Saturday, February 15, 2014

API NERAKA

Berdoalah Kepada Allah SWT Semoga Kita Di Bebaskan Daripada Seksaan Api Neraka.

gambar hiasan


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Terdapat banyak bentuk penyeksaan yang disediakan oleh Allah SWT kepada manusia yang melakukan dosa-dosa besar ketika hidup di dunia dan mereka tidak sempat bertaubat kepada Allah SWT ketika malaikat Izrail datang untuk mengambil nyawa manusia. 

Ketika nyawa sudah sampai ke kerongkong maka pintu taubat sudah tertutup ketika itu manusia sudah mengetahui kedudukan mereka samaada akan di masukkan kedalam syurga atau neraka. Ketika ini penyesalan sudah tidak berguna lagi.

Apakah jenis-jenis penyeksaan akan diterima kerana dosa-dosa tertentu yang dilakukan ketika di dunia?

Pertama : Ada manusia yang dibangkit di hari akhirat dengan wajah seperti seekor babi sebab dosa tidak bersolat dan mempermudahkannya.

Kedua : Ada yang dibangkit perut buncit sebesar gunung besar yang didalam perut ada ular sebesar keldai seksaan bagi yang tidak mahu keluarkan zakat. 

Orang yang memiliki harta-harta serta binatang seperti kambing dan lembu, kalau tidak membayar zakat, harta dan binatang ini akan datang dalam bentuk gergasi menghempap dan memijaknya.

Ketiga : Ada yang dibangkit di akhirat keadaan mulut mereka mengeluarkan darah disebabkan menipu dalam urusan jual beli.

Keempat : Ada yang dibangkit dengan keadaan badan bengkak-bengkak dan berbau busuk seperti bangkai, ini kerana orang alim sembunyikan yang benar dan tidak mahu menegur kesalahan penguasa.(ulama jahat)

Kelima : Ada yang dibangkit dari kubur keadaan halkum mereka terputus-putus kerana suka berdusta dan sumpah palsu.

Keenam : Ada yang dibangkit dari kubur lidah dan mulut mereka mengeluarkan muntah kerana menghalang atau melarang orang jadi saksi.

Ketujuh : Ada yang dibangkitkan dalam keadaan kepala ke bawah, kaki ke atas, kemaluan ditusuk besi panas hingga bernanah akibat perbuatan zina.

Kelapan : Ada yang dibangkit dari kubur dengan muka yang hitam, mata berwarna biru kotor, perut dipenuhi api kerana makan harta anak yatim.

Kesembilan : Ada yang dibangkit di akhirat dengan keadaan badan penuh kudis, sopak dan kurap kerana mendurhakai ibu bapa.

Ke sepuluh : Ada yang bermata dan bergigi seperti tanduk lembu, bibir melepasi paras dada serta lidah terjulur, mulut keluarkan benda kotor sebab suka minum arak.

Sahabat yang dimuliakan, 
Betapa dahsyatnya kepanasan api neraka diberitakan bahawa api neraka adalah api yang teramat panas disediakan oleh Allah SWT untuk menyeksa manusia yang derhaka kepadaNya.

Nabi SAW. pernah bertanya kepada Jibrail : "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam."

Jawab Jibrail : "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya."

"Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya."

"Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang dihujung barat terseksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi,dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api."

Betapa seksanya ahli neraka kerana mereka diazab dalam keadaan tidak hidup dan tidak mati bertempik kesakitan. Api neraka memakan muka-muka ahli neraka hingga muka mereka tidak berdaging.

Badan ahli neraka dibesarkan, gigi mereka sebesar bukit uhud, kulit mereka setebal 3 hari perjalanan, dan punggung mereka selebar Mekah ke Madinah.

Makanan dalam neraka adalah darah, nanah, air tembaga, minyak mendidih, buah zakkum berduri seperti kepala syaitan tersumbat dikerongkong meletup dan membakar.

Pakaian ahli neraka baju daripada api neraka dan disiram di kepala dan badan dengan air mendidih serta air lelehan tembaga dan tar.

Neraka jahim seksanya dituang air mendidih di kepala hingga tembus perut meleleh keluar dari tapak kaki. Seringan-ringan seksa manusia diazab ialah seorang itu dipakaikan sepasang kasut daripada api neraka , mendidih otaknya sebagaimana mendidih air dalam periuk.

Azab untuk menghina ahli neraka dengan menompokkan azab dan bakaran api di muka sehingga mereka menjadi buta, tuli , bisu dan pekak. Ahli neraka diseret dalam keadaan lehernya dirantai , muka tersembam merentasi air panas mendidih terus membawa ke dalam api neraka.

Seksa penyesalan penghuni neraka menangis hingga keluar darah dan air mata. Banyaknya air mata sehingga dapat membuatkan kapal terapung. Semua isi perut yang di azab terburai keluar dan dipaksa berjalan berkeliling mengheret perut seperti keldai menarik sebuah jentera.

Neraka jahanam mempunyai 70 ribu rantai dan setiap rantai itu ditarik oleh 70 ribu malaikat. Bahan bakar api neraka terdiri daripada manusia dan jin yang mendiami neraka dan batu-batu serta patung-patung yang menjadi sembahan d dunia.

Sekiranya sebuah batu besar dilempar ke dalam neraka, ia akan sampai ke dasarnya setelah 70 tahun perjalanan. Api dunia yang membakar adalah se pertujuh puluh bahagian dari api neraka.

Neraka bernafas dua kali setahun , di musim dingin dan panas, itu sebabnya sangat dingin di musim sejuk dan panas di musim panas. Orang-orang yang ego dan sombong di dunia nanti di akhirat nanti akan dipijak oleh manusia sebagaimana manusia terpijak semut.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah kita sama-sama berdoa dan meminta perlindungan daripada Allah SWT dari azab neraka Jahanam kerana sesiapa yang dimasukkan kedalam neraka Jahanam adalah serugi-rugi makhluk dan sehina-hina manusia. Jangalah kita cuba menggadaikan masa depan kita di akhirat dengan berseronok dan bersuka ria dan tidak ambil kisah akan dosa-dosa besar yang kita lakukan dengan segaja. Contoh yang paling dekat kenapa kita suka buka aurat dan suka berhias-hias diri ketika keluar rumah? Bukankah membuka aurat itu dosa besar? Wanita suka memakai pakaian yang ketat dan tudung yang singkat , lelaki pula suka pakai seluar pendik bila ke pasar raya atau dipadang bola. 

Ada yang suka meringan-ringankan solat hingga terlepas waktu solat dan ada yang tidak berpuasa walaupun tidak mempunyai penyakit yang di haruskan tidak berpuasa.

Ada pula dikalangan kita yang sanggup menderhakai ibu bapanya , sedangkan menderhakai ibu bapa adalah berdosa besar.


No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML