Sunday, December 14, 2014

CINTA NABI S.A.W KEPADA UMAT TERAMATLAH BESAR
Dilahirkan pada 12 Rabiulawal tahun gajah, dan diberi nama, Muhammad bin Abdullah yang ketika itu, tiada satu pun bangsa arab yang memberi nama semulia itu. Dalam erti kata, (yang mulia). sejak awal kelahiran baginda lagi, pelbagai peristiwa pelik berlaku, runtuhan istana kisra di parsi, mekah diterangi cahaya putih, api sembahan majusi yang marak menyala beribu tahun terpadam begitu sahaja, dan setiap langkah nabi akhir zaman ini dinaungi awan. Itulah sedikit cerita ringkas sirah nabi kita, nabi Muhammad. 

Namun, berapa ramaikah yang mengenali insan mulia ini berbanding buah hati masing-masing?? berbanding artis-artis?? berbanding pemain bola sepak?? 

Agak malu bila kita fikirkan balik, apabila manusia paling mulia ini. Kita tidak kenali. Tidak kita tahu asal sejarah keturunan baginda tetapi.. hakikat yang nyata, kita lebih malu apabila kita tidak mengenali siapa artis popular sekarang dan pemain bola sesuatu kelab. Itu yang lebih kita malu berbanding nabi kita!! 

Hairan bukan?? tidakkah kita tahu, nabi Muhammad lah paling layak berada di hati kita berbanding segalanya (selain Allah). walau ibu bapa kita. kenapa pula?? mungkin ada yang mengatakan bahawa, ibu bapa lah yang selayaknya berada di hati kita berbanding nabi Muhammad kerana ibu yang melahirkan kita bertarung nyawa. 

Tapi kita lupa, tanpa Rasulullah, ibu kita ini bukan islam dan kita turut bukan islam!! jadi siapakah yang layak di hati kita?? 

Berbanding jasa seorang ibu dengan jasa Rasulullah, tinggi lagi jasa baginda.baginda lah yang membawa perubahan di dunia ini, bagindalah yang memberi kita, ibu kita,datuk dan moyang kita hidup dalam keadaan di redhai Allah dan baginda jugalah yang menyuruh agar kita taat pada ibu bapa kita. 

Ramai yang tahu, siapa itu Muhammad bin Abdullah. tapi tak semua yang kenal, siapakah itu. Marilah saya membawa sedikit kisah nabi yang menjadi kesayangan kita selama ini.dimana zaman kini, umat islam semakin di hina dan diinjak-injak maruah bagaikan tiada pembelaan. Nabi Muhammad dihina di merata tempat oleh orang kafir laknat. 

Sebenarnya apa yang berlaku pada zaman ini, telah pun berlaku di zaman nabi segalanya telah kembali ke zaman ini. Dari cara pakaian, hiburan, seksaan dan penghinaan. jika pada zaman ini, ramai perempuan berpakaian mendedahkah sebahagian atas dadanya agar menarik perhatian lelaki walhal pada zaman nabi lagi pakaian seperti itu telah wujud. 

Manakala, penghinaan terhadap nabi juga telah berlaku pada zaman nabi masih hidup lagi.bahkan lebih teruk lagi berbanding sekarang. Bayangkan ketika itu, umat islam masih lemah, tidak punyai kekuatan yang ramai untuk melawan dan pertahan kan nabi. Penghinaan yang terjadi pada Rasulullah terlalu banyak. Namun nabi hanya bersabar kerana baginya, dirinya tidak penting. yang penting hanyalah agama islam. 

Maka...penghinaan bermula dengan hanya kata-kata kesat dilontarkan kepada nabi Muhammad.segala ejekan dilontarkan kepada nabi.setelah tidak puas hati, mereka menghasut budak-budak nakal melontarkan batu kepada nabi sehingga terluka kaki nabi. 

Tidak cukup dengan itu, sekumpulan pembesar Quraisy berkumpul di hujung memerhati nabi sedang solat. Abu jahal mencabar sesiapa yang berani meletakkan usus dan perut unta ke kepala nabi ketika sedang sujud. lalu sahut seorang dan terus melakukan perbuatan zalim itu. terbahak-bahak mereka ketawakan nabi Muhammad. 

Nabi hanya bersabar dengan tingkah laku mereka. Malah, ada ketikanya seorang kaum Quraisy memijak leher nabi ketika sedang sujud dan menekan-nekan sehingga nabi hampir mati. Namun nabi tetap bersabar. Tak cukup dengan itu, mereka membuang najis, sampah dan segala kotoran dari tubuh binatang ke hadapan rumah nabi, sampaikan berbau busuk. 

Namun nabi tetap bersabar dan baginda sendiri membersihkannya.sampaiakn Allah begitu murka dan mengirimkan malaikat jibril serta malaikat-malaikat penjaga gunug dan bukit untuk menghancurkan mekah. Namun, nabi sekali lagi bersabar dan memohon agar zuriat mereka beriman kepada Allah. 

Lihatlah wahai umat Muhammad.. betapa sabarnya baginda dengan umatnya yang menghina baginda.lebih dasyat dan hina berbanding zaman ini. namun, nabi tetap bersabar kerana agama Allah itu lebih penting. baginda tahu, satu hari nanti akan muncul orang-orang yang beriman dalam kalangan zuriat mereka nanti.  

Subhanallah... sesungguhnya peribadi Muhammad ini tidak mampu diikuti umat-umatnya. 


Khabbab bin Aris menceritakan bahwa pada suatu hari Rasulullah memanjangkan solatnya, sehingga setelah selesai solat, sahabat bertanya 

“ Ya Rasulullah,engkau melakukan solat begitu lama tidak seperti solat  lain.”

Rasulullah saw menjawab: 

"Benar,    dan   dalam   solat   itu aku mendapatkankan sesuatu yang menyenangkan  dan sesuatu  yang menyedihkan, karena sesungguhnya aku dalam solat tadi telah meminta kepada Allah 3 perkara, maka Allah  mengabulkan  2 dari permintaanku, dan  menolak satu permintaanku.Aku meminta kepada Allah agar umat ku tidak akan pernah dibinasakan dengan penyakit, maka Allah mengabulkannya; kemudian aku meminta kepada Allah agar umatku tidak akan pernah dikalahkan oleh musuhnya, dan Allah mengabulkan permintaan tersebut; dan pada waktu aku meminta agar umatku tidak menyakiti satu dengan yang lain, maka Allah tidak mengabulkan permintaan tersebut
(Hadis sahih riwayat Tirmidzi )

Dari hadis diatas dapat dilihat  bahwa Allah telah mengabulkan doa Rasulullah agar umatnya tidak hancur dengan  penyakit, dan tidak dapat dikalahkan oleh musuh-musuh 

Islam,dan  kedua doa tersebut dikabulkan oleh Allah; tetapi sewaktu Nabi meminta agar umatnya tidak saling berperang, saling menyakiti, maka Allah tidak mengabulkannya.

Mengapa Allah tidak mengabulkan permintaan yang ketiga?

Sebab,   telah   menjadi   hukum   dan sunatullah dalam kehidupan, bahwa jika suatu kaum itu bersatu, maka kaum itu akan menang, tidak kira apakah kaum itu kafir atau beriman. Sebaliknya, jika suatu kaum itu berpecah belah sesama mereka, berperang sesama mereka, menyakiti sesama mereka, maka pastilah kaum itu akan kalah, walaupun kaum itu beriman kepada Allah subhana wa Ta’ala.

Hal ini telah dintayakan dalam Al Quran :

“Dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya dan janganlah kamu berbantah-bantahan yang menyebabkan kamu akan menjadi gentar dan kekuatanmu akan hilang.”

(QS.Al Anfal:46)

”Dan berpeganglah kamu kepada tali Allah dan janganlah kamu bercerai-berai.”

(Qs.Ali imran:103)


Dari ayat tersebut dapat kita simpulkan bahwa jika suatu kaum itu berpecah-belah dan saling berperang sesama mereka, maka kaum itu akan kalah, tetapi jika suatu kaum itu bersatu, maka kaum itu akan menang,

Dalam sebuah hadits disebutkan:
”Tangan Allah bersama Jamaah” 
{HR.Tirmidzi}

Ulama menafsirkan makna "tangan Allah" dalam hadis tersebut  adalah kekuatan, kemenangan, yang berarti hanya akan dicapai dengan bersatu dan berjamaah.

Bukti bahwa umat Islam akan kalah jika berpecah atau berselisih paham adalah kekalahan dalam perang Uhud. Sejak perang yang pertama dalam Islam seperti perang Badar, walaupun kekuatan umat Islam sedikit, dengan persenjataan yang minimum, tetapi karena umat Islam bersatu menghadapi musuh dan tidak berselisih faham, maka umat Islam pasti akan menang; tetapi sewaktu umat Islam berselisih faham dalam perang Uhud, dimana pasukan diatas bukit yang diperintahkan untuk berjaga-jaga  walau  dalam keadaan apapun juga berselisih sesama  mereka karena melihat pasukan Islam yang di bawah telah mendapatkan harta peninggalan perang, sehingga sebahagian mereka meninggalkan pos di atas bukit .

Dan sewaktu pasukan musuh melihat bahwa bukit telah kosong dari pasukan Islam, maka mereka segera naik ke atas bukit menghujani pasukan Muslim dibawah dengan anak panah, sehingga pasukan Muslim kucar - kacir.

Ini  menunjukkaN  bahawa walaupun dalam  pasukan tersebut ada  Rasulullah, ada sahabat yang beriman,  tetapi disebabkan pasukan telah berselisih faham, maka pasukan Islam mengalami kekalahan.

Jika pasukan musuh  bersatu mereka pasti kuat, dan jika pasukan Islam berpecah maka sunatullah akan memberikan kemenangan kepada pasukan musuh, disebabkan pasukan musuh bersatu , dan kekalahan terjadi disebabkan oleh pasukan Islam berpecah.

Tetapi jika pasukan musuh bersatu, dan umat Islam juga bersatu, maka kemenangan ada di pihak umat Islam, sebagaimana doa nabi Muhammad yang KEDUA:

“Ya Allah, jangan Engkau kalahkan umatku dengan musuh-musuhnya”.

Doa itu dikabulkan Allah dengan syarat umat Islam mengikuti Sunatullah dalam kemenangan.

Sunnatullah dalam mencapai kemenangan adalah tidak berpecah belah, tidak berkelahi, tidak bertikai, walaupun berbeza paham dan pandangan.

Sejarah telah mencatat bahwa Islam kuat sewaktu mereka bersatu seperti umat Islam zaman Rasulullah, umat Islam zaman  Khalifah rasyidin, umat Islam zaman keemasan di Baghdad, umat Islam zaman kejayaan di Sepanyol dan umat Islam di akhir dinasti Uthmaniyah.

Tetapi sejarah juga telah mencatat bahwa kehancuran Islam tidak pernah terjadi karena kekuatan musuh, tetapi semuanya terjadi karena perpecahan antara umat Islam sendiri.

Jatuhnya zaman khalifah ke tangan dinasti Umayyah, juga karena perpecahan.

Hancurnya Dinasti Abbasiyah, jatuhnya Baghdad ketangan monggolia juga karena perpecahan, sehingga sebahagian umat Islam berkonspirasi dengan musuh untuk menjatuhkan khilafah.

Kehancuran Islam di Spanyol juga bukan karena kehebatan musuh, tetapi karena perpecahan yang terjadi di antara umat Islam, sehingga diantara mereka ada yang  bersekongkol dengan negara musuh yang beragama Nasrani untuk menghancurkan Granada.

Kehancuran Turki Uthmaniyah dan kejatuhan pemerintahan khalifah juga bukan karena kekuatan musuh barat, tetapi karena kelompok Mustafa Kemal Attarurk berkonspirasi dengan Inggeris sehingga menjatuhkan khalifah.

Sewaktu negeri Afghanistan diserang oleh pasukan komunis Rusia dan seluruh rakyat Afghanistan bersatu melawan musuh, walaupun mereka berbagi dalam kelompok-kelompok mujahidin, tetapi tidak ada satupun yang berkompromi dan berkonspirasi dengan musuh, terbukti pasukan mujahidin yang tidak mempunyai perlengkapan senjata dapat mengalahkan pasukan Rusia yang bersenjata lengkap, karena dengan persatuan mereka, kemenangan pasti bersama rnereka, sebab dengan jamaah dan tidak berpecah, tangan Allah bersama mereka.

Tetapi   sewaktu   umat  Islam Afghanistan diserang Amerika, dan umat Islam berpecah, sebagian mendukung mujahidin, sebagian masuk kelompok Taliban,   dan    sebagian   lagi    ikut berconspirasi dengan Amerika, maka Sunnalatullah menyatakan bahwa mereka akan    kalah.

Musuh    tidak    dapat mengalahkan    umat    Islam,    tetapi pecahan yang akan melemahkan mereka dan membuat musuh menang.

Rasululullah sangat mengharapkan agar umat Islam selalu berjamaah walau dalam keadaan apapun juga, walau dalam menghadapi siapapun juga.

Walau umat Islam berkelompok, sewaktu menghadapi musuh, jangan hiraukan kepentingan kelompok, sebab kepentingan umat lebih besar daripada kelompok.

Diriwayatkan oleh Ibnu Umar, menceritakan bahwa pada suatu hari Khalifah Umar bin Khattab berkata diatas mimbar:

Wahai manusia, aku sekarang berdiri ini untuk memyampaikan pesan Rasulullah: 
"Aku wasiatkan kamu dengan sahabatku. kemudian dengan orang yang mengikuti mereka (tabi’in), kemudian akan berkembanglah sikap berdusta, sehingga seorang itu akan bersumpah, padahal dia tidak diminta untuk bersumpah, dan akan datang orang yang bersedia menjadi saksi, padahal dia tidak diminta untuk menjadi saksi, dan tidaklah seorang lelaki akan berdua-duaan dengan seorang perempuan,melainkan syaitan akan berada bersama mereka, maka atas kamu sekalian hendaklah berjamaah, dan jauhilah berpecah-belah, sebab sesungguhnya syaitan itu akan bersama kelompok yang berpecah, sedangkan dengan kelompok yang berjamaah dia akan menjauh, dan barangsiapa yang mengharapkan untuk mendapat wangi surga, hendaklah dia berjamaah, dan barangsiapa yang bergembira dengan kebaikannya, dan berduka dengan kejahatannya, itulah tanda seorang yang beriman
[ HR.Tirmidzi ]

Dari hadits di atas dapat dilihat bahawa umat Islam diwajibkan untuk berjamaah, dan menghindari setiap perpecahan.

Maka dari itu, sudah sewajarnya umat Islam berfikir bahawa sebenarnya musuh itu tidak kuat walaupun mereka mempunyai teknologi yang canggih, sebab kekuatan mereka jika berhadapan dengan kekuatan umat Islam, maka kemenangan dipihak umat Islam.

Kunci kelemahan umat Islam adalah perpecahan antara kelompok dan mazhab.

Sudah waktunya umat Islam bersatu, walaupun berbeza kelompok dan mazhab, setiap negara Islam saling mendukung program negara Islam yang lain, bukan berkonspirasi dengan musuh Islam untuk menjatuhkan dan menyerang negara Islam yang lain


Pernah satu ketika jibril bertanya kepada nabi Muhammad.
"wahai Muhammad.antara aku dan engkau, siapakah yang lebih mulia??" 
nabi menjawab,
"aku! kerana engkau diturunkan kerana aku." 
jibril bertanya lagi,
"wahai Muhammad antara Al-Quran dan kau, siapa lebih mulia??" 
nabi menjawab.
"aku! kerana al-Quran diturunkan kerana aku." 
jibril masih bertanya.
"wahai pesuruh Allah.antara kau dan agama Islam, siapa yang lebih mulia??" 
nabi menjawab,
"Islam! kerana aku diutuskan kerana Islam." 

Jadi, jelaslah disini...bahawa agama islam itu tersangatlah penting kerana tanpa agama islam, tiada gunanya hidup didunia ini. Sedangkan nabi Muhammad yang paling mulia itu pun, berada di bawah darjat agama Islam. 

Kerana itulah, nabi berpesan. orang yang syahid adalah orang yang mempertahankan agama Islam dan Allah. nabi tak kata pun mempertahankan dirinya.jadi.....Kerana itulah nabi sanggup bermati-matian menegakkan agama Allah ini.kerana kemuliaan Islam itu sendiri. 

Cintanya nabi kepada kita, bukanlah seperti cintanya ibu kepada anaknya. malah, lebih daripada itu. sampaikan saat kewafatan nabi pun, baginda masih menyebut umatnya. Begitu kasihnya baginda pada kita semua. separuh kesakitan sakaratulmaut ditanggung nabi Muhammad.dan baginda tidak akan masuk syurga melainkan semuanya telah masuk. Baginda akan menunggu di luar pintu syurga sampailah orang terakhir yang akan masuk ke syurga. Malah, di padang masyar kelak, baginda akan memberi syafaat kepada umatnya yang dalam kesusahan mengikut redha Allah. 

Kerana, setiap rasul mempunyai satu doa yang 'confirm' makbul.dan setiap rasul telahpun gunakannya untuk membinasakan kaum mereka.hanya nabi Muhammad yang masih memiliki doa ini untuk menolong umatnya di akhirat kelak yang dikenali sebagai syafaat.begitu sayangnya baginda kepada kita sampaikan hendak masuk ke syurga pun,.baginda masih lagi mencintai kita..... 

Tetapi kita?? tidak langsung mengingatinya.malah menghina baginda. walhal di akhirat kelak, kepada bagindalah kita akan merayu memohon pertolongan. malulah wahai manusia...MALULAH!! Cintailah nabi Muhammad kerana dialah yang membantu kita. sayangilah nabi Muhammad kerana baginda sanggup menangis,sakit dan terseksa demi umatnya.... 

aduhai muslimin muslimat.......!! 
bangkitlah!! 
perjuangkan hak islam dan teruskan perjuangan nabi Muhammad !! 

kerana nabi Muhammad, telah berkorban setiap saatnya untuk islam dan kita semua... 
cintanya baginda kepada kita sampaikan baginda menjamin kesejahteraan kita dengan berpegang pada al-Quran dan sunnah.selama mana kita berpegang pada itu,kita tak akan sesat selamanya......... wahai Muhammad kekasih Allah... 
selawat ke atas kamu...
junjungan yang terpuji....
amin.. .No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML