Tuesday, March 11, 2014

PERMULAAN KEROSAKAN AKHLAK

Permulaan Kerosakan Akhlak

apa yang berlaku sebelum tahun 80an adalah berbeza dengan selepasnya.sebelum itu Tv hanyalah terhad kepada siaran tempatan sahaja.walaupun ada siaran yang mempengaruhi akhlak, ianya tidak dicapai oleh semua penduduk. tetapi apa yang berlaku selepas tahun 80an adalah berbeza. selepas cd dan dvd mula diperkenalkan, filem filem luar yang merosakkan akhlak atau setidak-tidaknya yang menunjukkan pergaulan bebas mula melimpah dan tersebar luas. setelah komunikasi satelite bertambah canggih, tv swasta pula memainkan peranan menyebarkan filem, drama dan video klip musik yang menonjolkan kerosakan akhlak. ditambah pula dengan siaran realiti tv yang mempamerkan pendedahan aurat dan pergaulan bebas termasuk dikalangan golongan yang memakai tudung.

kemajuan internet dan perubahan kelajuan internet daripada sistem dail up kepada sistem jalur lebar telah memindahkan banyak budaya asing kepada umat Islam. itu sebabnya perubahan kerosakan akhlak masyarakat Islam lebih cepat berlaku selepas tahun 80an berbanding sebelumnya yang mana teknologi maklumat belum berada di tahap yang tinggi.  Sistem pertahanan akhlak negara sememangnya sudah lemah dari dulu lagi. Ia adalah retak menunggu belah. Atau bangunan usang menungggu runtuh. Sistem mencampurkan lelaki dan perempuan dlm sistem pendidikan adalah pemangkin kerosakan akhlak. begitu juga pergaulan bebas lelaki perempuan di tempat kerja. 

kelonggaran terhadap hukuman zina

Kelonggaran sistem undang2 islam dlm menghukum penzina juga yang hanya dibayar denda menolong kepada kerosakan akhlak umat islam. allah maha mengetahui tentang hukum yang paling sesuai bagi penzina. Hanya sebat 100 kali dan rejam smpai mati yg boleh memadamkan nafsu penzina. Denda rm 3,000 jika dibanding dengan nikmat berzina adalah tidak setimpal. pemakaian 'berpakaian tetapi telanjang' yg diamalkan oleh wanita islam hanya dibiarkan sahaja oleh gerakan islam, pemerintah dan juga jabatan islam yg berkuasa. Saya tidak menyalahkan teknologi yang berubah kepada yg lebih canggih. Yg malangnya ialah telah mengalirkan budaya asing yg telah merubah akhlak umat islam secara cepat dan menyeluruh. Sekarang bukan setakat org di bandar yg rosak akhlaknya, masyarakat luar bandar juga menghadapi masalah yg sama. Dlm masa yg sama gerakan islam bagaikan tidak sedar perubahan mendadak yg berlaku kepada umat islam ini. Mereka masih leka memperjuangkan hal lain sedangkan masalah akhlak dijadikan perjuangan nombor 2.

maruah wanita islam yang menjunam

Wanita islam mula timbul perasaan dengki melihat wanita belum islam menunjukkan betis, menonjolkan punggung dan buah dada. Mereka ingin menunjukkan kepada dunia bahawa wanita islam juga 'boleh'. Wanita islam 'boleh' memakai seluar jeans ketat sambil menunjukkan bentuk punggung. Wanita islam juga boleh memakai t-shirt ketat saiz budak-budak sambil menonjolkan bentuk buah dada. Sungguh memilukan. Nilai islam yang dipertahankan sejak kedatangan islam seribu tahun dahulu telah luntur baru beberape puluh tahun kebelakangan ini. Bukannya sebab diacukan senjata oleh penjajah, tetapi selendang dan baju labuh terlucut dengan kerelaan hati yang dipengaruhi budaya tidak islam. Wanita islam yang dulu tinggi maruahnya, kini maruahnya telah dijual sedozen sepuluh ringgit.

Wanita islam yang dahulu dilihat sebagai teman hidup kini telah dilihat sebagai objek pemuas nafsu. Lelaki mungkin boleh disalahkan tetapi tidak boleh disalahkan 100 %. Wanita islam juga menyumbang kepada imej ini. Nilai mereka yang semakin murah seperti barangan yang dilambak di pasar malam. boleh disentuk, dibelek dan di cuba sebelum dibeli. Dan setelah dicuba tetapi tidak berkenan, boleh ditinggalkan dan dicuba yang lain pula. Akhirnya maruah wanita muslim menjadi sama seperti wanita barat. jika seorang lelaki memandang saudari dalam keadaan 'berpakaian tetapi telanjang', adakah dia memandang dengan pandangan hormat kepada saudari sebagai seorang insan atau pandangan bernafsu? sebelum kita mahu orang lain menghormati kita, adakah kita menghormati diri kita sendiri?

mesej jika berpakaian tetapi telanjang

Rasulullah pernah bersabda dan membuat ramalan apa yang akan berlaku di akhir zaman :

“Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang, berlenggak-lenggok, kepala mereka seperti punuk unta yang miring. Wanita seperti itu tidak akan masuk surga dan tidak akan mencium baunya, walaupun baunya tercium selama perjalanan sekian dan sekian.” (HR. Muslim no. 2128)

Jika saudari berseluar ketat sampai nampak bentuk punggung dan berbaju sendat hingga nampak bentuk buah dada, apakah mesej tidak langsung saudari sampaikan kepada lelaki?

Bagi lelaki tidak kira bangsa apa atau negara mana mesej yang cuba disampaikan ialah wanita itu 'gersang'. kerana hanya wanita 'gersang' sahaja yang akan menunjukkan bentuk tubuhnya di khalayak ramai. Ini mesej global yg difahami oleh semua lelaki. Tanyalah mana-mana lelaki, mereka akan memberi jawapan yang sama kecuali lelaki yang tidak menjawab dengan jujur atau mungkin kurang kelakiannya.

Dan semua lelaki faham bahawa mereka perlu menyirami tanah yang gersang supaya tanah itu subuh dan menumbuhkan pepohon nan rendang. ini adalah keinginan yang diletakkan ke dalam jiwa kaum adam sejak dulu lagi. Rasa tanggungjawab untuk mnyirami tanah yg gersang tidak bermaksud mahu memiliki tanah itu. Selepas disirami, mereka (lelaki yang tidak bertanggungjawb) akan mencari tanah gersang lain pula untuk disirami. Tanah yang disirami dan pohon yang tumbuh sesudahnya bukanlah tanggungjawab mereka kerana tidak ada perjanjian jualbeli sebelum proses penyiraman dan pembajaan dilakukan.

Sahabat mungkin berkata perumpamaan yang saya berikan ini tidak sesuai. Tapi perumpamaan ni adalah terbaik dan paling bersopan kerana al-Quran juga dalam membicarakan topik seks sebegini, Allah s.w.t. juga menggunakan tanah sebagai perumpamaan.

"Isteri-istei kamu adalah seperti kebun tempat kamu bercucuk tanam, maka datangilah kebun tempat kamu bercucuk tanam itu bagaimana sahaja yang kamu kehendaki." (Al Baqarah: 223)

KLIK DI SINI

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML