Wednesday, February 19, 2014

DIRI DAN KELUARGA

Tunaikan Hak Allah, Hak Diri dan Hak Keluarga.

Diriwayatkan dari A'un bin Abi Juhaifah bahawa Rasulullah saw mempersaudarakan antara Salman dan Abu Darda'. Suatu ketika Salman melawat Abu Darda' dan melihat Ummu Darda' dalam keadaan bersedih lalu Salman bertanya kepadanya " Kenapa dengan kamu? "

Lalu ia menjawab " Saudaramu Abu Darda' tidak mahukan dunia. Kemudian Abu Darda' menghidangkan makanan lalu Salman menjemput Abu Darda' makan bersama lalu dia menjawab" aku berpuasa". Salman berkata "aku tidak akan makan sehingga engkau makan bersama" lalu ia makan bersama. 

Apabia malam menjelang, Abu Darda' bangun beribadah lalu Salman berkata " pergilah tidur" lalu ia tidur. Kemudia ia bangun beribadah semula lalu Salman sekali lagi menyuruhnya tidur. Apabila di akhir malam Salman mengejutkannya mengajak bersembahyang dan kedua-duanya bersembahyang. 

Setelah itu Salaman berkata kepadanya " Sesungguhnya engkau mempunyai kewajipan terhadap Tuhanmu, dan engkau juga mempunyai kewajipan terhadap dirimu dan engkau juga mempunyai kewajipan terhadap keluargamu. Maka tunaikanlah hak kepada setiap yang berhak."

Maka diceritakan kepada Nabi saw peristiwa tersebut lalu Nabi saw bersabda" Benarlah apa yang dilakukan oleh Salman".

Pengajaran Hadis :

1. Setiap individu perlu menasihati saudara seagamanya apabila mereka melakukan suatu kesilapan.

2. Seorang muslim dalam melaksanakan tuntutan ibadah tidak boleh melakukannya secara keterlaluan sehingga mengabaikan tanggungjawab yang lain.

3. Keseimbangan dalam kehidupan perlu ada dari sudut ibadah, masa berehat dan tanggungjawab terhadap keluarga dan masyarakat.

4. Kesibukan dalam urusan dunia tidak sepatutnya menjadi sebab sehingga seseorang tidak punya waktu untuk bersama keluarga dan tidak punya masa untuk beribadah. Begitu juga sebaliknya tuntutan bersungguh-sungguh beribadah tidak bermaksud sehingga meninggalkan tanggungjawab yang lain.

5. Kefahaman terhadap ajaran Islam yang sebenar amat penting untuk menjadikan kehidupan seseorang itu seimbang antara tuntutan dunia dan tuntutan akhirat serta mendapat kebahagiaan didunia dan AkhiratNo comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML