Sunday, June 15, 2014

CINTA MENURUT HASAN AL BANNA

 Assalamualaikum wbt.
Kali ni saya nak berbicara tentang cinta. Semua orang kat dunia ni bercerita tentang cinta kat mana-mana and tiap masa ada je update tentang cinta. Tapi semua tu tak menarik perhatian saya. Saya terbaca dalam "Detik-Detik Hidupku Hassan al-Banna" halaman 40 :

‘Imam Hassan Al-Banna menyampaikan ceramah mengenai al-Quran pada
setiap hari Rabu di kawasan ‘Al Hilmiyah’. Pernah seorang pemuda mengemukakan
satu soalan yang menarik,

     "Adakah bercinta itu halal atau haram?"


Hassan Al-Banna tersenyum lama dan kemudian menjawab:

     "Cinta yang halal itu halal dan cinta yang haram itu haram."

Saya pun tersenyum juga membaca jawapan al-Banna ini =) Jawapan yang genius sekali.

    Indah kan bila banyak kata-kata indah dan janji manis dipendamkan dan disimpan elok-elok untuk diluahkan kepada yang berhak yang sudah sah menjadi milikmu. :)

    Kita selalu bermain kata, berjanji setia, tapi sayang diluah pada yang belum kita empunya. Bila terlalu banyak yang diluah, akhirnya kata-kata pun hilang kemanisannya untuk diluahkan untuk kali yang keseterusnya. Jadi, luah pada yang berhak. Bukan pada yang bukan hak. Simpan kata manismu untuk si dia yang kamu cinta :)


Baik, itu sahajalah dari saya.
Read More

INGAT DAN TIDAK INGAT

Antara Ingat dan Tak Ingat

klik tuk besarkan
 Seperti biasa blog ni akan update ringkas2 je. Sebab saya tahu ramai tak suka baca panjang2.

Ada seorang ulama bernama Syeikh Hamid al-Hallaf telah berkata:

"Orang yang sering mengingati akan mati, orang itu akan dimuliakan dengan tiga hal; iaitu orang itu akan segera untuk bertaubat atas segala dosa-dosanya. Orang itu akan menerima rezeki pemberian Allah SWT kepadanya seadanya serta bersyukur dengan apa yang dia ada. Orang itu juga insyaAllah akan diberi kekuatan dan kerajinan dalam beribadah."

"Orang yang lalai dalam mengingati akan kematian pula akan diseksa dengan tiga perkara; orang itu akan sering terlupa untuk bertaubat yakni tidak bersedia untuk bertaubat dan bertangguh-tangguh. Orang itu akan rasa tidak puas dengan apa yang dia ada dan tidak menerima rezeki pemberian Allah seadanya. Orang itu juga akan ditimpa penyakit malas untuk beribadah."

[Ini bukan hadis, hanya kata-kata penuh hikmah seorang yang alim. saya dah cuba selidiki tentang ulama ni tapi tak berjumpa infonya. saya berminat nak tahu siapa ulama ini. sila tolong saya cari info tentang beliau ya. syukran]

Jadi kita tahu sekarang kenapa kita susah nak bertaubat, jenis tak bersyukur dan tak puas dengan apa yang kita dapat dan malas beribadah. Ya, inilah sebabnya. Kita ni jenis tak ingat kita akan mati bila-bila masa. Orang yang paling bijak adalah orang yang bersedia menghadapi mati dengan persediaan amalan dan ibadah yang baik. Orang yang menggapai satu tingkatan paling tinggi dalam masyarakatnya atau mempunyai IQ yang genius sekalipun tidak mampu menandingi orang yang ingat mati dan bersedia ke arah itu.

"...mungkin hari ini atau esok aku akan meninggal..Allah..persediaan tak cukup lagi.."Read More

ONE LOVE

Satu Cinta :)

klik tuk besarkan

Salam. Niat kali ni saya cuma nak menconteng-conteng je. Tapi terbaca pula saya akan satu kisah Nabi SAW dengan Saidatina Aisyah R.A.

Saidatina Aisyah berkata:

    "Aku, wahai Rasulullah, tidak seperti seorang pun dari isteri-isterimu yang lain. Tanpa kecuali, mereka telah pernah dipeluk lelaki, kecuali aku."


Baginda hanya tersenyum.

Di waktu yang lain, Saidatina 'Aisyah ada berkata:

    "Wahai Rasulullah, jika engkau turun ke sebuah lembah, di situ ada dua pohon, yang satu sudah dimakan haiwan ternak, yang satu lagi tidak. Lalu, di pohon yang manakah untamu akan engkau gembalakan?"
    Jawab Nabi SAW, "Di pohon yang tidak digembalai ternak." Lalu Aisyah berkata, "Akulah itu!".Kenapa saya membawakan kisah ini? Bukanlah untuk menonjolkan kisah Saidatina Aisyah seolah-olah tinggi diri dan riak. Tidak sekali-kali. Tetapi, Aisyah sememangnya boleh berbangga dengan dirinya seorang perawan dan suci tidak disentuh mana-mana lelaki selain dari Rasulullah SAW selepas ijab qabul yang sah. Syukur dan bangga pada tempatnya adalah tidak salah. Bangga depan si suaminya. Bukan pada ajnabi.

Namun, tidaklah Nabi SAW bersikap tidak adil pada isteri-isterinya yang lain walaupun mereka berstatus 'pernah menjadi isteri orang lain.' Takutnya Nabi SAW akan ketidakadilan dalam rumahtangga sehingga Nabi SAW berdoa apabila hatinya tercondong berat menyayangi Aisyah Humaira:

    "Ya Allah! Inilah pembahagian yang mampu ku lakukan, maka jangan Engkau siksa aku dalam hal yang tak mampu aku lakukan."

Ringkasnya, adik-adik perempuan jagalah kesucian diri dan kehormatan diri sebelum berkahwin. Jangan pegang-pegang, jangan sentuh-sentuh. Jagalah hati tetap untuk satu cinta dunia yakni pada suami yang berhak. Teguhkan hati untuk satu cinta kekal selama-lamanya yakni pada Allah dan Rasulullah. Kemudian, kamu mampu berbangga dan bersyukur jika berjaya mempertahankannya sehingga saatnya kamu diakadkan. Tidak salah mendabik dada (tidak berlebihan) depan suami. Kamu memang layak berbangga.

Namun, bagaimana pula dengan yang tidak berjaya mempertahankan kesucian, kehormatan dan imannya sebelum berkahwin?

Bertaubatlah, nescaya taubat nasuha mensucikan diri anda kembali hati dan iman. Simpanlah dan lupakanlah aib, kisah hitam anda sampai mati. Jika dengan aib itu, akan merosakkan hubungan dua insan dan rumahtangga maka rahsiakanlah. Tidak wajar mendedah aib sendiri walaupun berterus terang adalah lebih baik. Kadang-kadang ada yang perlu disembunyi dari didedahkan. Kerana manusia bukan Tuhan. Manusia menghakimi dengan kejam dan tidak adil berdasarkan kisah2 silam kita, tapi Allah tidak begitu. Allah Maha Pengampun sedang manusia bukan pemberi sebarang pengampunan. Manusia hanya memaafkan, tetapi tidak mengampunkan dosa hitam.


klik tuk besarkan
Akhir kata, jagalah kesucian dan kehormatan anda demi satu cinta yang murni. Yang tidak lagi suci, sucikan kembali diri dengan penyesalan yang sungguh-sungguh, tidak mengulangi lagi silap yang sama dan mulakan hidup baru dengan percaya penuh, Allah masih beri peluang untuk kita walaupun manusia tidak beri peluang pada diri kita. Ingat, kita tak perlukan manusia utk menilai kita, tapi kitalah yang nilai diri kita sendiri dan kita sendiri yang bagi peluang diri sendiri berubah.

    Satu cinta Aisyah Humaira hanya untuk Muhammad bin Abdullah SAW.
Read More

PANDAI MEMASAK JUGA SUNNAH NABI MUHAMMAD S.AW

Pandai Memasak Juga Sunnah

KLIK UNTUK BESAR
Umum diketahui Saidatina Khadijah r.a. pandai memasak dan menguruskan suaminya, Rasulullah SAW. Begitu juga Saidatina Aisyah r.a. Jadi, dengan kata lain, jika nak jadi wanita yang solehah, memasak itu perlu tahu samada asas atau expert dalam menguruskan rumahtangga. Namun dicatatkan juga dalam sirah, Nabi SAW adalah seorang suami yang suka menolong isteri-isterinya memasak di dapur. Jika Nabi SAW tidak pandai memasak, mustahil Nabi SAW mampu membantu isterinya. Nabi SAW biasa hidup berdikari tanpa ibu dan ayah. Mustahil Nabi SAW menyusahkan orang lain dengan pekertinya yang mulia. Jadi, tidak mustahil Nabi SAW pandai memasak. Secara logiknya begitulah.

Rasulullah SAW juga manusia biasa, namun bukan suami biasa.

Amrah meriwayatkan bahawa seseorang bertanya kepada Aisyah, "Apakah yang dilakukan Rasulullah saw di dalam rumah?" Aisyah menjawab, maksudnya: "Rasulullah saw adalah manusia biasa; beliau merendam pakaian, memerah susu domba, dan melayani dirinya sendiri." (HR Tirmizi, Bukhari, dan Ahmad)

Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah SAW menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Baginda juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual. Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum Baginda menyingsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Saidatina 'Aisyah r.a. menceritakan: "Kalau Nabi SAW berada di rumah, Baginda selalu membantu urusan rumahtangga. Jika mendengar azan, Baginda cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pulang kembali sesudah selesai sembahyang."

Pernah Baginda pulang pada waktu pagi. Baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, "Belum ada sarapan ya Khumaira?" (Khumaira adalah panggilan mesra Aisyah yang bererti kemerah-merahan) Aisyah menjawab dengan agak serba salah, "Belum ada apa-apa, wahai Rasulullah." Rasulullah SAW lantas berkata, "Kalau begitu aku puasa saja hari ini." Tanpa sedikit tergambar rasa kesal di wajahnya. Itu Rasulullah SAW. Kalau kita, tentu dah hangin atau hilang sabar, mengeluh-ngeluh, bercakap tentang duit dan macam-macam lagi.

Bahan-bahan dapur Rasulullah SAW.

Tapi, bahan-bahan di dapur Rasulullah SAW tidak se'mewah' bahan-bahan masakan seperti di dapur kita. Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa di rumah Rasulullah SAW pernah tidak dinyalakan api untuk memasak makanan selama tiga bulan. Kemudian, hingga wafat Rasulullah SAW tidak pernah kenyang memakan roti dan minyak dua kali dalam sehari. Manakala makanan-makanan asasi rumahtangga Rasulullah SAW, Aisyah r.a. mengatakan, "Dua bahan makanan, iaitu air dan kurma, di samping ada seorang tetangga Rasulullah dari kaum Ansar yang memiliki binatang perahan. Mereka selalu memberi susu dan kami meminumnya."

Moral:

Belajarlah memasak samada lelaki dan perempuan jika nak kekalkan kebahagiaan rumahtangga atau untuk menimbulkan kasih mesra antara suami isteri. Jika tak pandai masak pun, tolong-tolonglah isteri masak. Tolong angkat periuk ke kuali ke, basuh pinggan mangkuk ke. Sebab itu semua sunnah. Buat yang sunnah dapat pahala. Pahala dapat, kasih bertambah. Untung berganda-ganda.
Read More

CINTA BUKAN MILIK KITA

Cinta Bukan Milik Kita
klik tuk besarkan

Dalam perhubungan impian, apa yang kita harapkan pastinya berkesudahan dengan Happy Ending kan? Malangnya, seringkali kita sampai di penamat yg berbunyi..

"..kita putus.."
"..sampai di sini.."
"..ceraikan saya.."
"..tak ada jodoh di antara kita.."
"..aku bukan utkmu..kamu berhak dapat yg lebih layak.."

Kita manusia. Manusia merancang. Allah juga merancang. Namun, "Wallahu Khairul Maakirin." ( Allah lah sebaik-baik perancang segala rencana. )

Hubungan pula saya bahagikan kepada dua:

- Hubungan yang diredhai (dah nikah).
- Hubungan tak halal (belum nikah lagi).

Tapi kedua-dua hubungan ini juga tidak ada jaminan akan kekal. Kedua-dua hubungan ini akan diuji. Siapa yang lemah, pasti tersungkur. Siapa yang tabah, beroleh hikmah.

Cinta bukan milik kita. Sebab bukan milik kitalah, kita tak mampu kawal sepenuhnya.

Saya hanya nampak satu cara untuk kekalkan hubungan cinta. Gapai cintaNya melalui konsep Tawaqqi.

Means, hubungan tak halal automatik belum pasti ada jaminan boleh berjaya sebab jauh dari cintaNya. Jika berjaya ke jinjang pelamin, itu maknanya Allah mahu kamu dan pasangan berubah lebih baik serta siap sedialah; kerna ada ujian-ujian di hadapan sebagai kaffarah dosa-dosa kapel silam. Namun jika tak berjaya, itu bermakna Allah nak kamu kembali muhasabah diri-hilangkan benteng yang menjadi hijab di antara kamu dengan kecintaan kepada Allah. Ya, kesedihan awal-awal itulah kaffarah dosa-dosa.

Yang dah kahwin, tarbiyyahlah pasangan utk sama-sama jaga hubungan cinta dengan Allah. InsyaAllah kekal lamalah hbgn itu. Jika diuji, ada hikmah. Diuji dengan kesusahan dan kemiskinan, kecelakaan dan musibah. Jika tak diuji, pelik sebab kita hanya hamba. Bercerai juga ujian. Namun, bersyukurlah sebab Allah beri masa untuk kita kecap bahagia bersama-sama. Walaupun sekejap cuma.

Fahami konsep Tawaqqi.

 Apa itu tawaqqi? Menurut Ibnu Kathir tawaqqi adalah kata asal untuk taqwa. Bermaksud, "menjaga diri daripada perkara yang tak diingini." Menurut Muhammad bin Allan, "taqwa ialah mematuhi perintah-perintah Allah dan menghindari larangan-laranganNya dengan mengerjakan setiap yang diperintah, tinggalkan yang dilarang, mengikut kemampuan." Manakala Saiyidina Umar mengkiaskan hakikat taqwa sebagai "berjalan dengan waspada dan bersungguh-sungguh supaya tidak memijak ataupun terpijak onak dan duri."


Tak perlu bersedih lama. Cinta itu milik Allah. Hari ini Dia tarik rasa cinta dari hati pasangan kamu sehingga tawar hatinya. Sebab, mungkin esok atau lusa Dia campakkan rasa cinta yang lebih segar dalam hati si dia yang setepatnya untuk kamu. Semalam kamu berjalan dengan tidak cermat dan tidak berhati-hati. Hari ini dan esok, waspadalah jangan terpijak atau memijak onak dan duri. Jangan kau kutip lagi serpihan kaca. Buka mata, buka mata hati, guna iman dan tawaqqi. Akhirnya, 'kan kau jumpakan permata.
Read More

KEMPEN JOM TUTUP AURAT DENGAN BETUL part II

SITUASI I:
Kadang kala saya pelik melihat wanita yang bersungguh menggunakan purdah, katanya nak menjaga diri, tetapi sayangnya, penuh gambar selfienya di dalam laman sosial.

Hormati purdah sekiranya mahu diri dihormati. 

klik untuk besarkan imej

 SITUASI II:
 Buat rider muslimah sekalian.

Jom tutup aurat dengan sebaiknya masa bawa motor. Senang je sebenarnya. Antaranya ialah:

- pakai sweater
Sweater ni digunakan menghalang tudung dari terbang.

-letak beg kat depan
Untuk mengelakkan bahagian depan yang terbentuk kelihatan.

- Pakai Handsock
Untuk memelihara aurat tangan sekiranya lengan baju terangkat.

-Pakai seluar longgar
Untuk mengelakkan aurat di kaki terdedah.

-kasut tertutup
Untuk menjaga aurat kaki dan melindungi kaki.

Mudah ke susah? Senang je.

Add caption

SITUASI III :

Kepada para gadis idaman di luar sanaaa, saya tak kisah kalau awak semua nak berfesyen,

Tetapi kenapa kamu nak berfesyen tetapi kamu buka aurat awak? Bukan sahaja buka, kamu balut pula aurat tu, habis terdedah kecantikan tubuh kamu.

Awak semua, saya tak kisah awak nak berfesyen,

Tetapi janganlah pakai baju sampai membuatkan orang lelaki hilang kawalan, kasihan mereka kamu. Saya tak sanggup melihat mereka ditarik ke neraka disebabkan kesalahan kamu.

Awak semua, saya tak kisah kalau awak nak berfesyen,

Tetapi, janganlah kamu buat fesyen pelik-pelik. Berbonggol kepala di atas, dengan pakai skirt tetapi pakai legging yang ketat, lepas tu ada pula yang berpakaian macam lelaki. Memang cantik, tetapi tak elok!

 Kalau kamu nak tahu, Islam tak melarang kita untuk berfesyen, tetapi Islam melarang kita untuk bertabarruj keterlaluan dan membukan aurat.

Berfesyenlah kalau kamu hendak, tetapi jagalah aurat kamu.

klik untuk besarkan imej

SIYUASI IV:
"Vroooooom!"

Wow! Lajunya muslimat itu bawa motor! Tetapi sayangnya, banyak pula kesongehan sepanjang bawa motor. Ada yang terselak kain sampai terdedah aurat, lengan nampak dan yang paling tak tahan, bahagian depan juga terbentuk, perempuan yang tengok memang malu, tetapi lelaki yang tengok ternaik nafsu.

Oh, bahaya tu! Dalam tak sedar, kita menyumbang dosa kepada orang lain. Jadi saya ada listkan sedikit untuk penutupan aurat ketika menunggang motor antaranya ialah:

- Pakai jaket yang tidak membentuk tubuh.
- Pakai stokin yang panjang ataupun seluar di dalam untuk lebih selamat dalam menutup aurat.
- Pakai handsock untuk menutup sekiranya baju terselak.
- Bawa slow la motor. Jangan bawa laju nanti semua melayang.

Jagalah sikit aurat tu. Kasihab orang lain yang dapat dosa sebab tengok aurat kita. Siapa yang tanggung dosa? Ayah, abang dan saudara lelaki.

Jagalah aurat, jagalah maruah, jagalah diri

klik untuk besarkan imej

SITUASI V:
Hentikan pemakaian baju adik.

P/S : CERITA INI REKAAN SEMATA-MATA,
 
ALKISAH....MAKA TERSEBUT LA KISAH....

" Makk! Mak!"

Terdengar jeritan halus dari anak kecil. Si ibu menoleh dan terlihat anak kecilnya dikejar kakaknya. Sampai sahaja berdekatan ibunya, si anak kecil menyorok di belakang ibunya. Si kakak seperti mahu menerkam tetapi belum sempat menerkam, ibunya menjerkahnya.

" Kau ni kenapa kejar adik ni? Dah buang tabiat?"

Si kakak diam. Si adik kelihatan takut tetapi disebabkan ibunya kini di pihaknya, dia pun berkata:

" Mak! Kakak pakai baju adik! Nampak aurat Mak! Dia jalan-jalan dekat kampung. Ustazah kata, tak elok pakai baju yang mendedahkan aurat!"

Si kakak geram lalu membentak adiknya:

" Eh, baik sikit ok. Ni baju kakaklah!"

Si adik terdiam,

" Kalau tu baju kakak, kenapa baju tu kecik? Sukalah tu orang tengok pakai baju macam tu. Adik malu tengok kakak macam ni."

Si ibu memandang kakak.

" Kamu ni, ingatkan da besar, boleh tunjuk tauladan baik untuk adik, tengok-tengok adik terlajak pandai dari kakaknya."

Si kakak tunduk menahan geram.

Moral value:

Biarlah baju adik ke baju sendiri ke, kalau ia mendedahkan aurat, tetap berdosa. Jadi tunjuklah akhlak yang baik pada si kecil

klik untuk besarkan imej
 
Read More

KEMPEN JOM TUTUP AURAT DENGAN BETUL

Jom Tutup aurat dengan betul!

Kalau seluar ketat, longgar-longgarkanlah.
Kalau kain terbelah dan jarang, tukar-tukarkanlah yang tertutup.

Bukankah itu lebih baik?
 
klik untuk besarkan imej
 
Jom tutup aurat dengan sebaiknya. Anda mampu mengubahnya. 


Ada bezanya antara tutup aurat dan balut aurat.

Ada yang menutup seluruh tubuh, tetapi membentukkan tubuh sendiri. Itulah balut aurat,

Ada yang menutup seluruh tubuh, tetapi longgar dan menepati syariah. Itulah yang dikatakan menutup aurat.  

klik untuk besarkan imej


 Cek baju dekat belakang.

Beg galas merupakan antara beg yang sering menjadi pilihan untuk digunakan, tetapi kebanyakan tidak perasan setiap kali menggunakan beg galas, baju akan terangkat lebih-lebih lagi mereka yang berpakaian singkat.

Jadi, minta perhatian lebih-lebih kepada wanita. Kalau boleh, pakai baju tu, biarlah labuh sikit. Sayanglah diri dan aurat anda.

Kalau yang nampak tu putih takpelah(Tetapi tetap tak boleh), ini kalau hitam legam boleh pengsan orang melihatnya. Sebab tulah aurat itu perlu ditutup kerana ia satu keaiban.

klik untuk besarkan imej

 Jom labuhkan tudung!
Saya selalu melihat, mereka yang memakai tudung, tetapi tidak menepati syariah. Ada yang memakai shawl, tetapi terbuka aurat, ada yang memakai tudung bawal yang jarang, ada juga yang sengaja disingkatkan.

Kata mereka, tudung itu lebih selesa. Tetapi sayangnya, tudung itulah yang membuatkan anda rasa tidak selamat sebenarnya.

Jadi, jom labuhkan tudung.

Di sini ada beberapa jenis tudung yang boleh digunakan yang semestinya cantik dan juga selesa.

- Kalau anda suka yang bergaya, pilihlah shawl yang labuh, In sha ALLAH itu lebih baik. Kalau tak pandai pakai shawl labuh, boleh PM saya.
- Tudung bidang 60 ni memang mudah dan sangat selesa. Cantik pun catik.
- Tudung labuh bulat ini memang sentiasa jadi pilihan mereka yang sentiasa suka pada perkara yang mudah
- Kalau suka tudung mahal, pilihlah tudung Fareeda, tetapi pilihlah yang labuh sikit.

Jadi, anda ada banyak sebenarnya pilihan tudung, tetapi pilihlah yang mampu menjaga aurat anda

klik untuk besarkan imej

Menutup aurat itu suruhan ALLAH, membuka aurat itu suruhan Syaitan

" Eh, Along, teruklah ulama ni."

Aku tertarik apabila mendengar perkataan ulama lalu aku mendekati adikku yang sedang membelek FB gamaknya.

" Ni, ada ke patut dia menggelarkan perempuan yang bertudung labuh di himpunan GST itu pelacur kelas atasan. Hidoi!"

Pelacur, manusia yang menjual maruah diri untuk mendapatkan wang. Tetapi menjadi satu perkara yang pelik apabila melihat ayat daripada ulama itu mengenai perempuan bertudung labuh.

" Kalau perempuan bertudung labuh tu pelacur kelas atasan, adakah yang membuka aurat itu bidadari? Atau lebih teruk daripada pelacur kelas atasan?"

Adik yang mendengar terasa pelik. Membelit-belit pula abang aku ni.

" Kalau begitu, mulianya pelacur kelas atasan kerana menutup aurat hanya untuk pelanggan utamanya iaitu suaminya dan betapa hinanya pelacur kelas bawahan kerana membiarkan dirinya dipertontonkan kepada khalayak ramai."

Adik aku terdiam. Ah, lambat sungguh. Pending!

" Pelacur kelas atasan yang dimaksudkannya itu perempuan bertudung labuh, jadi kalau perempuan yang bertudung labuh itu pelacur kelas atasan, maknanya dia lebih mulia kerana menutup aurat dengan sempurna kerana mereka menurut perintah ALLAH, manakala pelacur kelas bawahan itu pula menurut perintah Syaitan kerana membuka aurat."

Barulah adikku terangguk faham.

Moral value:
Jangan mudah melabel orang kerana tanpa sedar, banyak hati yang terguris dan aku meminta maaf kepada mereka yang terasa dengan cerita ini. Tetapi poin yang sebenarnya ingin diberitahu ialah menutup aurat itu suruhan ALLAH dan tidak menjadi kesalahan pun kepada wanita yang pergi himpunan kerana itu hak mereka dan asalkan mereka menjaga aurat IN sha ALLAH mereka lebih selamat daripada mereka yang sewenang-wenangnya mendedahkan aurat.

 
Read More

WAS WAS


Eh, Halal ke haram?

Pak Abu sedang menonton TV. Tiba-tiba ada berita mengenai coklat Catburi mengenai status halalnya.

" Eh, Jakim ni, Catburi ni halal ke haram?"

Dirinya membentak. Sahabatnya yang mendengar lalu menerangkan.

" Yang halal itu jelas, dan yang haram itu jelas. Catburi ni boleh dikategorikan sebagai syubhah."

Pak Abu pelik. Syubhah? Apa tu? Lalu sahabatnya menerangkannya:

" Syubhah ni merupakan satu perkara yang tidak diketahui tentang status halal dan haramnya. Terdapat juga hadith yang menyatakan tentang perkara syubhah ni. "

Pak Abu mendengar dengan khusyuk, tetapi dia ingin tahu apakah hadith tersebut. Sahabatnya tidak lokek berkongsi lalu diterangkan juga hadith yang disebut:
" Hadith ini berbunyi begini. Nukman bin Basyir r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, (sambil Nukman memegang kedua belah telinganya): “Sesungguhnya perkara halal itu jelas dan perkara haram itu pun jelas. Manakala di antara kedua-duanya terdapat perkara-perkara syubhat yang tidak diketahui oleh orang ramai. Oleh itu, sesiapa menjaga dirinya daripada perkara syubhat, maka dia telah bebas (dari kecaman) untuk agamanya dan kehormatannya dan sesiapa yang terjerumus ke dalam syubhat, bererti dia telah terjerumus ke dalam perkara haram.”

Pak Abu mengangguk kefahaman, tetapi bagaimana pula sekiranya sudah makan perkara yang haram? Bukankah nanti amalan tidak diterima? Bolehkah dicuci darah yang sudah terkotor?

" Pak Abu, kita tak sedar yang kita sudah termakan benda yang haram, memang benar makan benda haram itu tidak diterima amalan, tetapi kita sendiri tidak sedar bahawa kita sudah makan benda haram macam kes Catburi ni. Biarlah orang yang buat dan pembuat status halal dan haram itu jawab di Akhirat nanti. Bab cuci darah, beginilah, kalaulah kandungan babi itu boleh dilihat seperti mana najis, boleh juga untuk dicuci, tetapi darah itu bukanlah seperti najis, kita tak nampak kandungan dalam darah tu, jadi apa yang kita boleh buat ialah berdoalah semoga dielakkan daripada berlakunya kes seperti ini."

Pak Abu mengangguk kefahaman. 

Moral value:
Kalau was-was, elakkanlah, kerana itu lebih baik daripada terus menjatuhkan diri ke arah haram.
Read More

AISKRIM ROTI

Cinta Aiskrim Roti: Bercinta Sebelum Kahwin

GAMBAR HIASAN


p/s: Cerita ini hanyalah rekaan semata-mata. Tiada kaitan dengan sesiapa. Sekiranya terdapat persamaan nama ataupun watak, ia hanya kebetulan sahaja


 Suatu petang pukul, 6.40 petang. Seorang makcik telah diziarahi oleh anak sedara pompuannya yang umur 21 an. Lalu makcik mengajak anak sedaranya itu bertenggek di tepi sawah makan aiskrim roti.

Gadis: Makcik, saya ada baca artikel Hilal Asyraf, penulis tersohor tu. Tajuk dia, "Cinta Sebelum Kahwin Itu Ada. Halal." Tak berapa paham ah. Cuba makcik terang sikit.

Makcik: Amboi cairla eskrim makcik camni duk terang. Biasalah ayat dia tu banyak sikit bunga. Hang ni takkan tak paham. Hah apa yang tak clear?

Gadis: Cinta sebelum kawin betul ke ada?

Makcik: Ada je. Ada dua jenis. Satu, cinta sebab nak kahwin. Dua, cinta sebab nak couple. Kenapa makcik cakap ada? Satu, bila hang nak kahwin hang kena tengok dulu pasangan hang tu. Sunat kot tengok pasangan yg kita nak kahwini ni. Adakah hang nak kahwin kalo hang tak berkenan dengan pasangan hang tu?

Gadis: Of coz la nak yg berkenan di mata dan di hati!

Makcik: So, berkenan ni bila hati hang suka. Dari bibit suka tu lah timbul sayang. Dari sayang timbullah cinta. Bezanya, memula ni tidaklah cinta sepenuhnya, mukaddimah baru. Ha, ada berani kata takde rasa cinta? Jangan duk kelentong makcik org tua, lama makan garam masin dari hang. Cinta kat ajnabi ni boleh bila nak kahwin. Tapi ada syaratnya.

Gadis: Apa syaratnya? (Membulatkan mata kat makcik)

Makcik: Syaratnya betul2 nak kahwinlah. Utk orang2 yg mmg bersedia nak kahwin. Utk yang serius2 sahaja. Yang penting sekali, tidak melengah2kan proses ke arah itu. Ni berkenan dan bercinta sampai 5-10 tahun. Tu bukan cinta dah tu. Tu namanya tolong mempercepatkan proses penuaan pasangan masing2. Dah tua, tinggalkan..cari yg muda. Hak ela. Lepas dah lama bersama, baru nak kata, "kita tak seswai lah, tak sefahaman, takleh masukk.."

Gadis: Halal tu camana plak?

Makcik: Rasa cinta tu ok. Tapi yang PERGI BERCINTA tu yang tak ok. Islam suruh PERGI BERKAHWIN. Bila bercinta, nak tiru adegan2 percintaan dalam cite Korea la plak. Tu mmg tak halal. Yang halal di sisi Islam, tumbuh rasa cinta untuk segera nak kahwin.

Gadis: So camana sebenarnya cinta yg sblm kahwin ni?

Makcik: Cinta sebelum kahwin utamanya adalah cinta yang segerakan perkahwinan. Tak perlulah nak letak ikatan apa-apa "bf" or "gf". Datang ke rumah famili, "tanda" betul-betul dengan wali si pompuan. Minta izin, ikat janji dengan abah dia, "saya nak kahwin dengan anak pakcik ni". Direct je. Ikat dengan abah dulu, bukan pepandai ikat dengan anak bagi cincin tanda sendiri.

Gadis: Contact2 camana lak? Harom ke?

Makcik: Bukan takleh tepon, takleh sms, takleh chat, takleh fb, boleh je. Tapi biar berpada-pada lah. Eloknya, benda yang penting2 dan yg perlu je. Sebab sentiasa set dalam kepala, "Aku nak cakap puas2 dengan dia lepas nikah nanti." Takkanlah sampai nak call, nak sms utk bincang pasal hal2 perkahwinan dan pertunangan pun haram. Susah betul nak berkomunikasi. Macam nak kahwin ngn pokok kayu. Kalau boleh call mak ayah or org tengah, tu terbaik. Kalau terpaksa gak kena contact si empunya diri, nak wat camana kan?

Gadis: (Angguk2 olok2 paham). So camana lak bercinta bersayang-sayang sebelum kahwin?

Makcik: Kalau tatau nak kahwin bila, tatau dapat kawin ke tak..tak bolehlah. Tapi, kalau dah jumpa famili semua dan dah ada perancangan, boleh je biarkan rasa tu tapi jangan la duk luahkan rasa sangat. Agak2lah. Cakap sekali dah lah, "eii tak sabarnya nak kahwin ngn awak nii~". Ni hari2 nak cakap "sayang". Lek la luhhh!~ Eloknya, simpan terus jiwang2 hang tu utk dihamburkan lepas kahwin nanti. Kikiki

Gadis: Cinta sebelum kahwin yg terbaiknya camana?

Makcik: Cinta yang apabila kita cinta seseorang itu samada diluah atau dalam diam, menyebabkan cinta kita kepada Allah makin bertambah. Makin rajin kita bangun tahajjud malam. Makin rajin kita baiki diri. Makin rajin kita istikharah. Makin sayang kita pada Allah. Makin kita dekat pada Allah. Makin kita rasa bersyukur pada Allah. Ingat dia, ingat Dia. Tapi lebih ingat Dia dari dia. (senyum)

Bila kita kata "cinta ini kerana Allah", maka mmg patut cinta kepada Allah kita tambahkan lagi. Tapi, jika "cinta kerana tidak ada sebab selain aku dah jatuh cinta padamu", yg sebenarnya kita dah tenggelam dgn nafsu dan kemahuan hati semata-mata. Sebab kita mulai hanya nampak dia, dan kita akhirnya lupakan Dia.

Gadis: Camana lak tentang majlis kahwin mahal? Standard2?

Makcik: Kalau hang laki, hang pilih je pompuan lain kalau dah mahal sgt. Ibaratnya, aiskrim roti ni haa harganya RM1 je. Sedap je pun. Tapi hang pi gak bodohkan diri beli Tutti Frutti yg kena timbang tu dengan harga sampai RM20 secawan. Rasa lebih kurang je padahal.

Gadis: Huhu. So macik, apa kesimpulannya?

Makcik: Tade sebab kita nak halalkan couple haram. Benda mudarat, buat apa nak halalkan. Islam tu mengutamakan "mencegah lebih baik dari mengubati." Dalam nak bercinta, cintalah ke arah nak kahwin. Jangan cinta couple memain. Senang je makcik nak tanyala pada couple yang berpacaran2, dating, bergayut2 siang malam ni:

"Hati korang rasa tenang ke dalam keadaan sedemikian?".

Couple memain ni ibaratnya macam lintah la. Janganlah jadi macam lintah. Hisap darah kita bukan main sedap, bila dah kenyang tergolek jatuh. Tapi, bekas hisapan tu berbekas sampai 2-3 hari tak hilang2. Contohnya macam lintah kat betis hang tu. kikiki.

Gadis: Apeeeeeeee~~~ Macikkkk~~~~ tulunn~~!!! (tercampak habis aiskrim roti ntah ke mana).

Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML