Wednesday, January 1, 2014

WASIAT LUQMAN

Wasiat Luqman al-Hakim

Sahabat yang dirahmati Allah,

Luqman (Arab لقمان الحكيم, Luqman al-Hakim, Luqman Ahli Hikmah) adalah orang yang disebut dalam Al-Qur'an surah Luqman ayat 12-19 yang terkenal kerana nasihat-nasihatnya kepada anaknya.

Ibnu Katsir berpendapat bahwa nama panjang Luqman ialah Luqman bin Unaqa' bin Sadun. Sedangkan asal-usul Luqman, sebagian ulama berbeza pendapat. Ibnu Abbas menyatakan bahwa Luqman adalah seorang tukang kayu dari Habsyi.

Banyak nasihat Luqman yang boleh dijadikan panduan. Beliau  sentiasa memberi nasihat-nasihat yang bermanfaat. Nasihat-nasihat beliau adalah seperti berikut :

Pertama : Supaya sentiasa berada dalam majlis para ulama' dan dengarlah kata-kata para hukama'(orang yang bijaksana), kerana Allah menghidupkan jiwa yang mati dengan hikmat sebagaimana Dia menghidupkan bumi yang mati dengan hujan yang lebat.

Kedua : Berkawan dan hampirilah ulama' serta duduk dan ziarahilah rumah mereka agar kamu akan menjadi seumpama mereka. Sentiasalah bersama-sama mereka dan tumpanglah kebaikan mereka. Kemungkinan besar apabila Allah menurunkan kebaikan kepada mereka, kamu turut merasai nikmat itu. Sekiranya engkau seorang yang soleh, jauhilah dirimu daripada orang yang buruk budi pekerti dan keras kepala kerana ditakuti apabila diturunkan bala Allah, engkau turut menjadi mangsanya.

Ketiga : Janganlah engkau menjadi lemah daripada seekor ayam jantan, ia telah berkokok pada waktu pagi hari sedangkan engkau pada ketika itu masih terbaring di atas katilmu.

Keempat : Jangan sekali-kali engkau menangguhkan taubat kepada Allah kerana mati itu akan datang bila-bila masa sahaja.

Kelima : Dunia ini bagaikan lautan yang dalam yang mana sudah ramai mereka yang sudah ditenggelamkannya. Oleh itu, jadikanlah taqwa sebagai kapalnya dan iman pula sebagai air yang menyirami tanaman.

Keenam : Pukulan bapa ke atas anaknya bagaikan air yang menyirami tanaman.

Ketujuh : Tiga orang yang tidak dapat dikenali melainkan pada tiga keadaan iaitu:

1. Orang yang lemah lembut melainkan ketika marah.

2. Orang yang berani melainkan ketika berperang.

3. Saudara maramu melainkan ketika engkau berhajat dan memerlukan pertolongan daripada mereka.

Kelapan : Sesungguhnya dunia ini sedikit sahaja, sedangkan keseluruhan umurmu lebih sedikit daripada itu. Manakala umurmu yang masih lagi berbaki amat sedikit daripada yang lebih sedikit tadi.

Kesembilan : Tanda-tanda seorang pendengki itu ada tiga iaitu:

1. Mengumpat kawannya apabila ketiadaan kawan mereka.

2. Memuji-muji kawannya apabila berada berasama mereka.

3. Merasa gembira jika kawannya ditimpa bala.

Sahabat yang dimuliakan,
Jadikanlah wasiat-wasiat Luqman ini sebagai ikhtibar dan pengajaran untuk kita amalkan dalam kehidupan kita untuk menjadi Mukmin yang berakhlak mulia.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML