Friday, October 31, 2014

APAKAH AKU AHLI NERAKA SELAMANYA?

BERFIKIR DAN BERZIKIR

berfikir, berzikir dan mengingati mati : menajamkan otak, mendekatkan diri kepadaNya

Imam Shafie seorang ahli fikir Islam yang mempelopori salah satu dari mazhab feqah , berfikir bukan sahaja di dalam sedar bahkan beliau telah menyelesaikan 1000 masalah di dalam tidurnya. 

Imam Bukhari yang menghafal sebanyak 60,000 buah hadis dikatakan sama dengan Saidina Umar di zaman para sahabat kerana kepintarannya. Beliau pernah diuji oleh 10 orang ahli hadis yang sengaja mengemukakan sebanyak 100 hadis yang sengaja diputar belitkan. Walau bagaimanapun Imam Bukhari berjaya membetulkan 100 hadis tadi secara hafalan satu persatu. 

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : 

"Berfikir sesaat itu lebih baik daripada ibadah setahun."

Berfikir juga diibaratkan sebagai satu cermin. Dengan cermin kita dapat melihat yang mana cantik dan yang mana buruk. Begitulah juga dengan jalan berfikir, diri dapat dinilai sama ada berakhlak baik atau jahat, sifat-sifat mazmumah masih menyelubungi hati atau tidak. 

Diam itu lebih baik daripada berkata-kata yang sia-sia. Tetapi bukanlah bermakna diam kosong begitu sahaja. Diamnya itu hendaklah di dalam keadaan berfikir. Hasilnya nanti, apabila bersuara setiap patah perkataan akan dinilai Allah sebagai zikir. Sesungguhnya kata-kata yang baik juga zikir.

 Lukman Al Hakim apabila ditanya, mengapa ia suka bersendirian, beliau menjawab:

"Lamanya bersendirian itu lebih memahamkan lagi berfikir dan lama berfikir itu menunjukkan ke jalan syurga."

Satu perkara yang tidak ternilai harganya ialah makrifat kepada Allah SWT dan ini juga dapat dicapai dengan berfikir. Bila kenal Allah, hati tidak tergamak lagi melakukan maksiat, dosa-dosa lahir dan batin pun akan berkurang. 

Cinta yang hakiki hanyalah cinta kepada Allah dan RasulNya. Tanpa berfikir nescaya tidak mencapainya. Sebab itulah orang yang benar-benar bersifat hamba sentiasa mengingati nikmat-nikmat Allah supaya sentiasa bersyukur kepadaNya.

Seperkara yang elok difikirkan ialah jasa orang lain kepada kita. Dengan begitu tentulah tiada lagi timbul hasad dengki, dendam, cemburu, buruk sangka dan marah memarahi. Jasa dan pertolongan seseorang kawan di waktu kita kesusahan sangat berharga, kerana itu mengingatkan jasa mereka akan menimbulkan rasa terima kasih dan mahu membalas jasa.

Berterima kasih kepada manusia hakikatnya bersyukur kepada Allah SWT. Jika dengan manusia dituntut supaya bersyukur, terhadap Allah lebih-lebih lagi. 

Jarang manusia memikirkan tentang rahsia di sebalik alam yang terbentang luas ini. Penciptaan gunung ganang yang tersergam gagah, lautan yang luas saujana mata memandang, angin yang bertiup, serta pergantian siang dan malam menandakan adanya kekuasaan Allah dan pentadbiran Nya. Berfikir tentang hal ini akan mendidik hati kita untuk merasakan kebesaran Allah dan kelemahan diri kita.

Tetapi manusia yang rakus akan cepat dikelabui oleh mata benda yang melimpah ruah. Manusia yang sentiasa berfikir akan segera sedar bahawa pintu kejahatan sedang terbuka di hadapannya apabila nikmat yang datang berlebih-lebihan dan kesedaran ini akan menyebabkan dia berhati-hati menggunakan nikmat Allah. 

Ramai yang berputus asa bila datangnya berbagai-bagai ujian berbentuk kesakitan dan kemiskinan. Apabila datang sahaja umpatan dan fitnah akan segera pula bersikap melenting, ingin cepat membalas dan berdendam. Tetapi bagi orang yang ada akal fikiran akan merasa bahawa ketika itulah datangnya pembersihan dan pengampunan dosa daripada Allah SWT.

Setiap makhluk yang Allah ciptakan di muka bumi ini tidaklah sia-sia sahaja . Semuanya berzikir kepadaNya. Bagaimana caranya, hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Bukankah ini satu sindiran kepada manusia yang dikurniakan akal yang sempurna tetapi tidak mahu mengingati Allah malah sombong dan berani melakukan maksiat?

Kita dijanjikan dengan syurga dan pahala tetapi pada makhluk-makhluk lain seperti kerusi, meja, burung, pokok-pokok, awan tidak dijanjikan apa-apa. Oleh itu apakah lagi yang menghalang kita daripada berzikir kepada Allah. 

Seorang bijaksana pernah berkata : 

"Jangan memikirkan tiga macam iaitu:

1. Kemiskinan 
2. Aniaya orang lain kepada kita 
3. Tinggal tetap di dunia "

Orang yang terlalu memikirkan kemiskinan dikhuatiri akan menghilangkan rasa redha terhadap pemberianNya serta menambahkan rasa kerisauan. Memikirkan perbuatan orang lain kepada kita akan menyebabkan hati bertambah keras serta menyuburkan perasaan berdendam dan dengki.

Dilarang juga memikirkan untuk tinggal tetap di dunia kerana ia akan membuatkan kita semakin gemar menghimpunkan harta dan menundakan amal serta lalai daripada mengingati mati dan hari kemudian. 

Menyelesaikan sesuatu masalah yang buntu, merancang sesuatu dan sebagainya biarlah bertempat. Umpamanya ketika bermuzakarah, ketika berseorangan, sebelum tidur (muhasabah diri) atau pada waktu lapang yang lain. Tentulah malang jika seseorang menggunakan waktu mendengar pengajian agama untuk memikirkan sesuatu yang tidak sepatutnya difikirkan di waktu itu. Lebih malang lagi apabila masa sedang bersembahyang digunakan untuk berfikir selain Allah. 

Orang yang mengelamun di waktu sembahyangnya diancam dengan neraka Wail. Tetapi inilah yang banyak berlaku, sehinggakan kadangkala kunci yang hilangpun boleh ditemui di dalam sembahyang. 


APAKAH AKU AHLI NERAKA SELAMANYA?


Satu lagi jalan kebaikan melalui berfikir ialah memikirkan tentang umur dan ajal. Dengan itu hati akan terdorong untuk menghisap diri mengenai amal-amalnya samada sudah cukup atau belum, ini akan menjadi benteng dari ancaman Mungkar dan Nakir di dalam kubur nanti. Hanya orang yang mempunyai mata hati yang terang saja sentiasa memenuhi kotak fikiran mereka dengan soalan-soalan berikut :


"Bagaimana kesudahanku di waktu sakaratul maut?"
"Selamatkah aku di atas titian sirat?"
"Apakah aku ahli syurga atau neraka selama-lamanya."

Soalan ini akan menghalang diri dari berterusan melakukan kemungkaran dan bergelumang dengan maksiat.


RENUNGAN BERSAMA


Ingatlah orang yang selalu menggunakan akal fikirannya akan dapat membangunkan peribadi mulia dan berakhlak. Ilmu pengetahuan akan bertambah dan dapat menajamkan lagi fikiran supaya tidak jumud dan kosong semata-mata.

Fikirkanlah ke arah kebaikan bukannya ke arah kerosakan. Jadikanlah fikiran kita untuk memberi manfaat kepada orang lain bukan mendorong orang lain membuat kejahatan. Sentiasalah mengamati kalimah-kalimah Allah di dalam Al Quran umpamanya: 

"Moga-moga kamu dapat memikirkan," 

"Moga-moga kamu memahamkan," 

"Apakah kamu tidak berfikir?" 

"Apakah kamu tidak perhatikan?" 


No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML