Wednesday, June 25, 2014

PETUA 4

Petua Berjimat Untuk Orang Yang Boros

1. Rancang Perbelanjaan – Semasa awal dapat gaji, asingkan duit anda untuk bayar rumah, kereta dan bil-bil terdahulu. Baki selebihnya baharulah anda rancang untuk perbelanjaan lain, menabung atau membeli-belahg. Jika anda ingin beli barang dapur, senaraikan barangan yang perlu dibeli. Ini untuk menggelakkan anda berbelanja lebih dengan barang yang tidak diperlukan.

2. Ukur Baju di Badan Sendiri - Berbelanjalah dengan bijak. Kalau anda baharu mula kerja, janganlah berbelanja seperti orang yang sudah lama bekerja dan bergaji besar. Sendiri juga yang susah nanti. Belanja jangan terlalu ikutkan nafsu dan jangan berniat untuk menunjuk-nunjuk.

3. Menabung - Menabung digalakkan untuk semua peringkat umur. Kalau anak-anak disuruh menabung tetapi ibu bapa sendiri tidak menabung bukan ke seperti ketam mengajar anak berjalan lurus? Menabung tidak semestinya anda kena simpan 100% gaji anda, 10 % atau 20% daripada gaji anda pun sudah memadai. Semuanya untuk masa akan datang yang anda sendiri tidak tahu apa akan berlaku kelak.

4. Elakkan Berhutang - Elakkan berhutang tidak kiralah sama ada dengan bank ataupun dengan orang, lagi-lagi hutang dengan Along. Jika anda sudah mula berhutung, sukar untuk anda keluar dari keselesaan yang sementara itu. Jadi, hidup dan belanja seadanya. Jangan disebabkan keselesaan yang sementara itu anda terduduk satu hari nanti.

5. Kawal Nafsu Makan - Zaman sekarang rata-rata orang habis duit hanya untuk makan. Boleh dikatakan 50% daripada gaji akan digunakan untuk makan sahaja. Untuk mengelakkannya daripada berlaku, kawal nafsu makan anda, bawa bekal ke tempat kerja dan kurangkan makan di luar. Apa salahnya kalau anda rasa masakan sendiri di rumah. Pasti lebih menjimatkan.

6. Kurangkan Penggunaan Kereta - Ini bermakna guna kereta bila betul-betul diperlukan seperti untuk ke tempat kerja, cuaca yang tidak mengizinkan dan juga perjalanan yang jauh. Seperti yang kita semua tahu, harga minyak semakin mahal, keadaan di jalan raya juga masih sesak dan itu salah satu punca minyak cepat habis macam minum air. Jadi, untuk perjalanan yang dekat dan tidak memerlukan anda membawa kereta, tidak perlulah anda bawa. Di situ pun anda sudah jimat. Gunakan kenderaan awam atau motosikal bagi jarak perjalanan yang singkat.


Read More

PETUA 3

Makanan Yang Boleh Menggemukkan Anda

1. Nasi Lemak - Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tidak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450 - 500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong (170 kalori) atau lauk yang lain, itu akan mnambahkan berat badan dan kolesterol anda.

2. Roti Canai - Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan 2 keping bermakna 600 kalori.

3. Nasi Goreng - Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau hendak makan juga, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4. Ais Krim - Ais krim memang sedap. Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori. Dua scoop ais krim bersamaan 380 kalori.

5. Burger -Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang ada telur. Jangan amalkan selalu.

6. Mee Kari - Hidangan mee dengan sup kari, santan. Sungguh menyelerakan. Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, gantikan dengan mee sup. Mee sup hanya 380 kalori.

7. Makanan Bergoreng - Sekeping pisang goreng bersamaan 170 kalori. Makanan seperti ini tidak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Kurangkanlah makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dan lain-lain)

8. Susu Pekat Manis - Susu penuh krim kurang elok untuk anda. Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, anda dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60 kcal.

9. Roti Manis dan Donut - Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa-apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. Gantikan dengan roti wholemeal.

10. Mayonis - Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Oleh itu, kurangkannya.


Read More

PETUA 2

Petua Untuk Menyimpan Rahsia

Lebih baik anda simpan sahaja rahsia anda itu daripada memberitahu orang lain bahawa anda ada rahsia yang hendak diberitahu. Memang manusia jarang sekali boleh menyimpan rahsia. Lebih-lebih lagi jika kita katakan itu rahsia, lebih kuat lagi dorongannya menceritakannya kepada orang lain. Kerana dia hendakkan kepentingan, dia berasa dia sahajalah yang boleh memberitahu rahsia itu.


Read More

PETUA 1

Khasiat Daun Salad

a. Daun salad bukan sahaja digunakan untuk menghiaskan makanan, malahan juga enak dimakan begitu sahaja. Peranan daun salad bukan sahaja berhenti begitu sahaja kerana daun ini juga mempunyai kepentingan dari segi perubatan.

b. Daun salad merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur.

c. Daun salad ini juga bertindak menenangkan dan melapangkan fikiran, sekali gus menghilangkan segala keresahan yang melanda.

d. Daun ini juga mengandungi karotin, seraf dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak melancarkan sistem pernafasan.


Read More

RAMADHAN AL-MUBARAK

Ramadhan Mubarak

ALLAH Subhanahu wa Ta’ala berfirman:Maksudnya:

“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu semua berpuasa sebagaimana yang telah diwajibkan ke atas golongan yang terdahulu, mudah-mudahan kamu semua berTAQWA.”

{Surah al-Baqarah 2:183}

Soal-Jawab Feqh Puasa:
<Ada lebih 200 soal-jawab puasa>. 


Artikel sempena Ramadhan di dalam blog ini:
 1. [Video] Lailatul-Qadr & Ibadah I’tikaf – Maulana Asri
 2. Keutamaan Lailatul-Qadr
 3. Utamakanlah Yang Lebih Utama
 4. RAMADHAN:  Perbanyakkan Mohon Keampunan & Kembalilah Kepada ALLAH
 5. Beberapa Hadith Nabi Tentang Amalan Sunnat Bulan Ramadhan
 6. Melihat Anak Bulan dan Senarai Tempat Rasmi Melihatnya
 7. Sekilas Hukum Tentang Puasa Bulan Ramadhan
 8. Keutamaan Ibadah Puasa Bulan Ramadhan
 9. Poster / Buletin Khas Ramadhan
 10. Jangan Terpedaya Dengan Tawaran Pembiayaan/Pinjaman Nak Raya
 11. [Video & Poster]  Amalan Sunnah Berkaitan Puasa Ramadhan
 12. [Video] Ramadhan Menjana Kekuatan Ummah
 13. ‘Bazar Ramadhan’ Jangan Jadi ‘Bazir Ramadhan’!
 14. Ramadhan Mentarbiyah Aqidah, Ibadah dan Akhlaq Insan
 15. “Tidak Perlu Jika Tiada Orang”
 16. [Buletin An-Nasihah] 10 Terakhir Ramadhan
 17. Ibadah 10 Terakhir Ramadhan Bagi Wanita Haid
 18. [Poster] Sekilas Pandang Mengenai Puasa Ramadhan
 19. Cara Termudah Khatam Al-Quran Dalam 30 Hari
 20. Ramadhan:  Jangan Cemarkan Hati Anak-Anak Yatim dan Para Penuntut Ilmu Agama
 21. Kesempatan Ramadhan:  Hotel, Restoran, Pasaraya & Kita
 22. ‘Imaanan wa Ihtisaaban’
 23. “Malam Tadi Lailatul Qadar…!”
Artikel sempena Ramadhan dari sumber lain (Mesti Baca)
 1. Ramadhan : Apa Perlu Faham & Buat – Oleh Ust Zaharuddin
 2. Kesilapan kerap dalam bulan Ramadhan – Oleh Ust Zaharuddin
 3. Batalkah Puasa Jika…….. – Oleh Ust Zaharuddin
 4. Kekeliruan Tentang Solat Tarawih – Oleh Dr Asri
 5. Puasa TidakBoleh Lari Dari Dalil Sunnah – Oleh Dr Asri
 6. Solat Tarawih:  Sejarah, Hukum & Kaifiatnya – Oleh Dr Abdul Basit
 7. Himpunan Risalah Puasa – Oleh Ust Hafiz Firdaus
 8. Beberapa Artikel Tentang Puasa – Web alManhaj
 9. [Video] Khutbah Ramadhan:  Tujuan & Hikmah Puasa – Dr Abd Basit
 10. [Video] Pembentangan Persoalan Feqh Puasa – Ust Abu Umair Lokmanulhakim
Video sempena Ramadhan dari Youtube:

Jika tuan/puan ada link yang ingin dikongsi, sila kongsikan dengan meletakkannya di bahagian komen.  InsyaALLAH, saya akan memanfaatkannya dengan melawatnya dan membacanya/menontonnya.  Dan pengunjung yang lain juga boleh memanfaatkannya, insyaALLAH.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa.  Semoga kita semua beroleh keTaqwaan, amin.
Read More

“Malam Tadi Lailatul Qadar…!”

“Malam tadi Lailatul Qadar…!”  Seorang teman saya melontarkan kata-kata ‘famous’ itu kepada saya.

Saya tidak tahu hendak respon apa terhadap lontarannya itu.  Yang pasti ia dalam pengetahuan ALLAH.  Cuma ada suatu tanda yang dapat saya ingat berdasarkan hadith yang pernah saya baca iaitu jika Lailatul-Qadar berlaku malam tadi, tentunya matahari pagi ini tidak secerah biasa.  Sinarannya bahkan boleh dipandang dengan mata.  Tidak silau pancarannya.  ALLAHU A`LAM.

Kenapa saya kata ungkapan di atas sebagai ungkapan yang ‘famous’?

Kebiasaannya apabila tiba 10 hari atau 10 malam terakhir Ramadhan, saya akan mendengar orang-ramai mengungkapkannya di mana-mana samada di alam nyata atau di alam siber.  Ia cukup ‘famous’ berlegar di mulut-mulut masyarakat.  

Dan apabila saya mendengar kenalan-kenalan mengungkapkan kata-kata ‘famous’ tersebut iaitu “malam tadi Lailatul Qadar…!”, datang kepada saya akan perasaan yang sama.  Iaitu penyesalan dan kekecewaan.  Bukan sedikit perasaan itu mencuit hati ini.  Berombak juga perasaan saya.

Hati mula membisik “ah, kenapalah tidak aku tak ‘stay-up’” atau “kenapalah aku tak buat ini dan buat itu?” dan sebagainya.  Itulah saban tahun perasaan yang sama.  Penyesalan dan kekecewaan.  Saya tidak tahu mengenai dengan tuan/puan.  Saya secara peribadi apabila mendengar orang mengungkapkannya, itulah perasaan saya.  Bagai diserbu seribu pertanyaan ke dada ini.

Dan tahun ini tentunya saya akan mendengar ada orang menyebutnya lagi.  Ia biasa dilontarkan orang di sekeliling apabila berada pada 10 hari/malam terakhir bulan Ramadhan.  Setiap tahun ia diungkapkan.  Saya agak pasti saya akan mendengarnya lagi.  Masing-masing suka buat spekulasi.  Dan kalau boleh saya tidaklah mahu dilanda penyesalan dan kekecewaan lagi.

Untuk itu, apa yang mesti saya lakukan dan bagaimana caranya?

Ya, saya mesti memburu dan mengintai-ngintai Lailatul-Qadar.  Caranya iaitu dengan mengisi 10 malam terakhir ini dengan amalan-amalan yang diredhai oleh ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.  Setiap malam!  Bukan memilih-milih malam tertentu sahaja untuk beribadah.

Nabi sallAllahu `alaihi wasallam sendiri apabila tiba 10 malam terakhir Ramadhan, Baginda akan menggandakan ibadahnya kepada ALLAH Ta`ala sebagaimana diceritakan oleh `A’isyah radhiAllahu ‘anha:

“Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila telah masuk 10 terakhir dari bulan Ramadhan, diramaikannya waktu malam, dibangunkannya keluarganya dan diikat eratnya kain sarungnya.”

(HR al-Bukhari & Muslim)

Dan walaupun ada beberapa pendapat ulama yang menyarankan agar kita memburunya pada hari-hari tertentu berdasarkan nas-nas hadith, namun sebaik-baiknya kita isilah masa 10 malam terakhir ini dengan amalan-amalan yang diredhai ALLAH Ta`ala.  Bahkan menggandakan amalan-amalan tersebut di 10 akhir Ramadhan ini.  Ini kerana Lailatul-Qadar boleh berlaku bila-bila malam.  Bahkan bukan hanya pada 10 terakhir Ramadhan, mungkin juga sebelum itu lagi telah berlaku.  ALLAHU A`LAM.

Beberapa hal mengenai Lailatul-Qadar boleh dibaca di sini, insyaALLAH:Doa Lailatul-Qadar

Buat para muslimah yang uzur syar`i seperti haid dan nifas, janganlah terlalu bersedih hati.  Kalian masih boleh melakukan beberapa amal ibadah walaupun memang benar kalian tidak boleh menghidupkan 10 malam terakhir dengan mengerjakan solat.

Tulisan ini ada menyentuh beberapa cadangan amalan ibadah yang boleh dilakukan oleh para muslimah yang mengalami haid/nifas:Amalan alternatif buat wanita yang haid/nifas.

Itulah serba sedikit yang mahu disentuh dalam tulisan ini.  Pokoknya persediaan dan pengisian kepada Lailatul-Qadar itulah yang terpenting.

Mudah-mudahan kali ini, jika saya mendengar lagi ada orang menyebut “malam tadi Lailatul-Qadar…!”  saya boleh tersenyum dan bersyukur kepada ALLAH Ta`ala kerana ada pengisian yang berguna telah dilakukan ‘malam tadi’ demi mendapatkan keredhaan ALLAH `Azza wa Jalla.  Tiada lagi penyesalan dan kekecewaan harap-harapnya.

Dan antara tips yang paling ringkas dikongsikan oleh para ulama supaya kita tidak terlepas dari kebaikan Lailatul-Qadar ialah mengisi setiap malam Ramadhan atau 10 malam terakhir Ramadhan dengan:

Solat Maghrib dan `Isya’ secara berjemaah.

Mendirikan malam-malam Ramadhan dengan solat sunat Tarawih secara berjemaah.
Itu yang paling ringkas.  Tentulah lain-lain ibadah seperti membaca al-Quran dan bertahajjud sangat-sangat digalakkan supaya kebaikan yang banyak dari Lailatul-Qadar yang dijanjikan ALLAH buat hamba-hambaNYA menyinggah juga kepada diri kita sama, amin…

Jika Terlepas Lailatul-Qadar…

Jika betul kita sudah terlepas dari mendapat kebaikan dari Lailatul-Qadar, maka janganlah putus asa.  Teruskanlah ibadah, malah gandakannya lagi.  Kerana Ramadhan itu sendiri adalah bulan yang penuh dengan keberkatan.  Ia bulan keampunan besar-besaran.  Pintalah kepada ALLAH agar diampunkan dosa-dosa yang lalu.  Semoga hari-hari dan malam-malam Ramadhan yang masih berbaki memberi kesan kepada keimanan dan ketaqwaan kita, insyaALLAH.

Baca mengenai bulan Ramadhan dan keampunan di sini, insyaALLAH:


Semoga ALLAH Ta`ala mengampunkan dosa-dosa kita semuanya dan mudah-mudahan kita diberikan hidayah dan taufiq olehNYA, amin…

Sekadar muhasabah,
Read More

‘Imaanan Wa Ihtisaaban’


Adakah kita telah menjalani Ramadhan dengan baik dan sempurna?

ALLAH Subhanahu wa Ta`ala telah menawarkan kepada kita akan pengampunan semua dosa-dosa yang lalu seandainya kita menjalani Ramadhan dengan baik dan sempurna.  Tawaran besar-besaran ini sewajarnya direbuti oleh para mukmin.  Piawai baik dan sempurna di sisi ALLAH ialah dengan menjalaninya secara ‘imaanan wa ihtisaaban’.

1)  ‘Imaanan wa ihtisaaban’ pada mengerjakan ibadah puasa di siang Ramadhan.

 عَنْ اَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ اَنَّ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم قَالَ: مَنْ صَامَ رَمَضَانَ اِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَلَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ.  متفق عليه
Maksudnya:

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala/keredhaan daripada ALLAH, maka diampunilah dosanya yang telah lampau”

(Muttafaqun `alaih)

2)  ‘Imaanan wa ihtisaaban’ pada mendirikan solat sunat di malam Ramadhan.

عَنْ اَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ اَنَّ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم قَالَ: مَنْ قَام رَمَضَانَ اِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَلَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ.  متفق عليه
Maksudnya:

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa yang mengerjakan solat sunat pada malam Ramadhan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala/keredhaan daripada ALLAH, maka diampunilah dosanya yang telah lampau.”

(Muttafaqun `alaih)

3)  ‘Imaanan wa ihtisaaban’ pada beribadah di Malam Al-Qadar (Lailatul-Qadr).

عَنْ اَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ اَنَّ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم قَالَ: مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ اِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَلَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ.  متفق عليه
Maksudnya:

Dari Abu Hurairah radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa yang beribadah pada malam Al-Qadar dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala/keredhaan daripada ALLAH, maka diampunilah dosanya yang telah lampau.”

(Muttafaqun `alaih)

‘Imaanan’ dengan makna penuh keimanan kepada perintah ALLAH.  Turut dan patuh akan ketetapan dan suruhan ALLAH.  Bulat ikhlas dan taat kepada ALLAH Ta`ala.

Dan ‘Ihtisaaban’ pula dengan makna bersungguh-sungguh beribadah demi mengharapkan ganjaran atau keredhaan ALLAH Jalla wa A`la.  Bukan sekadar angan-angan pengharapan itu.  Harap sungguh-sungguh dengan menyertakan diri akan ibadah sesuai dengan syariat yang telah ditinggalkan oleh RasulNYA sallAllahu `alaihi wasallam.  Amalan-amalan sunnah yang kecil atau besar serta ilmu-ilmu berkaitan dibelek-beleknya, dipelajarinya, diulangkajinya dan difahaminya supaya mendapat kefahaman yang mendalam tentang hukum-hakam dan perkara-perkara sunat yang boleh menambahbaikan lagi kualiti ibadahnya.  Dari kefahaman tersebut, lalu diamalkan sedayanya demi mengharapkan kecintaan daripada ALLAH `Azza wa Jalla dan balasan daripadaNYA.

Ayuh, mari kita sama-sama muhasabah diri mengenai tahap ibadah kita pada bulan Ramadhan ini.  Supaya ia dijalani dengan piawai yang ALLAH kehendaki iaitu ‘imaanan wa ihtisaaban’.  Dan supaya kembali lurus niat kita dan betul pula cara kita menjalaninya sesuai dengan cara yang telah dilakukan oleh kekasih ALLAH, Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam.

Moga-moga ALLAH Ta`ala mengurniakan keampunanNYA buat kita, hamba-hambaNYA yang kerdil lagi lemah ini.  Dan semoga kita tergolong di kalangan hamba-hambaNYA yang muttaqin, amin.

Sekadar muhasabah diri sendiri,
Read More

Ramadhan: Jangan Cemarkan Hati Anak-Anak Yatim & Penuntut Ilmu Agama

Seorang anak yatim melukis gambar ibunya lalu tidur di sampingnya…

Kebiasaannya, apabila munculnya Ramadhan, anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu (khususnya penghafaz al-Quran) akan diberikan perhatian oleh masyarakat untuk berbuat kebajikan kepada mereka.  Alhamdulillah, itulah sebaik-baiknya.  Sewajarnya kita semua berlumba-lumba berbuat kebajikan demi mendapatkan keredhaan ALLAH setiap masa, apatah lagi pada bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan.

Apa yang mahu disentuh dalam tulisan ini ialah mengenai cara masyarakat berbuat kebajikan kepada golongan yang kita sama-sama kasihi ini.  Tindakan membawa anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ke majlis-majlis besar seperti di hotel-hotel atau restoran-restoran besar mempunyai implikasi negatif terhadap mereka yang selama ini telah ditarbiyah dengan baik oleh guru-guru masing-masing.

Apakah implikasi negatif itu?

Ingin saya kongsikan beberapa implikasi negatif yang mungkin boleh timbul dari tindakan masyarakat yang menjemput dan menjamu anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama di hotel-hotel atau restoran-restoran besar.

Antaranya ialah:

Pertama, perbuatan menjamu anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ini boleh mencemarkan hati mereka yang sedang ditarbiyah cintakan akhirat.  Kecintaan kepada dunia dan isinya akan mula tersemai apabila mereka didedahkan dengan makanan yang mewah, sedap, malah membazir pula.

Kedua, sifat redha dan qanaah yang mula menyubur di dalam hati mereka sepanjang proses tarbiyah, bakal terbantut di tengah jalan akibat didedahkan kemewahan premis dan keindahan pakaian tetamu dalam majlis tersebut.  Selama mereka hidup dalam kalangan mereka, sifat redha dan qanaah bisa ditanamkan di dalam hati.  Namun, akibat didedahkan dengan pemandangan baru yang disebut di atas, lalu timbul pula keinginan baru dalam hati mereka seperti makanan yang sedap-sedap, pakaian yang berwarna-warni, tempat tinggal yang mewah, gajet yang canggih dan pengangkutan yang selesa.  Angan-angan dan keinginan ini mungkin menyinggah di dalam hati mereka akibat pancaindera mereka yang melihat dan merasa sesuatu yang selama ini tidak biasa kepada mereka.

Ketiga, hati mereka yang tidak bermaksiat mula tertanam bibit hitam yang kecil akan maksiat apabila ada sebahagian majlis-majlis yang meraikan mereka dihiburkan dengan artis hiburan.  Nyanyian dan hiburan sahaja sudah bisa mencemarkan sedikit hati suci mereka, inikan pula kadang-kadang tanpa segan silu, artis-artis ini datang mendampingi mereka dengan tujuan untuk menggembirakan mereka.

Saya pernah melalui sebahagian dari hal di atas.  Dan sungguh, ia mendatangkan perasaan yang sangat tidak selesa kepada hati kerana sangat bertentangan dengan kehidupan biasa-biasa dan ala-kadar serta tarbiyah yang selama ini dijalani.

Sebagaimana saya tidak redha dengan cara sebegini, saya rasa yang lain-lain juga tidak redha.  Lebih-lebih lagi kepada pelajar-pelajar penghafaz al-Quran yang rutin dan disiplin kepada agama lebih berat.  Tentunya upacara meraikan mereka dengan cara di atas sedikit sebanyak mencemarkan hati dan jiwa agama mereka.


Hati mereka suci. Jangan kita cemarkannya.

Cadangan

Buat para dermawan dan hartawan yang bermurah hati ingin meraikan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama pada bulan Ramadhan, ingin saya membuat beberapa cadangan seperti berikut:

 • Menyalurkan kewangan supaya pihak yang bertanggungjawab ke atas mereka dapat menggunakan dana tersebut untuk menampung kos operasi dan pembangunan infrastruktur rumah anak yatim atau sekolah mereka.


 • Mewaqafkan kemudahan atau peralatan-peralatan yang diperlukan oleh pihak rumah anak yatim atau sekolah mereka.


 • Jika mahu menjamu anak-anak yatim atau penuntut-penuntut sekolah agama, maka eloklah dilakukan di premis mereka sendiri iaitu di rumah anak-anak yatim itu sendiri atau sekolah penuntut-penuntut agama yang terbabit.  Antara kebaikan yang boleh terbit melalui cara begini ialah:


 • Rutin harian mereka yang sedang dalam proses tarbiyah tidak terganggu.


 • Anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama tidak dicemarkan dengan kehidupan manusia yang hidup dengan cara bermewah-mewahan dan pembaziran dalam makanan, minuman dan cara berpakaian.  Syukur, redha dan qanaah mereka akan terjaga.


 • Dapat mencegah anak-anak yang suci hati mereka ini dari terlibat dengan dosa pembaziran, dosa pancaindera dan lain-lain yang boleh melemahkan agama dan maruah mereka.


 • Dapat menjimatkan kos-kos secara langsung atau tidak langsung seperti pengangkutan, jamuan hotel yang mahal, pakej hiburan dan sebagainya.


 • Dapat mendedahkan para dermawan, hartawan dan orang ramai akan kehidupan sebenar anak-anak yatim atau penuntut-penuntut ilmu agama yang mana sebahagian besarnya perlu dibantu lantaran kedhaifan nasib mereka.


 • Jika media terlibat membuat liputan mengenai program tersebut, maka yang mendapat promosi ialah rumah anak yatim atau sekolah agama tersebut, bukannya hotel-hotel atau restoran-restoran besar.  Tentulah ini akan lebih membuka mata dan hati orang ramai untuk tahu seterusnya terlibat sama membantu pada masa yang lain.


 • Penduduk rumah anak yatim atau penuntut ilmu agama akan berasa bahagia atas kesudian para dermawan, hartawan dan masyarakat untuk menjenguk mereka di premis mereka yang serba dhaif itu.


 • Jika mahu juga dibawa anak-anak yatim atau penuntut-penuntut ilmu agama keluar bagi meraikan mereka sempena Ramadhan, maka lebih elok jika diraikan mereka di masjid atau surau.  Program-program sampingan seperti tadzkirah boleh diadakan dengan ahli qariah turut sama terlibat meraikan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama ini.  Suasana juga terkawal.


 • Selain masjid atau surau, tempat-tempat yang mulia dan baik darjatnya seperti universiti atau kolej boleh juga dipertimbangkan untuk dibawa mereka keluar ke sana bagi menaikkan motivasi mereka kepada usaha menaikkan taraf diri mereka melalui ilmu.  Bukan di hotel-hotel atau di restoran-restoran besar!


Itulah antara yang mahu saya sampaikan dalam tulisan ini.  Sebenarnya telah lama ia berlegar di dalam kepala saya apabila saya melihat penjamuan anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu agama di hotel-hotel dan restoran-restoran besar semakin menjadi kebiasaan masyarakat.  Malah sudah jadi satu fenomena setiap kali Ramadhan tiba.  Ada baiknya jika nasihat diberi.

Selagi tidak membazir, tidak bercampur lelaki-perempuan dan tiada unsur-unsur hiburan yang dilarang agama, ia bukanlah suatu yang salah 100%.  Tetapi memandangkan ada cara yang lebih baik dan lebih sejahtera kepada anak-anak yatim dan penuntut-penuntut ilmu yang sama-sama kita kasihi ini, maka sangat eloklah para dermawan, hartawan dan masyarakat memberikan perhatian dan kerjasama dalam menambahbaikkannya.  InsyaALLAH, beberapa cadangan di atas lebih memberikan manfaat yang banyak jika kita laksanakan.

Semoga ALLAH Ta`ala memelihara anak-anak yatim, penuntut-penuntut ilmu agama dan kita semua dengan hidayah dan taufiqNYA.  Serta diberikan keberkatan hidup dan penerimaan amal buat para dermawan, hartawan dan masyarakat yang sangat bermurah hati melakukan sumbangan dan berlumba-lumba mengejar kebaikan pada bulan yang penuh barakah ini, amin.

Sekadar berkongsi pendapat,

Allahu A`lam.
Read More

[Video] 2 Kalimah Ringan Disebut, Tetapi Berat Timbangannya


Sabda Nabi sallAllahu `alaihi wasallam yang bermaksud:

“2 kalimah yang ringan di lidah,

berat di atas neraca timbangan

dan disukai oleh Tuhan Yang Maha Pengasih ialah:

SubhanAllahi wa bihamdih,

SubhanAllahil-`Azim“

(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)

Maknanya:

SubhanAllahi wa bihamdih = Maha Suci ALLAH dan Segala Pujian BagiNYA
 SubhanAllahil-`Azim = Maha Suci ALLAH Yang Maha Agung
Muslimin muslimat sekalian,

Ambillah peluang setiap masa yang terluang untuk kita mengingati ALLAH.  Di dalam hadith di atas, Nabi sallAllahu `alaihi wasallam telah menyatakan akan kelebihan kalimah dzikir ‘SubhanAllahi wa bihamdih, SubhanAllahil-`Azim’ yang tidak sepatutnya kita abaikan.  Kalimah ini sangat mudah untuk disebut, tetapi subhanALLAH ganjaran pahalanya besar, malah disukai oleh ALLAH Ar-Rahman.

Justeru, janganlah kita membiarkan masa yang berlalu tanpa kita mengamalkannya.  Samada sedang berjalan, sedang menunggu, sedang berehat, sedang memandu atau mana-mana ketika pun, janganlah kita biarkan masa berlalu pergi tanpa diisi dengan dzikrullah.  Apatah lagi seperti kalimah dzikir di atas.  Mudah, tapi besar ganjarannya.

Di bawah ini, telah saya bikin videonya supaya mudah untuk diingati.  Adik-adik saya sudah pun menghafalnya, alhamdulillah.  Dan saya harap diri saya, ahli keluarga saya dan anda semua tidak mensia-siakan umur kadar sedikit ini dengan tidak mengamalkannya…Semoga kita semua beroleh kasih sayang ALLAH Ta`ala, amin…
Read More

Cara Termudah Khatam Al-Quran 30 Hari


Manual pemberian al-Khaliq kepada makhluqNYA, manusia.
Pada zaman Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, ada para sahabat Nabi yang mengkhatamkan al-Quran dalam tempoh yang sangat singkat.  Namun, Nabi sallAllahu `alaihi wasallam memberi pesan bahawa jika mahu khatam dalam masa yang singkat, maka janganlah khatam kurang dari 7 hari.

Dari `Abdullah bin `Amru radhiAllahu `anhuma bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam bersabda yang maksudnya:

“Bacalah (khatamkanlah) al-Quran dalam sebulan sekali.”  Aku berkata:  “Sesungguhnya aku mampu untuk lebih dari itu.”  Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:  “Maka, khatamkanlah dalam tujuh hari, jangan kurang dari itu.”

(HR al-Bukhari)

Pesanan ini bertujuan supaya para sahabat membacanya dalam keadaan baik, tidak tergopoh-gapah dan membacanya dengan penghayatan.  Kerana manfaat utama dari al-Quran adalah dengan menghayati maksudnya.  Di samping itu, supaya para sahabat tidak melupakan akan tugas dan peranan harian mereka.

Orang-orang soleh dari kalangan para sahabat, tabi`in, tabi`ut tabi`in, salafussoleh dan selepas zaman mereka sentiasa dalam masa ke semasa khatam al-Quran.  Mereka bukan sekadar baca dan faham.  Malah mentadabburnya dan menghidupkan inti al-Quran.  Kita wajar mencontohi sifat mereka yang mulia itu.

Memang ada dalam riwayat menceritakan beberapa tokoh salafussoleh yang mengkhatam lebih singkat dari 7 hari, terutamanya pada bulan Ramadhan.  Namun mereka melakukannya kerana mereka faham akan kemampuan mereka membacanya dengan tartil, tajwid yang betul, faham makna dan penghayatan.  Sambil tidak mengganggu aktiviti harian dan tugasan mereka.  Contohnya Imam Asy-Syafi`i diriwayatkan khatam al-Quran sebanyak 60 kali dalam bulan Ramadhan.  Ma sha’ ALLAH!  Jauhnya kita.  Lemahnya kita.

Khatam Dengan Mudah Dalam Masa 30 Hari
Di sini ingin saya berkongsi sedikit cara yang biasa diamalkan oleh para muslimin hari ini untuk khatam al-Quran dalam tempoh 30 hari terutamanya apabila berada dalam bulan Ramadhan.  Cara ini adalah cara yang paling mudah, tidak membebankan dan tidak mustahil dicapai oleh semua.  Tinggal sahaja keazaman dan kerajinan.

Berikut caranya:

Dalam al-Quran mus-haf Uthmani, setiap juzuk al-Quran telah dicetak dengan ayat-ayat al-Quran sebanyak 20 muka surat.  Bermakna setiap juzuk ada 20 muka surat.

Kita bahagikan 20 muka surat itu kepada 5, iaitu bilangan solat fardhu:  Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib dan Isya’.  20÷5=4.  Bermakna setiap solat fardhu, kita hanya membaca 4 muka surat.

Bagi meringankan lagi, kita bahagikan 4 muka surat itu kepada 2 bahagian, iaitu:

2 muka surat sebelum solat fardhu
2 muka surat selepas solat fardhu
Dengan beristiqamah melakukannya pada setiap kali solat fardhu selama 30 hari, insyaALLAH kita bakal mengkhatamkan al-Quran yang padanya ada 30 juzuk itu.Buat masyarakat bukan `Arab seperti kita ini, sebaik-baiknya sertailah bacaan al-Quran itu dengan membaca sekali dengan maknanya.  Semoga kita mendapat manfaat yang banyak apabila memahami maksud ayat-ayat suci al-Quran.  Tidak hanya membacanya seperti biasa yang kita lakukan, tetapi membacanya sambil faham.  SubhanALLAH!

Semoga kita diberi hidayah dan taufiq oleh ALLAH Ta`ala, amin…
Read More

Ibadah 10 Terakhir Ramadhan Bagi Wanita Haid

“Aduhai, tak boleh pulak nak beribadah di 10 terakhir Ramadhan ni…”  isteri kawan saya mengadu kepada saya dengan nada sedikit kecewa.

Kesian pula saya melihatnya.  Saya faham sangat apa yang terpaksa dihadapi beliau.  Tentunya semangat beliau berkobar-kobar ingin memenuhi 10 terakhir Ramadhan ini dengan ibadah-ibadah sunnat.  Namun, apakan daya.  Ia taqdir ALLAH yang seseorang itu mesti redha.  Saya lalu menasihati beliau dengan beberapa nasihat yang mudah-mudahan dengan nasihat itu bisa menaikkan semula semangat beliau untuk beribadah di 10 terakhir Ramadhan walaupun dalam keadaan ‘uzur’.

Berikut adalah beberapa nasihat yang wajar diamati oleh para muslimah sekiranya didatangi haid sedangkan di dalam hati bersemangat hendak beribadah.  Disenarai juga beberapa ibadah yang boleh dilakukan sebagai alternatif kepada solat, puasa dan iktikaf di masjid yang dilarang mereka melakukannya ketika haid.

1.  Redha dengan ketentuan ALLAH

Mempunyai perasaan redha terhadap ketentuan ALLAH adalah sesuatu yang sangat penting ada di dalam hati seseorang mukmin.  Ia menandakan keimanan seseorang terhadap qadar dan qadha ALLAH.  Sifat redha akan membuatkan seseorang itu menjadi tenang dan bersangka baik dengan Tuhannya.  Dan sifat redha ini adalah sifat yang mahmudah yang insyaALLAH besar pahalanya di sisi ALLAH.  Bukan senang seseorang itu hendak redha.  Justeru, redhalah.  Ada ganjaran pahala buat orang-orang yang redha, insyaALLAH.

Redha adalah tanda kehambaan hamba kepada Tuhannya.

2.  Bangun malam di 10 terakhir Ramadhan

Memang ibadah terbaik di waktu seperti malam adalah solat-solat sunnat.  Namun, disebabkan oleh wanita-wanita haid tidak boleh bersolat, maka hendaklah dicari ibadah lain bagi menggantikannya supaya kelebihan beribadah pada waktu malam tidak dibiarkan begitu sahaja.  Contoh ibadah yang boleh dilakukan ialah:

Membaca atau mendengar ayat-ayat al-Quran tanpa memegang mushaf al-Quran.  (Rujuk fatwa di sini.)
 • Mentadabbur ayat-ayat al-Quran iaitu melihat makna/terjemahan lalu menghayati maksud ayat-ayat al-Quran.
 • Dzikrullah iaitu mengingati ALLAH samada melalui lidah, hati atau perbuatan.  Banyak kalimah-kalimah dzikir yang boleh diucap dan diamati berulang-ulang kali seperti:

 • “SubhanAllah” (Maha Suci ALLAH)
 • “Alhamdulillah” (Segala Puji Bagi ALLAH)
 • “Allahu Akbar” (ALLAH Maha Besar)
 • “La Ilaha illa ALLAH” (Tiada Tuhan selain ALLAH)
 • Kelebihan Tasbih, Tahmid, Tahlil & Takbir
 • “SubhanAllahi wabihamdih, SubhanAllahil`Azim” (Maha suci ALLAH dengan segala pujian kepadaNYA, Maha suci ALLAH Yang Maha Agung)
 • [Video] 2 Kalimah Ringan Disebut, Tetapi Berat Timbangannya
 • “La hawla wa la quwwata illa biLLAH” (Tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan ALLAH)
 • Dan lain-lain lagi.
 • Memohon ampun kepada ALLAH iaitu beristighfar.  Ucaplah “Astaghfirullah” (aku memohon keampunan ALLAH) berulang-ulang kali.  Memohon keampunan daripada ALLAH adalah ibadah yang utama dan penting untuk dilakukan seseorang mukmin.
 • RAMADHAN: Perbanyakkan Mohon Keampunan & Kembalilah Kepada ALLAH
 • Berdoa memohon apa yang dihajatkan untuk kebaikan di dunia dan di akhirat.  Berdoa juga adalah ibadah. 1. Bersolawat ke atas Nabi Muhammad sallAllahu `alaihi wasallam.
 2. Keutamaan Solawat Ke Atas Rasulullah SAW
 3. Muhasabah diri.
 4. Membaca buku-buku agama yang darinya boleh menimbulkan keinsafan dan peningkatan Iman serta makin dekat dengan ALLAH.
 5. Melakukan amalan-amalan sampingan lain seperti menyediakan juadah untuk bersahur dan mengejut anak-anak atau teman-teman untuk bangun sahur juga boleh dikategorikan sebagai amalan-amalan yang soleh yang bakal mendapat ganjaran ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.


Tidak ada sebab untuk seseorang meninggalkan ibadah berjaga malam walaupun sedang mengalami haid.  Apatah lagi peluang menghidupkan malam pada 10 terakhir Ramadhan.  Kerana di dalamnya kita sangat digalakkan untuk memburu Lailatul-Qadar.  Oleh itu, janganlah ditinggal terus dari beribadah pada waktu malam walaupun anda sedang didatangi haid.

3.  Ibadah-ibadah dan lain-lain amalan soleh.

 1. Menghadiri majlis-majlis ilmu.
 2. Menjauhi perbuatan-perbuatan syubhah dan haram terutama yang melibatkan lidah.
 3. Haram Ghibah & Perintah Menjaga Lidah
 4. Memberi nasihat, amar ma`ruf nahi mungkar.
 5. Menulis di emel, blog, laman sosial dan lain-lain bentuk penulisan yang mengajak manusia kembali beragama.
 6. Menyediakan juadah berbuka puasa untuk ahli keluarga dan taulan yang berpuasa.  InsyaALLAH, seseorang yang ikhlas memberikan makanan kepada orang yang berpuasa untuk berbuka akan turut memperolehi pahala berpuasa tanpa mengurangi pahala orang berpuasa itu.
 7. Berinfaq.
 8. Membantu orang yang kesusahan.
 9. Menyebarluaskan salam.
 10. Keutamaan Menyebarluaskan Salam

Dan banyak lagi tidak terkira.

Amalan alternatif buat wanita yang haid/nifas.

Itulah antara sebahagian yang sempat saya fikirkan untuk dimanfaatkan oleh wanita-wanita yang berada di luar sana.  Menurut pandangan saya, memang ramai wanita yang tidak sedar akan ibadah-ibadah lain yang ada di dalam ISLAM.  Mereka ingat hanya solat dan puasa sahaja ibadah.  Ketidaksedaran ini membuatkan para wanita yang didatangi haid mati akal dalam mengisi masa yang berharga di dalam bulan Ramadhan.  Terbuanglah peluang begitu sahaja, malah ada yang tidur sahaja disebabkan oleh pada anggapan mereka bahawa mereka tidak boleh melakukan ibadah.

ALLAH Maha Pemurah.  Banyak peluang lain yang ALLAH sediakan buat hambaNYA.  Dan pahala dariNYA memang DIA sediakan buat hamba-hambaNYA yang suka mencari keredhaanNYA.  Konsep ibadah ini terlalu luas.  Bukankah seluruh kehidupan kita juga boleh jadi ibadah?  Selamat beribadah di 10 terakhir Ramadhan.  :)

ALLAHU A`LAM.
Read More

“Tak Perlu Puasa Jika Tiada Orang!”


Suatu hari seorang murid datang bertemu dengan ustadznya lalu bertanya:

“Ustadz, boleh tak kalau saya tak payah puasa?”

Si Ustadz yang sedang mengulangkaji kitab miliknya, terus memandang murid berkenaan dengan wajah yang pelik bercampur terkejut.  Rasa macam nak marah pun ada.  Namun, si Ustadz cuba bersabar sambil beliau mengurut dadanya.

“Kenapa kamu bertanya soalan itu?”  Tanya si Ustadz.

“Alaa Ustadz, sengaja saya tanya.  Mana tahu Ustadz ada jawapannya”  jawab si murid itu tadi dengan gaya sedikit loyar buruk.

“Ooo…ada, ada.  Ada satu keadaan yang mana apabila kamu bertemu dengan keadaan ini, kamu tidak perlu puasa.  Malah lain-lain ibadah juga tak perlu.”  Si Ustadz memberikan jawapan kepada persoalan murid itu.

“Masa bila tu Ustadz?”  Murid itu teruja.

“Kamu tak perlu puasa jika tiada orang”  Ustadz memberikan jawapan sambil mengangguk-angguk kepalanya perlahan.

“Ye ke Ustadz.  Habis tu saya kena cari tempat yang takde oranglah ye Ustadz?”  si murid meminta kepastian sambil membulatkan matanya.

“Ya.  Contohnya apabila kamu masuk ke dalam bilik yang di dalamnya tiada orang, maka kamu tak perlulah puasa.  Malah solat dan lain-lain ibadah pun tak perlu dilakukan.”  tambah si Ustadz.

Keterujaan si murid itu jelas terpancar dari wajahnya, walaupun dia cuba untuk menyembunyikan perasaannya itu.  Terpacul kalimah “yes!!!” dari mulutnya antara dengar dan tidak.

Dua saat selepas itu, si Ustadz lalu berkata sambil mnyentuh bahu si murid itu:

“Dalam bilik yang kamu kata tiada orang tu, tentunya kamu satu-satnya yang ada di dalam bilik itu kan?”  Si Ustadz menyambung.

“Ya Ustadz.  Tinggal saya sahaja.  Bolehlah tak puasa Ustadz kan?”  Murid itu menjawab dengan pasti lalu meminta kepastian tentang perkara yang menjadi minatnya sejak awal perbualan tadi.

“Nanti dulu.  Sebelum kamu mahu kata kamu tidak perlu berpuasa, kamu kena pastikan betul-betul tiada orang di dalam bilik itu.  Cuba kamu cerminkan wajah kamu dahulu.  Kalau imej dalam cermin tu menunjukkan bukan orang, senang cakap haiwanlah, maka kamu tak perlulah puasa.  Tapi jika imej yang kamu nampak itu adalah orang iaitu manusia, maka kamu mesti menunaikan puasa dan lain-lain ibadah.  Tak boleh tinggal!!!”  jelas si Ustadz dengan nada yang lemah lembut tetapi tegas.

Si murid mengerut dahi, berfikir.

“Agak-agak apa yang kamu nampak?  Orang atau haiwan?”  si Ustadz terus menyambung dengan bertanya kepada murid tersebut dengan nada bergurau.

“Tentulah saya nampak orang, Ustadz.  Takkanlah saya nampak haiwan…”  jawab si murid tersebut dengan nada perlahan sambil menundukkan wajahnya.  Beliau faham dengan mesej yang cuba disampaikan oleh Ustadznya itu.

Ingat tuan/puan sekalian, selagi kita ini bergelar manusia, maka selama itulah kita wajib tunduk dan patuh dengan kehendak pencipta kita, iaitu ALLAH.  Haiwan tidak ditaklifkan (dipertanggungjawabkan) ke atasnya akan segala perintah dan larangan Tuhan.  Sebaliknya kitalah yang manusia ini mesti menjalankan semua perintah dan suruhan ALLAH `Azza wa Jalla.  Serta menjauhi segala laranganNYA.

ALLAH Ta`ala berfirman:

“Dan tidak AKU jadikan jin dan manusia, kecuali untuk beribadah kepadaKU”  (Surah Adz-Dzariyaat, 51:56)

Fikir-fikirkan.  Allahu A`lam.
Read More

Ramadhan Mentarbiyah Aqidah, Ibadah & Akhlaq Insan


Aqidah, ibadah & akhlaq insan menjadi segar sepanjang Ramadhan

Ramai para ulama menggelar bulan Ramadhan sebagai bulan tarbiyyah.  Di dalamnya penuh dengan rahmat & keampunan ALLAH `Azza wa Jalla.  Ditambah pula makhluq ALLAH yang bernama Syaitan telah digari dan dibelenggu sepanjang bulan yang mulia ini.  Disebabkan oleh musuh utama manusia iaitu Syaitan itu telah dikeluarkan dari diari hidup manusia buat sementara waktu, maka manusia bisa beroleh kekuatan tambahan dalam membentuk diri untuk meletak bekalan taqwa ke dalam dada masing-masing.

Betapa ramainya manusia yang tiba-tiba menjadi dekat dengan ALLAH dan jinak dengan masjid apabila Ramadhan datang menziarahi hidup manusia.  Inilah barakah yang terdapat di bulan Ramadhan yang tidak ada pada bulan-bulan yang lain.

Aqidah

Dengan hadirnya Ramadhan, jiwa insan segera dekat dengan Rabbnya.  Tiba-tiba insan menjadi sedar bahawa Rabbnya sedang memerhatikannya.  DIA sedang melihatnya.  Kesyahduan Iman yang terbit dari lubuk hati tiba-tiba terasa.  Segar kerana perasaan bertuhan mula terasa.

Keikhlasan sebagai hamba mula terbentuk dari tarbiyah Ramadhan.  Setiap langkah dan nafasnya mula berlatih mengingati Tuhan.  Rukun-rukun Iman mula mengukuh terbina di dalam hati.  Betapa Ramadhan memang menjadi medan tarbiyyah memasak asas aqidah insan kepada Tuhannya.

Bukan itu sahaja, malah keimanan terhadap Nabi dengan mengamalkan sunnah-sunnah Nabi turut mekar pada bulan yang mulia ini.  Di sana sini para penceramah mengingatkan hadirin masjid dengan hadith-hadith akan kelebihan Ramadhan.  Walaupun masih terdapat para ustadz yang tanpa mereka sedari telah menyampaikan hadith-hadith dhaif, malah palsu, namun senario manusia berduyun-duyun mengambil fadhilat-fadhilat tersebut menunjukkan betapa suburnya kepercayaan mereka kepada hadith-hadith Nabi yang selama ini tandus tidak bersiram.  Nah, Ramadhan memang medan membaja insan dengan aqidah beragama.  Semua elemen rukun Iman mula dibaiki sepanjang tempoh ini.

Ibadah

Segala pujian bagi ALLAH yang menciptakan bulan ini yang darinya membuatkan manusia kuat ibadah kepada ALLAH.  Peluang amalan berganda sentiasa menjadi fokus hambaNYA yang beribadah.  DIA lah Ilah yang segala ibadah semuanya tertumpu kepadaNYA.

Yang jarang ke masjid, mula ke masjid.  Yang tidak menutup aurat, mula menutup aurat.  Yang selama ini menyimpan al-Quran di tempat tinggi lama tidak membukanya, mula membuka dan membacanya.  Yang jarang ke majlis ilmu, mula berjinak duduk menghirup udara ‘taman syurga’ itu.  Yang malas solat, mula jaga solat kerana risau puasanya tidak diterima.  Pendek kata, kita lihat ramai manusia menjadi kuat beribadah kepada ALLAH apabila mulanya 1 Ramadhan.

Inilah keberkatan Ramadhan.  Hati manusia menjadi jinak dengan agama.  Semuanya berebut-rebut ganjaran yang berganda-ganda.  Betapa Ramadhan meniup semangat insan untuk beribadah kepada ALLAH.

Akhlaq

Puasa Ramadhan menyebabkan badan manusia lemah.  Bukan sahaja badan lemah, malah nafsu juga lemah.  Ditambah pula dengan hadith Nabi sallAllahu `alaihi wasallam mengatakan bahawa ALLAH tidak berhajat dengan puasa seseorang jika lidahnya tidak dijaga.  Di dalam hadith qudsi juga, ALLAH Ta`ala juga telah mengatakan bahawa puasa ialah sebagai perisai yang boleh menjadi asbab yang ampuh untuk manusia menjaga akhlaqnya.

Atas faktor-faktor di atas, maka Ramadhan tentunya bisa menjadi medan kursus yang efektif untuk mentarbiyyah manusia dalam bab akhlaq.  Kita sedia maklum bahawa lidahlah selalu menjadi faktor manusia bergaduh dan bertelingkah.  Justeru, Ramadhan dilihat boleh menarik perhatian manusia agar berhati-hati dalam bab menggunakan lidah untuk bercakap.

Malah, ALLAH `Azza wa Jalla menyarankan manusia apabila diajak bergaduh atau bertengkar, jawablah kepada orang itu “sesungguhnya saya sedang berpuasa”.  Nah, puasa bisa menjadi medan ampuh manusia mendidik nafsunya agar bersabar dan jangan cepat melatah dengan perangai manusia yang terburu-buru.

Bukan sahaja lidah, malah lain-lain pancaindera seperti mata, telinga, tangan dan kaki turut terdorong menjadi lebih baik di bulan yang mulia ini.  Kerana nafsu sudah lemah disebabkan berpuasa.  Ditambah pula kerisauan pahala puasa menjadi luput akibat menggunakan pancaindera di jalan yang salah.

Malah hati juga semakin lembut dan mula berfikir tentang nasib orang lain yang lebih susah.  Hati mula sensitif, simpati dan empati terhadap orang lain.  Ini kerana nafsu yang selama ini beraja di dalam hati sudah menjadi lemah dan hati yang sejahtera mula segar dengan keimanan kepada ALLAH.  Apabila hati mula baik, maka lain-lain pancaindera pun akan turut menjadi baik.  Kerana hati itu raja.

Maha Suci ALLAH.  Betapa Ramadhan sangat memberi kesan kepada manusia dalam mendidik akhlaq.

Ya, Ramadhan memang medan tarbiyyah.  Ia medan kursus untuk menyegarkan kembali aqidah, ibadah dan akhlaq.  Agar semuanya lurus di atas jalan ALLAH.  Namun, berapa ramai yang betul-betul berpatisipasi di dalam kursus sebulan ini lantas melahirkan buah tarbiyyah yang cantik?  Tidak ramai.  Moga-moga saya dan kalian tergolong di dalam golongan hambaNYA yang berjaya melalui Ramadhan dengan diijazahkan ketaqwaan di dalam diri, amin.
Read More

Ramadhan Menjana Kekuatan Ummah

Audio rakaman tak berapa baik.  Rakaman audio berikut telah dibuat di UIA Nilai, Negeri Sembilan pada 2 Ramadhan 1432H, jam 6.15PM.  Penceramah telah menyentuh kaitan antara Ramadhan dengan kekuatan ummah.  Semoga ada manfaatnya, insyaALLAH.


Read More

Jangan Terpedaya Tawaran Pinjaman Nak Raya!

Beberapa hari lagi Ramadhan bakal datang membawa pelbagai berita gembira bagi orang yang mendambakan ganjaran ALLAH subhanahu wata’ala.  Di dalamnya, pahala berganda-ganda dijanjikan ALLAH kepada kita semua.

Namun, dalam keghairahan sebahagian manusia menunggu kedatangan Ramadhan, ada juga sebahagian kita yang sudah berasa ghairah dengan HARI RAYA!  Sudah dirancang baju apa nak pakai, temanya warna apa, perabot baru sudah dijeling, langsir baru sudah dikira-kira, kuih dan biskut raya sudah bersepah dengan sample2nya dan berbagai-bagai lagi.  Dahsyat bukan!Dengan keghairahan seumpama ini, datanglah manusia-manusia yang ingin mengambil kesempatan menawarkan peluang pinjaman.  Pamplet2 pinjaman dari ALONG, koperasi dan bank2 mula beredar di sana sini.  Saya sangat risau dengan situasi ini.  Kebanyakan kita ummat ISLAM sering menjadi mangsa atas tindakan kita sendiri.  Tamak, jahil dan terburu-buru telah menjerumuskan kita ke lembah kemusnahan.

Disebabkan nak beraya sakan, disebabkan taknak mengalah dengan orang lain, disebabkan nak tunjuk kehebatan masing-masing, disebabkan takut orang kata…ramai di kalangan kita yang sanggup buat pinjaman beli itu dan ini.  Boleh nak beraya, boleh nak bergembira, boleh nak enjoy pada hari raya.  Ya, silakan!  Tapi, biarlah itu semua di dalam lingkungan kemampuan kita.

Tak perlulah kita nak ikutkan sangat orang lain.  Ukurlah dompet kita sendiri.  Kita boleh lihat ramai sahabat-sahabat kita yang hanya memakai pakaian lama yang masih elok.  Mereka berpada dengannya.  Mereka tak kisah dengan sofa yang lama, langsir yang lama, sarung kusyen yang lama, lapik meja yang lama, handphone yang lama dan lain-lain lagi.  Mereka tidak terpengaruh dengan kata-kata dan ikutan nafsu.  Mereka bijak mengawal nafsu.  Adakah kegembiraan mereka kurang tatkala Hari Raya?  Tidak, betul kan…?

Pokoknya, bergembiralah pada hari raya nanti.  Bergembiralah!  Tapi jangan sampai meminjam disebabkan oleh sikap2 yang tidak menguntungkan yang saya sebutkan di atas.  Nak beli baju baru, silakan.  Nak beli perkakas baru, silakan.  Lakukanlah pembelian itu tanpa membuat pinjaman.  Ukurlah kemampuan masing2 mengikut jumlah tunai yang ada di tangan atau simpanan di bank.

Tak berkurang kegembiraan kalau tidak membeli benda-benda baru.  Kegembiraan tetap berlaku.  Dan ia berlaku dan selepas itu kegembiraan itu akan berlalu.  Yang peritnya, jika kalian meminjam, sukanya sekejap, gembiranya seketika, tapi terpaksa bersusah payah nak langsaikan hutang tu.

Baiklah, sekali lagi saya ingatkan agar elakkanlah dari meminjam.  Tahanlah diri dari meminjam.  Kawallah nafsu.  Ukurlah baju di badan sendiri.  Usah dibiarkan kata-kata dan persepsi orang lain mempengaruhi kalian.

Pihak bank, koperasi dan ALONG memang pandai menggunakan masa ini sebagai sebab utk kalian pinjam.  Mereka kenal psikologi manusia.  Mereka arif tentang nafsu manusia.  Dan mereka mahu agar kalian mengikuti nafsu, supaya mereka beroleh keuntungan dari nafsu kalian yang dipenuhi dan diikuti.  Dan ia akan dipenuhi jika kalian meminjam…!

Jadi, jangan meminjam!  Jangan meminjamsemata-mata hendak bergembira pada Hari Raya nanti!

Tumpukanlah 100% ibadah di dalam bulan Ramadhan nanti.  Jangan hilang tumpuan.  Hari Raya Aidul-Fitri lebih bermakna untuk diraikan sekiranya diri kita kembali kepada fitrah, yakni tidak berdosa, selepas selesai menjalani ibadah puasa bulan Ramadhan Mubarak dengan bersungguh-sungguh.

Mudah-mudahan kita semua memperolehi Taqwa, amin.
Read More

Sekilas Hukum Tentang Puasa Bulan Ramadhan

HUKUM PUASA RAMADHAN

Hukumnya WAJIB berdasarkan nas-nas dari al-Quran, as-Sunnah dan Ijma’

SIAPA YANG WAJIB BERPUASA?

Muslim
Berakal
Baligh
Sihat dan mampu untuk berpuasa
Menetap bukan musafir
Suci dari haihd dan nifas bagi wanita

RUKUN PUASA

Berniat
Menahan diri dari segala yang membatalkan puasa, semenjak terbit fajar hingga terbenam matahari.
PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA

Makan atau minum dengan sengaja.  (Wajib Qadha)
Muntah dengan sengaja.  (Wajib Qadha)
Keluar darah haidh atau nifas.  (Wajib Qadha)
Mengeluarkan mani.  (Wajib Qadha)
Memasukkan bahan bukan makanan ke dalam perut melalui jalan biasa.  (Wajib Qadha)
Meniatkan berbuka.  (Wajib Qadha)
Bersetubuh (Wajib bayar Kafarat)

AMALAN SUNNAH BERKAITAN BERPUASA

Bersahur
Melambatkan sahur
Menyegerakan berbuka puasa
Berbuka dengan ruthob atau tamar atau air.
Memberi makan  untuk berbuka bagi orang yang berpuasa
Berdo’a ketika berpuasa dan sejurus selepas berbuka puasa
Solat tarawih berjamaah
Menjauhi perkara-perkara yang dilarang ALLAH.
Menggosok gigi
Bermurah hati dalam menderma (bersifat dermawan)
Mempelajari dan mentadabbur Al-Quran
Memperbanyakkan ibadah pada sepuluh hari terakhir Ramadhan
Beriktikaf di masjid pada sepuluh hari terakhir
Berusaha untukmendapatkan Lailatul Qadr

PERKARA YANG DIPERBOLEHKAN (TIDAK MEMBATALKAN PUASA)

Keluar air mani secara tidak sengaja
Memakai celak
Menitiskan ubat mata
Mencium isteri
Suntikan ubat
Berbekam
Berkumur-kumur
Memasukkan air ke dalam rongga hidung, tetapi tidak berlebih-lebihan.
Menelan air liur
Berkeadaan junub atau berhadath besar pada waktu Subuh
Semoga ALLAH ‘Azza wa Jalla mengurniakan kefahaman, hidayah dan taufiqNYA buat kita semua dalam usaha kita menjalani ibadah fardhu puasa di bulan Ramadhan dengan sebaik-baiknya.

Dan supaya madrasah Ramadhan Mubarak ini bisa membekaskan jiwa dan ruh kita dengan kemantapan iman, agar menjadi hamba ALLAH yang berTaqwa, amin…

Sekadar berkongsi,
Read More

Melihat Anak Bulan dan Senarai Tempat Rasmi MelihatnyaUmmat Islam mula berpuasa Ramadhan melalui proses Rukyah iaitu apabila nampaknya anak bulan (hilal) yang menandakan masuknya bulan Ramadhan (1 Ramadhan). 

Melihat anak bulan dilakukan pada tarikh 29 Sya’ban.  Jika anak bulan kelihatan, maka ibadah puasa akan bermula keesokan harinya.  Jika tidak kelihatan anak bulan, bulan Sya’ban akan dicukupkan 30 hari, dan ibadah puasa Ramadhan akan bermula lusanya.

Beberapa dalil tentang melihat anak bulan ialah:

Hadith 1

Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata: Aku mendengar Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Apabila engkau sekalian melihatnya (bulan) berpuasalah, dan apabila engkau sekalian melihatnya (bulan) berbukalah, dan jika awan menutupi kalian maka perkirakanlah.” (Muttafaq Alaihi) 

Menurut riwayat Muslim:  “Jika awan menutupi kalian maka perkirakanlah tiga puluh hari.”

Menurut riwayat Bukhari: “Maka sempurnakanlah hitungannya menjadi tigapuluh hari.”

Hadith 2

Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata: “Orang-orang melihat bulan sabit, lalu aku beritahukan kepada Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bahwa aku benar-benar telah melihatnya. Lalu beliau berpuasa dan menyuruh orang-orang agar berpuasa.” (Riwayat Abu Dawud. Hadith shahih menurut Hakim dan Ibnu Hibban)

Hadith 3

Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu bahwa ada seorang Arab Badui menghadap Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam, lalu berkata: “Sungguh aku telah melihat bulan sabit (tanggal satu).” Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bertanya: “Apakah engkau bersaksi bahwa tiada Tuhan selain Allah?” Ia berkata: “Ya”. Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam bertanya: “Apakah engkau bersaksi bahwa Muhammad itu utusan Allah.” Ia menjawab: “Ya”. Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Umumkanlah pada orang-orang wahai Bilal, agar besok mereka berpuasa.” (Riwayat Imam Lima. Hadith sahih menurut Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban, sedang Nasa’i menilainya mursal)Di negara kita, terdapat beberapa tempat yang telah dikenalpasti mudah untuk melihat anak bulan (hilal) ini.  Tempat-tempat ini telah dijadikan stesen melihat anak bulan yang rasmi seperti yang ditetapkan oleh pemerintah negara kita.  Berikut saya petik dari sumber Bernama:

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Majlis Raja-Raja, tempat melihat anak bulan pada malam tersebut adalah:

Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Pantai Pasir Panjang (Perak); Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).

Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampong Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).

Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).

Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah serta Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui Radio dan Televisyen

Selamat menjalani ibadah puasa bulan Ramadhan.  Mudah2an kita berTaqwa, amin.
Read More

Beberapa Hadith Nabi Tentang Amalan Sunnat Pada Bulan Ramadhan


Adalah penting bagi kita untuk mengetahui kalam Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam dalam bab kaifiat dan fadhilat ibadah.  Ini kerana ia merupakan janji benar yang menjadi jaminan yang kukuh untuk kita berpegang dengannya.  Menjadi sumber motivasi buat orang-orang yang beriman.

Berikut adalah beberapa hadith Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam yang menerangkan kepada kita bagaimana untuk mendapatkan impak maksima dari kebaikan Ramadhan.   Saya telah memetiknya dari kitab Riyadhus-Solihin susunan Imam an-Nawawi dan kitab Feqh as-Sunnah susunan Sheikh Sayyid Sabiq.  Semoga kita semua dapat mengamalkannya, insyaALLAH.

1.  Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar

Dari Anas radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Bersahurlah kamu sekalian kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Zaid bin Tsabit radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Kami sahur bersama-sama dengan Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam, kemudian kami melaksanakan solat.”  Ada seseorang bertanya:  “Berapa lama antara sahur dengan solat itu?”  Ia menjawab:  “Kira-kira 50 ayat.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

Dari ‘Amr bin ‘Ash radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Kelebihan puasa kami dan puasa ahli Kitab adalah adanya makan sahur.”  (HR Muslim)

 2.  Segera Berbuka Puasa Apabila Sudah Masuk Waktu Berbuka

Dari Sahl bin Sa’d radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Manusia itu selalu dalam kebaikan selama mereka segera berbuka puasa.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Anas radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam sentiasa berbuka dengan beberapa biji tamar.  Jika tidak tamar, maka beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam meneguk air beberapa teguk.”  (HR Abu Daud dan At-Turmudzi)

3.  Berdo’a sepanjang berpuasa dan ketika berbuka.

Diriwayatkan oleh Turmudzi dengan sanad yang hasan, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Ada 3 golongan yang tidak ditolak do’a mereka, iaitu orang yang berpuasa sehingga dia berbuka, pemimpin negara yang adil dan orang yang teraniaya.”

4.  Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.

Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alahi wasallam bersabda:  “Puasa itu adalah perisai, oleh kerana itu, apabila salah seorang di antara kamu sekalian berpuasa maka janganlah berkata kotor dan janganlah bertengkar/berteriak.  Apabila ada seseorang yang mencaci-maki atau mengajak berkelahi, maka hendaklah ia berkata:  “Sesungguhnya aku sedang berpuasa””.  (HR al-Bukhari & Muslim)

Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda: ‘Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan perbuatan buruk, maka Allah tidak memerlukan ia meninggalkan makan dan minumnya.” (HR al-Bukhari)

5.  Bersiwak atau menggosok gigi. 

Amir bin Rabi’ah berkata,  “Saya melihat Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersiwak dan beliau pada saat itu sedang berpuasa.  Kerana seringnya, maka saya tidak dapat membilang dan menghitungnya.”  (Al-Bukhari mengatakan riwayat ini lemah)

Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu mengatakan bahwa Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Andaikan tidak memberatkan umatku, niscaya mereka kuperintahkan bersiwak pada setiap kali solat.”  (HR Bukhari)

6.  Bermurah hati dan banyak menderma.

Dari Ibnu Abbas radhiAllahu ‘anhu katanya:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam adalah seorang yang paling dermawan, dan sifat dermawannya itu lebih menonjol pada bulan Ramadhan yakni ketika ditemui Jibril.  Biasanya Jibril menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan, dibawanya mempelajari al-Quran.  Maka Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam lebih murah hati melakukan kebaikan dari angin yang bertiup.”  (HR al-Bukhari)

7.  Menggandakan amalan membaca dan mempelajari al-Quran.

(Hadith Ibnu Abbas di atas menyatakan bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bertadarus (mempelajari al-Quran) dengan Jibril pada setiap malam Ramadhan.)

Membaca al-Quran adalah amalan biasa ummat Islam, tetapi sempena bulan Ramadhan, hendaklah kita tumpukan betul-betul dan menggandakannya.  Para ulama apabila tibanya bulan Ramadhan akan memberhentikan kuliah yang diajar mereka dan menumpukan kepada mempelajari al-Quran.  Membaca untuk memahami al-Quran yakni mentadabbur al-Quran adalah lebih utama dari membaca laju untuk mengkhatamkannya beberapa kali pada bulan Ramadhan.

8.  Memberi makan untuk berbuka puasa.

Dari Zaid bin Khalid Al-Juhanny radhiaAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:  “Barangsiapa yang memberi makan untuk berbuka orang yang berpuasa, maka ia mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.”  (HR At Turmudzy)

9.  Mendirikan malam dengan solat sunnat (solat Tarawih)

Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:  “Barangsiapa yang mengerjakan solat sunnat pada malam bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan hanya mengharapkan pahala dari ALLAH, maka akan diampunilah dosanya yang telah lalu.”  (HR al-Bukhari & Muslim) 

10.  Giat beribadah pada 10 hari terakhir Ramadhan

Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:  “Bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam apabila masuk sepuluh terakhir bulan Ramadhan. diramaikannya waktu malam, dibangunkannya ahli keluarganya dan diikat erat kain sarungnya.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

11.  Beriktikaf pada 10 terakhir Ramadhan.

Dari Ibnu Umar radhiAllahu ‘anhu berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

Dari Aisyah radhiAllahu ‘anha berkata:  “Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam selalu beriktikaf pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan sehingga Beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam dipanggil ALLAH Ta’ala, kemudian setelah beliau sallAllahu ‘alaihi wasallam wafat, isteri-isterinya meneruskan kebiasaan Beliau itu.”  (HR al-Bukhari & Muslim)

Semoga kita semua dapat mengambil pengajaran yang besar dari hadith-hadith Nabi sallAllahu ‘alaihi wasallam di atas.  Janganlah dilepaskan peluang untuk mendapatkan pahala yang besar hasil dari usaha kita untuk bersungguh-sungguh melaksanakan sunnah di atas.

Selain dari sunnah yang telah dinyatakan di atas, jangan lupa dan meremehkan lain-lain sunnah Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam seperti senyum, beri salam, solat jamaah di masjid, berbuat baik kepada ahli keluarga dan jiran, beri tadzkirah, merendah diri dan lain-lain.

Mudah-mudahan hidayah dan taufiq menyinari hati dan jiwa kita semua dan mudah-mudahn melekat ke dada kita semua akan nilai besar Taqwa, amin.
Read More

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML