kerana memudharatkan diri sendiri dan pembaziran, bahkan menempah dosa yang banyak kerana menzalimi orang lain.  Bagaimana orang lain boleh terzalim?

Asap rokok boleh memudharatkan orang lain.

Asap rokok menyebabkan udara yang bersih menjadi tercemar.

Asap rokok menyebabkan keselesaan orang lain terganggu.

Asap rokok menyebabkan orang lain marah.

Asap rokok menyebabkan si perokok dikutuk dan dikeji oleh orang yang terpaksa menghidu asap beracun tersebut.

Dan lain-lain lagi.

Hasilnya, si perokok boleh mendapat dosa yang banyak sekali.  Iaitu dosa merokok dan dosa menzalimi orang lain.  Si perokok boleh pilih pilihan yang ini jika dia mahu.

2)  Merokok dan memastikan asap tidak terhidu oleh orang lain.

Jika si perokok merokok tetapi asapnya dipastikan oleh si perokok tidak terhidu orang lain, maka kes seperti ini lebih ringan berbanding yang pertama.  Si perokok tetap berdosa kerana melakukan apa yang dilarang oleh agama iaitu memudharatkan diri sendiri dan membazir.  Tetapi dosanya tidak berganda kerana tidak melibatkan orang lain.

Hasilnya, dia tetap berdosa.  Si perokok boleh pilih pilihan yang ini jika dia mahu.

Kenapa merokok haram?3)  Tidak merokok.

Bagi si perokok yang melakukan perbuatan merokok setiap hari, ini bermakna dia telah secara istiqamah melakukan dosa.  Jika dia merokok 5 batang setiap hari, bermakna dia melakukan perbuatan dosa sebanyak 5 kali setiap hari.  Cuba bayangkan jika dia merokok di tempat awam yang menyebabkan orang lain termudharat sama.  Tentulah bukan 5 perbuatan dosa dia lakukan, tetapi lebih dari itu.  Itu jika 5 batang rokok.  Bagaimana jika lebih?  Bagaimana pula dosa-dosa yang lain???

Jika si perokok tidak merokok pada hari itu, bermakna dia kurang melakukan dosa pada hari tersebut.  Jika biasanya dia merokok 5 batang sehari, tetapi dia kurangkan 1 menjadi 4 batang, bermakna dia mengurangkan 1 dosa hariannya.

Ketahuilah wahai para perokok, merokok adalah berdosa.  Jika dalam 24 jam sehari itu ada waktu-waktu yang kalian tidak merokok, itu bermakna kalian tidak melakukan dosa dalam waktu-waktu tersebut.  Minit dan jam yang kalian gunakan untuk merokok, itu berdosa.

Tidak merokok, tidak berdosa.  Si perokok boleh pilih pilihan yang ini jika dia mahu.

4)  Berusaha berhenti merokok.

Bukan senang hendak berhenti merokok.  Perkara ini sudah maklum.  Dan saya sangat kasihan dengan rakan-rakan yang masih gagal keluar dari tabiat merokok ini.  Mereka berusaha, tapi selalu kalah.

Tapi ketahuilah wahai rakan-rakan sekalian, setiap kali kalian meletakkan usaha untuk berhenti merokok, setiap itu juga ia dicatat sebagai amal kebajikan dari sisi ALLAH Ta`ala.  Para Malaikat tidak akan terlepas mencatitnya.  Dan ALLAH Ta`ala sentiasa memerhatikan tindakan dan hati kalian.  ALLAH Ta`ala tahu kalian berusaha dan DIA tahu keikhlasan hati kalian.

Tatkala kalian membaca artikel-artikel dan tips-tips bagaimana hendak berhenti merokok, setiap itu juga dikira ia sebagai suatu perjuangan.  Setiap kali kalian mematahkan puntung rokok atau menahan tangan kalian dari merokok, setiap itu juga ALLAH berikan pahala, in sha’ ALLAH.  Kerana usaha hijrah dari perbuatan dosa itu adalah amal perbuatan yang mulia di sisi ALLAH Ta`ala dan ada ganjaran dari sisiNYA, in sha’ ALLAH.

Melawan nafsu dan tabiat buruk menghisap rokok adalah suatu perjuangan buat kalian.  Berusahalah berhenti merokok dan berhentilah merokok.  In sha’ ALLAH ada pahala buat kalian.  Sama seperti di atas, si perokok boleh pilih pilihan yang ini jika dia mahu.

Tuan/puan perokok sekalian,

Dari 4 pilihan yang disebut di atas, pilihan yang ke-4 lah yang paling menguntungkan kalian dunia dan akhirat.  Terpulanglah mana satu yang kalian mahu pilih.  Setiap perbuatan esok nanti akan dipertanggungjawabkan ke atas diri masing-masing.

Semoga ALLAH Ta`ala mempermudahkan para perokok yang ikhlas mahu berhenti untuk meninggalkan tabiat yang buruk ini.  Dan semoga ALLAH Ta`ala memberikan kita semua akan hidayah dan taufiqNYA, amin…

Sekadar berkongsi,
Read More

DUA SEBAB UTAMA ORANG SEGERA BERHENTI MEROKOK

BERHENTI SEKARANG !!! JANGAN TANGGUH ESOK !!!
Bukan senang hendak berhenti dari tabiat merokok.  Bagi saya yang tidak pernah merokok, mungkin senang untuk menasihatkan kenalan-kenalan saya agar berhenti merokok.  Hakikatnya dalam hati mereka memang mempunyai niat dan azam untuk berhenti merokok.  Namun, mereka selalu gagal akibat banyak faktor.  Antara faktor itu ialah merokok sudah menjadi tabiat yang sukar ditinggalkan, ketagihan dan juga dorongan kawan-kawan.

Kenaikan kadar cukai ke atas produk tembakau dan kempen ilustrasi bahaya rokok yang tertera di atas kotak rokok gagal membuatkan para perokok meninggalkan tabiat yang sudah sebati dengan kehidupan mereka.  Namun, ada juga yang berjaya berhenti dari merokok.  Sepemerhatian saya, ada dua faktor yang memberikan mereka motivasi yang lebih untuk berhenti merokok.

Yang pertama ialah faktor agama.  Telah banyak fatwa dari para ulama Islam yang mengatakan bahawa merokok adalah haram hukumnya di sisi Islam.  Saya sendiri ketika remaja dulu pernah membaca atau mendengar fatwa tentang pengharaman merokok sekitar tahun 1991 atau 1992.  Fatwa tersebut telah dikeluarkan oleh ulama-ulama dari timur tengah.

Kini, alhamdulillah fatwa-fatwa di Malaysia yang dahulunya mengatakan bahawa merokok adalah makruh atau tidak jelas tentang pengharamannya, mula bertegas bahawa merokok adalah haram.  Dan keputusan tersebut telah disebarkan di banyak ceramah di surau-surau dan masjid-masjid.  Malah, ada sebahagian institusi agama mengeluarkan poster kempen memaklumkan tentang pengharaman merokok.


Fatwa Kebangsaan Malaysia tentang merokok yang ditampal di sebuah surau di Shah Alam

Antara sebab pengharaman merokok di sisi ISLAM

Hasil dari kempen ini, maka ramailah yang telah meninggalkan perbuatan merokok.  Kepayahan yang terpaksa mereka lalui tentunya dikira sebagai mujahadah di sisi ALLAH.  Mereka akur dengan ketentuan agama dan tunduk patuh dengannya.  Semoga ALLAH membalasi mereka dengan hasanah, amin…

Faktor yang kedua yang selalu saya jumpa ialah kerana sayangkan ahli keluarga, terutama terhadap kesihatan anak-anak mereka.  Saya mempunyai beberapa saudara yang berhenti disebabkan oleh faktor ini.  Selepas mendapat anak yang pertama, mereka mula menanam azam untuk berhenti merokok.  Mulanya mereka mengurangkan bilangan puntung yang mereka hisap.  Akhirnya, mereka berjaya meninggalkan tabiat itu terus.


Kasihan kepada anak-anak yang terpaksa menyedut asap busuk dan bahaya dari ibubapa mereka yang merokok.

Seperti yang telah saya sebutkan di atas, bukan senang hendak berhenti merokok.  Namun, disebabkan oleh kasih-sayang dan tidak mahu menyebabkan anak-anak menghidu asap busuk dan bahaya dari rokok, maka dikorbankan tabiat tersebut.  Betapa besar kasih-sayang seseorang terhadap anak-anak dan ahli keluarga sehingga berjaya menukarkan seseorang dari perokok tegar kepada perokok ringan, seterusnya tidak merokok.

Banyak lagi faktor lain yang menyebabkan mereka berhenti merokok.  Namun, faktor dalaman iaitu kasih sayanglah yang menyebabkan seseorang itu dapat berhenti merokok.  Yang pertama, sayangkan agama.  Dan yang kedua, sayangkan keluarga.

Berhentilah merokok.  Semoga ALLAH Ta`ala mempermudahkan niat dan azam kalian untuk berhenti merokok, amin…
Read More

KENAPA LELAKI CENDERUNG UNTUK "BULAT" SELEPAS BERKAHWIN???

Contoh gambar seorang lelaki sebelum berkahwin.  Dan 11 tahun selepas berkahwin.  Membesar dan melebar.  Perut pula kedepan.  Lebih 30kg naik. Gambar ini untuk dimuhasabah kita semua.
Ramai di kalangan lelaki, pada zaman bujang dahulu tubuhnya tidaklah besar, lebar atau gemuk.  Mungkin lebih kecil kelebarannya berbanding sekarang.  Namun selepas berkahwin, keadaan tersebut berubah.  Semakin membesar dan melebar jadinya.

“Muka kau sekarang ni bagai di pam-pamlah.  Bulat sungguh!”

“Bulatnya kau sekarang ni!”

“Uit, dah nampak dah perut tu.  Makin ke depan dah tu…”

Itulah antara komen-komen yang sampai ke telinga seorang lelaki apabila berjumpa rakan lama.

Kenapa boleh jadi begitu?  Kenapa lelaki mudah menjadi lebar atau besar selepas berkahwin?  Atau dalam bahasa yang kurang didengar – menjadi gemuk?

Sebelum berkahwin, seseorang lelaki yang muda dan bujang kebiasaannya:

  1. Basuh, jemur dan lipat pakaian sendiri.
  2. Semua kerja harian dilakukan sendiri.
  3. Bersukan di padang atau trek hampir setiap hari.
  4. Menjaga makanan dan minum.  Malah ada yang berpantang.
  5. Hujung minggu selalu juga mengikuti aktiviti lasak.

Tetapi selepas berkahwin, ada beberapa perubahan yang berlaku secara mendadak atau sedikit demi sedikit kepada mereka.  Antaranya:

Isterinyalah yang membasuh, menjemur dan melipat pakaian-pakaiannya.  Jika lelaki itu membantu pun, bantuannya sangat minima.  Banyak diperbuat oleh isterinya dengan ikhlas dan kasih sayang.

Jika semasa bujang dulu semuanya dilakukan secara manual.  Contohnya jika membasuh pakaian, pakaian-pakaian itu disental dan diperah dengan tangan.  Kini bukan sahaja menggunakan mesin basuh, malah banyak dilakukan oleh isteri pula.  Lain-lain aktiviti juga banyak dibuat mesin berbanding dengan keringat sendiri.

Jarang sudah bersukan, malah ada yang tidak langsung bersukan lantaran sayang untuk meninggalkan isteri di rumah.  Atau mungkin sibuk dengan melayan manja si isteri.  Kadang-kadang disebabkan oleh kekangan waktu kerja, contohnya balik lewat, tak sempat hendak bersukan pada petangnya atau kebiasaannya sudah letih.

Dalam bab makanan pula, kadang-kadang si suami bukan sahaja makan makanan yang disediakan oleh isteri untuknya, tetapi turut juga menghabiskan makanan yang tidak dapat dihabiskan oleh si isteri dengan alasan tidak mahu membazir.  Bahkan makanan lebihan di dalam kuali atau periuk turut juga dihabiskan oleh si suami dengan alasan yang sama.

Isteri yang pandai memasak juga menambahkan lagi faktor kegemukan suami.  Mana tidaknya, disebabkan kesedapan itulah, maka si suami bertambah selera dengan makanan.  Biasa sepinggan, jadi dua atau tiga pinggan.

Dalam bab makanan juga, jika semasa bujang dulu tiada makanan atau minuman semasa santai-santai.  Tetapi, apabila sudah berkahwin, si isteri dengan ikhlas dan kasih-sayang selalu menjamu si suami dengan makanan dan minuman ketika sedang duduk santai-santai.

Lebih tragis apabila selepas makan, kadang-kadang tu si suami meletakkan kepala atas ribaan isteri sambil tonton TV.  Akibat dibelai-belai manja si isteri, langsung tertidur.  Bukan 1 atau 2 kali, tapi banyak kali.  Banyak dipesan oleh orang-orang tua kita bahawa tidur sejurus lepas makan adalah suatu tabiat yang tidak elok untuk kesihatan.

Dan lebih memburukkan keadaan lagi apabila si lelaki tersebut sudah mempunyai anak yang sudah agak besar yang boleh diminta tolong mengambil barang itu dan ini, tanpa perlu mengambilnya sendiri lagi.

Faktor kewangan yang semakin baik juga menjadi faktor barangkali.  Dulu semasa bujang, kebiasaannya gaji biasa-biasa sahaja.  Makan dan minum kadang-kadang dijamakkan.  Bukan sahaja ‘dijamakkan’, bahkan ‘diqasarkan’ pula.  Catu situ, catu sini.  Tetapi apabila berkahwin, apabila rezeki semakin bertambah, makan pun semakin kerap, bahkan sedap dan banyak pula.  Selera makan orang berkahwin pun kebiasaannya lebih kuat berbanding orang bujang.

Itulah antara yang dapat saya lihat.  Itu sekadar faktor luaran.  Mungkin tuan/puan boleh tambah lagi sebab-sebabnya.  Saya tidak mampu memberi komen dari sudut saintifik yang mungkin turut menyumbang kepada faktor mengapa lelaki mudah menjadi gemuk selepas berkahwin.  Mungkin apa yang saya tulis ini tidak benar 100%, tapi ia ditulis berdasarkan pengalaman orang tua saya sendiri, hehe…

Nampak seperti faktor-faktor yang disenaraikan di atas telah membahagiakan si suami.  Sebab itulah agaknya ramai yang bergurau bahawa lelaki yang gemuk tandanya dia bahagia, hehe…  ;)

Nasihat Buat Kita Para Lelaki

Sebagai peringatan dan nasihat buat kita para lelaki, ayuh kita perhati pula nasihat seterusnya supaya kita tidak berpada dan selesa dengan keadaan fizikal kita yang semakin membesar lantaran ‘bahagia’ itu.

Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam adalah lelaki contoh yang kita semua patut dan mesti ikut.  Dada dan perut Baginda sama ‘level’.  Dadanya bidang dan sendinya kelihatan gagah dan kuat.  Jalannya laju.  Makannya sedikit.  Tidurnya sedikit.  Apabila di rumah, kerja-kerja rumah diperbuat sendiri oleh Baginda sallAllahu `alaihi wa sallam dan Baginda bantu juga isteri-isterinya apabila di rumah.

Kita bagaimana?

Seorang sifu martial art berkata kepada saya yang lebih kurang maksudnya:

“Kita patut sentiasa fit.  Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam sangat fit.  Pada umurnya 50an, Baginda di kemuncak fit sebab masa tu berlaku hijrah dan banyak peperangan berlaku pada masa tu.  Nabi berhijrah dan berperang ketika umur 50an.  Kita tak sampai 40, dah tak fit.”

Saya terkedu…

Semoga ia dimuhasabah oleh semua lelaki.  Saya terutamanya.  Mungkin patut jadi azam kepada kita semua untuk sama-sama berubah menjadi lelaki yang menghampiri ciri-ciri lelaki unggul sebagaimana yang ada pada diri Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.

Buat lelaki yang belum berumahtangga( err saya masih bujang ), cetusan ini dapat dijadikan sebagai cetusan untuk kalian berhati-hati dan berwaspada.  Buat yang sudah berumahtangga dan sudah mengalami kegemukan, maka cetusan ini untuk muhasabah dan berubah.

Itu lelaki.  Bagaimana pula perempuan?  Kenapa mereka juga mudah menjadi gemuk selepas berkahwin?  Itu kena tanya kaum perempuan…

Allahu A`lam.
Read More

TIGA JENIS CINTA KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W


3 jenis manusia cinta kepada Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam:

1)  Cinta Abu Lahab kepada Nabi

-  Abu Lahab cintakan insan yang bernama Muhammad sejak bayi.  Malah dialah antara orang yang bergembira dengan kelahiran Nabi.  Sejurus kelahiran bayi mulia itu, Abu Lahab lah yang menaja ibu susu bernama Thuwaibah yang merupakan hambanya kepada bayi tersebut.  Sejak kecil hingga Baginda Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam dewasa, Abu Lahab tiada masalah dengan Baginda.  Tetapi apabila Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam mengumpulkan ahli keluarga untuk mengajak kepada mentauhidkan ALLAH dan berserah diri kepadaNYA, Abu Lahablah dengan kelancangan mulutnya telah mencelaka Baginda dan pelbagai usaha dilakukan bagi mengagalkan dakwah Nabi (baca sini).  ALLAH tidak redha dia.  Ke neraka dia akhirnya!

-  Cinta jenis begini ada sejak dahulu sampai sekarang.  Manusia-manusia jenis ini mengaku cintakan Nabi, tetapi dalam masa yang sama, merekalah juga yang membangkang dan menentang usaha-usaha untuk membawa ajaran Islam ke dalam masyarakat.  Mereka persis Abu Lahab.

2)  Cinta Abu Talib kepada Nabi

-  Abu Talib cintakan kepada Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.  Malah dia telah bela dan lindungi Nabi sejak kecil sampailah Abu Talib sendiri meninggal dunia pada usia sekitar 80 tahun (kurang-lebih).  Tetapi apabila Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam mengajak Abu Talib agar mentauhidkan ALLAH dan berserah diri kepadaNYA, Abu Talib memberikan banyak alasan.  Abu Talib tidak terima dakwah Nabi, tidak ikut ajaran Nabi dan dalam masa yang sama tidak pula dia menentang dan membangkang.  ALLAH tak redha dia.  Ke neraka dia akhirnya!

-  Cinta jenis begini juga ada sejak dahulu lagi.  Mereka mengaku mencintai Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam, bahkan jika nama Nabi dihina dan imej Nabi diperlekeh, mereka akan bangkit membela dan menyatakan ketidakpuashatian.  Tetapi malangnya, ajaran-ajaran Nabi tidak pula dihayati dan diambil sepenuhnya.  Mereka tidak kisah akan ajaran Nabi.  Mereka sekadar cinta sahaja.  Mereka persis Abu Talib.

3)  Cinta Abu Bakr radhiAllahu `anhu kepada Nabi

-  Abu Bakr radhiAllahu `anhu cintakan Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.  Beliau bukan setakat cinta, bahkan bela, lindung dan berkorban untuk Nabi.  Dan yang lebih istimewa dan bermakna ialah beliau ikut seruan Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam 100%.  Bahkan setelah Baginda Nabi wafat, beliau terus sambung perjuangan dakwah Nabi untuk mentauhidkan ALLAH dan berserah diri kepadaNYA.  Sejak hidup lagi beliau sudah dijamin masuk ke Syurga.  ALLAH redha beliau.  Dan ke Syurgalah tempat akhir beliau radhiAllahu `anhu.

-  Cinta jenis ini juga telah ada sejak dahulu sampai sekarang.  Mereka ini mencintai Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam sepenuh hati dan sentiasa berusaha untuk menghayati semua ajaran-ajaran Nabi.  Para sahabat Nabi, tabi`in, tabi`ut tabi`in, orang-orang soleh selepas zaman mereka sampailah hari ini sentiasa menjadi penerus kepada dakwah Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.  Bukan sahaja dipraktikkan kepada diri sendiri dan keluarga, bahkan mereka menyebar-nyebarkan ajaran Nabi yang mulia.  Mereka tetap di atas jalan Nabi walaupun persekitaran mereka memilih sebaliknya.  Cinta mereka kepada Nabi persis seperti Abu Bakr radhiAllahu `anhu, iaitu cinta Nabi dan ikut serta taat kepada ajaran Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam.

Cinta kita kepada Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wa sallam cinta yang macam mana?

Ayuh kita sama-sama muhasabah supaya akhir tempat kita ialah ke Syurga dan ALLAH redha kita, amin…
Read More

SALAH FAHAM TENTANG AURAT MUSLIMAH


Salah Faham Wanita Tentang Aurat

Bila menyentuh berkenaan aurat sudah tentu tidak sedikit antara kaum wanita akan berkata...alah sudah tahu...isu lama ...tak payah la nak hurai atau cakap lagi...

Sebenarnya tulisan ini hanya ringkas dan tidak lebih sekadar sebagai satu muhasabah juga peringatan buat diri ini, kemungkinan ia juga akan menjadi asbab hidayah buat pembaca budiman yang sedang memperbaiki diri. Insyallah.

Di bawah ini dijelaskan beberapa salah faham sebahagian wanita tentang aurat:

i - Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.
ii- Bertudung tetapi ber‘T-Shirt’ berlengan pendek.
iii- Bertudung tetapi baju kebarungnya dengan terbelah kainnya.
iv - Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda’.
v-Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.
vi-Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.
vii-Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.
viii- Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT: ertinya :

“Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan jangan kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir.” (an-Nur: 31)

Pengertian khumur (tudung), iaitu semua alat yang dapat dipakai untuk menutup kepala. Sedang apa yang disebut ‘juyub’ kata jama’ (bentuk plural) dari kata jaibun, iaitu belahan dada yang terbuka, tidak tertutup oleh pakaian/baju.

Pengaruh Fesyen trendy dari barat

Fenomena hari ini dapat disaksikan bagaimana cara wanita berpakaian. Sebahagiannya hanya kerana ikut-ikutan dan mengikut trend terkini. Tidak sedikit yang masih mendedahkan anggota badannya seperti bahagian leher, belakang, paha, betis dan kaki.

Cara berpakaian gaya kontemporari  dan moden dari barat serta mengikut fesyen terkini sedang menular ke seluruh pelosok dunia termasuk negara Islam. Bagaimana puak barat bertepuk tangan melihat umat Islam terutama kaum wanita sudah masuk perangkap mereka dari cara berpakaian. Fesyen-fesyen terkini dan dianggap moden bukan hanya telah berjaya memasuki pasaran di bandar-bandar besar malah telah menembusi hingga ke pinggir bandar dan desa-desa.

Gaya berpakaian secara sopan dan mengikut sebagaimana yang dituntut dalam Islam sudah tidak lagi menjadi pilihan wanita terutama muda mudi.di zaman ini. Yang menjadi pilihan mereka ialah seluar jeans ketat, T-shirt lengan pendek, blouse ketat dan skirt singkat atau mengikut bentuk badan. Tudung di pasaran juga lebih trendy dan singkat, sangat nipis sehingga menampakkan bentuk leher.

Aurat di hadapan ipar duai sama dengan lelaki ajnabi lain 

Masih ada yang beranggapan bertudung hanya perlu apabila keluar rumah atau semasa ke sekolah, bekerja dan ke tempat jauh. Jika di sekitar rumah atau dalam rumah berasa segan atau janggal mengenakan tudung. Sebab itulah semasa majlis kenduri atau di hari perayaan kita dapat menyaksikan bagaimana cara wanita berpakaian. Rambut dibiarkan terdedah walaupun ada lelaki bukan  muhrim yang bertandang ke rumah seperti ipar duai, jiran atau rakan lelaki yang tidak sepatutnya melihat aurat rambut tersebut.

Kadang-kadang ada juga di kalangan wanita ini yang tahu dan pernah belajar agama, malah mengajar agama namun apabila tiba bab  berpakaian seolah-olah mereka ini termasuk juga di kalangan yang tidak tahu. Masih tetap berT-shirt lengan pendek, tidak bertudung atau  bertudung menampakkan leher  di hadapan ajnabi. Keadaan ini selalunya berlaku semasa majlis kenduri atau hari raya.

Mungkin sudah menjadi kebiasaan di dalam rumah hanya berbaju t- lengan pendek dan tidak memakai tudung, dan mungkin terlupa bahawa aurat dengan ipar duai juga sama seperti lelaki bukan muhrim, atau mungkin berasa janggal hendak mengenakan tudung dan menutup lengan dalam rumah sendiri.  Trend pakaian baju kelawar atau baju tidur juga sudah menjadi kebiasaan, sehingga ada yang pergi ke kedai atau ke pasar dengan hanya berbaju kelawar yang menampakkan lengan dan susuk badan.

Masih ramai juga  pengantin wanita yang masih mendedahkan rambut atau hanya menutup separuh rambut dan membiarkan lehernya dan betisnya terselak  semasa majlis persandingan. Mungkin bukan disengajakan tetapi dengan tujuan untuk menjadikan dirinya seperti raja sehari yang hanya sekali seumur hidup dan sanggup mengikut fesyen baju pengantin cara barat dan telunjuk mak andam atau pereka fesyen. Yang menyedihkan keluarga pengantin dan rakan taulan yang menyaksikan majlis tersebut bukan hanya berbangga malah memuji-muji majlis resepsi besar-besaran dan cara sambutan ala barat itu.

Mandi di khalayak ramai seperti di taman tema air, di pantai atau sungai

Sebaiknya  wanita muslimah akan mengelakkan diri untuk mandi di khalayak ramai kerana tubuh badan itu aurat yang wajib dijaga. Jika berasa juga hendak mandi pilihlah waktu semasa ketiadaan lelaki ajnabi. Atau  berusaha memilih dan mencari tempat yang tertutup dan dikhususkan untuk para wanita sahaja. Walaupun masih berpakaian lengkap dan bertudung, jika sudah masuk ke dalam air sudah tentu akan mendatangkan mudarat kepada diri dan tidak mustahil menampakkan bentuk tubuh. Keadaan  ini boleh menimbulkan fitnah kepada diri wanita itu dan juga lelaki ajnabi yang melihatnya.

Ingatlah setiap yang bergelar wanita bahawa wanita adalah fitnah dan syaitan akan sentiasa bersama dengan diri samada semasa ke luar rumah atau berada di dalam rumah'. Namun begitu jika keluar rumah tanpa menjaga aurat dan menutupnya dengan sempurna, pintu fitnah akan terbuka lebih luas malah dosanya lebih banyak. Ada yang menganggap isu pakaian adalah isu peribadi dan ianya hanya perkara kecil, namun sedarlah wahai diri dosa kecil jika dibiarkan berlarutan dan tanpa taubat akan mengundang dosa besar dan berada dalam kemurkaan Allah.=========
RUMUSAN
=========

=========================
SALAH FAHAM MASYARAKAT
=========================

Aurat bagi wanita ialah rambut.

Pakai tudung rambut dan mendedahkan leher serta lengan sudah mencukupi.

Menutup bahagian aurat dengan memakai pakaian menampakkan bentuk tidak mengapa.

Menutup bahagian aurat dengan memakai pakaian yang jarang/nipis tidak mengapa.

============================
KEFAHAMAN YANG SEPATUTNYA
============================

Aurat bagi wanita ialah SELURUH TUBUH.

Kecuali wajahnya dan tapak tangannya.

Bahagian aurat tersebut TIDAK BOLEH DIDEDAHKAN.

Bahagian aurat tersebut TIDAK BOLEH DINAMPAKKAN BENTUKNYA. Melainkan jika walau ditutup dengan pakaian yang tebal dan longgar dari nampak bentuknya, ia tetap kelihatan. Contohnya bahu dan dada.

Sama-sama Muhasabah....

Sahabat-sahabat boleh juga baca di pautan ini: http://drhalimi.blogspot.com/2014/04/busana-muslimah-right-versus-wrong.html
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML