Monday, November 3, 2014

MOTIVASI DIRI : UJIAN, ALLAH SAYANG AKUKalau ada yang mengumpamakan hidup itu ibarat sekolah, mungkin ada benarnya. Di sekolah ada guru, buku, teman-teman, belajar, ujian, nilai, dan sebagainya. Begitupun dengan hidup. Ada tuntunannya, ada ‘guru’nya, orang-orang di sekeliling, ada belajarnya, ada pula ujian dan hasilnya. Maka katakan, sekolah mana yang lebih lama waktu ujiannya dibanding waktu belajarnya?

Hitam putih jalan hidup, pahit getir warna dunia,tangis tawa rasa hati terluka atau bahagiaBersabarlah sementara, setiap duka tak abadiSemua wajah kan diuji, pada Allah kita kan kembali
(Opick, Di Bawah Langit-Mu)

Jadi, kalau di antara kita pernah mengalami ujian yang sangat berat, yang membuat kita hampir putus asa, bahkan mungkin ada yang sampai terlintas untuk membenci Tuhan, kini sedarlah, bahawa ujian berat itu tanda Allah sayang padaMu. Layaknya Nabi Ayyub as yang ditimpa penyakit bertahun-tahun, lalu ia berdoa pada Rabbnya,

“dan (ingatlah kisah) Ayyub, ketika dia berdoa kepada Tuhannya, “Ya Tuhanku, sungguh, aku telah ditimpa penyakit, dan Engkau Tuhan Yang Maha Penyayang dari semua yang penyayang.” (QS: 21: 83)

Harus diingat berkali-kali, setiap ujian yang menimpa manusia ada hikmah yang tersembunyi. Semua umat manusia terdedah kepada pelbagai bentuk ujian daripada Allah dan sifat sabar dapat membantu mereka menangani cabaran yang datang.
UJIAN : TANDA KASIH SAYANG ALLAH

Sesungguhnya, dalam ujian Allah terselit nikmatNya. Mungkin kita tertanya-tanya apakah nikmatnya bila sakit, miskin, gagal, dihina dan sebagainya?

Hendaklah kita faham bahawa nikmat di sisi Allah itu terbahagi dua. Pertama, nikmat lahir. Dan kedua, nikmat batin (rohaniah). Nikmat lahiriah ialah sihat, selamat dan kebaikan fizikal yang lain. Manakala nikmat batiniah ialah nilai-nilai keimanan, keyakinan dan kesabaran. Dengan ujian kesusahan misalnya, barulah terbina sifat sabar. Dan sabar itu adalah separuh daripada keimanan.

Ujian juga akan menghapuskan dosa dan kesalahan seseorang terhadap Allah. Nabi Isa pernah berkata, "belum dikatakan seorang itu kenal Allah, sebelum dia bergembira dengan musibah dan penyakit ke atas dirinya, kerana berharap supaya dihapuskan kesalahannya."

Bila kita benci dengan ujian, ertinya kita belum kenal Allah dan (kerana) tidak faham itulah cara (kaedah) Allah mengampunkan dosa kita. Bila kita gembira (terima dengan baik) ujian itu, kerana yakin bahawa yang datangkan ujian itu juga adalah Allah.

Jadi, apabila kita ditimpa ujian maka berusaha dan berikhtiarlah untuk menangani ujian itu tetapi jangan sesekali lupa mencungkil hikmahnya. Oleh yang demikian, apabila diuji, terimalah dengan baik dengan mencari hikmah-hikmahnya kerana tidak ada takdir Allah yang tidak ada hikmahnya. Ingatlah, bahawa orang soleh itu bila diuji, hikmah-hikmah ujian akan mendekatkan mereka kepada Allah.

Jangan sesekali kita menjadi orang yang rugi yakni mereka yang buta daripada melihat hikmah justeru akal dan hati hanya melihat sesuatu yang selari dengan hawa nafsunya sahaja. Ingatan para hamba yang soleh kepada Allah akan bertambah dengan ujian-ujian-Nya.

Mereka merasakan ujian itu satu petanda yang Allah telah memilih mereka. Mereka sentiasa berbaik sangka dengan Allah dengan cara menyedari (mencari) bahawa setiap yang berlaku samada pahit atau manis pasti ada hikmahnya. Mereka tidak melihat hanya 'asbab' (sebab-sebab) tetapi matahati mereka dapat menjangkau 'musabbabil asbab' (penyebab – Tuhan).

Hati mereka berkata:

"Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untukku. Aku akan terus berbaik sangka kepada Allah. Dia akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik ujian ini. Ya, aku tidak tahu, kerana ilmuku terbatas. Tetapi kerana Allah yang Maha Penyayang telah memilih ujian ini untuk diriku maka aku yakin ilmu-Nya Maha luas. Yang pahit ini akan menjadi ubat. Yang pedih ini akan menjadi penawar. Ya, Allah tingkatkanlah imanku bagi mendepani setiap ujian dari-Mu!"

Akhir sekali, renungilah  sebuah hadis Nabi saw :


"Sungguh indah urusan umat Islam. Apabila ia ditimpa kesulitan ia bersabar, dan apabila ia mendapat nikmat, ia bersyukur. Ujian pertama mengajari kita untuk bersabar, ujian kedua mengajari kita bersyukur. Tidak ada alasan untuk berkeluh kesah".
Read More

APA ERTINYA MENJADI SEORANG HAMBA?Apa ertinya menjadi seorang hamba?

Biasanya seseorang itu dianggap rendah martabatnya apabila ditakdirkan menjadi hamba. Malah ada yang menyesal apabila dirinya dilahirkan sebagai seorang hamba. Apabila disebut istilah hamba, tersingkap difikiran golongan yang berada dikelas bawahan. Bukan mereka memilih, tetapi kerana terpaksa. Kerana ditawan dalam peperangan ataupun kerana keturunan.

Ketika zaman pemerintahan kerajaan Melayu, sistem hamba masih lagi wujud. Terdapat beberapa jenis hamba yang wujud pada zaman ini antaranya hamba istana, hamba sahaya, hamba istana, hamba abdi dan sebagainya. Istilah yang digunakan oleh orang kebiasaan yang memiliki hamba adalah “Tuan Hamba”. Ini untuk menunjukkan darjat seseorang yang lebih tinggi daripada hamba kerana menjadi tuan kepada hamba, lalu digelar Tuan Hamba. Zaman tersebut sudah berlalu. Istilah hamba dalam bentuk sistem hieraki kehidupan manusia sudah lupus sejak zaman berzaman.

Perkembangan dunia ke arah kemodenan berjaya menghapuskan sistem penghambaan. Tenaga manusia yang diperhambakan untuk melakukan kerja-kerja seharian digantikan dengan “hamba” moden yang lebih canggih. Mesin dan robot digunakan untuk memudahkan urusan kerja seharian kita. Dengan hanya menekan punat sahaja, pelbagai benda boleh dihasilkan dalam tempoh yang singkat.

Di dalam kesibukkan menguruskan “hamba-hamba” moden ini, masih ramai manusia yang lupa akan hakikat penghambaan yang sebenarnya. Sudah menjadi sunatullah sejak azali, kelahiran manusia kedunia adalah sebagai seorang hamba. Bukan hamba secara keturunan, tetapi hamba secara fitrah. Menjadi hamba kepada Allah SWT yang menciptakan kita.

Hakikat ini apabila dilupakan oleh manusia menyebabkan mereka gagal di dalam kehidupan yang sebenar ini. Tujuan manusia diciptakan adalah untuk menjadi seorang hamba dengan beribadat kepada Allah dan menjadi khalifah di atas muka bumi. Menjadi hamba untuk menyembah, menjadi khalifah untuk memerintah. Memerintah berdasarkan titah daripada pemerintah yang agung yakni Allah SWT, pemilik seluruh alam ini.

Apabila manusia dilahirkan sebagai hamba dan khalifah, kedua-dua perkara ini memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan kita diatas muka bumi ini. Perlu sepadu diantara sifat hamba dan khalifah.

Seorang tokoh yang berpengaruh, Imam Hassan Al-Banna pernah berkata “Jadilah kamu seorang hamba sebelum menjadi pemimpin, kerana sifat kehambaan itu akan menyampaikan kamu kepada sebaik-baik kepimpinan”

Apabila manusia menyedari bahawa dirinya adalah seorang hamba, maka segala tindak tanduknya akan berfungsi dengan baik. Inilah ketentuan fitrah yang dicampakkan oleh Allah SWT ke dalam hati manusia. Merasai hakikat seorang hamba membawa kepada kemuncak kebahagian.

Di kisahkan pada suatu hari ada seorang tentera bertemu dengan seorang lelaki tua dibawah sebatang pokok. Lalu tentera tersebut bertanya kepada lelaki tersebut.

“Adakah kamu seorang hamba?”

“Ya, saya seorang hamba”, 
jawab lelaki tersebut.

“Boleh saya bertanya. Di mana tempat manusia membangunkan hasil mereka?”

“Di kuburan”, 
lelaki itu menunjukkan arah kuburan kepada tentera tersebut.

Oleh kerana berasa dirinya dipermainkan, tentera tersebut membelasaha lelaki yang ditanya olehnya itu.

Ketika pulang ke kawasan kem, lelaki tersebut menceritakan peristiwa tersebut kepada teman-temannya. Lalu mereka bertanyakan ciri-ciri lelaki yang telah dibelasah tentera ini. Lalu dia menceritakan berkenaan ciri-ciri lelaki tersebut. Dalam keadaan yang terkejut, mereka memberitahunya lelaki yang dipukulnya itu adalah seorang wali Allah yang bernama Ibrahim Bin Adham.

Dalam keadaan yang bergetar ketakutan, tentera ini bergegas kembali pergi mencari Ibrahim Bin Adham.

Apabila ditemui kembali lelaki yang dipukulnya itu, tentera ini memohon maaf diatas perbuatan yang dilakukannya tadi. Kemudiannya dia bertanya kepada Ibrahim Bin Adham mengapa dia menjawab soalan yang ditanyakan kepadanya sedemikian rupa.

“Soalan pertama engkau bertanya adakah aku seorang hamba. Aku menjawab sememangnya aku seorang hamba. Aku hamba kepada Allah”, 
jawab Ibrahim.

“Keduanya aku menjawab kubur. Ini kerana manusia berusaha bekerja di dunia, mereka akan membina kebahagian hasil usaha mereka dialam kuburan sana”.

Beginilah kehidupan seorang hamba. Sentiasa melihat dirinya dari kaca mata pencipta. Merasai hakikat diri sebagai sebagai seorang hamba tidak memberikan kerugian di dalam kehidupan, tetapi lebih membawa kepada keuntungan. Apabila berada dalam kesusahan, merasakan tenang jiwanya kerana masih adalah Allah yang maha kaya dalam hidupnya. Apabila berada dalam kesenangan diri sentiasa bersyukur kepada Allah atas nikmat yang diberikan.

Seperti kata-kata hukama’ 

“Nikmat itu ibarat binatang liar, maka tambatlah ia dengan syukur”. 

Sekiranya gagal diselarikan nikmat itu dengan syukur dikhuatiri membawa kepada kufur. Sehingga digelar orang sebagai kufur nikmat. Hidup di dunia dan akhirat tidak selamat.

“Diriwayatkan bahawa satu rombongan pergi mengadap Khalifah Umar b Abd Aziz, lalu bangun seorang pemuda seraya berkata kepada Khalifah Umar r.a:


“Kami bukan rombangan yang inginkan sesuatu daripada engkau, juga kami bukan rombongan yang takut kepada engkau. Adapun kami tidak perlu sesuatu daripada engkau kerana kami telah dapat merasai kelebihan pemerintah engkau. Adapun kami tidak takut kepada engkau kerana kami telah merasa aman dengan keadilan engkau. Sebenarnya kami merupakan rombongan syukur, kami datang mengadap engkau untuk mengucap syukur dengan lisan kepada engkau”.

Sifat kehambaan yang ada pada mereka membuatkan mereka bersyukur atas segala yang berlaku dalam kehidupan mereka. Mereka datang bukan kerana Umar, tetapi mereka datang kerana syukur atas ketaatan Umar kepada Sang Pencipta dalam pemerintahannya. Syukur bukan hanya sebuah retorika, tetapi ianya adalah perkara yang perlu diamalkan dalam kehidupan kita. Jangan bersyukur kepada manusia, tetapi syukur itu hanyalah pada Allah SWT.

Kerana kita adalah hamba pencipta.
Read More

WAHAI REMAJA ISLAM BANGKITLAH!Usia remaja menandakan tempoh permulaan buat semua pejuang-pejuang agama bagi mematangkan fikiran supaya Islam tidak layak dipijak dan dihina oleh Yahudi dan Nasrani! Maka, tibalah tahap yang amat mencabar, di mana di sinilah permulaannya, iman kita akan dibentuk dengan akidah dan akhlak digauli dengan ramuan ibadah beserta bi'ah yang solehah.

Di dalam buku Jalur Berfikir Remaja Islam, Prof Dr. Sidek Baba menyatakan bahawa, “Para remajalah sewajarnya melakukan pencerahan dan penjernihan Islam supaya gambaran tentang ajaran, sejarah dan tamadunnya menyumbang ke arah kemajuan dan perubahan yang sifatnya manusiawi.”
Wahai remaja ,bukan ini masanya untuk kita mencari teman hidup yang difikirkan sesuai. Asyik diifikirkan, difikirkan dan difikirkan lagi. Waktu ini syaitan dan iblis menyolek muka dan mata kita supaya tertarik kepada anugerah kecantikan dan kecomelan makhluk ciptaan Tuhan. Masa ini nafsu menyuruh kita supaya melakukan sesuatu perkara yang membolehkan kita mendapat perhatian dan pujian.Terampil mengoda bergaya!

Sedang Yusuf yang digoda oleh Zulaikha yang menggoda pun tidak langsung tertarik hatinya untuk melakukan zina. Inikan kita yang bertaraf hamba yang hina. Rata-rata melakukan ibadah untuk mengharapkan pujian dan perhatian, mahu dianggap baik, sopan dan soleh, bukan mengharapkan pahala dan perhatian Tuhan. Rata-rata melakukan kebaikan supaya dipandang bagus bukannya mencari redha Allah.

Syaitan dan Nafsu bergembira atas tindakan kita yang mengacau puteri-puteri islam yang manis dan mengurat putera-putera islam yang segak. Syaitan dan Nafsu juga tentu sedang bergembira atas kejayaan mereka menyelimuti kita supaya tidak bangun menunaikan solat Subuh berjemaah apatahlagi bangun bertahajud di hamparan sejadah Qiamulail. Syaitan dan Nafsu juga amat gembira apabila melihat Rumah Allah dibunyikan di dalamnya rancak nada dering telefon bimbit, umpatan-umpatan serta perkataan-perkataan komunikasi yang merugikan masa dan membuang erti kata sebenar iktikaf .

Wahai remaja , kita mesti menyedari bahawasanya kita sebenarnya sedang menempuh lautan yang berombak dan bergelora saat ini. Sudah tiba masanya untuk menaikkan layar supaya kita tidak tenggelam hanyut dibawa oleh fitnah dunia. Sudah tiba masanya untuk berlayar lebih jauh dengan kapal TAKWA dan layar IMAN untuk mencari pelabuhan REDHA (Mardhatillah). Sudah tiba masanya merebut dan menjala ikan-ikan PAHALA bukannya merelakan diri ditelan dengan jerung DOSA dan badai NERAKA. Sedarkah kita ?

'buaya-friend' dan 'gila-friend' wajib menjadi sesuatu yang dominan dalam kehidupan setiap yang bergelar remaja ? Bagaimana dengan status remaja islam? Sememangnya wajib memilikinya seorang satu atau maksimun 4 atau bersilih ganti ? atau status mencari pengalaman di alam remaja? Jawapannya sudah tentu sekali TIDAK, bukan?

Islam tidak menghalang benih-benih cinta ditanam di setiap hati insan bergelar muslim. Namun sekarang kita adalah seorang remaja, dan masih bergelar remaja. Amanah yang diberikan bukannya disuruh menghampiri zina. Tetapi berusaha, belajar, berdakwah dan beribadah sehingga berjaya. Fokus matlamat kehidupan sebenar di alam akhirat nanti. Kenapa mengizinkan diri terus hanyut dalam noda dunia yang penuh sengketa dan pura-pura?

Masanya sudah tiba, ayuh kita bangkit wahai remaja-remaja islam, kita berjuang sehingga Masjidil Aqsa dibebaskan. Kita berjuang sehingga fitnah Dajjal dapat kita tewaskan. Kita memerdekakan jiwa kita yang dibelenggu musuh nyata. Kita melawan hawa nafsu dengan penuh kesabaran, hingga dapat menjadi penghuni syurga yang penuh dengan kenikmatan. Janji Allah itu pasti !

Ayuh berjuang demi maruah remaja ISLAM dan generasi MUSLIM sedunia !

"Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam,supaya kamu jangan menyembah Syaitan! Sesungguhnya ia musuh yang nyata bagi kamu.Dan(Aku perintahkan): Hendaklah kamu menyembahKu; inilah jalan yang lurus. Dan sesungguhnya Syaitan itu telah menyesatkan golongan yang ramai di antara kamu; (setelah kamu mengetahui akibat mereka)maka tidakkah sepatutnya kamu berfikir dan insaf ? " 

(Yaasin : 60-62)

Kata Imam Khomeini dalam buku Islam And Revolution :

“It is your duty, Muslim youths, when you examine the truths of Islam with respect to politics, economics, society, and the like, to keep in mind the purity and originality of Islam and not to forget the superiority that separates Islam from all other schools of thougt.” Menurutnya lagi, “It is your duty, respected youth of Islam, you who are the source of hope for the Muslims, to awaken people, to expose the sinister and destructive designs of imperialism. Strive harder for the propogation of Islam.”
Read More

MASALAH MENGAJAR ERTI KEHIDUPAN"Suatu masalah akan menyempurnakan kedewasaan dan kehidupan seseorang dalam berpikir dan  bertindak."

Masalah yang senantiasa merundung umat manusia di dunia akan berdampak besar dalam kehidupan mereka. Di mana mereka harus berani untuk menghadapinya, dalam keaadaan situasi apapun.

Suatu masalah akan menggerakkan otak anda untuk benar-benar bekerja keras, agar anda mendapatkan jalan keluar (jawapan atas masalah). Masalah-masalah akan membiasakan otak anda untuk menyusun pelbagai macam pilihan jawapan, untuk kemudian anda pilih untuk merungkaikan masalah yang menghimpit anda.

Pengalaman hidup dalam menjawab permasalahan-permasalahan hidup akan menjadikan anda dalam keperibadian yang meningkat dewasa. Pemikiran-pemikiran akan semakin bertambah luas dan penganalisaan  akan semakin tajam. Hal inilah yang akan menyempurnakan anda ke puncak kedewasaan dalam kehidupan.

Kedewasaan yang konkrit bukan hanya dilihat dari perubahan struktur tubuh seseorang, malah semakin luasnya daya fikir mereka. Jika tubuh anda memerlukan makanan bergizi, maka otak (pikiran) juga memerlukan makanan untuk memperluaskan daya tajam pemikiran. Dan salah satu zat makanan yang terpenting adalah masalah. Masalah akan membantu anda untuk membentuk keperibadian yang berkembang (dewasa). 

Sabda Nabi S.A.W.

“Berfikir itu anak kunci yang membukakan cahaya yang didalam hati. Berfikir juga permulaan bagi mata hati. Berfikir juga sebab mendapatkan ilmu dan makrifat”


Banyaknya orang yang selalu mengabaikan permasalahan-permasalahan hidupnya dan meminta bantuan kepada orang lain tanpa melakukan usaha sedikitpun. Hal ini menyebabkan anda semakin tertinggal dengan perkembangan kedewasaan yang normal. Dengan umur yang sudah cukup, seharusnya sudah dapat mengambil keputusan untuk menentukan kehidupan. Minimnya pengalaman mereka untuk menjawab permasalahan dan kebiasaan bergantung kepada orang lain hanya akan membantutkan pertumbuhan.

Yakinlah, setiap masalah yang anda hadapi, akan menaikkan anda satu tingkat dalam kedewasaan. Dan apabila anda mengabaikannya, anda akan selalu berada di tempat yang sama dan hanya mengunci kemampuan anda dalam berfikir mahupun bertindak.

Hikmah setiap masalah yang Allah ciptakan hanya kerana untuk hambaNya beroleh kematangan dan kesempurnaan hidup. Agar setiap masalah yang datang dapat dikoreksi dan memperbaiki kelompangan-kelompangan kehidupan.

“Mereka yang mengingati Allah (berzikir) sambil berdiri dan duduk didalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata “Ya Allah tiadalah Engkau menciptakan bumi ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau, peliharalah kami dari siksa api neraka”
Ali Imran ; A:191 S:3 J:4 ms:75
Read More

RASULULLAH : "BAPA POLITIK ISLAM"Benci politik. Tidak suka politik. Berkecuali dalam politik. Orang-orang ini tidak tahu apa erti politik. Dia juga tidak sedar bahawa Islam juga perlu berpolitik. Memilih pemimpin yang mementingkan rakyat juga adalah salah satu usaha dakwah dalam politik. Antara kita mahu percaya ataupun tidak, politik memang satu kepentingan.

Politik itu seni. Ia memerlukan kualiti pemikiran dan kebijaksanaan kepimpinan untuk menggarapnya. Soal mahu menjadi AHLI POLITIK atau tidak itu adalah soal yang kedua. Tetapi manusia tidak boleh memencilkan diri daripada politik. Benar sekali kata Michael B. Coleman, ahli politik daripada parti Demokrat Amerika Syarikat, " you may not interested in politics, but politics are interested in you".

Muslim tidak mampu untuk tidak peduli kepada politik. Politik itu adalah seni mengatur kehidupan manusia, dan ia adalah salah satu juzuk terpenting dalam agamanya-islam. Memencilkan diri daripada politik bermaksud meninggalkan cabang besar amar makruf nahi mungkar. Tidak mungkin tanggungjawab ini terbiar , melainkan pasti ada dosa dan fitnah yang mengiringinya.

Muslim boleh mengambil sikap non-partisan sebagai bentuk pendirian politiknya. Mereka melaksanakan urus tadbir kehidupan manusia melalui badan-badan NGO atau pertubuhan kebajikan, mengikut kebolehan dan peluang masing-masing. Tetapi muslim tidak boleh mengambil sikap tidak ambil peduli kepada parti.

Jesteru membiaknya spesies Muslim yang alergi dengan politik adalah wabak yang mengundang kehancuran. Dalam sopan mereka oportunis, dalam diam mereka menjadi kaum yang manipulatif. Semuanya gara-gara mahu aman, tetapi tidak mahu berusaha dan menyumbang kepada keamanan. Mahu keselamatan tetapi tidak mahu memperbaiki apa-apa untuk kebaikan bersama. Lantang mengkritik polisi-polisi yang membebankan tetapi terlalu malas untuk bertindak lebih sekadar mengkritik. Mereka menikmati keamanan hasil penat lelah orang lain, mereka menikmati keselamatan hasil jerih payah orang lain.


Apa hukumnya politik dengan agama, adakah kedua-duanya boleh dipisahkan?

Dalam surah Al Maaidah:49 Allah berfirman yang bermaksud :

"Engkau hukumlah antara mereka menurut apa yang diturunkan Allah dan janganlah engkau turut hawa nafsu mereka dan berwaspadalah terhadap mereka supaya jangan mereka menyesatkan engkau dari sebahagian apa yang telah diturunkan Allah kepada engkau".

Berdasarkan ayat ini jelas bahawa Allah telah memerintahkan supaya orang-orang Islam yang diberikan kuasa untuk memerintah wajiblah supaya melaksanakan hukum dengan hukum yang telah diturunkan oleh Allah.

Jadi soal politik (pemerintahan) adalah suatu cabang dari syariat Islam yang mulia. Ini kerana telah ada dalil yang jelas di dalam al-Quran. Bila dah ada dalil yang jelas, mana boleh memisahkan politik dari Islam, melainkan yang berfahaman sesat, terutamanya kerajaan yang mengamalkan sistem sekularisme.
ISLAM AGAMA SYUMUL

Tidak ada satu aspek pun dalam kehidupan dapat dipisahkan dari agama islam. Allah telah menjadikan agama islam itu sebagai satu agama yang syumul merangkumi semua aspek kehidupan termasuklah politik. Imam Hassan Al-Banna menetapkan usul 20 yang mana perkara pertama dalam usul tersebut ialah islam agama yang menyeluruh. Dalam usul pertama ini terdapat 18 perkara penting antaranya ialah islam adalah negara dan watan atau pemerintah dan ummat. berdasarkan ini kita tahu bahawa politik juga adalah sebahagian dari agama. jadi tidak boleh tidak, politik negara mestilah selari dengan agama islam berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah.

Pendapat mengatakan jika seseorang terlibat dengan politik maka imannya menjadi lemah tidak boleh diguna pakai, ini terbukti kerana Rasulullah SAW juga berpolitik malah menjadi ketua seluruh ummat islam namun baginda tetap teguh dengan agama islam. para sahabat juga berpolitk namun tidak sedikit pun keimanan mereka berkurang malah mereka menjadi lebih tawadhu' dan merendah diri. begitu juga para tabiin, tabi' tabiin, dan khalifah-khalifah islam yang terdahulu.

Politik tidak menjadikan iman mereka lemah dan berkurangan.ini kerana tapak iman dalam diri mereka kuat, tidak rapuh dan tidak roboh dibadai dugaan dan cubaan. itulah bezanya kita dengan mereka. ummat akhir zaman ini ditimpa satu penyakit iaitu cintakan dunia takutkan mati. sebab itu terdapat segelintir dari kita apabila berada di atas mudah lupa diri. mata mereka jadi buta disebabkan gila terhadap dunia yang sementara sehingga sanggup gadai maruah dan  agama. Berkurangnya keimanan mereka itu bukan disebabkan politik tetapi disebabkan penyakit mereka itu dan disebabkan tiada tapak keimanan yang kuat dalam diri mereka. RASULULLAH  : AHLI POLITIK BERKREDIBILITI

Rasulullah SAW tidak memimpin secara politik demokrasi, secara diktator atau pun secara autokrasi. Dengan kefahaman yang tinggi tentang jiwa, akal, dan perasaan manusia, Rasulullah SAW telah berjaya memimpin secara fitrah. Maksudnya, Rasulullah SAW membawa manusia ke jalan yang diyakininya tanpa paksaan dan tekanan. Ia mampu memindahkan hasrat yang terpendam dilubuk hatinya menjadi hasrat orang lain. Ertinya politik Rasulullah ialah politik dari hati ke hati. 

Allah SWT berfirman: 

"Tiada paksaan dalam agama, sesungguhnya telah nyata kebenaran daripada kesesatan."

Atas dasar ini, Rasulullah SAW berjaya menawan jiwa manusia dan daripada situlah seluruh harta, tenaga dan nyawa pengikut-pengikutnya diserah bulat-bulat untuk Islam. Di antara fitrah semulajadi manusia ialah mahu pandangannya dihormati dan dihargai. Rasulullah sedar hakikat ini. 

Oleh itu apabila Rasulullah berhadapan dengan ahli ekonomi seperti Abd Rahman bin Auf, yang minat serta kecenderungannya di bidang perniagaan, beliau memupuk bakat itu supaya terus subur dan berkembang. Akhirnya Abdul Rahman Bin Auf pun menjadi pengusaha yang berjaya.

Bila Rasulullah SAW berhadapan dengan pakar di bidang ketenteraan seperti Khalid Al Walid, maka semangat perwiranya terus disuburkan ke arah jihad fisabilillah, kebalikan daripada semangat Assobiyah (Nasionalisme).

Bila baginda berhadapan dengan ahli fikir, pakar strateji dan kepala perancang seperti Umar IbnulKhattab, maka Rasulullah SAW terus mendorong ke arah bagaimana untuk menggunakan kepakaran itu buat kemenangan dan kejayaan Islam. Oleh itu setiap individu di kalangan para sahabat akan rasa dihargai kerana bakat dan kelebihan semulajadinya berperanan dalam perjuangan Islam.

Seorang buruh, petani, peniaga, pentadbir dan semua lapisan masyarakat telah disusun oleh Rasulullah SAW dalam satu barisan yang mempunyai kegunaan dan peranan masing-masing. Atas dasar ini, jika ada gerakan Islam yang menumpukan perhatian mereka kepada golongan 'elit' dan 'intelek' sahaja, perjuangan mereka sebenarnya telah menyimpang daripada sirah Rasulullah SAW!


BELAJAR DARI SIRAH

Rasulullah adalah 'Bapa Politik Islam'. Baginda dapat mencari ruang di celah-celah asakan jahilyyah untuk menegakkan Islam. Rencananya dapat menembusi dinding Darul Nadwah, "Parlimen" orang Arab jahiliyyah dan berjaya menukar orang yang pernah duduk di kerusi Darul Nadwah menjadi "orang penting" dalam pemerintahan Islam. 

Sebab itu bukanlah mustahil jika ada pejuang Islam yang mampu mengubah tokoh-tokoh politik yang sedang berkuasa sekarang kepada cara pemerintahan dan pentadbiran Islam. Sekali lagi, kita katakan "Ini tidak mustahil!"
Read More

SIAPAKAH ORANG PELIK DI AKHIR ZAMAN?"Kak, kenapa dalam kelas saya seorang sahaja memakai tudung?"

"Aku bukan tak nak ikut kawan-kawan pergi tengok perlawanan bola sepak, sedangkan aku sentiasa bangun lewat untuk ikut serta solat suboh berjemaah"

"Ana bukan orang pelik jika ana memakai stokin ketika keluar rumah. Dan ana bukan seorang yang aneh jika ana seorang memakai tudung labuh walaupun bersiar-siar. Ana bukan segan dengan manusia tapi ana segan dengan Allah. MANUSIA PELIK


Daripada Abu Hurairah RA. Nabi SAW bersabda bermaksud :

“Islam itu bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Dan ia akan kembali dipandang ganjil sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang-orang yang dipandang ganjil (kerana Islamnya mereka)” 
( Hadith Riwayat Muslim )

Islam bermula dengan keadaan asing di mana ketika Nabi Muhammad SAW. menyampaikan ajarannya, tiada manusia pun yang mengetahui mengenai Islam sehinggalah berkembangnya Islam, namun Islam dapat disebarkan sehingga ke hari ini sekalipun di dalam keadaan asing.

Benarlah. Sesungguhnya bermula datangnya Islam dianggap asing (aneh) dan akan datang kembali asing. Namun berbahagialah orang-orang asing itu. Para sahabat bertanya kepada Rasulullah Saw,

 “Ya Rasulullah, apa yang dimaksud orang asing (pelik) itu?” 

Lalu Rasulullah menjawab, 

“Orang yang melakukan kebaikan-kebaikan di saat orang-orang melakukan pengrusakan.” 
(HR. Muslim)

Orang asing sering diertikan sebagai suatu golongan yang tidak mengikut perkembangan dunia sekitar, meskipun sikap yang diambil itu adalah benar. Hanya kerana tidak ingin dianggap sebagai seseorang yang asing, maka seseorang itupun akan berusaha beradaptasi dengan dunia sekitarnya meskipun dengan cara yang tidak dibenarkan oleh agama. Padahal menjadi asing (pelik) di mata orang lain tidak menurunkan tingkat darjat seseorang di hadapan Allah SWT. Oleh kerana itu, beradaptasilah dengan cara-cara yang dibenarkan oleh syariat Islam yang sesuai dengan tuntunan Rasulullah SAW.NASIB AGAMA ISLAM

Namun, tidak mustahil Islam dipandang asing semula satu ketika nanti jika kita melihat kepada realiti semasa hari ini. Malah Islam sudah pun dilihat asing. Ajaran Islam yang telah berjaya masuk keseluruh pelusuk kini dipandang sepi dan terlalu pelik untuk diamalkan sistemnya.

Masih ramai di kalangan kita yang tidak mengamalkan Islam secara sempurna. Anak-anak masih lagi dididik dengan budaya Barat, solat tidak ditunaikan dengan secukupnya, kehidupan seharian masih dilingkungi dengan ajaran yang bertentangan dengan nilai-nilai Islam. Apabila dilaksanakan hukum dan system Islam dunia memandang ianya tidak releven lagi untuk diamalkan. Inilah nasib Islam kini.

Bilakah kita ingin berubah? Apakah apabila tiba masanya Islam sudah tidak dikenali? Ubahlah selagi ada peluang dan ruang. Biar kita dianggap asing disebabkan kekuatan Islam yang dipegang.
MENENTANG KEBATILAN

Sikap yang tegas seorang muslim dalam melawan kebatilan tentunya akan membawa dampak positif terhadap dirinya dan lingkungan sekitarnya, meskipun dengan cara itu kita sebagai seorang muslim akan diperlakukan dan dianggap sebagai seseorang yang asing. Tetapi tentunya dibalik semua keadaan itu ada hikmah yang terkandung dan memiliki jauh lebih banyak nilai positif dibandingkan hanya sekedar dipandang umum oleh masyarakat sekitar.

Kehidupan di dunia ini hanyalah bersifat sementara, hanyalah merupakan sebagian kecil dari kehidupan abadi yang akan kita jalani kelak. Untuk itu, gunakanlah kesempatan yang sangat singkat ini untuk menentukan apakah kita merupakan sebahagian daripada kaum yang terpilih atau kita merupakan sebahagian yang terbuang. Disini pula kita akan menempatkan diri kita sebagai orang asing, atau sebagai orang yang tergolong extra ordinary (mengikuti arus) terhadap dunia sekitar.

Bukankah Rasulullah SAW. telah mengatakan bahwa “barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, maka orang tersebut merupakan bagian dari kaum tersebut”. Oleh kerana itu,  sudahsaatnya kita menentukan apakah kita sebagai seorang muslim merupakan sebahagian daripada kaum yang terpilih atau sebahagian daripada kaum yang kufur (terbuang).

Bersikaplah sebagai seorang muslim, dan matilah sebagai seorang muslim Jangan maku, jangan pernah merasa rendah diri. dan jangan sesekali menukar penampilan diri hanya kerana mengikut fesyen semasa dan digelar up-to-date person

Mungkin kita ada sedikit kesal dengan mentaliti masyarakat sedemikian, jelas sungguh apa yang dalam benaknya hanyalah keduniaan, pangkat dan glamour. Tidak terfikir olehnya kalau ada seseorang ber"zuhud" dan tawadhu' kerana Allah dan mencapai redha Allah walau tidak peroleh nama mahupun pujian. Mungkin agaknya terlalu pelik di zaman ini?

Mari sama-sama kita berusaha mencapainya..menjadi orang pelik di akhir zaman !

ISLAM, Awalnya Asing dan Akan Kembali dalam Keadaan Asing
Read More

MATA YANG TIDAK MENANGIS DI HARI KIAMATSemua kaum Muslim berkeyakinan bahawa dunia dan kehidupan ini akan berakhir. Akan datang suatu saat ketika manusia berkumpul di pengadilan Allah Swt. Al-Quran menceritakan berkali-kali tentang peristiwa Hari Kiamat ini, seperti yang disebutkan dalam surah Al-Ghasyiyah ayat 1-16. Dalam surah itu, digambarkan bahwa tidak semua wajah ketakutan. Ada wajah-wajah yang pada hari itu cerah ceria. Mereka merasa bahagia kerana perilakunya di dunia. Dia ditempatkan pada syurga yang tinggi. Itulah kelompok orang yang di Hari Kiamat memperoleh kebahagiaan.

Tentang wajah-wajah yang tampak ceria dan gembira di Hari Kiamat, Rasulullah SAW pernah bersabda, 

“Semua mata akan menangis pada hari kiamat kecuali tiga hal. Pertama, mata yang menangis karena takut kepada Allah Swt. Kedua, mata yang dipalingkan dari apa-apa yang diharamkan Allah. Ketiga, mata yang tidak tidur karena mempertahankan agama Allah.”

Mari kita melihat diri kita, apakah mata kita termasuk mata yang menangis di Hari Kiamat?

Dahulu, dalam suatu riwayat, ada seorang yang kerjanya hanya mengejar-ngejar hawa nafsu, berfoya-foya  dan berkeliaran di teinpat-tempat maksiat, dan pulang larut malam. Dari tempat itu, dia pulang dalam keadaan separa sedar. Di tengah jalan, di sebuah rumah, lelaki itu mendengar sayup-sayup seseorang membaca Al-Quran.

Ayat yang dibaca itu berbunyi: 

“Belum datangkah waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al-Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka, lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang yang fasik 
(Qs 57: 16).

Sepulangnya dia di rumah, sebelum tidur, lelaki itu mengulangi lagi bacaan itu di dalam hatinya. Kemudian tanpa sedar terasa air mata mengalir di pipinya. Si pemuda merasakan ketakutan yang luar biasa. Bergetar hatinya di hadapan Allah kerana perbuatan maksiat yang banyak dia lakukan. Kemudian dia mula mengubah cara hidupnya. Ia mengisi hidupnya dengan mencari ilmu, beramal mulia dan beribadah kepada Allah SWT, sehingga di abad kesebelas Hijriah dia menjadi seorang ulama besar, seorang bintang di dunia tasawuf.

Orang ini bernama Fudhail bin Iyadh. Dia kembali ke jalan yang benar kerana mengalirkan air mata penyesalan atas kesalahannya di masa lalu lantaran takut kepada Allah SWT. Berbahagialah orang-orang yang pernah bersalah dalam hidupnya kemudian menyesali kesalahannya dengan cara membasahi matanya dengan air mata penyesalan. Mata seperti itu insyaAllah termasuk mata yang tidak menangis di Hari Kiamat.

Kedua, mata yang dipalingkan daripada hal-hal yang dilarang oleh Allah. Seperti yang telah kita ketahui bahawa Rasulullah SAW pernah bercerita tentang orang-orang yang akan dilindungi di Hari Kiamat ketika orang-orang lain tidak mendapatkan perlindungan. Dari ketujah orang itu salah satu di antaranya adalah seseorang yang diajak melakukan maksiat oleh perempuan, tetapi dia menolak ajakan itu dengan mengatakan, 

“Aku takut kepada Allah”.

Nabi Yusuf as. mewakili kisah ini. Ketika dia menolak ajakan kemaksiatan majikannya. Mata beliau termasuk mata yang tidak akan menangis di Hari Kiamat, lantaran matanya dipalingkan dari apa-apa yang diharamkan oleh Allah SWT.

Kemudian mata yang ketiga adalah mata yang tidak tidur (hirosah) kerana membela agama Allah. Seperti mata pejuang Islam yang selalu mempertahahkan keutuhan agamanya, dan menegakkan syiar islam. Itulah tiga pasang mata yang tidak akan menangis di Hari Kiamat, yang dilukiskan oleh Al-Quran sebagai wajah-wajah yang berbahagia di Hari Kiamat nanti.

(Jalaluddin Rakhmat, Renungan-Renungan Sufistik: Membuka Tirai Kegaiban, Bandung, Mizan, 1995, h. 165-167)
Read More

KERANA SUDAH TERBIASA
Mungkin kita sudah biasa-biasa, sudah terbiasa dengan ucapan 


"wah! cantiknya"

"kesian dia sakit"

"oh! Mak kau!"

"opocottttt!"

"yeah!!! Aku lulus!"

"besarnya buah anggur ni!"

Yup! Mungkin kita sudah biasa. Biasa-biasa itu seperti tidak disengajakan. Kenapa? Terikut orang lain? Ikut-ikutan ini menjadi satu budaya dan tabiat yang mana, dalam keadaan tidak sedar ia menjadi ajaran sesat. Ajaran sesat ini menyimpangkan kita daripada berzikir menyebut dan memuji-muji kebesaran Allah. Ia satu amalan yang semakin pupus ditelan dek zaman moden dan hiburan

"alhamdulillah, saya lulus"

"masyaAllah, cantiknya gunung tersebut"

"syafakillah ya ukhti, moga cepat sembuh"

"Allahuakhbar! Besarnya ikan tu"

"Ya Allah! Hampir terkejut saya"

Kadang-kala apa yang dilafazkan di bibir adalah kosong, melatah, mencarut, kata-kata kesat dan kasar berbaur kejelikkan

Berzikir sudah tidak diseiringkan dengan berfikir. Berfikir hanya bernafsu-nafsi. Berfikir berlandaskan akal semata-mata dan diselaputi nafsu yang mengintai peluang. Zikir apabila disebut akan dilabel skema, tunjuk alim, baik sangat, kolot dan tidak up-to-date malah menjadikan pen-zikir berasa malu untuk menyebut nama Allah. Untuk itu, meninggalkannya menjadi pilihan sejati supaya mudah "masuk dengan orang" atau "dilihat ganjil, asing atau aneh".


DIMANAKAH ZIKIR ITU?

Berkata Imam Habib Abdullah Al-Haddad, "Ketahuilah wahai saudara-saudaraku sekalian, moga-moga Allah menjadikan kami beserta kamu sekalian di antara kumpulan orang-orang yang gemar berzikir kepada Allah dengan sebanyak-banyaknya, agar kita sekalian tergolong manusia yang tiada dilalaikan oleh harta benda dan anak pinak dari mengingati Allah Ta'ala. Ketahuilah zikir kepada Allah itu di antara taqarrub yang paling utama yang dapat menghampirkan kita kepada Allah Ta'ala".

Rugilah rasanya andai kita mempersia-siakan peringatan-peringatan itu. Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita untuk berzikir, baik dalam duduk, mahupun berdiri, ataupun dalam berjalan, sekalipun sedang berbaring. Teringat pada kata-kata Skh Nur di dewan bahasa dan pustaka :

"Kita cuba lah menzikirkan masyarakat, dan memasyarakatkan zikir."

Begitu lah, betapa pentingnya zikir ini. Sedikit lakaran penerangan Tuan Guru yang bunyinya lebih kurang sebegini :

"Jika berzikir, hati belum mampu ikut, jangan berputus asa, teruskanlah berzikir. InsyaAllah, dengan berterusan zikir, hati akan hadir jua. Zikir adalah pemangkin paling laju untuk menuju Allah. Zikir itu penyuci hati."

"Istighfar, selawat dan tahlil adalah zikir khusus yang asas, yang menjadi makanan seimbang kepada rohani kita. Zikir menjadi keperluan rohani. Paling tidak setiap satunya zikirlah 100 kali sehari. Dengan berselawat, hati akan jadi sejuk. Selawat juga pengubat lupa. Bergaul dengan orang yang banyak zikir pula, pasti mendapat manfaat yang besar, insyaAllah".

Penerangan Tuan Guru lagi :

"Zikir itu semua orang boleh buat. Hanya mampu atau tidak sahaja. Di mana-mana kita boleh berzikir, hatta ketika memandu sekalipun. Memandu itu sebenarnya, satu perkara yang dekat dengan kematian. Hari ini, banyak kita dengar tentang kemalangan. Jadi waktu memandu, lazimkan diri dengan berzikir. Pasanglah kaset-kaset zikir. Jangan pula kita menyesal di akhirat, menyesallah dulu di dunia. Hidup dengan zikir, insyaAllah mati juga dengan berzikir."

Setiap waktu, Allah anugerahkan hambanya dengan anugerah yang pelbagai. Anugerah paling besar ialah ilham untuk memperbanyakkan zikir. Maka jangan kecilkan anugerah Allah itu, walau kita hanya mampu zikir sebanyak 100 kali sehari. Alhamdulillah, aku boleh zikir hari ini, alhamdulillah aku boleh menbaca Al Quran hari ini. Nilai-nilai kita di sisi Allah, adalah zikir di akhir malam, jadi kita kena layakkan diri untuk mendapatkan anugerah Allah itu.

Biarlah orang kata kita gila kerana banyak sebut nama Allah. Kita hidup biarlah berprinsip. Kita jangan lemas dengan pandangan orang terhadap kita. Kita tidak akan boleh buat orang berpuas hati sentiasa dengan kita, jadi untuk selamat, kita selesaikan hal kita dengan Allah. Kita perbaiki hubungan kita dengan Allah, kita perbetulkan diri kita dengan Allah, jangan pedulikan apa orang kata. Zikir dan berzikirlah. Biar kita lemas dalam lautan madu zikir.

Tuan Guru juga membawa pada satu doa yang di ambil dari salah satu kitab karangan Ibnu Hajar, yang membuatkan hati tiba-tiba sayu. Doanya berbunyi :

"Ya Allah, apakah Engkau sampai hati menyeksa lidah yang selalu menyebutMu. Ya Allah, apakah Engkau sampai hati menyeksa wajah yang sentiasa sujud kepadaMu. Tak akan sampai hatiMu ya Allah".

Begitulah adanya, wallahu'alam, moga ada manfaat.

Zikir itu adalah ayat-ayat cinta, madah seorang kekasih dalam memuji memuja pecintanya. 

"Ya Tauwab, tubb'alaina, warhamna, wanzur'ilaina"

Firman Allah Ta'ala:

"Wahai orang-orang yang beriman! Ingatilah Allah dengan sebanyak-banyaknya ingatan dan bertasbihlah kepada-Nya siang dan malam."
(Al-Ahzab: 41)p/s :

ZIKRULLAH

1. Lazimkan dengan keadaan berzikir di setiap waktu dan jangan pisahkan dari hidup seharian
2. Benarkan dan yakin dengan lafaz hati ketika berzikir
3. Selamatkan diri dari sikap sombong pada ALLAH S.W.T dengan berzikir dan mengingatinya
4. Masuki benteng RASULULLAH S.A.W dengan zikir LAILLA-HA-ILLALLAH
Read More

MOTIVASI DIRI : KUATKAN SEMANGAT!Hati memberontak! Fikiran meracau-racau. Jiwa benar-benar kacau, tidak keruan otak menafsirkan saat beperang dengan emosi. Terasa kegersangan, kekosongan, menutup pintu mata hati untuk menerima sebarang peringatan mahupun teguran. 

Rasa amarah, ego cepat melenting tatkala disuap kepahitan tarbiyyah. Hati tidak berhenti mengutuk badan.
Ahhhhhhhhh!!!!!!!!!!! Apa yang aku buat ni?! Mana semangat aku pergi? Kenapa aku lemas dalam nafsu? 

Tolong kuatkan semangat aku! Aku amat memerlukannya!

Akhirnya, di sepertiga malam itu, ada air mata turun menyembah bumi. Rasa kehambaan tersungkur di sejadah buruk. Bibir masih tertutup terkunci rapat, bibir hati sibuk menyusun kata-kata yang mahu diluahkan kepada Dia. Dia tidak pernah lekang daripada mendengar luahan, permasalahan hati hambaNya.

Jari jemari yang mulus tersentak-sentak ke kaki keyboard, meluahkan rasa dan terasa. Blog menjadi tumpah taatnya perasaan memuhasabah diri. Sejak berkenalan dengan blog, jejak-jejak lama dahulu dilakarkan agar menjadi pengajaran membakar obor-obor semangat untuk terus tabah dalam kehidupan.

Ada sesuatu yang perlu dirungkaikan. Dari mana lahirnya semangat? Masihkah ada lubang rahsia yang belum dikorek? Hati belum berpunya, mungkin mereka kata tidak sebahagia, tidak sesemangat seperti mereka. Tapi yang pasti, hati ini sudah lama dilamar dan tergantung dek kerana masih rabun dalam pencarian. Terjumpa namun tercicir. Terus mencari semula, hakikatnya masih rabun mencari punca.CINTA PEMBAKAR SEMANGAT 

Berkenalan dengan ciri-ciri Islam yang sebenar. Apabila sudah dapat berkenalan dengan baik maka akan mudahlah gerakan-gerakan indah akan bergerak dengan sendirinya.

Apabila sudah tahu akan soal hati budi, suka atau tidak, apabila terikat sayang, kasih pun akan terus terlekat. Berkenalan dan terus memahami, memahami membawa kefahaman, apabila ada kefahaman akan ada pula persamaan.

Malamnya bagai rahib merintih pada Allah dan sangat kuat beribadah manakala siangnya bagaikan singakuat berjuang - nasyid Raihan

Ya, persamaan, dengan persamaan kita akan lebih rapat kerana ada persamaan dan rasa saling memahami. Indah kan. Tidak dapat dibayangkan jika kehidupan ini hanya dipenuhi dengan irama-irama yang memuji yang Maha Esa, subhanallah.

Apabila adanya persamaan, dia dan aku akan mudah memahami, jambatan hati cepat sahaja terpatri utuh, terukir senyuman walau disakiti, hanya kerana kita ada persamaan dan rasa saling memahami.

Bila cinta, kita sanggup berkorban untuk yang kita cinta dan kasihi. Bila ada niat untuk membahagiakan yang lain, maka kita akan usahakan yang terbaik untuk memenuhi kehidupannya dengan bahagia dan sempurna.

Kelompongan itu diisi, indah rasa apabila ada insan yang ingin memenuhi kelompongan di hati, kerana apa? adanya kemahuan gerak hati itu? kerana kita ada kefahaman dan berkongsi rasa walaupun kadang kala berlainan maksud.

Buku hasil tinta Abdullah Nasih Ulwan yang bertajuk “ Al-Islam Wal Hubb”. Katanya cinta itu ialah perasaan jiwa dan tarikan hati.

Bercerita akan kasih sayang dan fitrah terasa nikmatnya, namun nikmat ini perlu ditujukan kepada mahabbatullah, maka akan rasa nikmat yang sebenar, mari bersama menuju rasa nikmat rasa itu.

Sifat cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya, sifatnya juga sempurna. Jika tidak, cinta itu akan cacat. Itulah rasa cinta sebenar cinta, cinta Allah itu sempurna. Cinta yang membangkitkan semangat. 

Duhai diri, tidak salah berbicara pasal cinta. Andai ia bisa mengelak dari terpana. Cinta Allah atau cinta dunia.  Celik mata, celik akal, celik hati dalam meraih redhaNya. Ia bisa menaikkan berahi dalam meneruskan kehidupan seorang hamba Allah. Bersemangatlah!

p/s :

kuatkan semangat sahabat-sahabatku..adik-adikku..serta mereka yang sentiasa berjuang demi kebenaran..ingatlah Allah sentiasa bersama kita..tiada perjuangan tanpa mehnah dan kesusahan..pergantungan kepada Allah itu yang utama..

Ya Allah...tunjukkanlah kebenaranMU

semoga hati-hati kami sentiasa terikat bersamaMU

thabatkan jiwa kami dalam perjuangan ini

hanya padaMu kami berharap

hanya padaMU kami bertawakal

hanya padaMU kami memohon pertolongan

hanya padaMu...Ya Allah
Read More

TATKALA TERJATUH dan MENANGISApabila kau terjatuh dan menangis

Tampakkan sifat-sifatmu nescaya, Dia akan membantumu dengan sifat-sifat-Nya.

Tampakkan kehinaanmu nescaya, Dia membantu dengan Kemuliaan-Nya.

Tampakkan kelemahanmu nescaya, Dia membantu dengan Kekuasaan-Nya.

Tampakkan ketidakberdayaanmu nescaya, Dia membantu dengan Daya dan Kekuatan-Nya.

Ketika secara zahir Allah menjadikanmu taat melaksanakan perintah dan secara batin menganugerahkan sikap pasrah kepada-Nya, beerti Dia telah melimpahkan nikmat yang amat besar padamu. Sungguh rahsia-rahsia Allah itu Maha Seni sehingga terkadang engkau tidak menghargainya lantaran kaburnya mata hati.

Tunjukkan kemurahan kepada saudara-saudaramu. Biasakan dirimu memberi dan mengasihi. Memberi secara langsung adalah mengeluarkan harta dan menyerahkannya kepada mereka. Sementara, memberi secara tidak langsung adalah menunjukkan perhatian.

Jangan bakhil dan menahan apapun yang mampu kau berikan kepada mereka. Kerana keramahan, kemurahan dan kelapangan merupakan inti perjalanan. Siapa saja yang menjaga sifat-sifat itu dalam hidupnya, nescaya seluruh rintangan yang menghalangi dan mengotori mata hati akan sirna.

Berikan khabar gembira kepada malam bahawa fajar akan tiba, mulai dari puncak pergunungan hingga ke lembah-lembah. Berikan khabar gembira kepada orang-orang yang beriman bahawa jalan keluar akan segera datang secepat cahaya dan sekejap mata.

Allah tidak pernah mensia-siakan kita, hanya kita yang mensia-siakan peluang dan masa yang Allah berikan pada kita. Istighfar.

Dia yang memiliki Allah, memiliki segala-galanya. Firman Allah SWT :

“Kepunyaan Allahlah segala apa yang ada di langit dan di bumi. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya nescaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendakiNya dan menyiesa siapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. 
(Al Baqarah: 284)
Read More

SENTUHLAH AKU DENGAN KASIHMUPernahkah kita bertanya pada diri sendiri "hati ini telah tersentuh dengan kasih seseorang?"

atau "pernahkah hati ini terpaut dengan kemesraan seseorang?'

Mungkin? 

Dan pernahkah kita bertanya pada diri sendiri…”adakah aku seorang yang beriman?”

Sudah semestinya jawapan kita ” Ya, aku beriman….aku beriman kepada Allah, RasulNya, Malaikat-malaikat, Kitab-kitab, Hari Qiamat dan Qada’ dan Qadar”….

senang sekali kita melafazkannya.

Tetapi begitu sukar untuk kita meningkatkan iman.malah sukar juga untuk mengekalkan iman. Pasang surut bak ombak di laut.

Kadang-kadang bila terleka, terlalai dengan urusan dunia yang tidak pernah padam.
Aduh! Rasa kosong di hati.

Apa yang kurang…apa yang hilang…apa salahku hari ini?

Sesungguhnya sangat mudah untuk lalai daripada mengingatiNya. Sibuk sikit, enak sikit, seronok sikit, sayang sikit, mewah sikit, puji sikit sudah membuatkan kita hanyut, lupa seketika pada yang Maha Esa

Tapi kalau Allah uji sikit, susah sikit, pedih sikit, sengsara sikit, hilang sikit, ketika itu lah kita mula ingat kepadaNya. Begitulah kita, kerdilnya eorang hamba.

AKU PERCAYA sesungguhnya jalan itu amat jelas, namun menyulusurinya aku tak betah. Sudah jauh ku berjalan, sedikit menggugat azam kerana ada kerikil tajam menikam-nikam. Telapak kakiku merintih pedih, namun ku gagahkan diri untuk terus bertahan. 

Kini aku masih berjalan, perlahan-lahan. Aku takut berlari kerna aku takut terus terhenti. Sungguh ramai orang kurasa asing, sinis pandangannya, tajam lidah tidak bertulang. Mata cuba kupejamkan, telinga cuba kupekakkan.

Sedang aku asyik berjalan hati tiba berbisik, "untuk apa terus berjalan? Lebih enak kau duduk diam". 
Sabarlah hati, enak kita bukan di sini. Enak kita berjumpa Ilahi.

Ya Tuhan...

Tetapkan kaki ini terus berjalan.

Kau sentuhlah jiwa ini dengan kasih sayangMu, dengan mabuk cintaMu

Agar aku tidak pernah puas dalam mengintai redhaMu dalam setiap langkahku

Telah kupilih jalanMu 

Jalan yang mendekatkan aku padaMu 

Jalan orang-orang yang beriman dan beramal soleh 

Dan aku yakin sebenar-benarnya 

Cintaku padaMu takkan pernah dikecewakan

Dan kumohon Tuhan

Damaikanlah ombak di hati 

Walaupun ribut datang mengundang 

Kasihku diikat di dasar Rabbi 

Kerana ianya lumrah ujian.. 

Dan akan kuterus tekadkan janji 

Kerana telah kupilih jalanMu ini. 


"Ya Allah, dengan penuh pengharapan, ku mohon agar kaki yang Kau kurniakan untukku ini hanya melangkah untuk mencari redhaMu. Halanglah Ya Allah, kaki ini melangkah dengan sombong di muka bumi milikMu ini. Jadikan kaki ini sebagai saksi untukku di akhirat kelak....."
Read More

DUNIA BAGAI BANGKAI YANG BUSUK!Alangkah indah,

alangkah manis kehidupan ini 

andai kita sekalian hamba ini sentiasa membahagiakan orang lain, 

dan begitulah sebaliknya. 

Apapun, kehidupan yang kita sekalian hamba sedang lalui ini merupakan kehidupan fana, kehidupan sementara. Sedangkan kehidupan manis itu adalah kehidupan abadi yang masih jauh untuk kita sekalian hamba ini kecapinya.


IKTIBAR DI SEBALIK KEHIDUPAN FANA INI

Allah SWT. telah mewahyukan kepada Daud a.s. dengan firmanNya:

"Wahai Daud, perumpamaan dunia iaitu laksana bangkai di mana anjing-anjing berkumpul mengelilinginya, menyeretnya ke sana ke mari. Apakah engkau suka menjadi seekor anjing, lalu ikut bersama mereka menyeret bangkai itu ke sana ke mari?" Wahai Daud! Berlemah-lembutlah dalam perbicaraan dan sederhanalah dalam berpakaian. Kemasyuran namamu di khalayak ramai tidak akan serupa selama-lamanya (dengan apa-apa yang diperolehi) di akhirat.
(Hadis qudsi riwayat al-Madani)

Allah memberitahu kepada Nabi Daud a.s. dengan perantaraan Jibril a.s.mengenai dunia. Dunia penuh dengan shahwat, hawa nafsu dan kesedapan yang menjijikkan. Betapa hinanya mereka yang menyalahgunakan dunia atau menyimpang dari garis yang telah ditentukan.

Bagaikan anjing yang mengerumuni bangkai busuk dan berebut menariknya ke sana ke mari. Nabi Daud diingatkan Allah agar jangan berbuat seperti anjing atau menjadi anjing yang ikut bersama-sama anjing lainnya merebut bangkai busuk yang sangat jijik itu.


Daud yang dimaksudkan dalam hadis di atas ialah Nabi dan Rasul, bapa kepada Nabi Sulaiman a.s. yang bersambung keturunannya sehingga kepada Nabi Ibrahim al-Khalil a.s.baginda termasuk orang yang paling banyak beribadat dan bertaqarrub kepada Allah kerana Nabi s.a.w. sendiri pernah menyebut-nyebut nama Nabi Daud dalam sabda-sabda baginda:

Madsudnya, “Dialah manusia yang paling banyak beribadat.” Al-Hadis

Dunia yang digambarkan dgn gambaran yang menjijikkan itu berada dekat dengan diri kita di alam fana ini, selalu mengganggu kita dan mendorong untuk menguasai dengan cara yang tidak ada buah dan hasilnya di akhirat. Dunia seperti itu mendorong kita untuk bersenang-senang dengan pelbagai maksiat, termasuk juga berfoya-foya atau bermewah-mewah yang berlebih-lebihan.

Lawan dari dunia yang menjijikkan itu ialah kehidupan dunia yang memberikan hasil dan natijah di akhirat. Hasil ini diperolehi melalui jalan yang telah ditetapkan Allah, halal dimakan, halal digunakan dan halal pula cara diperolehinya. Inilah dunia baik yang tidak dimaksudkan dalam hadis qudsi di atas.

Mengenai dunia yang fana ini dalam al-Quran Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan kemukakanlah kepada mereka misal perbandingan: Kehidupan dunia ini samalah seperti air yang Kami turunkan dari langit, lalu bercampur aduklah tanaman di bumi antara satu sama lain (dan kembang suburlah ia) disebabkan air itu; kemudian menjadilah ia kering hancur ditiup angin; dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kuasa atas setiap sesuatu.” – 
Surah Al-Kahfi: 45
Read More

HATI INI KOSONG, TERASA GERSANG"Ya Allah, siramilah aku dengan rahmat-Mu, hingga aku bisa terhanyut dalam kasih sayang yang tak pernah usai dan tak pernah jemu bersama-Mu.

"Aku rindu kesejukan jiwa, ketenteraman hati larut dalam kasih sayang-MuGenggam hatiku untuk selalu istiqomah di jalan-MuAku hanya ingin Engkau dalam hidupku Ya Allah......"

Ya. Hati gersang, kosong dan benar-benar kering. Mungkin, kita aktif dan komited dengan kehadiran dalam program agama tetapi proses pendidikan, penyucian dan pembersihan hati tidak berlaku. Inilah adalah penyelewengan dan satu kesalahan yang besar bagi seorang yang bergelar mukmin muslim.

Malah, ia akan menyebabkan satu penyakit yang sangat barah dan parah bagi hati. Tanpanya, kita bimbang – kita akan dihinggapi dan dijangkit penyakit dosa dan maksiat tanpa sedar.TAZKIYATUN NAFS - penyucian jiwa

Monolog diri ku yang kesepian

Begitu kehidupan ini membuatku bingung apa yang harus ku lakukan. Jiwa ini terasa hampa dengan kehidupan yang tak tentu arah. Aktiviti-aktiviti yang dijalani berjalan begitu saja tanpa ku bisa mengambil hikmah sekalipun itu adalah kegitan-kegiatan pengubat jiwa. 

Butir-butir cinta dunia yang tak terasa begitu melenakan dan menjebak dalam candu kebodohan yang menimbulkan pelbagai hal yang tak patut bagi seorang hamba Tuhan. Apalah erti hidup ini bila hanya untuk memuaskan hawa nafsu yang tak ada hujung pangkalnya.

Semakin banyak meminum air laut, maka akan semakin haus dahaga yang kan kau rasakan. Bukan untuk kau sebenarnya, tapi untuk aku. Ya! Aku yang begitu lemah. Sesaat semangat meledak-ledak memperjuangkan agama Allah dengan segenap keimanan. Sesaat, begitu titik hitam mendera, hanya titik hitam saja.

Apa yang terjadi?


Kedustaan, kehinaan, ketidaktelusan yang begitu sengit menghakis semangat mujahid para pejuang agama Allah. Janganlah kita berkata berjuang secara zahir berperang melawan kaum kafir Yahudi. Sendiri saja tak kuasa menahan gempuran-gempuran hawa nafsu. Syaitan mungkin akan tertawa geli melihat tingkah laku kita, dengan kata-kata kita yang selalu menyalahkannya, padahal belum lagi syaitan menggoda, kita sendiri sudah tidak berdaya, terlena dalam jeratan sang hawa nafsu.

Ya kerana itulah hakikat jihad sebenarnya seperti yang diutarakan sang junjungan kita tercinta, Baginda Nabi Muhammad SAW, bahawasanya jihad akhbar (besar) adalah perang melawan hawa nafsu.

Mungkin jua diri ini terlampau jauh dengan dengan Allah saat ini. Terlalu "hubbuddunya" dan mementingkan hal-hal material dengan kesenangan-kesenangan yang menipu, tanpa sedar ternyata aku makin jauh dengan rahmat Tuhan. Aku mensia-siakannya segala kesempatan dengan "acuh tak acuh" akan segala kenyataan.
Aku gersang dengan segala yang ada pada jiwaku.

Mungkin jua selama ini aku terjerembab dalam jurang kemaksiatan yang aku tidak sedari, merasa diri sudah baik dan merendahkan orang lain. Naudzubillah. Ampunkan aku Ya Allah..

Tidak aku sedar akan kesalahan adalah perkara yang begitu membahyakan,
Ya Rabb.... hentikanlah sikapku yang gemar menyinggung dan menyakiti hati-hati hamba-Mu.....

Ya Allah, siramilah aku dengan rahmat-Mu, hingga aku bisa terhanyut dalam kasih sayang yang tak pernah usai dan tak pernah jemu bersama-Mu.

Aku rindu kesejukan jiwa, ketenteraman hati larut dalam kasih sayang-Mu Ya Allah......

Genggam hatiku untuk selalu istiqomah di jalan-Mu........

Aku hanya ingin Engkau dalam hidupku Ya Allah......
RENUNGAN BERSAMA

Pada saat ini, aku ingin mengajak semua sahabat-sahabat untuk kita melihat suatu perkara yang tidak boleh sama sekali kita abaikan dan pandang remeh. – Tazkiyatun Naf ( Penyucian Jiwa) adalah satu tuntutan kepada kita. Ia sangat-sangat penting untuk mengelak kelesuan ruh.

“ Penggerak atau pencetus amal manusia ini hanya ada dua sahaja iaitu IMAN dan NAFSU.”

Justeru bagaimanakah kita peka, sensitif dan mengambil cakna akan hakikat ini?
Saat ini, kita kembali kepada proses Hati. Ya, inilah yang selalu ditekankan oleh Rasulullah SAW dan para ulama’ muktabar. Satu buku yang harus kita baca, lihat dan semak balik tentang aspek ini ialah buku yang bertajuk Penyucian Jiwa oleh Said Hawwa.

Marilah kita semak semula amalan harian agar, “proses” itu benar-benar berlaku. Bermula dengan solat sunat tahajjud, amalan-amalan wirid al-Mathurat, lantunan bacaan Al-Quran, ibadah sunnat seperti solat sunat, puasa sunnat dan yang lain-lain lagi. Semalam, murabbi berpesan :


“ Jadikanlah Zikir al-Mathurat sebagai sarapan pagi dan mentadabbur Al-Quran sebagai makanan hati.”

Inilah langkah-langkah proses penyucian, pembersihan dan penjernihan jiwa yang harus kita perhatikan secara serius, bersistem dan terarah.

Sesungguhnya, syurga adalah natijah atau hasilan yang kita hajati setelah pengakhiran kehidupan di dunia ini. Namun, syurga adalah milik insan-insan, hamba-hamba dan manusia yang benar-benar melaksanakan proses penyucian hati diri mereka sehingga bersih, layak untuk mendapat rahmat dan kasih sayang Allah SWT.p/s : 

Hati saya bersuara : “ Sampai bila-bila, sehingga dijemput oleh Allah SWT.” Murabbi saya menyebut, aspek penyucian jiwa sangat-sangat penting, sehingga hampir setiap ulama yang menulis pasti ada satu karya mereka yang akan menyentuh perkara ini secara serius, bersungguh dan nyata.
Read More

TAWANLAH AKU DALAM CINTAMUMeletakkan cinta dan harapan pada Tuhan akan membuatkan hati sentiasa rasa tenang dan selamat kerana kita tahu bahawa kita berada di dalam kawalan dan penjagaan satu Zat yang Maha Agung lagi Berkuasa. 

Sebaliknya, manusia yang menyandarkan diri kepada cinta selain Tuhan, belum tentu makhluk yang dicintainya itu dapat mendampinginya sepanjang masa lebih-lebih lagi menjadi pelindungnya setiap masa.


SUSAHNYA MENCARI CINTA TUHAN

Bertepuk sebelah tangan saja tidak akan berbunyi.
Bercinta dengan yang tidak mencintai, akan menyebabkan seseorang itu kecewa dan merana.

Itulah lumrahnya apabila bercinta dengan manusia.Tapi sebaliknya bercinta dengan Allah, Tuhan yang Maha Pencinta atau “Al Waduud” itu, cinta kita pasti akan berbalas. Bahkan ia diberi penghargaan dan disambut dengan baik.BAGAIMANA BERCINTA DENGAN TUHAN?

Kita mencintai Allah iaitu dengan cara beriman dan menyembahNya sepertimana yang Dia mahu, bukan sepertimana yang kita mahu. Seterusnya mentaati perintah dan menjauhi laranganNya.

Oleh kerana begitu besar dan agungnya Tuhan dalam hidup kita maka dalam kita berbuat apa sahaja, biarlah bersama Tuhan. Sertakan Tuhan dalam kehidupan, bawalah rasa bertuhan ke mana-mana.

Jadikan Tuhan segala-galanya dalam hidup, modal hidup mati kita, aset yang kekal abadi. Mencari Tuhan akan memberi keuntungan dan kebahagiaan kepada kita. Meninggalkan Tuhan, kita akan kecundang. Tuhan adalah harta yang bukan harta yang sangat diperlukan. Selain Tuhan adalah harta yang tidak memberi jaminan. Jika kita memiliki Tuhan hakikatnya kita memiliki segalagalanya manakala kehilangan Tuhan pula adalah kehilangan segala-galanya.

Menjadikan Tuhan sebagai cinta agung adalah jaminan kebahagiaan dan keselamatan hidup dunia dan Akhirat.

Allah menjelaskan bagaimana cintaNya di dalam Al-Quran kepada orang yang sungguh-sungguh beribadah berbuat kebaikan dan yang berakhlak mulia. 


"Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang sabar."( Q.S: Ali Imran,Ayat:146.)

Begitulah istimewanya orang yang bercinta dengan Tuhan yang Maha Pencinta. 

Kita pasti tidak mau gagal dalam bercinta. Agar cinta kita berbalas, bercintalah denganNya,Tuhan yang Maha Pencinta. Dengan curahan cinta Nya yang Agung. Pasti akan mendapat balasan cinta yang istimewa dariNya. Jangankan di Akhirat, selagi di dunia pun, akan terasa di hati balasan cintaNya.

Rasulullah pernah bersabda :

Cintailah sesuatu itu sekadarnya saja. Kerana berkemungkinan ia akan menjadi kebencianmu pada suatu ketika. Dan bencilah yang engkau benci itu sekadar saja. Kerana berkemungkinan ia akan menjadi kecintaanmu pada suatu ketika.

"Cintailah pemilik cinta, maka kita akan lebih dicintai"

"Jika cinta adalah ketertawanan, maka tawanlah aku dalam cinta kepadaMu"
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML