Tuesday, March 11, 2014

MIMPI NABI

Sembilan Mimpi Rasulullah SAW Untuk Pengajaran dan Kesedaran
.
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap mimpi para Nabi dan Rasul adalah mimpi yang benar yang datangnya daripada Allah SWT. Mimpi para Rasul adalah wahyu yang diwahyukan oleh Allah SWT. contoh mimpi Nabi Ibrahim a.s. baginda melihat baginda menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :  "Mimpi yang benar itu ialah sebahagian daripada empat puluh enam sifat kenabian." (Hadis Riwayat Muslim)

Terdapat hadis daripada Nabi SAW, bahawa baginda telah bermimpi terhadap sembilan peristiwa sebelum baginda di Israkkan oleh Allah SWT.

"Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israkkan ... ... .."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyeksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA. 

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka Jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

Sahabat yang dimuliakan,
Setiap amal ibadah, amal soleh dan amal kebajikan yang kita kerjakan kita tidak tahu mana satu di antaranya yang boleh membantu kita ketika saat genting samaada ketika kita berada di alam barzakh atau di hari akhirat.  Oleh itu kita jangan berkira-kira untuk melakukan sebanyak mungkin amal-amal kebaikan ketika di dunia ini.

Dalam banyak hadis kita jumpa Nabi SAW menceritakan bagaimana sesuatu amal walaupun nampak kecil tetapi ianya besar disisi Allah SWT. Contoh seorang lelaki memberi minum air kepada anjing yang kehausan telah diampunkan dosanya, seorang ahli ibadah yang telah beribadah selama 60 tahun dan dia melakukan zina tetapi sedekahnya berupa beberapa keping roti  kepada seorang miskin yang kelaparan telah  dapat memberatkan timbangan amal kebaikannya, bagaimana seorang lelaki yang melapangkan dadanya ketika menuntut hutang dan tidak memaksa orang yang belum mampu membayar hutangnya telah diampunkan semua dosa-dosanya oleh Allah SWT. Semua amal soleh ini membantu pengamalnya untuk mendapat pengampunan dan rahmat Allah SWT hingga melayakkan mereka memasuki syurga Allah SWT.

Bagaimana sembilan mimpi baginda di atas mengambarkan amalan-amalan tertentu yang dikerjakan oleh umatnya akan dapat menjadi syafaat ketika saat genting datangnya azab Allah SWT.

Oleh itu marilah sama-sama kita nasihat menasihati di antara kita sebagimana bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud : "Sampaikanlah daripadaku walaupun sepotong ayat." (Hadis Riwayat Bukhari)

Maka, berusaha la untuk menyampaikan atau mengingatkan sahabat-sahabat kita tentang pesanan Rasulullah SAW walau hanya sepotong ayat. Nescaya kita akan mendapat ganjaran pahala yang besar dan InsyaAllah keredhaan Allah SWT.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML