Tuesday, March 11, 2014

MELAMPAU DALAM BERDUKA
>>HAYATI PENGAJARAN DLM HADIS<

Hadis :
Dari Abu Musa r.a katanya :”Saya berlepas daripada orang yang Rasulullah berlepas diri daripadanya. Rasulullah s.a.w berlepas diri daripada orang-orang yang berkabung dengan berteriak-teriak, mencukur kepala dan mengoyak-ngoyak baju.” (Hadis Riwayat Bukhari)

HURAIAN

Islam mengharamkan setiap muslim mengikuti tradisi jahiliah yang apabila ditimpa masalah kematian contohnya, mereka meratap, berteriak secara berlebih-lebihan dan melahirkan kedukaan yang melampau-lampau. 

Sebaliknya Islam mengajar ummatnya, bahawa kematian itu hanyalah perpisahan sementara, bukan musnah sama sekali kerana manusia bakal dibangkitkan semula di hari akhirat kelak. Sedangkan tangisan itu sama sekali tidak dapat menghidupkan orang yang sudah mati dan tidak juga dapat menolak takdir Allah.

Oleh sebab itu, setiap muslim harus menerima sesuatu kematian itu sebagaimana halnya menerima musibah, iaitu harus banyak bersabar, mengawal perasaan dan memohon keredhaan Allah serta mengambil pengajaran daripadanya di samping mengharapkan pertemuan abadi di akhirat kelak.

Kita juga digalakkan mengulang-ulang menyebut kalimah ‘inna lillah wainna ilaihi raaji'un’ yang bermaksud: “Sesungguhnya kami adalah milik Allah, dan kepada-Nyalah kami akan kembali”.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam MalaysiaNo comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML