Wednesday, June 25, 2014

[Video] 2 Kalimah Ringan Disebut, Tetapi Berat Timbangannya


Sabda Nabi sallAllahu `alaihi wasallam yang bermaksud:

“2 kalimah yang ringan di lidah,

berat di atas neraca timbangan

dan disukai oleh Tuhan Yang Maha Pengasih ialah:

SubhanAllahi wa bihamdih,

SubhanAllahil-`Azim“

(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)

Maknanya:

SubhanAllahi wa bihamdih = Maha Suci ALLAH dan Segala Pujian BagiNYA
 SubhanAllahil-`Azim = Maha Suci ALLAH Yang Maha Agung
Muslimin muslimat sekalian,

Ambillah peluang setiap masa yang terluang untuk kita mengingati ALLAH.  Di dalam hadith di atas, Nabi sallAllahu `alaihi wasallam telah menyatakan akan kelebihan kalimah dzikir ‘SubhanAllahi wa bihamdih, SubhanAllahil-`Azim’ yang tidak sepatutnya kita abaikan.  Kalimah ini sangat mudah untuk disebut, tetapi subhanALLAH ganjaran pahalanya besar, malah disukai oleh ALLAH Ar-Rahman.

Justeru, janganlah kita membiarkan masa yang berlalu tanpa kita mengamalkannya.  Samada sedang berjalan, sedang menunggu, sedang berehat, sedang memandu atau mana-mana ketika pun, janganlah kita biarkan masa berlalu pergi tanpa diisi dengan dzikrullah.  Apatah lagi seperti kalimah dzikir di atas.  Mudah, tapi besar ganjarannya.

Di bawah ini, telah saya bikin videonya supaya mudah untuk diingati.  Adik-adik saya sudah pun menghafalnya, alhamdulillah.  Dan saya harap diri saya, ahli keluarga saya dan anda semua tidak mensia-siakan umur kadar sedikit ini dengan tidak mengamalkannya…Semoga kita semua beroleh kasih sayang ALLAH Ta`ala, amin…

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML