Thursday, June 19, 2014

SUJUD

Ulamak mengatakan sujud ketika solat adalah waktu yang paling hampir antara kita dengan Allah S.W.T iaitu dengan mengalakkan kita bersujud lama. Dari segi ilmu  perubatan,  kesan sujud yang lama akan menambahkan  kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migraine,menyegarkan otak serta menajamkan  akal fikiran seterusnya  menguatkan mentaliti kita. Antara hikmah sujud antara lain ialah :  
 

- Melegakan sistem pernafasan (relieved congestion for breathing).  
- Mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya.  
- Bernafas ketika sujud akan :  

    a. Membetulkan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.  Membetulkan pundi peranakkan yang         jatuh (prolapsed  uterus  / fallen band womb)  

    b. Melegakan sakit hernia.  

    c. Mengurangkan sakit senggugut ketika haid.  

    d. Melegakan bahagian paru-paru dari ketegangan (high parts of the lung)  

    e. Mengurangkan kesakitan pada pesakit APPENDIKS @SPLEEN (limpa)  

    f. Kedudukan sujud paling baik untuk berehat dan mengimbang lingkungan bahagian belakang tubuh.  

    g. Meringankan bahagian PELVIS  

    h. Memberi dorongan untuk mudah tidur.  

    i. Mengerakkan otot bahu, dada, leher, perut, punggung ketika akan sujud dan bangun darinya.  

    j. Gerakan otot-otot itu menjadikannya  (otot) lebih kuat dan elastik, secara otomatik memastikan kelicinan         perjalanan darah yang baik (smooth blood circulation).  

    k. Bagi wanita, gerakan otot  itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi         dan     terhindar dari sakit buah dada.  

    l. Mengurangkan kegemukan (obesity).  

    m. Gerakan bahagian otot  memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta          terhindar dari sakit  bergelombang perut convulsions).  

    n. Otak manusia (organ terpenting) menerima banyak bekalan darah dan oksigen.  

     o. Kesan psikologi adalah dengan merasa rendah diri  di  hadapan  Pencipta, sifat sombong, riak, takabur         dapat     dikikiskan.  

    p. Mengelakkan pendarahan otak jika kita tiba-tiba menerima pompa darah ke otak secara kuat dan mengejut         terhindarlah penyakit seperti APOPLEXIA RUPTURE  OF  BLOOD VESSELS DAN ARTE IOSECLEROSIS OF CEREBRUM.  

    q. Kesan  sujud  seperti  yang  diakui fahaman agama lain umpama SIKH di PUNJAB, BUDDHA mengamalkan YOGA         yang     sujudnya hampir sama dengan cara sujud dalam Islam.

No comments:

Powered By Blogger | Template Created By Lord HTML