Sunday, December 14, 2014

CINTA NABI S.A.W KEPADA UMAT TERAMATLAH BESAR
Dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun gajah, dan diberi nama, Muhammad bin Abdullah yang ketika itu, tiada satu pun bangsa arab yang memberi nama semulia itu. Dalam erti kata, (yang mulia). sejak awal kelahiran baginda lagi, pelbagai peristiwa pelik berlaku, runtuhan istana kisra di parsi, mekah diterangi cahaya putih, api sembahan majusi yang marak menyala beribu tahun terpadam begitu sahaja, dan setiap langkah nabi akhir zaman ini dinaungi awan. Itulah sedikit cerita ringkas sirah nabi kita, nabi Muhammad. 

Namun, berapa ramaikah yang mengenali insan mulia ini berbanding buah hati masing-masing?? berbanding artis-artis?? berbanding pemain bola sepak?? 

Agak malu bila kita fikirkan balik, apabila manusia paling mulia ini. Kita tidak kenali. Tidak kita tahu asal sejarah keturunan baginda tetapi.. hakikat yang nyata, kita lebih malu apabila kita tidak mengenali siapa artis popular sekarang dan pemain bola sesuatu kelab. Itu yang lebih kita malu berbanding nabi kita!! 

Hairan bukan?? tidakkah kita tahu, nabi Muhammad lah paling layak berada di hati kita berbanding segalanya (selain Allah). walau ibu bapa kita. kenapa pula?? mungkin ada yang mengatakan bahawa, ibu bapa lah yang selayaknya berada di hati kita berbanding nabi Muhammad kerana ibu yang melahirkan kita bertarung nyawa. 

Tapi kita lupa, tanpa Rasulullah, ibu kita ini bukan islam dan kita turut bukan islam!! jadi siapakah yang layak di hati kita?? 

Berbanding jasa seorang ibu dengan jasa Rasulullah, tinggi lagi jasa baginda.baginda lah yang membawa perubahan di dunia ini, bagindalah yang memberi kita, ibu kita,datuk dan moyang kita hidup dalam keadaan di redhai Allah dan baginda jugalah yang menyuruh agar kita taat pada ibu bapa kita. 

Ramai yang tahu, siapa itu Muhammad bin Abdullah. tapi tak semua yang kenal, siapakah itu. Marilah saya membawa sedikit kisah nabi yang menjadi kesayangan kita selama ini.dimana zaman kini, umat islam semakin di hina dan diinjak-injak maruah bagaikan tiada pembelaan. Nabi Muhammad dihina di merata tempat oleh orang kafir laknat. 

Sebenarnya apa yang berlaku pada zaman ini, telah pun berlaku di zaman nabi segalanya telah kembali ke zaman ini. Dari cara pakaian, hiburan, seksaan dan penghinaan. jika pada zaman ini, ramai perempuan berpakaian mendedahkah sebahagian atas dadanya agar menarik perhatian lelaki walhal pada zaman nabi lagi pakaian seperti itu telah wujud. 

Manakala, penghinaan terhadap nabi juga telah berlaku pada zaman nabi masih hidup lagi.bahkan lebih teruk lagi berbanding sekarang. Bayangkan ketika itu, umat islam masih lemah, tidak punyai kekuatan yang ramai untuk melawan dan pertahan kan nabi. Penghinaan yang terjadi pada Rasulullah terlalu banyak. Namun nabi hanya bersabar kerana baginya, dirinya tidak penting. yang penting hanyalah agama islam. 

Maka...penghinaan bermula dengan hanya kata-kata kesat dilontarkan kepada nabi Muhammad.segala ejekan dilontarkan kepada nabi.setelah tidak puas hati, mereka menghasut budak-budak nakal melontarkan batu kepada nabi sehingga terluka kaki nabi. 

Tidak cukup dengan itu, sekumpulan pembesar Quraisy berkumpul di hujung memerhati nabi sedang solat. Abu jahal mencabar sesiapa yang berani meletakkan usus dan perut unta ke kepala nabi ketika sedang sujud. lalu sahut seorang dan terus melakukan perbuatan zalim itu. terbahak-bahak mereka ketawakan nabi Muhammad. 

Nabi hanya bersabar dengan tingkah laku mereka. Malah, ada ketikanya seorang kaum Quraisy memijak leher nabi ketika sedang sujud dan menekan-nekan sehingga nabi hampir mati. Namun nabi tetap bersabar. Tak cukup dengan itu, mereka membuang najis, sampah dan segala kotoran dari tubuh binatang ke hadapan rumah nabi, sampaikan berbau busuk. 

Namun nabi tetap bersabar dan baginda sendiri membersihkannya.sampaiakn Allah begitu murka dan mengirimkan malaikat jibril serta malaikat-malaikat penjaga gunug dan bukit untuk menghancurkan mekah. Namun, nabi sekali lagi bersabar dan memohon agar zuriat mereka beriman kepada Allah. 

Lihatlah wahai umat Muhammad.. betapa sabarnya baginda dengan umatnya yang menghina baginda.lebih dasyat dan hina berbanding zaman ini. namun, nabi tetap bersabar kerana agama Allah itu lebih penting. baginda tahu, satu hari nanti akan muncul orang-orang yang beriman dalam kalangan zuriat mereka nanti.  

Subhanallah... sesungguhnya peribadi Muhammad ini tidak mampu diikuti umat-umatnya. 


Khabbab bin Aris menceritakan bahwa pada suatu hari Rasulullah memanjangkan solatnya, sehingga setelah selesai solat, sahabat bertanya 

“ Ya Rasulullah,engkau melakukan solat begitu lama tidak seperti solat  lain.”

Rasulullah saw menjawab: 

"Benar,    dan   dalam   solat   itu aku mendapatkankan sesuatu yang menyenangkan  dan sesuatu  yang menyedihkan, karena sesungguhnya aku dalam solat tadi telah meminta kepada Allah 3 perkara, maka Allah  mengabulkan  2 dari permintaanku, dan  menolak satu permintaanku.Aku meminta kepada Allah agar umat ku tidak akan pernah dibinasakan dengan penyakit, maka Allah mengabulkannya; kemudian aku meminta kepada Allah agar umatku tidak akan pernah dikalahkan oleh musuhnya, dan Allah mengabulkan permintaan tersebut; dan pada waktu aku meminta agar umatku tidak menyakiti satu dengan yang lain, maka Allah tidak mengabulkan permintaan tersebut
(Hadis sahih riwayat Tirmidzi )

Dari hadis diatas dapat dilihat  bahwa Allah telah mengabulkan doa Rasulullah agar umatnya tidak hancur dengan  penyakit, dan tidak dapat dikalahkan oleh musuh-musuh 

Islam,dan  kedua doa tersebut dikabulkan oleh Allah; tetapi sewaktu Nabi meminta agar umatnya tidak saling berperang, saling menyakiti, maka Allah tidak mengabulkannya.

Mengapa Allah tidak mengabulkan permintaan yang ketiga?

Sebab,   telah   menjadi   hukum   dan sunatullah dalam kehidupan, bahwa jika suatu kaum itu bersatu, maka kaum itu akan menang, tidak kira apakah kaum itu kafir atau beriman. Sebaliknya, jika suatu kaum itu berpecah belah sesama mereka, berperang sesama mereka, menyakiti sesama mereka, maka pastilah kaum itu akan kalah, walaupun kaum itu beriman kepada Allah subhana wa Ta’ala.

Hal ini telah dintayakan dalam Al Quran :

“Dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya dan janganlah kamu berbantah-bantahan yang menyebabkan kamu akan menjadi gentar dan kekuatanmu akan hilang.”

(QS.Al Anfal:46)

”Dan berpeganglah kamu kepada tali Allah dan janganlah kamu bercerai-berai.”

(Qs.Ali imran:103)


Dari ayat tersebut dapat kita simpulkan bahwa jika suatu kaum itu berpecah-belah dan saling berperang sesama mereka, maka kaum itu akan kalah, tetapi jika suatu kaum itu bersatu, maka kaum itu akan menang,

Dalam sebuah hadits disebutkan:
”Tangan Allah bersama Jamaah” 
{HR.Tirmidzi}

Ulama menafsirkan makna "tangan Allah" dalam hadis tersebut  adalah kekuatan, kemenangan, yang berarti hanya akan dicapai dengan bersatu dan berjamaah.

Bukti bahwa umat Islam akan kalah jika berpecah atau berselisih paham adalah kekalahan dalam perang Uhud. Sejak perang yang pertama dalam Islam seperti perang Badar, walaupun kekuatan umat Islam sedikit, dengan persenjataan yang minimum, tetapi karena umat Islam bersatu menghadapi musuh dan tidak berselisih faham, maka umat Islam pasti akan menang; tetapi sewaktu umat Islam berselisih faham dalam perang Uhud, dimana pasukan diatas bukit yang diperintahkan untuk berjaga-jaga  walau  dalam keadaan apapun juga berselisih sesama  mereka karena melihat pasukan Islam yang di bawah telah mendapatkan harta peninggalan perang, sehingga sebahagian mereka meninggalkan pos di atas bukit .

Dan sewaktu pasukan musuh melihat bahwa bukit telah kosong dari pasukan Islam, maka mereka segera naik ke atas bukit menghujani pasukan Muslim dibawah dengan anak panah, sehingga pasukan Muslim kucar - kacir.

Ini  menunjukkaN  bahawa walaupun dalam  pasukan tersebut ada  Rasulullah, ada sahabat yang beriman,  tetapi disebabkan pasukan telah berselisih faham, maka pasukan Islam mengalami kekalahan.

Jika pasukan musuh  bersatu mereka pasti kuat, dan jika pasukan Islam berpecah maka sunatullah akan memberikan kemenangan kepada pasukan musuh, disebabkan pasukan musuh bersatu , dan kekalahan terjadi disebabkan oleh pasukan Islam berpecah.

Tetapi jika pasukan musuh bersatu, dan umat Islam juga bersatu, maka kemenangan ada di pihak umat Islam, sebagaimana doa nabi Muhammad yang KEDUA:

“Ya Allah, jangan Engkau kalahkan umatku dengan musuh-musuhnya”.

Doa itu dikabulkan Allah dengan syarat umat Islam mengikuti Sunatullah dalam kemenangan.

Sunnatullah dalam mencapai kemenangan adalah tidak berpecah belah, tidak berkelahi, tidak bertikai, walaupun berbeza paham dan pandangan.

Sejarah telah mencatat bahwa Islam kuat sewaktu mereka bersatu seperti umat Islam zaman Rasulullah, umat Islam zaman  Khalifah rasyidin, umat Islam zaman keemasan di Baghdad, umat Islam zaman kejayaan di Sepanyol dan umat Islam di akhir dinasti Uthmaniyah.

Tetapi sejarah juga telah mencatat bahwa kehancuran Islam tidak pernah terjadi karena kekuatan musuh, tetapi semuanya terjadi karena perpecahan antara umat Islam sendiri.

Jatuhnya zaman khalifah ke tangan dinasti Umayyah, juga karena perpecahan.

Hancurnya Dinasti Abbasiyah, jatuhnya Baghdad ketangan monggolia juga karena perpecahan, sehingga sebahagian umat Islam berkonspirasi dengan musuh untuk menjatuhkan khilafah.

Kehancuran Islam di Spanyol juga bukan karena kehebatan musuh, tetapi karena perpecahan yang terjadi di antara umat Islam, sehingga diantara mereka ada yang  bersekongkol dengan negara musuh yang beragama Nasrani untuk menghancurkan Granada.

Kehancuran Turki Uthmaniyah dan kejatuhan pemerintahan khalifah juga bukan karena kekuatan musuh barat, tetapi karena kelompok Mustafa Kemal Attarurk berkonspirasi dengan Inggeris sehingga menjatuhkan khalifah.

Sewaktu negeri Afghanistan diserang oleh pasukan komunis Rusia dan seluruh rakyat Afghanistan bersatu melawan musuh, walaupun mereka berbagi dalam kelompok-kelompok mujahidin, tetapi tidak ada satupun yang berkompromi dan berkonspirasi dengan musuh, terbukti pasukan mujahidin yang tidak mempunyai perlengkapan senjata dapat mengalahkan pasukan Rusia yang bersenjata lengkap, karena dengan persatuan mereka, kemenangan pasti bersama rnereka, sebab dengan jamaah dan tidak berpecah, tangan Allah bersama mereka.

Tetapi   sewaktu   umat  Islam Afghanistan diserang Amerika, dan umat Islam berpecah, sebagian mendukung mujahidin, sebagian masuk kelompok Taliban,   dan    sebagian   lagi    ikut berconspirasi dengan Amerika, maka Sunnalatullah menyatakan bahwa mereka akan    kalah.

Musuh    tidak    dapat mengalahkan    umat    Islam,    tetapi pecahan yang akan melemahkan mereka dan membuat musuh menang.

Rasululullah sangat mengharapkan agar umat Islam selalu berjamaah walau dalam keadaan apapun juga, walau dalam menghadapi siapapun juga.

Walau umat Islam berkelompok, sewaktu menghadapi musuh, jangan hiraukan kepentingan kelompok, sebab kepentingan umat lebih besar daripada kelompok.

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar, menceritakan bahwa pada suatu hari Khalifah Umar bin Khattab berkata diatas mimbar:

Wahai manusia, aku sekarang berdiri ini untuk memyampaikan pesan Rasulullah: 
"Aku wasiatkan kamu dengan sahabatku. kemudian dengan orang yang mengikuti mereka (tabi’in), kemudian akan berkembanglah sikap berdusta, sehingga seorang itu akan bersumpah, padahal dia tidak diminta untuk bersumpah, dan akan datang orang yang bersedia menjadi saksi, padahal dia tidak diminta untuk menjadi saksi, dan tidaklah seorang lelaki akan berdua-duaan dengan seorang perempuan,melainkan syaitan akan berada bersama mereka, maka atas kamu sekalian hendaklah berjamaah, dan jauhilah berpecah-belah, sebab sesungguhnya syaitan itu akan bersama kelompok yang berpecah, sedangkan dengan kelompok yang berjamaah dia akan menjauh, dan barangsiapa yang mengharapkan untuk mendapat wangi surga, hendaklah dia berjamaah, dan barangsiapa yang bergembira dengan kebaikannya, dan berduka dengan kejahatannya, itulah tanda seorang yang beriman
[ HR.Tirmidzi ]

Dari hadits di atas dapat dilihat bahawa umat Islam diwajibkan untuk berjamaah, dan menghindari setiap perpecahan.

Maka dari itu, sudah sewajarnya umat Islam berfikir bahawa sebenarnya musuh itu tidak kuat walaupun mereka mempunyai teknologi yang canggih, sebab kekuatan mereka jika berhadapan dengan kekuatan umat Islam, maka kemenangan dipihak umat Islam.

Kunci kelemahan umat Islam adalah perpecahan antara kelompok dan mazhab.

Sudah waktunya umat Islam bersatu, walaupun berbeza kelompok dan mazhab, setiap negara Islam saling mendukung program negara Islam yang lain, bukan berkonspirasi dengan musuh Islam untuk menjatuhkan dan menyerang negara Islam yang lain


Pernah satu ketika jibril bertanya kepada nabi Muhammad.
"wahai Muhammad.antara aku dan engkau, siapakah yang lebih mulia??" 
nabi menjawab,
"aku! kerana engkau diturunkan kerana aku." 
jibril bertanya lagi,
"wahai Muhammad antara Al-Quran dan kau, siapa lebih mulia??" 
nabi menjawab.
"aku! kerana al-Quran diturunkan kerana aku." 
jibril masih bertanya.
"wahai pesuruh Allah.antara kau dan agama Islam, siapa yang lebih mulia??" 
nabi menjawab,
"Islam! kerana aku diutuskan kerana Islam." 

Jadi, jelaslah disini...bahawa agama islam itu tersangatlah penting kerana tanpa agama islam, tiada gunanya hidup didunia ini. Sedangkan nabi Muhammad yang paling mulia itu pun, berada di bawah darjat agama Islam. 

Kerana itulah, nabi berpesan. orang yang syahid adalah orang yang mempertahankan agama Islam dan Allah. nabi tak kata pun mempertahankan dirinya.jadi.....Kerana itulah nabi sanggup bermati-matian menegakkan agama Allah ini.kerana kemuliaan Islam itu sendiri. 

Cintanya nabi kepada kita, bukanlah seperti cintanya ibu kepada anaknya. malah, lebih daripada itu. sampaikan saat kewafatan nabi pun, baginda masih menyebut umatnya. Begitu kasihnya baginda pada kita semua. separuh kesakitan sakaratulmaut ditanggung nabi Muhammad.dan baginda tidak akan masuk syurga melainkan semuanya telah masuk. Baginda akan menunggu di luar pintu syurga sampailah orang terakhir yang akan masuk ke syurga. Malah, di padang masyar kelak, baginda akan memberi syafaat kepada umatnya yang dalam kesusahan mengikut redha Allah. 

Kerana, setiap rasul mempunyai satu doa yang 'confirm' makbul.dan setiap rasul telahpun gunakannya untuk membinasakan kaum mereka.hanya nabi Muhammad yang masih memiliki doa ini untuk menolong umatnya di akhirat kelak yang dikenali sebagai syafaat.begitu sayangnya baginda kepada kita sampaikan hendak masuk ke syurga pun,.baginda masih lagi mencintai kita..... 

Tetapi kita?? tidak langsung mengingatinya.malah menghina baginda. walhal di akhirat kelak, kepada bagindalah kita akan merayu memohon pertolongan. malulah wahai manusia...MALULAH!! Cintailah nabi Muhammad kerana dialah yang membantu kita. sayangilah nabi Muhammad kerana baginda sanggup menangis,sakit dan terseksa demi umatnya.... 

aduhai muslimin muslimat.......!! 
bangkitlah!! 
perjuangkan hak islam dan teruskan perjuangan nabi Muhammad !! 

kerana nabi Muhammad, telah berkorban setiap saatnya untuk islam dan kita semua... 
cintanya baginda kepada kita sampaikan baginda menjamin kesejahteraan kita dengan berpegang pada al-Quran dan sunnah.selama mana kita berpegang pada itu,kita tak akan sesat selamanya......... wahai Muhammad kekasih Allah... 
selawat ke atas kamu...
junjungan yang terpuji....
amin.. .


Read More

HATI INI TERLUKA KERANA SI DIACuba pembaca tafsirkan gambar ini : 

1. sepasang couple yang mengajuk (belum putus cinta lagi) 
2. pasangan muda yang buntu dengan rumah tangganya (belum cerai lagi) 
3. hamba Allah yang sedang mencari-cari cinta sebenar 
4. sepasang kawan yang tak tahu camne nak luahkan perasaan 

PUTUS CINTA 

"Berikan kasih sayang, nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan, nescaya akan diberikan keampunan" 
(Riwayat Imam Ahmad) 

Jiwa yang muda yang penuh cinta, mudah saja mengalirkan cas-cas positifnya kepada lawannya. Tak kisahlah sekeras mana hati seorang lelaki, namun kalah pada seorang perempuan. 

Mungkin yang banyak merasainya adalah pelajar sekolah. Cinta di bangku sekolah adalah cinta pertama, "love at first sight", kadang-kadang dipanggil cinta monyet. Sesiapapun pernah merasainya. Hatta, para daie/naqibah di kampus pun pernah melalui zaman "meroyan" ini. 

Jangan nafikan! 

Benarlah, fitrah (semulajadi) jika seorang remaja ingin merasai dicintai dan mencintai. Cinta itu datang dengan tiba-tiba, tanpa dipinta. Ketika itu bagaikan dunia cukup indah, setiap hari sentiasa bahagia. Kalau tidak pernah berpacaran mungkin pernah tewas dengan perasaan minat pada seseorang secara rahsia (SA - secret admirer). 

Cinta pertama remaja banyak mengajar mengenal apakah makna cinta. Namun begitu cinta pertama kerap kali membuatkan seseorang itu terlalu taksub mengejar cinta kerna takut kecewa. Ia juga membantu membuka mata hati seseorang untuk memberi dan menerima kehadiran seseorang yang bernama kekasih. 

Cinta pertama juga dikatakan sebagai langkah awal untuk menjadi diri sendiri kerana dari situlah kita banyak belajar mengenai dunia yang sebelum ini tidak pernah kita jejaki. Apa pun, cinta pertama sukar untuk berkekalan kerana ia sering berubah mengikut usia dan waktu. 

Dan, hakikatnya cinta pertama sukar dilupakan! 

COUPLE ISLAMIK : WUJUDKAH? 

Cuma kawan-kawan, adik-adik, teman-teman... 

Salahkan berperasaan dicintai dan mencintai? Tak bolehkah bercouple dalam islam? Selalu dengar orang-orang alim macam rigid, jumud, keras, dan membosankan. Itu tak boleh, ini tak boleh. 

Sebenarnya, saya tak salahkan para daie (pendakwah) dalam menegur mereka yang bercouple, lebih baik tegur daripada tak tegur langsung. Cuma, yang menjadi isunya cara/pendekatan mereka dalam berdakwah. Tolong jangan salah faham, fahami mereka dan 'belai'lah mereka dengan penuh kasih sayang dan berhikmah. 

Perlu difahami hati seorang remaja seperti api. Mudah memberontak apabila ditegur. Mereka juga sangat teruja sehingga ingin mencuba sesuatu yang baru. Sebab itulah jangan hairan setiap hari ada sahaja penemuan-penemuan baru HASIL EKSPERIMEN yang mereka lakukan dengan bahan ujikaji. 

Bahan ujikaji ini hanyalah ujikaji, sebab itu mereka tidak bertanggungjawab setelah eksperimen berjaya. 

Dan sebab itu jugalah mereka bangga melakukannya. Malah, tidak segan silu mengisytiharkan diri sudah tiada dara dan merasakan diri cukup terkenal jika dapat ber'eksperimen' dengan banyak pasangan lebih dari sekali. 

“Bermula dengan ruang chatting di internet, bertukar-tukar mesej prihatin dan nasihat, berpindah kepada ungkapan sayang dan perhatian, naik taraf kepada lonjakan keinginan untuk bertemu, dimulakan dengan makan minum mengambil angin, diuji dengan sentuhan tangan dan berakhir dengan ZINA.”
ust hasrizal ZINA bukan kesudahannya. 

ZINA adalah permulaannya. 

ZINA adalah najis maksiat Untuk bacaan lebih lanjut, saya sudah menulis panjang dengan penghuraian lebih terperinci tentang couple islamik ini. Boleh lihat DISINI

HATI TERLUKA KERANA SEORANG WANITA 

Hidup ini tidak menjanjikan kebahagiaan semata-mata. Maka, terluka oleh orang lain adalah salah satu cabang daripada ujian ALLAh Ta’ala. Dan cara disakiti oleh orang lain itu pula dengan cara yang berbeza-beza. Mungkin pada sindiran, mungkin dengan cara memburukkan atau mengumpat dibelakang, atau macam-macamlah cara. 

Dan oleh kerana manusia itu juga namanya adalah manusia, sebagai insan biasa, rasa sakit hati itu pastinya hinggap di dalam diri. Apabila sakit hati, hati mula membenci. 

Kadang-kadang sebahagia mana pun pasangan kekasih/suami isteri, pasti akan ketemu titik konflik dalam perhubungan. Keretakan hubungan menjadi rempah ratus kebahagiaan hidup. 

Cuma yang menjadi sia-sia, jika seorang perempuan menangis kerana seorang lelaki yang belum halal baginya. Dan yang paling menghairankan, bagaimana kerasnya hati seorang lelaki boleh menangis kerana seorang perempuan? 

Ya! Sekeras mana pun hati, hati boleh menjadi amat terluka apabila salah satu pasangan yang disayanginya meminta clash ataupun bermain kayu tiga. Tidak berlaku jujur dan mempermainkan perasaan cinta pasangannya. Sudah terlalu banyak wang yang telah dilaburkan untuk keluar dating, top up hp setiap hari, membeli hadiah, dan sebagainya semata-mata untuk menarik perhatian dan ingin dihargai atau sebagai tanda menghargai si dia. 

Bukankah amat meletihkan bercinta sedemikian? 

Bukankah bercinta selepas nikah lebih seronok? 

BERCINTA SELEPAS KAHWIN 

Setiap perbuatan yang kita lakukan untuk si dia bukan sahaja mendapat balasan cinta si dia, malah cinta Allah yang terlalu mahal. 

Jadi, jika kita sudah "fall in love", pastikan apakah cinta itu kerana Allah atau kerana nafsu. Kalau cinta itu kerana Allah, kita akan bertambah khusyuk di dalam sembahyang dan bertambah ibadah. 

Tetapi kalau cinta itu semakin menambahkan maksiat, bermakna cinta itu didorong oleh nafsu Antara doa yang digalakkan untuk diamalkan : 

" Ya Allah, Kurniailah aku cinta- Mu dan cinta orang yang cinta kepada-Mu dan cinta orang yang cinta kepada orang yang boleh hampir kepada-Mu dan jadikan cinta terhadap Engkau (Ya Allah) terlebih aku cintai daripada air yang sejuk" 

Doa ini wajar diamalkan supaya kita faham erti cinta yang menjadikan kita cinta kepada Allah atau menjadikan cinta kepada orang yang hampir dengan Allah. Jika seseorang itu cinta kepada manusia, ia mestilah cinta yang boleh menghampirkan diri kepada Allah. 

p/s : 

Moga penulisan kali ini tidak berat. Sasaran saya adalah untuk jiwa-jiwa muda yang sedang indah dengan percintaannya. Saya tidak meminta untuk clash, tetapi renungilah sejauh mana cinta Allah kepada kita sehingga kita "tersanggup" mencintai seorang hamba Allah lain yang tidak halal lagi bagi kita. 

Buat hati yang terluka dengan penulisan saya, renungilah kata-kata ini : 

Jika sedang sendiri janganlah merasa sepi.... ada Allah yang mengawasi.. 
Jika sedih jangan di pendam dalam hati.... ada Allah tempat berbagi.. 
Jika susah jangan menjadi pilu.... ada Allah tempat mengadu.. 
Jika gagal janganlah putus asa.... ada Allah tempat meminta.. 
Jika bahagia janganlah menjadi lupa.... ada Allah tempat memuja.. 
Ingatlah Allah selalu.... niscaya Allah akan mengingat mu.. 

Rasulullah SAW pernah menasihati puteri tercintanya : 
“Anakku, dunia ini adalah ladang untuk beramal. Dan hidup di dunia ini bererti bekerja. Maka penuhilah kewajibanmu sebaik-baiknya. Jika kamu merasa penat dan letih, dan merasakan kewajibanmu begitu sangat berat, berdoalah kepada Allah, niscaya Allah akan memberikan kekuatan kepadamu....”


Read More

NAK LEPASKAN RINDUPernah tak hati terasa rindu dengan seseorang? 
Terasa rindu sampai boleh menitis air mata 
Rindu yang tidak boleh digambarkan dan hanya boleh dilakarkan dengan bermadah 

Ada suatu cerita... 

Pada suatu hari, berlaku perbualan antara Abu Bakar As Siddiq dengan Rasullulah s.a.w dan ketika itu terdapat sahabat-sahabat yang lain bersama dengan mereka. 
Rasullulah s.a.w berkata kepada Abu Bakar As Siddiq:
" wahai Abu Bakar, aku begitu merindui kepada saudara-saudaraku (ikhwan)."  
Jawab Abu Bakar:
" wahai Rasullulah, bukankah kami ini adalah teman-temanmu ?" 
Baginda s.a.w. pun menjawab:
" Bukan , kamu adalah sahabat-sahabatku. ikhwan adalah mereka yang tetep beriman kepadaku walaupun mereka tidak pernah bertemu denganku, mereka mencintaiku lebih dari mencintai diri mereka sendiri walaupun tidak pernah bersua denganku." "Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," 
jelas Rasulullah. 
"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," 
ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu. Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu. 

Ya Allah.... 
Hancur luluh hati menghayati kata-kata Rasulullah SAW, apatah lagi mendengarnya! 
Tak tahu kenapa air mata mengalir laju tanpa disedari bila membaca ungkapan indah Rasulullah SAW 

Begitu besar kerinduan Rasulullah terhadap kita, sehinggakan apabila Baginda hampir wafat  masih mengingati ummatnya... 
ummati...ummati..ummati... 
begitu besar kasih sayang Rasulullah terhadap kita..tapi kita? 

Apakah rindu kita pada Rasulullah seperti rindunya Rasulullah kepada kita? 
Rasanya hanya rindu bayangan. 
Hilang bayang, hilanglah rindu. 

Astaghfirullah... betapa kerdilnya aku. Betapa kerdilnya kita sebagai hamba Allah 
Hati ini berdoa.. 

Ya Allah Semuga dianugerahkan perasaan rindu itu kepadaMu 
Ya Allah dan kepada kekasihMu dengan sebenar-benar rindu, bukan rindu kepada manusia yang masih tidak halal bagi kami. 

Sahabat, 

Kitalah ikhwan yang dimaksudkan oleh Rasullulah SAW, sebelum kita sempat mengenal dunia lagi Baginda telah lama merindui diri kita. 
Kita bukanlah sahabat yang bersama dengan Baginda dahulu, namun kita adalah IKHWAN yang dirindui Rasullulah SAW 

Apakah kita merinduinya? 
Ya Allah, mudah-mudahan kami semua tergolong dalam golongan bertqwa. Ameen... 

Cuba hayati lirik lagu ini. Pertama kali aku dengar dalam lap top adik memang menyentap jantung yang berdegup normal. Nak nangis je bila dengar...Syahdu lagi kalau dengar tengah-tengah malam Pada tangisan atau jua pada air mata 
Hadir rasa yang tak bisa ku lari dari nya 
Lukisan rindu yang terlakar di wajah ku 
Hadir dari hati yang di himpit perasaan 
Dirimu ku rindu oh kekasih Allah 
Walau kita tak pernah bersua 
Mengalir mutiara suci di pipi ku 
Sambil di bibirku berselawat mengingati mu 

Kerinduan bertamu tak bisa lagi ku bendung 
Hanya bisa ku luah dengan kata bermadah 

Ku harapkan rahmat Allah Ku harapkan syafaat mu 
Agar bisaku bersama mu Oh Rasulullah.. 
Ku baca sirah mu 
Ku hayati kata-kata mu 
Betapa indah akhlak mu 
Betapa erat ukhuwwah mu dan sahabat 
Ku andaikan diriku 
Berada disisi mu 
Namun ku langsung terpana 
Betapa hinanya aku disamping mu 
Aku yang banyak berdosa 
Mengharap maghfirah Allah 
Aku malu pada mu 
Duhai Rasulullah 
Lukisan rindu pada mu 
Penuh berwarna Ya Rasulullah….. 
Ya Allah….. Tajuk Nasyid : Lukisan Rindu Artis : Are-Buddy Album : Kalimah Warisan 


BAGAIMANA MENCINTAI RASULULLAH LEBIH DARIPADA IBU BAPA? 

1.  Jika ada terasa rindu pada Rasalullah saw maka berbanyakkanlah selawat keatasnya setiap hari terutamanya hari jumaat 
2.  Dan selawat yang makbul ketika menyahut azan semasa ucapan Asyhadu anna MuhammadarRasulillah, maka mengadah tangan sambil menyahut sambungan kalimah tadi dengan ayat; 

Marhaban Ya Habibi Ya Qurratul'ain Ya Rasulullah

Kemudian tiup dan hembuskan di telapak tangan kemudian disapukan kedua mata. Insya Allah jika Allah izinkan nescaya kita dapat berjumpa Rasulillah SAW di dalam mimpi kita dan membaca selawat setelah azan. Sebab Syaitan tidak boleh menyerupai rupa Rasulillah SAW. 

Alangkah bahagianya orang yang dapat bertemu kekasih hatinya Rasulillah saw..Doanya selalu bertawassul dengan Baginda yang mulia. Tetapi dengan syarat hati kita mesti selalu dibersihkan dengan berbanyak baik sangka, mulut dan lidah selaLu di basahi dengan Zikrullah, serta ayat-ayat Allah swt selalu menjadi peringatan dan ajaran yang membimbingnya ke jalan yang benar 

Ilmu bermenfaat untuk dirinya dan bermanfaat kepada orang lain jua. Dihiasi dengan akhlaq dan budi pekerti mulia yang sama seperti  Baginda Rasulillah saw. Masya Allah. 

3.  Mengamalkan sunnah-sunnah Nabi SAW, iaitu sumber kedua selepas Al-quran. Ada 7 yang utama : (sumber)  
(1) Tahajjud : kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.  
(2) Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari:  Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya   mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.   
(3) Solat berjemaah terutama di waktu suboh : Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke  masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.   
(4) Jaga shalat Dhuha : kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.   
(5) Jaga sedekah setiap hari : Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.   
(6) Jaga wudhu terus menerus : kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.  Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.   
(7) Amalkan istighfar setiap saat : Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan. 

Zikir, kata Arifin Ilham, adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.  
“Zikir merupakan makanan rohani yang paling bergizi,” katanya, dan dengan zikir berbagai kejahatan dan maksiat hati dapat dijauhi. 

Mengenal Rasulullah, adalah kekayaan yang tak ternilai harganya bagi kita. Rasulullah dicipta oleh Allah untuk menjadi tauladan. Diamnya, pembicaraannya, tindakan-tindakannya, dari ujung rambut sampai pangkal kakinya, semuanya adalah pelajaran dan menjadi ikutan ummat sepanjang zaman. Keseluruhannya adalah amat berharga dan pembawa jalan keselamatan bagi yang mengikutinya. 

Demi Allah yang jiwaku berada di tangan-Nya, seseorang tidak beriman hingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri - Nabi Muhammad SAW 

Moga-moga dapat berjumpa Rasulullah S.A.W walau di dalam mimpi dan insyaAllah di akhirat sana kita semua mendapat syafaatnya.

Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML