Tuesday, March 11, 2014

MEROKOK MEMUDARATKAN

Jauhilah Daripada Menghisap Rokok Kerana Banyak KemudaratannyaBismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Hidup kita di dunia yang sementara ini perlulah memikirkan persoalan dosa dan pahala. Adakah perbuatan kita boleh mendatangkan mudarat pada diri sendiri atau kepada orang lain?

Perkara yang ingin kita bincangkan adalah menghisab rokok apakah hukumnya dan kesannya kepada umat Islam dan masa depan kita di sisi Allah S.W.T.?

Sifat seorang mukmin adalah sentiasa berhati-hati dan berwaspada di atas apa saja perbuatan dan amalannya di dunia ini, jika ianya baik dan mendatangkan manfaat akan dilaksanakannya sebaliknya jika perkara tersebut haram, makruh, subhat maka dia akan meninggalkannya.

Ulama Islam terdahulu memberi fatwa bahawa meghisab rokok adalah makruh kerana merokok pada masa itu dikiaskan seperti memakan petai dan bawang (berbau) tidak digalakkan bersembahyang berjemaah semasa mulut berbau dan perlu dibuangkan baunya terlebih dahulu sebelum mendekati mengerjakan  solat berjemaah.

Tetapi sekarang ini ulama Islam telah mengkaji secara lengkap bahawa menghisab rokok adalah haram berdasarkan beberapa faktor di bawah :

1. Menghisab rokok boleh mendatangkan mudarat dan menjejaskan kesihatan perokok dan orang disekelilingnya.

2. Merokok membazirkan wang ringgit kerana rokok yang dihisab seolah-olah membakar wang kita setiap hari tanpa mempunyai nilai-nilai kesihatan.

3. Membeli rokok telah mengkayakan syarikat-syarikat rokok majoriti pemiliknya adalah orang kafir (Yahudi dan Kristian) keuntungan tersebut disalaurkan kepada dakyah agama Kristian dan membantu negara Israel untuk membunuh umat Islam di Palestin

4. Membeli rokok telah bekerjasama dan subhat untuk membesarkan kerosakkan di muka bumi yang berterusan kerana syarikat-syarikat rokok semakin kaya dan berterusan penyumbang kepada bertambahnya penyakit keronik yang menimpa umat manusia.

Huraiannya :

1. Menghisab rokok boleh mendatangkan mudarat dan menjejaskan kesihatan perokok.

Firman Allah S.W.T. maksudnya : "Dan infakkanlah (hartamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu jatuhkan (diri sendiri) ke dalam kebinasaan dengan tangan sendiri, dan berbuat baiklah. Sungguh, Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik"
(Surah al-Baqarah ayat 195)

Merokok merbahaya kerana :
* Tembakau mempunyai hubungkait yang rapat sebagai penyebab penyakit seperti barah dan penyakit jantung
* Boleh terjebak dalam penyalahgunaan dadah

Bagaimana merokok itu membahayakan?
* Asap rokok mengandungi lebih kurang 4000 jenis bahan kimia beracun
* Lebih kurang 63 dari bahan kimia di atas boleh menyebabkan barah

Adakah kesan buruk merokok hanya tertumpu kepada perokok atau juga orang lain?

Ya, orang lain boleh menjadi perokok pasif secara tidak langsung jika :
* Terhidu asap yang keluar dari perokok. Kesan yang tidak diingini adalah sama iaitu penyakit lelah, penyakit jantung dsb.

Apakah bahan kimia yang merbahaya dalam asap rokok?
Daripada 4000 bahan beracun dalam asap rokok, yang biasa dikenali adalah seperti berikut :

* Tar (bahan untuk membuat jalan raya)

* Ammonia (bahan dalam pencuci lantai)

* Napthylamine (ubat gegat)

* Arsenik (racun anai-anai)

* Nicotine (bahan yang boleh mendatangkan ketagihan)

* Kadmium (terdapat dalam bateri)

* DDT (Ubat nyamuk)

* Formaldehyde (untuk mengawet mayat)

* Butane (gas yang boleh membunuh)

* Methanol (Bahan pembakar untuk roket)

* Hydrogen cyanide (racun)

* Toluene (bahan pelarut)

* Carbon Monoxide (gas beracun)

Apakah penyakit yang membawa maut dan dikaitkan dengan tabiat merokok?
* Penyakit saluran pernafasan: lebih 10-20 kali ganda

* Barah paru-paru: lebih 10-15 kali ganda

* Barah payudara: lebih 11 kali ganda

* Barah hidung dan tekak: lebih 5-15 kali ganda

* Barah mulut: lebih 3-15 kali ganda

* Barah saluran makanan : lebih 4-5 kali ganda

* Sakit Jantung: lebih 1.5-3 kali ganda

* Barah Buah Pinggang: lebih 1.5-3 kali ganda

* Ulser Perut: lebih 2 kali ganda

* Angin Ahmar: lebih 2-3 kali ganda

Adakah perokok pasif kurang bahaya?
Tidak, ianya lebih merbahaya kerana :

* Berbanding dengan asap yang dihisap oleh perokok, asap yang disedut oleh perokok pasif mengandungi :

2 kali ganda nikotin

3 kali ganda tar

5 kali ganda karbon monoksida

50 kali ganda bahan kimia merbahaya

Jelaslah daripada huraian di atas bahawa tidak ada sedikit pun kebaikan menghisab rokok kerana bukti-bukti klinikal, kajian sains dan lapuran perubatan menunjukkan ramai pesakat kronik berpunca daripada menghisab rokok dan punca pesakit lain (perokok pasif) yang tidak menghisab rokok mendapat penyakit akibat daripada menghidu asap rokok.

2. Merokok membazirkan wang ringgit kerana rokok yang dihisab seolah-olah membakar wang kita setiap hari tanpa mempunyai nilai-nilai kesihatan.

Orang yang membazir ialah saudara syaitan:

Siapakah yang telah mempersaudarakan seorang yang membazir dengan syaitan?
Allah sendiri yang mempersaudarakan antara keduanya.
Firman Allah SWT ;

إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا

Maksudnya :
Sesungguhnya orang-orang  yang membazir itu ialah saudara-saudara syaitan.
(Surah Al-Isra' ayat 27)

Jika wang yang ada kita membeli rokok sedangkan rokok itu hanya kita menghisabnya dan ia tidak mengenyangkan, tidak menghilangkan dahaga dan tidak membawa vitemin atau khasiat untuk tubuh kita maka rokok yang kita hisab itu adalah dikira membazir dan sesiapa yang suka membazir adalah saudara syaitan sedangkan syaitan itu adalah musuh yang nyata untuk manusia.

Ingatlah kalian! Bahawa harta yang  kalian bazirkan akan menjadi saksi dihadapan Allah nanti bahawa kalian telah berlaku zalim kerana tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya. Orang miskin, anak yatim, janda-janda miskin, orang kurang upaya dan mereka yang menderita memerlukan bantuan akan menuntut kepada Allah S.W.T kepada kalian kerana kalian tak dapat membantu mereka sedangkan kalian mempunyai harta tetapi di salah gunakan! Orang yang menghisap rokok lebih di dorong untuk memuaskan nafsu dan mengikut bisikan syaitan.


3. Membeli rokok telah mengkayakan syarikat-syarikat rokok majoriti pemiliknya adalah orang kafir (Yahudi dan Kristian) keuntungan tersebut disalurkan kepada penyebaran agama Kristian dan membantu negara Israel untuk membunuh umat Islam di Palestin.

Apakah kalian merasa tidak bersalah disisi Allah S.W.T kerana kalian telah melabur satu pelaburan yang besar iaitu mengkayakan syarikat-syarikat rokok terbesar dunia? Jika semua umat Islam di dunia memboykot dan tidak membeli rokok maka syarikat-syarikat rokok akan mengalami kerugian dan kemungkinan akan menutup operasinya.

Yang pasti hasil keuntungan tersebut mereka gunakan untuk menghacurkan umat Islam sendiri.  Syarikat-syarikat gergasi dunia telah menyumbangkan dana yang besar kepada pertubuhan  Kristian sedunia  dan penyumbang besar kepada kerajaan Israel untuk membeli peluru, merampas dan  membunuh umat Islam Palestin. Apakah kalian sanggup meletakkan diri kalian menjadi penyokong dan pembantu kepada orang kafir untuk menghancurkan Islam? Bertaubatlah kalian yang masih merokok , kerana setiap perbuatan kalian ini pasti di tanya Allah S.W.T di hari akhirat nanti.

4. Membeli rokok telah bekerjasama dan subhat untuk membesarkan kerosakkan di muka bumi yang berterusan kerana syarikat-syarikat rokok semakin kaya dan berterusan penyumbang kepada bertambahnya penyakit keronik yang menimpa umat manusia.

Rasulullah S.A.W. bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang memberi contoh di dalam Islam dengan contoh yang buruk dia akan mendapat dosanya dan dosa orang yang mengikutinya selepas dia tanpa dikurangi dosa terbabit sedikitpun."

Dalam Islam jika kita memberi sedekah jariah atau sesuatu teknologi baru dan digunakan oleh manusia berterusan maka kita juga akan mendapat pahala yang berterusan walau pun kita sudah meninggal dunia. Sebaliknya jika kita membuat sesuatu yang buruk dan keji atau kita memberi satu sumbangan hingga hasilnya boleh digunakan untuk meneruskan kerosakkan dan diikuti oleh manusia lain maka kita akan mendapat saham dosanya , nauzubillahiminzalik. Dalam kes ini perokok-perokok muslim sebenarnya telah memberi sumbangan yang besar kepada syarikat-syarikat rokok untuk membesarkan perniagaannya dan syarikat-syarikat rokok menjadi penyumbang terbesar untuk mendatangkan kerosakkan di muka bumi (ramai manusia mendapat penyakit).

Alangkah baiknya jika wang kalian yang kalian gunakan untuk membeli rokok kalian sumbangkan sebagai sedekah jariah dan membantu sekolah agama, sekolah tahfiz, pembinaan masjid , untuk majlis-majlis ilmu kerana pahalanya cukup besar dan akan menyelamatkan kalian di akhirat nanti dan ianya juga dapat membantu membangunkan kemajuan  dan dapat menjana ekonomi umat Islam.

Sahabat yang dikasihi Allah,
Marilah sama-sama kita menginsafi diri kita, tinggalkanlah perbuatan mazmumah kerana salah satu perbuatan mazmumah adalah merokok. Ulama telah memberi fatwa bahawa membeli rokok, menghisap rokok, menjual rokok, membeli rokok untuk orang lain, iklan rokok dan membuat rokok adalah haram mengikut hukum Islam. Oleh itu jauhkanlah diri kita daripada berterusan melakukan perkara-perkara haram kerana perkara haram boleh mematikan hati kita dan menjauhkan daripada rahmat Allah.

Perkara yang amat ditakuti dosa perbuatan haram berterusan dilakukan  setiap hari  sedangkan perkara kebaikan dan pahala belum pasti diterima Allah dan amat sedikit pula kita laksanakan. Bagaimana kita nak berhadapan dengan Allah S.W.T. nanti di alam barzakh, di hari akhirat nanti sedangkan amal solah dan kebaikan kita terlalu sedikit sedangkan perkara haram dan subhat kita lakukan berterusan. Justeru itu muhasabahlah diri kita ingatlah hidup di dunia terlalu singkat dan janganlah kita merosakkan masa hadapan kita di hari akhirat dengan membuat perbuatan-perbuatan yang dimurkai oleh Allah S.W.T.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML