Thursday, March 6, 2014

JEMAAH ISLAM

Perlu Istiqamah Bersama Jemaah Islam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Daripada Huzaifah r.a berkata : “Orang-orang Islam yang lain bertanya Rasulullah SAW tentang kebaikan dan saya bertanya Rasulullah tentang kejahatan, kerana saya bimbang (takut) saya terjatuh kedalam kejahatan, lalu saya berkata kepada Rasulullah SAW, :
“Ya Rasulullah , kami sesungguhnya berada di dalam keadaan jahiliah dan kejahatan, tetapi Allah hantarkan kebaikan, apakah ada selepas kebaikan ini kejahatan?”

Rasulullah SAW  menjawab : "Ya ada”

Kemudian saya bertanya lagi, “Apakah selepas kejahatan ini ada kebaikan?”

Rasulullah SAW  menjawab “Ya ada, tetapi di dalamnya ada dakhan”

Kemudian saya bertanya kepada Rasulullah SAW “Apakah dakhan itu?”

Rasulullah SAW menjawab “Yang di maksudkan dakhan itu adalah suatu kaum yang mengambil suatu peraturan lain dari sunahku dan mengambil petunjuk lain dari petunjukku, kamu kenal mereka maka hendaklah kamu tolak mereka.”

Saya bertanya lagi : Adakah selepas itu (kebaikan), ada lagi kejahatan?”

Rasulullah SAW  menjawab : “Ya ada, iaitu pendakwah (penyeru) yang berada di tepi jurang neraka, siapa yang menyahut seruan mereka akan di campakkan kedalam neraka”

Saya bertanya : “Wahai Rasulullah, apakah perintahmu jika saya sampai pada masa itu (iaitu masa penyeru-penyeru yang menyeru di tepi jurang neraka)?”

Rasulullah SAW menjawab : “ Hendaklah kamu duduk bersama-sama Jemaah Muslimin dan ikut imam mereka”

Kemudian saya bertanya lagi : “Jika tiada jemaah dan tiada imam, macamana?”

Rasulullah SAW  menjawab : “Hendaklah kamu jauhkan dari semua kumpulan itu. Jangan dekat dengan kumpulan itu walau pun kamu terpaksa berpaut di batang pokok, hatta sampai kamu mati di situ di dalam keadaan kamu berpaut di pokok itu”
(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Berdasarkan hadis di atas, dapatlah kita mengambil pengajaran bahawa setiap individu muslim perlulah berhati-hati di dalam kehidupan ini kerana di takuti terjebak dan mengikuti banyak kumpulan-kumpulan di dalam masyarakat yang tidak mengambil Al-Quran dan sunah sebagai asas perjuangan mereka. Mereka mengambil idealogi nationalis, sosialis, kapitalis dan perkauman, yang di gelar oleh Rasulullah s.a.w sebagai “dakhan”. Kadangkala kumpulan –kumpulan seperti ini melaungkan selogan Islam, tetapi hakikat sebenarnya mereka adalah sekular.

Mereka-mereka inilah yang mengajak dan menyeru umat Islam menuju kejurang neraka, kita boleh kenal peribadi-peribadi mereka yang mempertahankan undang-undang ciptaan manusia, menentang hukum hudud dan memutuskan sesuatu permasalaan umat Islam berdasarkan peraturan yang bercangah dengan syariat Islam atau pun kumpulan ajaran sesat yang menyelewing dari akidah Islam.

Sahabat yang dimuliakan.
Oleh itu marilah sama-sama kita duduk di dalam saf Jemaah Islam yang sebenar untuk menjalankan tugas-tugas dakwah “amal makruf nahi mungkar”dan meneruskan proses tarbiah di dalam barisan yang tersusun rapi dan sentiasa istiqamah hinggalah kita bertemu Allah SWT dalam keadaan reda meredai.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Sebagai seorang individu mukmin kalian mempunyai tanggungjawab untuk merealisasikan Islam dalam kehidupan. Islam bermula dari individu, keluarga, masyarakat dan negara. Untuk menyempurnakan tanggungjawab menurut sistem Islam, maka perlu ada kesedaran untuk bangun menghayati dan menegakkan Islam, bantu-membantu, pimpin-memimpin, bimbing-membimbung antara satu sama lain dalam suasana ukuwah dan kasih sayang sejati kerana Allah SWT. dalam satu jemaah yang tersusun rapi.

Hendaklah kalian sedari bahawa memperkatakan yang hak itu adalah suatu yang wajib, namun terpaksa menghadapi berbagai-bagai kesukaran serta halangan. Deen atau sistem Islam itu adalah hak (kebenaran) yang wajib dibangunkan, tetapi ia tidak dapat tertegak melainkan dalam kawalan yang sudah terbentuk.

Kerja-kerja menegakkan iman, amal soleh dan mengawal yang hak itu adalah kerja yang amat sukar bagi individu. Maka ia memerlukan kesabaran. Sabar menanggung penderitaan dan kesukaran, sabar menghadapi kemungkaran dan kemaksiatan yang berleluasa, sabar melalui masa yang panjang dan peningkatan yang lambat dan sabar untuk menuju matlamat yang jauh dalam perjuangan hidup ini. Hal ini memerlukan ukuwah dan bimbing-membimbing dengan kesabaran. Dalam suasana ini, barulah sistem Islam boleh hidup subur dan menghasilkan buah-buah (natijah) yang baik lagi bernilai.

Sahabat yang dimuliakan,
Model yang tinggi dan agung telah lahir di zaman Rasulullah SAW. dan para sahabat. Adalah perlu sekali di ambil contoh tauladan mereka. Generasi pertama sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w telah memiliki sifat-sifat dan ciri-ciri penting hingga melayakkan mereka menjadi umat terbaik.

Rumusan daripada pemikiran oleh Al-'Allamah Abu al-Hasan Ali al-Husni an-Nadawi dalam kitabnya, 'Maza Khasira al-'Alam Bi Inhitat al-Muslimin' mendapati bahawa ciri-ciri jemaah Rasulullah SAW adalah seperti berikut :

1. Mereka berpegang teguh kepada Syariat Ilahi. Mereka sesekali tidak mencipta undang-undang menurut hawa nafsu mereka.

2. Mereka telah melalui proses tarbiah (didikan) dan tazkiah (pembersihan) jiwa dalam jangka masa yang lama di bawah pimpinan Rasulullah SAW hingga lahir sifat-sifat terpuji. Jawatan dan tugas disifatkan sebagai amanah dan ujian daripada Allah SWT., bukan kemegahan atau banggaan.

3. Perkhidmatan mereka ikhlas semata-mata kerana Allah SWT, tidak kerana yang lain. Mereka bekerja untuk mengeluarkan manusia daripada perhambaan sesama makhluk kepada perhambaan hanya kepada Allah SWT. semata-mata. Bagi mereka kemuliaan hanya bagi orang-orang yang bertakwa.

4. Mereka membina tamaddun yang soleh meliputi kemajuan rohani, jasmani dan aqli (akal). Semua bidang hidup dikuasai oleh nilai dan akhlak Islam, meliputi bidang pentadbiran, ekonomi, sosial dan politik.

Dasar hidup mereka dibina di atas firman Allah SWT. yang bermaksud :
"Mereka mengabdikan diri kepada-Ku dan tidak mensyirikkan Aku dengan sesuatu apa pun."
(Surah an-Nur ayat 55)

Erti memperhambakan diri kepada Allah SWT. menurut tafsirannya, ialah tetap berpegang teguh dengan peraturan Allah SWT. Inilah kaedah yang diguna pakai oleh mereka dalam semua bidang kehidupan.

Sahabat yang dikasihi,
Justru itu, jika kalian mahu melihat Islam kembali kuat dan memimpin manusia, segala-galanya perlu bermula dengan diri kalian terlebih dahulu. Tanpa kesedaran untuk melakukan kebaikan dan tanpa kesungguhan untuk mengisi kesedaran diri sendiri, kalian pasti gagal untuk melihat kekuatan Islam. Sesungguhnya Islam tidak dibina di atas dasar mencari kesalahan orang lain tanpa melihat kepada diri sendiri terlebih dahulu. Ramai yang berani berkata-kata tetapi sedikit yang mampu mengotakannya.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML