Wednesday, November 19, 2014

KEHEBATAN SYURGA BERDASARKAN AL-QURAN

GAMBAR HIASAN


Allah menciptakan perkara-perkara yang luar biasa indah dan nikmatnya kepada orang-orang yang bertakwa sehingga menurut Nabi Muhammad s.a.w. di syurga itu terdapat apa-apa yang belum pernah dilihat oleh mata dan didengar oleh telinga serta tidak pernah pula terlintas di hati manusia.

Berikut adalah beberapa ayat Al-Quran tentang kehebatan syurga Allah SWT yang sempat saya kumpul :


"Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka." 
(Surah Ar-Ra'd; 35)"Kedua syurga itu mempunyai pohon-pohonan dan buah-buahan." 
(Surah Ar-Rahman; 48)"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang mengalir." 
(Surah Ar-Rahman; 50)"Di dalam kedua syurga itu terdapat segala macam buah-buahan yang berpasangan." 
(Surah Ar-Rahman; 52)"Mereka bertelekan di atas permadani yang sebelah dalamnya dari sutera. Dan buah-buahan di kedua syurga itu dapat (dipetik) dari dekat." 
(Surah Ar-Rahman; 54)"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin." 
(Surah Ar-Rahman; 56)"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang memancar."
 (Surah Ar-Rahman; 66)"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik." 
(Surah Ar-Rahman; 70)"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, bagi mereka syurga-syurga yang penuh kenikmatan..." 
(Surah Luqman, 8)"Dan dimasukkanlah orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya dengan izin Tuhan mereka. Ucapan penghormatan mereka dalam syurga itu ialah "salam"" 
(Surah Ibrahim; 23)"Mereka tidak mendengar perkataan yang tak berguna di dalam syurga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka rezeki di syurga itu tiap-tiap pagi dan petang." 
(Surah Maryam; 62)"Berlumba-lumbalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya. Itulah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." 
(Surah Al-Hadid; 21)"Di syurga itu mereka memperoleh buah-buahan dan memperoleh apa yang mereka minta." 
(Surah Yasin; 57)


"(Bagi mereka) syurga 'Adn mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari emas, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka didalamnya adalah sutera." 
(Surah Fathir; 33)"....Syurga itu sebaik-baik tempat menetap dan tempat kediaman." 
(Surah Al-Furqan; 76)

Ya Allah, anugerahkanlah kepada kami syurga-Mu dengan rahmat dan kasih sayang-Mu. Jadikanlah kami hamba-Mu yang beriman dan bertaqwa. Kami teringin menemui-Mu di syurga. Ampunkahlah dosa-dosa kami.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML