Wednesday, June 25, 2014

UTAMAKANLAH YANG UTAMA

Utamakanlah Yang Lebih Utama

Alhamdulillah, surau-surau dan masjid-masjid dikunjungi ramai ahli jamaah pada bulan Ramadhan yang mulia ini.  Apatah lagi pada sebelah malamnya.  Bilangan ahli jamaah pada solat sunnat Tarawih sangat ramai sehingga ada yang terpaksa solat di luar surau pada minggu pertama bulan Ramadhan.

Inilah keberkatan Ramadhan.  Ramai manusia berduyun-duyun ke masjid dan surau untuk bersolat jamaah dan masing-masing berlumba-lumba untuk membuat kebajikan untuk merebut pahala yang berlipat kali ganda pada bulan yang penuh barakah ini.

Namun, ada sebahagian ahli masyarakat yang salah faham akan keutamaan sesuatu amal/perbuatan atas sesuatu amal/perbuatan yang lain yang sepatutnya diutamakan terlebih dahulu.

Antara salah faham tersebut ialah:

    Mengutamakan solat sunat Tarawih secara berjamaah, tetapi meninggalkan solat fardhu Isyak secara berjamaah.

    Mengutamakan cepatnya untuk khatam al-Quran, tetapi meninggalkan usaha untuk tadabbur al-Quran.

    Mengutamakan dan berpegang kuat kepada pendapat feqh tertentu, tetapi melupakan adab ikhtilaf dan akhlaq sesama muslim sehingga terguris ukhuwwah Islamiyyah.  Sedangkan berlapang dada dalam soal khilafiah feqh adalah lebih baik, daripada memutuskan hubungan dan perpaduan masyarakat muslim.

    Melambatkan solat fardhu Maghrib disebabkan oleh berbuka.  Sedangkan seseorang sepatutnya menyegerakan solat fardhu Maghrib selepas berbuka puasa secara ringkas.  Jika mahu sambung makan selepas solat fardhu Maghrib, silakan.

    Mengutamakan sunnah berpakaian yang tidak disyariatkan ketika ke masjid seperti berjubah/berserban (bagi lelaki) dan bertelekung putih (bagi wanita), tetapi meninggalkan sunnah berpakaian yang disyariatkan seperti menutup aurat, tidak sombong, membazir, keterlaluan dan bertasyabbuh (meniru) kaum lain ketika berpakaian seharian.

    Wanita mengutamakan untuk turut serta solat berjamaah di masjid, tetapi melupakan adab dan akhlaq ketika keluar rumah.  Wanita boleh bersolat di masjid, tetapi jika boleh menimbulkan fitnah lebih elok dia solat di rumah sahaja.

    Mengutamakan solat sunat pada waktu sepertiga malam, tetapi meninggalkan solat Subuh secara berjamaah.  Ini biasa terjadi pada seseorang akibat mengantuk.  Sedangkan solat fardhu Subuh secara berjamaah di masjid adalah lebih utama.

    Mengutamakan ibadah sunat di surau atau masjid ketika waktu kerja, tetapi meninggalkan dan mengabaikan tanggungjawab dan amanah majikan di tempat kerja.  Sedangkan menunaikan amanah adalah kemestian kepada setiap muslim.

    Dan lain-lain lagi.

Di atas adalah senarai beberapa salah faham yang telah saya kenalpasti dan ingat buat masa ini.  Tentu rakan-rakan yang membaca tulisan ini dapat menambah lagi bilangan senarainya.

Mudah-mudahan ummat ISLAM semakin bijak dalam beramal ibadah dan bermuamalah dengan bertambahnya ilmu setiap hari.  Hadirilah majlis ilmu samada di masjid, di surau, di tempat kerja, di seminar-seminar, melalui TV dan radio atau pun melalui maklumat-maklumat di internet.

Semoga ALLAH memelihara kita semua dan menjadikan kita semua hamba-hambaNYA yang berTAQWA, amin…

Wa Allahu Ta’ala A’lam.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML