Monday, November 3, 2014

TATKALA TERJATUH dan MENANGISApabila kau terjatuh dan menangis

Tampakkan sifat-sifatmu nescaya, Dia akan membantumu dengan sifat-sifat-Nya.

Tampakkan kehinaanmu nescaya, Dia membantu dengan Kemuliaan-Nya.

Tampakkan kelemahanmu nescaya, Dia membantu dengan Kekuasaan-Nya.

Tampakkan ketidakberdayaanmu nescaya, Dia membantu dengan Daya dan Kekuatan-Nya.

Ketika secara zahir Allah menjadikanmu taat melaksanakan perintah dan secara batin menganugerahkan sikap pasrah kepada-Nya, beerti Dia telah melimpahkan nikmat yang amat besar padamu. Sungguh rahsia-rahsia Allah itu Maha Seni sehingga terkadang engkau tidak menghargainya lantaran kaburnya mata hati.

Tunjukkan kemurahan kepada saudara-saudaramu. Biasakan dirimu memberi dan mengasihi. Memberi secara langsung adalah mengeluarkan harta dan menyerahkannya kepada mereka. Sementara, memberi secara tidak langsung adalah menunjukkan perhatian.

Jangan bakhil dan menahan apapun yang mampu kau berikan kepada mereka. Kerana keramahan, kemurahan dan kelapangan merupakan inti perjalanan. Siapa saja yang menjaga sifat-sifat itu dalam hidupnya, nescaya seluruh rintangan yang menghalangi dan mengotori mata hati akan sirna.

Berikan khabar gembira kepada malam bahawa fajar akan tiba, mulai dari puncak pergunungan hingga ke lembah-lembah. Berikan khabar gembira kepada orang-orang yang beriman bahawa jalan keluar akan segera datang secepat cahaya dan sekejap mata.

Allah tidak pernah mensia-siakan kita, hanya kita yang mensia-siakan peluang dan masa yang Allah berikan pada kita. Istighfar.

Dia yang memiliki Allah, memiliki segala-galanya. Firman Allah SWT :

“Kepunyaan Allahlah segala apa yang ada di langit dan di bumi. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya nescaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendakiNya dan menyiesa siapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. 
(Al Baqarah: 284)

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML